Dodaj do ulubionych

Wiedza czystego

19.02.14, 13:56
Na blogu Pana Iwickiego przeczytałem dziwną ocenę moje wpisu. Ponieważ nie udało mi się bezpośrednio tam odpowiedzieć, korzystam z forum.
Decyzja środowiskowa jest na ogólnie dostępnej stronie siskomu albo GDDKiA. Nigdy nie kryłem się z zainteresowaniem tym, co się dzieje w gminie. Wielokrotnie i konsekwentnie namawiałem uczestników forum do sprawdzania podanych tu wiadomości. W czym to się więc zagalopowałem? Ci raszyńscy samorządowcy albo przynajmniej niektórzy z nich mają dziwną cechę - uważają, że tylko oni mogą coś o gminie wiedzieć. To trochę uwłacza inteligencji zwykłych mieszkańców.
Obserwuj wątek
    • stoper57 Re: Wiedza czystego 19.02.14, 14:35
      tu nie idzie o znajomość faktów, chociaż mnie czasami również zdumiewasz, tu idzie o zdyskredytowanie władzy przed nadchodzącymi wyborami. Wiesz za mało - "poczytaj"..., wiesz za dużo - jesteś podejrzany...
      Monopol na wiedzę o wszystkim ma pan Jacek, taki lokalny, kiedyś się mówiło - besserwisser - wiedzący najlepiej. Uwzględniając bardzo szeroki wachlarz tematów.
      Pan Iwicki również wypowiedział władzy (wojnę albo tylko ugodę). Nie nawiązuje do swoich "najlepszych" tekstów o pieńku, ale myślę, że to kwestia czasu i poziomu notowań.
      I cel uświęci środki...
      Dla mnie - to dwóch małych ludzi, którzy ze względu na cechy charektorologiczne- nie nadają sie do sprawowania władzy. Jakiś poziom sprawności i wiedzy merytorycznej doceniam, cech osobowych - nie.
      Dlaczego tych dwóch razem ? Bo mam nieodparte wrażenie, że to planowany przyszły tandem na szczycie gminnej struktury...
    • starix62 Re: Wiedza czystego 19.02.14, 15:44
      Czysty, to bardzo dobrze, że interesujesz się tym co dzieje się w gminie. Robisz się nadaktywny gdy ktoś pisze nieprzychylnie o wójcie i jego kolesiach ( to nie jest przypadek ) Są tematy które omijasz szerokim łukiem, zjawiska niewygodne dla obecnej władzy. A jakie (?) domyśl się sam. Ja, zwykły mieszkaniec nie mam wglądu w na przykład; wielkość zadłużenia gminy, jedni mówią że to tylko 50 mln. inni że aż 50 i komu tu wierzyć ? A jeszcze inni ; że do końca roku przybędzie ok.7 mln.( wersja optymistyczna)
      • b.czysty_motocykl Re: Wiedza czystego 19.02.14, 18:13
        To błąd w rozumowaniu - robię się aktywny wtedy, gdy ktoś pisze bzdury, na które reaguję wysypką. Rzeczywiście często pada na Pana Wiśniewskiego - dlatego, że często mu się to przytrafia. A co do tematów, które ponoć omijam - nie mam na ich temat informacji. Gdzie jest informacja o faktycznym zadłużeniu? Bo przecież projektowanego nie można traktować jako faktycznego. A powtarzać bez namysłu to co mówi ktoś kogo tyle razy złapałem na, przynajmniej nieścisłościach, jakoś nie mogę. A inne - jakie? Że wójt odpowiada za wszystko co ktokolwiek zrobi - to przecież bzdura - nawet władca absolutny nie miał takich zobowiązań. Że nie ma prawa dobierać sobie ludzi? Nikt przy zdrowych zmysłach nie uzna tego za rzeczowe argumenty. Takich argumentów mogą używać ludzie, których pretensje są pozamerytoryczne - a w takie zabawy się nie bawię.
        • starix62 Re: Wiedza czystego 19.02.14, 18:48
          czysty, zadłużenie gminy to dla ciebie i p. red. psycholog temat tabu. A kolesiostwo, napotyzm, tworzenie sztucznych stanowisk to najzwyklejsza ( dla ciebie )w świecie polityka kadrowa wójta ! gratuluje poczucia humoru. Jesteś świetnie zorientowany w temacie gminy, to może napiszesz co robi w urzędzie p. kucharski ( od dawna nie jest po. po, a i z pokoju trudno go wywalić ) i za co pobiera pieniądze ?
          • b.czysty_motocykl Re: Wiedza czystego 21.02.14, 10:42
            Widzę, należy Pan do ludzi, którzy zawsze mają rację, a jak jej nie mają to patrz pkt. 1. Piszę wprost, jak wiem to wiem, jak nie wiem to nie wiem. I to nie zmienia się, nawet jeśli Pańskim zdaniem jest inaczej. I na tej zasadzie uważam, że jak nie mam, poza tym co na forum informacji o faktycznym zadłużeniu, to ich nie mam. Może dlatego, że redaktor, jak rozumiem Kuriera, o tym nie pisze. Tym bardziej nie wiem, co w urzędzie robi p. Kucharski. Myślę jednak, ze jak bym był wójtem, to miałbym prawo dobierać sobie ludzi, których chcę. Tak jest wszędzie i nie rozumiem skąd Pana przeświadczenie, że może być inaczej. Dlaczego Pan uważa, że decyzję o zatrudnieniu w gminie podejmuje Pan czy ktokolwiek inny. Zresztą widząc silne związki między Panami, wzajemne popieranie się, sądzę, że jeśli by którykolwiek z Was został wójtem, to z pewnością uważałaby, że ma prawo dobierać sobie współpracowników. Sprawdzałem, swoim zwyczajem, jak wyglądają koszty urzędu u nas i innych gminach - i u nas wydaje się na to mniej pieniędzy. Każdy z Was ma też możliwość to sprawdzić, zamiast rzucać bardzo poważne oskarżenia o nepotyźmie i kolesiostwie. Ale to byłoby dla was niewygodne. Lepiej przypisać na siłę czystego do popleczników wójta i z racji tego negować jego argumenty. Ale czy to jest uczciwe?
            • starix62 Re: Wiedza czystego 21.02.14, 12:40
              Porównywanie kosztów naszego urzędu do innych, nic nam nie powie, chyba że właśnie o to ci chodzi. .. Należy porównać koszty z przed 2011 roku z kosztami naszego urzędu dzisiaj ! Twoim zwyczajem proponuje ci byś poszperał , zrób zestawienie, ile było stanowisk w urzędzie przed 2011 a teraz. A jak by ci się chciało i miał byś czas to może jakieś porównanie w pozyskiwaniu środków zewnętrznych kiedyś i teraz.
              • jacek-wisniewski Re: Wiedza czystego 21.02.14, 13:29
                Czysty ma wyszukiwarkę z wirusem. Na hasło "a wiśniewski powiedział" reaguje prawidłowo, natomiast na hasło "długi Zaręby, kolesiostwo w Raszynie, nepotyzm w Raszynie" wyszukiwarka wyrzuca informację, ze "nie znaleziono frazy" smile. Poza tym "czysty" ma problemy z odczytywaniem liczb. Kiedy widzi liczbę 1 000 000,00 przy pozycji długi Rajkowskiego, to czyta ją "1 000 000 00, a kiedy tą sama liczbę przy pozycji "długi Zaręby" to czyta 1, 000 000 00 smile.
                • klefan Re: Wiedza czystego 21.02.14, 22:35
                  Ale to Pan publicznie poparł Pana Zarębę, bo to Pan Rajkowski był " be",niech Pan spróbuje być bardziej obiektywny.Czy nie widzi Pan totalnie nic pozytywnego?,Czy za 4 lata będzie Pan mówił że za Zaręby to nie było tak zle a za Rajkowskiego to było nawet dobrze.W wielu sprawach ma Pan rację krytykując,ale krytykowanie i szukanie" dziury" obligatoryjnie we wszystkim staje się mało wiarygodne
                • b.czysty_motocykl Re: Wiedza czystego 21.02.14, 22:35
                  Panie Wiśniewski, Panu wydaje się że jesteś Pan dowcipny? Jeśli to są dowcipy, to bardzo marnej klasy. Jak Pan nie masz argumentów merytorycznych, to może warto, żebyś zamilkł, bo na dowcipnisia się raczej nie nadajesz. Do tego trzeba mieć specjalne talenty
                  • jacek-wisniewski Re: Wiedza czystego 22.02.14, 00:36
                    Są tacy co moje dowcipy lubią smile. Ba, nawet wójtowi Zarębie podobały się do 2011 roku. Ja mam poziom dowcipów stały. Odnoszę wrażenie, że wójt stracił poczucie humoru. Albo od tych uroczystości i medali wdrapał się na poziom "bulu i nadziejjiii", gdzie nie wypada się z dowcipów Wiśniewskiego śmiać.
              • b.czysty_motocykl Re: Wiedza czystego 21.02.14, 22:32
                To są dane, do których nie mam dostępu. Nie wiem ile osób pracuje w urzędzie, a tym bardziej ile zarabiają. Jedyne informacje dają oświadczenia majątkowe. I tu wójt Zaręba nie bardzo ma się czym pochwalić w stosunku do tego, co biorą inni wójtowie. Co do reszty, która nie musi składać oświadczeń - nie mam pojęcia.
                Co do środków zewnętrznych, to wiem tyle ile podają w Kurierze i uchwałach rady gminy. Wynika z nich, że w 2010 została podpisana umowa na ok. 33 mln. Od tej pory - uzupełnienie na 15 mln i potem ok. 3,5 mln plus niewielkie dofinansowania na kawałki sieci. Dużo to, czy mało, trudno powiedzieć, ale jak przeglądam informacje z innych gmin - to my dostajemy sporo. W zasadzie cała kanalizacja ma dofinansowanie z UE. Szkoda, że nie dostaliśmy dofinansowania na dom kultury, ale w Kurierze Południowym czytałem, że Milanówek też nie dostał i to na obiekt zabytkowy. Nie wiem ile załatwiali poprzedni wójtowie, ale sądząc z Kurierów (ze strony biblioteki), to niczego spektakularnego poza kanalizacją nie było.
                • starix62 Re: Wiedza czystego 21.02.14, 23:33
                  Podpisanie umów o dofinansowanie a otrzymanie ich, to dwie różne sprawy, Nie wystarczy tylko chcieć, trzeba o te pieniądze walczyć ! Mówisz o milionach, których nikt na oczy w Gminie nie widział i zapewne już w tej kadencji nie zobaczy, poza tymi wymyślonymi w Kurierze Raszyńskim ( pamiętasz takie ogromne czeki, co to wójt trzymał w rękach ) No i co to za pocieszenie, że Milanówek " też nie dostał "
                • jacek-wisniewski Re: Wiedza czystego 22.02.14, 00:39
                  No nie... ktoś, kto sięga w internecie do 2006 roku w poszukiwaniu moich wpisów, nie ma śmiałości sprawdzić zadłużenia Gminy Raszyn w 2014 roku? Kto by pomyślał. Śmiało, odwagi np. www.raszyn,net.pl, ba nawet www.raszyn.pl.
                  • b.czysty_motocykl Re: Wiedza czystego 22.02.14, 13:29
                    Bardzo chętnie się dowiem, gdzie w internecie jest informacja o zadłużeniu naszej gminy. Oczywiście w tekście źródłowym, a nie opiniach powtarzanych na tym forum.
                    Pańskie wpisy w internecie nadal są.
                • j.aranowski Re: Wiedza czystego 22.02.14, 09:17
                  Szkoda, że poza Jackiem Wiśniewskim, nie macie Panowie odwagi podpisać się imieniem i nazwiskiem.
                  Co do meritum. Liczby faktycznie nie kłamią. Nawet te podawane przez czystego. Jest tylko kilka ale... Tak jak wspomniał Jacek Wiśniewski, co innego, nazwijmy to "przyrzeczone sumy" a co innego wykorzystane. Istotne wydaje się być też to, kto i jaką wartość tego "przyrzeczenia" pozyskał. Mogę się mylić, jeśli tak to proszę o poprawienie, ale tym, który otrzymał owe "przyrzeczenie" był Piotr Iwicki. Kolejni wójtowie, jedynie zmniejszali swoimi działaniami jego wartość. No, ale jak powiedziałem, mogę się mylić, wszak pamięć zawodną jest, a dziś nie mam czasu grzebać w Internecie aby to sprawdzić.
                  • b.czysty_motocykl Re: Wiedza czystego 22.02.14, 13:27
                    Informacja o umowach z wojewódzkim funduszem gospodarki wodnej - jest na ich stronie. Jest umowa podpisana w lecie 2010 r, a potem kolejna, już w trakcie tej kadencji. O p. Iwickim, który był wójtem do końca 2006 r. nic nie ma. Zważywszy, że akces do UE był w 2004, a pierwszą umowę o charakterze intencyjnym fundusz podpisał w maju 2009 r (nie z naszą gminą), to trudno sądzić, że p. Iwicki miał konkretny udział w umowie naszej gminy. Zaraz po wejściu do unii dużo się mówiło o dofinansowaniach, ale faktyczne umowy podpisywano dopiero po kilku latach. A rozliczano przyznaną dotację dopiero po zrobionej robocie. Ale może się co do p. Iwickiego mylę - w każdym razie w znanych mi źródłach niczego takiego nie ma. Trudno zatem mówić z zmniejszaniu, jeśli pierwsza umowa była w 2010 r.
        • jacek-wisniewski Re: Wiedza czystego 19.02.14, 20:55
          Rzekłbym, że to raczej nie wysypka. To pryszcze smile. Z wysypki można się wyleczyć. A pryszcze to bardziej geny smile. Co do zadłużenia, to: Jak Zaręba zadłuża, to dobrze. Jak inni to źle. To się nazywa system wartości Kalego. Z projektu budżetu (na naszej stronie, na stronie urzędu) wynika, że nie tylko zadłużenie prawie 50 milionów jest, ale po wpisaniu 15 milionów ze sprzedaży składników majątkowych (Ciekawe co. Może biurko wójta? A może na jakiejś działce gminnej jest ropa?) kwota ta tylko przy wykonaniu budżetu musi się zwiększyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka