Dodaj do ulubionych

Sos serowo-szpnakowy

22.02.06, 10:33
Doskonały do makaronów, kasz (przetrenowałem z gryczaną i pęczakiem), ryżu, a w wersji dla wszystkojedzących również do kurczaka

Się bierze 3 serki topione (najlepiej tzw. "kiełbaski", ale niekoniecznie) i rozpuszcza na patelni, jak już się rozpuszczą to dodaje się posiekane 3-4 ząbki czosnku (lub więcej jeśli ktoś lubi), zioła prowansalskie i pieprz (wedle uznania). To wszystko chwilę się podsmaża i na to wrzuca paczkę mrożonego szpinaku (takiego rozdrobnionego). Przez jakiś czas to się miącha ze sobą na tej patelni. Solimy do smaku i dodajemy (niekoniecznie) duże opakowanie jagurtu naturalnego (dobrego, gęstego z dużą zawartością tłuszczu)..
Voila...
gotowe...
Choć po mojemu to duzo lepsze jest "na drugi dzień", jak się wszystkie smaki wymieszają
Obserwuj wątek
    • heidiklum Re: Sos serowo-szpnakowy 22.02.06, 14:16
      Mniam...
      Ja robie taki sos na bazie chudej smietany, w ktorej rozpuszczam ser plesniowy(
      np. stilton, rokpol) i orzechy wloskie. To dodaje jeszcze lepszego posmaku.
      Czasem wsypuje garsc rodzynek, ktore z tym sosem i szpinakiem wspaniale sie
      komponuja.
      • cyberski Re: Sos serowo-szpnakowy 22.02.06, 14:30
        heidiklum napisała:

[...]
        > Ja robie taki sos na bazie chudej smietany, w ktorej rozpuszczam ser plesniowy(np. stilton, rokpol) i orzechy wloskie.
        [...]

Uwaga godna rozpatrzenia, bo brzmi ciekawie :)))
        Dzięki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka