Dodaj do ulubionych

kanadyjska piramida zywieniowa

14.10.06, 14:46
wegetariańska
opracowana przez dietetyków kanadyjskich ( z których min. 95% to osoby
jadajace mieso)
www.dietitians.ca/news/downloads/Vegetarian_Food_Guide_for_NA.pdf
w tekście jest tez - dla tych co znają sie na zdrowej diecie- oczywiste
stweirdzenie,ze piramida ta obejmuje także diete vegansk
a

jest to rzetelne fachowe , bez emocji podejście do sprawy diety

w Polsce u niketórych osób sam fakt podania takiej pozytywnej opinii o
zdrowej diecie vege wzbudza furię

Kanada to kraj o klimacie chlodniejszym niz Polska
( taki "argument" tez bywa wyciągany przez przeciwników diety vege ,że"
wegetarianizm to może i jest dobry w rkajach b.ciepłych ale nie w polsce "
:))))))
Obserwuj wątek
    • misiu-1 Re: kanadyjska piramida zywieniowa 14.10.06, 15:20
      B***baczku, już kiedyś była o tym mowa. Piramida, jaką pokazujesz, nie wynika z
      zaleceń, jakie kanadyjscy dietetycy mają dla normalnie jedzących ludzi. To jest
      piramida DLA WEGETARIAN. Stąd też zalecenia spożywania produktów WZBOGACONYCH w
      niezbędne witaminy i minerały. Podobnie, jak mogliby stworzyć taką piramidę dla
      ludzi chorych na celiakię. Nie zawierałaby ona wówczas produktów zawierających
      gluten, m.in. przetworów z żyta pszenicy.
      • brumbak Re: kanadyjska piramida zywieniowa 14.10.06, 19:01
        misiu-1 napisał:

> B***baczku, już kiedyś była o tym mowa. Piramida, jaką pokazujesz, nie wynika z
        > zaleceń, jakie kanadyjscy dietetycy mają dla normalnie jedzących ludzi. To jest
        > piramida DLA WEGETARIAN.
        ..mis**iu dobrze wie ,że juz o tym była mowa na forum i że fakty sa zupelnie inne.
        To sa własnie zalecnia dla ludzi jedzących normalnie. Mi**isiowi nie chce sie
        zmiescic w glowce , że w w USA , Kanadzie , WEielkiej Brytanii - normalne
        jedzenie wgzaleceń dieteyków oznacza wiele róznych opcji do wyboru. w tym zdrowa
        dieta wegetariańska i zdrowa dieta veganska.

zobacz tez strona MInisterstwa Zdrowia Kanady:
        Health Canada incl. Vegetarian diet
        www.hc-sc.gc.ca/fn-an/food-guide-aliment/res/fg_preschoolers-prescolaire_ga_e.html#3

Stąd też zalecenia spożywania produktów WZBOGACONYCH w
        > niezbędne witaminy i minerały.
        ...
        zupelnie nie stąd...:))))
        np. "
        Do children need vitamin-mineral supplements?
        Eating a variety of foods is the best way to ensure an adequate intake of
        nutrients.If a child is eating according to the Food Guide, is growing well and
        is healthy, vitamin-mineral supplements are rarely necessary. They may be
        indicated for special situations such as vitamin D supplements for children who
        do not consume enough vitamin D-fortified milk."
        bylo już tez o tym walkowane wielokrotnie na forum
        oczywiste jest że profesjonalna porada dieteyczna w w/w krajach obejmuje
        rozważenie wszystkich aspektów zdowego odzywiania np. spożcyia wapnia, żelaza, ec
        - konsument musi byc rzetelnie poinformowany
        a le jak podano wyżej w tekscie Ministerstwa Zdrowia Kanady
        suplementacja , nawet u dzieci nie jest niezbedna.
        • misiu-1 Re: kanadyjska piramida zywieniowa 14.10.06, 19:28
          brumbak napisał:

> > To jest piramida DLA WEGETARIAN.

> ..mis**iu dobrze wie ,że juz o tym była mowa na forum i że fakty sa zupelnie
          > inne. To sa własnie zalecnia dla ludzi jedzących normalnie.

Fakty są takie, jak napisałem. Komu chcesz wciskać swoje łgarstwa, b***baczku?
          W samym nagłówku rzeczonego dokumentu wielkimi wołami napisano:
          "A New Food Guide For North American Vegetarian" - Nowe zalecenia żywieniowe
          DLA PÓŁNOCNOAMERYKAŃSKICH WEGETARIAN.

> Mi**isiowi nie chce sie zmiescic w glowce , że w w USA , Kanadzie , WEielkiej
          > Brytanii - normalne jedzenie wgzaleceń dieteyków oznacza wiele róznych opcji
          > do wyboru. w tym zdrowa dieta wegetariańska i zdrowa dieta veganska.

To tobie, b***baczku, nie mieści się w głowie, że wszystkie te organizacje
          dietetyczne mają normalne zalecenia dla normalnie jedzących ludzi, a
          wegetarianizm, pod warunkiem starannego zbilansowania diety, uznają za
          akceptowalną alternatywę dla tych, którzy z różnych względów chcą zachowywać
          taką dietę.

> > Stąd też zalecenia spożywania produktów WZBOGACONYCH w
          > > niezbędne witaminy i minerały.

> zupelnie nie stąd...:))))

A właśnie stąd. Dieta wegetariańska, ze względu na wykluczanie dużej grupy
          produktów, wiąże się ze zwiększonym ryzykiem niedoborów.
          • brumbak [...] 15.10.06, 21:34
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • emka_waw Re: kanadyjska piramida zywieniowa 16.10.06, 18:47
      No cóż, brumbak zawsze umiał sobie strzelić w stopę, tak jak wtedy, gdy polecał
      gorąco do jedzenia japońską zupę z wodorostów i bonito, przeoczywszy "drobny"
      szczegół, że bonito to gatunek tuńczyka.
    • brumbak Re: kanadyjska piramida zywieniowa 16.10.06, 18:56
      misiu-1 napisał:

> I jeszcze jeden komentarz do twoich bezczelnych łgarstw: opracowanie, którym
      > teraz usiłujesz mydlić oczy - "Canada's Food Guide to Healthy Eating Focus on
      > Preschoolers" - to zalecenia normalnej, zdrowej diety roślinno-zwierzęcej,
      > zawierającej mięso, ryby i nabiał.
      >///////////////
      misiu łze jak najęty
      to naormalne że w normalnych (pod wzgledem dieteyki) krajach Ministerstwo podaje
      szereg róznych diet do wyboru- w tym zdrowa dietę wegetariańską:
      A vegetarian family

In Asha's family, no one eats meat or fish
      - w rodzinie Aszy nikt nie jada mieśa ani ryb
      - to normalne
      • misiu-1 Re: kanadyjska piramida zywieniowa 16.10.06, 19:15
        brumbak napisał:

> misiu łze jak najęty

Prawdę piszę, b***baczku, a ty łżesz.

> to naormalne że w normalnych (pod wzgledem dieteyki) krajach Ministerstwo
        > podaje szereg róznych diet do wyboru- w tym zdrowa dietę wegetariańską:

To normalne, że dla normalnych ludzi są normalne zalecenia - z mięsem, rybami i
        nabiałem. Ale i o tych, którzy wybrali wegetarianizm dietetycy nie zapominają,
        proponując im zamienniki mięsa. W końcu od tego są dietetycy, żeby układać
        jadłospisy także osobom o niestandardowych wymaganiach - alergikom, chorym,
        wegetarianom itp.

> - w rodzinie Aszy nikt nie jada mieśa ani ryb

Otóż to. Dla rodzin wegetariańskich też znajdzie się recepta. Na szczęście,
        rodzina Aishy jest lakto-ovo wegetariańska. Dzięki temu ma w diecie
        wystarczającą ilość białka, witamin i minerałów.
        • brumbak Re: kanadyjska piramida zywieniowa 19.10.06, 18:43
          misiu-1 napisał:

>

>
          > To normalne, że dla normalnych ludzi są normalne zalecenia - z mięsem, rybami i
          > nabiałem.
          ...... prawde pisze a misiu łże
          w krajach najwyżej rozwinietych, najbardziej cywlizowanych a za normalne
          przyjęto proponowac ludziom rózne zdrowe diety
          dlatego diety: wegetariańska i veganska sa zdrowymi dietami do wyboru

.................
          patrz też:
          usenet.gazeta.pl/usenet/0,47943.html?group=pl.soc.wegetarianizm&tid=1033936&pid=1033972&MID=%3Ceh29m2%24lgg%241%40inews.gazeta.pl%3E
          • misiu-1 Re: kanadyjska piramida zywieniowa 19.10.06, 19:13
            brumbak napisał:

> ...... prawde pisze a misiu łże

Możesz sobie pogadać, b***baczku. Wegetariańska piramida ułożona przez
            kanadyjskich dietetyków jest wyraźnie, bezpośrednio, expressis verbis
            przeznaczona dla północnoamerykańskich wegetarian.

> w krajach najwyżej rozwinietych, najbardziej cywlizowanych a za normalne
            > przyjęto proponowac ludziom rózne zdrowe diety
            > dlatego diety: wegetariańska i veganska sa zdrowymi dietami do wyboru

W Ameryce dopieszcza się starannie wszystkie mniejszości, dlatego nawet veganie
            otrzymują swoje zalecenia, a dieta wegańska uznawana jest warunkowo za zdrową.
            Tym bardziej, że (w interesie zwierząt) silnie lobbują za tym organizacje
            ekstremistów pro-zwierzęcych w rodzaju PETA czy PCRM.
            Tym niemniej nie ma w tych zaleceniach ani jednego słowa zachęcającego do
            przechodzenia z diety mieszanej na wyłącznie roślinną. Sami dietetycy, w
            przewadze 95%, jak sam stwierdziłeś, "głosują nogami" za dietą zawierającą
            mięso. Sprawa prosta - o ile dieta wegetariańska, pod pewnymi warunkami, może
            być zdrowa, o tyle są jeszcze inne diety, zdrowsze od wegetariańskiej,
            zawierające mięso.
            • brumbak [...] 26.10.06, 18:11
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • brumbak Re: kanadyjska piramida zywieniowa 27.10.06, 14:35
              misiu-1 napisał:

> brumbak napisał:
              >
              > > ...... prawde pisze a misiu łże
              >
              > Możesz sobie pogadać, b***baczku. Wegetariańska piramida ułożona przez
              > kanadyjskich dietetyków jest wyraźnie, bezpośrednio, expressis verbis
              > przeznaczona dla północnoamerykańskich wegetarian.
              > ...............
              oczywiscie jest skierowana do kanadyjskich konsum,entów

kanadyjscy dietetycy czynia wiele dla przekazywania konsumentom rzetelnych
              informacji o zdrowej diecie vege

inny przykład:

www.findarticles.com/p/articles/mi_qa3865/is_199801/ai_n8794244/pg_4
              Dietitians should be aware that many people may face discouragement from family
              members after adopting a vegetarian diet. Providing clients with strategies and
              support to deal with unsupportive family members can help people maintain
              vegetarian diets.
              Journal of the Canadian Dietetic Association, Winter 1998

>
              • misiu-1 Re: kanadyjska piramida zywieniowa 27.10.06, 14:44
                brumbak napisał:

> > Możesz sobie pogadać, b***baczku. Wegetariańska piramida ułożona przez
                > > kanadyjskich dietetyków jest wyraźnie, bezpośrednio, expressis verbis
                > > przeznaczona dla północnoamerykańskich wegetarian.

> oczywiscie jest skierowana do kanadyjskich konsum,entów

Oczywiście. Do kanadyjskich konsumentów-wegetarian.

> kanadyjscy dietetycy czynia wiele dla przekazywania konsumentom rzetelnych
                > informacji o zdrowej diecie vege

Dlatego rzetelnie wskazują na konieczność prawidłowego zaplanowania diety
                wege...

> inny przykład:
                > www.findarticles.com/p/articles/mi_qa3865/is_199801/ai_n8794244/pg_4
                > Dietitians should be aware that many people may face discouragement from
                > family members after adopting a vegetarian diet. Providing clients with
                > strategies and support to deal with unsupportive family members can help
                > people maintain vegetarian diets.

...i nawet proszą rodziny wegetarian, żeby im w tym pomogły. Widać stąd, że
                sprawa nie jest wcale prosta.
                • brumbak Re: kanadyjska piramida zywieniowa 27.10.06, 17:47
                  misiu-1 napisał:

>
                  > > inny przykład:
                  > > www.findarticles.com/p/articles/mi_qa3865/is_199801/ai_n8794244/pg_4
                  > > Dietitians should be aware that many people may face discouragement from
                  > > family members after adopting a vegetarian diet. Providing clients with
                  > > strategies and support to deal with unsupportive family members can help
                  > > people maintain vegetarian diets.
                  >
                  > ...i nawet proszą rodziny wegetarian, żeby im w tym pomogły. Widać stąd, że
                  > sprawa nie jest wcale prosta.
                  > ................
                  napisał ktos kto ani nie jest vege
                  ani nigdy ni stosował diety bezmiesnej
                  ani nie jest w ogóle zainteresowany tą dietą

czyli laik

sprawa jest b.prosta
                  każdy kto np jak ja jest na tej diecie wiecej niz 20 lat wie o tym doskonale

gdy japrzeszedłem na dietę vege
                  nie miałem wiele informaci/ nie były dostepne
                  ktos może nie wiedziec ale przed 1989 rokiem dstoepnośc produktów w sklepach
                  była o niebo mniejsza

ale nawet wtedy dieta vege, zdrowa dieta vege nie stanowiła żadnego problemu
                  potrzeba tylko troche informacji i chęć

dla ludzi uprzedzonych dieta vege wydaj sie czyms niemożliwym :)))))
                  • misiu-1 Re: kanadyjska piramida zywieniowa 27.10.06, 21:17
                    brumbak napisał:

> > ...i nawet proszą rodziny wegetarian, żeby im w tym pomogły. Widać stąd,
                    > > że sprawa nie jest wcale prosta.

> napisał ktos kto ani nie jest vege

Tak, jak te 95% dietetyków kanadyjskich, b***baczku, prawda? A jednak
                    ustawicznie się na nich powołujesz.

> ani nigdy ni stosował diety bezmiesnej

Ależ oczywiście, że stosował. Bardzo często jadam potrawy nie zawierające mięsa.

> ani nie jest w ogóle zainteresowany tą dietą

Jesteś w błędzie, b***bciu. Gdyby mnie ten temat nie interesował, toby mnie tu
                    nie było.

> czyli laik

Według twojego rozumowania (to chyba zbyt dużo powiedziane, ale niech tam) na
                    temat katolicyzmu powinni wypowiadać się tylko katolicy, na temat słoni -
                    słonie, a na temat UFO - kosmici. Reszta to laicy.

> sprawa jest b.prosta
                    > każdy kto np jak ja jest na tej diecie wiecej niz 20 lat wie o tym doskonale

Dla kogoś, kto jest ponad 20 lat na diecie wegetariańskiej, sprawa może wydawać
                    się prosta (zwłaszcza, jeśli bardzo pragnie ją tak przedstawiać dla zachęty),
                    ale istnieją też zapewne tacy, którzy są wegetarianami od przedwczoraj.

> gdy japrzeszedłem na dietę vege
                    > nie miałem wiele informaci/ nie były dostepne
                    > ktos może nie wiedziec ale przed 1989 rokiem dstoepnośc produktów w sklepach
                    > była o niebo mniejsza

To znaczy, czego nie było? Warzyw, fasoli czy orzechów?

> ale nawet wtedy dieta vege, zdrowa dieta vege nie stanowiła żadnego problemu
                    > potrzeba tylko troche informacji i chęć

Gra na giełdzie też nie stanowi żadnego problemu. Potrzeba tylko trochę
                    informacji, a chęć przyjdzie razem z nią.

> dla ludzi uprzedzonych dieta vege wydaj sie czyms niemożliwym :)))))

Przesadzasz, b***bak. Między niemożliwym a dziecinnie prostym jest duża
                    odległość.
                    • brumbak Re: kanadyjska piramida zywieniowa 27.10.06, 21:29
                      misiu-1 napisał:

>
                      > Dla kogoś, kto jest ponad 20 lat na diecie wegetariańskiej, sprawa może wydawać
                      > się prosta y),
                      > ale istnieją też zapewne tacy, którzy są wegetarianami od przedwczoraj.
                      > .....................
                      >ja tez gdy zaczynałem diete vege nie byłe vege 20 lat :))))
                      nie maiłem dostepu do netu - bo go nie było:)))
                      poczytałem zaledwie pare książek na ten temat
                      -
                      niektórzy widza problemy tak gdzie ich nie ma

sczególnie ci zainteresowani tym by przeszkadzać tym których poglądy,
                      przekonania im nie pasują ....:(((
                    • ggigus wegedieta przed 1989 nie byla latwa 27.10.06, 21:55
                      nie bylo tylu produktow sojowych np.
                      soczewicy, ciecierzycy, produktow z kuchni innych regionow tez
                      wielu rzeczy nie bylo i swiadomosc byla mniejsza
                      • czosnek_niedzwiedzi Re: wegedieta przed 1989 nie byla latwa 28.10.06, 00:06
                        Od znacznie wcześniej jestem wege :)
                        Stosowne produkty były. Poza tym rodzime warzywa i owoce są u nas powszechnie
                        dostępne od dawna (dla laktowege rownież produkty mleczne). A świadomość? No cóż...
                        • ggigus pasztetow sojowych, kotletow i parowek nie bylo 28.10.06, 00:14
                          przed 1989
                          • emka_waw Były, były... 30.10.06, 10:24
                            Były, w początkowych latach osiemdziesiątych robiła je moja mama, jak totalnie
                            nigdzie nie mogła dostać mięsa.
                            • ggigus robila je twoja mama, a wiec nie bylo ich w sklepa 26.01.07, 01:39
                              ch
                              byly na twoj uzytek domowy, ale nie w wymiarze panstwowym
                              • emka_waw Były :) 26.01.07, 10:28
                                Uściślę: moja mama kupowała gotowe kotlety sojowe, takie o wyglądzie jaką ma
                                obecnie sucha psia karma. Samej soi w handlu natomiast nie przypominam sobie
                                nigdy w życiu.

Takie kotlety sojowe kupowało się naprawdę w sytuacjach podbramkowych, bo były
                                uważane za jedzenie gorszej kategorii, i ten pogląd przetrwał u większości
                                naszego społeczeństwa. Faktycznie, po zjedzeniu takiego kotleta też się pod tym
                                podpisuję... Może zrobione samemu byłyby lepsze, ale tamte nie były smaczne.
                                • marti-78 z argentyny 01.02.07, 04:23
                                  jak wam nie szkoda czasu na te glupie dyskusje. widac kazdy ma swoja racje i
                                  zdrowy rozsadek. wazne sa nie przekonania tylko co sie z nimi robi..co z nich
                                  wynika co nie?
                                  czy mieszkasz w klimacie subtropikalnym czy polnocnej ameryce to nie wazne..ja
                                  sie przeprowadzilem do polnocnej argentyny (mile ciepelko przez caly rok) i na
                                  codzien widze ze ludzie maja swoje przyzwyczajenia i nie obedzie sie bez miesa.

ja tu mam raj ( owoce tanie i pyszne) i bawia mnie komentarze ze bez
                                  miesa...hahahhahjajajjajaj. coz przyzwyczajenie druga natura , pozdrawiam miski
                                  i brumbaki
                                  m
                                  • brumbak Re: z argentyny 01.02.07, 22:28
                                    marti-78 napisał:

> jak wam nie szkoda czasu na te glupie dyskusje. ..ja
                                    > sie przeprowadzilem do polnocnej argentyny (mile ciepelko przez caly rok) i na
                                    > codzien widze ze ludzie maja swoje przyzwyczajenia i nie obedzie sie bez miesa
                                    > .
                                    >
                                    > ja tu mam raj ( owoce tanie i pyszne) i bawia mnie komentarze ze bez
                                    > miesa...hahahhahjajajjajaj. coz przyzwyczajenie druga natura , pozdrawiam
                                    >
                                    brumbaki

...........
                                    dzieki , to miłe
                                    że odwiedza nas ktoś z argentyny...

aprzy okazji , jakie obyczaje panuja w Argentynie ? czy takie jak w Polsce
                                    tu jak ktoś ... na forum napisał że zupa smakuje jak " uzywany papier toaletowy"
                                    uznane to zostalo przez moderatora za zgodne z Netykieta

czy w Argentynie ttez tak się odzywacie przy jedzeniu
                                    czy może taka podzywka potraktowana zostałaby jako chamska ?
        • rd1993 Re: kanadyjska piramida zywieniowa 25.01.07, 22:54
          ale w Tobie żółci michu...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka