Dodaj do ulubionych

Budżet obywatelski

28.01.14, 00:44
Od tygodnia można składać wnioski o realizację zadań w ramach budżetu obywatelskiego. Wyłonione w głosowaniu zadania będą realizowane w 2015 r.:
Szczegóły na stronie:
www.um.warszawa.pl/aktualnosci/warszawski-bud-et-obywatelski
Zachęcam do składania wniosków.
Obserwuj wątek
    • Gość: K0pytko Re: Budżet obywatelski IP: 91.210.239.* 28.01.14, 21:03
      Może przedyskutować inicjatywy, które warto zgłosić (żeby zgłosić mniej, ale bardziej sensownych).

Co powiecie np: żeby odizolować Park Henrykowski od Modlińskiej estetycznymi i niezbyt wysokimi ekranami dźwiękochłonnymi (i nie czekać z tym na modernizację Modlińskiej, która pewnie nigdy nie nastąpi). Ten park wiele traci przez bezpośrednie sąsiedztwo ruchliwej Modlińskiej.
      • Gość: NN1 Re: Budżet obywatelski IP: *.dynamic.chello.pl 29.01.14, 13:46
        Włos się jeży od niektórych pomysłów: park otoczyć ekranami? To na poważnie?
      • Gość: zdenek smetana Re: Budżet obywatelski IP: 212.160.172.* 30.01.14, 12:53
        1. plaża
        o tutaj jest fajne miejsce:
        maps.google.pl/maps?hl=pl&ll=52.316148,20.940177&spn=0.000943,0.002642&t=h&z=19
        2. doprowadzenie kostki brukowej po wale do TMP i wjazd z wału na TMP
        3. zrobienie cywilizowanego wejscia na wał przy Maciejewskiego
        4. rozpoczęcie realizacji planów dotyczących budowy parku miedzy Maciejewskiego a Gimnazjum
    • Gość: henryk-henrykowski Re: Budżet obywatelski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.14, 07:31
      A o jakiej kasie mowa?
      I kto zadecyduje, który z pomysłów przejdzie?
    • Gość: gg Re: Budżet obywatelski IP: *.ip.netia.com.pl 31.01.14, 09:36
      a ja proponuję zbudować kilka boisk do gry w piłke na Nowodworach i Tarchominie. Chłopaków chcących pokopać jest dużo a boiska np albo zajęte przez jakieś szkółki, sekcje albo jak boisko szkolne na Leśnej Polanki zamkniete w sobotę i niedziele choć można byłoby furtkę otworzyć. tu jest dostępne tylko dla tych którzy sobie wynajmą-zapłacą... parodia jakaś . Boiska przy strumykowej słyszałem ze mają być też dostępne tylko dla szkółek piłkarskich... a więc boisk, boisk więcej.... co mają robić dzieciaki..?
      • Gość: iemna masaC Re: Budżet obywatelski IP: *.jmdi.pl 02.02.14, 14:37
        a ten obecny budżet który mamy to nie jest budżetem obywatelskim???????????. My wybieramy radnych i oddajemy im głos decydujący w sprawach budżetu to nas przedstawiciele. Teraz mam rozumieć, że dotychczasowy budżet to jakiś prywatny ??? - z tym tzw budżetem partypacyjnym czy jakokolwiek się jego nie nazwie to mydlenie oczu mieszkańcom - wyborcom- Panie radny Wojciechu Tumasz- czy Pan tego nie rozumie
        • Gość: henryk-henrykowski Re: Budżet obywatelski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.14, 08:35
          Gość portalu: iemna masaC napisał(a):

> a ten obecny budżet który mamy to nie jest budżetem obywatelskim???????????.

Nie. Obecny jest budżetem partyjnym przygotowanym pod dyktando jednej partii.
          Partia łaskawie daje ci możliwość rozdysponowania małej części tych środków i ty się burzysz.
          Powinieneś być im wdzięczny. Mogli przecież wszystko wydać na swoje premie i zmiany nazw ulic i mostów.
          • Gość: odp. Henryk Re: Budżet obywatelski IP: *.jmdi.pl 03.02.14, 09:19
            Henryk.Dlatego się burzę, przecież dałem znaki zapytania budżet prywatny , budżet obywatelski- chciałbym żeby ten budżet był obywatelski a więc mieszkańców a nie kilku osób które decydują jaką część pieniędzy przed kampanią wyborczą rzucić jako odpad - mieszkańcom a prawie 100 procent podzxielić między sobą. Ten budżet partypacyjny jest zaprzeczeniem samorządności, myślałem , że radni występują w moim imieniu a ONI realizują wytyczne partii.Tak będzie jeżeli głosujemy na członków partii / PO PIS SLD. PSL/ a nie na działaczy którzy są wśród ludzi i dla ludzi a nie dla Komitetów Centralnych.
            • Gość: henryk-henrykowski Re: Budżet obywatelski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.14, 10:46
              Pisałem ironicznie.
              Kłopot, że ordynacja wyborcza sprzyja partiom, a partie uchwalają ordynację. Przed wyborami przetnie się kilka wstęg i lud zagłosuje. Ewentualnie zrobi się jakąś nagonkę medialną.
              Prawdziwi społecznicy i samorządowcy nie mają szans, a czasami nawet nie chcą się w to pchać.
              • Gość: Leon Re: Budżet obywatelski IP: *.opera-mini.net 06.02.14, 15:01
                Ja proponuje stworzenie parku, który upamiętni ofiary katastrofy smoleńskiej. Proponuje lokalizacje przy Maciejewskiego. Wiem, ze radni PIS i środowisko Radia Maria popierają ten projekt.
                • Gość: obywatel Re: Budżet obywatelski IP: *.jmdi.pl 06.02.14, 16:41
                  A może pomnik?
                  • Gość: Miś Re: Budżet obywatelski IP: *.jmdi.pl 06.02.14, 18:20
                    Proponuję aby wszystkie dzielnice przeznaczyły pieniądze z budżetu partypacyjnego na Świątynie Opatrzności Bożej a co zostanie na pomnik 4 w 1 Kaczyńskie plus Maciarewicz i kot Alik,
                    • Gość: obywatel Re: Budżet obywatelski IP: *.jmdi.pl 06.02.14, 23:45
                      Świetny pomysł. Właśnie to miałem na myśli.
                    • tarantula01 Re: Budżet obywatelski 07.02.14, 09:55
                      Jeśli taki wniosek będzie złożony, przejdzie pomyślnie procedurę i zostanie wybrany w głosowaniu do realizacji, to czemu nie - ludzie zdecydują, a nie dzielnice.
                      • Gość: Leon Re: Budżet obywatelski IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.02.14, 14:41
                        Proponuję by dzielnice płaciły janosikowe. Na Łuków, Parczew, Kielce, całe podkarpacie. Mieszkańcy się zgodzą :-)
                        • Gość: obywatel Re: Budżet obywatelski IP: *.jmdi.pl 07.02.14, 16:12
                          Warszawa i tak płaci Janosikowe, a mieszkańcy nie mieli nic do powiedzenia. Biorąc pod uwagę, że nie wszyscy co przyjechali z tych miast są zameldowani i płacą tutaj podatki to nie jest to sprawiedliwe.
    • Gość: Miś Re: Budżet obywatelski IP: *.jmdi.pl 07.02.14, 17:06
      Zawsze powtarzam, że Warszawa mogłaby być bogatym miastem, pieniądze i to duże są tylko trzeba je egzekwować a tego urzędy nie robią - chocażby podatek od nieruchomości czy podatek od wynajnu mieszkania . Mieszkam na osiedlu / bardzo duże/ gdzie około 40-50 procent mieszkań to wynajem - a czy właściciele płacą od wynajmu podatki - NIE i tak można mnożyć
    • tarantula01 Re: Budżet obywatelski 21.02.14, 08:06
      Zostały jeszcze tylko 2 tygodnie na składanie wniosków:
      www.bialoleka.waw.pl/page/index.php?str=1623
      • Gość: marzena Re: Budżet obywatelski IP: *.dynamic.chello.pl 22.02.14, 09:26
        Witam.
        czy trzeba jechać do gminy, by wniosek wypełnić, czy można przez Internet? Trudny jest do poprawnego wypełnienia?
        Na Białołęce przy Markach (Lewandów) jest koszmar komunikacyjny, logistyczny, połączenia ZTM - to tragifarsa, place zabaw - to mrzonka.
        Czy Radni mogą coś w tym kierunku zmienić? Ruszyć?
        Białołęka, to nie tylko Modlińska i okolice!
        • Gość: agora Re: dyżury Radnych IP: *.dynamic.chello.pl 25.02.14, 21:11
          www.bialoleka.waw.pl/page/index.php?str=297
          - mają maile - proszę do nich pisać, interweniować - niech się wykażą
        • tarantula01 Re: Budżet obywatelski 26.02.14, 05:16
          Gość portalu: marzena napisał(a):

> Witam.
          > czy trzeba jechać do gminy, by wniosek wypełnić, czy można przez Internet? Trudny jest
          > do poprawnego wypełnienia?

Wszystko jest dokładnie opisane w linku. Wniosek nie jest trudny do wypełnienia.

> Na Białołęce przy Markach (Lewandów) jest koszmar komunikacyjny, logistyczny, połączenia
          > ZTM - to tragifarsa, place zabaw - to mrzonka.
          > Czy Radni mogą coś w tym kierunku zmienić? Ruszyć?
          > Białołęka, to nie tylko Modlińska i okolice!

Mogą, ale ponieważ np. Ja jestem radnym z Nowodworów, to większość uwagi poświęcam środkowo-zachodniej części dzielnicy.
    • tarantula01 Zostało mało czasu - tylko do poniedziałku 07.03.14, 18:04
      10 marca jest ostatnim dniem, w którym można składać projekty do budżetu,
      Ja złożyłem projekty:
      1. Budowa chodnika w narożniku skrzyżowania ulic: Mehoffera i Strumykowej w miejsce wydeptanej ścieżki.
      2. Wykonanie projektu oświetlenia drogi serwisowej ul. Światowida na odcinku od ul. Stanisława Barei do ul. H.Ordonówny.
      3. Wykonanie małych górek saneczkowych dla dzieci na Tarchominie i w Nowodworach.
      4. Poprawa bezpieczeństwa dzieci na przejściu dla pieszych przez ul. Światowida przy SP154.
      5. Budowa chodników w miejsce przedeptów istniejących przy pętli autobusowej w Nowodworach.
      • Gość: lola Ścieżka rowerowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.14, 18:38
        A może by tak zgłosić kilka projektów dot. infrastruktury rowerowej na Białołęce? Inne dzielnice jakoś się zmobilizowały z pomocą Zielonego Mazowsza, a u nas jak zwykle nic...
        • tarantula01 Re: Ścieżka rowerowa 08.03.14, 23:12
          Można i być może ktoś (mieszkańcy) złoży takie wnioski.
          • Gość: lola Re: Ścieżka rowerowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.14, 23:53
            Aha, czyli nic z tego...
            • Gość: pomysl Re: Ścieżka rowerowa IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.14, 11:33
              Lola, mieszkasz w Warszawie? Złóż do jutra projekt w WOMie!
      • tarantula01 Rozstrzygnięcie 14.07.14, 23:52
        tarantula01 napisał:

> 10 marca jest ostatnim dniem, w którym można składać projekty do budżetu,
        > Ja złożyłem projekty:
        > 1. Budowa chodnika w narożniku skrzyżowania ulic: Mehoffera i Strumykowej w mie
        > jsce wydeptanej ścieżki.
        > 2. Wykonanie projektu oświetlenia drogi serwisowej ul. Światowida na odcinku od
        > ul. Stanisława Barei do ul. H.Ordonówny.
        > 3. Wykonanie małych górek saneczkowych dla dzieci na Tarchominie i w Nowodworac
        > h.
        > 4. Poprawa bezpieczeństwa dzieci na przejściu dla pieszych przez ul. Światowida
        > przy SP154.
        > 5. Budowa chodników w miejsce przedeptów istniejących przy pętli autobusowej w
        > Nowodworach.
        >

Ze złożonych projektów, 3:
        Wykonanie małych górek saneczkowych dla dzieci na Tarchominie i w Nowodworach.
        Poprawa bezpieczeństwa dzieci na przejściu dla pieszych przez ul. Światowida przy SP154.
        Budowa chodników w miejsce przedeptów istniejących przy pętli autobusowej w Nowodworach.

przeszły przez selekcję urzędników i zostały poddane pod Państwa głosowanie.

Wszystkie wygrały !!! Dziękuję bardzo.
        bialoleka.waw.pl/page/index.php?str=3&id=5573
        • Gość: kinite Re: Rozstrzygnięcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.14, 00:32
          Spoko, ale i tak ja i moi znajomi z Białołęki nie zagłosujemy na Pana i na Pana partię "Gospodarność" w nadchodzących wyborach samorządowych
          • ss2005 Re: Rozstrzygnięcie 15.07.14, 08:53
            No wiadomo... jak leming może głosować na inną partię niż miłościwie nam panująca? Nie byłby lemingiem....
        • Gość: smokdiplodok Re: Rozstrzygnięcie IP: 193.0.100.* 15.07.14, 12:38
          a coś wiadomo o realizacji. kiedy i jak? bo tego na stronie um nie ma...
          • tarantula01 Re: Rozstrzygnięcie 15.07.14, 22:55
            Te projekty, będą teraz umieszczone w budżecie dzielnicy na rok 2015 jako inwestycje (część) lub zadania bieżące (część) i wraz z projektem budżetu n rok 2015 przejdą całą procedurę zatwierdzania, aby finalnie mogły być zrealizowane w 2015 r. Wiosna 2015 r. przygotowanie do przetargów (jeśli będą potrzebne), rozstrzygnięcie i realizacja w II - III kwartale.

A gdyby tak jednak władze Warszawy zdecydowały się na budżet obywatelski rok wcześniej (w 2013 pierwszy nabór projektów), to teraz mogłyby się chwalić realizacją pierwszych projektów społecznych. Na wybory samorządowe wszystko by było zrealizowane, a tak można tylko zapowiadać, że za rok.

PS. Jest jeden wyjątek: poprawa bezpieczeństwa dzieci przechodzących przez ul. Światowida w drodze do SP 154. Równolegle z budżetem obywatelskim, wnioskowałem o to do ZDMu. Sądziłem, że skoro to przejście idzie do likwidacji wraz z budową tramwaju do Winnicy (etap Stefanika - Winnica), to ZDM nie będzie chciał wydawać pieniędzy na coś, co będzie niebawem (2 lata?) zaorane. A tu niespodzianka, bo dodatkowe oznakowanie zostało wykonane:
            radny.com.pl/dok2kadencja/int2kadencja/int2_485-swia140325przejscie-sp154.pdf
            radny.com.pl/dok2kadencja/int2kadencja/int2_485-swia140422przejscie-sp154_zdm.jpg
            • Gość: smokdiplodok Re: Rozstrzygnięcie IP: 193.0.100.* 16.07.14, 09:56
              świetnie. a czy chodzi jedynie o przejście przez ul. Światowida bliżej pętli? bo jest jeszcze drugie przejście, bliżej szkoły, gdzie ulica światowida styka się bodaj z Dzierzgońską i tam tez wesoło nie jest. samochody jada z trzech kierunków...

PS czy budżet partycypacyjny wejdzie na stałe do praktyk miasta i w kolejnym roku również będziemy mogli zgłaszać projekty a potem głosować?
              • tarantula01 Re: Rozstrzygnięcie 18.07.14, 07:17
                Chodzi o przejście przez Światowida "między" przystankami - na łuku ulicy z gorszą widocznością dla jadących od strony ul. Strumykowej.
                Przy skrzyżowaniu z Dzierzgońską z racji skrzyżowania kierowcy w sposób naturalny jadą dużo, dużo wolniej (większość z nich skręca i nie da się tego manewru wykonać bezpiecznie z prędkością np. 50 km/h, a trudno jest przy nawet 40 km/h)
        • Gość: probe Re: Rozstrzygnięcie IP: *.jmdi.pl 17.07.14, 11:01
          To my dziękujemy :) i pozdrawiamy!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka