Dodaj do ulubionych

przystanek pkp - parking dla samochodow

08.09.09, 09:25
Czesc,
Jestem z Jozefoslawia i chcialabym dojezdzac do Warszawy pociagiem.
Interesowalaby mnie wasza stacja w iwicznej. Zastanawiam sie, czy jest tam
jakies miejsce, zeby zostawic samochod na caly dzien? Jakis parking? Bo tak na
poboczu, to raczej odpada - nasze drogi i tak sa juz wystarczajaco waskie i
niewygodne, zeby je jeszcze zastawiac samochodami.
Poza tym, czy ktos sie orientuje, czy na zwykla warszawska karte miejska mozna
jezdzic tym pociagiem, 1 strefa? 2 strefa?
Bede wdzieczna ze wszelkie podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • kviatostan Re: przystanek pkp - parking dla samochodow 08.09.09, 09:55
      Czołem,
      najlepiej podjedź w wolnej chwili i zorientuj się jak to wygląda.
      Jest miejsce żeby zostawić samochód - jest to niestety dziki parking woku
      stacji. Przy deszczach możesz mieć problem z przejściem suchą nogą do pociągu.
      Karta miejska obowiązuje w pociągu na drugą strefę.
      • mimi9610 Re: przystanek pkp - parking dla samochodow 08.09.09, 11:10
        Parkingu jako takiego tam (jeszcze?) nie ma ale ludzie zostawiają
        samochody. Obowiązuje karta na 1 i 2 strefe ale polecam jazde
        pociągiem bo te korki są już nie do zniesienia.
        • szumiar Re: przystanek pkp - parking dla samochodow 14.09.09, 08:58
          Pytanie z trochę innej bajki, do ludzi często podróżujących
          pociągiem. Czy sądzicie że jest szansa dostania się rano ok 8.00 do
          pociągu z rowerem?
          • r.o.b.a.cz.e.k Re: przystanek pkp - parking dla samochodow 15.09.09, 09:45
            W wakacje tak, teraz to raczej niemożliwe.
          • 6dal Re: przystanek pkp - parking dla samochodow 05.10.09, 15:23
            Podzielam opinię - rano to raczej niewykonalne. Po południu jest znacznie lepiej.

Zapraszam na wspólne porannne przeloty rowerowe w kier.Warszawy!
        • ok42 Re: przystanek pkp - parking dla samochodow 24.09.09, 17:15
          Ale jak to zostawiaja? Zeby zostawiac samochod, to musi byc miejsce. A tam
          wszedzie domy i wyjazdy z domow, to skad moge miec pewnosc, ze zostawiajac na
          caly dzien samochod nie przyblokuje komus drogi / wyjazdu?

Przejezdzajac tamtedy widzialam, ze naprzeciw szkoly jest jakis parking? To jest
          publiczny, czy tez nalezy do tej szkoly i tam samochodu zostawic nie mozna?
    • mjmaj Re: przystanek pkp - parking dla samochodow 14.09.09, 14:40
      parking by się przydał, ale też by się przydały pasy dla pieszych. Część
      kierowców nawet nie zwalnia jadąc przez tory , a tym bardziej nie zwracają uwagi
      na osoby ,które chciałaby przejść przez ulicę. A podobno to pieszy ma pierwszeństwo.
      Smutny jest ten brak kultury...
      • kania_marcin "Parkuj i Jedź" w Nowej Iwicznej-pełna informacja 14.09.09, 16:03
        "Parkuj i Jedź" w Nowej Iwicznej-pełna informacja

Poniżej pełna informacja na temat parkingu w Nowej Iwicznej:

Spółka "Koleje Mazowieckie - KM" sp. z o.o. informuje, że w kwestii parkingu
        "Parkuj i Jedź" w Nowej Iwicznej sprawy od Pana ostatniego e-maila nie uległy
        zmianie. Miejscowość Nowa Iwiczna znajduje się na liście miejscowości
        wytypowanych do wdrożenia projektu "Parkuj i Jedź" Uchwałą Sejmiku Województwa
        Mazowieckiego. Budowa parking dla samochodów osobowych w Nowej Iwicznej była
        rozpatrywana w II etapie samorządowego projektu "Parkuj i Jedź". Z uwagi na fakt
        iż dzierżawiony teren umożliwiłby budowę parkingu jedynie na 20 miejsc
        postojowych oraz z powodu braku uzgodnień planowanej lokalizacji przez Spółki
        PKP - "Koleje Mazowieckie - KM" sp. z o.o odstąpiła od dalszej realizacji
        projektu. Jednocześnie informuję, że Spółka PKP S.A. nie posiada terenów
        umożliwiających budowę parkingu przynajmniej na 50 miejsc postojowych ( min.
        1500m2) w związku z czym do realizacji budowy parkingu Spółka może przystąpić
        jedynie po pozyskaniu terenów od Urzędu Gminy w Lesznowoli. Dnia 28.08.2008r.
        Urząd Gminy Lesznowola pismem poinformował Spółkę, iż prowadzi rozmowy z
        właścicielami nieruchomości położonej w sąsiedztwie działki nr 11/1 (11/1 -
        działka kolejowa o powierzchni ok. 340 m²) w celu ewentualnego powiększenia
        terenu z przeznaczeniem na parking. Z uwagi na brak informacji na temat wyników
        negocjacji w powyższej sprawie nie zostały podjęte przez "Koleje Mazowieckie –
        KM" sp. z o.o. procedury związane z budową parkingu. Aby podjąć czynności Spółka
        powinna posiadać prawo do dysponowania nieruchomością na cele budowlane
        chociażby na podstawie umowy dzierżawy lub użyczenia.

Pozdrawiam serdecznie

Magdalena G. (ochrona danych osobowych)

"Koleje Mazowieckie - KM" sp. z o.o.
        Biuro Strategii, Rozwoju i Współpracy z Jednostkami Samorządu Terytorialnego,
        ul. Lubelska 1, 03-802 Warszawa

Jednocześnie informuję, że Radni Mysiadła i Nowej Iwicznej jednogłośnie
        popierają budowę parkingu.

Pozdrawiam
        • owrank Re: "Parkuj i Jedź" w Nowej Iwicznej-pełna inform 15.09.09, 08:11
          > Jednocześnie informuję, że Radni Mysiadła i Nowej Iwicznej
          > jednogłośnie> popierają budowę parkingu.

a ja jednogłośnie popieram, żeby Polska była krajem pięknym i
          bogatym. Pytanie tylko kiedy będzie jakiś WYNIK działania (?)
          radnych, żeby ten parking powstał. Od popierania i pisania stosów
          interpelacji póki nic się nie zbuduje.
      • dragonik35 Re: przystanek pkp - parking dla samochodow 15.09.09, 13:05
        Ten brak oficjalnego przejscia dla pieszych jest strasznie niebezpieczny. W tamtej okolicy nie ma żadnych pasów, a co za tym idzie samochody zatrzymują sie tam bardzo rzadko. W zasadzie jest to bardzo niebezpieczne, bo auto ktore się zatrzyma i przepuszcza grupę pieszych, robi za sabą korek samochodów stojących juz na torach.

Zapewne doczekamy się pasów i wydłużenia chodnika po stronie poludniowej dopiero po smiertelnym wypadku.
        • kviatostan Re: przystanek pkp - parking dla samochodow 15.09.09, 13:34
          > robi za sabą korek samochodów stojących juz
          > na torach.

Kierowca powinnien wjechać na tory, mając pewność, że będzie mógł je opuścić.
          Moim zdaniem szerokość torów nie przeszkadza w ocenie sytuacji za torami.
          Niebezpieczne jest wjeżdżanie na tory bez mozliwosci zjechania, a nie puszczanie
          pieszych :)
          • dragonik35 Re: przystanek pkp - parking dla samochodow 16.09.09, 09:57
            Znam przepisy i wiem jak powinno to wygladac, ale prawie codziennie widze, ze kierowcy pchaja sie i nie zwazaja na tory i zablokowany ruch po drugiej stronie.

Poza tym, jezeli juz mowimy o przepisach, to nie raz obserwowalem z peronu jak kierowca-samobojca przejezdzal przez tory kilka metrow przed nadjezdzającą lokomotywą.
            • kviatostan Re: przystanek pkp - parking dla samochodow 16.09.09, 13:42
              A niech jezdza. Dojdzie kiedyś do tragedii, to może się nauczą jak należy
              przejezdzac przez tory (przynajmniej uczestnik takiego zajścia)

Pieszych bym puszczał przed i za torami, bo w sumie nie ma ich tak dużo
              (pieszych), a czasami naprawdę trudno jest przejsc przy stacji na drugą stronę.
              • kania_marcin Wniosek na posiedzeniu KPS 17.09.09, 12:03
                Witam,

W dniu dzisiejszym na posiedzeniu Komisji Polityki Społecznej złożyłem wniosek w
                sprawie wystąpienia do ZDP w Piasecznie z prośbą o wyznaczenie przejść dla
                pieszych oraz dokończenie chodnika w rejonie przystanku kolejowego PKP Nowa
                Iwiczna.

Pozdrawiam
                • owrank Re: Wniosek na posiedzeniu KPS 17.09.09, 13:05
                  brawo !
                  czy jeżeli sprawa jest na takim etapie, realne jest aby te przejścia
                  zostały namalowane jeszcze w tym roku ? czy to dłuższy proces ?
                  • kania_marcin Re: Wniosek na posiedzeniu KPS 17.09.09, 14:16
                    Witam,

Wszystko zależy od postawy ZDP w Piasecznie oraz czy będzie potrzebne wykonanie
                    nowej organizacji ruchu? Ważne, że maszyna już ruszyła. Wkrótce pismo w tej
                    sprawie powinno trafić do ZDP. Sprawę będę monitorował i w miarę możliwości oraz
                    posiadanej wiedzy informował Państwa, pozdrawiam
                    • kania_marcin Wniosek na posiedzeniu KPG 18.09.09, 13:17
                      Witam,

Na dzisiejszym posiedzeniu Komisji Polityki Gospodarczej zwróciłem się z
                      wnioskiem o przedstawienie aktualnych informacji dotyczących negocjacji w
                      sprawie pozyskania odpowiedniej nieruchomości pod budowę parkingu przy stacji
                      PKP Nowa Iwiczna. Sprawę będę monitorował. Może Państwo znacie kogoś kto byłby
                      zainteresowany dzierżawą lub etc. gruntu w pobliżu stacji pod budowę parkingu?

Pozdrawiam
                      • owrank Re: Wniosek na posiedzeniu KPG 20.09.09, 16:12
                        ja znam ale pytanie co to znaczy "w poblizu" ? ile metrów od stacji.
                        • kania_marcin Re: Wniosek na posiedzeniu KPG 20.09.09, 17:27
                          Oczywiście jak najbliżej przystanku kolejowego.

Pozdrawiam
                • kania_marcin Nowe przejścia dla pieszych w rejonie PKP NI 29.10.09, 12:44
                  Witam,

W nawiązaniu do mojego wniosku, uprzejmie informuję że w drugiej połowie
                  października usytuowano i wyznaczono przejścia dla pieszych w rejonie
                  przystanku kolejowego PKP Nowa Iwiczna. Dziękuję Zarządowi Dróg Powiatowych w
                  Piasecznie za wykonanie prac.
    • nikab222 Re: przystanek pkp - parking dla samochodow 22.09.09, 10:05
      rozumiem ze tu nie ma wytyczonego parkingu. jak juz państwo parkuja
      to tak aby miszkańcy tych ulic tez mogli zyc. zostawiajcie tak
      samochody abysmy tez mogli wyjezdzac a nie jezdziic po polach a
      czasami najlepiej fruwac.
      • kania_marcin grunt pod budowę parkingu 22.09.09, 11:03
        Witam,

Może znacie Państwo kogoś kto byłby zainteresowany dzierżawą lub etc. gruntu w
        pobliżu stacji pod budowę parkingu?

Pozdrawiam i proszę o info na e - maila
        • owrank Re: grunt pod budowę parkingu 22.09.09, 11:16
          300-350 metrów drogi chodnikiem byłoby OK ? czy za daleko ?
          • kania_marcin Re: grunt pod budowę parkingu 22.09.09, 13:42
            Witam,

Myślę, ze było by ok. Moim zdaniem propozycję lokalizacji parkingu trzeba
            przedstawić KM w celu akceptacji. Ważny jest również koszt ewentualnej
            dzierżawy, pozdrawiam
            • kapusta.d.j Re: grunt pod budowę parkingu 22.09.09, 20:37
              Panie radny!!! Pan napewno jest na bieżąco w tym, co się dzieje w gminie? Od lat trwały negocjacje pomiędzy gminą a moja rodziną w celu sprzedaży gruntu pod parking i trwają bez rezultatu. Mój teren leży wzdłuż ulicy torowej. Mam wrażenie, że Pan nie tylko nie był w terenie, ale nawet mapy Pan nie widział, bo grunty są trzy , które się nadają , mój , sąsiada i teren po drugiej stronie torów, do którego nikt się nie przyznaje. Jeśli Pan zabiera głos publicznie to niech Pan się najpierw w sprawie zorientuje.
              • kania_marcin Re: grunt pod budowę parkingu 22.09.09, 23:38
                Witam,

Z miłą chęcią spotkam się z Państwem w terenie, proszę o podanie terminu i
                miejsca spotkania,w miarę możliwości proszę o przygotowanie mapy geodezyjnej lub
                zasadniczej, dziękuję
              • owrank Re: grunt pod budowę parkingu 23.09.09, 08:07
                a może Pani powiedziec publicznie dlaczego negocjacje trwaja bez
                rezultatu ?
                może własnie dlatego , że nie ma rezultatów Pan Marcin szuka innych
                alternatyw ?
                • kania_marcin Re: grunt pod budowę parkingu 23.09.09, 14:36
                  Witam,

Proszę o kontakt ze mną wszystkich zainteresowanych dzierżawą lub inną formą
                  gruntu pod budowę parkingu. Z uzyskanych informacji wynika, że KM nie budują
                  parkingu na gruntach osób prywatnych, lecz na gruntach samorządów (np. będących
                  w ich władaniu), ważna jest również odległość od przystanku kolejowego. KM
                  podejmą decyzję po wizji lokalnej, pozdrawiam
                  • kania_marcin Re: grunt pod budowę parkingu 29.09.09, 09:02
                    Witam,

Chciałbym się przypomnieć w temacie, dziękuję i pozdrawiam
                    • kania_marcin grunt pod budowę parkingu - kontakt 30.09.09, 09:42
                      Witam,

Proszę o kontakt wszystkich zainteresowanych dzierżawą gruntu pod budowę
                      parkingu, dziękuję

e - mail: radny.kania@interia.eu
                      tel. kom. 0694 640 431

Pozdrawiam
                      • kania_marcin Re: grunt pod budowę parkingu - kontakt 05.10.09, 12:10
                        Witam,

Przypominam się w temacie wątku, jednocześnie informuję że na mój wniosek
                        (ponownie złożony w dniu 05.10.2009 r. - ustnie) zostanie w najbliższym czasie
                        wysłane pismo do ZDP w Piasecznie. Zwłoka w wysłaniu pisma do ZDP spowodowana
                        jest nieprzekazaniem przez Biuro Rady pierwszego wniosku złożonego na
                        posiedzenie KPS w dniu 17.09.2009 r.

Pozdrawiam
                        • kania_marcin pismo RDM-7040/09/52/09 09.10.09, 10:39
                          Witam,

W dniu 6 października na mój wniosek zostało skierowane przez Referat RDM urzędu
                          gminy pismo Nr RDM-7040/09/52/09 do Dyrektora ZDP, Pana A. Kobus w Piasecznie z
                          prośbą o wyznaczenie przejść dla pieszych w rejonie stacji PKP Nowa Iwiczna wraz
                          z oznakowaniem pionowym i poziomym.

Pozdrawiam
                          • kania_marcin grunt pod budowę parkingu - kontakt 14.10.09, 14:06
                            Witam,

Proszę o kontakt wszystkich zainteresowanych dzierżawą gruntu pod budowę
                            parkingu, dziękuję

e - mail: radny.kania@interia.eu
                            tel. kom. 0694 640 431

Pozdrawiam
                            • mimi9610 Re: grunt pod budowę parkingu - kontakt 15.10.09, 12:40
                              Panie Radny,
                              A może sprawdzić w gminie do kogo należą działki położone w pobliżu
                              stacji PKP i zapytać tych ludzi czy nie zechcieliby je sprzedać bądź
                              wydzierżawić?
                              • kania_marcin Re: grunt pod budowę parkingu - kontakt 15.10.09, 14:07
                                Witam,

Z tego co usłyszałem od pracowników urzędu gminy były prowadzone rozmowy z
                                właścicielami, ale niestety stanęły podobno na niczym..., stąd moja prośba do
                                Państwa o pomoc, może odezwą się właściciele z którymi gmina prowadziła rozmowy?
                                Parking jest bardzo potrzebny i koniecznie musi powstać.

Pozdrawiam
                                • kapusta.d.j Re: grunt pod budowę parkingu - kontakt 16.10.09, 13:38
                                  Panie Radny Kania! Przez długie lata były prowadzone te negocjacje i
                                  skończyły się na niczym, prowadził je jeszcze mój tata, skończyły
                                  się na niczym, bo my nie jesteśmy zainteresowani sprzedażą paska
                                  gruntu. Chcemy sprzedać całość, natomiast gmina zakupem całości nie
                                  jest zainteresowana. Proszę powiedzieć jak to jest, że radni z
                                  Iwicznej twierdzą, że nic w tej sprawie zrobić nie mogą, bo jest ich
                                  za mało a Pan jeden będzie teraz załatwiał w Iwicznej parking. Moim
                                  zdaniem uprawia Pan populizm i demagogie w związku z tym, że
                                  zbliżają się już wybory. Prosi Pan o to, aby się odezwały osoby, z
                                  którymi gmina prowadziła rozmowy, no to jestem właśnie, co mi Pan
                                  zaproponuje?. Proszę powiedzieć, co Pan może zrobić w tej sprawie?
                                  Czyżby teraz to Pan podejmował jednoosobowo decyzje w gminie
                                  Lesznowola? W moim przekonaniu, jako mieszkanki nic Pan nie może
                                  zrobić poza robieniem hałasu wokół siebie, wiec jeśli ma Pan
                                  konkretne propozycje to proszę się do mnie zgłosić, wie Pan gdzie
                                  mieszkam, ponadto proszę napisać, jaką ma Pan propozycję i czy
                                  występuje z pełnomocnictwami negocjacyjnymi gminy czy tylko we
                                  własnym imieniu. Bo jeśli tylko we własnym to proszę sobie darować,
                                  bo na tanią propagandę nikt się tu nie nabierze

Pozdrawiam
                                  • kania_marcin Re: grunt pod budowę parkingu - kontakt 16.10.09, 14:06
                                    Witam,

Szanowna Pani, Spółka PKP S.A., Urząd Gminy Lesznowola, Radni z Mysiadła i Nowej
                                    Iwicznej poszukują terenu umożliwiającego budowę parkingu przynajmniej na 50
                                    miejsc postojowych (1500m2). W związku z tym, że nie brałem udziału w
                                    negocjacjach pozwoli Pani, że nie odniosę się do w/w uwag. Pragnę natomiast
                                    Panią poinformować, że występuje/działam w interesie mieszkańców całej Gminy
                                    Lesznowola. Uprzejmie proszę o podesłanie na e - mail radny.kania@interia.eu w
                                    formacie pdf. Pani aktualnej oferty, z miłą chęcią przedstawię ją na forum
                                    odpowiedniej Komisji Rady Gminy. Jednocześnie proszę wziąć pod uwagę obecną
                                    sytuację finansową gminy, dziękuję.

Pozdrawiam
                                    • kapusta.d.j Re: grunt pod budowę parkingu - kontakt 16.10.09, 14:32
                                      Tak wiem radni działają a samochody jak stały w błocie tak stoją.
                                      Przykro to przyznać, ale na Pana przykładzie widać jak to działanie
                                      wygląda. Propaganda i zamieszanie a działań brak, za co wy bierzecie
                                      nasze publiczne pieniądze. Pan mi karze ofertę wysyłać? To ja chce
                                      kupić? Czy Pan? Ja mam prosić Pana żeby gmina mój teren kupiła? To
                                      jest śmieszna propozycja!!!!
                                      To Pan ma problem, bo już niebawem przed wyborami mieszkańcy
                                      powiedzą no gdzie ten obiecany parking? A moja ziemia „jeść nie
                                      woła”. Albo zaczniecie poważnie traktować ludzi i z nimi rozmawiać
                                      albo długo jeszcze parkingu nie będzie. Co Pan mi oferuje żebym Panu
                                      dała ofertę a Pan ją do gminy zaniesie? To, kim Pan jest? Radnym?
                                      Czy listonoszem? Sama wiem gdzie jest gmina i jeśli będę mieć takie
                                      życzenie to się tam z ofertę zgłoszę, ale po tym, w jakim stylu Pan
                                      przedstawiciel gminy ze mną rozmawia to prędko to nie nastąpi.
                                      • kania_marcin Re: grunt pod budowę parkingu - kontakt 16.10.09, 14:54
                                        Witam,

Szanowni Pani, zupełnie nie rozumiem Pani postawy, jest mi niezmiernie przykro,
                                        a wystarczyła by odrobina z Pani strony życzliwości, przychylności i
                                        zrozumienia... . Jeszcze raz, uprzejmie proszę o podesłanie na e - mail:
                                        radny.kania@interia.eu w formacie pdf. Pani aktualnej oferty/propozycji, z miłą
                                        chęcią przedstawię ją na forum odpowiedniej Komisji Rady Gminy, proszę również
                                        wziąć pod uwagę obecną sytuację finansową gminy oraz to że Spółka PKP S.A.,
                                        Urząd Gminy Lesznowola, Radni Mysiadła i Nowej Iwicznej poszukują terenu
                                        umożliwiającego budowę parkingu przynajmniej na 50 miejsc postojowych (1500m2),
                                        dziękuję.

Pozdrawiam
                                        • kapusta.d.j Re: grunt pod budowę parkingu - kontakt 16.10.09, 15:19
                                          A ja jeszcze raz Panu mówię!!!Wiem gdzie jest gmina i jak będę
                                          chciała to sama zawiozę swoją ofertę. Ale jak Pan zaznaczył szukacie
                                          terenu na parking 50 miejscowy a mój teren jest dużo większy wiec
                                          nie jesteście zainteresowani, to życzę powodzenia w poszukiwaniach a
                                          ja poszukam sobie nabywcy prywatnego. ŻEGNAM
                                          • kania_marcin teren pod budowę parkingu 16.10.09, 16:03
                                            Witam,

Może znacie Państwo kogoś bardzo poważnie zainteresowanego dzierżawą lub etc.
                                            terenu (1500m2) w pobliżu stacji pod budowę parkingu?

Pozdrawiam i proszę o info na e - maila.
                                          • owrank nareszcie... 18.10.09, 09:26
                                            widzę, że w końcu ujawniła się osoba, dzięki której parkingu nie ma
                                            i długo pewnie jeszcze nie powstanie... wszyscy wieszają psy na
                                            gminie i radnych a tu proszę ... cóż mnie to jako podatnika
                                            całkowicie nie dziwi, że skoro potrzeba 50 miejsc to gmina chce
                                            kupic ziemię pod 50 samochodów a nie przy okazji hektar czy dwa
                                            ziemmi przy torach z którą nie wiadomo co zrobić. a
                                            Pani/Panu/Państwi z takim podejściem, życzę, żeby gmina zmieniła
                                            plan zagospodarowania na np. park i wtedy jeszcze troszkę potrwa
                                            zanim znajdize się "prywatny" inwestor, który będzie zainteresowany
                                            otworzeniem prywatnego parku...
                                            • ariz.ona Re: nareszcie... 26.10.09, 09:07
                                              a ja jestem ciekawa kto wyliczył, że potrzebny jest parking akurat
                                              na 50 miejsc, skoro za kilka miesięcy okaże się, że jest on zbyt
                                              ciasny, żeby pomieścić wszystkie samochody (za kilka miesięcy to on
                                              i tak nie powstanie :/ )
                                              wystarczy policzyć ile teraz samochodów stoi w błocie, a ile zajmuje
                                              parking przyszkolny. samochodów ubywać nie będzie!
                                              • dragonik35 Re: nareszcie... 26.10.09, 11:49
                                                Tez jestem tego zdania.

Sporo ludzi parkuje obecnie dalej niż przystanek kolejowy, bo nie chca brnąć przez bloto. Kiedys sobie liczylem z nudów samochody i liczba wahala sie miedzy 30 a 40.

Jezeli bedzie parking [cywilizowane miejsce do pozostawienia autka], to pasazerow przybedzie i 50-miejscowy parking będzie sceną walk rozgrywających się o wolne miejscówki.
                                                • kania_marcin "Parkuj i Jedź" w Nowej Iwicznej 26.10.09, 12:31
                                                  Witam,

W dniu dzisiejszym złożyłem pismo w sprawie podjęcia wszelkich możliwych działań
                                                  przez Urząd Gminy mających na celu pozyskanie terenu pod budowę parkingu. Jestem
                                                  również po rozmowie z "KM", wynika z niej że wymagana powierzchnia działki to
                                                  min. 1500m2 co daje 50 miejsc parkingowych. Ważne jest również to, aby był to
                                                  teren gminny, który to Gmina Lesznowola np. na podstawie umowy użyczenia
                                                  przekazuje "KM", ale za budowę odpowiada już Samorząd Województwa. O powodzeniu
                                                  tematu zadecyduje cena. Liczę, że rozmowy w właścicielami będą owocne i z
                                                  korzyścią dla mieszkańców Naszej gminy.

Pozdrawiam
                                              • owrank Re: nareszcie... 26.10.09, 14:36
                                                tyle, że właścicele gruntu przy torach chcą przy okazji opchnąc
                                                gminie teren, na którym postawić można mały market i dodatkowo
                                                parking na kilkaset aut - chodzi o KILKADZIESIAT TYSIECY m2, podczas
                                                gdy gmina chce kupić tyle ile potrzeba na parking koło stacji
                                                • ariz.ona Re: nareszcie... 27.10.09, 10:48
                                                  a gdzie tam jest taki ogromny grunt?? jeśli chodzi o teren Państwa
                                                  Kapustów, to jest to wąski pas ziemi na którym - gdyby cokolwiek
                                                  doszło do skutku - trzeba zaprojektować drogi wjazdowe, wyjazdowe,
                                                  miejsce do manewru. Nadal podtrzymuje swoje zdanie, że parking na 50
                                                  miejsc nie jest dobrym rozwiązaniem - chociaż z czasem można się
                                                  przyzwyczaić do takich pomysłów rodem z Lesznowoli
                                                  • owrank Re: nareszcie... 27.10.09, 11:36
                                                    > a gdzie tam jest taki ogromny grunt??
                                                    za sklepem spożywczym wzdłuż torów

> miejsce do manewru. Nadal podtrzymuje swoje zdanie, że parking na
                                                    > 50 miejsc nie jest dobrym rozwiązaniem -
                                                    ale ja nie twierdzę, że jest dobrym, bo rzeczywiście wygląda na to,
                                                    że 100 to rozsądne minimum i to najlepiej z opcą rozwojową.
                                                  • ariz.ona Re: nareszcie... 27.10.09, 11:58
                                                    to może trzeba uświadomić samorząd, który uważa, że 50 to max.
                                                  • kania_marcin Re: nareszcie... 27.10.09, 13:28
                                                    Witam,

Szanowni Państwo, najważniejszą sprawą jest pozyskanie terenu pod budowę
                                                    parkingu, minimum 1500m2. Ważną rolę będzie odgrywała cena za m2. Jeżeli będzie
                                                    korzystna to nic nie będzie stało na przeszkodzie, aby pozyskać więcej terenu. W
                                                    związku z powyższym do tematu wrócę w przypadku uzyskania nowych informacji.

Pozdrawiam
                                          • darek.lucka Re: grunt pod budowę parkingu - kontakt 21.10.09, 10:03
                                            Witam,

A to nie można wydzierżawić gminie tylko kawałka placu? Przecież to dalej będzie
                                            Wasza własność, która i tak teraz leży i "jeść nie woła", a jeszcze parę złotych
                                            z tego byście mieli. Tak mało zaproponowali?
                                            Sami wynajmujemy teren pod parking dla prywatnej firmy i wiem, że to "czysty
                                            pieniądz".

pozdrawiam i życzę wszystkim wytrwałości w brodzeniu w błocie wokół stacji.
                                            • kviatostan Re: grunt pod budowę parkingu - kontakt 21.10.09, 10:18
                                              co za różnica, czy radny pójdzie do właściciela czy właściciel wyśle swoje
                                              oczekiwania do radnego? Naprawdę, nie rozumiem problemu. Marcin, idź pogadaj z
                                              właścicielem, przekaż ile gmina może dać za dzierżawę. Znasz stawki na terenie
                                              gminy. Jak będzie za mało, to trudno, nic nie poradzimy.

Tylko sprawdź wcześniej prawa do gruntu :)
                                              • owrank Re: grunt pod budowę parkingu - kontakt 22.10.09, 21:04
                                                forum.gazeta.pl/forum/w,35236,99981920,101728738,nareszcie_.html
                                          • bednarcg Re: grunt pod budowę parkingu - kontakt 21.10.09, 12:17
                                            To raczej prywatna wojna.
                                            Jak to na wojnie najbardziej cierpią cywile - mieszkańcy.

Panie Marcinie dało by radę sprawdzić właścicieli interesujących gminę terenów i
                                            samemu do nich się zgłosić?

Co do dyskusji : świetle przytoczonych argumentów i jakości wypowiedzi Kania
                                            Kapusta 1:0

• kania_marcin posiedzenie KPG 22.10.09, 13:49
                                              Witam,

Na dzisiejszym posiedzeniu KPG zwróciłem się z prośbą o pisemne wystąpienie do
                                              właścicieli gruntów w rejonie przystanku kolejowego PKP Nowa Iwiczna w sprawie
                                              dzierżawy gruntu pod parking. Do tematu wrócę w przypadku pozyskania nowych,
                                              interesujących informacji w temacie.

Pozdrawiam
                                              • kania_marcin posiedzenie KPS cd. tematu 23.10.09, 12:25
                                                Witam,

W dniu 27 października br. dodatkowo występuję do Pani Wójt z prośbą o
                                                udostępnienie kserokopii pism przychodzących i wychodzących oraz protokołów z
                                                negocjacji z osobami prywatnymi dotyczących tematu wątku. Z pozyskanych
                                                informacji wynika, że w dniu 24.09.2009 r. zostało skierowane kolejne pismo z
                                                Urzędu Gminy do KM. Do sprawy wrócę w przypadku otrzymania nowych, ciekawych
                                                informacji.

Pozdrawiam
                                                • kania_marcin aktualności 07.11.09, 09:12
                                                  Witam,

W/z aktualne informacje dotyczące inwestycji "Parkuj i Jedź".

W ramach inwestycji pn.: Parking "Parkuj i Jedź" PKP Jeziorki, trwają prace
                                                  przygotowawcze, polegające na pozyskiwaniu wstępnych decyzji administracyjnych,
                                                  niezbędnych w przyszłym procesie realizacyjnym. W chwili obecnej trwa
                                                  oczekiwanie na wydanie Decyzji o lokalizacji inwestycji celu publicznego.
                                                  Prowadzone są również analizy możliwości skutecznego pozyskania odpowiedniej
                                                  wielkości terenu oraz środków finansowych na cele związane z zaprojektowaniem i
                                                  wybudowaniem tego parkingu. Długotrwałość procedur wydawania decyzji
                                                  administracyjnych, a zarazem potrzeba ich liniowego pozyskiwania, jak również
                                                  konieczność uzgadniania każdego kroku z odpowiednimi jednostkami powodują, iż
                                                  nie jesteśmy w stanie przedstawić na dzień dzisiejszy, dokładnego harmonogramu
                                                  przyszłej budowy tego parkingu strategicznego. W/w informację uzyskałem z ZTM –
                                                  inwestycje.

Natomiast w ramach inwestycji pn.: Parking "Parkuj i Jedź" PKP Nowa Iwiczna,
                                                  trwają rozmowy mające na celu pozyskanie większej ilości terenu w sąsiedztwie
                                                  działki 11/1.

Pozdrawiam
                                                  • rodzinakapusta Re: aktualności 25.11.09, 15:18
                                                    Szanowni Forumowicze,
                                                    w nawiązaniu do trwającej dyskusji w sprawie miejsca na parking PKP w Nowej
                                                    Iwicznej, informujemy, że osoba używająca nick "kapusta.d.j" bezprawnie podaje
                                                    się za członka naszej rodziny.Żadne fakty, dane ani jakiekolwiek inne informacje
                                                    zawarte w jej postach nie pochodzą od nas i nie są zgodne z prawdą.
                                                    Rodzina Kapustów
                                                  • kania_marcin Dziękuję 25.11.09, 17:34
                                                    Witam,

Bardzo dziękuję Państwu za wyjaśnienia i telefon.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka