Dodaj do ulubionych

niedobor witaminy b12

14.05.12, 16:08
w diecie przewaznie weganskiej.
Mam, kurcze, objawy - czasem mrowienie w rekach i siniaki bez powodu (serio:))
Co robicie ze swoim niedoborem, dobrzy ludzie wege?
Pomozcie, z gory dziekuje za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • yuka66 Re: niedobor witaminy b12 14.05.12, 17:50
      Bierzemy B12, methylcobalamin jest podobno najlepiej przyswajany.
      • znana.jako.ggigus dzieki 14.05.12, 18:30
        w necie wyczytalam, ze da sie bez suplementu, ale jutro pocisne do apteki.
        • yuka66 Re: dzieki 14.05.12, 19:01
          Kup takie do ssania.
        • feel_good_inc Re: dzieki 15.05.12, 09:05
          znana.jako.ggigus napisała:
          > w necie wyczytalam, ze da sie bez suplementu, ale jutro pocisne do apteki.

Oh boy, w necie wyczytałaś. A ja w całkiem ponoć poważnym wydawnictwie wegepropagandowym "The China Study" wyczytałem, że ludzie dopiero od bardzo niedawna jedzą mięso, w zasadzie dopiero od rewolucji agrokulturalnej. Jak więc widzisz, jeżeli idzie o ideologię wegańską, należy do jej propagatorów podchodzić z pewną dozą nieufności.
          • yuka66 Re: dzieki 15.05.12, 09:46
            Podaj link do tego fragmentu albo numer strony z książki
          • znana.jako.ggigus widzisz kocie, 15.05.12, 11:16
            szukałam odpowiedzi u ludzi, którzy ten styl żywienia praktykują od dawna.
            I jak widać to kwestia indydwidualna - znajoma wege nie ma niedoborów b12, a ma problemy z żelazem.
            Są takie teorie, że ludzie mięso jedzą od niedawna, oczywiżcie to kwestia tego, co uznajemy za rewolucję/ewolucję agrokulturalną.
          • marouder.com.pl Ludzie jedza mieso od 1.5 mln lat, tj... 19.05.12, 03:08
            ...odkad pojawil sie Homo Erectus. Wczesniej mieso jadali jego przodkowie. Mam zapodac liste przodkow czlowieka wyprostowanego?
    • seth.destructor Re: niedobor witaminy b12 17.05.12, 19:41
      A może to zwykłe problemy z krążeniem? Jak tam ćwiczenia fizyczne, pływanie?
      • znana.jako.ggigus Re: niedobor witaminy b12 17.05.12, 23:31
        nie, nie, biegam godzine 3x tyg. powiedzmy w miare regualrnie.
        Robilam badania krwi i mam niedobory.
        Ale wypytalam paru znajomych weganow i wiekszosc bierze proszki.To i ja zaczne.
    • marouder.com.pl Ja bym na twoim miejscu jednak.. 19.05.12, 03:05
      ..przestal byc wegankiem..wiesz, ze Cie lubie...i wcale nie zartuje z ta sugestia..jedz jajka. Nie istnieje pozazwierzeca witamina B12
      • znana.jako.ggigus Re: Ja bym na twoim miejscu jednak.. 20.05.12, 12:22
        dzieki za mile slowa, ale nie da sie. Nie lubie jajek. Kiedy mialam 12 lat, nie dosmazylam sobie bialka w jajecznicy. A potem dlugie lata reagowalanm torsjami na zapach jajecznicy. Teraz dpopiero znosze ten zapach bez problemu (i co śmieszniejsze - po tych niedosmażonych wiązadłach nic mi nie było. Ale począwszy od następnego dnia zaczęłam b. źle reagować na jajka).
        Dodam ze nie jestem 100 weganka. Kupne ciasta, lody - tu gdzie mieszkam nie ma wegańskiej cukierni.
        Nie da sie, niestety. Mnie juz sery, śmietany nie smakuja, to jest za ciezkie.
        Ja Ciebie tez lubie.
        PSA coz to admilicja zablokowała nicka?
        • marouder.com.pl Re: Ja bym na twoim miejscu jednak.. 21.05.12, 03:48
          Administracja ulegla sugestiom pewnej panny, ktora nieco chorobliwie uwazala, ze kazdy moj post pod jej watkiem, to proba strolowania jej.
          Na koniec Panie Administrantki poznaly sie na niebodze, gdy i je falszywie zaczela oskarzac.
          O przywrocenie nicka nie wystepowalem.
          • misiu_jeden Nareszcie 22.05.12, 09:15
            marouder.com.pl napisał:

> Administracja ulegla sugestiom...

Ależ brawo dla adminów. Nareszcie biorą się za takich spamerów jak ty, forumowy dyżurny trollu ;)
            • marouder.com.pl Nie biora sie:) 23.05.12, 05:43
              Sam zostawilem te sprawe swojemu losowi wiedzac dobrze jak sie ona zakonczy.
              Niezaleznie pod jakim pisywalbym nickiem, jestem rozpoznawany.
              Wystarcza mi to:)
    • misiu_jeden Niedobór? 22.05.12, 09:29
      Najpierw zbadaj sobie poziom witaminy B12: poziom homocysteiny, poziom kwasu metylomalonowego. Dodaj do tego badanie poziomu lipidów, pełną frakcję i relację magnez-wapń. Zrób to dwukrotnie w odstępie 2 tygodni. Może wcale nie masz niedoboru witaminy B12? Może to jest zwykłe wiosenne przesilenie organizmu? Dla pewności możesz zażyć witaminę B12 w tabletkach. Polecam tę firmy Naturell. Jednak urozmaicona, w pełni roślinna dieta i odrobina ruchu na świeżym powietrzu powinny szybko rozwiązać twój problem. Zresztą skonsultuj się z dobrym lekarzem. On powie to samo. Życzę powodzenia w szukaniu "dobrego" lekarza ;)

• znana.jako.ggigus Re: Niedobór? 22.05.12, 11:36
        lekarke mam dobra. Nie moralizowala, nie pytala a dlaczego pani z ta dieta.
        Wiesz sam, jak czasem lekarze reaguja.
        Dzieki za info, zastosuje sie.
        • iuscogens Re: Niedobór? 17.06.12, 22:48
          Ja jednak polecam regularną suplementację, drogie to nie jest, a będziesz miała pewność, że wszystko jest w porządku.
        • grzeczna_dziewczynka15 Re: Niedobór? 30.09.12, 15:21
          Ja mam podejrzenia, że też mam niedobory B12. Marmite ponoć ją zawiera, czyli sfermentowane drożdże. Mam w planie zakupić dużo, jak będę w UK niebawem. No ale nie każdy to lubi.
    • snajper55 Re: niedobor witaminy b12 21.08.12, 10:41
      znana.jako.ggigus napisała:

> w diecie przewaznie weganskiej.
      > Mam, kurcze, objawy - czasem mrowienie w rekach i siniaki bez powodu (serio:))
      > Co robicie ze swoim niedoborem, dobrzy ludzie wege?
      > Pomozcie, z gory dziekuje za odpowiedzi.

Jedzą chemię. Człowiek ma wybór - albo je mięso, albo łyka produkty przemysłu chemicznego.

Czy fabryki chemiczne nie sponsorują wegetarian?

S.
    • poduszkka Re: niedobor witaminy b12 11.09.12, 18:21
      Witam,
      potwierdzam, że to objawy niedoboru witaminy B12, sama miałam podobnie (chociaz nie jestem wege). Lekarz zalecił mi methylcobalamin witaminę B12 w tabletkach i się poprawiło.
      poduszkka
      • aniesta Re: niedobor witaminy b12 08.10.12, 19:03
        B12 można suplementować też dodając do diety duże ilości brązowego ryżu, algami i wodorostami, miso sojowym, fasolom (chyba azuki albo mung) i gryką, i do jedzenia dodawać inulinę. Produkty do dostania głównie w sklepach ze zdrową żywnością :)
    • mama_lidia Re: niedobor witaminy b12 26.10.12, 14:31
      Zdrowo odżywiający się organizm nie ma niedoborów wit. B12. Mięsożerni też mają jej niedobory, mięso jest nośnikiem tej witaminy, ale jednocześnie w procesie trawienia mięsa, gnicia w jelitach powstaje środowisko niekorzystne dla wchłaniania i wykorzystania przez organizm tej witaminy.
      P.s. nawet w kurzu jest wit. B12 :)
      • misiu-1 Re: niedobor witaminy b12 26.10.12, 15:08
        mama_lidia napisała:

> Zdrowo odżywiający się organizm nie ma niedoborów wit. B12.

Ale my tu rozmawiamy o diecie wegańskiej.

> Mięsożerni też mają jej niedobory, mięso jest nośnikiem tej witaminy, ale jednocześnie w
        > procesie trawienia mięsa, gnicia w jelitach powstaje środowisko niekorzystne dla
        > wchłaniania i wykorzystania przez organizm tej witaminy.

Znów paplesz jakieś propagandowe brednie. Osoby jedzące mięso nie mają niedoborów witaminy B12, chyba że są już starzy i mają schorzenia metaboliczne. W każdym razie ich niedobory nie mają związku z dietą. W przeciwieństwie do wegan, których dieta bez sztucznej suplementacji wprost prowadzi do niedoborów. W procesie trawienia mięsa nic nie gnije. Kto ci wcisnął taki kit?

> P.s. nawet w kurzu jest wit. B12 :)

A jakże. Zwłaszcza w kurzu z obory, stajni czy innego wychodka. Dużo tego kurzu zjadasz dziennie?
        • mama_lidia Re: niedobor witaminy b12 03.11.12, 20:16
          Wszystkie choroby mają bezpośredni związek z dietą, bardzo jesteś ograniczony w osądach i zacietrzewiony.
          Z autopsji wiem, że mięsożerni mają niedobory i to nawet częściej, wyniki badanych ludzi mówią same za siebie.
          Dyskusja z tobą jest bardzo uciążliwa, jesteś jak koń co ma klapy na oczach i widzi tylko to co ma przed sobą.
          • misiu-1 Re: niedobor witaminy b12 03.11.12, 22:55
            mama_lidia napisała:

> Wszystkie choroby mają bezpośredni związek z dietą

Naprawdę? W takim razie wykaż to na przykładzie hemofilii lub mukowiscydozy.

> bardzo jesteś ograniczony w osądach i zacietrzewiony.

I wydaje ci się, że dowodzisz tego, na zasadzie kontrastu, swoim zrównoważeniem i szeroką perspektywą?

> Z autopsji wiem, że mięsożerni mają niedobory i to nawet częściej, wyniki badanych ludzi
            > mówią same za siebie.

A ja widzę, żeś zieloniutka jak szczypiorek.

> Dyskusja z tobą jest bardzo uciążliwa, jesteś jak koń co ma klapy na oczach
            > i widzi tylko to co ma przed sobą.

Dyskusja ze mną jest uciążliwa dla wielu wegusiów, których wiedza opiera się na paru przeczytanych agitkach, że o inteligencji nie wspomnę.
            • znana.jako.ggigus reklama suplementu b12 w tivi 04.11.12, 12:23
              - niemieckiej - bez slowa o diecie weganskiej dowodzi, ze witaminy tej moze brakowac wszystkim.
              • misiu-1 Re: reklama suplementu b12 w tivi 04.11.12, 15:30
                Nie, ggigus. To dowodzi tylko tego, że producent chciałby sprzedawać ten suplement wszystkim, bez względu na to, czy komuś potrzebny, czy nie.
            • mama_lidia Re: niedobor witaminy b12 09.11.12, 14:25
              misiu-1 napisał:
              > Dyskusja ze mną jest uciążliwa dla wielu wegusiów, których wiedza opiera się na
              > paru przeczytanych agitkach, że o inteligencji nie wspomnę.

Nie pochlebiaj sobie. W kwestii uściślenia nie jestem "wegusiem". Zachowujesz się troche jak "moherowy beret" tylko temat inny :).
              • misiu-1 Re: niedobor witaminy b12 10.11.12, 00:13
                Niech mnie Bóg broni, żebym sobie pochlebiał z tak błahego powodu, jak paru nawiedzonych biedaków. A jeśli nie jesteś "wegusiem", to tym bardziej godne pożałowania jest bezmyślne powielanie przez ciebie bałamutnych, propagandowych pseudoargumentów.
                • mama_lidia Re: niedobor witaminy b12 12.11.12, 08:57
                  Tobie chyba jednak brakuje inteligencji, jeśli rozumiesz na czym polega inteligencja pozdrawiam i kończę jałową dyskusję.
                  • misiu-1 Re: niedobor witaminy b12 12.11.12, 10:19
                    Moim brakiem inteligencji to ty się nie martw. Ja sobie jakoś poradzę. Martw się raczej swoim.
      • znana.jako.ggigus zdrowa jestem jak marchewka 26.10.12, 16:48
        a znajomi weganie tez maja ten problem. W kazdym razie rozmaite zaburzenia psychiczne (siegam do lodowki i zapominam po co - tak ze 2 razy na dzien)i siniakopodobne plamy na nogach poznikaly, od kiedy lykam suplement.
    • jolusia77 Re: niedobor witaminy b12 03.11.12, 19:16
      Jesteśmy rodziną wegańską i wszyscy włącznie z dziećmi przyjmujemy suplement tej witaminy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka