bioo 08.10.08, 09:54 jakie jest działanie granuflexu? takie jak hypafixu? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasja311 Re: granuflex - po co? 08.10.08, 12:03 Moze jakis lekarz odpowie fachowo... z zalozenia sa to plastry leczace odleżyny, lekarze z Prokocimia (Puchala, Chrapusta) stosuja plastry w leczeniu oparzen, jest to ich nowatorska metoda. Łącza ucisk z dobroczynnym dzialaniem na skore, nie uczulaja. Moj syn zaczal, kiedy rany byly juz wygojone, jakies 3 tygodnie po zdarzeniu. Nie wiem czy to wplyw granuflexu czy jego oparzenie nie bylo tak glebokie (nie wiem czy II A czy B), goilo sie 14 dni, w kazdym razie dzis zostaly tylko przebarwienia na piersi, słabo widoczne. Odpowiedz Link
dwyrzyk Re: granuflex - po co? 12.10.08, 12:06 Szanowni Państwo; Wszystkie wymienione materiały (Hypafix, Granuflex, a nawet silikon w plastrach) są elementami tej samej metody terapii blizn - metody KONTAKTOWEJ. Ideą jest kontakt materiału z blizną (a nie ucisk). Oczywiście Hypafix jest najtańszy, silikon zaś najbardziej aktywny; oczywiście też częściej np. uczula. Pozdrawiam Dariusz Wyrzykowski Odpowiedz Link
kasja311 Re: granuflex - po co? 08.10.08, 12:04 aha, nie stosowalam nic innego, natluszczalam lipobase w przerwach Odpowiedz Link
zu1234 Re: granuflex - po co? 10.10.08, 12:35 działanie ma tosamo zazadanieczyli spłąszcznie wystającej blizny stosowałam hypafikx i zdejmowałam za pomocą oliwkia granuflex jak sie okazuje ładnie schodzi tylko pomalutku treba odklejać ,pozdrawiam zuza Odpowiedz Link
w-iki Re: granuflex - po co? 29.10.08, 22:55 Owszem, ostrożność jest wskazana. Generalnie to bardzo skuteczne plastry, utrzymują skutecznie właściwą wilgotność rany. Odpowiedz Link