17.02.11, 08:34
zrobiłam sobie ten test
nie umiem zinterpretowac i odczytac wyników
czy podjął by się ktoś tej interpretacji? może się ktoś na tym zna
przesłałabym moje odpowiedzi na email?
Obserwuj wątek
    • bordeerkaa Re: test mmpi 18.02.11, 13:31
      A skąd wzięłaś ten test? JEst gdzieś w necie?
      • some30 Re: test mmpi 18.02.11, 13:53

hej, z netu, z chomików
    • dodoslawa Re: test mmpi 23.02.11, 06:31
      skoro "grzebiesz" na chomiku to wyszukaj sobie tam podręcznik matkowskiego "Interpretacja testu mmpi.. czy coś w ten deseń... skoro ma go już Ci zinterpretować ktoś anonimowy i niekoniecznie kompetentny z forum to może warto spróbowac samemu... a ten test to zapewne testowa wersja komputerowa programu skala :P też byłam na tym, etapie że kompletnie nie wiedziałam juz czy coś jest ze mna nie tak i zwariowałam czy ewidentnie se wkręcam i mam się wziąść za łachmany i działać...i wówczas szukałam wszelkich sposobów, żeby w końcu dowiedzieć sie prawdy samemu... na terapię trafiłam, już w momencie kiedy wiele rzeczy umiałam nazwać i stwierdzić, że są- były "nienormalne", w kwestie likwidowania tego- nie wnikam- tutaj pozostawiam pole do popisu mojej Pani terapeutce, gdyż zawsze trzeba pamiętać, żeby mimo wszystko specjalistą tutaj jest ona..
      • some30 Re: test mmpi 24.02.11, 09:03
        wisi mi kompetencja
        to moj sposob na zabawe z soba, a za taka odpowiedz hmmm- dzieki
        • aigala Re: test mmpi 24.02.11, 10:55
          skoro "wisi Ci kompetencja" to pointerpretuj sobie sama, skutek bedzie taki sam-wiarygodnosc testu rowna zeru...

Psychologowie ucza sie miesiacami samych podstaw teoretycznych interpretacji testow a potem miesiace jak nie lata doskonalenia sie podczas pracy z "zywymi" pacjentami. Trzeba miec od tego wiedze ale i wyczucie-to co wychodzi w tescie nie zawsze jest jednoznaczne z rzeczywistoscia, nalezy znac caly kontekst, aby moc dobrze zinterpretowac.

"some30 napisała:
          a za taka odpowiedz hmmm- dzieki"
          Po co wiec zadajesz pytanie skoro wiesz jakich odpowiedzi oczekujesz?..
          Sama sie pointerpretuj to bedziesz zadowolona, bo wywnioskujesz sobie to, co chcesz wywnioskowac, nie przynajmniej bedziesz miec pretensji do nikogo.

A nie pomyslalas isc do psychologa i poprosic o takie badanie?..
          Na poczatku z reguly wykonuja takie bad jesli osoba ma niejasny obraz chorobowy, przy zab osobowosci jest on bardzo wazny, pozwala wykluczuc inne ciezkie zaburzenia i choroby.
          Nikt Cie nie zmusi, zebys dalej chodzila do psychologa, ale mozesz przeciez wydębić to badania i wyniki i wiecej sie tam nie pokazac. No ale skoro tak Cie ciekawi Twoja osobowosc to moze warto zrobic to "tak jak trzeba" u psychologa i troche pogrzebac w sobie a moze i z terapii skorzystac?

I tak zrobisz jak zechcesz, Twoje zycie, twoj test;)
          • atramentc Re: test mmpi 24.02.11, 18:41
            hej. ja nie wiem jak sie odczytuje wyniki testu, ale moja terapeutka mowila, ze czesto psychologowie nie potrafia odczytywac wyników tego testu, wiec co dopieor tutaj na forum...
            moze idz do dobrego terapeuty i popros o to, zeby go sprawdził?

aha, i tutaj na forum zawsze zanjdzie sie ktos kto nie fajnie odpowie. przekonalam sie na własnej skorze. ;)
            Pozdro.
          • ol-a15 Re: test mmpi 23.03.14, 15:23
            WISKAD- jeśli ktoś posiada klucz, tzn pytania i prawidłowe odpowiedzi do tego testu to proszę o wysłanie go na e-mail ol-a15@gazeta.pl.
            To dla mnie bardzo ważne, z góry dziękuję!!!
            • toxic_chick Re: test mmpi 23.03.14, 17:07
              Kuriozalny, wykopany temat... ;)

Test mmpi samoczynnie i na podstawie wynikow / klucza moze jedynie wyodrebnic 10 klinicznych subskali, jako rezultat odpowiedzi na okreslone pytania w okreslony sposob... innymi slowy to jakby okreselnie profilu psychologicznego osoby badanej i nic ponad to ;)
              Wskazuje np. na depresje, parajone, hipochondrie, histerie, hipomanie itp. i nigdy nie jest stosowany samodzielnie... na zasadzie: test = JAKAKOLWIEK dizgnoza! To jeden z ilus sposobow poznania osobowosci pacjenta, czesto dopelnienie terapii w przypadku watpliwosci! Jego interpretacje jest tylko i wyłącznie dokonywana przez lekarza w kontekscie wczesniej przeprowadzonego wywiadu, spotkania czy spotkan!
              Wyniki testu nie sa jednoznacze i wymagaja brania pod uwage historii pacjenta + obecnego stanu.... wiec nie, nie i jeszcze raz NIE laik nie jest w stanie dokonac interpretacji!

Jesli chodzi o BPD to nie ma jednego, czadowego tesu, ktory stawia diagnoze! testy sluza wyeliminowaniu lub wyborze okreslonych skladowych zaburzenia.... i nic ponad to! kropka.
              • justyna00007 Re: test mmpi 26.05.15, 23:07
                Chciałam zapytać czyjest taka możliwość, aby test dostać do domu? Czy uzupełnia się go tylko w pbecności psychologa?
                Dostałam do domu i zastanawiam się nad zasadnością tego i zgodnością z etyką.
            • 7elita Re: test mmpi 27.04.16, 15:46
              Juz ci mówię odpowiedzi prawidłowe to jak najbardziej szczere i spontaniczne ;) i tak tam wychodzi czy ktoś próbuje to obejść czy kłamie bo są skale kontrolujące... Nikt ci nie powie jak odpowiedzieć abyś wyszła na jak najbardziej normalną bo jaki to ma sens? Ten test ma pomagać a nie służyć do zapewnienia dobie atrakcji...
    • taniaw7 Re: test mmpi 13.05.16, 12:07
      i jak go interpretujesz masz podręcznik?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka