Dodaj do ulubionych

proszę o pomoc Eksperta!!!

08.11.06, 16:57
wiele razy się odchudzałam z niezłymi wynikami. Ostatnim razem (było to w zeszłym roku) schudłam 15 kg w ciągu 1,5 miesiąca.
Oczywiście spowrotem przytyłam i tak za każdym razem po odstawienu diety. w zeszłym roku 53 teraz 73kg. cóż zaczęło się po
pierwszej ciąży.... kiedyś 53 to była moa odpowiednia waga. wykonałam wszystkie niezbędne badania (te hormonalne też) i wszystko
gra. lecz teraz mam kłopot. Mój organizm powiedział STOP. za nic w świecie nie chce schudnąć choćbym ćwiczyła miesiąc i prawie nic
nie jadła ( wieżcie mi próbowałam) co mam zrobić by schudnąć? może są na to jakieś tabletki. bo od dłuższego czasu odżywiam się
racjonalnie i nic...proszę o pomoc... pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ewa.bednarczyk.witoszek Re: proszę o pomoc Eksperta!!! 12.11.06, 14:02
      Przyczyną nawrotu nadwagi jest powrót do produktów mlecznych codziennie.
      (Ludzie uwielbiają kawę z mlekiem i nawet ta łyżeczka blokuje schudnięcie).
      Drugą przyczyną jest powrót do pojadania zbożowych, to powrót do jaj z
      pieczywem, kiełbasy z pieczywem, ryb z pieczywem, bigosu z pieczywem itd.
      Zastosuj mleczne i zbożowe co 3-7 dni. Jadaj warzywa, jaja, ryby, wolowinę,
      olej/smalec (malo), albo przejdz na kopengadzką, ale pamiętaj o
      niebezpieczeństwie powrotu do nawyków.
      Ewa Bednarczyk-Witoszek
      www.dietaoptymalna.com
      • audwork Re: proszę o pomoc Eksperta!!! 12.11.06, 15:21
        ewa.bednarczyk.witoszek napisała:

> Przyczyną nawrotu nadwagi jest powrót do produktów mlecznych codziennie.
        > (Ludzie uwielbiają kawę z mlekiem i nawet ta łyżeczka blokuje schudnięcie).
        > Drugą przyczyną jest powrót do pojadania zbożowych, to powrót do jaj z
        > pieczywem, kiełbasy z pieczywem, ryb z pieczywem, bigosu z pieczywem itd.
        > Zastosuj mleczne i zbożowe co 3-7 dni. Jadaj warzywa, jaja, ryby, wolowinę,
        > olej/smalec (malo), albo przejdz na kopengadzką, ale pamiętaj o
        > niebezpieczeństwie powrotu do nawyków.
        > Ewa Bednarczyk-Witoszek
        > www.dietaoptymalna.com

o matko ! a tys kto, ze tak od rana bredzisz?
        • brumbak1 Re: proszę o pomoc Eksperta!!! 12.11.06, 15:28
          audwork napisał:

>
          yków.
          > > Ewa Bednarczyk-Witoszek
          > > www.dietaoptymalna.com
          >
          > o matko ! a tys kto, ze tak od rana bredzisz?
          ................
          to jakaś opty fantyczka
          do kosza
          • audwork Re: proszę o pomoc Eksperta!!! 12.11.06, 15:34
            brumbak1 napisał:

> audwork napisał:
            >
            > >
            > yków.
            > > > Ewa Bednarczyk-Witoszek
            > > > www.dietaoptymalna.com
            > >
            > > o matko ! a tys kto, ze tak od rana bredzisz?
            > ................
            > to jakaś opty fantyczka

aaaa, rozumiem:)))))

> do kosza

A umiesz to robic? bo u mnie to jakos nie dziala.
            Plisss, zrob to za mnie, wielkie dzieki z gory.

• a_gneskka Re: proszę o pomoc Eksperta!!! 13.11.06, 01:01
      Napisz, jak ćwiczysz i jak się odżywiasz - sądzę, że odchudzałaś się niezbyt
      racjonalnie i bardzo skokowo (15 kg w ciągu półtora miesiąca to zdecydowanie za
      dużo). Nie sądzę by potrzebna była Ci radykalna dieta, raczej należy długotrwale
      zmienić nawyki żywieniowe (sugeruje to efekt jojo), dodać ćwiczenia i powoli
      (4-5 kg miesięcznie) zmierzać do celu. Z pewnością zajmie to więcej niż
      1,5miesiąca ale efekt też będzie o wiele bardziej długotrwały.
      • margolec1 Re: proszę o pomoc Eksperta!!! 14.11.06, 08:35
        rano piję kawę bo bez niej żyć nie moge. rozpuszczalna z mlekiem bez cukru. potem 1/2 kromki razowego pieczywa z serkiem twarogowym figóra.
        tak około 12 druga kawa z mlekiem zazwyczaj do godz 13 - 14 nie jestem głodna lub nie mam czasu zjeść. ok 14 jem jakiś owoc. głud dopada mnie ok 17 i robie sobie warzywa z parelni (krótko obrobione termicznie by były chrupiące) na niewielkiej ilości oliwy z oliwek lub z pestek winogron. żadko dodaję do nich pierś z kórczaka lub rybkę. i to wszystko co jem na dzień. W ciągu dnia jeste ok 3 -4 godzin na spacerze (szybki marsz po mieście) po południu odbieram dzieci z przedszkola więc trochę z nimi jeszcze się przejdę i od 17 jestem w domu i tu mam obowiązki. Wieczorem jak idą spać robie ok 80 brzuszków i lulu i tak codziennnie od miesiąca.Ten tależ warzyw wydaje mi się że był dobrym pomysłem bo odzwyczaiłam się dzięki niemu do podiadania wieczorem. wiec nie jestem głodna przez cały dzień. a oprócz kawy pije jeszcze zwykłą wodę mineralną lub rzadko herbatkę wspomagającą odchudzanie. pozdrawiam
        • linn_linn Re: proszę o pomoc Eksperta!!! 14.11.06, 09:24
          Droga do jo-jo...
          • evelak Re: proszę o pomoc Eksperta!!! 16.11.06, 13:04
            Mam 174 cm , ważę obecnie 70 kg , 15 miesięcy temu urodziłam dziecko i od tego
            czasu staram się zrzucić zbędne kilogramy. Udało mi się zrzucić 5 kg na diecie
            kopenhaskiej,która zasosowalam 2 razy - w styczniu 2006 zgubiłam 3kg i miesiąc
            temu 2 kg. Cały czas staram sie nie jeśc węglowodanów, głównie jem- tuńczyka,
            drób, jogurty, sery, śledzie, ryby.Mam spory problem z wypijaniem ok. 1,5 litra
            wody dziennie zwykle jest to kawa, herbata- 2 szklanki.Co robię nie tak.Nie
            ćwiczę- brak czasu
            • linn_linn Re: proszę o pomoc Eksperta!!! 16.11.06, 13:56
              A ile chcialabys wazyc? Byc moze dieta kopenhaska niepotrzebnie obnizylas sobie
              metaboilzm... Sery... Zalezy jakie i ile ich jesz. Sa dosc kaloryczne.
        • a_gneskka Re: proszę o pomoc Eksperta!!! 24.11.06, 01:56
          Tak jak napisała linn_linn: droga do jojo, i to najszybsza z mozliwych. Jesz
          zdecydowanie ZA MAŁO!

Musisz jeść i więcej, i częściej, i mieć bardziej urozmaicone menu. Na śniadanie
          zjedz opakowanie serka + kromkę chleba, ale dodaj do tego np. parę rzodkiewek
          albo po śniadaniu zjedz jakiś owoc.

Potem zrób sobie do pracy jakąś salatkę/kanapkę (cieniutkie kromki chleba, sporo
          chudej wędliny + warzywa) - nawet jesli jesteś zajęta, to to się szybko zjada.
          Możesz też zjeść kawałek grahamki z jogurtem czy kefirem.

Główny posiłek to nie mogą być tylko warzywa - by był on pełnowartościowy musisz
          do nich dodać mięso, rybę czy jajka, albo np. posypać startym żółtym serem
          Oliwa jest jak najbardziej OK.

No i kolacja - nie wolno jej omijać. Moze to być np. sałatka warzywna z
          tuńczykiem, lekka zupa np. z soczewicy (ostanio mój ulubiony kolacyjny posiłek)
          albo chociaż duży (400 g) kubek jogurtu.

Dodaj to tego jakieś ćwiczenia aerobowe (biegi, rower, rolki, pływanie, czy
          choćby długi szybki marsz). Brzuszki nie są ćwiczeniem odchudzającym (BTW:
          robisz ich 80 jednym ciągiem czy w kilku seriach?).

I dopiero przy takim odżywianiu i ćwiczeniu możesz mówić o skutecznej walce z
          nadwagą, więc zacznij jak najszybciej. Życzę zapału i powodzenia :)

• margolec1 Re: proszę o pomoc Eksperta!!! 24.11.06, 07:57
            a_gneskka - ja odżywiałam sie w ten sposób jak opisałaś przez ostatnie 6 miesięcy i nie dosyć że nie schudłam to jeszcze przytyłam 5 kg ( a były to posiłki nie duże - takie w sam raz) mimo aktywnego trybu życia, a jestem cały czas w ruchu żadko siedze w domu a nie pracuje, dużo chodze szybkim marszem ok 4-5godzin dziennie oprócz tego codziennie pływam, zaczełam jeść tak mało bo ileż można czekać aż bedzie jakiś skutek z diety przecież to nie jest normalna reakcja a jak już mówiłam badania mam ok. Przeszłam w życiu 3 głodówki i to pewnie po nich mam takie problemy chcę tylko wiedzieć jak moge temu zaradzić...
            • linn_linn Re: proszę o pomoc Eksperta!!! 24.11.06, 14:25
              To moze powinnas zaczac od badan lekarskich... 4-5 godzin marszu dziennie i
              posilki w sam raz / co to znaczy zreszta "w sam raz": dla mnie czy dla
              Korzeniowskiego, kiedy trenuje? /.
              • margolec1 Re: proszę o pomoc Eksperta!!! 24.11.06, 18:46
                mówiłam już że badania robiłam nawet te hormonalne wszystko jest ok, nie licząc nieznacznego podwyższenia poziomu prolaktyny, ale to nie powinno mieć wpływu na mój problem. moje dotychczasowe głodówki nauczyły mój organizm magazynowania wszystkiego co mu dostarczam, dlatego jest jak jest, mam rozchwiany metabolizm, tylko chciałabym wiedzieć od mądrzejszych ode mnie co mam zrobić aby w końcu zrzucić a wcześniejsze posiłki? np, kromka razowca z chudą wędliną sałatą rzodkiewką i pomidorem do tego kawa zbożowa z mlekiem - to śniadanie
                jogurt naturalny lub raczej kefir ( msły)-na drugie śniadanie, obiad to: ryba filet na parze surówką i łyżką ryżu brązowego, podwieczorek 1/4 ananasa świeżego lub jakiś inny o9woc np grejfrut, kolacja lekka - przeważnie trochę ( 2-3łyżki) sałatki z pomidora, ogórka, rzodkiewki, sałaty, cebulki i 1/2 jajka - to raczej nie było ani zbyt obfite ani zbyt małe co?? a jednak... może ktoś ma jakiś pomysł by mi pomóc?? Jak na razie krytykujecie mnie zanim poznacie cały przebieg moich dotychczasowych porażek które są przyczyną stanu w jakim się teraz znajduje...pozdrawiam
                • linn_linn Re: proszę o pomoc Eksperta!!! 24.11.06, 19:01
                  No to chyba tylko ktos z ekspertow... Nie sadze jednak, aby na dystans pomogl.
                  O ile dobrze pamietam, byl juz tutaj chyba taki problem: niestety "zabawy" z
                  wlasnym metabolizmem zle sie koncza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka