grzesiek0001 31.03.10, 15:01 nie od razu Rzym zbudowali... trzeba próbować.... nawigacja to początek ery gdy pojazd będzie sam się prowadził.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
antyekoterrorysta Re: NaviExpert Community Traffic Online - krótki 01.04.10, 13:28 Kolego autorze, czy kolega autor czasem nie został przekupiony - czy po prostu nie ma pojęcia o temacie? Do ch... wafla przecież automapa to ma od 4 miesięcy!!! - dokładnie w/g tego mechanizmu. Opczajcie targeo.pl. "Innowacyjny produkt" rotfl. Odpowiedz Link Zgłoś
a_kim_jestem Re: NaviExpert Community Traffic Online - krótki 01.04.10, 13:49 "antyekoterrorysta" - bardzo ciekawe - automapa twierdzi, że AutoMapa Traffic w telefonach pojawi sie dopiero wkrótce. Więc a) zrobili to po naviexpercie b) tylko naviexpert ma wystarczająco dużą liczbę użytkowników, aby to działało sensownie. kalkulatorlokat.pl Odpowiedz Link Zgłoś
zmyslowasowa Re: NaviExpert Community Traffic Online - krótki 01.04.10, 16:59 W Poznaniu działa całkiem nieźle. Mam od dwóch lat. Odpowiedz Link Zgłoś
antyekoterrorysta Re: NaviExpert Community Traffic Online - krótki 01.04.10, 17:17 No patrz. A ja mam na komórce od grudnia automape w wersji 6 i jakims cudem obsluguje traffic na żywo przez GPRS - zarówno wysyłanie danych o aktualnej predkosci i polozeniu jak i odbieranie danych o natężeniu ruchu... i dziwnym trafem dość skutecznie uwzględnia korki. Widocznie mam jakąś nieistniejącą wersję. Odpowiedz Link Zgłoś
pompeius_magnus Re: NaviExpert Community Traffic Online - krótki 01.04.10, 18:24 Faktycznie - przeterminowana nowość. W NawiExpercie od dwóch lat, w AutoMapie od pół roku. W obu skuteczność omijania korków raczej umiarkowana. Jednak przy braku TMC, to jedyne wsparcie dla zakorkowanego kierowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Re: NaviExpert Community Traffic Online - krótki 01.04.10, 18:31 Używałem TT, navi4all i naviexperta. Srodkowy odpadł w przedbiegach. Z tej trójki najlepszy i to zdecydowanie był TT. Naviexpert zanim przeliczył trasę, po przejechaniu skrzyżowania tyle razy kazał zawracać że go po prostu wyłączyłem. Był, bo teraz mam ovi maps i nic więcej do szczęścia mi potrzebne nie jest. Szybko przelicza trasy w razie konieczności, nie marudzi zbyt wiele, ładne, czytelne na telefonie mapy. Do tego dla nieomal całego świata. I to wszystko bezpłatnie. Czy trzeba czegoś więcej dla niezawodowego kierowcy, potrzebującego nawigacji klka razy w roku? No i nawigacja piesza, w razie spacerów po obcym terenie. Odpowiedz Link Zgłoś
kufel78 Re: NaviExpert Community Traffic Online - krótki 01.04.10, 22:18 trzeba przyznać autorowi, że to właśnie NaviExpert jako pierwszy w Polsce wprowadził nie tylko korki na żywo, ale też aktualizacje na bieżąco informacji o wypadkach, radarach itp. Niestety przez długi czas miał dość słabą pozycję na rynku bo działał tylko online, a jeszcze rok czy dwa temu pakiety transmisji danych przez komórkę były dość drogie. Sytuacja się dynamicznie zmienia. Teraz można mięć NE w pakiecie w Erze albo Play. Nokia poprzez udziały w Navteq zabiła bardzo fajny i darmowy projekt Nav4All, a sama rozwija Ovi Maps, które teraz już są darmowe. Android ma nawigację darmową od Google. Problemem w/w jest to że przesyłają kosmiczne wręcz ilości danych. Testowałem w/w i wiem co to znaczy. Zwłaszcza zagranicą. TomTom daje radę ale raczej w Europie zachodnij. MapaMap jest bardzo średnia. Osobiście kibicuję Automapie, która trochę późno weszła z korkami online, ale ma targeo i przede wszystki miplo z absolutnie największą i najbardziej aktualną listą punktów POI. Mankamentem Automapy jest to że sam silnik rośnie i rośnie a jego optymalizacja nie jest robiona należycie. A każdy balon niestety kiedyś pęka... blog.kufel.com Odpowiedz Link Zgłoś