Dodaj do ulubionych

Demokracja walcząca...

27.02.25, 19:45
... w pełnej krasie smile

tvn24.pl/swiat/rumunia-prokuratura-wszczela-dochodzenie-w-sprawie-kandydata-na-prezydenta-calina-georgescu-st8325046
Obserwuj wątek
    • rzeka.suf Re: Demokracja walcząca... 27.02.25, 21:07
      paradoks tolerancji.
      czy ochlokracja to demokracja?
      kto decyduje?
      faszyzm jako forma demokracji

oczywiscie mi georgescu zupelnie nie szkoda, a jego wyborcow uwazam za durni - slawne juz stluszczone dusze.

ogolnie temat ciekawy, szczegolnie ze ostatnio stal sie juz zupelnie nieoczywisty, tj sam wujek wszechmogacy przedefiniowal polityczna poprawnosc i opowiedzial sie za, a nie jak jeszcze miesiac temu, przeciw takiej demokracji.

ciekawa jestem, co tu napiszecie, ale raczej nie bede sie udzielac.
      • extramuralrura Re: Demokracja walcząca... 27.02.25, 21:33
        paradoks tolerancji

Nie żaden paradoks, tylko dobry przykład tego, co wymyślił w swoim chorym umyśle Marcuse: prawdziwa tolerancja to tolerancja wyzwalająca w przeciwieństwie do tej tradycyjnej, która jest w swojej istocie represywna.

A co toleruje tolerancja wyzwalająca? Ano TYLKO to, co wyznaczymy MY, wąska kadra przywódców...

czy ochlokracja to demokracja?

A to tylko nowomowa, mająca pokazać, że niby jest różnica między ludem i tłuszczą. Kiedy społeczeństwo myśli to, co MY chcemy, jest dobrym ludem. Kiedy nie, to samo społeczeństwo natychmiast staje się złym motłochem

kto decyduje?

Jak zwykle, służby, często na smyczy większych od nich, pewnie z zagranicy

faszyzm jako forma demokracji

Faszyzm nie może być formą tzw. demokracji, bo w założeniu ma wszechwładzę państwa we wszystkim
        • rzeka.suf Re: Demokracja walcząca... 28.02.25, 14:16
          "The Fascist State (...) is a people’s state, and, as such, the democratic State par excellence.”
          — GIOVANNI GENTILE

• a_iii_ty Re: Demokracja walcząca... 28.02.25, 14:32
            Dokladnie, linczowanie jednego przez tlum, to tez demokracja. Glos wiekszosci.
          • extramuralrura Re: Demokracja walcząca... 28.02.25, 15:04
            Państwo nie jest tylko władzą, która rządzi i kształtuje indywidualne wole za pomocą praw i wartości życia duchowego, ale jest także siłą, której wola dominuje także za granicą... Dla faszystów wszystko jest w Państwie i żadne indywiduum ani grupa nie może być poza państwem... Dla Faszyzmu, Państwo jest absolutne, natomiast indywidua czy grupy są tylko relatywne...

-GIOVANNI GENTILE
            • rzeka.suf Re: Demokracja walcząca... 28.02.25, 15:33
              magia slowa, kazdy sobie wybierze co mu pasuje wink ide do roboty, nie mam czasu na faszyzm.
              • rzeka.suf Re: Demokracja walcząca... 28.02.25, 15:39
                albo wlasnie musze zajac sie faszyzmem w praktyce, bo mi sie malpy w cyrku zbiesily. rece podnoszone na wladze. tymczasem mamy mecz zelenski - trump. trzymam kciuki.
    • wilczamia Re: Demokracja walcząca... 27.02.25, 23:24
      Wolnosc dla wrogow wolnosci oznacza finalnie koniec wolnosci, ale brak wolnosci dla wrogow wolnosci oznacza koniec wolnosci wczesniej niz finalnie.

Georgescu nie jest wrogiem wolnosci BTW. A w ogole to najbardziej mnie w nim swedzi to jego insiderstwo. On ma za soba dlugie lata pracy dla progresywnych idei w tzw. szanowanych instytucjach smile

A w ogole to jest absolutnie jasne, co kto tu napisze i ze z inwektywami wystapia obroncy "cywilizacji". Chyba sobie kawe zrobie.

Kupilam sobie natomiast dwie ksiazki Junga o synchronicznosci, sprawdzilam kto, poza fizykami kwantowymi, sie po nim tym zajmowal i robie sobie wish list z lekturami. A nie tam pierdolenie o tym, co juz wiemy, a inni sie ze strachu zawierzgaja, ze nie.

To jest dla mnie wszystko zbyt przewidywalne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka