amicka 13.10.06, 16:00 sa juz reklamy w w-wie i w prasie stolecznej wiecej info na www.ear.com.pl beda tez w lublinie i wroclawiu, tudziez kilku innych miastach:=) oby tylko dojechali... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kiranna Re: Tanczacy Derwisze 13.10.06, 16:29 Ja w sumie nie na temat, ale cos dzisiaj jest z tymi derwiszami Ostatni raz uzywalam tego slowa kilka miesiecy temu, a dzis mam prawdziwy urodzaj derwiszow. W nocy snilo mi sie, ze jakas kobieta zadzwonila do drzwi i przedstawila sie jako pani Derwiszowa (nie znam nikogo takiego, oczywiscie). Potem juz na jawie w hipermarkecie natrafilam na speech tureckiego polityka o nazwisku "Derwisz" w TV stojacych na polce i zeby bylo smieszniej nie pamietalam jak on ma na nazwisko, usilnie probujac sobie to przypomniec. W koncu mnie oswiecilo, ze to Kemal Dervis. Teraz weszlam na forum i pierwsze co widze to "tanczacy Derwisze" ))) czyzby jakis derwisz probowal mi dac znac o sobie? ) jedyny jakiego znam to derwisz z brazu przywieziony z Kapadocji, przepiekna krecaca sie wokol wlasnej osi figurka. Odpowiedz Link
turkiyemylove Re: Tanczacy Derwisze 13.10.06, 21:54 Ja też znam rdzennego tureckiego Derwisza, też jest z brązu. Stoi na biurku i kręci się w kółko kiedy jest mi smutno Mam już nawet bilety na MEKDER we Wrocławiu... będą tutaj 15 listopada, miejsce: Hala Ludowa Nie mogę się już doczekać Pozdrawiam Odpowiedz Link
kochanionka Re: Tanczacy Derwisze 13.10.06, 22:02 Amicka,czy plakaty mowia cos o wystepach w Krakowie ewentualnie w Katowicach? Jak cos wypatrzysz ,prosze daj znac. Zycze milego spotkania z Kiranna i innymi osobami. Pozdrawiam ) Odpowiedz Link
amicka Re: Tanczacy Derwisze 13.10.06, 23:06 kochanionka katowice 16.11, bielsko-biala 19.11, dziwne nie ma krakowa wiecej o wystepie na www.ear.com.pl dziekuje za zyczenia i pozdrowienia:=) Odpowiedz Link
kiranna Re: Tanczacy Derwisze 14.10.06, 12:59 mam nadzieje, ze uaktywni mi sie link: www.ear.com.pl/ Amicka, czy wybieracie sie na przedstawienie? Chetnie bym poszla, bo paradoksalnie w Turcji nigdy nie bylam turystka, wiec i pewne atrakcje mnie ominely Odpowiedz Link
bebek22 Re: Tanczacy Derwisze 15.10.06, 15:23 Ale się ucieszyłam z tej wiadomości Zawsze bardzo chciałam zobaczyć występ Derwiszy A dziewczyny w jakiej cenie są bilety? Odpowiedz Link
miss_e Re: Tanczacy Derwisze 16.10.06, 12:44 no wlasnie, szkoda, ze cen nie podano!Ale warto pojsc. Czy to prawda, ze nie wolno robic zdjec podczas tanca Derwiszy? Na zywo widzialam tanczacych Derwiszy w Kapadocji, na wycieczce. Wtedy zabroniono robienia zdjec i proszono o cisze, wrecz nieruchome siedzenie...ciekawe,czy zawsze tak jest? Odpowiedz Link
basiaistanbul Re: Tanczacy Derwisze 17.10.06, 00:50 ciekawe zdjecia www.semazen.net/photo_galery_detail.php?id=10 Odpowiedz Link
basiaistanbul Re: Tanczacy Derwisze 17.10.06, 00:48 interesujaca strona www.semazen.net/TV/ na tej samej stronie Dönence Klip (trzeba troche poczekac )ale warto obejrzec i psluchac pozdrawiam Basia Odpowiedz Link
bojana2 Re: Tanczacy Derwisze 17.10.06, 09:48 Basiu,wielkie dzięki.Obejrzałam wszystkie filmiki.Bardzo mi się podobały.Proszę wrzucaj nam jeszcze różne ciekawe strony. Odpowiedz Link
bojana2 do Basi 22.10.06, 14:31 Basiu, czy mogłabyś sprawdzić czy otwiera Ci się strona www.semazen.net?Ja w nią wchodziłam a dzisiaj nie mogę.Chciałam jeszcze raz obejrzeć filmy. Serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link
basiaistanbul Re: do Basi 22.10.06, 17:15 Strona ta otwiera sie.bezposrednio tez mozesz otworzyc te strone www.semazen.net/TV/ pozdrawiam Basia Odpowiedz Link
bojana2 Re: do Basi 22.10.06, 17:29 Dzięki Basiu,teraz mi się otwiera.Przedtem też wchodziłam przez ten link, ale pokazywany był błąd strony. Sprawdziłam w googlu wszystkie linki do tej strony i żaden nie działał. Może było jakieś przeciążenie. Teraz oglądam TRT1. Udziela mi się nastrój towarzyszący oczekiwaniom na iftar. Przed chwilą był pokazywany z Istanbulu taniec derwiszów. Pozdrawiam serdecznie.Wiem,że teraz pora iftaru a więc AFIYET OLSUN. Odpowiedz Link
basiaistanbul Re: do Basi 22.10.06, 17:45 dziekuje bardzo i....zawsze gdy ktos mi mowi AFİYET OLSUN...przechodzi mi przez mysl....BERABER OLSUN...co znaczy....razem niech bedzie pozdrawiam Basia Odpowiedz Link
bojana2 Re: do Basi 11.11.06, 19:37 Trafiłam na opis symboliki tańców derwiszów.Zacytuję,bo wydaje mi się,że warto się z nią zapoznać. "Prowadzeni przez szajcha członkowie zakonu tańczą islam.Kazdy z elementów ich muzycznej ścieżki ma symboliczne znaczenie.Wysokie czapki tancerzy Bożych uzmysławiają kamień grobowy.Czarny płaszcz oznacza grób,noszona pod nim biała szata taneczna ich śmiertelną koszulę.Rytualny taniec odprawia się przy wtórze fletów,bębnów i śpiewów.Recytator śpiewa podniosłym głosem pieśń pochwalną na cześć Proroka.Szajch,który reprezentuje mevlanę ocenia taniec i żegna później Bożych tancerzy.Na początku szajch stąpa po "czerwonej skórze".Symbolizuje ona wieczne życie,symboliczny wschód i zachód słońca,a także zjednoczenie Boga i człowieka.Przytłumiony głos fletu uzmysławia tęsknotę za Bogiem człowieka pogrżonego w nieszczęściu.Każdy z derwiszów skłania się przed drugim wyrażając przez to swą pokorę. Na początku tańca każdy z derwiszów zdejmuje płaszcz.Potem jeden po drugim stają przed mistrzem.Tancerze krzyżują ręce na piersi,stykając się z sobą ramionami.Następnie całują prawą dłoń szajcha,ten zaś całuje ich czapkę.tym samym dopraszają się pozwolenia na taniec,udzielanego im przez szajcha.Teraz każdy z derwiszów rozpościera ramiona.powoli,jeden po drugim,zaczynają kosmiczny korowód.Prawą dłoń mają otwartą ku górze,lewą wskazują w dół,symbolizuje to przyjęcie niezasłużonej łaski Bożej i jej dalsze przekazywanie światu,ludziom,roślinom,zwierzętom,a nawet kamieniom.Bardzo powoli narastający,lecz coraz szybszy taniec taniec jest kosmicznym korowodem.Boscy tancerze w swych szatach o kształcie dzwonu obracają się przy tym wokół własnej osi i zarazem w przestrzeni.Ich ciało tworzy oś wszechświata.Taniec ów stanowi przedsmak utraconego centrum i tym samym poszukiwanie własnego "ja".Tańczący miłośnik jest wyższy niż sfery wszechświata ,gdyż wezwanie do "sama" pochodzi z nieba.Można go porównywać do drobnego pyłku,który wiruje wokół słońca i doświadcza w ten sposób osobliwej jedności,gdyż bez słonecznej siły przeciągania nie mógłby się poruszać-podobnie jak człowiek nie może żyć,nie krążąc wokół duchowego punktu ciężkości,wokół Boga.Gdy więzy ciałazostaną wreszcie zerwane,dusza staje się wolna i uswiadamia sobie,że całe stworzenie uczestniczy w tym tańcu. Rozpływanie się i wieczne pozostawanie w Bogu - to cele mistycznej drogi zespolenia,które symbolizuje mistyczny taniec derwiszów. Podróż duszy ku temu ,co Boskie,jest niekiedy opisywana w mistyce islamu jako niebiański korowód." (Żródło: ISLAM mały słownik. aut. Monika i Udo Tworuschka wyd.Verbinum) Myślę, że tu można znaleźć odpowiedź na pytania,dotyczące sposobu zachowania się w trakcie występów tańczących derwiszów. Odpowiedz Link
bojana2 Tańczący derwisze-symbolika 11.11.06, 19:40 Oczywiście nie kieruję tego tylko do Basi.Tutuł postu powinien być Tańczący derwisze-symbolika. Odpowiedz Link
basiaistanbul Re: Tańczący derwisze-symbolika 12.11.06, 12:15 Dowiedziec sie czegos o kulturze tureckiej w jezyku polskim jest bardzo imponujacym kaskiem dla nas dziekuje i pozdrawiam Basia Odpowiedz Link