Dodaj do ulubionych

Urodzenie dziecka

31.01.06, 18:52
Mam takie może dziwne pytanie. Gdzie jest lepiej urodzić dziecko czy w Turcji
czy w Polsce. Chodzi o opiekę medyczną, tyle się teraz słyszy co dzieje się w
Polskich szpitalach, a zupełnie nie wiem jak to jest w Turcji, chociaż tu
mieszkam. Czy może ty kirana wiesz jak to jest w Turcji z badaniami
ciężarnych - tymi prenatalnymi też, podobno są obowiązkowe, no i z porodem
czy znieczulenie jest bezpłatne i dostepne czy tak jak w Polsce są szopki.
No i jak urodzę w Turcji to co z polskim obywatelstwem dla niego - wystarczy
to zgłosić w Ambasadzie czy może trzeba z dzieckiem jechać do Polski.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kiranna Re: Urodzenie dziecka 06.02.06, 23:08
      To wszystko zalezy czy chcesz rodzic prywatnie czy panstwowo?
      Jesli panstwowo, to raczej polecam Polske, lekarze sa rownie dobrzy i tu i tu,
      ale jednak warunki szpitalne w panstwowych placowkach sa lepsze u nas.
      Jesli masz prywatne ubezpieczenie w Turcji, ktore pokrywa ci porod w
      najlepszych klinikach prywatnych lub stac cie na oplacenie porodu (cesarka z 2
      dniowym pobytem ok.2-3 tys USD), to zdecydowanie polecam Turcje. Szpitale sa
      doskonale wyposazone, wszystkie pokoje jednosobowe z dostawka dla osoby
      towarzyszacej, a lekarze czesto po zagranicznych praktykach. Cesarka to
      standard w prywatnych klinikach, nikt nie robi najmniejszych problemow.
      Dostajesz to za co zaplacilas. Badania prenatalne ja i dwie moje kolezanki
      rodzace w tym samym czasie mialysmy wykonane, ale tez wszystkie bylysmy po 30-
      ce, wiec nie wiem czy sa obowiazkowe w kazdym wieku. U jednej z nich okazalo
      sie, ze plod mial powazna wade genetyczna i zdecydowala sie na wywolanie porodu
      w 5 miesiacu sad W Polsce nie byloby tak latwo...
      Mam ubezpieczenie prywatne, wiec gdybym miala rodzic raz jeszcze, to na pewno w
      Turcji, w tym samym szpitalu i tego samego lekarza, w miare mozliwosci. To jemu
      zawdzieczam fakt, ze moje dziecko urodzilo sie cale i zdrowe. Bartek mial
      ogromna ochote urodzic sie w 6 miesiacu wink Lezalam 2 miesiace w szpitalu i
      naprawde mialam tam jak w puchu, meza 24h przy sobie, polska TV, nawet Mikolaj
      chodzil z prezentami w Nowy Rok smile)
      Polskie obywatelstwo dziecko Polaka/Polki dostaje automatycznie, ale zeby moglo
      wyjechac do kraju, musisz wyrobic mu paszport lub wpisac do swojego. Do tego
      potrzeba najpierw umiejscowic w Polsce jego turecki akt urodzenia
      (przetlumaczony), dostac PESEL i gdzies zameldowac. Byc moze ambasada
      posredniczy w zalatwieniu tych dokumentow, nie pamietam w tej chwili, ale
      najszybciej jest, jesli zajmie sie tym ktos z Twojej rodziny, a potem przesle
      ci potrzebne dokumenty. Niestety, jest z tym troche zachodu sad
      • yasemin1 Re: Urodzenie dziecka 08.02.06, 18:07
        Bardzo ci dziękuję kiranna jesteś nieoceniona.
        Ja też jestem po 30 więc te badania prenatalne też by mnie objęły. A czy możesz
        polecić te najlepsze kliniki prywatne i jakie ubezpieczenie prywatne najlepiej
        wybrać, bo mąż powiedział mi, że tu jest tysiące ubezpieczycieli. Więc jak byś
        była tak miła.
        Kurczę strasznie mnie to wszystko stresuje, bo nigdy jeszcze nie rodziłam i
        właściwie to nic na ten temat nie wiem, tylko takie pobieżne informacje.
        Zastanawiałam się też czy się nie wykończę przy porodzie - nie jestem
        wytrzymała na ból, ale skoro tu można cesarskie cięcie bez problemu
        zorganizować to chyba wszystko będzie dobrze tylko jak ja będę wyglądała z taką
        szramą jak z wojny. A może te znieczulenie od pasa w dół co ty o tym myślisz?
        Pozdrawiam
        • yasemin1 Re: Urodzenie dziecka 20.02.06, 17:35
          Kiranna skoro już wróciłaś do Turcji to może znajdziesz chwilkę i odpowiesz mi
          na mój powyższy wątek?
          Mam nadzieję, że twój synek szybko dojdzie do siebie.
          Pozdrawiam
        • kiranna Re: Urodzenie dziecka 20.02.06, 22:54
          Yasemin, sorki, zapomnialam smile juz odpisuje smile

Z tych najlepszych prywatnych szpitali to na pewno Amerikan Hastanesi, Acibadem
          czy International Hospital i wiele innych. Trudno wszystkie wymienic, bo jest
          ich naprawde duzo. W sumie prywatnych szpitali i klinik jest w Ist. prawie 200.
          Najlepiej jest wybrac szpital w poblizu swojej dzielnicy, poniewaz miasto jest
          tak wielkie, ze mozesz nie przebic sie przez korek w godzinach szczytu.
          Jesli Twoja ciaza bedzie przebiegala prawidlowo, to wlasciwie mozesz rodzic
          wszedzie prywatnie, niekoniecznie w tych szpitalach z najwyzszej polki.
          Znajdziesz co najmniej kilkanascie dobrych mniejszych renomowanych szpitali,
          ktore czesc hotelowa beda mialy na nie gorszym poziomie niz te 3 wymienione
          przeze mnie, lekarzy tez dobrych, ale moga nie miec np oddzialu intensywnej
          terapii noworodkow. Akurat w moim przypadku bylo to bardzo wazne, gdyz grozil
          mi porod przedwczesny. Pewnie dlatego skierowali mnie od razu do Amerikan
          Hast., ktory jest pod tym wzgledem swietnie wyposazony i posiada m.in
          inkubatory. Poza tym ubezpieczyciel i wlasciciel tego szpitala to ten sam
          holding, Koc, ten sam ktory ma Migrosa.

Co do firm ubezp, to rzeczywiscie wybor jest tutaj ogromny i wlasciwie
          wiekszosc ma podpisane umowy z tymi dobrymi szpitalami.
          Ja mam polise w Allianz od kilku lat i juz nie oplaca mi sie jej zmianiac, choc
          po czasie zorientowalam sie, ze niektore miejscowe firmy maja tansza skladke, a
          oferuja niemal to samo, np. Basak Sigorta czy Anadolu Sig.
          Tutaj jest fajna stronka, gdzie mozesz wykupic ubezpieczenie on-line, a
          przedtem porownac sobie oferte kilku firm. Niestety Allianz nie udostepnia
          swoich danych w tym portalu, tylko umawia sie na spotkanie i pranie mozgu przez
          swojego agenta wink
          www.sigortam.net/
          Fajna oferte ma od niedawna Acibadem Hastanesi, ktory stworzyl swoje wlasne
          ubezpieczenie zdrowotne realizowane na terenie swoich szpitali (jest ich kilka
          w Ist.)
          Wybor jest naprawde duzy, wszystko zalezy czego oczekujesz od swojego
          ubezpieczenia i jak wysokie chcesz placic skladki. Mozesz miec np porod bez
          limitu, czyli pokrywaja wszystkie twoje wydatki i pobyt osoby towarzyszacej w
          szpitalu, a mozesz ubezpieczyc sie tylko do pewnej sumy, np rownowartosc 1000
          USD reszte pokrywajac sama, wtedy skladka jest mniejsza. W mniejszych
          szpitalach porody sa znacznie tansze, wiec powinno starczyc. Nie ma oczywiscie
          obowiazku posiadania ubezpieczenia, ale przydaje sie wtedy, gdy czekaja cie
          komplikacje i dluzszy pobyt.

Jest kilka kruczkow zwiazanych z ubezpieczeniem porodowym. W czasie
          podpisywania pierwszej polisy oraz przez pierwsze chyba 6 mies. (za moich
          czasow to bylo 3 mies) nie mozesz zajsc w ciaze. Nie pokrywaja tez zazwyczaj
          wydatkow na noworodka, wiec warto zorientowac sie wczesniej ile dany szpital
          sobie za to zyczy, bo mozna sie mocno zdziwic przy wypisie, faktury sa mocno
          naciagane wink Ponadto wiekszosc ubezpieczycieli nie pokrywa niektorych badan
          laboratoryjnych, np obowiazkowego badania krwi na HIV przed operacja lub
          pokrywa je tylko w niewielkim procencie. Rowniez badania prenatalne nie sa
          refundowane, o ile mi wiadomo.
          Po wykorzystaniu ubezpieczenia skladka niestety dramatycznie wzrasta sad
          Na koniec - wez poprawke, ze pisze o swojej polisie, wiec niekoniecznie musi
          sie to pokrywac z oferta innych firm.

Mam nadzieje, ze pomoglam smile)
        • kiranna Re: Urodzenie dziecka 20.02.06, 23:13
          Jeszcze sprawa ciecia. Tutejsi lekarze maja wiecej doswiadczenia niz nasi pod
          tym wzgledem, bo i porodow cesarskich wykonuje sie tu znacznie, znacznie wiecej
          niz w Polsce. Nie boj sie szramy, teraz ciecie wykonuje sie poziomo i tak
          niziutko, ze jest niemal na granicy wzgorka lonowego wink MOj lekarz z Polski, u
          ktorego mialam rodzic, gdyby nie komplikacje, stwierdzil ze to majstersztyk,
          gdy zobaczyl blizne.
          Ze znieczuleniem to niestety nie pomoge, poniewaz ja mialam ogolne ze wzgledu
          na patologie ciazy, ale wiem ze wykonuje sie wszystkie standartowe, nikt nie
          kroi tu kobiet na zywca wink
          Bardzo polecam forum na edziecku, tam sa super dziewczyny, ktore na pewno
          pomoga ci na cos zdecydowac sie i przedstawia wszystkie za i przeciw.
          • rrgb Re: Urodzenie dziecka 21.02.06, 10:12
            Chociaż mieszkam w Polsce i nie mam pojęcia jak cesarskie cięcie wykonują
            tureccy lekarze, chce napisać, że i w Polsce "cesarkę" można mieć dobrze
            zrobioną. Mam dwoje dzieci, więc i 2 cc, każde z cięć było "na życzenie"
            poparte odpowiednia kwotą. Blizny praktycznie nie widać, bo jest wykonana
            bardzo nisko, a jej długość to może 12 cm. Nawet w stroju kąpielowym nic nie
            widać. W Polsce "trzeba" zapłacić za cc i wtedy mozna spodziewać się naprawdę
            dobrych efektów.
            Co prawda ten temat niewiele ma wspólnego z Turcja, ale nie mogłam sie oprzec,
            żeby nie napisać, bo ogólnie bardzo polecam cc - dla mnie to komfort, wygoda i
            bezpieczeństwo dla dziecka.
            Przy okazji, byłam w Stambule 2 razy i ten drugi raz w listopadzie 2005 r.
            utwierdził mnie w przekonaniu, że to wspaniałe miasto. Wspaniałe. Gdyby nie
            ceny przelotu i ceny hoteli (przelot i hotel choćby na tydzień dla 2 osób to
            juz sie robi znaczna kwota)to mogłabym tam jeździeć co kilka miesięcy. Acha,
            słyszałam (pewnie to plotka?), że w Stambule tez znajduje sie czakram taki jaki
            jest w Krakowie. Ciekawe czy to mozliwe? Ja jedno wiem, jak tam jestem to
            naprawdę czuje sie cudownie, najprawdopodobniej to euforia wywołana tym, że
            wreszcie przyjechałam, a nie jakis czakram... Ale czasami dobrze wierzyc w coś
            więcej...
            Pozdrawiam. Renata
            • yasemin1 Re: Urodzenie dziecka 21.02.06, 13:28
              Kiranna Bardzo ci dziękuję. Dużo mi pomogłaś, bo sama nie wiem jak bym to
              wszystko ogarnęła zwłaszcza cenna jest ta informacja, że trzeba się ubezpieczyć
              przed ciążą, żeby ubezpieczenie pokryło te wydatki. Ja jeszcze nie jestem w
              ciąży ale się przymierzamy i właśnie dlatego chciałam mieć jak najlepsze
              rozeznanie.
              Pozdrawiam
            • kiranna Re: Urodzenie dziecka 22.02.06, 10:39
              Witaj rrgb smile zaluje bardzo, ze nie udalo sie nam spotkac w listopadzie w
              Istanbule. Gdzies sie zadekowalas chyba, bo i Gaja tez cie nie widziala smile) Mam
              nadzieje, ze nastepnym razem ujawnisz sie smile

Byc moze zle sie wyrazilam piszac o cesarkach wykonywanych przez tureckich
              lekarzy. Nie odmawiam polskim lekarzom umiejetnosci, ale w tym konkretnym
              przypadku chodzilo mi o to, ze w Turcji, a w szczegolnosci w duzych miastach w
              prywatnych szpitalach, zdecydowanie czesciej wykonuje sie ciecie cesarskie niz
              w Polsce, a wiec i lekarze maja wiecej praktyki w tym temacie.

W czasie mojego 2-miesiecznego pobytu w szpitalu, gdzie oddzial polozniczy ma
              ok. 40 pokoi, porodow naturalnych bylo niewiele. W tygodniu zdarzalo sie, ze
              kilkanascie pokoi stalo pustych, natomiast na porod w weekend trzeba bylo
              zapisywac sie grubo wczesniej, bo brakowalo miejsc. Wiem, ze wtedy niekrote
              pacjentki byly lokowane pietro wyzej na innym oddziale. 90% porodow
              weekendowych to cesarki. Oczywiscie, jesli zdarzylo sie, ze akurat komus
              szykowal sie porod naturalny w tym czasie tez byl przyjmowany wink

Czytam czasem posty mam z edziecka i wiem, ze w Polsce zdarza sie, ze lekarz
              odmawia cesarki kobiecie, ktora ma do tego wskazania medyczne. Zdarza sie tez,
              ze opoznia wykonanie ciecia zmuszajac kobiete do porodu naturalnego, trwajacego
              nieraz i kilkanascie godzin, po czym dziecko rodzi sie z niedotlenieniem i
              innymi problemami, a matka ma traume do konca zycia. W imie czego? Byc moze na
              forum opisywane sa najbardziej drastyczne przypadki, ale nie chcialabym, zeby
              staly sie kiedys moim udzialem, bo lekarz oprocz tego ze leczy, to manifestuje
              swoje religijne poglady.
              Nie twierdze, ze takich przypadkow nie ma tutaj, bo jak sama wiesz, Turcja to
              dwa swiaty i dwie kultury w jednym panstwie, ale w moim srodowisku nie
              spotkalam sie z przypadkiem odmowy wykonania cesarki, gdy kobieta np. wyraznie
              boi sie porodu naturalnego. W ostatnich 3 latach wsrod znajomych urodzilo sie 8
              dzieci w ten sposob, a tylko jedno naturalnie, bo mama zaczela rodzic 2
              tygodnie przed terminem cesarki wink
              Podobnie z badaniami prenatalnymi, nie slyszalam, zeby komus odmowiono. U mojej
              tureckiej kolezanki okazalo sie, ze plod ma powazna wade genetyczna i rodzice
              zdecydowali sie na usuniecie poznej ciazy. Dziewczyna miala ogromne wsparcie w
              lekarzu, dzieki temu niedlugo potem urodzila 2 zdrowych dzieci. Nikt nie
              straszyl ochrona zycia poczetego i nie skladal na nia ciezaru grzechu
              smiertelnego za usuniecie ciazy, nikt tez nie pokazywal zdjec jak wyglada 5
              miesieczny plod, jak to niestety coraz czesciej ma miejsce w polskich
              szpitalach...
              Czesto Polacy slyszac, ze rodzilam w Turcji, pytaja czy sie nie balam? Balam
              sie, gdy uslyszalam, ze nie moge leciec do Polski na porod. Nie znalam
              tutejszych szpitali, nie wiedzialam jak wyglada opieka lekarska i
              pielegniarska. Dzis, gdybym miala rodzic po raz drugi, to na pewno tutaj smile
              Koszty porodu z ubezpieczeniem prywatnym w renomowanym szpitalu w Istanbule (8-
              pietrowiec z pelnym wyposazeniem OIOM-u dla wczesniakow i noworodkow, kadra z
              europejska praktyka) i porodu pelnoplatnego w Warszawie, bez ubezpieczenia, w
              malej prywatnej klinice (bez OIOM-u i inkubatorow, w gre wchodzil wtedy Damian)
              sa porownywalne, ale komfort zupelnie inny, a to tez jest wazne.
            • kiranna Re: Urodzenie dziecka 22.02.06, 13:54
              O czakramie w Istanbule rowniez slyszalam kilkanascie lat temu, jeszcze
              mieszkajac w Polsce, ale gdy probowalam poszukac informacji w sieci, to nic nie
              znalazlam na ten temat. Niemniej wierze, ze jest smile) Ja tez tutaj bardzo dobrze
              sie czuje, szczegolnie nad Bosforem, w calym miescie juz niekoniecznie wink Sa
              dzielnice, do ktorych mnie specjalnie nie ciagnie, chyba jak kazde miasto i
              Istanbul takie miejsca posiada...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka