Dodaj do ulubionych

lekarz każe czekać

10.09.13, 20:09
Z przykrością dołączam do grupy...moja córcia dokładnie 29.08 uległa poparzeniu II stopnia ( ok 8% powierzchni ciała) klatki piersiowej i rączki. Rany są już wygojone, dzisiaj byliśmy na kontroli i lekarz powiedział, żeby wstrzymać się na miesiąc z włączaniem jakiejkolwiek terapii przeciw powstawaniu blizn, jedynie zalecił natłuszczać alantanem. Z tego co czytałam na forum czas ma tu znaczenie, powiedzcie proszę jako doświadczeni w temacie czy powinnam dostosować się do zaleceń czy szukać innego specjalisty? Czy ktoś z was działał na własną rękę? Wiadomo że chce zrobić wszystko aby uniknąć blizn. Póki co miejsce po oparzeniu jest czerwonawe i gładkie w dotyku.
Z góry dziękuję za wszelkie wsparcie i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • makoba Re: lekarz każe czekać 10.09.13, 21:32
      Przy 2 stopniu dobrze powiedział - natłuszczać. Przerosty są przy 3. Na własną rękę nikt tu dziecka nie prowadzi. Jeśli goiło się krócej niż 10 dni, to 2 stopień.
      • agamic1 Re: lekarz każe czekać 10.09.13, 21:39
        Dziękuję za odpowiedź, tak zagoiło się w mniej niż 10 dni. Czekamy na następną kontrolę...
    • cranberry111 Re: lekarz każe czekać 16.09.13, 11:59
      Witam, moja corka rownież uległa popzrzeniu 2 go stopnia , 6% , było to w styczniu. Lekarze odradzali maści , specjaliści chirurgii plastycznej. Kazali natluszczac , na początku 3 razy dziennie nawet 4 teraz juz raz dziennie , blizn na raczkach nie ma dawno , została na klatce piersiowej , mało widoczna , nadal sie rozjasnia a corka ma jasna karnację. U nas skóra sie nie pomarszczyla , ciuszki sie nie przykleily, pomoc była natychmiastowa. Jeśli blizna nie jest taka zła , posłuchaj lekarza.
      Pozdrawiam
      • agamic1 Re: lekarz każe czekać 21.10.13, 19:34
        Jesteśmy dwa miesiące po oparzeniu i faktycznie skóra wygląda co raz lepie, 10 dni temu byliśmy na kontroli i lekarz powiedział, że możemy zacząć smarować na wszelki wypadek dermatixem. Dodatkowo stwierdził, że jeśli nic się z tym nie będzie działo to jest spora szansa, że przynajmniej część zaniknie. Klatka piersiowa wygląda ładnie, momentami tych plam nie widać, rączka bardziej zaczerwieniona. Jestem dobrej nadzieismile
        • dwyrzyk Re: lekarz każe czekać 26.10.13, 14:17
          Szanowne Pani; Rana oparzeniowa u dziecka, która ulega wygojeniu do 10 doby to stopień IIA, który goi się bez blizny. Odbrawienie to nie blizna i ustepuje latami. Wystarczy natłuszczanie i ochrona przed słońcem... Pozdrawiam Dariusz Wyrzykowski

• agamic1 Re: lekarz każe czekać 02.11.13, 14:17
            Dziękuję za słuszną uwagęsmile To pocieszającesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka