Dodaj do ulubionych

problem z routerm w sieci kablowej multimedia

30.10.09, 14:14
Witam.
mam następujący problem. Posiadam internet w sieci kablowej multimedia i
podłączyłem do modemu otrzymanego od operatora Router Philips SNk5600. W domu
korzystam tylko z netu bezprzewodowego, sygnał z rutera. Wszystko działa
dobrze, ale problem polega na tym że z reguły raz dziennie net się rozłącza
tzn. na pasku jest dalej połączenie z routerem aktywne i wygląda że jest ok
ale strony się nie ładują gg i skype sie wyłącza. Odłączam wtedy wtyczkę od
routera i podłączam od razu i za parę sekund jest znowu połączenie. O co tu
chodzi?? ma ktoś pomysł jak to rozwiązać?
Obserwuj wątek
    • Gość: smutas Re: problem z routerm w sieci kablowej multimedia IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 30.10.09, 16:36
      Czy mozesz sie zalogowac do routera i podac wartosci sygnalu? TX/RX i SNR - to te najwazniejsze. Inna sprawa moze byc zbyt krotki "lease" IP. No i podstawa, ktora czesc polaczenia nawala. Czy polaczenie PC-router czy modem-kabel(CMTS)?

cheers
      • szags Re: problem z routerm w sieci kablowej multimedia 30.10.09, 21:27
        nie znam się na tym, ale na moje to jakby router zaczynał nadawać inny sygnał i
        wtedy ja nie mam połączenia. Modem multimedii napewno daje sygnał do routera,
        kabel raczej ok bo go nie ruszam. Ja tak na chłopski rozum to widze ze jest
        zakłócenie między routerem i kompem. Bo odłączam tylko wtyczkę od prądu routera
        czyli niejako go resetuje i wraca do normy wszystko. Te parametry nie wiem czy
        można sprawdzić podejrzewam ze tak, jeśli tak to jak mam je ustawić??
        • Gość: smutas Re: problem z routerm w sieci kablowej multimedia IP: *.dsl.bell.ca 31.10.09, 06:07
          Czy to znaczy, ze masz dwa osobne urzadzenia? Router i modem, czy wszystko w jednym?
          Jesli router to osobne urzadzenie to sprobuj sie do niego zalogowac. Adres IP
          powinien byc w instrukcji, tak samo jak username i password. Jak juz sie
          zalogujesz to poszukaj sekcji "wireless". Tam powinna byc mozliwosc zmiany
          kanalu. Jesli w okolicy jest podobny router, lub jakikolwiek, ktory nadaje na
          tym samym kanale moze dochodzic do zrywania polaczenia. W zasadzie duzo zrobic
          sie nie da. Jesli to router z firmy kablowej to proponuje do nich zadzwonic i
          zapytac o warunki wymiany na inny.
          Zreszta jak wyglada sprawa syganl WiFi? Oraz z jaka predkoscia laczy sie twoj
          komputer z routerem? Jesli sygnal jest slaby a predkosc spada ponizej powiedzmy
          11Mbps to zdecydowanie cos nie dziala poprawnie - oczywiscie jesli PC i router
          nie sa od siebe bardzo daleko :-)

Podaj jaki to modem i jaki router.
          • szags Re: problem z routerm w sieci kablowej multimedia 02.11.09, 10:27
            to są dwa osobne urządzenia. Modem zewnętrzny to ten klasyczny który daje
            multimedia do umowy, a router to mało znany w Polsce Philips SNK5600. Co do
            sygnału to najczęściej łączy się z prędkością 54mbps czasem 48Mbps, rzadko 36.
            Ale co ciekawe, jak fizycznie nie mam połączenia z internetem (to co mówiłem że
            mnie zrywa) to na pasku jest dalej ikonka że bezprzewodowa sieć działa i sygnał
            dalej wyświetla się powiedzmy 54Mbps. Czyli połączenia z routerem komp nie
            traci, ale netu nie ma. także na chłopski rozum wydaje mi się że coś się dzieje
            na linii moden-router, ale modem i kabel są napewno ok. Kabel próbowałem inny i
            było to samo. Nie wiem czy może jakieś parametry łącza się w trakcie zmieniają
            czy co??
            • Gość: smutas Re: problem z routerm w sieci kablowej multimedia IP: *.dsl.bell.ca 02.11.09, 20:16
              Hmm - klasyczny modem multimedii... Jak by ci to powiedziec... Nie mam bladego
              pojecia jaki modem Multimedia daje do umowy. Nie bardzo nawet wiem co to jest
              Multimedia, bo z Polski wyjechalem zanim kablowka stala sie naprawde popularna.
              Model o tyle jest istotny, ze moge ci powiedziec jaka powinna sekwencja LEDow
              lub jakie moga byc problemy jesli napiszesz np. Power i DS - sie swieci, US i
              Link - miga. Ale to jest zalezne od modelu. Rozni producenci opisuja modemy w
              rozny sposob i inaczej modemy przechodza self-test.

Wracajac do routera. Czy moglbys kliknac Start -> run (uruchom) i wpisz cmd.
              Nastepnie w linii polecen wpisz ipconfig /all. Interesuje nas Default Gateway
              (brama domyslna). Zanotuj ten adres IP. Nastepnie wytaj polecenie: ping (adres
              IP domyslnej bramy).
              Oczywiscie mowi o tym momencie gdy NIE MASZ polaczenia z internetem a ikonka
              wskazuje polaczenie z routerem. Powiedz czy pingi "wracaja" czy pokazuja timeout.
              I jeszcze jedno czy mozesz podpiac komputer do routera zwyklym kablem ethernet?
              Jesli tak to rozlacz siec bezprzewodowa i polacz sie kablem. Wykonaj ten sam
              test pingami.
              Jesli pingi przechodza to sproboj ping na jakiejs ogolnie znanej stronie, czyli
              np: ping gazeta.pl. Ale tu pewna uwaga - wiele stron nie zwraca pingow -
              pingowanie Microsoft.com zawsze da ci "timeout".

Wyglada na to, ze do zalogowania sie do twojego routera w przegladarce musisz
              wpisac adres: 192.168.1.2 i zostawic puste pole "password". Jak uda ci sie
              zalogowac to porzegladaj ustawienia. W wiekszosci wypadkow po stronie WAN
              wszystko powinno byc poustawiane jako "automatycznie". Od strony LAN / WLAN
              podobnie: DHCP server powinien byc aktywny z czasem leasingu powiedzmy 7 dni.

cheers
              • szags Re: problem z routerm w sieci kablowej multimedia 03.11.09, 21:12
                Modem to motorola SB 5101E. Brama domyślna 192.168.1.2, DHCP i DNS
                mają też 192.168.1.2. Narazie mnie nie rozłączyło od wczorja więc
                tamtych pingów nie zrobiłem
                • szags Re: problem z routerm w sieci kablowej multimedia 03.11.09, 21:56
                  właśnie mi się przed chwilą rozłączył i szybko zrobiłem to co napisałeś uruchom
                  itp. zrobiłem print screen żeby porównać z tym co będzie po resecie routera. I
                  wszystko dokładnie było to samo. Wszystkie IP DNS itp. i reagował identycznie na
                  pingi (4 pobrane, 4 wysłane 0 strat). Nie wiem o co w tym chodzi...
                  • swojadroga Re: problem z routerm w sieci kablowej multimedia 03.11.09, 23:13
                    Co prawda nie miałem do czynienia z roterem Philips'a, ale to co piszesz objawia się jak problem sprzętowy routera. Kiedy miałem do czynienia z podobnymi objawami w innych markach i aktualizacja oprogramowania samego routera nie pomagała to kończyło się to całkowitym "padnięciem" routera po krótszym lub dłuższym czasie.
                    Czasem pomagało na jakiś czas przynajmniej wyłączenie automatycznego pobierania adresów i ręczne ustawienie w komputerach adresów IP, bramy, maski oraz DNS (na te same, które z automatu nadawał router a konkretnie DHCP).
                  • Gość: smutas Re: problem z routerm w sieci kablowej multimedia IP: *.dsl.bell.ca 04.11.09, 04:44
                    Chodzi o to, ze masz polaczenie PC - router. Czyli problem najprawdopodobniej
                    lezy gdzie indziej.
                    Czy zwrociles uwage ktore LEDy swiecily sie na modemie? Jesli swiecily sie
                    "wszystkie" cztery zielone i ta na dole pomaranczowa to znaczy, ze modem jest
                    zsynchronizowany z CMTS. Ale nie znaczy to, ze komunikuje sie poprawnie z
                    serwerem DNS i DHCP w firmie kablowej. Czy mozesz wklepac w przegladarce adres
                    192.168.100.1 ? Powinna pojawic sie strona diagnostyczna modem. Jesli tak to
                    kliknij "signal" i podaj wartosci "transmission power", "receiving power",
                    "signal noise ratio - downstream". Tak ja mowilem wczesniej, niektore firmy
                    wylaczaja ta strone... niestety.
                    Jesli mozesz zalogowac sie do swojego routera to powinienes sprawdzic jaki jest
                    adres IP po stronie WAN / Internet. Sproboj znalezc opcje pozwalajaca odswiezyc
                    IP. Jesli zamiast normalnego adresu dostaniesz 0.0.0.0 to znaczy, ze modem ma
                    klopoty z serwerem DHCP po stronie multimedii.
                    Inny test, ktory mozesz zrobic to zapisac adresy IP paru popularnych stron. np
                    Gazeta.pl 80.252.0.145 czy google.pl 209.85.229.104 i sprobowac czy da sie
                    pingowac je po adresie IP zamiast po nazwie. Jesli pingi wracaja (a wpisanie IP
                    w przegladarce spowoduje wyswitlenie strony)to znaczy, ze cos jest nie tak z
                    DNS. Byc moze pada DNS Multimedii, wtedy najprosciej jest wpisac w routerze na
                    stale adres np. openDNS czy innego sprawdzonego DNSa. Ale moze to tez byc
                    objawem zle funkcjonujacego routera ktory "gubi" te adresy. Takie gubienie z
                    kolei moze swiadczyc o problemach z modemem lub/i marnym sygnalem do niego
                    dochodzacym. Dlatego proponuje tez pingowac np. google.pl przez kilka minut by
                    zobaczyc czy nie tracisz paczek - czyli "ping google.pl -t" a nastepnie Ctrl-C.
                    Kolega Swojadroga daje tez rozsadne podpowiedzi.
                    cheers
                    • Gość: michal Re: problem z routerm w sieci kablowej multimedia IP: *.portnet.pl 03.12.09, 19:59
                      U mnie jest podobnie, czasem internet znika, jest polaczenie wifi komp-router,
                      ale jest dziwny adres ip multimedii, z przyzwyczajenia resetuje routera i mam
                      spokoj na jakis czas;)
                      • lordoftomka Re: problem z routerm w sieci kablowej multimedia 07.12.09, 20:16
                        Witam wszystkich. Chciałbym też dodać od siebie że też mam taki sam modem
                        kablowy tyle że w telewizji kablowej TOYA. Ja mam podłączone to tak:
                        Modem kablowy Motorola SurfBoard 5100 ma dwa wyjścia, Ethernet i USB.
                        Pierwszy komputer podłączony bezpośrednio przez USB a drugi i trzeci są
                        podłączone przez router TrendNET w tym że 2. podłączony kablowo a 3. przez WiFi
                        W moim przypadku jak wszyscy są podłączeni to restart muszę robić średnio co
                        godzinę. Ja wnioskowałem że to wina routera bo komputer podłączony bezpośrednio
                        pod modem ma Internet ciągle.
                        Znajomy który też miał podobny problem ale z samym routerem powiedział że to
                        może być słabe napięcie w sieci i router jest bardzo wrażliwy na takie spadki i
                        to może powodować te zaniki..

Proszę o wasze opinie

ps. zamierzam się z kupnem nowego routera WiFi jakiegoś stabilnego, może coś
                        polecicie ??
                        • Gość: smutas Re: problem z routerm w sieci kablowej multimedia IP: *.dsl.bell.ca 07.12.09, 21:42
                          Czy mowiac "bo komputer podłączony bezpośrednio pod modem ma Internet ciągle.",
                          masz na mysli ten podpiety pod USB?

Jesli tak, to zadam "pytanie dodatkowe" :-) Ile masz / za ile placiesz adresow
                          IP? Bo po mojemu to zwykly konflikt IP. Czyli internet dziala poprawnie jesli
                          ruch jest niewielki. W momencie zwiekszonego ruchu, komputery o tym samym IP nie
                          wiedza do ktorego dany pakiet jest przeznaczony. Nastepnie nastepuje calkowite
                          zerwanie polaczenia.
                          cheers
                          • lordoftomka Re: problem z routerm w sieci kablowej multimedia 08.12.09, 19:34
                            W regulaminie TOYA nie ma ograniczeń na użytkowników, kiedyś był
                            tylko 1 ale teraz jest wzmianka o max. 32. tyle że od prawie 3 lat
                            były podłączone 3 komputery. Jest jeszcze jedna rzecz mam stały
                            publiczny adres IP
                            • Gość: smutas Re: problem z routerm w sieci kablowej multimedia IP: *.dsl.bell.ca 08.12.09, 20:10
                              Jakby to ci powiedziec... Mylisz pojecia. To, ze mozesz podpiac 32
                              komputery, bo tak mowi umowa, nic nie ma do rzeczy ile masz adresow IP.
                              Tak naprwade, mozesz podpiac i 100 pecetow przez router. Poza zmniejszeniem
                              wydajnosci domowej sieci nie odczujesz innych niedogodnosci. Najprawdopodobniej
                              TOYA nawet nie zauwazy, ze masz taka ilosc komputerow. Tak samo nie ma znaczenia
                              czy przydzielony adres IP jest dynamiczny czy statyczny.

Problem polega na tym, ze modem ma przydzielony JEDEN adres IP. Ten sam IP na
                              dwa porty - USB i Ethernet ma rozne adresy MAC. Zeby to zobrazowac to podam ci
                              przyklad. Powiedzmy, ze w bloku na ul. Kosciuszki 40 mieszka dwoch Kazikow
                              Kowalskich. Wysylajac do jednego z nich list mamy 50% szans na to, ze listonosz
                              dostarczy go wlasciwemu adresatowi.
                              • lordoftomka Re: problem z routerm w sieci kablowej multimedia 11.12.09, 21:16
                                Bez przesady nie musiałeś mi tego aż tak obrazować ale może innym taka forma
                                będzie zrozumiała. :-) Dziś kupiłem nowy router BELKIN i ku mojemu
                                niezaskoczeniu też był problem z internetem. Dochodzę do wniosku że to chyba
                                jednak wina modemu. Kolo w Mediamarkt powiedział mi że to może być wina
                                żywotności pakietów, że niby się zapycha pakietami. kazał ustawić na
                                nieskończoność ale w moim routerze nie widzę takiej opcji.
                                • Gość: smutas Re: problem z routerm w sieci kablowej multimedia IP: *.dsl.bell.ca 12.12.09, 15:49
                                  Zmiana TTL raczej nic nie da. A w kazdym razie nie rozwiaze problemu, najwyzej
                                  zmniejszy jego skutki.

Routerow Belkin nie za bardzo lubie. Ale to tylko osobista opinia. Co do modemow
                                  Motorola serii SB51xx to moge powiedziec, ze sa jednymi z najlepszych na rynku.
                                  Oczywiscie istnieje szansa, ze masz jakis uszkodzony.
                                  Proponuje kilka testow:
                                  Nie uzywaj Ethernet/ USB rownoczesnie. Podlacz wszystki komp. Ethernetem / WiFi
                                  przez router.
                                  Wydaj polecenienie: ping google.pl -t i pozwol mu dzialac przez jakies 5
                                  min. Potem Ctrl+C i sprawdz jakie miales czasy i czy nie tracisz paczek.
                                  tracert google.pl zobacz na ktorym skoku tracisz najwiecej czasu.

Zrob to samo z komputerem podpietym bezposrednio do modemu. I uwaga, nie
                                  zapomnij zresetowac modemu po odlaczeniu go od routera, lub po podlaczeniu do
                                  peceta. Modem pamieta adresy MAC i nie odswieza ich automatycznie.

Czasem dziwne rzeczy dzieja sie gdy dziala w tle np jais torrent. Domyslnie maja
                                  ustawione utrzymywanie 400 rownoczesnych polaczen. Zmien na 180 do 200. Powinno
                                  pomoc.

cheers
    • Gość: mati Re: problem z routerm w sieci kablowej multimedia IP: *.icpnet.pl 25.12.09, 22:38
      A ja mam internet przez kablówkę i routera w ogóle nie mogę podłączyć. Niby
      teoretycznie powinno zadziałać, ale nie działa. Zarówno roter i karta sieciowa
      jest TP linka.
      Czy przyczyną może być Windows 7 ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka