znana.jako.ggigus 14.05.12, 16:08 w diecie przewaznie weganskiej. Mam, kurcze, objawy - czasem mrowienie w rekach i siniaki bez powodu (serio:)) Co robicie ze swoim niedoborem, dobrzy ludzie wege? Pomozcie, z gory dziekuje za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yuka66 Re: niedobor witaminy b12 14.05.12, 17:50 Bierzemy B12, methylcobalamin jest podobno najlepiej przyswajany. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus dzieki 14.05.12, 18:30 w necie wyczytalam, ze da sie bez suplementu, ale jutro pocisne do apteki. Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc Re: dzieki 15.05.12, 09:05 znana.jako.ggigus napisała: > w necie wyczytalam, ze da sie bez suplementu, ale jutro pocisne do apteki. Oh boy, w necie wyczytałaś. A ja w całkiem ponoć poważnym wydawnictwie wegepropagandowym "The China Study" wyczytałem, że ludzie dopiero od bardzo niedawna jedzą mięso, w zasadzie dopiero od rewolucji agrokulturalnej. Jak więc widzisz, jeżeli idzie o ideologię wegańską, należy do jej propagatorów podchodzić z pewną dozą nieufności. Odpowiedz Link Zgłoś
yuka66 Re: dzieki 15.05.12, 09:46 Podaj link do tego fragmentu albo numer strony z książki Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus widzisz kocie, 15.05.12, 11:16 szukałam odpowiedzi u ludzi, którzy ten styl żywienia praktykują od dawna. I jak widać to kwestia indydwidualna - znajoma wege nie ma niedoborów b12, a ma problemy z żelazem. Są takie teorie, że ludzie mięso jedzą od niedawna, oczywiżcie to kwestia tego, co uznajemy za rewolucję/ewolucję agrokulturalną. Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.com.pl Ludzie jedza mieso od 1.5 mln lat, tj... 19.05.12, 03:08 ...odkad pojawil sie Homo Erectus. Wczesniej mieso jadali jego przodkowie. Mam zapodac liste przodkow czlowieka wyprostowanego? Odpowiedz Link Zgłoś
seth.destructor Re: niedobor witaminy b12 17.05.12, 19:41 A może to zwykłe problemy z krążeniem? Jak tam ćwiczenia fizyczne, pływanie? Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: niedobor witaminy b12 17.05.12, 23:31 nie, nie, biegam godzine 3x tyg. powiedzmy w miare regualrnie. Robilam badania krwi i mam niedobory. Ale wypytalam paru znajomych weganow i wiekszosc bierze proszki.To i ja zaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.com.pl Ja bym na twoim miejscu jednak.. 19.05.12, 03:05 ..przestal byc wegankiem..wiesz, ze Cie lubie...i wcale nie zartuje z ta sugestia..jedz jajka. Nie istnieje pozazwierzeca witamina B12 Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: Ja bym na twoim miejscu jednak.. 20.05.12, 12:22 dzieki za mile slowa, ale nie da sie. Nie lubie jajek. Kiedy mialam 12 lat, nie dosmazylam sobie bialka w jajecznicy. A potem dlugie lata reagowalanm torsjami na zapach jajecznicy. Teraz dpopiero znosze ten zapach bez problemu (i co śmieszniejsze - po tych niedosmażonych wiązadłach nic mi nie było. Ale począwszy od następnego dnia zaczęłam b. źle reagować na jajka). Dodam ze nie jestem 100 weganka. Kupne ciasta, lody - tu gdzie mieszkam nie ma wegańskiej cukierni. Nie da sie, niestety. Mnie juz sery, śmietany nie smakuja, to jest za ciezkie. Ja Ciebie tez lubie. PSA coz to admilicja zablokowała nicka? Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.com.pl Re: Ja bym na twoim miejscu jednak.. 21.05.12, 03:48 Administracja ulegla sugestiom pewnej panny, ktora nieco chorobliwie uwazala, ze kazdy moj post pod jej watkiem, to proba strolowania jej. Na koniec Panie Administrantki poznaly sie na niebodze, gdy i je falszywie zaczela oskarzac. O przywrocenie nicka nie wystepowalem. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu_jeden Nareszcie 22.05.12, 09:15 marouder.com.pl napisał: > Administracja ulegla sugestiom... Ależ brawo dla adminów. Nareszcie biorą się za takich spamerów jak ty, forumowy dyżurny trollu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.com.pl Nie biora sie:) 23.05.12, 05:43 Sam zostawilem te sprawe swojemu losowi wiedzac dobrze jak sie ona zakonczy. Niezaleznie pod jakim pisywalbym nickiem, jestem rozpoznawany. Wystarcza mi to:) Odpowiedz Link Zgłoś
misiu_jeden Niedobór? 22.05.12, 09:29 Najpierw zbadaj sobie poziom witaminy B12: poziom homocysteiny, poziom kwasu metylomalonowego. Dodaj do tego badanie poziomu lipidów, pełną frakcję i relację magnez-wapń. Zrób to dwukrotnie w odstępie 2 tygodni. Może wcale nie masz niedoboru witaminy B12? Może to jest zwykłe wiosenne przesilenie organizmu? Dla pewności możesz zażyć witaminę B12 w tabletkach. Polecam tę firmy Naturell. Jednak urozmaicona, w pełni roślinna dieta i odrobina ruchu na świeżym powietrzu powinny szybko rozwiązać twój problem. Zresztą skonsultuj się z dobrym lekarzem. On powie to samo. Życzę powodzenia w szukaniu "dobrego" lekarza ;) Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: Niedobór? 22.05.12, 11:36 lekarke mam dobra. Nie moralizowala, nie pytala a dlaczego pani z ta dieta. Wiesz sam, jak czasem lekarze reaguja. Dzieki za info, zastosuje sie. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Niedobór? 17.06.12, 22:48 Ja jednak polecam regularną suplementację, drogie to nie jest, a będziesz miała pewność, że wszystko jest w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
grzeczna_dziewczynka15 Re: Niedobór? 30.09.12, 15:21 Ja mam podejrzenia, że też mam niedobory B12. Marmite ponoć ją zawiera, czyli sfermentowane drożdże. Mam w planie zakupić dużo, jak będę w UK niebawem. No ale nie każdy to lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: niedobor witaminy b12 21.08.12, 10:41 znana.jako.ggigus napisała: > w diecie przewaznie weganskiej. > Mam, kurcze, objawy - czasem mrowienie w rekach i siniaki bez powodu (serio:)) > Co robicie ze swoim niedoborem, dobrzy ludzie wege? > Pomozcie, z gory dziekuje za odpowiedzi. Jedzą chemię. Człowiek ma wybór - albo je mięso, albo łyka produkty przemysłu chemicznego. Czy fabryki chemiczne nie sponsorują wegetarian? S. Odpowiedz Link Zgłoś
poduszkka Re: niedobor witaminy b12 11.09.12, 18:21 Witam, potwierdzam, że to objawy niedoboru witaminy B12, sama miałam podobnie (chociaz nie jestem wege). Lekarz zalecił mi methylcobalamin witaminę B12 w tabletkach i się poprawiło. poduszkka Odpowiedz Link Zgłoś
aniesta Re: niedobor witaminy b12 08.10.12, 19:03 B12 można suplementować też dodając do diety duże ilości brązowego ryżu, algami i wodorostami, miso sojowym, fasolom (chyba azuki albo mung) i gryką, i do jedzenia dodawać inulinę. Produkty do dostania głównie w sklepach ze zdrową żywnością :) Odpowiedz Link Zgłoś
mama_lidia Re: niedobor witaminy b12 26.10.12, 14:31 Zdrowo odżywiający się organizm nie ma niedoborów wit. B12. Mięsożerni też mają jej niedobory, mięso jest nośnikiem tej witaminy, ale jednocześnie w procesie trawienia mięsa, gnicia w jelitach powstaje środowisko niekorzystne dla wchłaniania i wykorzystania przez organizm tej witaminy. P.s. nawet w kurzu jest wit. B12 :) Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: niedobor witaminy b12 26.10.12, 15:08 mama_lidia napisała: > Zdrowo odżywiający się organizm nie ma niedoborów wit. B12. Ale my tu rozmawiamy o diecie wegańskiej. > Mięsożerni też mają jej niedobory, mięso jest nośnikiem tej witaminy, ale jednocześnie w > procesie trawienia mięsa, gnicia w jelitach powstaje środowisko niekorzystne dla > wchłaniania i wykorzystania przez organizm tej witaminy. Znów paplesz jakieś propagandowe brednie. Osoby jedzące mięso nie mają niedoborów witaminy B12, chyba że są już starzy i mają schorzenia metaboliczne. W każdym razie ich niedobory nie mają związku z dietą. W przeciwieństwie do wegan, których dieta bez sztucznej suplementacji wprost prowadzi do niedoborów. W procesie trawienia mięsa nic nie gnije. Kto ci wcisnął taki kit? > P.s. nawet w kurzu jest wit. B12 :) A jakże. Zwłaszcza w kurzu z obory, stajni czy innego wychodka. Dużo tego kurzu zjadasz dziennie? Odpowiedz Link Zgłoś
mama_lidia Re: niedobor witaminy b12 03.11.12, 20:16 Wszystkie choroby mają bezpośredni związek z dietą, bardzo jesteś ograniczony w osądach i zacietrzewiony. Z autopsji wiem, że mięsożerni mają niedobory i to nawet częściej, wyniki badanych ludzi mówią same za siebie. Dyskusja z tobą jest bardzo uciążliwa, jesteś jak koń co ma klapy na oczach i widzi tylko to co ma przed sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: niedobor witaminy b12 03.11.12, 22:55 mama_lidia napisała: > Wszystkie choroby mają bezpośredni związek z dietą Naprawdę? W takim razie wykaż to na przykładzie hemofilii lub mukowiscydozy. > bardzo jesteś ograniczony w osądach i zacietrzewiony. I wydaje ci się, że dowodzisz tego, na zasadzie kontrastu, swoim zrównoważeniem i szeroką perspektywą? > Z autopsji wiem, że mięsożerni mają niedobory i to nawet częściej, wyniki badanych ludzi > mówią same za siebie. A ja widzę, żeś zieloniutka jak szczypiorek. > Dyskusja z tobą jest bardzo uciążliwa, jesteś jak koń co ma klapy na oczach > i widzi tylko to co ma przed sobą. Dyskusja ze mną jest uciążliwa dla wielu wegusiów, których wiedza opiera się na paru przeczytanych agitkach, że o inteligencji nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus reklama suplementu b12 w tivi 04.11.12, 12:23 - niemieckiej - bez slowa o diecie weganskiej dowodzi, ze witaminy tej moze brakowac wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: reklama suplementu b12 w tivi 04.11.12, 15:30 Nie, ggigus. To dowodzi tylko tego, że producent chciałby sprzedawać ten suplement wszystkim, bez względu na to, czy komuś potrzebny, czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_lidia Re: niedobor witaminy b12 09.11.12, 14:25 misiu-1 napisał: > Dyskusja ze mną jest uciążliwa dla wielu wegusiów, których wiedza opiera się na > paru przeczytanych agitkach, że o inteligencji nie wspomnę. Nie pochlebiaj sobie. W kwestii uściślenia nie jestem "wegusiem". Zachowujesz się troche jak "moherowy beret" tylko temat inny :). Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: niedobor witaminy b12 10.11.12, 00:13 Niech mnie Bóg broni, żebym sobie pochlebiał z tak błahego powodu, jak paru nawiedzonych biedaków. A jeśli nie jesteś "wegusiem", to tym bardziej godne pożałowania jest bezmyślne powielanie przez ciebie bałamutnych, propagandowych pseudoargumentów. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_lidia Re: niedobor witaminy b12 12.11.12, 08:57 Tobie chyba jednak brakuje inteligencji, jeśli rozumiesz na czym polega inteligencja pozdrawiam i kończę jałową dyskusję. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: niedobor witaminy b12 12.11.12, 10:19 Moim brakiem inteligencji to ty się nie martw. Ja sobie jakoś poradzę. Martw się raczej swoim. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus zdrowa jestem jak marchewka 26.10.12, 16:48 a znajomi weganie tez maja ten problem. W kazdym razie rozmaite zaburzenia psychiczne (siegam do lodowki i zapominam po co - tak ze 2 razy na dzien)i siniakopodobne plamy na nogach poznikaly, od kiedy lykam suplement. Odpowiedz Link Zgłoś
jolusia77 Re: niedobor witaminy b12 03.11.12, 19:16 Jesteśmy rodziną wegańską i wszyscy włącznie z dziećmi przyjmujemy suplement tej witaminy. Odpowiedz Link Zgłoś