Dodaj do ulubionych

Tanczacy Derwisze

13.10.06, 16:00
sa juz reklamy w w-wie i w prasie stolecznej

wiecej info na www.ear.com.pl

beda tez w lublinie i wroclawiu, tudziez kilku innych miastach:=) oby tylko
dojechali...
Obserwuj wątek
    • kiranna Re: Tanczacy Derwisze 13.10.06, 16:29
      Ja w sumie nie na temat, ale cos dzisiaj jest z tymi derwiszami wink
      Ostatni raz uzywalam tego slowa kilka miesiecy temu, a dzis mam prawdziwy
      urodzaj derwiszow. W nocy snilo mi sie, ze jakas kobieta zadzwonila do drzwi i
      przedstawila sie jako pani Derwiszowa (nie znam nikogo takiego, oczywiscie).
      Potem juz na jawie w hipermarkecie natrafilam na speech tureckiego polityka o
      nazwisku "Derwisz" w TV stojacych na polce i zeby bylo smieszniej nie
      pamietalam jak on ma na nazwisko, usilnie probujac sobie to przypomniec. W
      koncu mnie oswiecilo, ze to Kemal Dervis. Teraz weszlam na forum i pierwsze co
      widze to "tanczacy Derwisze" smile))) czyzby jakis derwisz probowal mi dac znac o
      sobie? wink) jedyny jakiego znam to derwisz z brazu przywieziony z Kapadocji,
      przepiekna krecaca sie wokol wlasnej osi figurka.
      • turkiyemylove Re: Tanczacy Derwisze 13.10.06, 21:54
        Ja też znam rdzennego tureckiego Derwisza, też jest z brązu. Stoi na biurku i
        kręci się w kółko kiedy jest mi smutno tongue_out
        Mam już nawet bilety na MEKDER we Wrocławiu... smile będą tutaj 15 listopada,
        miejsce: Hala Ludowa
        Nie mogę się już doczekać wink
        Pozdrawiam
    • kochanionka Re: Tanczacy Derwisze 13.10.06, 22:02
      Amicka,czy plakaty mowia cos o wystepach w Krakowie ewentualnie w Katowicach?
      Jak cos wypatrzysz ,prosze daj znac.
      Zycze milego spotkania z Kiranna i innymi osobami.
      Pozdrawiam smile)
      • amicka Re: Tanczacy Derwisze 13.10.06, 23:06
        kochanionka
        katowice 16.11, bielsko-biala 19.11, dziwne nie ma krakowa

wiecej o wystepie na
        www.ear.com.pl
        dziekuje za zyczenia i pozdrowienia:=)
        • kiranna Re: Tanczacy Derwisze 14.10.06, 12:59
          mam nadzieje, ze uaktywni mi sie link:
          www.ear.com.pl/
          Amicka, czy wybieracie sie na przedstawienie? Chetnie bym poszla, bo
          paradoksalnie w Turcji nigdy nie bylam turystka, wiec i pewne atrakcje mnie
          ominely wink
          • bebek22 Re: Tanczacy Derwisze 15.10.06, 15:23
            Ale się ucieszyłam z tej wiadomoścismile Zawsze bardzo chciałam zobaczyć występ
            Derwiszysmilesmile A dziewczyny w jakiej cenie są bilety?
            • miss_e Re: Tanczacy Derwisze 16.10.06, 12:44
              no wlasnie, szkoda, ze cen nie podano!Ale warto pojsc.
              Czy to prawda, ze nie wolno robic zdjec podczas tanca Derwiszy?
              Na zywo widzialam tanczacych Derwiszy w Kapadocji, na wycieczce. Wtedy
              zabroniono robienia zdjec i proszono o cisze, wrecz nieruchome
              siedzenie...ciekawe,czy zawsze tak jest?
              • basiaistanbul Re: Tanczacy Derwisze 17.10.06, 00:50
                ciekawe zdjecia

www.semazen.net/photo_galery_detail.php?id=10
            • kiranna Re: Tanczacy Derwisze 16.10.06, 13:23
              w warszawie ceny od 90zl do 140zl
              • basiaistanbul Re: Tanczacy Derwisze 17.10.06, 00:48
                interesujaca strona
                www.semazen.net/TV/
                na tej samej stronie
                Dönence Klip (trzeba troche poczekac )ale warto obejrzec i psluchacsmile
                pozdrawiam
                Basia
                • bojana2 Re: Tanczacy Derwisze 17.10.06, 09:48
                  Basiu,wielkie dzięki.Obejrzałam wszystkie filmiki.Bardzo mi się podobały.Proszę
                  wrzucaj nam jeszcze różne ciekawe strony.
                  • bojana2 do Basi 22.10.06, 14:31
                    Basiu, czy mogłabyś sprawdzić czy otwiera Ci się strona www.semazen.net?Ja w
                    nią wchodziłam a dzisiaj nie mogę.Chciałam jeszcze raz obejrzeć filmy.
                    Serdecznie pozdrawiam.
                    • basiaistanbul Re: do Basi 22.10.06, 17:15
                      Strona ta otwiera sie.bezposrednio tez mozesz otworzyc te strone

www.semazen.net/TV/
                      pozdrawiam
                      Basia
                      • bojana2 Re: do Basi 22.10.06, 17:29
                        Dzięki Basiu,teraz mi się otwiera.Przedtem też wchodziłam przez ten link, ale
                        pokazywany był błąd strony. Sprawdziłam w googlu wszystkie linki do tej strony
                        i żaden nie działał. Może było jakieś przeciążenie.
                        Teraz oglądam TRT1. Udziela mi się nastrój towarzyszący oczekiwaniom na iftar.
                        Przed chwilą był pokazywany z Istanbulu taniec derwiszów.
                        Pozdrawiam serdecznie.Wiem,że teraz pora iftaru a więc AFIYET OLSUN.
                        • basiaistanbul Re: do Basi 22.10.06, 17:45
                          smiledziekuje bardzo i....zawsze gdy ktos mi mowi AFİYET OLSUN...przechodzi mi
                          przez mysl....BERABER OLSUNsmile...co znaczy....razem niech bedziesmile
                          pozdrawiam
                          Basia
                          • bojana2 Re: do Basi 11.11.06, 19:37
                            Trafiłam na opis symboliki tańców derwiszów.Zacytuję,bo wydaje mi się,że warto
                            się z nią zapoznać.

"Prowadzeni przez szajcha członkowie zakonu tańczą islam.Kazdy z elementów ich
                            muzycznej ścieżki ma symboliczne znaczenie.Wysokie czapki tancerzy Bożych
                            uzmysławiają kamień grobowy.Czarny płaszcz oznacza grób,noszona pod nim biała
                            szata taneczna ich śmiertelną koszulę.Rytualny taniec odprawia się przy wtórze
                            fletów,bębnów i śpiewów.Recytator śpiewa podniosłym głosem pieśń pochwalną na
                            cześć Proroka.Szajch,który reprezentuje mevlanę ocenia taniec i żegna później
                            Bożych tancerzy.Na początku szajch stąpa po "czerwonej skórze".Symbolizuje ona
                            wieczne życie,symboliczny wschód i zachód słońca,a także zjednoczenie Boga i
                            człowieka.Przytłumiony głos fletu uzmysławia tęsknotę za Bogiem człowieka
                            pogrżonego w nieszczęściu.Każdy z derwiszów skłania się przed drugim wyrażając
                            przez to swą pokorę.
                            Na początku tańca każdy z derwiszów zdejmuje płaszcz.Potem jeden po drugim
                            stają przed mistrzem.Tancerze krzyżują ręce na piersi,stykając się z sobą
                            ramionami.Następnie całują prawą dłoń szajcha,ten zaś całuje ich czapkę.tym
                            samym dopraszają się pozwolenia na taniec,udzielanego im przez szajcha.Teraz
                            każdy z derwiszów rozpościera ramiona.powoli,jeden po drugim,zaczynają
                            kosmiczny korowód.Prawą dłoń mają otwartą ku górze,lewą wskazują w
                            dół,symbolizuje to przyjęcie niezasłużonej łaski Bożej i jej dalsze
                            przekazywanie światu,ludziom,roślinom,zwierzętom,a nawet kamieniom.Bardzo
                            powoli narastający,lecz coraz szybszy taniec taniec jest kosmicznym
                            korowodem.Boscy tancerze w swych szatach o kształcie dzwonu obracają się przy
                            tym wokół własnej osi i zarazem w przestrzeni.Ich ciało tworzy oś
                            wszechświata.Taniec ów stanowi przedsmak utraconego centrum i tym samym
                            poszukiwanie własnego "ja".Tańczący miłośnik jest wyższy niż sfery
                            wszechświata ,gdyż wezwanie do "sama" pochodzi z nieba.Można go porównywać do
                            drobnego pyłku,który wiruje wokół słońca i doświadcza w ten sposób osobliwej
                            jedności,gdyż bez słonecznej siły przeciągania nie mógłby się poruszać-podobnie
                            jak człowiek nie może żyć,nie krążąc wokół duchowego punktu ciężkości,wokół
                            Boga.Gdy więzy ciałazostaną wreszcie zerwane,dusza staje się wolna i uswiadamia
                            sobie,że całe stworzenie uczestniczy w tym tańcu. Rozpływanie się i wieczne
                            pozostawanie w Bogu - to cele mistycznej drogi zespolenia,które symbolizuje
                            mistyczny taniec derwiszów.
                            Podróż duszy ku temu ,co Boskie,jest niekiedy opisywana w mistyce islamu jako
                            niebiański korowód."
                            (Żródło: ISLAM mały słownik. aut. Monika i Udo Tworuschka wyd.Verbinum)

Myślę, że tu można znaleźć odpowiedź na pytania,dotyczące sposobu zachowania
                            się w trakcie występów tańczących derwiszów.
                            • bojana2 Tańczący derwisze-symbolika 11.11.06, 19:40
                              Oczywiście nie kieruję tego tylko do Basi.Tutuł postu powinien być Tańczący
                              derwisze-symbolika.
                              • basiaistanbul Re: Tańczący derwisze-symbolika 12.11.06, 12:15
                                Dowiedziec sie czegos o kulturze tureckiej w jezyku polskim jest bardzo
                                imponujacym kaskiem dla nassmile
                                dziekuje i pozdrawiam
                                Basia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka