Dodaj do ulubionych

korek na Myśliborskiej

IP: *.dynamic.chello.pl 18.08.14, 18:25
Po południu tworzy się korek na Myśliborskiej przed Ćmielowską, powodem jest oczywiście nie dostosowanie sygnalizacji świetlnej do zwiększonego ruchu.
Kogo trzeba nękać aby przeprogramować sygnalizację na czas objazdu?
Wakacje się kończą i samochodów przybywa będzie coraz gorzej.
Obserwuj wątek
    • Gość: 2445 Re: korek na Myśliborskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.14, 20:30
      Nie ma sensu nikomu głowy zawracać takimi drobnostkami. Objazdy mają trwać tylko do 31 sierpnia
      • Gość: gość Re: korek na Myśliborskiej IP: *.warszawa.vectranet.pl 18.08.14, 21:02
        .."mają"...

czas zweryfikuje i zobaczymy jak to będzie
        • Gość: 2445 Re: korek na Myśliborskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.14, 22:52
          Jakoś do tej pory nie było większych opóźnień z poprzednimi terminami u tego wykonawcy, nie ma co się nakręcać
          • bbkk Re: korek na Myśliborskiej 19.08.14, 10:16
            Większych ... Pierwsze zamknięcie dłuższe o tydzień (4 tyg. zamiast 3), drugie dłuższe już tylko 3 dni. Liczmy na to że 1 września Światowida będzie przejezdna.
            • rysio.ochucki Może sygnalizację programował sam Inżynier Galas? 01.09.14, 21:40
              Nowe skrzyżowanie... A światła zaprogramowane w taki sposób aby stworzyć jak największy korek. Czy to takie trudne jest do przewidzenia że powinno się zaprogramować dłuższy cykl dla jadących Myśliborską (od strony mostu północnego)?

Przecież to jest tak logiczne że tylko niezmącona szara istota biurwasów tego nie pojmie. Rano będzie wzmożony ruch w stronę ulicą Myśliborską w stronę mostu Północnego, a po południu i wieczorem w odwrotnym kierunku. Dlaczego nikt tego nie przewidział? Czy przy programowaniu sygnalizacji pracują jakieś bezmózgi?

Dlaczego nie da się dłuższego cyklu jadącym ulicą Myśliborską w kierunku osiedla (od strony mostu) ??? Przecież to jest tak oczywiste że aż dziwne że nikt tego nie przewidział.
              • bbkk Re: Może sygnalizację programował sam Inżynier Ga 03.09.14, 09:31
                Bo chyba już teraz światła uwzględniają tramwaj... Masakra.
                • qnegunda Re: Może sygnalizację programował sam Inżynier Ga 04.09.14, 07:25
                  > Masakra.

Wyłączyć gepeesy, zacząć myśleć i zmienić trasę dojazdu.
                  • bbkk Re: Może sygnalizację programował sam Inżynier Ga 04.09.14, 09:20
                    qnegunda napisała:

> > Masakra.
                    >
                    > Wyłączyć gepeesy, zacząć myśleć i zmienić trasę dojazdu.

Taaa
                    Jeszcze przeprowadzić by się przydało...
                    • qnegunda Re: Może sygnalizację programował sam Inżynier Ga 04.09.14, 13:48
                      > Jeszcze przeprowadzić by się przydało...

Niektórym zdecydowanie tak.
                      • bbkk Re: Może sygnalizację programował sam Inżynier Ga 04.09.14, 14:30
                        he he
                        że narzekam?
                        Przed zmianami rano na światłach przejeżdżało ok.10-12 samochodów, teraz 5. To ma być lepiej?
                        • tarantula01 Re: Może sygnalizację programował sam Inżynier Ga 05.09.14, 01:33
                          Czas zielonego sygnału to 15 s. Jeśli przejeżdża tylko 5 samochodów, to kierowcom potrzebne jest przebudzenie się, aby nie ruszali powoli.

Poza tym:
                          radny.com.pl/dok2kadencja/pisma2tw/tram-tarch_mysl140905sygnalizacja.pdf
                      • kocianna Re: Może sygnalizację programował sam Inżynier Ga 04.09.14, 16:01
                        Ale skoro stosunkowo wąskiej jezdni nie da się PRZEJŚĆ na jednej zmianie świateł, a z trudem da się przejechać na rowerze, to te światła są naprawdę krótkie, a wręcz wypadkogenne. Zmuszają do czekania na wysepce wszystkie osoby odrobinę mniej sprawne fizycznie - dzieci, kobiety z wózkami, staruszków o lasce, ludzi z zakupami. Z jednej strony mamy Lidla, z drugiej szkołę, w pobliżu ważne przystanki - tu NAPRAWDĘ przechodzi bardzo dużo osób.
                        O korku w stronę mostu rano i w stronę kościoła po południu nie wspominając. Pętelkowanie po Botewa jest bez sensu, skoro jest prosta droga.
                        • Gość: Rychu Re: Może sygnalizację programował sam Inżynier Ga IP: *.warszawa.vectranet.pl 04.09.14, 17:33
                          > Zmuszają do czekania na wysepce wszystkie osoby odrobinę mniej sprawne fizycznie -
                          > dzieci, kobiety z wózkami, staruszków o lasce, ludzi z zakupami. Z jednej strony mamy Lidla,
                          > z drugiej szkołę, w pobliżu ważne przystanki - tu NAPRAWDĘ przechodzi bardzo dużo osób.

Doprawdy wielki problem - od poczekania na środku korona z głowy nie spada.
              • qnegunda Re: Może sygnalizację programował sam Inżynier Ga 04.09.14, 07:24
                > Dlaczego nie da się dłuższego cyklu jadącym ulicą Myśliborską w kierunku osiedla
                > (od strony mostu) ???

Bo trzeba było zgodnie rozporządzeniem pana Polaczka osygnalizować lewoskręty i zrobić podfazę dla linii tramwajowej.
              • kocianna Re: Może sygnalizację programował sam Inżynier Ga 04.09.14, 09:06
                Myślałam, że mi wisi sygnalizacja, bo jeżdżę na rowerze. Otóż taki np. małoletni na rowerze NIE DA RADY przejechać skrzyżowania w ciągu jednych zielonych świateł. Nie mówiąc o przejściu jezdni zgodnie z przepisami, prowadząc rower, bo DDR tam jeszcze nie ma. Stać trzeba na dwóch wysepkach - za torami i na środku jezdni! Już widzę 12-latka biegnącego do szkoły na Porajów, który grzecznie czeka dwa razy na zielone!
              • Gość: Andi Re: Może sygnalizację programował sam Inżynier Ga IP: *.play-internet.pl 04.09.14, 13:22
                Najciekawsze jest czemu ten światły lewoskręt nie jest podłączony pod pętlę indukcyjną na pasie do tegoż skrętu.
                Nikt w kolejce nie stoi ale zielone i tak musi się włączyć.
    • bbkk Re: korek na Myśliborskiej 02.09.14, 21:56
      Zielone dla Mysliborskiej jest irytujaco krotkie, w przeciwienstwie do irytujaco dlugiego czerwonego.
      Gdzie w tej sprawie pisac? ZDM?
      • tarantula01 Re: korek na Myśliborskiej 03.09.14, 00:04
        radny.com.pl/dok2kadencja/int2kadencja/int2_522mysl-swia140902sygnalizacja.pdf
        • bbkk Re: korek na Myśliborskiej 03.09.14, 09:31
          Mi akurat zależy na dłuższym zielonym na Myśliborskiej w obie strony (rano w stronę mostu). Pomijam że nie wyobrażam sobie jeszcze krótszego zielonego niż jest obecnie.
        • Gość: gosc Re: korek na Myśliborskiej IP: *.dynamic.chello.pl 03.09.14, 22:43
          wątpię aby osoba decyzyjna zrozumiała treść interpelacji,
          zapewne odpowiedź będzie brzmiała, iż będzie obserwowany ruch na skrzyżowaniu i na podstawie zebranych danych będzie dostosowana sygnalizacja świetlna... czyli nigdy.
          Ponadto przypominam, iż tramwaj ma mieć priorytet czyli wszystkie poprzeczne ulice automatycznie dostają w d... Albo rybka albo akwarium.
          • Gość: gość Re: korek na Myśliborskiej IP: 195.85.249.* 04.09.14, 09:37
            Tramwaj priorytet? Wczoraj wieczorem - jako pieszy - czekałem na zielone stojąc na rogu obok białego sklepu i chciałem przejść przez Światowida. Na drugą stronę ulicy ledwo zdążyłem, ale bez problemu mogłem przejść dalej przez tory - po ciemku spod folii prześwitywało światło zielone = tramwaj stałby nadal.
      • Gość: Rychu Re: korek na Myśliborskiej IP: *.warszawa.vectranet.pl 04.09.14, 00:04
        > Zielone dla Mysliborskiej jest irytujaco krotkie

Zjeżdżam z mostu w prawo w Świderską, potem do Świętosławskiego, Światowida/Botewa i mam w nosie kolejkowiczów do świateł. Trzeba sobie radzić a nie kwikać.
        • rysio.ochucki Re: korek na Myśliborskiej 04.09.14, 00:31
          Och jakiś ty sprytny... klękajcie ludzie i narody: Uwaga zatrzymać świat: Rychu jedzie objazdem. Kto by się spodziewał takiego mistrzowskiego rozwiązania? Nobla mu!

PS. Rychu racjonalizator z pewnością już od dawna ma dobrą radę dla kierowców ZTM - wszyscy czekamy na jej objawienie :)
          • qnegunda Re: korek na Myśliborskiej 04.09.14, 07:22
            > Och jakiś ty sprytny...

I bardzo dobrze. Przynajmniej myśli racjonalnie, nie wpycha się w kociołek i nie kwika potem na forum jak mu źle.

>ma dobrą radę dla kierowców ZTM

Gdyby inne pierwotniaki też umiały racjonalnie myśleć to i autobusy by w korku nie stały, ale co tu wymagać od właścicieli bożków gepeesów.
        • bbkk Re: korek na Myśliborskiej 04.09.14, 09:18
          yyyyy i zamiast 1km mam jechać 2,5km?
          • qnegunda Re: korek na Myśliborskiej 04.09.14, 10:50
            > yyyyy i zamiast 1km mam jechać 2,5km?

Życie to sztuka wyboru. Albo 2,5 km w 4 minuty, albo 1 km w 12 minut.
            • bbkk Re: korek na Myśliborskiej 04.09.14, 12:06
              W godzinach w których jeżdżę to ani nie jest to 2,5km w 4min tylko raczej w 10min. Ani ten 1km w 12min tylko raczej w 7min.
              • qnegunda Re: korek na Myśliborskiej 04.09.14, 13:46
                > W godzinach w których jeżdżę to ani nie jest to 2,5km w 4min tylko raczej w 10min.
                > Ani ten 1km w 12min tylko raczej w 7min.

Nie wiem którędy jeździsz, ale objechanie Myśliborskiej Świderską/Świętosławskiego/Botewa trwa po południu kilka minut.
                • bbkk Re: korek na Myśliborskiej 04.09.14, 14:28
                  Swiderska do świateł z Porajów stoi od mostu
                  dodatkowo ja potrzebuję dojechać do miejsca przed Botewa więc robienie pętli jest na prawdę bez sensu
                  • Gość: Rychu Re: korek na Myśliborskiej IP: *.warszawa.vectranet.pl 04.09.14, 17:30
                    > Swiderska do świateł z Porajów stoi od mostu

Żartujesz, prawda? Przejeżdżam tam na 1 cyklu.
                    • bbkk Re: korek na Myśliborskiej 04.09.14, 20:32
                      A ja czesto nie. Dzis stalo sie juz pod mostem.
                      • Gość: hehe Re: korek na Myśliborskiej IP: *.146.99.65.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 04.09.14, 21:17
                        Nie wiem kto pisze na tym forum, ale zjazd w Botewa za Swiatowida jest zamkniety od jakiegos miesiaca. Pozdrawiam wszystkich Rychow, qnegundy i innych.
                        • Gość: Rychu Re: korek na Myśliborskiej IP: *.warszawa.vectranet.pl 04.09.14, 22:04
                          > zjazd w Botewa za Swiatowida jest zamkniety od jakiegos miesiaca

Heh - masz mnie. Ćmielowska oczywiście - na Botewa kończę :)
    • tarantula01 Re: korek na Myśliborskiej 05.09.14, 01:06
      Rozmawiałem w Biurze Inżyniera Ruchu o sygnalizacji na tym skrzyżowaniu. Pracownicy wydziału sygnalizacji skontrolowali działanie tych świateł i stwierdzili, że cały czas wdrożony jest program nocny trwający ok. 80 s.!
      Tymczasem w dzień powinien być wdrożony program dzienny, którego długość cyklu to ok. 100 s. W tym programie zielone dla Myśliborskiej powinno trwać od 20 do 25 s (w zależności od długości kolejki), a nie 15 s jak obecnie.

Druga sprawa, to wlot od północy na to skrzyżowanie. Na wprost prowadzi jeden pas ruchu (drugi to lewoskręt), a ze skrzyżowania można zjechać 3 pasami ruchu. W poniedziałek zapadnie decyzja, czy dopuścić z lewoskrętu także pojazdy jadące na wprost. powiedziałem urzędnikom, co zresztą mi potwierdzili (bo kontrolowali skrzyżowanie), że nie powinno być problemu z tego lewoskrętu korzysta niewielu kierowców i ryzyko zablokowania pasa ruchu przez jednego skręcającego jest małe.

Zatem są szanse na szybkie zmiany.
      • bbkk Re: korek na Myśliborskiej 05.09.14, 09:16
        Nie do końca wiem o którym wlocie piszesz.
        Chodzi o Myśliborską w kierunku mostu? Bo jeśli tak to chyba nie bywasz tam często skoro twierdzisz że niewielu kierowców skręca z Myśliborskiej w Światowida.
        • dorek3 Re: korek na Myśliborskiej 05.09.14, 09:26
          A ja przejeżdżam przez to skrzyżowanie codziennie rano (ok 7.30) i potwierdzam, że skręcających w lewo w Światowida jest naprawdę niewiele. Dopóki nie było remontu Grota sama wielokrotnie wolałam jechać na Grota niż przepychać się Północnym.
          Z tą sygnalizacją koniecznie trzeba coś zrobić bo zarówno poranny jak i popołudniowy korek jest wkurzający i sztucznie wywołany.
          Nie do końca tez rozumiem dlaczego wzmógł się ruch po Myśliborskiej skoro Światowida jest już przejezdna. Mnie niestety zamknięcie Botewa odcięło inne opcje bo wjazd mam tylko od Myśliborskiej.
          • bbkk Re: korek na Myśliborskiej 05.09.14, 10:33
            Wzmógł się? Zawsze był duży. Czasem korek był już od skrzyżowania z Ćmielowską.
      • Gość: wqurw Re: korek na Myśliborskiej IP: *.dynamic.chello.pl 10.09.14, 22:06
        czy ktoś z biura inżyniera ruchu ruszy w końcu dupę i zrobi porządek z tą sygnalizacją, czy czekają palanty na wybory?
        Teraz to nawet tramwaj jest na ch...j bo i 314 też stoi w korku. Co za debilizm!!!!!
    • bbkk Dziś było lepiej 05.09.14, 09:17
      Zielone dla Myśliborskiej było dłuższe.
    • acomitam1 Re: korek na Myśliborskiej 22.09.14, 20:16
      Dziś korek był tak duży, że zablokowały się oba pasy zaraz za zjazdem z mostu północnego i tak stało się, aż do Światowida :( Czy ktoś w końcu zmieni długość tych świateł?
      • Gość: j32 Re: korek na Myśliborskiej IP: *.dynamic.chello.pl 22.09.14, 20:23
        tak, tuż przed wyborami razem z oddaniem linii tramwajowej aby ciemny lud popuścił z radości w gacie i zagłosował na peło
        • Gość: pytajnik Re: korek na Myśliborskiej IP: *.jmdi.pl 22.09.14, 23:25
          zastanawia mnie jedno. jak to jest ze przed remontem nie bylo korkow, natomiast po remoncie zrobily sie olbrzymie?
          przeciez nie jezdza jeszcze tramwaje a w natezeniu ruchu nic sie nie zmienilo. przeciez na swiatowida czeka srednio ok.4 (max 5 aut), natomiast na Mysliborskiej od strony mostu po 18 srednio 20-25 aut.
          Czy ktos moze wytlumaczyc mi ten fenomen? Dlaczego nie da sie ustawic swiatel tak aby nie bylo korkow? to moze lepiej je w ogole zlikwidowac i zmienic pierwszenstwo przejazdu (skoro to tak wielki problem)
      • tarantula01 Re: korek na Myśliborskiej 22.09.14, 23:36
        Wracałem przed 20-tą i jeśli na skręt w lewo E-6 musi czekać 3 zmiany świateł, to wkurzam się na to, zwłaszcza, że póki co w Biurze Inżyniera Ruchu urzędnicy twierdzą, że przestawienie świateł przyniesie jeszcze gorsze korki. Problem by rozwiązano, gdyby po południu skrócić zielone dla jadących Myśliborską od Ćmielowskiej w kierunku TMP - tak było przed remontem. Ale na razie urzędnicy trwają przy swoim. Dziś znów opiszę sytuację- zachęcam do pisania: sekretariat.ir@um.warszawa.pl )
        • Gość: p Re: korek na Myśliborskiej IP: *.dynamic.mm.pl 23.09.14, 05:54
          A przy okazji remontu można było dobudowac pas do skrętu w prawo z Mysliborskiej w Światowida.
        • upi Re: korek na Myśliborskiej 23.09.14, 09:19
          "w Biurze Inżyniera Ruchu urzędnicy twierdzą, że przestawienie świateł przyniesie jeszcze gorsze korki".

No chyba sobie jaj a robią... nic się nie da zrobić po prostu.... ludzie w kosmos latają a tu się nie da takiej rzeczy zrobić.... ojej....
          • Gość: pytajnik Re: korek na Myśliborskiej IP: *.146.192.191.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 23.09.14, 18:55
            ale w biurze... i w biurze. urzednik panstwowy to nie ktos bezimienny. pelni funkcje panstwowa i w zwiazku z tym jest osoba publiczna. ja z checia bym poznal jego imie i nazwisko oraz stanowisko. to ze nie chce mu sie ruszyc zza biurka nie oznacza ze jest anonimowy. ciekawy jestem co na to rzecznik zdm?
        • Gość: gość Re: korek na Myśliborskiej IP: *.dynamic.chello.pl 23.09.14, 19:07
          ta sytuacja jest banalna... musi być gorzej aby było lepiej i szybciej przed wyborami gdy tramwaj ruszy, ja mam pytanie co w tym temacie robi Burmistrz Jaworski, pytanie oczywiście retoryczne, bo nic nie robi, bo się boi a do tego mu się nie chce.
          • Gość: p Re: korek na Myśliborskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.14, 10:49
            Chyba coś podregulowano w sygnalizacji świetlnej, bo wydaje mi się, że korek na Myśliborskiej przed Światowida jakby mniejszy. Też to zauważyliście, czy tylko mi się tak wydaje?
            • bbkk Re: korek na Myśliborskiej 06.11.14, 11:28
              Korek mniejszy bo coraz więcej kierowców jedzie 'uliczką' obok.
              • karolciab125 Re: korek na Myśliborskiej 06.11.14, 11:48
                Chyba faktycznie coś zmienili, bo wczoraj autobus przejechał na pierwszych światłach.
            • Gość: P Re: korek na Myśliborskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.14, 08:30
              Tramwaj coraz bliżej, więc musieli coś spartolić. Teraz na Myśliborskiej, w kierunku mostu, rano trzeba odstać ze 3-4 zmian świateł żeby przejechać skrzyżowanie ze Światowida. Na wjazdach na pozostałych kierunkach pusto, a na Myśliborskiej korek. Tak było dzisiaj rano - około 6.15. Ciekaw jestem, jak jest między 7-8mą rano.
              • dorek3 Re: korek na Myśliborskiej 19.12.14, 09:49
                Dziś o 8.00 najmniejszego korka. Jak wyjechałam z Botewa to bez zatrzymywania dojechałam do mostu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka