Dodaj do ulubionych

Marywilska

15.03.11, 12:19
Po tym jak dotarły do mnie informacje o Marywilskiej:
bip.warszawa.pl/Menu_przedmiotowe/tok_prac_uchwalodawczych/kadencja_2010_2014/1-1000/201-300/druk_225.htm
załącznik nr 2 w pliku zip - przedsięwzięcia majątkowe (wiersze 231-234 na zakładce ogólnomiejskie) z lat 2011-2012 na lata 2015-2017.
Zgłosiłem wniosek o sesję nadzwyczajną, informując wszystkich radnych o tej inicjatywie. Wniosek jest w Radzie Dzielnicy:
radny.com.pl/dok2kadencja/uchwaly2/08nadz_110310marywilska.pdf
Gdy uzyska 6 podpisów, Przewodniczący Rady Dzielnicy będzie musiał zwołać taką sesję.

Jeśli Marywilska będzie przesunięta w realizacji, to np. decyzja środowiskowa wydana dla Marywilskiej w styczniu 2010 r.:
radny.com.pl/dokumenty/pisma/zdm/mar/zdm-mar100105dous_bos.pdf
przedawni się i środki, które zostały do tej pory wydane będą tak naprawdę pieniędzmi wydanymi na ładne opracowanie środowiskowe, które będzie służyć jako pozycja archiwalna. Dodatkowo w 2015 znów trzeba by było występować z nowym wnioskiem o decyzję środowiskową, co sprawia, że realizacja Marywilskiej w 3 lata budżetowe jest nierealna (przynajmniej 1,5 roku minie na uzyskaniu nowej decyzji środowiskowej).
Obserwuj wątek
    • tarantula01 Re: Marywilska 15.03.11, 14:52
      Z Biura Rady dostałem informację, że na jutro na godz. 9:00 została wyznaczona sesja nadzwyczajna Rady Dzielnicy.
      • bbkk Re: Marywilska 15.03.11, 14:58
        myslisz że coś zdziałacie?
        skoro nawet radni wybrani z Białołeki są przeciwni? (np. Dolczewski)
        • piotrekeke "poradnik wyborcy"? 16.03.11, 09:52
          ten papier (listę podpisów) można traktować jako poradnik wyborcy w następonych wyborach samorządowych:
          www.bialoleka.waw.pl/data/notices/wniosek.pdf
          • stary_tarchomin Re: "poradnik wyborcy"? 07.05.11, 18:45
            akurat Ci byli pod ręką W. Tumasza.

Chyba każdy by się o tym podpisał.
        • tarantula01 Re: Marywilska 16.03.11, 13:40
          bbkk napisała:

> myslisz że coś zdziałacie?
          > skoro nawet radni wybrani z Białołeki są przeciwni? (np. Dolczewski)

Ja dla spokoju swego sumienia chcę zrobić wszystko co mogę, aby nie dopuścić do opóźnienia realizacji przebudowy ul. Marywilskiej. Jeśli się nie uda, to będę miał czyste sumienie.
      • Gość: p Re: Marywilska IP: *.dynamic.chello.pl 15.03.11, 16:57
        A czy sesje rady są nagrywane na video? Może by coś takiego opublikować? Dwa razy ludzie się zastanowią, zanim zagłosują za linią partii, a przeciw mieszkańcom, jak to często bywa.
        • piotrekeke Re: Marywilska 16.03.11, 09:39
          szukajcie a znajdziecie (przynajmniej protokół dokumentujący co kto powiedział):
          bip.warszawa.pl/Menu_podmiotowe/Dzielnice/Bialoleka/Rada_Dzielnicy/Sesje/default.htm
          • tarantula01 Re: Marywilska 16.03.11, 13:41
            A tu obecna kadencja:
            bip.warszawa.pl/Menu_podmiotowe/Dzielnice/Bialoleka/Rada_2010_2014/Sesje/default.htm
    • piotrekeke kolejny "sukces" inwestycyjny? 15.03.11, 14:58
      szykuje się następny "sukces inwestycyjny" w prawobrzeżnej Warszawie?
      kolejny po obiecanych:
      Trasie Tysiąclecia (węzeł Żaba - obok Dw. Wschodniego - Grochowska)
      Domknięciu Obwodnicy Śródmiejskiej (rondo Wiatraczna - węzeł Żaba)
      Wschodniej Obwodnicy Warszawy
      Przedłużeniu Trasy Siekierkowskiej do Dworca Wschodniego
      dwupasmowej Płochocińskiej na całej jej długosci (obiecanej długie miesiące przed otwarciem "Marywilskiej 44")
      przedłużeniu Trasy Mostu Północnego do Płochocińskiej (anulowano przetarg na projekt)
      • piotrekeke Re: kolejny "sukces" inwestycyjny? 15.03.11, 15:00
        + poszerzzenie Św. Wincentego do 2 jezdni po 2 pasy
        • Gość: optymista Re: kolejny "sukces" inwestycyjny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.11, 17:47
          Urzeczywistniają się plany zgodnie z którymi poprawa stanu dróg i ulic w Białołęce „może” nastąpić po 2035 roku. PO konsekwentnie czyni z Białołęki dzielnicę poślednią. Żadna dotychczasowa formacja nie robiła tego w tak perfidnie.
          Głosowałem na PO od początku istnienia tej partii … no cóż stracili mój głos w najbliższych wyborach
          • robe.rt.k Re: kolejny "sukces" inwestycyjny? 15.03.11, 20:33
            Kupcy już na Marywilskiej siedzą, nie potrzeba nikogo mamić mirażami rozbudowy czy budowy, jest już po wyborach, a przed następnymi obiecają nam coś nowego, jakąś ulicę, most, szkołę itd. A my to kupimy i znowu biedny pan burmistrz będzie tłumaczyć się, że chcieli dobrze ale....

W Japonii (przy okazji wielkie, wielkie wyrazy współczucia dla tragicznie dotkniętych mieszkańców) pan burmistrz w geście honorowym popełniłby w ratuszu na oczach wszystkich mieszkańców seppuku (zwane także harakiri), ale u nas..??? A może wystarczyłoby podać się do dymisji, aby ocalić chociaż honor, panowie burmistrzowie? Przypomina mi się słynne i znamienne przemówienie ministra Becka z wiosny 1939 roku, gdy powiedział, że to właśnie honor jest najważniejszy:
            Jest jedna tylko rzecz w życiu ludzi, narodów i państw, która jest bezcenna. Tą rzeczą jest honor.

Czy coś z honoru jeszcze zostało...???
            • Gość: PO Re: kolejny "sukces" inwestycyjny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.11, 22:32
              Po co ten płacz o jakąś lokalną, nic nie znacząca ulicę przecież za zaoszczędzoną kasę będziemy mieli autostrady z Warszawy do Białegostoku, Lublina, Kielc i Torunia a kolej będzie jeździć prędko.
              warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,9246759,Trzy_lotniska_i_kilka_autostrad_wokol_Warszawy_.html
              • tarantula01 Re: kolejny "sukces" inwestycyjny? 16.03.11, 13:58
                Gość portalu: PO napisał(a):

> Po co ten płacz o jakąś lokalną, nic nie znacząca ulicę przecież za zaoszczędzo
                > ną kasę będziemy mieli autostrady z Warszawy do Białegostoku, Lublina, Kielc i
                > Torunia a kolej będzie jeździć prędko.
                > warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,9246759,Trzy_lotniska_i_kilka_autostrad_wokol_Warszawy_.html

Kolejna osoba twierdząca, że budżet miasta można przeznaczać na działania inwestycyjne umieszczone poza kompetencjami miasta.
                • Gość: PO Re: kolejny "sukces" inwestycyjny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.11, 17:51
                  tarantula01 napisał:

<Kolejna osoba twierdząca, że budżet miasta można przeznaczać na działania inwestycyjne umieszczone poza kompetencjami miasta.>

a już myślałem, że jesteś bystrzejszy
          • lkan Re: kolejny "sukces" inwestycyjny? 15.03.11, 22:42
            Gość portalu: optymista napisał:
            > Głosowałem na PO od początku istnienia tej partii … no cóż stracili mój głos w najbliższych wyborach<

Trzeba było po poprzednich kłamstwach już wyciągnąć wnioski. Mądry Polak po szkodzie...

• w.i.s.m Re: kolejny "sukces" inwestycyjny? 16.03.11, 10:31
              Ja wyciągnąłem. Mój stracili już w ostatnich, samorządowych. Ania HGW ani białołęccy z PO mojego głosu tym razem nie dostali. I biorąc pod uwagę całokształt pomysłów PO w ostatnim czasie, to na jesieni też nie dostaną. Choć tutaj będzie pewien problem, to jeśli nie PO, PIS, SLD, PSL, PJN to kto zostaje???
          • Gość: ..... Baranie... IP: *.adsl.inetia.pl 16.03.11, 18:55
            Jesli glosoeales na PO to swiadczy ze jestes debilem. I tyle. I trzeba bylo az tyle lat zebys dojrzal. Debil.
      • Gość: adam Re: kolejny "sukces" inwestycyjny? IP: *.jmdi.pl 16.03.11, 14:36
        A czy to nie oznacza czasem kolejnego "sukcesu inwestycyjnego"?
        www.bialoleka.waw.pl/data/notices/zawiadomienie_bos_15_03_2011.pdf
    • Gość: gra Re: Marywilska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.11, 08:57
      a może marsz na Ratusz???
      • Gość: marsz Re: Marywilska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.11, 16:56
        Marsz, marsz Dąbrowski, Marywilską, Płochocińską, Modlińską, Trasą Olszynki, Trasą Mostu, i każdą nowo zbudowana ulica na Białołęce. Lewą marsz! ("Kto tam znów rusza prawą? Lewa, lewa, lewa!" - to z Majakowskiego...)
    • Gość: gosc no i pozamiatane IP: *.jmdi.pl 17.03.11, 22:02
      ostatecznie nas wydymali. Czlon im w odbyt!
      www.tvnwarszawa.pl/informacje,news,nie-bedzie-pieniedzy-na-modernizacje-marywilskiej,140270.html
    • tarantula01 Re: Marywilska 18.03.11, 07:09
      Na sesji Rady Dzielnicy byli obecnie dwaj radni miasta: Dolczewski Dariusz i Wierzbicki Sebastian. Obaj deklarowali dzialania na rzecz przywrocenia do planow miasta budowy ul. Marywilskiej. Na wczorajszej sesji Rady miasta naocznie mialem okazje przekonac sie, jak kazdy z radnych rozumie swoje deklaracje. Darek Dolczewski nie zglaszal zadnych poprawek dotyczacych przywrocenia chocby w czesci ul. Marywilskiej. W glosowaniach glosowal za przesunieciem realizacji ul. Marywilskiej na lata 2015 - 2017. Glosowal takze przeciw poprawkom m.in. Sebastiana Wierzbickiego, ktory proponowal, aby sprzedac czesc nieruchomosci nalezacych do miasta i w ten sposob pozyskac srodki na Marywilska, a potem przedstawil moja poprawke, aby srodki na Marywilska uzyskac z przesuniecia w czasie inwestycji pt. modernizacja nabrzeza Wisly (nie mylic z modernizacja walow powodziowych, bo na to w budzecie miasta sa odrebne srodki). Na remont betonowych schodow lewego brzegu Wisly w latach 2011 - 2013 jest wpisane w budzecie ... 131 mln zl.
      • robe.rt.k Re: Marywilska 18.03.11, 15:36
        Cieszymy się z tak patriotycznej postawy naszego jedynego radnego PO w Radzie Warszawy z dzielnicy Białołęka.
        Jak kiedyś było w kabarecie Pietrzak-Fronczewski:
        Można grać w drużynie, ale nie do tego stopnia, żeby z nią spadać z ligi!
    • lukasz.1978 Nie można mieć wszystkiego 18.03.11, 07:52
      Nie można mieć wszystkiego. Jak się chce mieć most, to może się okazać, że nie będzie się miało Marywilskiej.

Tak czysto po ludzku, to trochę mi Was szkoda z tą Marywilską, ale dzielnic w Warszawie jest 18, a budżet nie jest z gumy.
      • Gość: gosc Re: Nie można mieć wszystkiego IP: *.devs.futuro.pl 18.03.11, 09:38
        po czesci masz racje tylko w takim razie czemu HGW robi z geby szmate? Mogla wprost powiedziec ze jak postawią most to moze byc problem z innymi inwestycjami. Ale po co skoro mozna łgać. Jak nas jeszcze z tym tramwajem ruchną to tez powiesz ze nie mozna miec wszystkiego? Czemu spalarni nie wypie... w kosmos z obecnego budzetu?
        • lukasz.1978 HGW 18.03.11, 11:33
          > po czesci masz racje tylko w takim razie czemu HGW robi z geby szmate? Mogla wp
          > rost powiedziec ze jak postawią most to moze byc problem z innymi inwestycjami.
          > Ale po co skoro mozna łgać. Jak nas jeszcze z tym tramwajem ruchną to tez powi
          > esz ze nie mozna miec wszystkiego? Czemu spalarni nie wypie... w kosmos z obecn
          > ego budzetu?

Że HGW kręci, to juz inna sprawa, ja się tu z Toobą zgadzam. My na Bielanach tez za nią delikatnie mówiąc nie przepadamy:
          forum.gazeta.pl/forum/w,101706,123057339,123057339,Co_sadzicie_o_Hannie_Gronkiewicz_Waltz_.html
          • Gość: arek Re: HGW IP: *.jmdi.pl 18.03.11, 16:37
            Ale Czajkę i Kupców to mogliśmy wziąć? Przecież dzielnic jest 18 - my na prawdę nie chcemy brać wszystkiego szajsu.
            • lukasz.1978 Re: HGW 18.03.11, 17:43
              > Ale Czajkę i Kupców to mogliśmy wziąć? Przecież dzielnic jest 18 - my na prawdę
              > nie chcemy brać wszystkiego szajsu.

Cóż, wiele dzielnic ma jakieś uciążliwe obiekty. My mamy hutę, przez lata mielismy ogromne wysypisko śmieci, jest też przepompownia paliw Orlenu i największy w Warszawie cmentarz.

Co oczywiście nie oznacza, że jestem za tym, aby wszystkie syfy pchać na Białołękę. Wskazuję tylko, że nei Wy jedni macie jakieś uciążliwe obiekty na Waszym terenie.

O Czajce się nei wypowiem, bo słabo znam zagadnienie, ale tych handlarzy to faktycznie Wam nie zazdroszczę.
    • Gość: maciey Re: Marywilska - tak obiektywnie- co miała zrobić? IP: *.2191494.ip.amg.net.pl 29.03.11, 10:11
      Ok. Przypuśćmy, że robią na odwrót: remontują Marywilską i opoźniają o 6 miesięcy Północny.

Co byście wtedy mówili ?

Handlarze z M44 (nie: kupcy, to zwykli handlarze) w ogóle nie powinni tam się znaleźć. To nie ich miejsce. I bardzo dobrze się stało, że nie będzie ulicy - szybciej się wyniosą. A z mostu wszyscy skorzystają.
      • tarantula01 Re: Marywilska - tak obiektywnie- co miała zrobić 29.03.11, 23:37
        Problem w tym, że nawet dopłata do mostu Północnego raczej nie spowoduje, że TMP będzie do dyspozycji kierowców na całej planowanej długości w tym roku. Najprawdopodobniej w pełni wszystko gotowe będzie w maju 2012, czyli... owe pół roku później.
    • piotrekeke Re: Marywilska 13.05.11, 17:03
      A możeby tak chociaż przebudowac odcinek Marywilskiej od "dwupasmówki" na południu do skrzyżowania ż Odlewniczą (tam i teraz jest korek a otwarciu S8 bedzie się najbardziej z całej ulicy korkować) i jeszcze paredziesiąt metrów na północ.

Razem 700m (słownie: siedemset metrów)

Dziesiątek milionów to by nie kosztowałao (jak cała projektowana Marywilska), a przy okazji może dokumenty by sie nie przedawniły w roku dwatysiącektórymstamdziesiątym...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka