Dodaj do ulubionych

rozliczenie za CO

27.08.13, 11:53
Witam,

Czy wielu z Was ma znów gigantyczną niedopłatę za ogrzewanie? Ja w poprzednich dwóch latach miałam spokój, a w tym roku, w rozliczeniu styczeń-czerwiec mam wpisaną niedopłatę prawie 500 zł!!!! Grzałam tak samo, czyli maksymalnie ustawiałam kaloryfery na 4, a za niecałe pół roku zużyłam według administracji ponad 9 GJ (mieszkanie niecałe 45 m). Może coś jest nie tak z tymi licznikami? czy Wy też macie takie wątpliwości?
Myślę, że najwyższy czas, abyśmy i my się tym zajęli, bo wiem, że problem zawyżonych opłat za CO był u nas na osiedlowym forum wielokrotnie komentowany. Co o tym sądzicie? I co na to Rada Mieszkańców, która - o ile dobrze pamiętam - miała się zająć także problemem wysokich opłat za czynsz i ogrzewanie właśnie.
Obserwuj wątek
    • druid.rajska Re: rozliczenie za CO 27.08.13, 12:58
      Witam,
      Też mnie to zaczyna zastanawiać, do tej pory na przestrzeni około 4 lat średnie spalanie na rok wynosiło około 5 GJ. W nowym rozliczeniu mam 4 GJ z tym że za okres pół roku.
      Jak widzę nie tylko u mnie pojawiło się podejrzanie duże zużycie.
      • makakas1975 Re: rozliczenie za CO 28.08.13, 20:05
        u mnie podobnie. Przy 42m za pół roku już mam 5 GJ czyli tyle co 2 lata temu za cały rok. A za poprzedni rok miałem na koniec do dopłaty 1100 zł.
        Coś jest naprawdę nie tak...
        • puffettina Re: rozliczenie za CO 29.08.13, 08:44
          zdecydowanie coś jest nie tak również mam sporą niedopłatę ;-/ obłęd!!!!!!
          • cola7up Re: rozliczenie za CO 29.08.13, 13:13
            a co sie stalo z rada? co z z naszymi oplatami?miało być taniejale wyszlo jak zawsz pokrzyczeli i wszystko ucichlo ,a zalatwili strefe ruchu...to teraz zobaczycie ze pieszy moze sie poruszc tylko po chodniku samochod bedzie mial pierszenstwo wszedzie ,niema przejsc dla pieszych dzieciom niewolno samym chodzic po osiedlu bo bedzie obowiazywac kodeks ruchu drogowego....a co z miejscami wyznaczonymi do parkowania?uwazam ze trzeba bedzie wymalowac znaki poziome w kolorze bialym lub zoltym (kodeks drogowy innych kolorow nie dopuszcza) tylko sobie utrudnilismy!!!
            • adam.adam27 Re: rozliczenie za CO 09.09.13, 23:08
              Witam!
              Cola seven up... Rada nie działa , bo nie może. Z prostego względu: nie została powołana w Wanym Zgromadzeniu Mieszkańców! Podaje tę informacje po wysłuchaniu jednego z jej członków. Tamto zebranie było "pospolitym ruszeniem",a nie formalnym zwołaniem mieszkańców/ok.tys./.Dlatego nie mogą się przebić członkowie tej Rady przez niemożnosc otrzymania danych wszystkich wspólnot. Tylko dane tej wspólnoty, w której są udziałowcami! Czyli nie ma się co ich czepiac. To my jesteśmy winni, my mieszkańcy, że nie daliśmy im umocowania prawnego. Np. przez powołanie Rady na zebraniu wspólnot/lub przez głosowanie indywidualne-wypełnienie odpowiedniej uchwały/.
              Dzisiaj wiemy , o wiele wiecej. Warto się zastanowić, czy rzeczywiście chcemy takiej Rady? Jeśli tak , to trzeba powiedzieć, że chcemy płacić za jej działania! Jeśli tak, to trzeba ją powołać FORMALNIE! Zarząd się zgodzi, tak sądzę, bo chce się uwolnić od podejrzeń różnej materii. Czyli takie spojrzenie z drugiej strony, takie właśnie powołanie NASZEJ Rady, będzie oki. Takie moje zdanie!
              Strefa Ruchu. Nie rozwiąze wszystkich naszych bolączek, ale unormuje nasze normalne życie smile
              Pozdrawiam tych co są krytyczni i tych co są zwolennikami strefy ruchu, ale polecam przejść sie pod AUCHAN, Kaufland, Obi, Biedronka itd /też jest strefa ruchu/ smile Są gotowe rozwiązania zgodne z prawem! Jeszcze raz pozdrawiam czytelników, tych co wytrwali do końca moich nudnych wywodów smile
      • rajski_reporter Nowe liczniki-nowe ceny 12.09.13, 17:25
        Tamte liczniki podobno stały w miejscu. Te walą na okrągło. Okazało się, że przez 4 miesiące zużyte zostało 400% więcej, niż za poprzednie 6 miesięcy. Nieźle ktoś lody kręci. A w administracji jak zwykle udają, że nic nie wiedzą.
        • cola7up Re: Nowe liczniki-nowe ceny 12.09.13, 17:38
          witam
          mnie za pierwsze polrocze przyszlo mniej nadplata 140zl
          z czego 35 za ogrzewanie?
        • rajska_mama Re: Nowe liczniki-nowe ceny 13.09.13, 10:51
          Mój licznik też rzekomo poprzednio nie działał. Nie było mnie przy tym, jak wymieniali liczniki pod koniec roku. Nawet nie dostałam do podpisu żadnego protokołu zdawczo-odbiorczego. Skąd zatem mogę wiedzieć, że nowy licznik wskazywał 0 przy montażu? Pytanie, co z tym zrobić, bo ja nikomu kieszeni nabijać nie zamierzam. Czynsz na tym osiedlu jest zdecydowanie za duży, a do tego takie niedopłaty ciągle.
          • makakas Re: Nowe liczniki-nowe ceny 13.09.13, 10:58
            Dokładnie takie same mam zastrzeżenia!! Również u mnie wymieniono licznik nie zawiadamiając mnie i również żadnego protokołu nie było.
            A kiedy w lutym przyszło do dopłacenia ponad 1200 zł to poszedłem z prośbą o sprawdzenie licznika. Czekałem tydzień i nic. Poszedłem znów do administracji i pani uprzejmie mnie poinformowała że licznik sprawdzono 2 dni temu i wszystko jest z nim w porządku, a obowiązku informowania mnie o tym fakcie nie ma! I to jest kur... skandal!
            • iwus1982 Re: Nowe liczniki-nowe ceny 13.09.13, 20:55
              Ale moi drodzy..

Informacja o wymianie była, z tego co pamiętam był podany termin (od do) kiedy beda wymieniane.
              Potem było info o możliwości sprawdzenia danych ze starych liczników.
              Poszliście?
              Jeżeli chcieliście sie upewnic czy przy załozeniu nowych liczników wskazuje liczbe zblizona 0 takze mogliscie to zrobic.. ( wiadomo, ze np po 3 dniach działania juz cos tam nabiło)

Ważne jest by chciało się chcieć.

Ale raz - nie chciało się przejść do adm (10 minut łącznie ze sprawdzeniem stanu liczników)
              A dwa ze nie chciało się sprawdzić stanu nowych liczników (drugie 10 minut, kwestia wyjscia na klatkę z odpowiednim kluczykiem)
              A trzy uważam, ze pewnie w przeważającej ilości te dane się zgadzały.
              Możecie jeszcze zarzucić ze nie było podanej daty założenia nowych liczników - ale logiczne jest, ze jak zdejmują stary odrazu montują nowy.

Protokół.
              Ale dostał Pan informacje o zuzytej ilosci ciepła i wody.
              Takie same informacje sa na protokole.
              Ale chodzi o to, ze nikt nie przyszedł bezposrednio do domu??
              Ale miał Pan szanse sie udać i sprawdzić.

I była takze pisemna informacja, ze jest wyznaczony termin sprawdzenia tych liczników, potem takiej mozliwosci nie bedzie.
              Ale chciało sie isc dopiero jak przyszło do dopłaty..i dopiero wtedy zastrzezenia.

Owszem wymagajmy ale od siebie również.

A jezeli chodzi o kontakt z administracja.
              Prosze Panstwa, zawsze wtedy kiedy mam problem dzwonię czy pisze sms czy mailowo - i zawsze odpowiedz uzyskuje.
              Byc moze zalezy tez od tonu w jakim sie dyskutuje.
              Bo jakby do mnie ktos przyszedł i rozmawiał jak z człowiekiem to czy jest prawo informowania danej osoby czy nie - odpowiedziałabym.
              A jak ktos wyładowywuje na mnie swoje emocje - to działam wg przepisów. Proste.

Pozdrawiam, Iwona
    • rajska_mama Re: rozliczenie za CO 20.09.13, 13:22
      Kolejny sezon grzewczy przed nami. Czy naprawdę nikt nie ma pomysłu jak wyjaśnić dziwne niedopłaty za ogrzewania?

rajska_mama napisała:

> Witam,
      >
      > Czy wielu z Was ma znów gigantyczną niedopłatę za ogrzewanie? Ja w poprzednich
      > dwóch latach miałam spokój, a w tym roku, w rozliczeniu styczeń-czerwiec mam wp
      > isaną niedopłatę prawie 500 zł!!!! Grzałam tak samo, czyli maksymalnie ustawiał
      > am kaloryfery na 4, a za niecałe pół roku zużyłam według administracji ponad 9
      > GJ (mieszkanie niecałe 45 m). Może coś jest nie tak z tymi licznikami? czy Wy t
      > eż macie takie wątpliwości?
      > Myślę, że najwyższy czas, abyśmy i my się tym zajęli, bo wiem, że problem zawyż
      > onych opłat za CO był u nas na osiedlowym forum wielokrotnie komentowany. Co o
      > tym sądzicie? I co na to Rada Mieszkańców, która - o ile dobrze pamiętam - miał
      > a się zająć także problemem wysokich opłat za czynsz i ogrzewanie właśnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka