gone2chile Re: Witajcie :) 02.08.06, 19:14 Witam serdecznie wszystkich użytkowników tego forum, a że obserwuję je już od jakiegoś czasu, wydaje mi się jakbym wszystkich znała od dawna:o) Moja przygoda z Turcją nie ma zbyt długiej historii. Byłam w Stambule w kwietniu, mieszkałam u zupełnie obcej tureckiej rodziny, która zgodziła sie mnie przyjąć, a ich stosunek do mnie przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Osławiona polska goscinność w porównaniu do goscinności tureckiej to pikuś:o)W każdym razie uważam siebie za szczęściarę, bo mieszkajac przy rodzinie poznalam rzeczy, o których w innym wypadku pewnie nawet bym nie usłyszała. Jak już wspomniałam, obserwuję forum od dawna, ale zdecydowałam sie przyłączyć właśnie teraz. Jestem w trakcie pisania pracy magisterskiej o prawie do obywatelstwa, w tym o obywatelstwie tureckim (ale może nie będę sie tu wdawać w prawnicze szczegóły) i bardzo mnie interesuje bezprecedensowa (!) sprawa przyznania polskiego obywatelstwa mężowi Yasemin bez zrzekania sie obywatelstwa tureckiego. Ale o tym może w innym wątku.... Pozdrawiam wszystkich serdecznie, Marzena Odpowiedz Link
agnilale Re: Witajcie :) 02.02.07, 23:23 Witam ponownie,dawno mnie tu nie bylo-po prostu zgubilam link ale teraz juz znalazlam i bede czesciej zagladac. Odpowiedz Link
kiranna Re: Witajcie :) 07.02.07, 23:06 Aga, nie zgub sie nam znowu, licze na Ciebie pa! Odpowiedz Link
cantinflass Re: Witajcie :) 14.08.06, 12:05 Witam serdecznie!!! Z tego co sie zdazylem zorientowac, bede na forum nielicznym reprezentantem płci brzydkiej- tym wiekszy uklon w strone Was wszystkich Pan, ktore aktywnie przyczyniaja sie do istnienia tego forum, hadi Panowie hadi Idea tegoz forum fantastyczna, kiranna wielki szacunek za to co juz zrobilas i ciagle robisz!!! To moze troche o osobie i moich powiazaniach z Turcja. Jestem Łukasz, moja najlepsza na swiecie partnerka Deniz jest Turczynka, mieszka w Istanbule. Poznalismy sie ponad rok temu przebywając na stypendium uczelnianym w Austrii, a ostatni rok uplynal pod katem ciaglych rotacji miedzy Polska a Turcja. Wlasciwie w ciagu tego roku nie bylo miesiaca, zebysmy sie nie odwiedzali- Eskisheir, w ktorym Deniz konczyla studia znam juz na pamiec, podobnie jak Deniz Lodz obecnie szykuje sie do transferu na azjatycki step, planujemy zamieszkac razem w istanbule, ktory jak nie raz juz zostalo tu poweidziane, rowniez dla mnie jest najpiekniejszym miastem, dech w piersiach mi zapiera przy kazdej wizycie W Turcji mam nadzieje sie znalezc do konca sierpnia, jestem wlasnie na etapie zalatwiania drazniacych spraw wizowych, szukania pracy w TR i wogole mam metlik w glowie, ale mimo wszystkich przeszkod i dylematow patrze optymistycznie do przodu, w czym duza zasluga tego wlasnie forum. Widzac to czego Wy wszyscy juz dokonaiscie, dostaje duzego powera do dzialania. No to moze na razie tyle, mam nadzieje ze poznamy sie wszyscy lepiej, bede na pewno czestym gosciem forum. Pozdrawiam mocno! Odpowiedz Link
muge Re: Witajcie :) 06.09.06, 10:58 Zaczelam czytac to forum zaledwie dwa dni temu i na poczatek chcialam przeczytac wszystko ale potem stwierdzilam, ze pora zeby sie chociaz przedstawic, a zaleglosci bede nadrabiac potem. Nazywam sie Gosia i mieszkam w Polsce. Turcja zaiteresowalam sie ze wzgledow na mezczyzne. Nie chcialabym aby moja historia stala sie tu na tym forum opera mydlana ale niestety tak to wyglada. Dobra nie zaglebiam sie w uczucia ale w fakt, ze mysle nad przeprowadzka do Turcji, nad mozliwosciami, praca, rozlaka z rodzina i przyjaciolmi. Nie podjelam jeszcze tak naprawde decyzji.... Z tego co na razie wyczytalam to Ci z Was ktorzy znalezli sobie "turecka druga polowke" sa szczesliwi, a ja bym chciala dowiedziec sie cos o tych minusach. Wiekszosc ludzi probuje mnie nastraszyc i dlatego chcialabym sie dowiedziec u zrodla jak to jest. To tytulem wstepu P.S. wybaczcie jezeli poruszaliscie gdzies te tematy a ja was znowu mecze. Jesli tak to prosze podpowiedzcie gdzie moge wlaczyc sie do tej dyskusji. Pozdrawiam Muge Odpowiedz Link
elif_atalar Re: Witajcie :) 26.11.06, 00:05 Witam serdecznie, pochodze z Lodzi i z wyksztalcenia jestem (a wlasciwie dopiero bede, w polowie przyszlego roku zamierzam sie bronic) psychologiem. Z Turcja jestem zwiazana od paru lat poprzez moja 'druga polowke', ktora mieszka i pracuje w Ankarze, gdzie wlasnie planuję wyjechac na stale po odebraniu dyplomu. W tej chwili jestem w rozjazdach pomiedzy dwoma krajami. Kultura turecka jest mi szczegolnie bliska ze wzgledu na to, ze jestem muzulmanka. Interesuje mnie ogolnie bardzo szeroko pojeta kultura orientu. Prowadze strone internetowa o tej tematyce: www.elif.mylog.pl/ . W tej chwili pracuje jako wolontariusz na warsztatach terapii zajeciowej dla osob niepelnosprawnych. Mam nadzieje podjac rownie ciekawa prace w Turcji, choc domyslam sie ze nieznajomosc jezyka rozmowcy stanowi powazna przeszkode w niesieniu pomocy psychologicznej osobom zdrowym, a co dopiero niepelnosprawnym.. Ukonczylam co prawda roczny kurs tureckiego w jednej z prywatnych szkol jezykowych w Polsce, ale to stanowczo za malo. Mam nadzieje ze praktyka jezyka w codziennym zyciu podniesie moje kwalifikacje, osatecznie pojde na kurs do Tomera Przede mna slub cywilny i zalatwianie wszytskich papierow, a takze przeprowadzka ) Pozdrawiam wszystkich Panstwa bardzo serdecznie. Odpowiedz Link
sevilkaa Re: Witajcie :) 28.11.06, 15:17 Polak z Turczynką! w koncu zycze powodzenia i gratuluję, bo nie jest latwo o serce Turczynki. pozdrawiam. Odpowiedz Link
izaerbas Re: Witajcie :) 15.09.06, 13:25 WİTAJCİE DZİEWCZYNY, dzis obijajac sie w pracy znalazlam wasze forum...teraz juz nasze bardzo sie ciesze, gdyz sama mieszkam od 3 miesiecy w Turcji dokladnie w Stambule. z mezem poznalismy sie 3 lata temu gdy bylam na stypendium w Stambule ( w tym roku skonczylam turkologie na UJ) Moja letnia milosc zakonczyla sie przedoltarzem. 1 lıpca wzielismy slub w kosciele, w Polsce. wyprawilismy 2 wesela w Polsce ı tutaj Jestem bardzo szczesliwa, ale nie sa mi rowniez obce rozne problemy, ktorymi same dzielicie sie z forumowiczkami...ale problemy zostawie na potem. teraz chcialam sie z wami przywitac, podziekowac za przyjecie mnie na forum i przeslac pozdrowienia i buzki. iza Odpowiedz Link
kiranna Re: Witajcie :) 18.09.06, 08:41 Witaj Izo na naszym forum mam nadzieje, ze Ci sie u nas spodoba. Polonia w Stambule sie nam powieksza ) Pytaj, jesli masz jakies problemy, postaramy sie pomoc! Odpowiedz Link
monika.ergun Re: Witajcie :) 23.05.07, 14:59 jakie "poznalas meza" -ja cie z nim zapoznalam! pozdrawiam i zycze wam obojgu wszystkiego najlepszego, moze sie kiedys jeszcze na siebie natkniemy Odpowiedz Link
juulita Re: Witajcie :) 19.09.06, 10:25 Jestem tu nowa, ale już od jakiegoś czasu przeglądałąm to forum i zdązyłam zauważyć, że sporo się tu można dowiedzieć. Jestem związana z chłopakiem z Turcji. Poznaliśmy się w Alanyi i od tego czasu mam wielki sentyment dla tego kraju. W Turcji byłam dwa razy a przede mna 3 wyjazd Jesteśmy razem ponad rok i planujemy wspólną przyszłość (ale pewnie jeszcze duuużo przed nami). Dużo rozmawiamy i dochodzimy do kompromisów bo przecież to jest najważniejsze w związkach mieszanych. Czytajac rózne temety widzę, że jestem raczkująca, ale mam nadzieję, że będzie to się szybko zmieniało Pozdrawiam wszystkich gorąco. Odpowiedz Link
tetka1 Re: Witajcie :) 07.10.06, 21:52 Czesc, witajcie. Dzieki za przyjecie mnie na forum. Jestem mile zaskoczona, ze jest tak duzo osob zwiazanych z Turcja, mam nadzieje ze bedzie nam sie milo pisalo. kilka slow o mnie: mieszkam na stale w Alanyi, wczesniej pracowalam tu jako rezydent, a obecnie w biurze nieruchomosci. Jestem mezatka i od 9 miesiecy szczesliwa matka.Pozdrawiam Odpowiedz Link
karolina_mat Re: Witajcie :) 10.10.06, 20:35 Witajcie, na forum jestem juz od kilki miesiecy ale jakos zapomnialam wpisac sie w te rubryke Moje zwiazki z Turcja- od ponad miesiaca mieszkam w Turcji, najpierw 3 tygodnie spedzilam w Anakarze usilujac uczyc sie jezyka tureckiego , a teraz najblizsze 5 miesiecy spedze w Stambule. Jestem na stypednium Socrates-Erasmus na uniwersytecie Galatasaray w Stambule. Serdecznie pozdrawiam z Ortakoy!!! Karolina Odpowiedz Link
ainag Re: Witajcie :) 10.10.06, 23:40 Po pierwsze dziekuję Kirannie za przyjęcie na forum Wczytuję się w Wasze wpisy od kilku miesięcy i czuję się tak, jakbym Was niemal znała. Dlatego czas już sie chyba przedstawić Moje związki z Turcją zaczęły się banalnie: urlop w Alanyi, poznanie mężczyzny, koniec urlopu. Zazwyczaj na tym banalne wakacyjne opowiadania się kończą, moja ma ciąg dalszy. Za kilka dni jadę tam z powrotem. Narazie na dwa tygodnie. Co będzie dalej, tego jeszcze nie wiem. Do tej pory i tak życie przewróciło mi sie do góry nogami Odpowiedz Link
marcinmilew Re: Witajcie :) 02.11.06, 13:23 Witamy! A oto my - Marcin i Paulina. Trafilismy do Stambulu ponad dwa miesiace temu. Paulina dostala dobrze platna prace w przemysle stoczniowym, postanowilismy wyjechac, zrezygnowalem ze swojej kariery gdyz co by sie nie dzialo nie chcemy sie rozstwac (widzielismy nie raz jak to sie konczy). Teraz Paulina pracuje a przede mna rzecz prawie nie wykonalna - nauczyc sie jezyka i dostac jakas prace. Ucze sie wysylam CV, robie rozne prace zlecone przez internet dla polskich klientow. Poznaje ten piekny kraj i ludzi ale czasami czujemy sie tu samotni. Mieszkamy w Tuzli i bedziemy zagladac na to forum jak czesto sie da a narazie chcielismy sie tylko przywitac. Pozdrawiamy wszystkich! Odpowiedz Link
angelikastanula Re: Witajcie :) 02.11.06, 18:47 witamy witamy i zapraszamy na kawke w niedziele zeby sie lepiej poznac i takie tam poczytajcie wiecej w watku weekend - spotkanie Odpowiedz Link
karina_kr Re: Witajcie :) 02.11.06, 20:38 Kiranno serdecznie dziękuję za przyjęcie mnie na forum.Pochodzę z Krakowa, tutaj mieszkam i pracuję.Mój chłopak, z który jestem od roku jest turkiem.Poznaliśmy się podczas wakacji w Fethyie.Był to mój pierwszy wyjazd na wczasy za granicę.Wówczas nie przypuszczałam, że tak bardzo spodoba mi się Turcja i że to właśnie tam spotkam chłopaka, z którym będę planowała przyszłość.Obecnie jest nam ciężko on tam studiuje, ja tu pracuję, jednak mam nadzieję, że uda nam się wszystko przezwyciężyć. Może kiedyś dołączę do waszych spotkań dziewczyny Pozdrawiam Was serdecznie z zimnego Krakowa Odpowiedz Link
wanienka Re: Witajcie :) 03.11.06, 21:35 Witam! ciesze sie ze to Was dolaczylam!mam na imie Ania pochodze z Zywca,ale studiuje w Warszawie.Aktualnie od miesiaca przebywam w Stambule,mieszkam tu z moim ukochanym.Stambul to piekne miasto,ale na razie jest mi tu ciezko,powoli ucze sie tureckiego,zastanawiam sie,co robic dalej...ale Dziewczyny Wasze posty napelniaja mnie nadzieja,ze jakos to bedzie! dziekuje za dodanie mnie do forum! pozdrawiam Odpowiedz Link
izaerbas Re: Witajcie :) 04.11.06, 11:31 Witaj Aniu Wierze, ze poczatki moga byc trudne, ale nie martw sie, zawsze mozesz wpasc na forum, umowic sie z nami na spotkanko. Dasz rade Moje gg to 1769467 mozesz pisac, gdybys miala ochote.Trzymaj sie i jak dasz rade to wpadnij jutro okolo 16 do Cevahir ( centrum handlowe w Şişli). pozdrawiam İza Odpowiedz Link
senicokseviyorum Re: Witajcie :) 29.10.07, 15:48 Witajcie jak zauwazyłyscie na forum juz jestem po slubie 31.08.2007 Teraz z radosci pragne napisac ze stałam sie pania Isbara-odebrany akt malzenski i zmiana dowodu ( nowe nazwisko ) szaleje ze szczescia a w lipcu 2008 zamieszkuje w Stambule juz na stałe wiec WITAJCIE polskie kobietki w Turcji Stambule i nie tylko Odpowiedz Link
ask11 Re: Witajcie :) 10.11.06, 16:27 Ja rowniez witam.Az milo pisac po takim przywitaniu!Obserwowalam forum od jakiegos czasu i postanowilam sie dolaczyc bo widze,ze razniej w grupie! Mieszkam w Alanyi(1.5 roku) z moim przyjacielem (oczywiscie Turkiem),obecnie nie pracuje.Na sezon zimowy jezdzimy do Stambulu,Warszawy,Zakopanego ponewaz moj przyjaciel ma wakacje.Mimo,ze jestem w Turcji tak dlugo, mam problem z nauka jezyka-jakos mi to nie wchodzi,ale wiem ze musze, bo planuje tu przyszlosc! Poznalam w Alanyi pare sympatycznych Polek ale mam nadzieje poznac rowniez w Stambule!Udalo mi sie raz spotkac w Alanyi ze''stambulska furomiczka'' Angelika i Ania z Gdyni. Nie za bardzo wiem co jeszcze mam pisc,wiec koncze i mam nadzieje,ze z czasem bedziemy sie bardziej poznawac! Jestem bardzo szczesliwa,ze znalazlam to forum a to dzieki przesympatycznemu SOMMAKOWİ! Do zobaczenia. Odpowiedz Link
sommak Re: Witajcie :) 12.11.06, 23:00 Serdeczne podziekowania ode mnie,za zostalam wspomniana w twoim poscie.Przesylam moc buziakow i do zobaczenia wkrotce! Odpowiedz Link
karolesonal Re: Witajcie :) 12.11.06, 14:31 hej Mam na imę Karolina i tez tu trafilam wszystkich serdecznie witam i pozdrawiam. Moja historia w skrócie. W 2005 roku skonczylam studia ekonomiczne w moim rodzinnym miescie Szczecinie i zaczelam fascynujaca prace w szczecinskiej Operze jako asystentka do spraw ekonomicznych dyrektora naczelnego. Ale w tym samym czasie bylam na czwartym roku politologii i wlasnie z tego kierunku korzystajac z programu Socrates/Erasmus wyjechalam na studia do Konyi. i tak tez zaczela sie moja przygoda z Turcja. Wyszlam za maz za Turka i teraz mieszkam i ucze sie jezyka tureckiego w Ankarze. Zaczynam tez poszukiwac pracy co mnie troche przeraza(( bo jak w Polsce jest ciezko dla Polaka to co dopiero w Turcji dla obcokrajowca Ale w domu ja nie usiedze to pewne, moja niespokojna dusza tego nie wytrzyma i chyba wlasnie to we mnie kocha moj maz) to na tyle i do poczytania)) Odpowiedz Link
skylaar Re: Witajcie :) 17.11.06, 14:39 Cześć, dziekuje Kiranno za wstęp do forum. Odkrylam je dopiero wczoraj, wiec czeka mnie przerobienie wszystkich tematów, ale ponieważ dzis mam urodziny, zajmę się tym troszkę później i już się nie mogę doczekać Moje związki z Turcją to na początku głownie praca - po skończeniu studiów w Polsce i trudnościach ze znalezieniem dobrej pracy w Poznaniu trafilam tu przypadkiem rok temu na parę miesięcy, zostałam pilotką i rezydentką, zafascynowała mnie kultura, ludzie, język, przezimowałam pracując w Polsce, a potem nie wytrzymałam i zrezygnowałam z ciekawego zajęcia żeby wrócić do Turcji dwa tygodnie temu wróciłam z tego drugiego, pięciomiesięcznego pobytu, jestem kompletnie zakochana w tym kraju, chociaż jak dla mnie wciąż za mało udało się zobaczyć (jako pilotka kursowałam głównie na trasie Kemer - Antalya - Alanya), marzę o podróży do Stambułu i nie tylko, no i jestem pewna, że wrócę na następny sezon Mam chłopaka Turka, poznanego w tym roku, więc sprawa jest dosyć "świeża", bywa - jak to wszystkie piszecie - i cudownie i trudno, więc ciężko pisać, co będzie dalej, póki co oboje boimy się wszystkich trudności wynikających z tak długiej rozłąki. Uczę się tureckiego samodzielnie - dzięki temu że przyjaźnie się i pracowałam głownie z Turkami, idzie mi to szybko, na takim "solidnie" początkującym poziomie można ze mną pogadać Mam na pewno inne doświadczenia niż wy związane z Turcją, także dzięki temu że cały czas (masz rację, Kiranno) obserwuję reakcje turystów - Polaków. Pokazuję im jednak kraj i staram się przedstawiać go jak "najnormalniej", unikając stereotypów. sprawa to trudna ale kocham to ogromnie i wierzę, że ma sens Pozdrawiam wszystkich ------------------------------ Skylar www.turcja.blogownik.pl Odpowiedz Link
maldia Re: Witajcie :) 20.11.06, 18:22 Witam serdecznie !!! Zaglądam na forum od dłuższego czasu i w końcu postanowiłam do Was dołączyć. Jestem Maldi. W tym roku stuknęła mi okrągła trzydziesteczka... Mieszkam w Polsce, a moja druga połówka w Turcji w mieście Antalya. Znamy się od lipca 2005r. Byłam w Turcji w sierpniu zeszłego roku i bardzo mi się tam podobało. Zakochałam się w tym kraju, muzyce, ludziach, kulturze. Bardzo tego chcę i mam nadzieję, że pewnego dnia będę tam mieszkać, żyć, pracować i cieszyć się wszystkim z moim ukochanym aniołem. On również był w Polsce. Planujemy razem przyszłość, ale życie na razie nie jest dla nas łaskawe. Na szczęście nie poddajemy się i podtrzymujemy na duchu, choć nie ukrywam jest ciężko. Teraz mamy troszkę problemów – pieniążki oczywiście i na razie nie możemy być razem. Z wykształcenia jestem technikiem ekonomistą i teraz szukam pracy. Zastanawiam się czy łatwo mogłabym znaleźć pracę tam w Turcji, przecież nie mam obywatelstwa i jeszcze problem z językiem. Większość z was pracuje w turystyce, ja niestety nigdy nie miałam z nią do czynienia, a szkoda. Podjęłabym każdą pracę byle by być tam, blisko niego. Czasami jest mi tak przykro, że nie mogę być razem z osobą na której tak mi zależy i którą tak bardzo kocham… Oh – ale trzeba wziąć się w garść przecież musi być lepiej… Myślę, że kiedyś spotkamy się w realu i będziemy mogli bardziej się poznać. Kochani pozdrawiam Was wszystkich i ściskam gorąco. Buziaki PS: Kiranno dziękuję za przyjęcie na forum… Odpowiedz Link
bela01 Re: Witajcie :) 27.11.06, 20:40 Witam wszystkich, jestem zupelnie poczatkujaca na tym forum ale juz widze, ze jestem tu jakims niechlubnym wyjatkiem mam chlopaka Turka, ale reszta sie nie zgadza) to znaczy nie mam najmniejszej ochoty zmieniac kraju zamieszkania, wrecz przeciwnie...Mimo to chetnie skorzystam z niezaprzeczalnych urokow tego forum moje kontakty z Turcja to 2 lata z Turkiem ( w tym 1 rok kiedy byl w Polsce) i 5 wizyt w Turcji-na poludniu i polnocy..kolejna mam nadzieje wkrotce. moze Wasze posty przekonaja mnie do tego kraju, na razie jestem na nie przede wszystkim ze wzgledu na prace, a poza tym raczej nie chcialabym w ogole emigrowac gdziekolwiek... Pzdr. wszystkie forumowiczki i forumowiczow (o ile tacy sa Odpowiedz Link
sevilkaa Re: Witajcie :) 28.11.06, 15:03 Witam serdecznie! Od wczoraj wczytuje sie w niektore wypowiedzi.Zauwazylam ze wiekszosc to Panie, ktore ziwazne sa z Turkami. Ja jestem w dosc torszke innej sytuacji. Moj tata jest Turkiem, a mama Polka.Mieszkamy w Polsce , choc od dziecka prowadzilismy "koczowniczy"tryb zycia mieszy Polska a Turcja, gdyz kiedys (23 lata temu) nie bylo tak latwo o pobyt Turka w Polsce.Po 10 latach "walki" tato uzyskal obywatelstwo polskie, nie muszac zrzekac sie tureckiego, bo taka opcja oczywiscie nie wchodzila w gre. Mysle,ze teraz macie troszke latwiej, poniewaz Turcja sie zmienila troszke od tego czasu, wiec z pewnoscia jest latwiej Wam podjac decyzje zmaieszkania tam, dla mojej mamy w czasach, gdzie nie mowilo sie otwarcie o kulturze itd...to jest dlugi temat z pewnoscia na dobry bestseller:- ) Nie chce sie teraz rozpisywac.Jesli macie problem z jezykiem tureckim, z pytaniami o zwyczaje, jak sobie radzic w Turcji i wiele innych...odpowiem z checia i pomoge. Zarowno Wasze problemy jak i problemy dziecka mieszkanego malzenstwa sa mi znane znakomicie. Zapraszam do rozmow. P.S swietne forum. Gratuluje pomyslu Kirannie. pozdrawiam. Odpowiedz Link
sevilkaa Nowa uczestniczka 28.11.06, 15:14 W pospiechu zapomnialam podkreslic ze jestem nowa uczestniczka tego forum.Witam wszystkich serdecznie! Odpowiedz Link
sommak Re: Witajcie :) 29.11.06, 23:59 Czesc dziewczyny i panowie sympatyczni!(wiem,ze tacy sie tu rowniez zdarzaja) Wlasnie odpowiedz na post Elif uswiadomila mi,ze chyba zapomnialam wlaczyc sie do watku Witajcie,za co serdecznie przepraszam. Mieszkamy obecnie z mezem w Alanyi,ale poniewaz pracuje on dla duzej firmy turystycznej,nie wiemy co bedzie dalej-mamy w zanadrzu mieszkanie w Antalyi,a nawet byly plany wyjazdu do POlski..bedzie co bedzie,narazie jestesmy w Turcji.Znamy sie od ponad 5 lat,od ponad roku jestesm szczesliwym malzenstwem.Nie mamy jeszcze dzieci,za to mamy cudownego psa-setera szkockiego (Gordon)-Nelly.Maz pracuje,ja narazie nie,ale wczesniej pracowalam w turystyce przez 7 lat w roznych krajach,i te prace bardzo lubie,tym bardziej,ze pozwala mi wykorzystac moja wiedze ze studiow,a konczylam Historie Sztuki,moze do tego jeszcze wroce.Narazie zyje tu w Turcji,poznaje kraj,jezyk,a co zycie przyniesie- to sie jeszcze okaze.Pozdrawiam Melek77,Ainag,Ask11,Seftali!No i oczywiscie Was wszystkie rowniez,do zobaczenia byc moze kiedys w realu Odpowiedz Link
sylwiatrela Re: Witajcie :) 04.12.06, 15:07 Witam wszystkich goraco na forum jestem 1 raz ale mieszkam w istanbule od 2 latBahcesehir mam 2 dzieci moj maz pochodzi z Portugali moj maz pracuje ja niestety nie milo bedzie z wami porozmawiac pozdrawiam wszystkich goraco do uslyszenia Odpowiedz Link
magdaod Re: Witajcie :) 05.12.06, 09:50 Witam wszystkich bardzo serdecznie Do forum zostalam przyjeta juz jakis czas temu za co dziekuje slicznie. Ale od dluzszego czasu "podgladalam" co sie tutaj dzieje Z Turcja jestem zwiazana turystycznie, ale sie "zakochalam" w tym pieknym kraju i jestem chlonna wszelkich informacji na tematy tureckie. A takich tu nie malo!!! W tym roku bylam dwukrotnie w turcji w typowych rejonach turystycznych (Alanya, Antalya, Side itp), a w przyszlym wybieram sie na podboj Istambulu. Od 5 lat mieszkam w Warszawie, pracuje w firmie kosmetycznej. Wczesniej mieszkalam w Sopocie. Dzieki za forum Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link
eliza_mp Re: Witajcie :) 15.12.06, 17:34 Moje pierwsze słowa na Waszym /mam nadzieje, ze juz i moim / forum to podziekowania dla Kiranny nie tylko za pomysl stworzenia tego miejsca ale i za uprzejmosc, dzieki ktorej moge tu byc z Wami. Tak wiec dziekuje Ci Kiranno. Obecnie z Turcja laczy mnie moj partner, z ktorym jestem dopiero od 7 miesiecy i niestety poki co jest to zwiazek na odleglosc. To wlasnie brak mozliwosci przebywania ze soba na co dzien sprawia, ze juz od dluzszego czasu wrecz zaczytuje sie wszystkimi informacjami, ktorymi dzielicie sie kazdego dnia, po to by poszerzyc swoja wiedze na temat Turcji i wszystkim co z nia wiazane a takze by choc troszke "byc blizej" mojego ukochanego. Przyznaje, ze momentami jest mi ciezko i szczerze licze, ze znajde tutaj wsparcie, wsrod osob, ktore sa lub byly w podobnej sytuacji. Choc moja milosc jest wielka to niestety i obaw nie brakuje. Przed tym co obce, nieznane lub po prostu czesto stawiane w zlym swietle. Fakt, ze rodzice mojego mezczyzny wciaz o mnie nie wiedza, nie pomaga...Pocieszam sie jednak tym, ze poczatki z reguly bywaja trudne. Zaczne jednak od poczatku...Poznalismy sie w maju tego roku w Turcji. Dla mnie byl to wyjazd sluzbowy dla niego wakacje w ojczyznie, bowiem od kilkunastu lat mieszka w Niemczech. Mielismy dla siebie doslownie kilka godzin ale od pierwszej chwili czulam, ze to mezczyzna z ktorym pragne byc ...Teraz spotykamy sie tak czesto jak mozemy, pozostaja tez maile, smsy, rozmowy na necie...Tesknota wciaz jednak jest porazajaca. Czesto rozmawiamy o wspolnej przyszlosci ale narazie nie podjelismy zadnej konretnej decyzji i moze wlasnie dlatego ukrywa nasza milosc przed rodzicami- o czym juz wspominalam. Wiem, ze wolalby zebym przeprowadzila sie na stale do Niemiec ale nie naciska. Daje mi poczucie, ze kazda decyzja jest nasza wspolna i za to jestem mu wdzieczna. Jaka by ona nie byla wiem, ze nie wyobrazam juz sobie zycia bez niego. Za kilka miesiecy koncze studia i mam nadzieje, ze zaraz potem bedziemy juz zawsze razem. Tylko co przypadku, gdy jego rodzice nie zaakceptuja naszego zwiazku. Boje sie myslec.... Jeszcze raz bardzo dziekuje i pozdrawiam wszystkich bardzo cieplutko Eliza P.S. Mieszkam w Gdyni i bardzo chetnie nawiazalabym szczegolny kontakt z kims z okolic.. Odpowiedz Link
ainag Re: Witajcie :) 16.12.06, 01:01 hej Eliza Ja też mieszkam w Gdyni i swojego mężczyznę poznałam miesiąc później od Ciebie. Myślę, że znajdziemy sporo wspólnych tematów. Jeśli masz ochotę odezwij sie na maila Pozdrowionka, ania Odpowiedz Link
kiranna Re: Witajcie :) 17.12.06, 22:47 wıtam serdecznıe nowe forumowıczkı cıesze sıe, ze do nas trafılyscıe ı mam nadzıeje, ze przylaczycıe sıe do naszych wırtualnych pogaduszek czekamy na was! Odpowiedz Link
evamalgorzata Re: Witajcie :) 22.01.07, 18:23 witam! jestem ewa i zanim trafilam na to forum dzieki uprzejmosci kiranny to wczesniej pojawialam sie wczesniej gl. na forum j.turecki gdzie spotkalam rowniez mila basieistanbul, ktorej zawdzieczam przetlumaczenie wielu waznych tekstow na j.turecki sprowadzil mnie na to forum zwiazek z Turkiem i zamieszanie dotyczace dokumentow na slub potrzebnych ale o to bede pytac w glownym watku bo wiele rzeczy jest niestety nadal dla mnie niejasnych. ciesze sie ogromnie ze tyle tu osob zwiazanych z turcja i mam nadzieje ze bedziemy sobie pomogac to znaczy jesli ktos przez cos przeszedl to bedzie sie tym dzielil z innymi i doradzal.widze ze to forum takie wlasnie jest.to pozdrawiam wszystkie nowe kolezanki i kolegow tez.pa Odpowiedz Link
magdalenaa_b Re: Witajcie :) 21.01.07, 11:24 Cześć, jestem nową osobą na forum, mam jednak nadzieję, że będzie nam się dobrze dyskutowało . Pozdrawiam wszystkich serdecznie, Magdalena --- (Hayatim) Odpowiedz Link
hanimbenim Re: Witajcie :) 27.01.07, 18:34 Witam wszystkich bardzo serdecznie. Przede wszystkim chciałabym bardzo podziekować Kirannie za przyjęcie mnie do forum (świetnego zresztą). Troszke o mnie. Z Turcja jestem związana od kilku lat. pracuje w turystyce. Oczywiscie mam narzeczonego, Turka :, z ktorym planujemy wspólną przyszłość. Na razie mogę służyc pomocą tylko w zakresie historyczno-kulturowo- geograficznym ale myślę, że za nie długo również obeznam się w innych zakresach Jednak przez jakiś czas będę prosić Was Drogie Forumowiczki i Forumowiczowie o pomoc, za którą już teraz serdecznie dziękuje. Pozdrawiam raz jeszcze miłośników tego pięknego kraju. Odpowiedz Link
mutlu_bayan Re: Witajcie :) 31.01.07, 21:51 Witajcie, od 5 lat jestem szczęśliwą żoną Turka i mama dwuletniej Kasi. Poznaliśmy się na lotnisku w Amsterdamie , czekając na samolot spóżniony o kilka godzin :=) Nigdy tak sie nie cieszyłam z opóznienia, Mehmet okazał sie bardzo ciekawym i serdecznym człowiekiem , nie wierzyłam, ze jest Turkiem ;=) Teraz mieszkamy w Polsce , wcześniej trochę w Stambule i Ankarze. Dziękuję za przyjęcie mnie do Waszego forum . Czytam Was od dawna, ale obowiązki rodzinne nie pozwalały pisac. Mam nadzieję, ze niedługo się to zmieni . Buziaki :=* Odpowiedz Link
cantinflass Re: Witajcie ponownie!!!!!!!!!!!!!!! 02.02.07, 15:48 Witam serdecznie- wlasciwie to w tym topiku przedstawiam sie juz po raz drugi. Od ostatniej wizyty na forum uplynal jednak kaaaaawal czasu,dlatego tez postanowilem przypomniec sie wlasnie tutaj. Jestem Lukasz, w İstanbule mieszkam od jakis 3 miesiecy. Przyczyna takiego stanu rzeczy jest Deniz, dla ktorej pojechalbym duuzo duuuuuzo dalej, gdyby byla taka koniecznosc. Koniecznosci takiej jednak nie bylo i tak wlasnie znalazlem sie Tu, z czego sie bardzo ciesze Duzo by o tych trzech miesiacach pisac, mam nadzieje, ze bedzie wiele okazji, zeby o tym obszerniej pogadac, generalnie organizacja zycia: szukanie pracy (owocne, ale do pewnego momentu), wizyty w urzedach, konsulatach etc., nowe srodowisko, nauka jezyka (wlasnie zaczalem Tömera)=STANDART. Choc za mna jedynie 3 miesiace, musze powiedziec, ze czuje sie w Turcji bardzo dobrze, chociaz tesknota za rodzina, przyjaciolmi, jezykiem, rodzimymi nawykami czesto mocno doskwiera. Mieszkamy w azjatyckiej czesci istabulu- KARTAL, bede tu zagladal tak czesto jak to tylko bedzie mozliwe- obiecuje Pozdrawiam wszystkich mocno i mam nadzieje, ze sie wkrotce poznamy lepiej!!! Lukasz Odpowiedz Link
basiaistanbul Re: Witajcie ponownie!!!!!!!!!!!!!!! 02.02.07, 23:26 Lukasz "hoş geldin" pozdrawiam Basia Odpowiedz Link
caroninka Witajcie :) 06.02.07, 19:26 Mam na imie karolina,25 lat.Od trzech lat mieszkam w Niemczech,tutaj pozanalam mojego chlopaka,jest Turkiem.Jestesmy ze soba dwa lata.jak to w kazdym zwiazku bywa,doprowadza mnie czasem do szalu,ale rozumiemy sie znakomicie.Jego rodzina mieszka w Adanie i stamtad wlasnie przyjechal ponad piec lat temu do Niemiec.To za jego sprawa zaczelam poznawac Turcje.Pokochalam ten kraj i marze o tym bysmy mogli za jakis czas sie tam przeprowadzic.Oszalalam na punkcie tureckiej kuchni,wielkiej wspolnoty i przywiazania do kraju.Uwielbiam turecka muzyke i Derwiszy. Tak bardzo sie ciesze,ze tu jestem,ze brak mi slow,moze jak ochlone,to opowiem wszystko na spokojnie Pozdrawiam Was serdecznie! Odpowiedz Link
rose1979 Re: Witajcie :) 20.02.07, 12:55 Witam wszystkich bardzo serdecznie! Dzięki życzliwości Kiranny właśnie zostałam nową uczestniczką tego forum. Czytam wszystkie wątki już od prawie roku i w końcu postanowiłam dołączyć do Waszego grona. Muszę przyznać, że jesteście dla mnie źródłem naprawdę cennych informacji i niejednokrotnie znalazłam tu odpowiedź na nurtujące mnie pytania (w szczególności w kwestiach formalno-prawnych typu, wiza, obywatelstwo itp.). Ale nie tylko, bo to właśnie dzięki Wam mam okazję lepiej poznać Turcję, zwyczaje w niej panujące i tzw. życie codzienne. Niejednokrotnie wprawiałam w osłupienie mojego narzeczonego pytając o pewne sprawy i obyczaje. Miał prawdziwą zagadkę skąd ja to wszystko wiem A teraz parę słów o mnie - z Turcją jestem związana w taki sam sposób, jak większość na tym forum, a mianowicie mój narzeczony jest Turkiem. Mam 28 lat i mieszkamy w Warszawie. Mam nadzieję, że będę miała okazję Was wszystkich lepiej poznać i jeszcze raz dziękuję Kirannie za to, że mogę z Wami tutaj być pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link
kiranna Re: Witajcie :) 20.02.07, 13:03 to ja dziekuje, ze zainteresowalo was to forum i jestescie tu ze mna ) witam wszystkich nowych, jeszcze nie przywitanych, forumowiczow i zapraszam do udzialu w dyskusjach Odpowiedz Link
polonyaveturkiye Kto ma męża/żonę z Turcji i mieszka w Hamburgu? 27.02.07, 15:20 Witam! Dzięki uprzejmości Kiranny zwracam się na tym forum z pytaniem, czy ktoś z Was ma męża/żonę Turka/Turczynkę i mieszka w Niemczech, a dokładniej w Hamburgu czy okolicach. Chętnie nawiążemy znajomość, spotkamy się na polsko-tureckie pogaduszki. Czekam niecierpliwie na odpowiedź i pozdrawiam swerdecznie. Odpowiedz Link
estera_ja witam! 02.03.07, 14:15 witam serdecznie, mam na imie agata,mam 24 lata i mieszkam pod Amsterdamem w okolicach wrzesnia mam zamiar zamieszkac w Stambule w charakterze aupair u rodziny holenderskiej.strach mnie ogarnia wielki bo to i kraj nowy i rodzina calkiem obca,dlatego prosze o dobre slowo i wsparcie pozdrawiam,aga. Odpowiedz Link