Dodaj do ulubionych

NIE płatnej strefie parkowania w rejonie PKP NI !

02.10.11, 22:26
Dzień Dobry,

Mysiadło, dnia 03.10.2011 r.

Wójt Gminy Lesznowola
Pani Maria Jolanta Batycka – Wąsik
ul. GRN 60
05-506 Lesznowola

Dotyczy: Płatna strefy parkowania w rejonie przystanku kolejowego PKP Nowa Iwiczna

Szanowna Pani Wójt,

Zgłaszam wniosek o nie pobieranie opłaty od Mieszkańców Gminy Lesznowola zameldowanych na pobyt stały lub Mieszkańców Gminy Lesznowola mieszkających na terenie naszej gminy i rozliczających się ze swoich dochodów w Urzędzie Skarbowym w Piasecznie (NIP - 3).

Uzasadnienie:

Budowa parkingu w rejonie przystanku kolejowego PKP Nowa Iwiczna miała na celu poprawę warunków parkowania oraz umożliwienie naszym mieszkańcom swobodnego dojazdu do pracy. Wprowadzenie opłat dla Mieszkańców Gminy Lesznowola zameldowanych na pobyt stały lub Mieszkańców Gminy Lesznowola mieszkających na terenie naszej gminy i rozliczających się ze swoich dochodów w Urzędzie Skarbowym w Piasecznie (NIP - 3) spowoduje, że znów parking przy szkole będzie w większości zajęty przez parkujące przez cały dzień samochody, ponadto kierowcy autokarów dowożących dzieci będą bali się wjeżdżać na parking, aby nie porysować zaparkowanych byle jak samochodów, które znów będą uniemożliwiały im wjazd i dokonanie skrętu. Moim zdaniem nie o to chodziło. Natomiast, pobieranie opłat od parkujących, zameldowanych poza Gminą Lesznowola, może w części pokryć koszty poniesionej inwestycji oraz dzierżawy gruntu, przyczyni się również, do zameldowania osób, które faktycznie mieszkają na terenie naszej gminy i zwiększenia wpływu z tytułu podatków od osób fizycznych. W załączeniu artykuł z Biuletynu Informacyjnego nr 40.

www.lesznowola.pl/upload/Biuletyn%20Informacyjny%20nr%2040.pdf strona 18

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • zbyszek.czapnik Re: NIE płatnej strefie parkowania w rejonie PKP 03.10.11, 09:56
      W biuletynie reklamowym gminy na stronie 18 można przeczytać:
      "Miejsca parkingowe będą nieodpłatne dla Mieszkańców Gminy Lesznowola zameldowanych na pobyt stały lub Mieszkańców Gminy Lesznowola mieszkających na terenie naszej gminy i rozliczających się ze swoich dochodów w Urzędzie Skarbowym w Piasecznie."

Z tego wynika, że każdy kto się rozlicza w US Piaseczno ma prawo do bezpłatnego parkingu.
      • mnemonka Re: NIE płatnej strefie parkowania w rejonie PKP 03.10.11, 10:49

Na zabraniu wiejskim, Pani Wójt poinformowała, że dla osób zameldowanych w gminie Lesznowola lub płacących podatki miesięczny koszt abonamentu parkingowego to 50 zł dla reszty 120 zł. Widocznie na stronie gminy dane są nieaktualne.

Pzdr
        • ulica.szkolna Re: NIE płatnej strefie parkowania w rejonie PKP 28.10.11, 17:21
          Protokół Nr 9/KPG/2011 z posiedzenia Komisji Polityki Gospodarczej w dniu 27 września 2011 r.

Opinia sprawy dot. zasad korzystania z parkingu w Nowej Iwicznej.

1) Sprawę przedstawiły : Przewodnicząca KPG RG W. Komorowska i Wójt Gminy M. J. Batycka – Wąsik. Wójt Gminy M. J. Batycka – Wąsik przedstawiła projekt zasad odpłatności z korzystania za parking w Nowej Iwicznej ( szczegółowa treść stanowi zał. nr 5 do protokołu).
          - stawka za jednorazowe parkowanie pojazdów samochodowych wynosi – 6 zł.
          - opłata abonamentowa miesięczna uprawnia do parkowania przez wszystkie
          dni robocze do parkowania pojazdu o nr rejestracyjnym wpisanym w
          karnecie miesięcznym,
          - karnet miesięczny dla osób zameldowanych w Gminie Lesznowola i osób
          które złożyły NIP-3 wynosi – 50 zł.
          - karnet miesięczny dla osób niezameldowanych na terenie Gminy
          Lesznowola wynosi 120 zł.
          - osoby niepełnosprawne jak i rodzice i opiekunowie prawni osób
          niepełnosprawnych są zwolnieni z wszelkich opłat .
          2) Dyskusja – wszyscy obecni.
          3) Głosami : z- 5, p – 0, w – 0 KPG RG pozytywnie zaopiniowała zasady korzystania z parkingu w Nowej Iwicznej określone w ppkt. 1

Zapraszam do dyskusji.

Maria

• kamyk-milowy Re: NIE płatnej strefie parkowania w rejonie PKP 28.10.11, 19:37
            Żeby nie było wątpliwości kto takie decyzje podejmuje

Komisja gospodarcza:
            Komorowska Wiesława – przewodnicząca
            Grochala Łukasz – zastępca
            Dusza Ryszard
            Gawęda Justyna
            Gąsiorowski Piotr
            Wiliusz Mirosław
            Wiśniewski Jerzy
    • wafel2.4 Re: NIE płatnej strefie parkowania w rejonie PKP 28.10.11, 20:48
      To dobry pomysł, czas pozbyć się tych wszystkich egzotycznych numerów rejestracyjnych z rejonu szkoły torów itd. Przyjeżdżają z jakiś Wólek Zadupiastych i parkują gdzie się im tylko podoba. Jest ich coraz więcej, wkrótce rejon torów w naszym sołectwie wyglądać będzie jak obora. Czas wprowadzić jakieś rozwiązania bardziej cywilizowane. A jakiś matołek pod pseudonimem ulica szkolna (rzekomo z ulicy Szkolnej) będzie miał możliwość parkowania tam swojego samochodu w godzinach obowiązującego zakazu parkowania na ulicy Szkolnej. W tej kwestii popieram naszą Radną.

• 84kajtek Re: NIE płatnej strefie parkowania w rejonie PKP 28.10.11, 21:48
        W myśl konstytucji :
        Rozdział II
        WOLNOŚCI, PRAWA I OBOWIĄZKI CZŁOWIEKA I OBYWATELA
        Art. 32.
        Wszyscy są wobec prawa równi. Wszyscy mają prawo do równego traktowania przez władze publiczne.

50 - 120 zł ?
        Więc różnicowanie obywateli, wydaję się być sprzeczne z konstytucją!
        • zegatax . 29.10.11, 21:58
          !
        • zegatax Re: NIE płatnej strefie parkowania w rejonie PKP 29.10.11, 22:15
          TAK płatnej strefie parkowania w rejonie PKP!

Konstytucjonalista Kajtek się znalazl :-))) Bułki w Łodzi o 10 gr tansze niż w Warszawie; benzyna w Suwałkach o 40 gr a na Kaszubach za słowo "Bańka" po buzi biją. I gdzie ta równość?
          Na finał: jak ktoś chce taniej parkować to niech płaci podatki, za które ten parking gmina postawiła, bo ja do "lewusa" dokladac nie zamierzam. Pan radny Kania ma pewnie z diet sporo kasy to może wyłoży na tych co za cudze chca parkowac albo w wehikuł czasu niech siada i przeniesie się do byłej PRL - tam było i równo i g... Pozdrawiam Rozsądnych
          • part_two Re: NIE płatnej strefie parkowania w rejonie PKP 30.10.11, 01:03
            Nie no, gratuluję Nowej Iwicznej mieszkańców...
            Kultura z tych wypowiedzi aż bucha: uff jak gorąco..

Mieszkanka sąsiedniej wsi, co to chciała bezczelnie przez Waszą wieś przejechać, na parkingu zaparkować i do pociągu wsiąść.
          • 84kajtek Re: NIE płatnej strefie parkowania w rejonie PKP 30.10.11, 08:41
            Ciekaw jestem co byś powiedział, gdyby dokładnie taką zasadę wprowadziła Warszawa. Podwójne stawki za komunikacje, parkingi itp. dla osób nie zameldowanych w Warszawie!
            Dlaczego za ciebie mają płacić mieszkańcy Warszawy?
            Parking płatny – OK , ale dlaczego mam płacić więcej, tylko dlatego, że płace podatki w Warszawie?

• dragonik35 Re: NIE płatnej strefie parkowania w rejonie PKP 07.11.11, 16:28
              Właśnie tak postępuje Warszawa.

Proszę sobie porównać ceny biletów w I i II strefie i sobie porównać kto de facto finansuje podwyżkę biletów ZTM. Nie należy oczywiście zapominać, że dodatkowo samorządy pozawarszawskie dokładają pieniądze do II strefy biletowej z własnych budżetów.

Czyli reasumując, jeśli z budżetu Lesznowoli został wybudowany parking, to auta z obcymi rejestracjami powinny płacić za wjazd na teren parkingu przy stacji PKP.
            • owrank Re: NIE płatnej strefie parkowania w rejonie PKP 07.11.11, 18:18
              > dlaczego mam płacić więcej, tylko dlatego, że płace podatki w Warszawie?

odpowiedziałeś sobie sam - właśnie dlatego, że nie finansujesz gminy swoim podatkiem
        • owrank Re: NIE płatnej strefie parkowania w rejonie PKP 04.11.11, 20:02
          niezły jesteś ..............
          zapłacę Ci ten abonament miesięczny na parking PKP (i pewnie dorzuci się do tego pół Nowej Iwicznej) jeżeli na bazie swoich genialnych cytatów godnych reformacji Lutra równouprawnisz wszystkich Polaków do płacenia jednej stawki podatkowej, najchętniej 18%
          a jak jeszcze dorzucisz do tego równouprawnienie w płaceniu stawek ZUS przez np. rolników tak jak pracownicy najemni to dorzucę jeszcze abonament parkingowy dla Twojej żony czy dziecka
    • mwilusz Re: NIE płatnej strefie parkowania w rejonie PKP 30.10.11, 07:24
      Szanowny mieszkaniec Mysiadła, podpisujący się imieniem Maria specjalizuje sie chyba tylko w manipulowaniu i podżeganiu na lokalnych forach internetowych.
      A teraz Przyjacielu z Mysiadła spójrzmy na fakty. Gmina wydzierżawiła grunt pod parking, za który płaci 9 tysięcy złotych miesięcznie. Koszt położenia betonowych płyt itd. to kolejne 400 tysięcy złotych z kieszeni tych, którzy płacą podatki. Oczywiście „proponowane” ceny opłat za korzystanie z parkingu nie pokryją wszystkich kosztów, a więc gmina nadal będzie dokładała do całego przedsięwzięcia.
      Władze gminy miały kilka opcji rozwiązania problemu parkujących samochodów przy torach kolejowych w NI. Wydzierżawić grunt, doprowadzić go do porządku( postawić szlaban, budkę z pracownikiem, zaplecze sanitarne, twardą nawierzchnie), i rozwiązać problem nielegalnie parkowanych samochodów (często wzdłuż ulicy Kieleckiej). Drugim wyjściem było zmobilizowanie służb mundurowych do stanowczego wyeliminowania nielegalnego parkowania w tamtym rejonie. Trzecim wyjściem było pozostawienie stanu jaki był wcześniej, czyli „parkujemy gdzie się da”, co doprowadzi do tego, że tamten rejon NI ( wliczając w to rejon przy szkole) wyglądać będzie jak znana giełda chyba w …Słomczynie.
      Pragnę również wspomnieć, że o ile przedstawiony wniosek Pana radnego Marcina Kani brzmi rozsądnie i zasługuje na rozważenie, o tyle autor tego wniosku nie przedstawił zawartych w nim pytań podczas posiedzenia Komisji Polityki Gospodarczej lub Sesji Rady Gminy ( tam gdzie opiniuje się wnioski, podejmuje decyzje i prowadzi rozmowy merytoryczne) tylko na …………portalach społecznościowych Mysiadła, NI i Zgorzały.

• 84kajtek Re: NIE płatnej strefie parkowania w rejonie PKP 30.10.11, 08:52
        wzdłuż ul. Kieleckiej ???

Uff jak to dobrze, że przepisy zakazują wprowadzania opłat za edukacje, bo idąc tym tokiem rozumowania okazało by się, że wszystkie szkoły były by płatne!

Służby mundurowe, trzeba mobilizować ... to jeszcze lepiej. Przecież Policja powinna być niezależna, a tu wychodzi na to, że gmina może ją mobilizować - NO SUPER!

• mwilusz Re: NIE płatnej strefie parkowania w rejonie PKP 30.10.11, 11:06
        chodzi oczywście o ulicę Krasickiego
        Pozdrawiam
        • kania_marcin Re: NIE płatnej strefie parkowania w rejonie PKP 30.10.11, 16:14
          Dzień Dobry,

Szanowni Państwo, Szanowni Panie radny

Napisał Pan o mnie, że (cyt) „nie przedstawił zawartych w nim pytań podczas posiedzenia Komisji Polityki Gospodarczej lub Sesji Rady Gminy ( tam gdzie opiniuje się wnioski, podejmuje decyzje i prowadzi rozmowy merytoryczne) tylko na portalach społecznościowych Mysiadła, NI i Zgorzały”. W związku z powyższym, uprzejmie informuję, co następuje:

1. Nie jestem członkiem Komisji Polityki Gospodarczej.
          2. Nie zostałem poinformowany o terminie posiedzenia KPG (nie jest to informacja, którą można by znaleźć na stronie BIP)
          3. Nie zostałem poinformowany, że sprawa parkingu będzie omawiana na posiedzeniu KPG w dniu w dniu 27 września 2011 r.
          4. Jak wiadomo, mój wniosek jest z datą 03.10.2011 r. jak więc miałem go przedstawić na KPG skoro posiedzenie KPG było tydzień wcześniej? Liczę jednak że będzie omawiany w listopadzie 2011 r.
          5. Interesujące jest to, że już od 27.09.2011 r. wiedział Pan, że taki projekt będzie przygotowany, szkoda tylko o tym fakcie nie wiedzieli ani inni radni, nie będący członkami KPG jak i mieszkańcy.

Skoro jest Pan tak „poprawny politycznie” to dlaczego nie napisał Pan, że próbowano,” chyłkiem i po cichu” wprowadzić ten projekt uchwały pod obrady Sesji w dniu 06.10.2011 r., bez opinii Komisji których jestem członkiem tj. Komisji Polityki Społecznej (KPS), Komisji Polityki Przestrzennej, Rolnej i Urbanistyki (KPPRiU) ?

Ponadto uważam, że portal społecznościowy jest tak samo dobrym miejscem na informowanie mieszkańców i zabieganie o ich dobro jak posiedzenie KPG czy sesje RG. Może nawet lepsze, ponieważ ogromna większość mieszkańców pracuje w czasie tych spotkań i nie może wiedzieć co się na nich dzieje. Dużym zaskoczeniem byłoby z pewnością dla nich szlaban, budka i rachunek na xxx złotych za parkowanie . A darmowy parking dla mieszkańców był obiecywany od 2010 r. www.lesznowola.pl/upload/Biuletyn%20Informacyjny%20nr%2040.pdf strona 18

co czyni mój wniosek zasadnym

www.marcinkania.pl/dot_platnej_strefy_parkowania_w_rejonie_przystanku_kolejowego_pkp_nowa_iwiczna.pdf

No i ostatnie …. Może radni okolicznych miejscowości ( Mysiadła, Nowej Iwicznej, Starej Iwicznej i Nowej Woli ) powinni stworzyć szeroką koalicję na rzecz pierwotnych planów związanych z tą inwestycją ? W końcu mieszkańcy wybrali nas, jako swoich radnych, by dbać o ich dobro, by w miejscu zamieszkania żyło im się coraz lepiej.

Pozdrawiam
          • mwilusz Re: NIE płatnej strefie parkowania w rejonie PKP 31.10.11, 01:01
            Szanowny Radny Kania;

1. „ Nie jestem członkiem Komisji Polityki Gospodarczej.”

To, że radny nie jest członkiem danej komisji merytorycznej nie oznacza, że nie może uczestniczyć w posiedzeniach tej komisji i prezentować swoich opinii. O ile mnie pamięć nie myli, Pan Radny uczestniczył już w posiedzeniach Komisji Polityki Gospodarczej, i to nie raz.
            Ja natomiast Panie Radny, będę uczestniczył w każdej komisji merytorycznej (bez znaczenia czy jestem jej członkiem czy nie) zawsze wtedy, kiedy wymagać tego będzie wspólny interes. Nie inaczej było w dniu 22 września 2011r, podczas posiedzenia Komisji Przestrzennej ( nie jestem jej członkiem) gdzie, „jako gość” zreferowałem temat fatalnego planu zagospodarowania przestrzennego (łączenie ulic Borówki i Agrestowej z Ursynowem). Dzięki temu, sprawa ta będzie kontynuowana na kolejnym posiedzeniu tejże komisji, w którym również będę uczestniczył.

2. „Nie zostałem poinformowany o terminie posiedzenia KPG (nie jest to informacja, którą można by znaleźć na stronie BIP)”
            3. „Skoro jest Pan tak „poprawny politycznie” to, dlaczego nie napisał Pan, że próbowano, „ chyłkiem i po cichu” wprowadzić ten projekt uchwały pod obrady Sesji w dniu 06.10.2011 r., bez opinii Komisji, których jestem członkiem, tj. Komisji Polityki Społecznej (KPS), Komisji Polityki Przestrzennej, Rolnej i Urbanistyki (KPPRiU)?”
            4. „Interesujące jest to, że już od 27.09.2011 r. wiedział Pan, że taki projekt będzie przygotowany, szkoda tylko o tym fakcie nie wiedzieli ani inni radni, nie będący członkami KPG jak i mieszkańcy.”

Po raz kolejny Pan Radny okrasza swoją wypowiedź mgiełką tajemniczości i widmem teorii spiskowej, rodem z TVN 24. Fakt Panie Radny jest taki, że był Pan nieobecny podczas posiedzenia swojej komisji (Przestrzennej) w dniu 22 września 2011r, i nie wie, że sprawa opłat za parking w NI była tam również omawiana. W kolejnych dniach Pan Radny nie dowiedział się o tym fakcie, z prozaicznej przyczyny, między Panem a resztą członków Rady Gminy nie ma żadnej formy komunikacji. O fakcie potencjalnych opłat za parking w NI dowiedział się Pan podczas spotkania wiejskiego w Mysiadle w dniu 30 września 2011r. Sprawę obszernie zreferowała Pani Wójt, a Pan w tym czasie robił notatki. Stwierdzenie, więc, „że próbowano chyłkiem i po ciuchu” pozostawię bez komentarza i do oceny Tym, na których rzuca Pan cień podejrzeń.

5.„Nie zostałem poinformowany, że sprawa parkingu będzie omawiana na posiedzeniu KPG w dniu w dniu 27 września 2011 r.”
            Ja również, sprawa ta nie znalazła się w porządku obrad, które otrzymujemy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Została ona wprowadzona podczas obrad, co nie jest chyba niczym nadzwyczajnym?

4. „Jak wiadomo, mój wniosek jest z datą 03.10.2011 r. jak więc miałem go przedstawić na KPG, i jak mogłem go przedstawić skoro posiedzenie KPG było tydzień wcześniej? Liczę jednak że będzie omawiany w listopadzie 2011 r.”
            Na forach społecznościowych pojawił się już 02.10.2011r. Dziwi mnie więc fakt, że 6 października podczas Sesji Rady Gminy nie zadał Pan pytań zawartych w tym piśmie.

„ No i ostatnie …. Może radni okolicznych miejscowości ( Mysiadła, Nowej Iwicznej, Starej Iwicznej i Nowej Woli ) powinni stworzyć szeroką koalicję na rzecz pierwotnych planów związanych z tą inwestycją ? W końcu mieszkańcy wybrali nas, jako swoich radnych, by dbać o ich dobro, by w miejscu zamieszkania żyło im się coraz lepiej.”

To dobrze, że Pan Radny (po 5 latach pełnienia mandatu) zaczyna rozważać możliwości koalicyjne. Proponowałbym jednak szukać wsparcia u członków RG, a nie u Marii z „ulicy Szkolnej.”

Pozdrawiam
            M.W.

• mcbet Re: NIE płatnej strefie parkowania w rejonie PKP 19.04.12, 18:50
        Oż w mordę. Jak na taki parking wydano 400 tys. zł, to trzeba CBA zawiadomić... chyba Cię poniosło
    • sila.czka Re: NIE płatnej strefie parkowania w rejonie PKP 30.10.11, 21:45
      Ja się zastanawiam skąd to się bierze: takie rozgraniczanie my-oni, tutejsi - i ci z "jakiejś wólki". Nie po raz pierwszy to widzę na tym i na mysiadłowskim forum. W wydaniu radnych przede wszystkim. Czy nie korzystacie z chodników i parkingów wybudowanych z budżetu gmin warszawskich? Może zaczniemy jeszcze dokumenty przy wjeździe do gminy sprawdzać? A może szlabany i paszporty wydamy i np. przy wejściu do sklepu bramka z czytnikiem? Przecież to absurd. Jeśli parkowanie na parkingu będzie za drogie to znów będą pozastawiane ulice i parking szkolny. A kto na tym ucierpi? Przede wszystkim dzieci idące do szkoły. Jasne jest przecież że z tego parkingu korzystają Ci, którzy mieszkają w okolicy. Nikt nie dojeżdża z Ursynowa. Ale na miłość boską żeby rejonizację parkingu wprowadzać? To jakieś chore. Dziwię się, że podpisali się pod tym ludzie, których znam i sądziłam, że będą rozsądni. To radny Kania do tej pory dawał popisy ksenofobii lokalnej a obecnie Wilusz, Gawęda...

A co jeśli ktoś ma samochód firmowy albo w leasingu?
      • wojtek_zacharjasz Re: NIE płatnej strefie parkowania w rejonie PKP 31.10.11, 00:17
        Witam :-)
        Wydawałoby się, że temat prosty: opłata za parking preferująca tych, którzy łożą na infrastrukturę miejsca gdzie żyją. Jak widać nie jest. Zastanawiam się więc przy okazji, dlaczego nikt nie protestuje przed zamykaniem bram na strzeżone osiedla (np:. Zimowa, Krasickiego 29) gdzie miejsc do parkowania dużo! Dlaczego nie słychać protestu kiedy spostrzega się zakazy parkowania przed posesjami opatrzonymi napisami: TEREN PRYWATNY NIE PARKOWAĆ? To przecież też decyzje ograniczające prawo tak zwanych "ONI".

Ale do meritum. Rzecz nie tkwi w prawie do parkowania za mniejsze pieniądze ale w OBOWIĄZKU meldowania się w miejscu zamieszkania oraz odprowadzania podatków do właściwego dla MIEJSCA ZAMIESZKANIA urzędu. Odprowadzane pieniądze trafiają do gmin a one mogą za nie wybudować np:. parking dla mieszkańców. I tu sedno rzeczy: MIESZKANIEC. Czy mieszkańcem jest ten, który posiada lub wynajmuje nieruchomość np:. w Iwicznej i korzysta z miejscowej infrastruktury, czy też mieszkańcem jest taka osoba, która mieszka (niekoniecznie będąc właścicielem), jest zameldowana, odprowadza podatki - czyli dokłada swoje środki do publicznych inwestycji?

Każdy z nas korzysta z parkingów, ulic, środków transportu itd. w innym niż swoje miasto ale np. nie będąc uczniem na taką zniżkę komunikacyjną liczyć nie może. Niezgodne z Konstytucją? Zgodne! I taka zniżka nikogo nie dziwi.

Cennika za parkowanie jeszcze nie ma - myślę, że Gmina powinna wprowadzić równe ceny dla wszystkich parkujących i... wysokie ulgi dla tych, którzy w ostatnim roku, zgodnie z prawem oraz przepisami, łożyli na infrastrukturę gminy - dla podatników wywiązujących się ze swojego wobec gminy obowiązku. Bo gmina to WSPÓLNOTA!
        Pozdrawiam tych ZA i PRZECIW.
        Wojtek Zacharjasz
        • sila.czka Re: NIE płatnej strefie parkowania w rejonie PKP 31.10.11, 08:23
          Ja rozumiem że głównym celem radnych jest doprowadzenie do tego, aby Ci, którzy tu mieszkają się zameldowali ale nie tędy droga. Takie różnicujące postępowanie doprowadzi jedynie do zaostrzenia wzajemnej niechęci. A przecież to Pan, Panie Zachariaszu miał w swoim programie wyborczym zniesienie wzajemnej niechęci. Różnicowanie opłat na pewno temu nie służy. Poza tym bije w tych, którzy są zameldowani ale np. mieszkają tuż zagranicą gminy. Podział gdzieś misi przebiegać a ludzie wybierają instytucje bliższe. Wsiadają do Pociągu na najbliższej stacji. Ale też przy tej stacji korzystają ze sklepów oraz z usług na terenie nie swojej gminy bo tak jest wygodniej. I to ma być złe? To się nazywa symbioza. Jeszcze raz pytam: waszym zdaniem nie powinnam jeździć jako mieszkanka naszej gminy z dziećmi na plac zabaw do Piaseczna? Przecież wybudowano go z funduszy Piaseczyńskich!! Na szczęście nikt z tamtych radnych nie wpadł na pomysł legitymowania przy wejściu. To samo z fontanną. Przykłady można by mnożyć. Zorganizowanie parkingu to też wizytówka gminy, jej PR ale takie postępowanie radnych tyko ten PR niszczy.
          • zbyszek.czapnik Re: NIE płatnej strefie parkowania w rejonie PKP 31.10.11, 09:21
            sila.czka napisała:

> Jeszc> ze raz pytam: waszym zdaniem nie powinnam jeździć jako mieszkanka naszej
            > gminy z dziećmi na plac zabaw do Piaseczna? Przecież wybudowano go z funduszy
            > Piaseczyńskich!! Na szczęście nikt z tamtych radnych nie wpadł na pomysł legitymowania
            > przy wejściu. To samo z fontanną. Przykłady można by mnożyć.
            > Zorganizowanie parkingu to też wizytówka gminy, jej PR ale takie postępowanie
            > radnych tyko ten PR niszczy.
            Tu nie chodzi nawet o parking (bo większość mieszkańców Iwicznej i tak z niego z niego nie korzysta) ale o jakiekolwiek działanie które pozwala zbierać punkty do lansu. Nasi radni łapią się "nośnych", "medialnych" tematów bo tak łatwiej i taniej. Po co marnować czas na odwodnienie Krasickiego czy np. Kieleckiej skoro za niewielkie pieniądze można postawić betonową zjeżdżalnię i kilka przeszkód dla wyrostków. Po co zajmować się bezpieczeństwem skoro policjanci mogą zacząć wlepiać mandaty np. mieszkańcom którzy "tylko na 10 minut" zaparkowali na przejściu dla pieszych. To byłoby niedobre bo psuło by obraz "przyjaznej miejscowości" gdzie naobiecywało się CIS a zamiast tego zostały wynajęte sale...
            Co zrobili z projektem unijnym rewitalizacji sołectwa?
            • kania_marcin Re: NIE płatnej strefie parkowania w rejonie PKP 31.10.11, 09:25
              Dzień Dobry,

Szanowni Państwo, Szanowny Panie radny,

Interesujące jest jednak to, że już od 22.09.2011 r. wiedział Pan, że taki projekt będzie przygotowany, szkoda tylko o tym fakcie nie wiedzieli pozostali radni, jak i mieszkańcy…

Pozdrawiam
              • wojtek_zacharjasz Re: NIE płatnej strefie parkowania w rejonie PKP 31.10.11, 11:25
                kania_marcin napisał:

> Dzień Dobry,
                >
                > Szanowni Państwo, Szanowny Panie radny,
                >
                > Interesujące jest jednak to, że już od 22.09.2011 r. wiedział Pan, że taki proj
                > ekt będzie przygotowany, szkoda tylko o tym fakcie nie wiedzieli pozostali radn
                > i, jak i mieszkańcy…
                >
                > Pozdrawiam
                >
                Szanowny Panie Marcinie,
                przykro mi, że muszę to powiedzieć publicznie ale nie dał mi Pan wyboru.
                Pan na forum mówi nieprawdę. Na sesji majowej RG taki wniosek został złożony w obecności radnych, a był Pan na niej obecny. Mam kopię tego wniosku. Logiczne więc, że wcześniej czy później musiały zająć się nim komisje. Nie wiedział Pan?
                Pozdrawiam. Wojtek Zacharjasz
                • 84kajtek Re: NIE płatnej strefie parkowania w rejonie PKP 31.10.11, 11:43
                  3) Sołtys Sołectwa Nowa Iwiczna W. Zachariasz złożył wniosek na kancelarię Urzędu Gminy w sprawie zorganizowania systemu pobierania opłat za parkowanie pojazdów na parkingu przy przystanku kolejowym w Nowej Iwicznej.

Wniosek sołtysa, a projekt uchwały Rady Gminy, to zupełnie dwa radykalnie różniące się dokumenty!
              • mwilusz Re: NIE płatnej strefie parkowania w rejonie PKP 31.10.11, 11:45
                kania_marcin napisał:

> Dzień Dobry,
                >
                > Szanowni Państwo, Szanowny Panie radny,
                >
                > Interesujące jest jednak to, że już od 22.09.2011 r. wiedział Pan, że taki proj
                > ekt będzie przygotowany, szkoda tylko o tym fakcie nie wiedzieli pozostali radn
                > i, jak i mieszkańcy…
                >
                > Pozdrawiam
                >
                Panie Radny,
                Jeszcze raz
                Sprawa potencjalnych opłat za parking w NI omówiona została na;
                1. Posiedzeniu Komisji Przestrzennej w dniu 22 wrzesnia2011r.
                2. Posiedzeniu Komisji Gospodarczej w dniu 27 września 2011r.
                3. Spotkaniu wiejskim w NI w dniu 29 września 2011r.
                4. Na spotkaniu wiejski w Mysiadle w dniu 30 września 2011r.
                W każdym z powyższych przypadków sprawę referowała Pani Wójt. A więc wiedziało o tym
                przynajmniej 10 radnych, 160 mieszkańców NI, i 30 mieszkańców Mysiadła.
                Jeszcze raz podkreślę, że pytania zawarte w Pana piśmie są zasadne. Mam nadzieję, że będziemy mieli okazję porozmawiać na ten temat podczas listopadowej Sesji Rady Gminy. Proponuję również Panu Radnemu przemyśleć strategię działania i nie rozpoczynać lobbowania na rzecz bezpłatnego parkingu w NI od takich stwierdzeń, jak „że próbowano, chyłkiem i po cichu.” Taki sposób prowadzenia debaty publicznej nie służy naszym interesom w Radzie Gminy.
                Pozdrawiam
                M.W.
          • mwilusz Re: NIE płatnej strefie parkowania w rejonie PKP 31.10.11, 12:27
            Kwestia równego traktowania tych, co „płacą” i „nie płacą podatków” w naszej gminie budzi wiele kontrowersji. Każdy z nas patrzy na to z innej perspektywy. Jedni zastanawiają się nad zgodnością takich zapisów z Konstytucją, inni wiążą ten wątek z kwestiami czysto moralnymi. Radni z Komisji Społecznej patrzą np. inaczej na sprawę opłat za parking w NI, niż radni z Komisji Gospodarczej, do obowiązków, których należy pilnowanie bezpieczeństwa finansowego naszej gminy. Oczywiście wszyscy mają po części rację w wyrażaniu swoich opinii. Ja natomiast pozwolę sobie przedstawić Państwu kilka pytań, z którymi ostatnio musiałem się zmierzyć;
            1.Dlaczego Piaseczno liczy Lesznowolę prawie 8 złotych za m3 ścieków a swoich mieszkańców tylko 6,59?
            2.Dlaczego w Nadarzynie woda kosztuje 2, 27 za m3 a Lesznowola musi płacić ZUK Nadarzyn 3,70?
            3.Dlaczego dzieci z innych gmin, uczęszczające do szkół w Lesznowoli, przyjmowane są na poranne zmiany a nasze dzieci, rozpoczynają lekcje o 13?
            4.Dlaczego Lesznowola musi odprowadzać tzw. Janosikowe ( prawie 7 mln złotych rocznie), aby wspierać biedniejsze samorządy? W tym samym czasie gmina zmuszona jest do emisji kolejnych obligacji i zaciąganie kolejnych pożyczek, aby pokryć deficyt budżetowy.
            5.Jeżeli dochody z podatku od osób fizycznych (od 66% mieszkańców naszej gminy) wynoszą około 35 milionów rocznie, to założyć możemy, że (od 33% mieszkańców, którzy zupełnie nie partycypują w kosztach utrzymania infrastruktury gminnej) gdyby wszyscy płacili podatki w miejscu zamieszkania, do kasy gminy wpłynęłoby kolejne 17 -18 milionów. Ze środków tych można np. wybudować zbiornik retencyjny na KPGO i odwodnić NI i Mysiadło. Dlaczego więc budujemy odwodnienia, drogi i oświetlenia na ulicach gdzie stoi 20 domów, a meldunek posiada tylko 5-10 osób?
            I gdzie tu jest równouprawnienie? :):):)

Pozdrawiam
            • kamyk-milowy Re: NIE płatnej strefie parkowania w rejonie PKP 31.10.11, 22:45
              Panie Radny czy prawdą jest że ten parking kosztował 400 tys. zł ? i że miesięczny koszt dzierżawy terenu to 9 tys?
              • kania_marcin Re: NIE płatnej strefie parkowania w rejonie PKP 01.11.11, 00:06
                Dzień Dobry,

Szanowny Panie Sołtysie,

O tym że parking będzie płatny wiedziałem – zapewne tak samo jak i Pan oraz wszyscy radni, w tym również Ci poprzedniej kadencji – już wiele miesięcy wcześniej. Informacja o tym ukazała się w www.lesznowola.pl/upload/Biuletyn%20Informacyjny%20nr%2040.pdf strona 18 . Wiadomo wiec było, że zajmą się tą sprawą komisje. To może ja zapytam, jaki był sens „pańskiego” wniosku złożonego dokładnie kilka miesięcy później, dokładnie w tej samej sprawie ? Po co było się powtarzać, skoro sprawa była wiadoma.

Pozdrawiam
                • ptk47 Re: NIE płatnej strefie parkowania w rejonie PKP 01.11.11, 07:45
                  www.lesznowola.pl/uploadf/pliki/List_otwarty.pdf
                  13 radnych już Panu Kani z Mysiadła nie wystarcza, więc teraz wziął się za naszego sołtysa, Pana Wojciecha i to na naszym forum. Ciekawe kiedy czepi się Pana Michała z Nutki. To jeden tylko radny który nie podpisał się pod tym pismem.

• ptk47 Re: NIE płatnej strefie parkowania w rejonie PKP 01.11.11, 07:48

www.lesznowola.pl/uploadf/pliki/List_otwarty.pdf
                    • kania_marcin @ptk47 01.11.11, 22:16
                      Dzień Dobry,

Stanowisko radnego M. Kania

Mysiadło, dnia 21.04.2011 r.

W wywiadzie, którego udzieliłem na łamach Kuriera Południowego pt. "Wybór zawdzięczam konsekwentnej pracy" informowałem, że będę się uważnie przyglądał postępom w budowie Centrum Edukacji i Sportu (CEiS) w Mysiadle. W związku z docierającymi do mnie informacjami o przerwaniu robót budowlanych wystąpiłem z Interpelacjami i wnioskami, złożonymi jak zawsze oficjalnie w Urzędzie Gminy, a następnie umieszczanymi na mojej stronie internetowej.

Część Rady Gminy Lesznowola, a przede wszystkim Urząd Gminy Lesznowola mają dziś niewątpliwie duży problem z CEiS w Mysiadle. Nie próbują go jednak rozwiązać szybko i konstruktywnie, lecz szukają kozła ofiarnego zaistniałej sytuacji, pisząc listy jak ten, do którego chciałbym się odnieść.

Urząd Gminy Lesznowola przez kilkanaście miesięcy bujał w obłokach, chwalił się na prawo i lewo na łamach różnych pism, jaki to wspaniały obiekt budują, obiecywali oddanie kolejnych etapów inwestycji a nie zatroszczyli się w najmniejszym choćby stopniu o podstawowy nadzór i kontrolę nad realizacją tak ważnej inwestycji. Trudno teraz wyrokować czy kompletny brak zainteresowania sytuacją finansową i ekonomiczną generalnego wykonawcy firmy VECTRA S.A. (a co za tym idzie jej możliwościami wykonawczymi) był czystą niedbałością ze strony urzędników gminy, czy czymś więcej. Efektem sytuacji, której poważne symptomy ujawniły się już w październiku ubiegłego roku (a na które urząd nie reagował) jest obecnie odstąpienie od umowy i wstrzymanie robót. Ten brak kontroli i zaangażowania ze strony z urzędu jest tym bardziej dziwny, że chodzi tu przecież o potężne publiczne pieniądze, a także – o rzekome – dofinansowanie z Funduszy Unii Europejskiej.

Na tym tle bardzo dziwne i specyficzne podejście wykazuje trzynastu radnych podpisanych w piśmie, którzy próbują (bardzo mętnie zresztą) udowadniać, że moja działalność stanowiła zagrożenie dla tej inwestycji, co próbują udowodnić pismem sygnowanym ich podpisami. Trudno o większy absurd. W piśmie tym radni próbują uzasadnić (bardzo nieudolnie zresztą), że moja działalność szkodzi "INTERESOM GMINY". Można i należy więc zadać Państwu radnym pytanie czym są te "Interesy Gminy", gdyż wydawało by się, że Urząd Gminy jest instytucją PUBLICZNĄ reprezentującą interes publiczny a nie żaden inny! A dokumentacja przetargowa, dotycząca tego przetargu (jak i każdego innego) oraz wszystkiego, co się wokół takiej inwestycji dzieje, winna być jak najbardziej jawna i transparentna.

Nie do przyjęcia jest także pogląd wyrażany w tym piśmie, że widząc o wielomiesięcznej bezczynności Urzędu Gminy oraz braku reakcji na zagrożenia w terminowej realizacji inwestycji powinienem siedzieć cicho i nie reagować.

Państwo radni - zamiast zarzucać mi działalność na szkodę "Interesów Gminy" - sami powinni zainteresować się postępami prac na budowie. Może należało zastanowić się czy aby Interpelacje i pytania, które wpływały do Urzędu Gminy nie są bezzasadne?

Może dobrze byłoby choć raz odwiedzić plac budowy, poprosić o Raport z realizacji budowy sporządzony przez Referat Przygotowania i Realizacji Inwestycji i lub Inspektora Nadzoru i wyrobić sobie własne zdanie i pogląd na temat stanu realizacji inwestycji?

Teraz już jasno widać, że moje Interpelacje i pytania były w pełni zasadne i że miałem rację wyrażając obawy o dalszy los inwestycji. Niektórym radnym bardzo trudno przyznać się do własnej niekompetencji i braku zainteresowania sprawami mieszkańców Gminy Lesznowola, a łatwiej bezpodstawnie atakować kolegów z rady.

Pozdrawiam
                      • mwilusz Re: @ptk47 03.11.11, 20:10
                        Pan Radny Kania po raz kolejny przestawia pismo, którego aspekt merytoryczny pozostawia wiele do życzenia. O ile odpisywanie na pisma Pana Radnego nie należy do moich ulubionych zajęć, o tyle martwię się, że kiedy Pan Kania używa takich sformułowań jak „chyłkiem i po cichu”, brak kompetencji, i „brak zainteresowania sprawami mieszkańców”, ktoś może uwierzyć, że coś „jest na rzeczy.” Wydaję mi się, że brak reakcji na tego rodzaju zarzuty, jest potwierdzeniem stanowiska Pana Kani, a prawda jednak jest inna. Oczywiście wszyscy czujemy się zdegustowani całą sytuacja związaną z budową CEiS w Mysiadle, jednak aby lepiej zrozumieć cała sytuację musimy również spojrzeć na inne argumenty, nie tylko te, które przedstawił Radny w swoich wnioskach i interpelacjach. Po kolei:

Pan Kania twierdzi, że;
                        „Trudno teraz wyrokować czy kompletny brak zainteresowania sytuacją finansową i ekonomiczną generalnego wykonawcy firmy VECTRA S.A. (a co za tym idzie jej możliwościami wykonawczymi) był czystą niedbałością ze strony urzędników gminy, czy czymś więcej.”

Z informacji ogólnie dostępnych w internecie i prasie wynikało, że w momencie podpisania umowy kondycja finansowa w/w podmiotu była więcej niż dobra. Firma Vectra realizowała dużo ważnych, i z punktu finansowego, lukratywnych inwestycji.
                        vectra-plock.pl/Nasze_realizacje
                        Na podstawie, jakich informacji Pan Radny twierdzi, że w momencie podpisania umowy, można było mieć zastrzeżenia do „możliwości wykonawczych” firmy Vectra? Czy przesłanki te (jeżeli już takie istniały) dawały podstawę prawną do odrzucenia oferty podmiotu, który wygrał przetarg?

Pan Kania twierdzi, że;
                        „Efektem sytuacji, której poważne symptomy ujawniły się już w październiku ubiegłego roku (a na które urząd nie reagował) jest obecnie odstąpienie od umowy i wstrzymanie robót.”

Czy fakt opóźniania prac w okresie jesiennym, dawał podstawy prawne do zerwania umowy? NIE! wiec zerwanie umowy skutkowałoby milionowymi odszkodowaniami! Czy Pan Radny przeprowadził ekspertyzy prawne w tej sprawie? Czy Pan Radny potrafi udowodnić, że stan prac budowlanych (w październiku 2010) dawał 100% przesłankę do tego, że inwestycja nie zostanie zrealizowana w zakontraktowanym terminie? Jak miał zareagować Urząd?..Napisać Interpelacje do firmy Vectra?

Pan Kania twierdzi, że;
                        „A dokumentacja przetargowa, dotycząca tego przetargu (jak i każdego innego) oraz wszystkiego, co się wokół takiej inwestycji dzieje, winna być jak najbardziej jawna i transparentna.”

W końcu coś, w czym się zgadzamy:):) Niestety, co do transparentnego działa mam trzy pytania do Pana Radnego:
                        1. Dlaczego radni z Mysiadła i NI dowiadywali się o „tajnych dokumentach,” interpelacjach i wnioskach Pana Kani w sprawie CEiS tylko i wyłącznie ze……stron internetowych Pana Kani (analogicznie jak w przypadku parkingu w NI)?
                        2. Dlaczego Pan Radny Kania nie zaaranżował spotkania z pozostałą „piątką” radnych z Mysiadła i NI i nie skonsultował zaistniałej sytuacji oraz ewentualnych wspólnych działań? Wszak chodziło tu o, jak sam pisze, „ potężne publiczne pieniądze.”
                        3. Dlaczego Pan Radny Kania chronił wiedzę na temat CEiS niczym tajemnicę handlową, która służy do jednego tylko celu? Wszak chodziło tu o ważny strategiczny interes nas wszystkich!

Pan Kania twierdzi, że;
                        „Może należało zastanowić się czy aby Interpelacje i pytania, które wpływały do Urzędu Gminy nie są bezzasadne?”

Zastanawiałem się i doszedłem do wniosku, że nie odróżnia Pan kontekstu formalno-prawnego od moralno-etycznego. A brak takiej wiedzy i zbyt pochopnie podjęte kroki (np. zerwanie umowy w październiku 2010) kosztowałyby podatników z Lesznowoli kilka milionów złotych. Nie wspomnę już o fakcie, że było wiadomo jakie opóźnienie przyniesie rozpisanie nowego przetargu oraz jak bardzo zostaną podniesione koszty planowanej inwestycji (różnica pomiędzy ofertą Vectra, a nowym wykonawcą to 15 milionów!!! Podstawowy czynnik to 90% wzrost cen stali, a także duży wzrost cen paliwa). Nikt trzeźwo myślący, nie podjąłby pochopnych takich kroków w sytuacji niezbyt jasnych i mało czytelnych przesłanek do podjęcia takiej decyzji.

Pan Kania twierdzi, że;
                        „Niektórym radnym bardzo trudno przyznać się do własnej niekompetencji i braku zainteresowania sprawami mieszkańców Gminy Lesznowola, a łatwiej bezpodstawnie atakować kolegów z rady.”

To już pozostawmy do oceny tym (również czytającym to forum), od których głosów zależeć będą losy kolejnych inwestycji w Mysiadle w 2012 r. Jeżeli oskarżanie większości radnych (w przededniu głosowań nad budżetem 2012) o działanie „chyłkiem i po cichu”, o brak kompetencji oraz „brak zainteresowania sprawami mieszkańców„ jest częścią Pańskiej strategii to mogę tylko „pogratulować” politycznego rozsądku.
                        A tak na marginesie: w naszej działalności poznajemy nowych przyjaciół i wrogów. Musimy, więc liczyć się z tym, że od czasu do czasu, jakaś egzotyczna „Maria” (może zazdroszcząc jakiemuś Marcinowi czy jakiejś Justynie dobrego wyniku wyborczego) wykorzystuje narzędzie jakim jest Internet i możliwość ukrycia tożsamości. Dlatego drogi Marcinie „wyluzuj”, i nie pozwól „wkręcać” się w debatę, która nie jest godna radnego gminy a wszystkim, łącznie z Tobą, przynosi jedynie straty.

Pozdrawiam
                        • kania_marcin @mwilusz 03.11.11, 20:25
                          Dzień Dobry,

Szanowni Państwo, Szanowny Panie radny,

To co napisałem nie jest atakiem na koleżanki/kolegów, lecz obroną przed listem otwartym które zacne grono wysmarowało w kwietniu. Odsyłam Pana do zapoznania się zarówno z tym listem jak i sprawami którymi się zajmuję, pracując dla dobra mieszkańców oraz bezpieczeństwa naszej okolicy.

Szanowny Panie radny,

...przecież odbyło się spotkanie... podczas którego miał Pan możliwość zapoznania się z dokumentami..., podobnie jak radny Michał Otręba...

Pozdrawiam
                          • mwilusz Re: @mwilusz 03.11.11, 21:19
                            Tak to prawda. Przedstawił nam Pan kilka dokumentów…na ekranie laptopa, który był Pana własnością. Odmówił Pan również wydrukowania kopi, jak i wskazania źródła ich pochodzenia.
                            A więc jeszcze raz:
                            Czy była to, sytuacja „jawna i transparentna?” Wszak chodziło tu o, „ potężne publiczne pieniądze.”
                            Pozdrawiam
                            • kania_marcin Re: @@mwilusz 03.11.11, 23:48
                              Dzień Dobry,

Tak ???

Dziękuje za gratulacje. Politycznego rozsądku nie brakowało mi w ostatnim czasie, a co do budżetu to od wielu lat udaje się go bez problemu uchwalić. Luzu również mi nie brakuje - chętnie podzielę się z Panem Radnym, bo widzę, że wkręcił się na równi z ptk47.... a podobno nie jest to godne radnego :)

Dokumenty zostały zeskanowane / dostarczone @ radnym.

Pozdrawiam
                              • mwilusz Re: @@mwilusz 04.11.11, 15:31
                                Potwierdzam i dziękuję. Dokumenty, o których była mowa (CEiS) otrzymałem drogą mailową …w dniu 3 listopada 2011r.
                                Pozdrawiam
                • ptk47 Re: NIE płatnej strefie parkowania w rejonie PKP 01.11.11, 08:01
                  Z naszym parkingiem będzie tak jak z tą szkołą w Mysiadle. Pan Kania zrobi dużo szumu w Internecie. W przypadku szkoły 13 radnych było nie dobrych. Teraz Pan Wojciech jest nie dobry i jacyś inni. A ja myślę sobie tak, że Panu Kani wcale nie zależy na tym parkingu, tylko zupełnie na czymś innym. Ponadto z kim on chce zrobić darmowy parking jak wszyscy są brzydcy a on tylko ładny?
                  Acha … chyłkiem i po cichu to chodzi kot.
    • sila.czka Re: NIE płatnej strefie parkowania w rejonie PKP 01.11.11, 09:13
      Jestem bardzo daleka od popierania pana Kani, wręcz przeciwnie, od dawna uważam, że to człowiek, który by się sprawdził 40 lat temu jako aparatczyk partyjny . Ale to on już od dawna w internecie robi nagonkę "starych" na "nowych" mieszkańców. Dlatego cytując pewnego polityka z przymrużeniem oka: Panie Wojciechu i Panie Mirosławie, nie idźcie tą drogą..

Natomiast w kwestii merytorycznej: pan Zacharjasz pisze o zamkniętych osiedlach. A czyż zamknięty teren nie stanowi własności wspólnoty mieszkaniowej? Inaczej jest z parkingiem gminnym. To teren publiczny a nie prywatny więc porównanie zupełnie nietrafione.

Nie rozumiem też o co chodzi w sprawie szkoły panie Mirosławie. Przecież zarówno dzieci w Mysiadle jak i w Nowej Iwicznej chodzą na zmiany i nawet jeśli obecnie czyjaś zmiana jest korzystniejsza to przecież niedługo będzie odwrotnie. Co ma do tego miejsce zamieszkania?

Sprawa parkingu obecnie nabrała wymiaru kłótni radnych. Niestety na tym stracą mieszkańcy. Bo nawet jeśli jest jakaś racja społeczna nikt nie będzie chciał ze swojej opinii zrezygnować ze względu na prywatny interes. To smutne.
      • wojtek_zacharjasz Re: NIE płatnej strefie parkowania w rejonie PKP 01.11.11, 23:46
        sila.czka napisała:

Bo nawet jeśli jest jakaś racja społeczna nikt nie będzie chciał ze
        > swojej opinii zrezygnować ze względu na prywatny interes. To smutne.

Witam :-)
        Ze swej strony mogę Panią zapewnić, że jestem gotów zrezygnować z każdej swojej racji na rzecz racji większości mieszkańców. I tu właśnie, moim zdaniem, tkwi sedno sprawy.
        Z informacji, które zbieram podczas rozmów z Mieszkańcami, z otrzymanych e-maili wynika, że większość jest za zróżnicowaniem ceny parkowania: taniej zameldowani lub płacący podatki na rzecz gminy, drożej Ci, którzy (jak wyraził się jeden z moich rozmówców) "tylko śpią w Iwicznej". Byłbym kiepskim sołtysem gdybym miał propagować zdanie mniejszości. I zupełnie szczerze i otwartym tekstem: zdania przeciwne zróżnicowaniu cen za parkowanie przeczytałem dopiero na Forum. Nas, dyskutujących na ten temat jest garstka a vox populi vox Dei.
        Pozdrawiam :-)
        Wojtek Zacharjasz
    • neutron Ale czy to wogole się opłaca ??? 03.11.11, 21:37
      Na prakingu zaparkuje pewnie ze 100 samochodów.
      Jeżeli kazdy kupi abonament za 50 zl to razem uzbieramy astronomiczną kwotę 5000 zł miesiecznie.
      Ile moze kosztowac wynajęcie jednej osoby która bedzie obslugiwac parking ?
      Rozumiem ze obsluga parkingu to bedzie gdzies od godziny 5 rano do 20 -ej wieczorem czyli jakies 15 godzin czyli dwa etaty. Powiedzmy ze znajdziemy osoby ktore za 1000 zl bedą chcialy pracowac wiec to jest razem 2000 zł. Do tego trzeba zorganizaowac i obsluzyc caly system karnetow, druki, ewidencja, rozliczen księgowych, kasowych itd. - powiedzmy ze jakas firma zrobi to za 500 zł.
      Do tego pracownikom nalezy zapewnic jakąś budkę ogrzewaną itd to kolejne wydatki.

Jak wyjdzie z tego zarobek na poziomie 1000 zł miesiecznie to bedzie super dobrze
      Pytanie czy warto sie w to pakowac ???

I na koniec kolejne pytanie co jak kupię karnet a na parkingu nie bedzie miejsc ???
      • kamil.mysza Re: Ale czy to wogole się opłaca ??? 09.03.12, 17:59
        Parking przesiadkowy powinien być wolny z opłat z natury. Jeśli będzie się pobierało opłaty z tytułu parkowania na nim, to ludzie stwierdzą, że nie ma to sensu i po prostu z niego zrezygnują. Sam pomysł i idea była świetna. Ja sam się zastanawiałem czy nie zostawiać tam swojego samochodu. Jednak wolę przemęczyć się i pojechać 721 lub 728 do Warszawy przez Raszyn a potem w tramwaj. Do tego też uważam, że nie powinno robić się jakiś preferencji z tytułu tego czy ktoś opłaca podatki w gminie Lesznowola czy też Piaseczno. Parking jest po to aby być ogólnodostępny. Równie dobrze tam samo mógłby postąpić Ursynów i nas ukarać za parkowanie samochodów na P+R przy metrze Stokłosy czy Ursynów, a oczywiście w przyszłości przy stacji Warszawa-Jeziorki. Dlatego zachowajmy zdrowy rozsądek.

Kamil Myszyński
        Ruch Palikota Lesznowola, Piaseczno.
        • krysiu82 Re: Ale czy to wogole się opłaca ??? 16.03.12, 13:52
          I co z tego, że 100% mieszkańców gminy płaciłoby podatki w US Piaseczno, skoro rządzący i tak nie umieją wykorzystać tego co mają teraz. Miałbyć CEiS i co? Parking przy PKP zbudowany za podatki mieszkańców, będzie dla nich płatny.
          To po jaką cholerę płacić te podatki. Na co idzie ta kasa? Gdzie są nowe szkoły i przedszkola?
          Najlepszą wymówką jest, że nie wszyscy się rozliczają z podatku w miejscu zamieszkania, ale jakoś nie wierzę w to, że jakby było to 100% to mielibyśmy jak w raju.
        • owrank Re: Ale czy to wogole się opłaca ??? 18.03.12, 18:21
          > Parking przesiadkowy powinien być wolny z opłat z natury

no free lunches jak to powiedział klasyk - w takim razie kto powinien wg Ruchu Palikota utrzymywać ten parking ?

> to ludzie stwierdzą, że nie ma to sens i po prostu z niego zrezygnują
          i właśnie mają z niego zrezygnować Ci, którzy nie partycypują w jego utrzymaniu. A w jego utrzymaniu partycypują wyłącznie podatnicy z gminy Lesznowola

> uważam, że nie powinno robić się jakiś preferencji z tytułu tego czy ktoś opła
          > ca podatki w gminie Lesznowola czy też Piaseczno
          a dlaczego ? bo mieszkasz w gminie Piaseczno :) ?

> Parking jest po to aby być ogólnodostępny.
          to idź to powiedz Kolejom Mazowieckim bo gdyby to KM utrzymywał parking (jako główny beneficjent pozyskania nowych pasażerów) wtedy rzeczywiście byłoby uzasadnione, żeby parking był "ogólnodostępny"

> Równie dobrze tam samo mógłby postąpić Ursynów i nas ukarać za pa
          > rkowanie samochodów na P+R przy metrze Stokłosy czy Ursynów

rozbawiłeś mnie setnie swoim końcowym wywodem, bo całkowicie przeczy on Twoim wcześniejszym tezom - parkowanie na powyższych parkingach w Warszawie przysługuje tylko jeżeli OPŁACIŁEŚ bilet okresowy ZTM, czyli pod warunkiem, że zapłaciłeś miastu stołecznemu odpowiednią kwotę miesięcznie lub kwartalnie. No free lunches - klasyk jak zwykle ma rację :)

• kamil.mysza Re: Ale czy to wogole się opłaca ??? 18.03.12, 18:47
            Oczywiście, że się zgadza i w Warszawie w postaci biletu płacisz za użytkowanie parkingu. Tutaj jest pomysł aby poprzez płacone podatki mógłbyś parkować free. Tylko jak chcesz to sprawdzić. Może ustawisz parkingowego, któremu trzeba będzie pensję zapłacić, a może wynajmiesz jakąś służbę co jak zobaczy, że nie masz rejestracji WPI to dadzą mandat?. Gmina powinna utrzymywać parking z własnego budżetu. Przecież na gminę Lesznowola każdy mieszkaniec odprowadza podatki to czemu nie miałby korzystać z dobra jakim jest parking, który wybudowała gmina. Możesz wzorem P+R Ursynów, Marymont wprowadzić bramki i szlabany. Tam na wjeździe pobiera się bilet, a przy wyjeździe jak masz naładowaną kartę miejską na kres 30 lub 90 dni. A także jak posiadasz bilet dobowy to możesz wyjechać bez kary w postaci 100,00 złoty. Może taki system wprowadzić na tym parkingu. Tylko to byłby znowu większe koszty. Pobór opłat na tym parkingu wiązałby się z zainwestowaniem dodatkowych środków na rzecz niego. Pytanie czy gmina ma takie środki, bo jak patrzyłem na budżet to jest dość napięty. Wszystko przez inwestycję w Centrum Edukacji i Sportu w Mysiadle. Kamil Myszyński Ruch Palikota Lesznowola, Piaseczno.
            • owrank Re: Ale czy to wogole się opłaca ??? 19.03.12, 10:03
              > Tylko jak chcesz to sprawdzić.
              na to jest metoda całkiem nieskomplikowana, ale ja już się nauczyłem że ciekawych rozwiązań na forum się nie komunikuje

> Może ustawisz parkingowego, któremu trzeba będzie pensję zapłacić, a może wynajmiesz > jakąś służbę co jak zobaczy, że nie masz rejestracji WPI to dadzą mandat?.
              po co tracisz czas na analizę rozwiązań, które nie mają sensu już u swych podstaw ? :)

> Gmina powinna utrzymywać parking z własnego budżetu. Przecież na gminę Lesznowola
              > każdy mieszkaniec odprowadza podatki to czemu nie miałby korzystać z dobra jakim jest
              > parking, który wybudowała gmina
              i dlatego uzasadnionym jest aby za free parkowali Ci, którzy płacą podatek

> żesz wzorem P+R Ursynów, Marymont wprowadzić bramki i szlabany. Tam na wjeździe
              > pobiera się bilet, a przy wyjeździe jak masz naładowaną kartę miejską na kres
              > 30 lub 90 dni. A także jak posiadasz bilet dobowy to możesz wyjechać bez kary w
              > postaci 100,00 złoty.
              nie tylko Ty korzystasz z tych parkingów :) mam świadomość że w Warszawie wydatkowanie środków publicznych jest czasami ekonomicznie irracjonalne...

> Może taki system wprowadzić na tym parkingu. Tylko to by
              > łby znowu większe koszty. Pobór opłat na tym parkingu wiązałby się z zainwestow
              > aniem dodatkowych środków na rzecz niego.
              po co tracisz czas na analizę rozwiązań, które nie mają sensu już u swych podstaw ? :)

> jak patrzyłem na budżet to jest dość napięty. Wszystko przez inwestycję w Cent
              > rum Edukacji i Sportu w Mysiadle.

akurat jak mam wybierać między budową nowej szkoły a utrzymywaniem parkingu, z którego w połowie korzystają osoby z gmin, które nie partycypują w kosztach, to zdecydowanie wspieram środki na szkołę. Kiedyś w swej naiwności zakładałem, że KM partnersko rozwinie serwis kolejowy z NI po otworzeniu parkingu a teraz wychodzi na to, że do tej samej ilości pociągów gmina Lesznowola przyciągnęła za swoje pieniądze mieszkańców innych gmin czyli zapłaciliśmy swoimi pieniędzmi za POGORSZENIE dojazdów kolejką... oczywiście pewnej części mieszkańców naszej gminy to pomogło...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka