Dodaj do ulubionych

Pamiętajmy '44

01.08.07, 13:16
Dziś o 17 ztrzymajcie się na chwilę. Jeśli jesteście w Warszawie - przyjdźcie
pod pomnik gloria Victis na Wojskowych Powązkach.

Wuj mojej babci zginął na Ochocie w połowie tamtego Sierpnia.

Pamiętajmy...

(*)
Obserwuj wątek
    • krysica Re: Pamiętajmy '44 01.08.07, 13:40
      pamiętam chociaz nie mieszkam w Warszawie
      • rachela180 Re: Pamiętajmy '44 01.08.07, 14:31
        dziękuję smile
        • to-wlasnie-ja Re: Pamiętajmy '44 01.08.07, 15:10
          Pamietam Rachelo . Nie da sie nie pamietac o tamtych dniach , tamtych ludziach.
    • kobieta_na_pasach pamietalismy-ja i moj syn 01.08.07, 20:43
      wlasciwie to nawet bardziej syn.kiedy zawyly syreny u nas, o17tej, wieszalam
      akurat pranie na balkonie. moj syn przyszedl i powiedzial,ze wielu jego
      znajomych nawet nie wie, o co chodzi z tymi syrenami. a moj syn pamietal i tak
      minuta ciszy uczcilismy pamiec...
    • vandikia Re: Pamiętajmy '44 01.08.07, 21:06
      co roku przeszywa mnie dreszcz gdy wyja syreny, dzis tez
    • widokzmarsa olewam 01.08.07, 21:23
      banda idiotów(niektórzy mówią kryminalistów) wywołała powstanie które nie miało
      szans, doprowadzając do masakry ludności cywilnej(200 tysięcy osób). Jak zwykle
      tylko chwała bohaterskim polakom którzy tam walczyli po to by zginąć bez sensu.
      Tylko po co. A o powstaiach śląskich, wygranych, które tyle dały polsce nie słychać
      • vandikia Re: olewam 01.08.07, 21:27
        ja wiem, ze sa rozne opinie nt tego powstania od najgorszych po najbardziej
        chwalebne.. jednak widok mysle, ze ludzie urodzeni w czasach wolnosci nie
        zrozumieja tych, ktorzy zyli w niewoli.
        • widokzmarsa Re: olewam 01.08.07, 21:42
          dlatego piszę chwała bohaterom, tym co walczyli i ginęli.
          Jeden z przywódców powstania napisał że chłopaków nie można było powstrzymać od
          walki. A właśnie po to wojsko i rząd ma dobrych dowódców i przywódców, by nie
          wysyłali ludzi na pewną śmierć. A nasi tak zrobili. Ale to jeszcze małe piwo.
          Najgorsze jest to że oni wogóle nie wzięli pod uwagę odwetu niemców na cywilach.
          200 tysięcy ludzi to jest duże miasto. Na woli tylko rozstrzelali w kilka dni
          kilkadziesiąt tysięcy. O tym że ludność cywilna bluzgała na powstańców nawet nie
          usłyszysz.
          • mmagi Re: olewam 02.08.07, 10:55
            głupstwa gadasz,do Pragi zblizało sie ruskie wojsko,sami nagabywali do
            walki,gdyby chuje ruszyli na Wawe pomogli by powstańcom a oni stali na
            Pradze,Grochowie i patrzyli na walki na 2gim brzegu a tych którym sie udało
            sforsowac Wisłe zabijali,daruj sobie
            • widokzmarsa Re: olewam 02.08.07, 21:47
              ruskie świnie mordowali akowców długo przed powstaniem. Co z tego że oni tam
              stali i nagabywali. To jakieś przekłamywanie rzeczywistości. Przecież dowództwo
              wiedziało co robili sowieci po wejściu do polski.
              Patton zajął prawie całą czechosłowację i był blisko polski a potem dostał
              rozkaz odwrotu. Trzeba patrzeć na to co jest a nie na to co chciałoby się by było.
              Ludność cywilna w warszawie bluzgała na powstańców, wywieszała białe flagi a
              garstki młodzieży bez broni walczyły z uzbrojonymi i doświadczonymi oddziałami
              niemiachów. Zołnierze to bohaterowie a dowódcy to zbrodniarze. To moje zdanie,
              kiedyś spędziłem wiele czasu badając to powstanie za granicą i tyle. Mam w dupie
              ciągłe obchody przegranych walk a olewanie zwycięstw, których nawet w czasie
              drugiej wojny nie zabrakło.
          • glonik Re: olewam 02.08.07, 22:18
            Odpowiadasz na :
            widokzmarsa napisał:

> 200 tysięcy ludzi to jest duże miasto. Na woli tylko rozstrzelali w kilka dni
            > kilkadziesiąt tysięcy. O tym że ludność cywilna bluzgała na powstańców nawet
            ni
            > e
            > usłyszysz.

Wiem, że nie moje tu miejsce, ale chcę dodać coś, co romantycznie nastawionych
            z lekka obudzi.
            Stawiała, a i owszem, ludność cywilna barykady - za dnia. W nocy je rozbierała.
            Testosteron i gadki (prawie jak w sekcie) o wolnej Polsce spowodowały, że 200
            tysięcy młodych zginęło. Zginęli też ci, którzy niekoniecznie chcieli brać
            udział w walce. Noszszszsz....... Bez gloryfikacji proszę.
      • rachela180 Widok, co Ty gadasz?! Z Marsa spadłeś?! nt 02.08.07, 15:39

• mmagi Re: Pamiętajmy '44 02.08.07, 10:50
      pamietamy ale nie lubimy takich przypomnień i nagabywańsuspicious
    • widokzmarsa każdy to powinien przeczytać 03.08.07, 08:19
      portalwiedzy.onet.pl/4869,7455,1350647,2,czasopisma.html
      • glonik Re: każdy to powinien przeczytać 03.08.07, 20:54
        Bardzo dziękuję za linka. Przeczytałam całość. Ty pewnie też, więc nie będę
        wklejać akapitu o AK, tylko przypomnę sobie Babcię, która mówiła:"nie wiem
        które są gorsze: Niemce, czy nasze, bo Niemiec zostawi jedno zwierzę, a te
        nasze biorą wszystko i jeszcze po pijaku podpalają czego nie mogą zabrać".
        Ot i tak wygladała partyzantka na Kielecczyźnie w oczach zwykłej, prostej
        chłopki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka