Dodaj do ulubionych

Barykady na Krąselki 2

03.11.11, 09:16
Szanowni mieszkańcy. Chciałbym poruszyć wątek zastawienia klatki przed Krąselki 2 (już trzema) klombami mającymi ograniczyć proceder parkowania aut. Jako mieszkaniec tego bloku, nie posiadający garażu a jedynie miejsce parkingowe po drugiej stronie bloku, chciałbym zapytać "garażowców", "niegarażowców" i być może ludzi, którzy znają się na tym lepiej:
1. Czy wykupienie garażu daje prawo użytkownikowi do zawładnięcia przestrzenią wspólną jaką jest cała uliczka pod blokiem? - pytam zarówno w kontekście aut, które parkowane są przed garażami a nie w garażach, jak również w kontekście klombów.
2. Czy przyjeżdzając z ciężkimi zakupami pod klatkę, pakując auto przed dłuższym wyjazdem, nie mam prawa zatrzymać auta na pięć minut, w celu rozpakowania zakupów? Czy przypadkiem nie powraca wątek części wspólnej i dobrosąsiedzkich relacji? Drodzy właściciele garaży - zrozumcie - my, wasi sąsiedzi, wiemy już, że nie należy parkować aut w okolicy garaży, bo macie kłopot z wyjechaniem/wjechaniem. Jeśli widzicie mnie przy aucie niosącego walizki, zakupy lub inny sprzęt to dajcie szansę naszym dobrosąsiedzkim relacjom i nie popadajcie we frustracje objawiające się krzykiem.
3. Dlaczego te klomby postawiono tylko pod naszą klatką? Wprawdzie nie obszedłem całego osiedla, ale w najbliższej okolicy nie spotkałem podobnego zjawiska?
4. Czy droga prowadząca do naszych klatek nie jest przypadkiem oznaczona jako droga pożarowa? Czy klomby nie zastawiają dojazdu pojazdom straży lub pogotowia? A może te specjalistyczne auta, też nie mają prawa tu wjeżdzać?

Proszę zainteresowanych o opinie.
P.S. Mam prośbę abyście powściągnęli emocje i wypowiedzieli się merytorycznie na temat. Kieruję te słowa zwłaszcza do osób, które używają w dyskusji zwrotów typu, "nie życzę sobie żeby na moim osiedlu..." To jest wspólnota a nie Twoje osiedle więc trzeba się porozumieć.
Obserwuj wątek
    • rajskimieszkaniec Re: Barykady na Krąselki 2 03.11.11, 18:13
      ad.1 : Wykupienie garażu nie daje prawa jego użytkownikowi do zawłaszczania przestrzeni przed nim bowiem do drzwi garażu jest to część wspólna.

ad2. : Tak masz prawo

ad.3 : Bo u was parkowanie pod samą klatką to codzienność, ale czy postawienie klombów coś zmieni?

ad.4 Tak to jest droga pożarowa, ale w zamiast klombów proponuję postawienie zasiek z drutu kolczastego pod napięciem.

Tak to już jest, skoro jak łatwo zauważyć, mieszkańcy waszego etapu mają największe trudności w korzystaniu z wykupionych miejsc. Łatwo można zauważyć, że auta z waszego etapu nagminnie parkują na drodze pożarowej, bo z miejsca parkingowego iść do klatki się nie chce.
    • kraselki2 Re: Barykady na Krąselki 2 03.11.11, 21:55
      tak samo klatka schodowa jest miejscem wspólnym a nikt pod drzwiami do twojego mieszkania ci niczego nie stawia i nie utrudnia korzystania z twojej wlasności. postawić na chwile ok, ale nie rozumiem czemu niektórzy swoje samochody stawiaja na dłużej a jak właściciel prosi o odstawieni to jest zawsze problem.jak by stal twoj samochod to wtedy rzeczywiście straz czy karetka moze miec problem z dojechaniem , ale taka doniczka to nie przeszkoda
      • mablo36 Re: Barykady na Krąselki 2 04.11.11, 00:13
        Jestem właścicielem garażu i płacę podatek od nieruchomości i opłatę za użytkowanie wieczyste zarówno za powierzchnię garażu i powierzchnię placyka przed garażem.W nakazie płatniczym powierzchnie te są wyszczególnione:"003POZOSTAŁE BUDYNKI-C 14,34m2/garaż/ 006GRUNTY pozostałe-F 10,88m2/placyk przed garażem/POWIERZCHNIE PRZED GARAŻAMI NIE SĄ POWIERZCHNIAMI WSPÓLNYMI
        • nowatu_2 Re: Barykady na Krąselki 2 04.11.11, 08:34
          Hmm...... Przykre jest to, że jak się przeprowadzałam na to osiedle i pod klatą Krąselek 2 musiał stanąć samochód z meblami, to pani z parteru urządziła mi tak piękne powitanie, że żałuję, że nie miałam zatyczek do uszu. Myślę sobie, że jak staje przed klatą duży samochód dostawczy i ludzie wynoszą z niego meble, nie wyłączając nawet silnika samochodu, to chyba logiczne, że samochód zaraz od jedzie.... A wrzasków, że tu nie można stawać, było niemało.
    • zoot Re: Barykady na Krąselki 2 07.11.11, 09:18
      tylko na Krąselki 2 pod jedną klatką, bo tam mieszka 2 członków zarządu i maja problemy z wjazdem do garażu
      • nowatu_2 Re: Barykady na Krąselki 2 07.11.11, 11:28
        Tak... krzyczała nowa pani sąsiadeczka, że "zaraz musi wyjechać z garażu"... Tyle tylko, że ani po 30 minutach nie wyjechała, ani po godzinie, ani nawet po 3. Meble powinnam więc chyba śmigłowcem dostarczyć do mieszkania, aby szanownym sąsiadom nie przeszkadzał samochód stojący pół godziny pod klatką....
        • sloneczko19_2 Re: Barykady na Krąselki 2 13.11.11, 11:17
          Witam

Nie bardzo rozumiem co przeszkadzaja wam auta zaparkowane pod garazem.
          One nie utrudniaja przejscia nikogo nie zastawiaja nikomu wjazdu ani wyjazdu wejscia do mieszkan chyba tez nikomu nie zastawiaja !!! Natomiast auto zaparkowane na pasie lub chodniku lub na zakrecie niestety UTRUDNIA KAZDEMU! Barykada trzeba nazwac te wszystkie auta zaparkowane pod klatkami i na pasach na chodnikach ktore słuza dla pieszych! Widze ze najwiekszy problem mają Panowie jeden posiada miejsce parkingowe ale chyba dupska mu sie nie chce ruszyc zeby dojsc 100 m a przydaloby sie dla zdrowia a drugi nie posiada miejsca bo i po co lepiej stanac na zakrecie i sie mondralowac zobaeczie jaki jestem super kierowca.Zaczynajac taki watek trzeba prosze PANA samemu byc w porzadku i nie wypisywac głupot oczerniajac ludzi ktorzy parkuja tak ze nikomu nie utrudniaja życia a to ze Pana oczy bola ze jest auto zaparkowane przed garaze bo mam 2 albo trzy a nawet 4 auta ale kazde jest zaparkowane tak ze nikomu niczego nie utrudnia i blokuje.Trzeba było sobie kupic GARAZ i nie zazdroscic bo zazdrosc to grzech.

Pozdrawiam bardzo serdecznie i zycze wiecej usmiechu i zyczliwosci ona owocuje wzajemnoscia.
          • leszek.siena Re: Barykady na Krąselki 2 18.11.11, 23:05
            Drogi sąsiedzie wypisujesz dyrdymały - zobacz w akcie notarialnym ile samochodów możesz parkować - wyliczone jest jeden pojazd i jeden lokal, a pozostałe trzy pojazdy niestety pod Kufland - już niedługo wejdzie strefa parkowania.Pozdrawiam.
            • sloneczko19_2 Re: Barykady na Krąselki 2 19.11.11, 20:18
              Tylko że pozostałe trzy sa zaparkowane PRAWIDŁOWO nie tak jak Pan ktory zaczal watek a sam blokuje "droge pozarowa" na ktorej tak bardzo przeszkadzaja mu malutkie klomby to jest jakis absurd! Drogi sasiedize zanim zaczniesz kolejny watek POMYŚL!!!

Pozdrawiam
              • pogromca_debilizmu Re: Barykady na Krąselki 2 20.11.11, 13:03
                Leszku Sąsiedzie - masz chyba trochę stary akt smile w moim ani słowa o parkowaniu smile - oprócz faktu posiadania miejsca w moim przypadku - sąsiad nie ma miejsca kupionego i nie ma ani słowa gdzie i ile pojazdów może lub nie może parkować.
                Kulturę się wynosi z domu - jak ktoś jest z natury kulturalny to nie będzie blokował innym drogi i dojazdów. Nowobogaccy co mieszkanie kupowali bo tanie było a teraz mają 4 pojazdy i zero kupionego miejsca mają problem.,.. zesknerowało się trochę cierpieć trzeba będzie.
                • rajskimieszkaniec Re: Barykady na Krąselki 2 20.11.11, 20:05
                  Akt notarialny nie ma tu nic do parkowania, w tej kwestii obowiązuje od dawna regulamin wspólnoty zakazujący parkowania w miejscach do tego nie przeznaczonych, a że nasz zarząd jest jaki jest i nic mu się nie chce - patrz wprowadzenie na osiedlu strefy ruchu....
                  ... czy mam pisać dalej?
                  • sloneczko19_2 Re: Barykady na Krąselki 2 21.11.11, 10:55
                    Na szczescie juz niedługo nie bedzie mozna parkowac gdzie sie chce i wszyscy ktorzy robia to nieprawidłowo zostana ukarani smile) po co to sie kłocic i sie denerwowac poczekajmy.Zostanie wystawiony 1,2,3 mandat sie skonczy parkowanie na dziko.Bo zaden KULTURALNY i szanujacy sie kierowca nie zaparkuje tam gdzie nie powinien tylko "BURAKI" staja gdzie im wygodnie!!!!

Pozdrawiam
                    • dropster159 Re: Barykady na Krąselki 2 21.11.11, 16:30
                      Słoneczko, czy jest to samokrytyka? Victoria skończy się przede wszystkim Twoje parkowanie przed garażem.
            • dropster159 Re: Barykady na Krąselki 2 21.11.11, 16:46
              Mam nadzieję, że chodzi o srefę zamieszkania.
              • rajskimieszkaniec Re: Barykady na Krąselki 2 21.11.11, 18:33
                Raczej strefę ruchu, ale na jedno wychodzi - w obu przypadkach zabronione jest parkowanie poza wyznaczonymi miejscami. I bardzo KU...WA dobrze
                • pogromca_debilizmu Re: Barykady na Krąselki 2 21.11.11, 22:32
                  Nie na jedno (wystarczy przeczytać ze zrozumieniem rozporządzenie)
                  strefa zamieszkania:
                  obowiązują przepisy ruchu drogowego, pieszy ma pierwszeństwo, ograniczenie prędkości do 20mk/h, zakaz parkowania poza miejscami wyznaczonymi - znak D18 oraz oznakowanie poziome- na osiedlu nie ma takich miejsc bo przed garażami nie da rady a pozostałe miejsca wystarczy zmierzyć że nie mogą być pełnoprawnymi miejscami do parkowania

Strefa ruchu:
                  obowiązują przepisy ruchu drogowego, zakaz parkowania w miejscach gdzie jest to zabronione - znak B36, 10 metrów od skrzyżowania i przejścia dla pieszych, na chodniku jesli zostawiamy mniej niż 1,5m,

do tego w obu przypadkach jazda w pasach, na światłach, z prawkiem w kieszeni, po trzeźwemu etc
          • kursk8 Re: Barykady na Krąselki 2 15.01.12, 13:17
            Torche przeszkadzaja... samochody zaparkowane pod garazem na zewnetrznym "zgieciu" bloku + samochody zaparkowane na na zakrecie = nie moge wjechac na swoje miejsce parkingowe, a nie jezdze duzym samochodem.

Kolejna patologia: ostatnio doliczylam sie 3 busow zaparkowanych wokol latarni... to juz przesada!

sloneczko19_2 napisała:

> Witam
            >
            > Nie bardzo rozumiem co przeszkadzaja wam auta zaparkowane pod garazem.
            > One nie utrudniaja przejscia nikogo nie zastawiaja nikomu wjazdu ani wyjazdu we
            > jscia do mieszkan chyba tez nikomu nie zastawiaja !!! Natomiast auto zaparkowan
            > e na pasie lub chodniku lub na zakrecie niestety UTRUDNIA KAZDEMU! Barykada trz
            > eba nazwac te wszystkie auta zaparkowane pod klatkami i na pasach na chodnikach
            > ktore słuza dla pieszych! Widze ze najwiekszy problem mają Panowie jeden posia
            > da miejsce parkingowe ale chyba dupska mu sie nie chce ruszyc zeby dojsc 100 m
            > a przydaloby sie dla zdrowia a drugi nie posiada miejsca bo i po co lepiej stan
            > ac na zakrecie i sie mondralowac zobaeczie jaki jestem super kierowca.Zaczynaja
            > c taki watek trzeba prosze PANA samemu byc w porzadku i nie wypisywac głupot oc
            > zerniajac ludzi ktorzy parkuja tak ze nikomu nie utrudniaja życia a to ze Pana
            > oczy bola ze jest auto zaparkowane przed garaze bo mam 2 albo trzy a nawet 4 au
            > ta ale kazde jest zaparkowane tak ze nikomu niczego nie utrudnia i blokuje.Trze
            > ba było sobie kupic GARAZ i nie zazdroscic bo zazdrosc to grzech.
            >
            > Pozdrawiam bardzo serdecznie i zycze wiecej usmiechu i zyczliwosci ona owocuje
            > wzajemnoscia.
    • mieszkanie_c_rajski13 Re: Barykady na Krąselki 2 13.11.11, 12:20
      4. Czy droga prowadząca do naszych klatek nie jest przypadkiem oznaczona jako droga pożarowa? Czy klomby nie zastawiają dojazdu pojazdom straży lub pogotowia? A może te specjalistyczne auta, też nie mają prawa tu wjeżdzać?

A czy auto zaparkowane na drodze NIE ZASTAWIA?????? strasznie panu przeszkadzaja te klomby szkoda ze auto tam postawione nie przeszkadza.No bo jest chyba wieksze niz klombik a moze mam cos z oczami?
      prosze przestac sie czepiac i zajac sie powanymi rzeczami a nie szukac awantur.
    • kraselkowiec Re: Barykady na Krąselki 2 15.01.12, 11:14
      Nie wiem co Wy drodzy sąsiedzi macie z Tymi samochodami, ale fakt jest jeden, jest ich w chol... tutaj!! od tego jest miejsce po drugiej stronie taki pasek wzdłuż płotu, wyłożony ażurami, gdzie są miejsca do pakowania!

Pytanie go osób posiadających garaż, po chol... Wam te garaże skoro stawiacie auta przed nimi??

PS. Co do awantur, to pierwszy dzień gdy się wprowadziłem Właściciel mieszkania podjechał pod klatę, samochodem z przyczepką a my wynosiliśmy graty z piwnicy, po 7 min przyjechała Policja. Serdecznie pozdrawiam osobę dzwoniącą, zdała egzamin ze znajomości numerów alarmowych!
      • dropster159 Re: Barykady na Krąselki 2 26.05.12, 22:19
        Barykady i teraz durne kartki mogące błędnie świadczyć, że powstały miejsca parkingowe przed garażami.
      • rajski_man Re: Barykady na Krąselki 2 25.10.12, 15:07
        No ja mam fart. Mieszkam wśród normalnych sąsiadów. Można podjechac pod klatkę i spokojnie wnieśc zakupy. Nikt z nas nie nadużywa tego parkowania. Były przypadki, że z innych wspólnot próbowano parkowac pod naszą klatką. Pomogły zwykłe kartki a w jednym przypadku ustawialiśmy butelki na masce. Zrozumiał i juz. To rzczywiscie uciązliwe przeciskanie sie do klatki /zwłaszcza z zakupami/. Kostka przed klatką wymagała przełożenia /takie wklesłosci/. Oczywiscie wtedy parkujący sie nie złożyli by zapłacic. Zapłaciliśmy my sami.
        Rozwiązaniem jest prosty znak: Strefa Zamieszkania! Kiedy w końcu bedzie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka