Dodaj do ulubionych

Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie

10.04.12, 08:07
I jakie wrażenia? Lepiej, czy wręcz cudownie?
Tylko skąd te tłumy w przegubowym 510, które do tej pory jeździło krótkie i półpuste?
Od dziś 510 robi w drodze na Nowodwory podjazd pod przystanki przy wyjściu z metra Marymont i Park Kaskada.
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: IP: *.ip.netia.com.pl 10.04.12, 09:43
      rano E-8 jechał wycieczkowo, kierowca dostał zjebkę od pazażera ale niewiele to pomogło...czasowo wyszło tak jakbyś jechał 101...:)
      • Gość: gosc Re: IP: *.devs.futuro.pl 10.04.12, 09:58
        to ja chyba z tym samym "luzakiem" jechałem - 40km/h po moście i TMP. Chyba chcą udowodnić, że czarne jest białe.
        • Gość: anonymous E8 IP: 212.160.172.* 10.04.12, 10:13
          czyli tylko nie moj tak sie wlokl
          ja nie wiem o co chodzi ZTMowi
          moze chca po prostu zostawic tylko 101 a reszte skutecznie obrzydzic?
          czy przypominacie sobie jakas poprawe komunikacji w ciagu ostatnich 2 lat? bo ja mam wrazenie ze czego sie nie dotkna to tylko po to zeby spie...c
    • Gość: anonymous E8 IP: 212.160.172.* 10.04.12, 10:11
      bez szału
      jak już wjechał na most to się turlał powoli. im bliżej Młocin tym wolniej.
      wyszło ze jechał 10 min
      a mógł szybciej
    • Gość: gosc Re: Jaki ekspres? Toż to autobus wycieczkowy był. IP: *.devs.futuro.pl 10.04.12, 10:19
      gdyby nie wycieczkowe tempo byłoby git. Jak można na pustym moście gdzie jest ograniczenie do 80 jechać 40 km/h. Ktoś chyba chce udowodnić, że E-8 się nie nadaje.

Za to uważam za kretyński pomysł E6 co 8 minut oraz E4 co 10. Jedynie E8 ma sensowną częstotliwość.

No i może ktoś wyjaśni jak to jest, że:
      101 - 12 przystanków i rozkładowo 17min
      E8 - 4 przystanki i rozkładowo 16 min
      E6 - 8 przystanków i rozkładowo 15 min
      ZTM chce zrobić debila z nas czy z siebie?
      • Gość: gosc Re: Jaki ekspres? Toż to autobus wycieczkowy był. IP: *.devs.futuro.pl 10.04.12, 10:40
        kolezanka mi wlasnie opowiadala, że jechała E8 koło 8:10 i przed samymi Młocinami (jeszcze na trasie), zatrzymał się na poboczu, włączył awaryjne i jakiś notatki sobie uskuteczniał i przepuścił 101. To jakaś paranoja!
        • Gość: ! Re: Jaki ekspres? Toż to autobus wycieczkowy był. IP: *.dynamic.chello.pl 10.04.12, 10:46
          to jest jakis sabotaz uprawiany przez ztm
          podajcie numery boczne takich autobusow i godziny, bo tego nie mozna puscic plazem !
          • Gość: gosc Re: Jaki ekspres? Toż to autobus wycieczkowy był. IP: *.devs.futuro.pl 10.04.12, 10:58
            > podajcie numery boczne takich autobusow i godziny, bo tego nie mozna puscic pl
            > azem !

jutro
          • Gość: gość Re: Jaki ekspres? Toż to autobus wycieczkowy był. IP: *.ip.netia.com.pl 10.04.12, 13:13
            dokładnie o to chodzi ZTM-owi by zdjąć te linie E-8, E-4, E-6... chcą dorzucić 101 i powiedzą że tak ma być bo autobusy E się nie sprawdziły na nowej trasie...
            • Gość: gosc długo nie trzeba bylo czekac na "wnioski" IP: *.jmdi.pl 10.04.12, 22:19
              www.tvnwarszawa.pl/informacje,news,ekspresy-na-nowym-moscie-od-101-szybsze-o-2-minuty,41035.html
      • Gość: M. Re: Jaki ekspres? Toż to autobus wycieczkowy był. IP: *.17.40.66.atman.pl 10.04.12, 21:50
        Masz rację. Gdyby nie wycieczkowe tempo byłoby super.
        Na pewno to ZTM robi pasażerów w .... A przygotowane rozkładowe czasy przejazdu tylko to potwierdzają.
        Dla mnie E4, E6, E8 nie muszą mieć magicznej literki E, ale niech będą pośpiechami!!! Ale w pełnym tego słowa znaczeniu - mało przystanków + sprawna szybka jazda.
        E8 z Nowodworów może dotrzeć na Młociny w jakieś 10-12 min. i to bez szaleńczej jazdy a nie niemal 20 jak dziś rano.
        Za to po południu E6, kurs o 17.16 z Młocin, wyprzedził zaraz po zjeździe z TMP, a jeszcze przed Porajami, autobus 101 ruszający 4 min wcześniej z Młocin. Te 4 min tylko na odcinku TMP to różnica między normalną jazdą "czerwonym" a dostojnym snuciem się 101ką z zaliczaniem wszystkich przystanków na żądanie.

• Gość: M.O.S.T. Re: Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie IP: *.centertel.pl 10.04.12, 21:17
      ja pytam kiedy ekspresy ruszą przez most grota i krasińskiego?!?
    • jurek_dzbonie Re: Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie 11.04.12, 09:58
      www.tvnwarszawa.pl/informacje,news,linie-e-na-nowym-moscie-od-101-szybsze-o-2-minuty,41035.html
      Jak napisałem, że tak właśnie będzie i istnienie tych pseudoekspresów jest nieuzasadnione, to wylano na mnie wiadro pomyj.
      • Gość: gosc Re: Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie IP: *.devs.futuro.pl 11.04.12, 10:32
        > Jak napisałem, że tak właśnie będzie i istnienie tych pseudoekspresów jest nieu
        > zasadnione, to wylano na mnie wiadro pomyj.

i teraz tez nalezy wylać bo manipulujesz! Jechałeś wczoraj ekspresem? Raczej nie bo nie pisałbyś takich bzdur. Wiele osób potwierdza to co zaobserwowało wczoraj - wycieczkowa tempo przejazdu na całej trasie nie przekraczające 35-40 km/h podczas gdy 101 jezdzilo normalnie. Jak, jesli nie prowokacją, nazwac wyprzedzanie E8 przez 101 po trasie mostu? Dziś to samo - mój kierowca zadbał o to bym dokładnie wszystko zwiedził. Na grota to aż łeb odskakiwał tak zapieprzały a na północnym dostojne 40.
        NIE MA SIŁY - przy normalnej prędkości E8 musi być znacznie szybsze od 101 bo ma 3 razy mniej przystanków.

Zresztą, że to prowokacja ztm, świadczy rozkład jazdy:
        101 - 12 przystanków i rozkładowo 17min

Może panie Jurku wyjaśnisz pan tę kpinę?

• Gość: Czeslaw z Tarcho Re: Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie IP: 212.160.172.* 11.04.12, 11:57
          poczekaj pare godzin
          musi dostac instrukcje z firmy zeby wiedziec co napisac
          www.youtube.com/watch?v=nYkp74v0cww halo tu brzoza, matka siedzi z tylu
        • Gość: p Re: Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.12, 12:36
          "Jak napisałem, że tak właśnie będzie i istnienie tych pseudoekspresów jest nieuzasadnione, to wylano na mnie wiadro pomyj"

A, to na tvnwarszawa używasz niku rurex.. Musisz nam się objawić ponownie na tym forum jako rurecki, dawno tego nicku nie widziałem
          • jurek_dzbonie Re: Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie 11.04.12, 12:44
            > A, to na tvnwarszawa używasz niku rurex..

Wykryłeś moje lenistwo - skopiowałem gotową wypowiedź :)

> Musisz nam się objawić ponownie na tym forum jako rurecki, dawno tego nicku nie widziałem

Właśnie też się zastawiam czemu nagle zniknął - pisał dość sensownie.
        • jurek_dzbonie Re: Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie 11.04.12, 12:42
          > i teraz tez nalezy wylać bo manipulujesz! Jechałeś wczoraj ekspresem?

Myślisz, że stanie się cud? Zgadzam się, że warto by rozkłady podrasować. Ale podrasowanie rozkładów E-x i 101 skończy się tym samym efektem - nadal różnica będzie symboliczna. Poza tym - jak zostanie zamknięty Grot (a wszelkie znaki na niebie i ziemi to wskazują) to Północny się zatka - wtedy rozkłady będą zbyt krótkie.

> podczas gdy 101 jezdzilo normalnie

Normalnie, czyli 50km/h. Na takim odcinku nie ma to znaczenia.

> NIE MA SIŁY - przy normalnej prędkości E8 musi być znacznie szybsze od 101

Bo ma literkę E? To jedyna oznacza jego ekspresowości - czas to zrozumieć. Linia ma zbyt krótką trasę, aby była ekspresem. To jest trasa na linię przyśpieszoną.

> Może panie Jurku wyjaśnisz pan tę kpinę?

No tak - po drodze przecież nie ma świateł (te przy Ćmielowskiej, Myśliborskiej, Porajów i na wjeździe na most są wyłączone?). Do rozkładu oprócz przystanków wlicza się również i takie przeszkody, które powodują zatrzymania. Jakby nie sprawdzać to 101 zalicza raptem tylko 1 sygnalizację więcej.
          • Gość: gosc Re: Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie IP: *.devs.futuro.pl 11.04.12, 13:29
            > Myślisz, że stanie się cud? Zgadzam się, że warto by rozkłady podrasować. Ale p
            > odrasowanie rozkładów E-x i 101 skończy się tym samym efektem - nadal różnica b
            > ędzie symboliczna. Poza tym - jak zostanie zamknięty Grot (a wszelkie znaki na
            > niebie i ziemi to wskazują) to Północny się zatka - wtedy rozkłady będą zbyt kr
            > ótkie.

Przy czym w 101 nie ma co podrasować bo on jezdzi z normalną prędkością.
            Nie tylko myślę ale jestem pewien, że czas przejazdu np E8 można skrócić do 10 minut.
            Rozkład należy dopasowywać do aktualnych warunków więc jak zamkną grota to wtedy należy nanieść odpowiednie poprawki a nie martwić się na zapas.

> Normalnie, czyli 50km/h. Na takim odcinku nie ma to znaczenia.

Na trasie widziałem znak do 80. Na grota jezdziły oporowo.

> No tak - po drodze przecież nie ma świateł(..)

Zaraz zaraz... przyjzyj się dokładnie. E6 ma dwa razy więcej przystanków i jedzie szybciej? Pewnie ma "zieloną falę" uwzględnioną w rozkładzie.

To nie światła są winne długiego przejazdu E8 tylko duża różnica prędkości względem 101, które jedzie z normalną prędkością. A to jest spowodowane
            Po kiego grzyba E8 jedzie po trasie 35 km/h a na bielanach zjeżdza dołem tak jak 101? Ano po to żeby światła wyłapać i przypadkiem nie przywieźć ludzi przed czasem. To co można zyskać na trzykrotnym zmniejszeni liczby przystanków ktoś postanowił zmarnować po trasie. No nawet nie mów, że tego nie widzisz.

> Bo ma literkę E? To jedyna oznacza jego ekspresowości - czas to zrozumieć. Lini
            > a ma zbyt krótką trasę, aby była ekspresem. To jest trasa na linię przyśpieszon
            > ą.

aleś się czepnął tej literki. Ona nie ma znaczenia. Co za różnica czy to będzie E-x czy 5xx czy nawet JADWIGAx. Rozmawiamy tu o zawyżanym przez ztm czasie przejazdu na wymienionej trasie. Jeśli to nawet będzie 1xx z czterema przystankami to tak samo bede sie wku...al, że jedzie 16 minut zamiast 10.
            • jurek_dzbonie Re: Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie 11.04.12, 13:47
              > Przy czym w 101 nie ma co podrasować bo on jeździ z normalną prędkością.

Też 40 km/h - jak kto już ktoś zauważył - 'dostojnie'.

> Na trasie widziałem znak do 80.

Powodzenia w jeździe niskaczem z napędem na oś za przegubem 80 km/h, to nie osobówka. Niewielu umie wyprowadzić autobus z jakiegokolwiek wahnięcia przy tej prędkości.

> Rozkład należy dopasowywać do aktualnych warunków więc jak zamkną grota to wtedy
              > należy nanieść odpowiednie poprawki a nie martwić się na zapas.

Ale będzie kwik.. Więcej powiem - wtedy i tak będzie efekt Modlińskiej - rozkład sobie, a autobusy sobie. Teraz widać pięknie koordynacje, jazdę autobusów na zakładki, naprzemiennie. Po zamknięciu Grota będzie bałagan.

> Zaraz zaraz... przyjzyj się dokładnie. E6 ma dwa razy więcej przystanków i jedzie szybciej?
              > Pewnie ma "zieloną falę" uwzględnioną w rozkładzie.

Przeczytaj uważnie co napisałem. Rozkład jest liczony z uwzględnieniem przeszkód po drodze i niestety daje to zadziwiające czasem efekty. To co jeden odstoi na światłach, to drugi przez ten czas wjedzie w zatoczkę, wymieni pasażerów, wyturla się i do tych samych świateł pojedzie, a ruszą już razem - zysk żaden. Gdyby na Tarcho w diabły wyłączyć sygnalizacje, to gwarantuję, że różnice między przelotami byłyby widoczne - więc może to nie w ZTM trzeba walić.

> aleś się czepnął tej literki. Ona nie ma znaczenia.

Właśnie ma bardzo dużą psychologiczną. Jeśli obok siebie podstawisz dwa autobusy z tablicami w kolorze numeru czarnym i czerwonym z identycznym czasem przejazdu to wszyscy się władują w ten z czerwonym. Mamy linię zwykłą mającą czerwony numerek - to 508 - ile chwalb jest na jego temat, a odcinkowy czas przelotu jest identyczny z czarnuchami jadącymi równolegle.
              • Gość: gosc Re: Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie IP: *.devs.futuro.pl 11.04.12, 14:41
                > > Przy czym w 101 nie ma co podrasować bo on jeździ z normalną prędkością.
                >
                > Też 40 km/h - jak kto już ktoś zauważył - 'dostojnie'.

Jak jezdziło tylko 101 to nikt nie marudził, że się wlecze bo się nie wlekło. Jak wyjechały ekspresówki to w jednym czasie wielu pasazerow reklamowało ich wleczenie się. Zatem można wnioskować, że faktycznie coś jest na rzeczy.

Rozwiązanie sporu jest tylko jedno. Ustalenie czasu przejazdu na poziomie 10-11 minut albo jak ktos zauwazyl uwolnienie ekspresówek z rozkładu. Tzn napisać ze takie E8 kursuje co 4-5 minut. Wtedy kierowcy nie będą na siłę zwalniać i jechać dołem po stronie bielan.
                Wtedy dopiero można będzie wyciągać wnioski i stwierdzać czy ekspresówki się nadają czy nie.
                Z resztą kompletnie nie rozumiem po kiego grzyba karać kierowców za wcześniejszy przyjazd na ostatni przystanek?
                • jurek_dzbonie Re: Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie 11.04.12, 15:36
                  > Jak jezdziło tylko 101 to nikt nie marudził, że się wlecze bo się nie wlekło

Proponuję dokładnie poczytać posty w wątku o 101 ile płaczu o jego przejazd się wylało...

> uwolnienie ekspresówek z rozkładu.

Pętla na Młocinach z gumy nie jest. Tabunów E-4 i E-8 nie zmieści. Niestety - ich podjazdy muszą być reglamentowane.
                  • Gość: Spec z MZA Re: Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie IP: *.home.aster.pl 11.04.12, 15:43
                    > Pętla na Młocinach z gumy nie jest. Tabunów E-4 i E-8 nie zmieści. Niestety - i
                    > ch podjazdy muszą być reglamentowane.

Nieprawda - wcale nie muszą.
                    • jurek_dzbonie Re: Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie 11.04.12, 16:13
                      > Nieprawda - wcale nie muszą.

Gdybyś był z MZA to byś nie pisał bredni.
                      • w.i.s.m Re: Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie 11.04.12, 16:43
                        jurek_dzbonie napisał:

> > Nieprawda - wcale nie muszą.
                        >
                        > Gdybyś był z MZA to byś nie pisał bredni.

Aaaaa... czyli Ty jesteś z MZA? No to wszystko jasne :))
                        • jurek_dzbonie Re: Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie 11.04.12, 17:10
                          > Ty jesteś z MZA?

Wmawiano mi już ZTM. Do wyboru zostało jeszcze SB i WSI.
                          • Gość: gosc Re: Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie IP: *.jmdi.pl 11.04.12, 18:24
                            > Wmawiano mi już ZTM

moze aplikuj... szanse masz spore :)
                            • Gość: Rychu Re: Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie IP: *.warszawa.vectranet.pl 11.04.12, 23:22
                              > moze aplikuj... szanse masz spore :)

Tam ludzi mających pojecie o komunikacji albo bez znajomości i koneksji nie zatrudnią.
                            • jurek_dzbonie Re: Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie 12.04.12, 11:14
                              > moze aplikuj... szanse masz spore :)

Nie skorzystam - dennie płacą.
                      • Gość: Spec z MZA Re: Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie IP: *.home.aster.pl 11.04.12, 20:27

To nie brednie - po prostu już nie mogłem zdzierżyć twoich pseudo fachowych wypocin nie popartych żadnymi argumentami. Kreujesz się na jakiegoś specjalistę a za przeproszeniem gó... wiesz o komunikacji w tym mieście. Takich amatorów jak ty jest na pęczki a jeden mądrzejszy od drugiego.
                        • Gość: Rychu Re: Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie IP: *.warszawa.vectranet.pl 11.04.12, 23:20
                          > Takich amatorów jak ty jest na pęczki a jeden mądrzejszy od drugiego.

Abstrahując twoje przechwałki, to ja tam się cieszę, że spancyalyści z MZA nie rządzą komunikacją w stolicy.
                          • jurek_dzbonie Re: Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie 12.04.12, 10:20
                            > ja tam się cieszę, że spancyalyści z MZA nie rządzą komunikacją w stolicy.

Ja też. Dopiero byłby burdel....
                            • Gość: Spec z MZA Re: Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie IP: *.home.aster.pl 15.04.12, 00:48
                              Jurek & Rychu Company - centrum operacyjne warszawskiej komunikacji. Całe szczęście, że wasza działalność kończy się na forum. Co prawda nie jest to forum humoru ale wasza wiedza wystarcza za najlepsze dowcipy .... więc bawcie się dalej. Szpencjaliści ....
                              • jurek_dzbonie Re: Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie 16.04.12, 17:08
                                > Całe szczęście, że wasza działalność kończy się na forum

Zabolało, nie?
                      • dermalamor Re: Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie 13.04.12, 18:26
                        jurek_dzbonie napisał:

> > Nieprawda - wcale nie muszą.
                        >

Nie muszą. Każdy ekspedytor wie co to jest tryb sterowania bezpośredniego, uwijają się z tym każdego niemal dnia i to w o tyle utrudnionych sytuacjach, że po zatrzymaniach. Tu zatrzymań nie ma, korków też... utrzymanie SB w takcie co 4-5 minut to pestka nawet dla najmniej rozgarniętego ekspedytora.

Jurku, z całym szacunkiem... wiesz gdzie pracuję, wiesz jak ogromne mam w tym doświadczenie - no więc błagam Cię, nie staraj się na siłę wymyślać idiotycznych argumentów! Oboje doskonale wiemy, że ZTM boi się jak ognia "rozkładu regulowanego" i tylko cudem metro uniknęło jego likwidacji jak chciało ZTM, gdyby nie dyrekcja MW to mielibyśmy teraz postoje pociągów w tunelu aby nie przyjechać przed czasem...

Nigdy nie byłem przeciwko ZTM, sam swego czasu tam pracowałem - ale na Boga, w zalewie rewelacyjnych posunięć tej instytucji niestety są absurdalne, które przyćmiewają to co dobre.
                        • Gość: Rychu Re: Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie IP: *.warszawa.vectranet.pl 16.04.12, 23:50
                          > Oboje doskonale wiemy, że ZTM boi się jak ognia "rozkładu regulowanego"

Zrób rozkład regulowany na autobusach... Zaraz się kwik związkowców odezwie, że do kibla nie zdążają, kanapki nie zeżrą...

> cudem metro uniknęło jego likwidacji jak chciało ZTM, gdyby nie dyrekcja MW

Dyrekcja MW święta nie jest - przypominam o wahadle Marymont-Wilsona którego nie umiano tak wyregulować, żeby pociąg nie stał po kilka minut w tunelu. A w stołecznym metrze rozkładem minimalnym steruje SBL.
                          • dermalamor Re: Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie 17.04.12, 00:10
                            Gość portalu: Rychu napisał(a):

> Zrób rozkład regulowany na autobusach... Zaraz się kwik związkowców odezwie, że
                            > do kibla nie zdążają, kanapki nie zeżrą...

Autobus kanapki jeść nie musi, tylko kierowca. Na tramwajach jakoś to się udało, choć to co jest pozostawia wiele do życzenia... Poza tym w obecnym systemie tym bardziej kanapki nie zeżrą, mając i po 150 minut opóźnienia...

> Dyrekcja MW święta nie jest - przypominam o wahadle Marymont-Wilsona którego ni
                            > e umiano tak wyregulować, żeby pociąg nie stał po kilka minut w tunelu. A w sto
                            > łecznym metrze rozkładem minimalnym steruje SBL.

Nikt święty nie jest. W pozostałych środkach komunikacji rozkładem doskonale sterowaliby ekspedytorzy. Przynajmniej w szczycie i na liniach - że tak je nazwę - "centralnych".
                        • sibeliuss Re: Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie 17.04.12, 13:02
                          dermalamor napisał:

> Jurku, z całym szacunkiem...

Skoro się znacie to czemu piszesz "Jurku"?
                          • dermalamor Re: Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie 17.04.12, 13:43
                            sibeliuss napisał:

> dermalamor napisał:
                            >
                            > > Jurku, z całym szacunkiem...
                            >
                            > Skoro się znacie to czemu piszesz "Jurku"?

A jakiego ma tu nicka?
                          • Gość: podróżnik Re: Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.12, 13:51
                            Jak się zna z Jurkiem, to ma do niego pisać Adamie?
                          • jurek_dzbonie Re: Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie 17.04.12, 14:11
                            > Skoro się znacie to czemu piszesz "Jurku"?

Miał napisać kochanie???
                            Nie chlałem brudzia z dermalem, wiem czym się zajmuje i mi to wystarczy.
                            • sibeliuss Re: Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie 18.04.12, 08:25
                              jurek_dzbonie napisał:

> Nie chlałem brudzia z dermalem, wiem czym się zajmuje i mi to wystarczy.

W to nie wnikam.
                • jurek_dzbonie Re: Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie 12.04.12, 11:15
                  > Rozwiązanie sporu jest tylko jedno. Ustalenie czasu przejazdu na poziomie 10-11
                  > minut albo jak ktos zauwazyl uwolnienie ekspresówek z rozkładu.

Odpowiedz sobie na pytanie ile sygnalizacji świetlnych po drodze mija E-8 i jaka jest ich koordynacja.
                  Pomogę obserwacją z dnia dzisiejszego:
                  Start 8.34.
                  Przystanek: Nowodwory,
                  Skrzyżowanie z Stefanika: czerwone, konieczność zatrzymania,
                  Przystanek: Stefanika,
                  Skrzyżowanie z Mehoffera: czerwone, konieczność zatrzymania,
                  Przystanek: Mehoffera,
                  Światła przy szkole: czerwone, konieczność zatrzymania,
                  Skrzyżowanie z Ćmielowską: przejazd na żółtym,
                  Światowida - ograniczenie do 40km/h
                  Skrzyżowanie z Myśliborską: czerwone, konieczność zatrzymania, po zapaleniu się strzałki i puszczeniu pieszych skręt,
                  Skrzyżowanie z Porajów: późne czerwone, konieczność zwolnienia,
                  Wjazd na most czerwone, konieczność zatrzymania,
                  Dojazd do Młocin: czerwone, konieczność zatrzymania
                  Wjazd na pętlę 8:48.
                  14 minut.
                  Jesteś pewien, że rozkład jest bardzo zły? Gdyby autobus zaliczył światła przy Ćmielowskiej i Porajów to jak drut byłoby 16 minut. Chyba nie ZTM powinien być adresatem pretensji.
                  • sibeliuss Re: Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie 12.04.12, 11:34
                    Tylko czekam, aż zaczną się prośby o modyfikację trasy 101 :)
                    • Gość: Czeslaw z Tarcho Re: Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie IP: 212.160.172.* 12.04.12, 12:00
                      101 mogloby byc taka zapchajdziura jak 186. niech sobie jezdzi np Okdryta, Nowodworska, Swiderska, Porajami i na most
                      glowny ciezar bezposredniej komunikacji z metrem powinien byc na liniach E i ewentualnie jakiejs 5xx ktora mialaby wiecej przystankow posrednich
                      • jurek_dzbonie Re: Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie 12.04.12, 12:43
                        > glowny ciezar bezposredniej komunikacji z metrem powinien byc na liniach E i ewentualnie
                        > jakiejs 5xx ktora mialaby wiecej przystankow posrednich

Czyli zwykłych z czerwonymi numerkami.
                  • Gość: gosc Re: Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie IP: *.devs.futuro.pl 12.04.12, 12:06
                    > Pomogę obserwacją z dnia dzisiejszego:
                    aż sobie również jutro zmierzę.
                    • jurek_dzbonie Re: Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie 12.04.12, 12:40
                      > aż sobie również jutro zmierzę.

Polecam gorąco z obserwacją świateł. :)
                      • Gość: gosc Re: Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie IP: *.devs.futuro.pl 12.04.12, 15:36
                        > > aż sobie również jutro zmierzę.
                        >
                        > Polecam gorąco z obserwacją świateł. :)

aczkolwiek... forum.gazeta.pl/forum/w,356,134586815,135033619,a_jednak_sie_da_.html
                        • jurek_dzbonie Re: Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie 12.04.12, 16:16
                          > aczkolwiek.

Nie mówię, że nie. Jak dobrze podpasują światła to czemu nie, - rozkłady niestety liczy się na warunki najtrudniejsze. Aczkolwiek autobus 70km/h to lepiej żeby policja i ITD nie widziały.
                          • dermalamor Re: Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie 13.04.12, 18:40
                            jurek_dzbonie napisał:

> > aczkolwiek.
                            >
                            > Nie mówię, że nie. Jak dobrze podpasują światła to czemu nie, - rozkłady nieste
                            > ty liczy się na warunki najtrudniejsze. Aczkolwiek autobus 70km/h to lepiej żeb
                            > y policja i ITD nie widziały.

Policja i ITD poza uzasadnionymi przypadkami autobusów komunikacji miejskiej nie tykają, jak mają zastrzeżenia to zgłaszają je Nadzorowi Ruchu, dobrze o tym obydwaj wiemy. Ale nie musi wcale jechać 70, wystarczy normalne 50... To dużo szybciej i bardzo komfortowo, w przeciwieństwie do 30 km/h...
                  • dermalamor Re: Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie 13.04.12, 18:37
                    jurek_dzbonie napisał:

> Odpowiedz sobie na pytanie ile sygnalizacji świetlnych po drodze mija E-8 i jak
                    > a jest ich koordynacja.
                    > Pomogę obserwacją z dnia dzisiejszego:

A ja pomogę obserwacją sprzed dwóch dni, bo wtedy właśnie się wkur... i wsiadłem znów w samochód (i tak pewnie zaraz zrobi wielu poza mną). E8 nie jeżdżę, więc nie wiem, ale jeśli chodzi o E4 to toczył się dostojnie 30 km/h pd samej pętli na Tarchominie, przy Porajów na siłę złapał czerwone (kierowcy znają cykle doskonale, wiedza kiedy przyspieszyć a kiedy zwolnić) i na przystanku był minute po czasie. Czyli wszystko w normie. Potem toczył nadal 30 km/h aby na Młociny przyjechać przed czasem...

Jeszcze chcesz mi coś wytłumaczyć??? Niestety prawda jest taka, że dobre posunięcia ZTM-u (jak np. uruchomienie podmiejskich linii lokalnych, czy też miejskich "dwusetek") giną w zalewie durnych decyzji i trasowych i rozkładowych....
                    • Gość: Rychu Re: Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie IP: *.warszawa.vectranet.pl 16.04.12, 23:53
                      > jeśli chodzi o E4 to toczył się dostojnie 30 km/h pd samej pętli na Tarchominie, przy Porajów
                      > na siłę złapał czerwone (kierowcy znają cykle doskonale, wiedza kiedy przyspieszyć a kiedy
                      > zwolnić) i na przystanku był minute po czasie.

To potwierdza tylko totalną niepotrzebność udawania, że to ekspres. Ale jak ktoś się odważy zmienić tablicę na czarną to będzie wycie na pół miasta.
                      • dermalamor Re: Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie 17.04.12, 00:15

> To potwierdza tylko totalną niepotrzebność udawania, że to ekspres. Ale jak kto
                        > ś się odważy zmienić tablicę na czarną to będzie wycie na pół miasta.

Aha. Czyli jak teraz np. takiemu E2 dołożymy ze 40 minut do rozkładu, tak by ślimaki go wyprzedzały, to nie oznacza to że rozkład jest do dupy, tylko linia niepotrzebna? Brawo!

To ja proponuję na autostradach postawić ograniczenia prędkości do 30 km/h wraz z superradarami co 100 m. Zobacz ile kasy zaoszczędzimy, bo przecież to nie ograniczenia będą idiotyczne, tylko autostrada niepotrzebna...

Ja Cię proszę... nie rób ze mnie debila, bo ja za dużo zębów na komunikacji zjadłem!
                        • jurek_dzbonie Re: Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie 17.04.12, 16:19
                          > Czyli jak teraz np. takiemu E2 dołożymy ze 40 minut do rozkładu

Samo mu się dołoży. UD Bemowo jakby co to popiera dokładanie mu przystanków co kołek, a jak ZTM chciał linię urealnić to nagle kwik się podniósł.
                          • dermalamor Re: Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie 18.04.12, 00:20
                            jurek_dzbonie napisał:

> > Czyli jak teraz np. takiemu E2 dołożymy ze 40 minut do rozkładu
                            >
                            > Samo mu się dołoży. UD Bemowo jakby co to popiera dokładanie mu przystanków co
                            > kołek, a jak ZTM chciał linię urealnić to nagle kwik się podniósł.

No to jak "samo mu się dołoży" to wszelkie pretensje do UD. Na razie rozmawiamy o E4 i E8, które mają rozkłady robione na złość, bo nie mają nic wspólnego z realnym czasem przejazdu. Mało osób potrzebuje skorzystać z przystanków Świderska, Prozy i Zajezdnia Żoliborz a doliczając do tego postój na światłach przy Marymonckiej daje to przynajmniej 3 minuty oszczędności i o tyle rozkład E4 powinien zostać skrócony. Tymczasem jedzie tylko minutę krócej niż 101. E8 z racji pomijania większej ilości przystanków mógłby mieć rozkład spokojnie i o 5 minut krótszy. Może wydaje się to niewiele... ale w komunikacji to jednak bardzo dużo!
                            • jurek_dzbonie Re: Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie 18.04.12, 15:58
                              > Na razie rozmawiamy o E4 i E8, które mają rozkłady robione na złość, bo nie mają nic
                              > wspólnego z realnym czasem przejazdu.

Tak się to kończy jak politycy wymuszają dłubanie w komunikacji. I na wiele bym nie liczył.
                              • dermalamor Re: Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie 18.04.12, 17:39
                                A co ma polityka do E4?
                      • Gość: anonymous Re: Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie IP: 212.160.172.* 17.04.12, 10:27
                        ale ty jestes glupi
                        rece opadaja
                        • jurek_dzbonie Re: Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie 17.04.12, 16:20
                          > ale ty jestes glupi

Bo uważam, że trzeba przestać udawać?

> rece opadaja

A fredek staje?
                          • Gość: anonymous Re: Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie IP: 212.160.172.* 18.04.12, 10:00
                            tacy ludzi jak ty pewnie chodza do dzisiaj za potrzeba za stodole
                            ich potrzeby sa ograniczone a wszelkie zmiany w ich zyciu przychodza z zewnatrz
                            pewnie twoj pradziadek jak mu kazano pobudowac slawojke to narzekal ze przeciez desek we wsi nie starczy dla wszystkich i jak on zbuduje to nie zbuduje sasiad
                            • jurek_dzbonie Re: Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie 18.04.12, 15:56
                              > tacy ludzi jak ty pewnie chodza do dzisiaj za potrzeba za stodole

Ależ nie musisz opisywać swojej traumy z dzieciństwa.
            • akjawah Autobus w mieście = max 50 km/h 11.04.12, 20:36
              Gość portalu: gosc napisał(a):
              > Na trasie widziałem znak do 80

No i co z tego. Poczytaj sobie definicję znaku B-33
              znak B-33, określający dopuszczalną prędkość większą niż 60 km/h, umieszczony na obszarze zabudowanym, dotyczy samochodu osobowego, motocykla i samochodu ciężarowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t.

Dopuszczalna prędkość autobusu na obszarze zabudowanym w godzinach 5:00-23:00 wynosi 50 km/h, a w godzinach 23:00-5:00 wynosi 60 km/h.
          • Gość: Czeslaw z Tarcho Re: Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie IP: 212.160.172.* 11.04.12, 15:11
            ale rozumiesz chyba podstawy matematyki?
            5 a 10 minut to roznica dwukrotna
            • jurek_dzbonie Re: Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie 11.04.12, 15:37
              > 5 a 10 minut to roznica dwukrotna

I co ma ten wniosek wyrwany z kontekstu potwierdzać?
          • dermalamor Re: Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie 13.04.12, 18:17
            jurek_dzbonie napisał:

> Myślisz, że stanie się cud? Zgadzam się, że warto by rozkłady podrasować. Ale p
            > odrasowanie rozkładów E-x i 101 skończy się tym samym efektem - nadal różnica b
            > ędzie symboliczna. Poza tym - jak zostanie zamknięty Grot (a wszelkie znaki na
            > niebie i ziemi to wskazują) to Północny się zatka - wtedy rozkłady będą zbyt kr
            > ótkie.

Nie zatka się. O co się założymy? Przed otwarciem TMP też wszyscy lamentowali że jakie to korki na nim bedą, jak to się zatkają Bielany i w ogóle III wojna światowa nastąpi. Tymczasem korki na Modlińskiej znikneły, TMP puste i Bielany też jakoś nie cierpią. A to z tego prostego powodu, że po przejechaniu Wisły TMP masz dziesiątki możlwiości pojechania w różnych kierunkach. Także po zamknięciu Grota owszem, będzie więcej aut na TMP, być może wcześniej stanie Wisłostrada, być może zmniejszy się płynnośc ruchu na Marymonckiej... ale kataklizmu nie przewiduję.

> Bo ma literkę E? To jedyna oznacza jego ekspresowości - czas to zrozumieć. Lini
            > a ma zbyt krótką trasę, aby była ekspresem. To jest trasa na linię przyśpieszon
            > ą.

Tu się zgadzam. Zresztą nie jest problemem czy linia jest E4 czy 404, problemem jest idiotycznie ułożony rozkład!

> No tak - po drodze przecież nie ma świateł (te przy Ćmielowskiej, Myśliborskiej
            > , Porajów i na wjeździe na most są wyłączone?). Do rozkładu oprócz przystanków
            > wlicza się również i takie przeszkody, które powodują zatrzymania. Jakby nie sp
            > rawdzać to 101 zalicza raptem tylko 1 sygnalizację więcej.

Problemem jest przejazd tych autobusów na odcinku od Porajów do Młocin. Jego można spokojnie bez przystanków pokonać w 5 minut maksymalnie i to nie gnając dozwolone tam 80.
      • Gość: adam Re: Ruszyły ekspresy przez most Słodowskiej-Curie IP: *.jmdi.pl 11.04.12, 22:27
        ty akurat jestes najwiekszym trolem tego forum i wszystko co piszesz jest bez sensu.
        tak jak mowiles ze jazda e8 do marymontu byla spora dluzsza niz e8 do mlocin+metro
        przy obecnym tempie e8, to dawne e8 do marymontu wychodzi o wiele szybciej
    • Gość: mieszkaniec E4 IP: 212.160.172.* 12.04.12, 12:05
      dzisiaj przetestowałem E4
      nie sądziłem ze mozgi z ZTM wymysli objazd na około sklepów- pytanie podstawowe- po co??
      przez ten czas moglby pojechac od razu Swiderska na Poraje i na most a tak robi debilne kółko.
      mam wrazenie ze ZTM nei wie co z ta linia zrobic
      miala byc odpowiednikiem E8- czyli bezposredni strzal z Tarchomina do metra. a w praktyce ta linia niewiele rozni sie od 101 bo nawet zatrzymuje sie na przystankach posrednich.
      w takim ukladzie E4 to fikcja eskpresowosci
      albo ma byc bezposredni bez przystankow albo trzeba wprowadzic jakas inna linie w jej miejsce
      • jurek_dzbonie Re: E4 12.04.12, 12:40
        > - po co??

Kto ci kazał wsiadać na przystanku postojowym?

> w takim ukladzie E4 to fikcja eskpresowosci

Wreszcie zaczyna się to widzieć.
        • bbkk Re: E4 12.04.12, 21:05
          po to żeby z jednego przystanku odjeżdżały na przemian 101 i e4
          • Gość: Rychu Re: E4 IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.04.12, 00:30
            > po to żeby z jednego przystanku odjeżdżały na przemian 101 i e4

Jak się na ten przystanek pójdzie to nie ma wtedy frustracji związanych z objazdem sklepów.
    • tarantula01 Wniosek o urealnienie czasu przejazdu i nie tylko 13.04.12, 22:50
      radny.com.pl/dok2kadencja/pisma2ztm/ztm-linie_mp120413trasy.pdf
      • Gość: Zygmunt wniosek odrzucony IP: *.warszawa.vectranet.pl 14.04.12, 18:05
        Uprzejmie informujemy, że przedmiotowy wniosek został oddalony bez rozpatrywania z przyczyn formalnych. Tezy wniosku dotyczą komunikacji na "moście Północnym". Takiej przeprawy na chwilę obecna w m.st W-wa nie ma.
      • Gość: Rychu Z tym 103 to powaliło kogoś dokumentnie chyba. IP: *.warszawa.vectranet.pl 16.04.12, 23:54
        Choroba zdownowacenia marszałkowskiego się rozwija.
        • dermalamor Re: Z tym 103 to powaliło kogoś dokumentnie chyba 17.04.12, 00:19

> Choroba zdownowacenia marszałkowskiego się rozwija.

Czemu tak uważasz? Ani ta linia żadną silną nie miałaby być, tak jak na Bielanach spełnia role lokalną, tak podobną by miała i na Białołęce. Ale... zapewniłaby dojazd sporej rzeszy północnej Warszawy do linii SKM na lotnisko Modlin. Nie zapominaj, że to też cel podróży. Tłumy tam walić zapewne nie będą, ale uważasz że lepiej kazać tym z Bielan jechać na około przez Centrum? Ograniczajmy ruch w Centrum jeśli ktoś wcale do niego jechać nie musi...
          • jurek_dzbonie Re: Z tym 103 to powaliło kogoś dokumentnie chyba 17.04.12, 14:14
            > Ani ta linia żadną silną nie miałaby być, tak jak na Bielanach spełnia role lokalną, tak podobną
            > by miała i na Białołęce.

I dlatego właśnie należy dobrą linię rozwalić? Ta linia na Bielanach się sprawdza, jest punktualna i nie ma co w niej dłubać. Tak samo sprawdza się 152. Obie linie obsługują inne rejony miasta, inne potrzeby komunikacyjne. Łączenie ich w jedną linię, niszczenie im punktualności jest bezsensem i Rychu ma rację.
            • tarantula01 Re: Z tym 103 to powaliło kogoś dokumentnie chyba 17.04.12, 16:17
              Już wcześniej docierały do mnie głosy o tym, że po otwarciu mostu Północnego z innych, niż Tarchomin i Nowodwory, rejonów dzielnicy do Młocin nic ma nie jechać bezpośrednio.
              Był też artykuł:
              warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,11542982,Most_Polnocny_sluzy_mieszkancom_tylko_jednego_osiedla_.html
              Skierowanie 152 do Młocin zamiast na Żerań nie wchodzi w grę, bo mieszkańcy Białołęki Dworskiej chcą dojechać i na Żerań i do metra.

Stąd idea wydłużenia 103, która dodatkowo (jak napisał też dermalamor) dowozi do linii kolejowej na lotnisko Modlin.
              • jurek_dzbonie Re: Z tym 103 to powaliło kogoś dokumentnie chyba 17.04.12, 16:23
                > Już wcześniej docierały do mnie głosy o tym, że po otwarciu mostu Północnego z innych, niż
                > Tarchomin i Nowodwory, rejonów dzielnicy do Młocin nic ma nie jechać bezpośrednio.

To znaczy, że inna linia powinna tam trafić - np 511 powinno pojechać od Obrazkowej Północnym. Albo przeorganizować 508, żeby jechało na trasie mosty-mosty jak to było na początku planowane. A marszałkowskie teksty o 103 proponuję sobie darować.
                • tarantula01 Re: Z tym 103 to powaliło kogoś dokumentnie chyba 17.04.12, 16:30
                  511 z Dąbrówki powinna jeździć dalej do Marymontu - tak jest szybciej dla korzystających z tej linii. Zgadzam się, że 508 powinna jeździć jak planowano pierwotnie (z drobną modyfikacją), ale tak nie jeździ.
                  • Gość: Rychu Re: Z tym 103 to powaliło kogoś dokumentnie chyba IP: *.warszawa.vectranet.pl 17.04.12, 23:46
                    > 511 z Dąbrówki powinna jeździć dalej do Marymontu - tak jest szybciej dla korzystających
                    > z tej linii.

Bzdura. Po skierowaniu do Młocin szybciej dotrze do metra nawet jak się po moście przejedzie 30 km/h

> Zgadzam się, że 508 powinna jeździć jak planowano pierwotnie (z drobną modyfikacją),
                    > ale tak nie jeździ.

To trzeba z tym coś zrobić.
                    • Gość: wykrywacz bzdur Re: Z tym 103 to powaliło kogoś dokumentnie chyba IP: 212.160.172.* 18.04.12, 10:03
                      Bzdura!
                      • sibeliuss Re: Z tym 103 to powaliło kogoś dokumentnie chyba 18.04.12, 10:22
                        forum.gazeta.pl/forum/w,356,134963338,135196871,Re_Ruszyly_ekspresy_przez_most_Slodowskiej_Curie.html
                        Podpisuj się normalnie.
                  • w.i.s.m Re: Z tym 103 to powaliło kogoś dokumentnie chyba 18.04.12, 08:40
                    tarantula01 napisał:

Zgadzam się, że 508 powinna jeździć jak planowano pierwo
                    > tnie (z drobną modyfikacją), ale tak nie jeździ.

Nie, bo wtedy nie będzie bezpośredniego autobusu z Marymontu na Nowodwory. Nie każdy potrzebuje metra żeby jechać na Młociny. Marymont jest dobrą bazą przesiadkową do innych tramwajów i autobusów. Owszem tę funkcję mógłby pełnić 510 gdyby jeździł częściej (co ok. 10 min).
                    • Gość: Czeslaw z Tarcho Re: Z tym 103 to powaliło kogoś dokumentnie chyba IP: 212.160.172.* 18.04.12, 10:05
                      dokladnie
                    • Gość: ktos Re: Z tym 103 to powaliło kogoś dokumentnie chyba IP: *.171.104.54.static.crowley.pl 18.04.12, 17:37
                      Ale przecież z Marymontu na Nowodwory jedzi się np. 510
                      • w.i.s.m Re: Z tym 103 to powaliło kogoś dokumentnie chyba 19.04.12, 09:16
                        dlatego napisałem, że 510 mógłby pełnić tę rolę - ale nie przy obecnej częstotliwości kursowania.
                    • tarantula01 Re: Z tym 103 to powaliło kogoś dokumentnie chyba 18.04.12, 22:46
                      Poprawka dla 508 miała być taka:
                      ... Modlińska - Światowida - Ćmielowska - Świderska - Porajów - Myśliborska - TMP - ...
                      Poza tym gdyby do Nowodworów zostało wydłużone 186, to wtedy z Marymontu też można nim tam dojechać.
                    • Gość: Rychu Re: Z tym 103 to powaliło kogoś dokumentnie chyba IP: *.warszawa.vectranet.pl 19.04.12, 00:23
                      > Nie, bo wtedy nie będzie bezpośredniego autobusu z Marymontu na Nowodwory

510, ale...

> Owszem tę funkcję mógłby pełnić 510 gdyby jeździł częściej (co ok. 10 min).

No tak, może jeszcze spod twojej klatki. W zupełności wystarczy sam 510 na obecnej częstotliwości.
                      • w.i.s.m Re: Z tym 103 to powaliło kogoś dokumentnie chyba 19.04.12, 09:22
                        Nie, przy obecnej częstotliwości nie wystarczy bo po pierwsze byłoby zbyt ciasno w nim (już teraz jest w nim ciasno) a po drugie jeśli do czasu przejazdu doliczy się czas potrzebny na przesiadkę plus czas oczekiwania (obecnie jeździ co 20-30 min) to czas dojazdu nim robi sie nieakceptowalny (czytaj: ZDECYDOWANIE bardziej opłaca się pojechać własnym samochodem)
                        • dermalamor Re: Z tym 103 to powaliło kogoś dokumentnie chyba 20.04.12, 17:04
                          Tak szczerze, to co Wy widzicie w tym Marymoncie? Przesiadka do metra dla mnie tam była masakryczna - daleko, niewygodnie... Na Młocinach wychodzę z peronu wprost na przystanek. Fakt, na tym Marymoncie są tramwaje, ale... 17 jest też przy Zajezdni Żoliborz, luźniejsza, a na 27 jakieś tłumy i tak nie waliły...
                          • w.i.s.m Re: Z tym 103 to powaliło kogoś dokumentnie chyba 23.04.12, 08:46
                            Gdyby chodziło jedynie o metro to przyznałbym Ci rację. Ale metro nie zawsze jest tym najważniejszym środkiem lokomocji. Ja często potrzebuję dojechać tylko na Marymont i stamtąd mam już dojście piechotą. Albo dojeżdżam do przystanku Potok i tam przesiadam się w autobus jadący w stronę Zachodniego lub wchodzę na górę aby przesiąść się w autobus. No i tramwaj z Marymontu. Metro to tylko jedna linia naprawdę nie dojeżdżająca wszędzie. Na co dzień na szczęście mogę jechać samochodem bo akurat pracuję poza centrum i w miejscu gdzie nie ma żadnego problemu z parkowaniem. Za to szlag mnie trafia jak mam jechać gdzieś, gdzie teoretycznie lepiej żebym pojechał komunikacją miejską (Śródmieście, Służewiec czy inne miejsce gdzie kiepsko z miejscami do parkowania). Tu tu zaczyna się problem. po pierwsze jeżdżąc na co dzień samochodem nie mam biletu okresowego i muszę kasować jednorazówki. A ZTM każe mi się przesiadać co kilka przystanków co z jednej strony generuje dla mnie koszty biletów, a z drugiem powoduje, że czas dojazdu sie istotnie wydłuża z uwagi na przesiadki. No i nagle się okazuje, że lepiej jak do tego Centrum pojadę samochodem (koszt parkowania będzie niższy niż cena kilku biletów jednorazowych, a czas potrzebny na szukanie miejsca do parkowania krótszy niż czas dojazdu z czasem zmarnowanym na przesiadki). Kiedyś jeździłem do pracy autobusem ale od kilku lat ZTM wraz z władzami Warszawy robi co może aby mnie zniechęcić do komunikacji miejskiej.
                            • jurek_dzbonie Re: Z tym 103 to powaliło kogoś dokumentnie chyba 26.04.12, 16:58
                              > Ja często potrzebuję dojechać tylko na Marymont i stamtąd mam już dojście piechotą. Albo
                              > dojeżdżam do przystanku Potok i tam przesiadam się w autobus jadący w stronę Zachodniego
                              > lub wchodzę na górę aby przesiąść się w autobus. No i tramwaj z Marymontu.

I nadal masz tam dojazd. Ponieważ tłumy takiej relacji nie potrzebują to pchanie autobusu co 3 minuty byłoby marnotrawstwem.
                              • w.i.s.m Re: Z tym 103 to powaliło kogoś dokumentnie chyba 27.04.12, 08:35
                                jurek_dzbonie napisał:

> I nadal masz tam dojazd. Ponieważ tłumy takiej relacji nie potrzebują to pchani
                                > e autobusu co 3 minuty byłoby marnotrawstwem.

Ale kto mówi co 3 minuty? Oczywiście, że to byłaby przesada. Ale "Rychu" pisał, że wystarczyłoby 510 przy obecnej częstotliwości - a on jeździ co 20-30 minut. I to już jest za rzadko. Obecnie jest 508 co ok 10 min i 510 co 20-30 min. Po pierwsze, nie upchniesz dodatkowych 2-3 autobusów (czyli obecnego 508) do 510 bo już teraz po ograniczeniu kursowania 508 w obu autobusach jest tłok - wiem bo wracałem 508 ok 17-18 kilkakrotnie ostatnio i za każdym razem jechały nim tłumy. Po drugie, jak dla mnie dokładanie do czasu dojazdu dodatkowych 15-30 minut (z uwagi na rzadkie kursy) sprawia, że ten czas dojazdu jest całkowicie nieakceptowalny. Wybacz, ale jeśli dojazd samochodem na Marymont czy w okolice przystanku os. Potok zajmuje ok 20 min, to poświęcanie na ten dojazd ponad godziny na dojazd (20 dojście do przystanku+25-30 min dojazd + dodatkowo średnio 15 min czekania) zupełnie nie zachęca do przesiadki do komunikacji miejskiej.
                                • jurek_dzbonie Re: Z tym 103 to powaliło kogoś dokumentnie chyba 27.04.12, 12:41
                                  > Ale "Rychu" pisał, że wystarczyłoby 510 przy obecnej częstotliwości - a on jeździ co 20-30
                                  > minut.

I dla potrzebujących tylko tych relacji oprócz metra wystarcza. A 510 powinno wreszcie zakończyć swoje zwiedzanie miasta na Arkadii + wchłonąć 508.
                          • jurek_dzbonie Re: Z tym 103 to powaliło kogoś dokumentnie chyba 26.04.12, 16:59
                            > Tak szczerze, to co Wy widzicie w tym Marymoncie?

Przyzwyczajenie?
            • dermalamor Re: Z tym 103 to powaliło kogoś dokumentnie chyba 18.04.12, 00:26
              jurek_dzbonie napisał:

> I dlatego właśnie należy dobrą linię rozwalić? Ta linia na Bielanach się sprawd
              > za, jest punktualna i nie ma co w niej dłubać. Tak samo sprawdza się 152. Obie
              > linie obsługują inne rejony miasta, inne potrzeby komunikacyjne. Łączenie ich w
              > jedną linię, niszczenie im punktualności jest bezsensem i Rychu ma rację.

A kto każe 103 rozwalać? Dlaczego nadal miałaby się nie sprawdzać? Czy Bielany by coś straciły na takiej zmianie, czy może jednak zyskały?

Nikt nie mówi o łączeniu 103 ze 152, tylko wydłużenie 103 na Białołękę. Bielany nic nie traca, nadal obsługiwane są te same rejony co były, a zyskują połączenie z linią lotniskową bez podróży do Centrum. Na punktualności linia nie straci, bo tu nie ma korków i nie zanosi się, aby były (nawet po zamknięciu Grota, zobaczycie że mam rację tak jak miałem i wcześniej pisząc że armageddony na Bielanach nie będzie). Więc skąd to usilne że nie ma co grzebać? Nie ma co grzebać, żeby nie poprawiać?
              • jurek_dzbonie Re: Z tym 103 to powaliło kogoś dokumentnie chyba 18.04.12, 16:00
                > Nikt nie mówi o łączeniu 103 ze 152, tylko wydłużenie 103 na Białołękę

To nie ma znaczenia. Linia 103 jest wystarczająco długa - nie musi jechać dalej by wozić Białołęckie powietrze.

> zyskują połączenie z linią lotniskową bez podróży do Centrum

I daję sobie łapę uciąć, że NIKT z Bielan by tym nie pojechał - ludzie jadą na wprost a nie aby się cofać.
                • dermalamor Re: Z tym 103 to powaliło kogoś dokumentnie chyba 18.04.12, 17:41
                  Gdzie się cofać? Jak na razie to właśnie będą zmuszeni się cofać do Centrum, zamiast pojechać na wprost 103 przez most...
                  • Gość: Rychu Re: Z tym 103 to powaliło kogoś dokumentnie chyba IP: *.warszawa.vectranet.pl 19.04.12, 00:21
                    > Jak na razie to właśnie będą zmuszeni się cofać do Centrum

Żeby pojechać na Służewiec? Plan Warszawy to ty masz?
                    • dermalamor Re: Z tym 103 to powaliło kogoś dokumentnie chyba 19.04.12, 03:18

> > Jak na razie to właśnie będą zmuszeni się cofać do Centrum
                      >
                      > Żeby pojechać na Służewiec? Plan Warszawy to ty masz?

A Ty elementarz do nauki czytania masz?
                      • jurek_dzbonie Re: Z tym 103 to powaliło kogoś dokumentnie chyba 19.04.12, 13:05
                        > A Ty elementarz do nauki czytania masz?

To ja was pogodzę. Pociągi linii lotniskowej będą jeździły przede wszystkim przez Wschodni-Centralny-Zachodni. Dalej dojazd do centrum to cofnięcie się?
                        • tarantula01 Re: Z tym 103 to powaliło kogoś dokumentnie chyba 19.04.12, 15:48
                          jurek_dzbonie napisał:

> > A Ty elementarz do nauki czytania masz?
                          >
                          > To ja was pogodzę. Pociągi linii lotniskowej będą jeździły przede wszystkim prz
                          > ez Wschodni-Centralny-Zachodni. Dalej dojazd do centrum to cofnięcie się?

Dla trasy: Bielany/Bemowo - Modlin, tak. W najlepszym razie (Bemowo) jazda w bok.
      • sibeliuss Re: Wniosek o urealnienie czasu przejazdu i nie t 17.04.12, 11:24
        Nie bardzo rozumiem dlaczego chcesz połączyć 152 i 103, a nie 133 i 103?
        Poza tym może to 214 należy połączyć z linią 121?
        • tarantula01 Re: Wniosek o urealnienie czasu przejazdu i nie t 17.04.12, 16:21
          Nie chcę łączyć 152 ze 103, bo 152 powinno jeździć z Białołęki Dworskiej do Żerania. A jednocześnie z Białołęki Dworskiej mieszkańcy chcą jechać bezpośrednio do metra (Młociny).
          • jurek_dzbonie Re: Wniosek o urealnienie czasu przejazdu i nie t 17.04.12, 16:23
            > 152 powinno jeździć z Białołęki Dworskiej do Żerania

Chyba raz na 1,5 godziny.
            • tarantula01 Re: Wniosek o urealnienie czasu przejazdu i nie t 17.04.12, 16:33
              Pewnie jeszcze jedna zmiana rozkładu i tak będzie jeździć ;)
              • Gość: Rychu Re: Wniosek o urealnienie czasu przejazdu i nie t IP: *.warszawa.vectranet.pl 17.04.12, 23:47
                > Pewnie jeszcze jedna zmiana rozkładu i tak będzie jeździć ;)

Równamy w dół?
      • Gość: m Re: Wniosek o urealnienie czasu przejazdu i nie t IP: *.icpnet.pl 17.04.12, 12:19
        moim zdaniem pomysł z 103 dobry, jeszcze mógłby mniej kręcić po Bielanach tylko jechać krócej ;) i do pracy będę miała raz dwa ;)
        • sibeliuss Re: Wniosek o urealnienie czasu przejazdu i nie t 17.04.12, 13:00
          Gość portalu: m napisał(a):

> moim zdaniem pomysł z 103 dobry, jeszcze mógłby mniej kręcić po Bielanach tylko
          > jechać krócej ;) i do pracy będę miała raz dwa ;)

Możesz dostać coś z czego ktoś już korzysta, zatem miej, ale nie ujmuj innym.
          • Gość: Łał Re: Wniosek o urealnienie czasu przejazdu i nie t IP: 92.60.130.* 17.04.12, 14:12
            Nowodwory należy połączyć z Kobiałką a po drodze z PKP - może 214
            • tarantula01 214 jak najbardziej: Nowodwory - Kobiałka 17.04.12, 16:20
              radny.com.pl/dok2kadencja/pisma2ztm/ztm-214linia111212pludy.pdf
              radny.com.pl/dok2kadencja/pisma2ztm/ztm-214linia120217pludy.jpg
              radny.com.pl/dok2kadencja/pisma2ztm/ztm-214linia120224pludy_ztm.jpg
              radny.com.pl/dok2kadencja/pisma2ztm/ztm-214linia120331pludy.pdf
        • tarantula01 Re: Wniosek o urealnienie czasu przejazdu i nie t 17.04.12, 16:22
          Już się trafił na forum potencjalny pasażer ;)
          • Gość: wiesniak Re: Wniosek o urealnienie czasu przejazdu i nie t IP: 212.160.172.* 23.04.12, 10:36
            ciekawy rozklad wprowadzaono po cichu
            510, 503, e8 co 20 minut
            posralo ich calkiem?
            • tarantula01 Re: Wniosek o urealnienie czasu przejazdu i nie t 23.04.12, 15:58
              Poza 510 pozostałe linie jeżdżą częściej.
              • Gość: anonymous Re: Wniosek o urealnienie czasu przejazdu i nie t IP: 212.160.172.* 24.04.12, 09:34
                wczoraj na przystanku wisiala zupelnie inna informacja
                • Gość: Rychu Re: Wniosek o urealnienie czasu przejazdu i nie t IP: *.warszawa.vectranet.pl 24.04.12, 23:18
                  > wczoraj na przystanku wisiala zupelnie inna informacja

To może warto było ją przeczytać ze zrozumieniem.
                  • Gość: wiesniak Re: Wniosek o urealnienie czasu przejazdu i nie t IP: 212.160.172.* 25.04.12, 09:54
                    no akurat taka uwaga z twoich ust brzmi dosc humorystycznie
                    • Gość: Rychu Re: Wniosek o urealnienie czasu przejazdu i nie t IP: *.warszawa.vectranet.pl 25.04.12, 23:23
                      > no akurat taka uwaga z twoich ust brzmi dosc humorystycznie

Dla kogoś kto nie rozumie co czyta wszystko jest humorystyczne. Do czasu zderzenia z rzeczywistością - wtedy kwik na forum.
            • dermalamor Re: Wniosek o urealnienie czasu przejazdu i nie t 24.04.12, 10:02
              Gość portalu: wiesniak napisał(a):

> ciekawy rozklad wprowadzaono po cichu
              > 510, 503, e8 co 20 minut
              > posralo ich calkiem?

Gdzie Ty masz 503 i E8 co dwadzieścia minut??? Ten pierwszy, owszem, nawet co poł godziny, ale to wieczorem i to już od dawna tak było.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka