Dodaj do ulubionych

specjaliści od leczenia blizn

15.06.10, 18:37
Witajcie. Chciałam rozpocząć wątek na temat specjalistów, u których leczycie
dzieciaczki po oparzeniu. Czy rzeczywiście są to tylko 4 osoby na całą
Polskę!!?? Wymienia się Kraków, Warszawę, Gdańsk i Łódź. Czy inne maleństwa
nie mają już szans na spotkanie kogoś, kto rzeczowo pomoże w leczeniu blizn?
Jakie macie doświadczenie? Kogo polecacie? Jak długo się leczycie?
Najbardziej pożądane opinie i doświadczenia osób, które korzystają z fachowej
pomocy od dłuższego czasu, bo będą mogły powiedzieć o efektywności tego
długotrwałego leczenia.
Obserwuj wątek
    • pinklady3 Re: specjaliści od leczenia blizn 15.06.10, 18:53
      My jesteśmy z okolic Wrocławia, z tego co się zorientowałam nie ma
      tu chirurgów specjalistów od blizn.
      Leczymy sie 3 miesiące u doktora KUZAŃSKIEGO w Łodzi.
      Na dzień dzisiejszy jest duża poprawa.
      Syn ma maść robioną na bazie Contractubexu z lanoliną, linomagiem i
      witaminami, pije codziennie claritine by zahamować przerost blizny,
      do tego plaster silikonowy codosil, 10 zabiegów jonoforezy i
      codziennie masaż blizny pół godziny.
      Blizna jest bardziej miękka, mniej czerwona i nie rozrasta się.
      Tyle.
      • abetina Re: specjaliści od leczenia blizn 16.06.10, 10:17
        A czy ktoś ma jeszcze doświadczenia z dr Kuzańskim? Znalazłam na innym forum
        wpis mamy, która stosowała m.in. jonoforezę, ubranko uciskowe i lekarz był
        przeciwny laserom /co podobne jest do łódzkiego schematu leczenia/ ale terapia
        nie przynosiła efektów. Po konsultacji u innego specjalisty natychmiast kazano
        zaprzestać noszenia ubranka i włączyć lasery. Kobieta jest w kropce.
        Oczywiście należy wziąć pod uwagę indywidualne predyspozycje skóry, bo pewnie
        nie zawsze ta sama terapia może być skuteczna w tym samym stopniu we wszystkich
        przypadkach.
        Ale może jednak warto wymienić się informacjami o skuteczności proponowanych
        terapii, bo to kosztuje nie tylko dużo pieniędzy, ale przede wszystkim jest
        obciążeniem dla naszych maleństw. Warto zatem obrać właściwą drogę, skoro efekty
        będą widoczne po kilkunastu nawet miesiącach.
        Dodam, że również jestem pod opieką pana Doktora z Łodzi.
        Leczenie rozpoczęliśmy stosunkowo niedawno, więc nie mogę jeszcze wypowiedzieć
        się, co dzieje się dobrego z tą naszą wstrętną blizną.
        • kasinekk Re: specjaliści od leczenia blizn 17.06.10, 09:06
          Do pinklady3: nie bardzo wiem jaki związek ma picie claritiny (antyalergiczny)
          na przerost blizny. Skąd masz takie informacje?
          • kas-ikc Re: specjaliści od leczenia blizn 17.06.10, 19:00
            Hej! Mój 20 - miesięczny obecnie synek oparzył się wrzącym mlekiem 3 miesiące
            temu - III stopień, przeszczep, no i blizny. Leczymy się u dra Kądzieli w
            Rzeszowie - plastry silikonowe i ubranko uciskowe z Łodzi + natłuszczanie.
            Efekty na razie mizerne, ale wiem, że na to trzeba czasu. Pozdrowienia dla
            wszystkich forumowiczów. Kasiasmile
            • pinklady3 Re: specjaliści od leczenia blizn 17.06.10, 22:09
              Kasinek claritine przepisał nam doktor Kuzański.
              Podobno badania wykazały że długie regularne jej przyjmowanie hamuje
              przerost i rozrastanie blizny. co wizyte powtarza że syrop jest w
              tym leczeniu bardzo ważny i żeby nie zapominać go podawać. Jak nie
              zapomnę to dopytam jak to konkretnie działa i dlaczego, bo pan
              doktor nam to tłumaczył ale nie bardzo pamiętam.
    • m_kub_olin Re: specjaliści od leczenia blizn 17.06.10, 23:56
      W lutym tego roku mój młodszy syn Oluś uległ oparzeniu 10pc (IIa i
      IIb). Oparzeniu uległa twarz, szyja, brzuch, ręka (w większej części
      lewa strona). Obeszło się bez przeszczepu. Obecnie jesteśmy pod
      opieką Pani dr Hofman. Skończyliśmy pierwszą serie laserów.
      Stosujemy no-scar i lipobase oraz traumals
      Ogolnie stan obecny to mapki tam gdzie bylo lzej, na raczce i
      zuchwie mamy przerost.
      pozdrawiam wszystkich rodziców
      • monia0011 Re: specjaliści od leczenia blizn 18.06.10, 13:59
        My również wybieramy się na wizytę(23.06) do dr Hofman,narazie pierwszą
        także napiszę jak było.A możesz mi napisac coś więcej na temat leczenia
        dr.Hofman?Jesteś z Warszawy?Bo my niestety nie i tak się właśnie
        zastanawiam,jeżeli doktor by zaleciła lasery to trzeba by było jeżdzic do
        wawy na nie?Czy te lasery robi się prywatnie?
        • m_kub_olin Re: specjaliści od leczenia blizn 18.06.10, 15:15
          witaj
          jezdzimy do Pani doktor i na lasery z Piaseczna to ok 25 km w jedna
          strone. Niestety nie znalazlam laserow tu na miejscu - nie dla tak
          malego dziecka.

My jestesmy juz po jednej serii, teraz czeka nas kolejna.
          Po pierwszej serii miejsca najgorsze sie lekko cofnely i zjasnialy
          ale byl to efekt chwilowy - niestety. Obecnie mamy spory przerost i
          to mnie okropnie martwi. Ale pomimo to mam nadzieje ze bedzie dobrze.
          A skad jestes?
          • monia0011 Re: specjaliści od leczenia blizn 18.06.10, 20:58
            My jesteśmy z Białegostoku to mamy trochę dalej.
            • pinklady3 Re: specjaliści od leczenia blizn 19.06.10, 23:03
              W związku z wieloma pytaniami na maila chciałam napisać skład maśći
              niestety 2 składników nie roczytam, zapytam w aptece to dopiszę

contractubex
              linomag mg.
              lanolina
              Eucerini
              ---
              • zuza.marcin.p Re: specjaliści od leczenia blizn 20.06.10, 00:11
                Witam,my również leczymy się u doktor Hofman w Warszawie.Również
                stosujemy no-scar i traumels,a wcześniej tointex ale został wycofany
                z aptek.Jesteśmy po oparzeniu prawie rok,dokłanie minie 6 lipca,II i
                III stopień,przeszczep,efekty są bardzo widoczne(chociaż nie tak
                bardzo jak byśmy sobie wszyscy życzyli).najgożej wyglądają dwa małe
                miejsca na lewym ramieniu,ale pani dr.mówi że wszystko
                zginie,zostanie tylko siatka po przeszczepie.Mam do niej
                zaufanie,myśle że kobieta zna się na rzeczy...
                • monia0011 Re: specjaliści od leczenia blizn 20.06.10, 10:02
                  zuza.marcin.p mam pytanie,a jak ta siatka wygląda u was po takim czasie?To się
                  trochę spłaszczy?Bo my jeszcze na początku drogi jesteśmy 3 tygodnie po
                  przeszczepie i właśnie ta siatka wygląda najgorzej tz jest takie minimalne
                  zgrubienie na tej siatce i tak się zastanawiam czy to się spłaszczy?
                  • zuza.marcin.p Re: specjaliści od leczenia blizn 16.07.10, 23:44
                    odpowiedz dla monia0011
                    u nas rok po oparzeniu siatka nadal widoczna i z tego co mówi pani
                    doktor można ją usunąć dopiero w dojrzałym wieku poprzez jakiś
                    zabieg ale nie pamiętam w tej chwili jak to się nazywało,zapytam na
                    następnej wizycie,ale mnie bardziej przerażają czerwone,odstające od
                    skóry blizny tam gdzie przeszczepu nie było...pozdrawiam
    • 12fifi Re: specjaliści od leczenia blizn 21.06.10, 17:27
      Naszemu synkowi po leczeniu we francuskim szpitalu zalecono
      noszenie rekawka uciskajacego, a wlasciwie to bylo to cale body, bo
      podobno sam rekaw by sie zsuwal. Serce mi pekalo, kiedy wciskalam
      mala raczke w to plastikowe okropienstwo. Kiedy polecielismy do
      Warszawy oczywiscie udalam sie do polskiego specjalisty. Uslyszalam,
      ze blizna nie jest wypukla i ubranie kompresyjne nie jest potrzebne.
      Okazalo sie tez, ze nie jest dobrze dopasowane, co juz wczesniej
      podejrzewalam. Zalecono nam krem no scar, masaze a w przyszlosci
      terapie laserem. Kiedy moj maz poznal opinie polskiego lekarza
      znalazl w Paryzu chirurga plastycznego w szpitalu dzieciecym. Tam
      uslyszelismy mniej wiecej to, co w Warszawie. Ubranie uciskajace nie
      jest potrzebne, nie jest dobrze dopasowane. Skora w miejscach po
      najglebszym oparzeniu jest wloknista, ale nie jest wypukla.
      Dowiedzielismy sie tez, ze nie ma zadnej cudownej masci na blizny,
      terapia laserem zmieni kolor bliyzny, moze ja wygladzic, ale nie ma
      cudow·, nie mozna zmienic struktury skory takimi zabiegami. Trzeba
      skore nawilzac, masowac, mozna uzywac plastrow silikonowych,
      obserwowac, czy blizna nie zaczyna byc wzpukla i pozwolic dzialac
      naturze. To tyle o naszym leczeniu. Stosujemy sie do zalecen (krem
      no scar, masaze) bo jak mi sie wydaje naturze trzeba jednak w takich
      sytuacjach pomagac. Pozdrawiam
      • kasinekk Re: specjaliści od leczenia blizn 23.06.10, 10:40
        a propos Claritiny. Jako srodek antyświądowy jest w porządku. Dziecko nie drapie
        się po bliznie, nie rozdrapuje, uniemożliwiając gojenie i stosowanie specyfików
        antybliznowych (te wyłącznie na wygojone miejsca). Co do pozytywnego wpływu na
        samą blizne , to niestety bujda z chrzanem.
    • gabciax Re: specjaliści od leczenia blizn 24.06.10, 22:05
      Witam. Ja się chyba wyłamię z wielu, wielu względów. Mój syn pół roku temu uległ
      poparzeniu III i IV stopnia na ponad 40% powierzchni ciała. Na szczęście
      trafiliśmy do Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka do Katowic. Nie mieliśmy
      jednego lekarza, ale nawet 4 wyśmienitych fachowców: profesor Bohosiewicz, dr n.
      med. Grażyna Wojtynek, która do dziś jest naszym lekarzem prowadzącym, dr n.
      med. Owczarek oraz dr Dariusz Basek. Polecam gorąco tym bardziej, iż na wizytach
      u naszej Pani Doktor coraz częściej spotykam ludzi z całej Polski. Chyba to o
      czymś świadczysmileLeczymy się od stycznia, przechodziliśmy różne fazy leczenia,
      obecnie jesteśmy na etapie laseroterapii, ubranka uciskowego oraz ostrzyknięć
      sterydami no i oczywiście maści. Pani doktor wykorzystuje wszystkie możliwości i
      przyspiesza zabiegi jak tylko się da, żeby tylko blizny były jak najmniej
      widoczne. Dodam, co może być dla niektórych bardzo ważne, że NIKOMU ani NIGDY
      nie daliśmy "w łapę". Nie mieliśmy także żadnych znajomości, nikogo nie
      musieliśmy o nic prosić, zostaliśmy potraktowani naprawdę jak pacjenci na wagę
      złota. Na śląsku też są dobrzy fachowcy smile
      • broskin Re: specjaliści od leczenia blizn 24.06.10, 23:19
        Nie mogę pozostawić tego wpisu bez komentarza, ponieważ mam zupełnie inne zdanie
        o tej placówce i osobach wymienionych przez Panią. My trafiliśmy do GCZD do
        Katowic Ligoty po oparzeniu 20% pow. ciała w ub. roku aż z woj. łódzkiego (bo
        polecono nam prof. Bohosiewicza). Wtedy byłam przekonana, że ta ryzykowna
        wyprawa to nasza szansa, żeby dziecku pomóc, tym bardziej, że ten szpital i
        osoba Bohosiewicza była polecana mi przez b. znaczącą osobę z Centrum
        Leczenia Oparzeń w Siemianowicach Śląskich. Ale niestety okazało się to błędem.
        Nas prowadziła dr Owczarek-Byrka, która podczas pobytu w szpitalu mowiła o
        przeszczepie, a potem do ostatniej chwili,
        bo na konsultacji już 18 dni po wypadku, w końcu powiedziała, że tutaj nie ma
        sensu robić przeszczepu. Rzeczywiście nie było sensu, bo takie przeszczepy
        wykonuje się znacznie wcześniej. Potem na kolejnej konsultacji w Poradni, pani
        dr "pocieszyła nas", że cyt. "na to co było to i tak teraz jest nieźle" i
        zaleciła smarowanie contractubexem albo cepanem, potem ewent. "jakieś lasery"...
        Na moje pyt. jako laika wtedy w dziedzinie oparzeń i leczenia blizn, odpowiadała
        zdawkowo, lakonicznie i niechętnie. Pytałam o ewent. leczenie prywatne u pani
        dr, skwitowała: "ja nie wiem ile tu jeszcze popracuję". Potem pytam, kiedy
        następna konsultacja,a p. dr na to, że "jak pani chce to może pani przyjechać za
        1,5 mies. ale to jak juz pani chce"...Po prostu zostaliśmy przez nią "zbyci,
        potraktowani jak intruzi. Zorientowałam się wtedy, że nie mam czego tam szukać i
        na szczęście trafiłam w odpowiednim czasie do dr, który zna się na rzeczy i
        który juz na pierwszej wizycie powiedział mi, że cyt."tutaj powinien być
        zrobiony przeszczep, bo gdybyśmy zostawili teraz tę bliznę samą sobie, to w
        przyszłości byłoby to nie do przyjęcia"... Ponadto wielkie zdziwienie widziałam
        na twarzy lekarza, który oglądał kartę leczenia szpitalnego z GCZD i tylko
        westchnął "i wy przyszliście od prof. Bohosiewicza...? No cóż, poprawiałem
        blizny (i tu wymienił miasta...), to i po Katowicach poprawię...". Nie wspomnę
        co ja czułam, kiedy usłyszałam, że leczenie ostatecznie było nieprawidłowo
        przeprowadzone. Ale z drugiej strony na to patrząc, gdyby ta pani chirurg
        Byrka-owczarek miała przeprowadzić nieudany przeszczep i zszyć to na "okrętkę"
        to może lepiej, że się tego nie dotykała! Teraz wiem, że mam dziecko w rękach
        prawdziwego specjalisty i do tego lekarza z powołania chcącego pomóc jak swojemu
        dziecku a nie partacza i lekarza, który minął się z powołaniem. A prof.
        Bohosiewicz chyba wpadł w rutynę, bo leżąc w GCZD 11 dni tylko raz pojawił się
        na obchodzie (mimo, że widywałam go na korytarzach szpitala)i to do tego w progu
        izolatki, w której leżało moje dziecko. ŻENADA!!! Prawdziwa troskę o małego
        pacjenta, fachowość i oddanie lekarzy zobaczyłam dopiero w Szpitalu w Łodzi, co
        niestety na tamtą chwilę nie było mi wiadome sad
        • gabciax Re: specjaliści od leczenia blizn 25.06.10, 20:21
          Bardzo mi przykro z powodu takiego przebiegu zdarzeń. Szczerze mówiąc to jestem
          głęboko zaskoczona tym postem i nie wiem co mam napisać........Naszym lekarzem
          prowadzącym jest doktor Wojtynek, naprawdę nie mogę jej nic zarzucić, co do
          prof. Bohosiewicza, to był u nas co rano, asystował przy przeszczepie........Nie
          wiem, może stopień poparzenia mojego syna był duuużo poważniejszy....Z drugiej
          strony nie powinno mieć miejsca jakieś segregowanie pacjentów.....Najważniejsze
          dla nas rodziców jest zdrowie naszych dzieci. W powrocie do niego pomogli nam
          lekarze z Ligoty. Pozdrawiam smile
          • broskin Re: specjaliści od leczenia blizn 25.06.10, 20:55
            Powtórzę, że u nas lek. prowadzącym była dr Owczarek i to ją w największym
            stopniu obarczam winą za taki a nie inny stan rzeczy. Chciałam tez podkreślić,
            że nie jestem osobą, która łatwo rzuca oskarżenia w stos. do środowiska
            lekarskiego, bo wiem, że to trudny i specyficzny zawód. Jednak nasza sytuacja
            dot. leczenia i moje odczucia z tym związane, znalazły potwierdzenie w poglądzie
            bardzo dobrego chirurga, który teraz dwoi się i troi, żeby to naprawić, więc to
            wszystko mówi samo za siebie. Prof. Bohosiewicz jako kierownik oddziału również
            nie wykazał żadnego zainteresowania przez cały pobyt, bo nie było go na
            obchodzie, tylko raz wpadł do sali i w progu rzucił stwierdzenie "tutaj jest
            wszystko w porządku...". A tak jak wspominałam, na 100% był w szpitalu. Ja na
            tamten moment informację o tym, że przeszczepu nie będzie, przyjęłam z radością,
            ale powtarzam nie miałam wtedy żadnej wiedzy w tej materii. Co do dr Wojtynek,
            bywała na obchodach i tyle, nie wiem jakie było znaczenie jej osoby w toku
            leczenia... Wiem jedno, kiedy poszłam do pokoju lekarzy, żeby zapytać o
            szczegóły, poczułam się jakby dr Owczarek chciała się mnie zapytać:"czego tu
            pani chciała?". Pani dr zamiast ze mną rozmawiać, albo skoro już była tak bardzo
            "zajęta" siedzeniem na fotelu, poprosić, żeby zaczekać chwilkę na korytarzu,
            próbowała się mnie pozbyć udając wielce zaabsorbowaną(rozmową z innym lekarzem).
            Być może dlatego tak nas traktowano, ze spadliśmy im na kark z innego
            województwa.... Ach szkoda słów, nie chcę już wracać do tych chwil i nikomu nie
            polecam leczenia oparzeń na tym oddziale.
            • pinklady3 Re: specjaliści od leczenia blizn 26.06.10, 16:52
              Nam cały czas w spitalu mówiono że wszystko jest ok i że nie ma
              specjalistów bo każdy chirurg to specjalista. Bardzo żałuję że wtedy
              nie miałam tej wiedzy co teraz..... no ale trudno.

My właśnie wrócilismy z Łodzi.
              strasznie się cieszę bo nasza blizna jest duzo bardziej spłaszczona
              i o wiele mniej czerwona.
              Jak zaczęliśmy terapię była twarda i aż sina.
              Pan doktor zadowolony z efektów.
              dostaliśmy skierowanie na kolejne 10 zabiegów jonoforezy bo one
              dobrze wpływają na bliznę.
              Znowu maść robiona tylko nieco inne składniki- jeden z nich
              zakupilismy *u+doktora bo tylko gabinety lekarskie mają do niego
              dostęp.
              Nadal Claritine która hamuje hormony wzrostu i blizna nie rozrasta
              się.
              I nadal półgodzinny masaż blizny, silikon i rękawek.
              Na nastepnej wizycie pod koniec lipca lekarz nam powie czy już
              bedziemy ostrzykiwać bliznę lekami. Bo teraz zaczynamy powoli
              rozjaśniać bliznę do koloru skóry.
              Jestem bardzo zadowolona z naszego pana doktora, ma świetne
              podejście do dzieci.
              • monia0011 Re: specjaliści od leczenia blizn 28.06.10, 14:59
                My po wizycie u dr.Hofman,powiem tak bardzo sympatyczna
                pani smile,ludzi było full(byliśmy w przychodni na Działdowskiej).Dr
                powiedziała,że blizna wygląda bardzo dobrze,nie mamy przerostów
                itd,smarujemy no-scar 3xdziennie i traumal s na noc.Jakie będą
                efekty zobaczymy,kontrol 15,09.Jutro zaczynamy rehabilitację zleconą
                przez naszą panią chirurg z Białegostoku,która robiła przeszczep.
              • allla88 Re: specjaliści od leczenia blizn 23.02.11, 09:49
                Mam pytanie do rękawków silikonowych. Gdzie taki zakupiłaś?
        • plidia85 Re: specjaliści od leczenia blizn 03.08.11, 03:10
          moze uchylisz rabka tajemnicy kto jest takim dobrym fachowcem? czy mowa o Kuzańskim?
        • login0123456789 Re: specjaliści od leczenia blizn 28.04.17, 09:45
          A ja nie mogę zostawić bez komentarza tego wpisu. Dr Byrkę-Owczarek znam osobiście. Pewnie jak każdy człowiek ma lepsze i gorsze dni. Przykro mi, że trafili Państwo na te gorsze, tym bardziej, że chodziło o zdrowie dzieciątka. Wszyscy jesteśmy jednak tylko ludźmi. A pani doktor braku wiedzy o leczeniu poparzeń nie można zarzucić. Jedna z jej córek mając parę latek oblała się wrzątkiem i paskudnie poparzyła szyję i dekolt. Kto jak kto, ale ta kobieta zna problem poparzeń od podszewki i z każdej strony.
    • agbo-78 Re: specjaliści od leczenia blizn 04.08.11, 19:51
      a czy ktoś może polecić jakiegoś dobrego lekarza od oparzeń w Poznaniu?
      • bjkaczmar Re: specjaliści od leczenia blizn 11.02.13, 21:52
        Witam,
        Ja również poszukuję specjalistów w Poznaniu. Będę wdzięczna za wszelkie opinie i sugestie. Jesteśmy miesiąc po oparzeniu, a córka ma dopiero pół roku.
        Czy agbo-78 może także podzielić się swoimi doświadczeniami?
    • anitka-1990 Re: specjaliści od leczenia blizn 19.11.13, 23:39
      A ktos moze poleci specjaliste bajblizej od elku?
      • anna5524 Re: specjaliści od leczenia blizn 27.03.14, 14:41
        Dzień dobry, Ja leczyłam swojego synka u dr Dyja-Jarosz w Lublinie - po oparzeniu w klinice DSK, a potem w Poradni - jest rzeczowa, rzetelna a blizny są rzeczywiście mało widoczne i miękkie, jestem bardzo zadowolona, pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka