kretynofil Re: Microsoft zarządza Polską 12.10.10, 12:22 @user0001: "Z tego co rozumiem, to w ramach przygotowania do wdrożenia, znajduje się takie wysepki i włącza je do głównych systemów informatycznych." Nie. Zapytaj von.g, on Ci wytlumaczy - to sie robi "siamo" i "zia darmo", bo tak jest napisane w JEDNYM dokumencie na ten temat ktory znalazl... Odpowiedz Link Zgłoś
pop_ivan Re: Microsoft zarządza Polską 12.10.10, 12:23 Na nic zda sie linux i Open Office jak jakieś ministerstwo przyśle do urzędu do wypełnienia formularz z makrami lub bazę w accessie. I cały misterny plan zaoszczedzenia na licencjach widzie w cholerę. Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: Microsoft zarządza Polską 12.10.10, 12:43 @kretynofil Ech powaznie wyprali ci w tej sekcie mozg. Podales mi liste potrzebnego personelu nie znajac wymagan i uzywanego przez nich oprogramowania. Bazujac na swoim ... doswiadczeniu. No to pytam jescze raz. Ile robiles migracji z M$ na FOSS? Zadalem to pytanie juz raz ,ale unikasz odpowiedzi. >Ty do tej pory nie podales zadnych konkretow na poparcie czegokolwiek co tu napisales. Moje buty sa inteligentniejsze od ciebie. Ja z tym projektem nie mam nic wspolnego. Klient mowi ,ze jest zadowolony a ty twierdzisz ,ze to zlodziej. Mam do wyboru jego slowo (czlowieka ktory zna projekt) albo twoje (M$ fanboya ktory zarabia na technologiach M$) hmm ciekawe komu wierzyc >podalem Ci liste nieuwzglednionych kosztow, nic nie podales. To ,ze zandarmeria nie opisala ich w gazecie nie znaczy ,ze nie sa skalkulowane. Naprawde to wymaga tyle wysilku intelektualnego ,zeby to zrozumiec? > Najpierw twierdziles ze migracja we francji sie zakonczyla To poprosze linka, gdzie tak twierdze. >Twierdzisz ze oszczednosci na licencjach dla kilku tysiecy stanowisk mogly wyniesc 7mln EUR - ale nie podajesz zadnych danych na podstawie ktorych tak uwazasz. Absolutnie zadnych. Poprost az dziw bierze jaki jestes tepy. Prosze siegnijmy po Twoj ulubiony: Doswiadczenie synek. Doswiadczenie A powaznie : "Moreover the Gendarmerie estimates dramatic savings from using free open source software that amount to nearly 7 million Euros per year." To sa ich wyliczenia , nie moje. Oczywiscie zawsze mozna nazwac ich zlodziejami. W koncu nie chca kupowac waszego crapwaru ... kryminalisci. >Wrzuciles jeszcze kilka przekomicznych historyjek ktore tylko dowodza tego ze nie masz pojecia o projektach IT Nie ma to jak Twoje historyjki o tym ,ze skoro zarabiazs tyle co tester to znasz sie na wielkich migracjach :) Odpowiedz Link Zgłoś
gm114 Re: Microsoft zarządza Polską 12.10.10, 12:59 Mam prośbę po pomoc do Szanownych kolegów. Być może ktoś z Szanownych Kolegów wie, jak go rozwiązać. Zwykli serwismeni i informatycy padli przy tym zagadnieniu. Niestety w tym przypadku z oficjalnymi konsultantami Microsoftu mam przykre doświadczenia. Wydaje się, że niestety są jakoś tak jakby troszkę "łapczywi" na pieniądze za konsultacje, ale chcą głównie rozwiązywać problemy typu: "jak zainstalować Excela". Tyle zaś, to nawet ja potrafię. Biorą po $ kilkaset za nic. Otóż pół roku temu samodzielnie zbudowałem komputerek złożony z 8 procków i7-980X 3.33 GHz, na ośmiu płytach, itd. To detale. Był kłopot że tak powiem z upakowaniem tego w specjalnie zrobionej obudowie. Największy kłopot jednak był z chłodzeniem ciekłym azotem, ciężko było to szybko zmontować. Miesiąc mordowałem się z radiatorami, kombinerkami i wkrętakami. Podkręciłem ustrojstwo do 4,3 na wszystkich procesorach /jako max. automatyczna opcja przy ekstremalnych obliczeniach w stresie/. Jakieś tydzień czasu zajęło mi uprzednie montowanie całej reszty, czyli oprogramowania i sprzętu, czyli oprócz chłodzenia. W TEJ CHWILI WSZYSTKO DZIAŁA BARDZO SPRAWNIE I SZYBKO. Stoi w odrębnym klimatyzowanym pomieszczeniu. Wszystko gra, prawie wszystko? Kłopot bowiem polega na tym, że zrobiłem to w Linuksie. Niestety znam się tylko na Linuksie, zresztą sami wiecie, można bez problemu ingerować w całe oprogramowanie, wszystko jest prymitywnie i logicznie proste. Natomiast kompletnie nie znam się na Windowsach, Nie potrafię zrozumieć tego systemu. Mam już ponad 50 lat i po prostu widocznie nie nadążam. A nie mam już czasu na edukację. Chociaż rzecz oczywista, tak jak wszyscy Koledzy uważam, że Windowsy są znakomitym i w pełni profesjonalnym systemem operacyjnym. Windowsy biją wszelkie systemy i są najlepsze po prostu. BEZ JAKIEJKOLWIEK DYSKUSJI. NO I TU MAM PROBLEM: JAK URUCHOMIĆ WINDOWSY NA MOIM SPRZĘCIE ??? LUDZIE POMÓŻCIE.. Próbowałem wszystkiego. Na początek ze 200 razy usiłowałem zainstalować po kolei wszystkie nowsze wersje Windowsów od XP w górę. Sam szybko wysiadłem. Potem straciłem chyba z 10 tysiaków na konsultantów. Bez rezultatu. NIKT NIE WIE, JAK URUCHOMIĆ NA TYM WINDOWSY. Linuksy uruchamiają się bez problemu, Próbowałem Red Hota, Mandrivę, Fedorę, Ubuntu stare i nowe wersje i jeszcze kilka innych bardziej czy mniej znanych Linuksów. Od razu łapią sprzęt. Stare wersje trzeba nieco samemu rozbudować czy raczej zmodyfikować, ale to prymitywnie proste drobiazgi, jest to łatwe, bo jak się nawet czegoś nie wie, to mnóstwo wariatów sweterkowych pomaga na portalach, piszą co i jak. Z tym, że sam też łatwo wiem co robić. A w Windowsach, które są przecież znacznie lepsze i technologicznie kilka epok z przodu, NIE MAM POJĘCIA, JAK URUCHOMIĆ TEN SPRZĘT. To jest irracjonalne. Dlaczego na systemie bijącym inne systemy na łeb, nie daje się tego zrobić. Sprzęt zbudowałem prawie wyłącznie do badań naukowych. Planuję w bliskiej przyszłości rozbudowę do klastra zawierającego 64 procesory j.w. Rzecz w tym jednak, że chciałbym mieć łatwy dostęp do zgromadzonych kilku tysięcy gigabajtów danych w specyficznych bazach zbudowanych i gromadzonych przez wiele lat w Windowsach. Tworzyć tego od nowa się nie da. Przetransferować - są chętni za 100 kawałków /i tak tanio, bo lata roboty/. Ale nie o kasę chodzi, tylko o czas. Nie mam czasu czekać. Chcę sprzęt uruchomić pod jakimiś Windowsami, obojętnie którymi, mam wszystkie legalne wersje. Mam z tego już potężny stres. BARDZO PROSZĘ I BARDZO POWAŻNIE O POMOC. I jeszcze 2 rzeczy: 1) jak w łatwy sposób przerabiać pliki dźwiękowe na teksty. Chcę dyktować komputerowi teksty zamiast pisać na klawiaturze. Nie mogę znaleźć programu do dyktowania w j. polskim, jest tylko w angielskim. 2) czy Ktoś wie, gdzie nabyć sprzętową klawiaturę z polskimi ogonkami? Chodzi o taka klawiaturę, aby jednym naciśnięciem klawisza - bez kombinacji kilku klawiszy - wyskakiwała ogonkowa literka. Chińczycy mają swoje znaki, Rosjanie i Bułgarzy mają bukwy. PRZECIEŻ MUSI ISTNIEĆ JAKIŚ PRODUCENT POLSKICH SPRZĘTOWYCH KLAWIATUR. JEST TO HIT I POMYSŁ NA ZROBIENIE MILIONÓW W POLSCE. Musi ktoś to produkować, ale kto?? Może Ktoś z Was wie, gdzie by to kupić. Od razu nabyłbym z 10 sztuk na początek. Bardzo dziękuję Szanownym Kolegom za uwagę i poważnie proszę o jakąkolwiek pomoc lub podpowiedź. Uszanowanie dla Wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Re: Microsoft zarządza Polską 12.10.10, 13:12 @von.g: "Ech powaznie wyprali ci w tej sekcie mozg. Podales mi liste potrzebnego personelu nie znajac wymagan i uzywanego przez nich oprogramowania. Bazujac na swoim ... doswiadczeniu." Tak. Na podstawie swojego doswiadczenia moge stwierdzic ze organizacja zatrudniajaca okolo 100.000 osob bedzie uzywala okolo 4-5 naprawde duzych systemow informatycznych (kilkuwarstwowych, rozproszonych), 50-100 systemow sredniej skali (kilka baz danych, serwer aplikacyjny, jakis frontend) i powyzej 300 systemow malych (baza danych + strona www). Dla takiej ilosci systemow przeprowadzenie analizy i przeniesienia ich do intranetu - 100 osob to minimum. "No to pytam jescze raz. Ile robiles migracji z M$ na FOSS?" Ponownie - to nie jest sednem sprawy. Koszt tutaj jest generowany nie przez MS, tylko przez aplikacje desktopowe ktore musza byc uruchamiane lokalnie (i ktore trzeba przeniesc do intranetu zeby uniezaleznic sie od srodowiska uruchomieniowego). A takich projektow (redesign istniejacej aplikacji sredniej skali) robilem juz kilka - i sredni koszt takiego projektu to pare milionow euro. Dodatkowo pracowalem przy projekcie wymiany systemu billingowego - tutaj blizej 20 mln euro. To sa konkretne koszta, synek - a nie "odinstalowac XP, zainstalowac srubuntu"... "Mam do wyboru jego slowo (czlowieka ktory zna projekt) albo twoje (M$ fanboya ktory zarabia na technologiach M$) hmm ciekawe komu wierzyc" Nie, synek. Masz do wyboru: - czlowieka ktory wprowadza pracodawce w blad ukrywajac koszty (caly raport to wypowiedzi WDROZENIOWCA), ale mowi to co chcesz uslyszec, - glos kogos z boku, kto z MS nie ma nic wspolnego, kto bral udzial w podobnych projektach i wie ile one kosztuja - ale mowi nie to co bys chcial uslyszec. Ponadto powtarzam: zapisz sie do PiS, tam zrobisz furore korzystajac z retoryki "kazdy kto nie z nami to wrog" i "jak bronisz produktow MS to dlatego ze na nich zarabiasz"... Smieszne jest to jak w kolko probujesz mi to wmawiac - a ja do znudzenia powtarzam: nie zarabiam na sprzedazy produktow MS... "To ,ze zandarmeria nie opisala ich w gazecie nie znaczy ,ze nie sa skalkulowane." Jesli twierdza ze nie bylo budzetu przeznaczonego na migracje to opcje sa dwie: - albo klamia, bo budzet byl, tylko nie chca sie do tego przyznac, - albo mowia prawde, budzetu nie bylo a migracja aplikacji zostala sfinansowana "z innych zrodel". "To poprosze linka, gdzie tak twierdze." W tym watku: "Sa tez przyklady migracji zakonczonych sukcesem. Np Zandarmeria Francuska." Nie slyszales, klamczuszku, ze klamstwo ma krotkie nogi? "Poprost az dziw bierze jaki jestes tepy. Prosze siegnijmy po Twoj ulubiony: Doswiadczenie synek. Doswiadczenie" Doswiadczenie Ci mowi ze mozna zaoszczedzic 1750 EUR/stanowisko rocznie na licencjach MS? A mozesz podac linka do jakiegos cennika gdzie tyle kosztuje system operacyjny + office? "To sa ich wyliczenia , nie moje." To nie sa wyliczenia, tylko SZACOWANIA. "Oczywiscie zawsze mozna nazwac ich zlodziejami." Oczywiscie ze mozna - wydali kupe kasy na jakis projekt i nie chca sie przyznac ile to naprawde bylo. "Nie ma to jak Twoje historyjki o tym ,ze skoro zarabiazs tyle co tester to znasz sie na wielkich migracjach :)" Wiesz, tak sie sklada ze pracowalem przy takich migracjach, widzialem je z bliska, widzialem kwoty o jakich mowa - i jesli ktos twierdzi ze zaoszczedzil jakas kwote, ale nie podaje w jaki sposob - to po prostu mu nie wierze... Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Re: Microsoft zarządza Polską 12.10.10, 13:17 @gm114: Riveting tale, chap! A tak na powaznie: po cholere chcesz na tym uruchamiac windows? Zeby w pasjansa pograc? No dobra, to teraz na powaznie: skoro kopiujesz ta sama historyjke ktora na wszystkich forach pojawiala sie setki razy to chcialbym Ci zwrocic uwage ze jest juz nieaktualna. Na konfiguracji tego kolesia ktory oryginalnie napisal tego posta dziala Windows Server 2008 Datacenter Edition. Co do klawiatur z polskimi ogonkami, mozesz sobie zmienic uklad klawiatury - bedziesz mial "ogonki" pod klawiszami [];'./ Natomiast co do oprogramowania do rozpoznawania tekstu to nie sadze zeby ktos inwestowal w polska wersje - bo i po co? Odpowiedz Link Zgłoś
gm114 Re: Microsoft zarządza Polską 12.10.10, 13:45 Do Szanownego Kol. Kretynofil: Jeszcze dziś zamówię tę wersję o której piszesz. Ale jeden z konsultantów coś tam mi wspominał i mam dokumentację z jego prac, iż niestety na sześciordzeniowcach ta wersja "dlaczegoś nie działa". Robił wiele prób, wzia miesięczną średnią krajową za kilka dni roboty i klapa. Po co napisałem - do obliczeń naukowych. Sęk w tym, że wiele projektów przygotowałem pod programami windowsowymi i zgromadziłem duże bazy danych, których nie daje się łatwo przenieść do Linuksa. Toteż chciałbym pracować w Windowsach. Ewntualnie nowe projekty mogę robic i w Linuksie, dla mnie to zupełnie obojętne. Ale to jest kilkanaście lat badań. To są tysiące gigabajtów danych. Do pasjansa i szachów mam jednordzeniowy komputer Pentium pracujacy oczywiście pod XP i Firefoksem. Polskie ogonki - potrzebuję kompletu znaków a nie podkładania pod inne. Dla mnie klawiatura może mieć i 500 klawiszy, im wiecej tym lepiej. Czasu nie mam na ciągłe błedy i poprawianie przy pisaniu tekstów oraz czasu nie mam na wchodzenie do biblioteki symboli. Chcę mieć dostep do wszystkich najważniejszych znaków i symboli jednym przyciśnięciem klawisza. Życie się kończy, a chcę coś jeszcze osiągnąć. Po co program do rozpoznawania tekstu? Bardzo dobre pytanie. To jest pomysł na to abyś Ty czy ktoś zdobył szybkie miliony w tym kraju. Każdy dziennikarz da fortunę za taki program. Każdy naukowiec piszący książki, każda maszynistka, sekretariaty, urzędy i tak dalej. Dla kolosalnej oszczędności czasu. Ręcznie piszesz naukową książkę przez 2-3 lata. Dyktując, nawet wystarczy 1 miesiąc. Jest chyba różnica. Ja np. piszę książki nie tylko w j. angielskim ale i w j. polskim. Póki co wpadłem na taki pomysł karkołomny i będziesz pekał ze śmiechu: dyktuję w takim celowo niepoprawnym angielskim do angielskiego /w wersji amerykańskiej/ programu przerabiajacego na plik tekstowy, potem rzucam ten tekst na automatycznego tłumacza i mam "polski" tekst do poprawek. Ale tych poprawek jest ciągle całe mnóstwo. To kosztuje czas. Przydałby się polski program. Może Ktoś coś wie, może Ktoś nad tym pracuje. Jest to zresztą oczywista kopalnia pieniędzy dla kogoś, kto nie wie jak zarobić a chciałby się wzbogacić w tym kraju. Ja już robię inne, swoje projekty i chętnie kupiłbym taki program za rozsądna cenę /do kilku, max. kilkunastu kawałków/. Pozdrawiam ciepło Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: Microsoft zarządza Polską 12.10.10, 13:58 @kretynofil Kretynofil : >Tak. Na podstawie swojego doswiadczenia moge stwierdzic ze organizacja zatrudniajaca okolo 100.000 osob bedzie uzywala okolo 4-5 naprawde duzych systemow informatycznych (kilkuwarstwowych, rozproszonych), 50-100 systemow sredniej skali (kilka baz danych, serwer aplikacyjny, jakis frontend) i powyzej 300 systemow malych (baza danych + strona www). Raport : "These were addressed in a study that aimed at mapping out a plan for a standard workstation, which would suit the needs of the Gendarmerie in all ways. After this study was finalised in mid-2007, a total of 35 applications were found to be essential for a standard workstation." >Nie, synek. Masz do wyboru: - czlowieka ktory wprowadza pracodawce w blad ukrywajac koszty (caly raport to wypowiedzi WDROZENIOWCA), ale mowi to co chcesz uslyszec, Ale to ja sie do PiSu nadaje tak? A to ty uparcie twierdzisz ,ze oni klamia a ty masz racje. >- glos kogos z boku, kto z MS nie ma nic wspolnego, kto bral udzial w podobnych projektach i wie ile one kosztuja - ale mowi nie to co bys chcial uslyszec. A ja mam wrazenie ,ze slucham kogos kto zarabia na produktach M$ i boi sie ,ze straci potencjalnych klientow. >Nie slyszales, klamczuszku, ze klamstwo ma krotkie nogi? Ta i specjalnie pod tym wkleilem linka ze szczegolami gdzie jest jak byk napisane ,ze projekt sie konczy w 2014-2015. perfidny ze mnie klamca! >Wiesz, tak sie sklada ze pracowalem przy takich migracjach, widzialem je z bliska, widzialem kwoty o jakich mowa - i jesli ktos twierdzi ze zaoszczedzil jakas kwote, ale nie podaje w jaki sposob - to po prostu mu nie wierze... Wiesz , my w gimnazjum tez pracowalismy przy pewnych projektach , przy migracjach i nawet pare razy potknelismy sie o vendor lock-in IE6. I czego ja sie nauczylem 2 rzeczy. Po pierwsze korporacje sa bardzo nieefektywne i wszystko zawsze kosztuje miliony po drugie kazdy projekt jest inny i nikt nie wysyla programistow razem z analitykami. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Re: Microsoft zarządza Polską 12.10.10, 14:05 @gm114: Zanim sie rozpedzisz z kupowaniem tego Datacenter Edition to moze sprawdz wersje "demo" :) A na powaznie - piszesz ze masz dane w bazach pod windows. Abstrahujac od tego ze samo przeniesienie baz danych nie powinno stanowic problemu (bo umowmy sie, do tego do czego uzywasz tego komputera to jest linux/unix, nie windows) - to jesli to sa tylko dane (a nie programy) to moze dostaw sobie drugie, proste pudlo z windows i jednym prockiem z ktorego bedziesz (spod windows) serwowal dane temu duzemu, ktory bedzie je pod linuksem przerabial? Druga sprawa - pamietaj o wirtualizacji. Znacznie prosciej bedzie, zamiast instalowac windows na tym sprzecie, zainstalowac tam linuksa i pod nim VirtualBox/VMWare a pod nimi jakis windows server. W ten sposob unikniesz problemow Windows Server gryzacego sie ze sprzetem. Inna alternatywa: darmowe VMWare ESXi www.vmware.com/products/vsphere-hypervisor/index.html I pod tym stawiasz tyle serwerow windows/linux ile tylko chcesz. Plusem jest to ze mozesz uruchamiac dowolne oprogramowanie. ---------------- No i tak w ogole: czy mozesz wyjasnic dlaczego tych baz danych nie da sie przeniesc? Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Re: Microsoft zarządza Polską 12.10.10, 14:08 @gm114: I w kwestii klawiatury/procesora mowy: zatrudnij sobie sekretarke/stenotypistke. Serio. Wyjdzie taniej. Idz do najblizszego sadu i pogadaj z dziewczynami w sekretariacie. Na pewno jakas bedzie chciala dorobic po godzinach. Wyjdzie taniej i lepiej ;) Ze wzgledu na Twoj wiek nie polecam rozwiazania banalnego - nauczyc sie szybciej typac :) Nie obrazaj sie, ale rzeczywiscie moze byc dla Ciebie to zbyt trudne... Odpowiedz Link Zgłoś
mszczuj_von_kain Re: Microsoft zarządza Polską 12.10.10, 14:12 "Szkolenie nic nie kosztuje? Pani Zosia pierwszy raz w życiu widzi OO. Pyta panią Kasię jak tego używać, Pani Kasia poświęca kupę swojego czasu by przeszkolić nową." Ty naprawdę nie wiesz o czym piszesz. Osoba która przychodzi do urzedu musi (najczęściej) zdać egzamin z praktycznej obsługi komputera. W jego ramach po prostu musi napisać tekst w edytorze. Jak nie wie jak go używać - do widzenia. Poza tym o czym Ty piszesz? Pani Kasia widzi OO i nie wie jak go używać? To znaczy czym on się dla podstawowego usera rożni od Worda? Ikonka zapisywania - taka sama. Ikonki formatowania - takie same. Tekst wprowadzasz klawiaturą, myszka działa. Z czego Ty chcesz szkolić? Bo jak z podstaw edytora to trochę jakby nie ten moment. Na litośc boską, to jest obsługa komputera w biurze a nie jednostki centralnej USS Enterprise! Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Re: Microsoft zarządza Polską 12.10.10, 14:23 @von.g: Twoje klamstwa sa niesamowicie zabawne :) "a total of 35 applications were found to be essential for a standard workstation." STANDARD workstation. STANDARD workstation. STANDARD!!! A co z "non-standard" workstation? Juz nie przenosimy? I druga sprawa - co z aplikacjami ktore nie dzialaja na stacjach roboczych pracownikow, ale sa uzywane na codzien przez personel techniczny? "Ale to ja sie do PiSu nadaje tak?" Tak, bo nie majac argumentow ciagle mi zarzucasz to ze zarabiam na prowizjach od MS. Naprawde nic nowego nie jestes w stanie wymyslic? "A to ty uparcie twierdzisz ,ze oni klamia a ty masz racje." Ile razy mam powtarzac to samo? Pokaz mi jak zaoszczedzic 7mln EUR na licencjach na oprogramowaniu zainstalowanym na 4000 komputerow - to zaczne sie zastanawiac czy nie uwierzyc. Pokaz mi migracje 35 aplikacji do intranetu "za darmo" - chetnie to zobacze ;) "Ta i specjalnie pod tym wkleilem linka ze szczegolami gdzie jest jak byk napisane ,ze projekt sie konczy w 2014-2015. perfidny ze mnie klamca!" Zrobiles to dopiero po tym jak zarzucilem Ci klamstwo. Piszac o tej migracji jako o zakonczonej sukcesem nie podales tego linka. "Po pierwsze korporacje sa bardzo nieefektywne i wszystko zawsze kosztuje miliony po drugie kazdy projekt jest inny i nikt nie wysyla programistow razem z analitykami." Buachachacha :) Oki, synek, teraz to juz padlem. Masz racje - gimnazjalisci sa bardziej efektywni od korporacji i programisci nie sa potrzebni przy analizie. Spoko, synek. A Elvis zyje i jest kosmita - bo w Googlu sa linki na ten temat ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mszczuj_von_kain Re: Microsoft zarządza Polską 12.10.10, 14:43 Kretynofilu, może głupio pytam ale czy jeszcze jakiś czas temu nie pisałeś, że właśnie teraz mieszkania w Wawie będą poniżej 5000? Jak widać bywasz ekspertem w wielu dziedzinach ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Re: Microsoft zarządza Polską 12.10.10, 15:03 @mszczuj_von_kain: Nie, nigdy czegos takiego nie pisalem. Natomiast owszem, o spadkach cen mieszkan w PL pisalem w czasach kiedy ceny rosly jeszcze w najlepsze. I co najzabawniejsze - podawalem rowniez KIEDY ceny zaczna spadac - i sie nie pomylilem. Jak rozumiem, Ty tez sie do PiSu wybierasz? Odpowiedz Link Zgłoś
gm114 Re: Microsoft zarządza Polską 12.10.10, 15:11 Do Kol. Kretynofil: Może masz rację, zobaczę. Ja wynajmowałem dotąd zawodowych informatyków i sprzętowców. Nie pomogli. Bazy danych dadzą się przenieść, ale niestety jak dla mnie za długo by to trwało. I niestety część, niewielką, ale jednak, muszę przenieść sam, bo nie mogą nigdzie wypłynąć. No a ja z Windowsów jestem przysłowiową ciemną masą, nie rozumiem filozofii tego systemu. W kwestii połaczenia z komputerami z zainstalowanym Windows. To jasne, ale nie o o chodzi. Przecież ja mogę to nadal robić nawet na moim jednordzeniowcu. Chodzi o czas. Sekundy strat na niektórych obliczeniach dają w finale po kilkanaście lat strat. To rozwiazanie, o którym piszesz wypróbowałem na samym poczatku. Odpada.. Niestety, jest to klapa kompletna. Musiałbym żyć jeszcze ze 100 dodatkowych lat. Widzisz, chodzi o badania, o wyniki, o pieniądze, o różne rzeczy. A konkurencja nie śpi, szczególnie w Stanach, w Kandzie i u Azjatów. Albo się coś zdąży zrobić szybko, albo się pracuje bez szans na realizację projektu. Ktoś będzie szybszy, złoży patent i z głowy. Wtedy dalsze "otwarte" zajmowanie się projektem może oznaczać nawet ekstradycję do Stanów i do pudła. Dlatego sam montuję potrzebne klastry. Już na starcie zorientowałem się, że do moich potrzeb osiem szesciordzeniowców, to mało. Nie wiem, czy 64 też będzie dosyć. Póki co, nikt jeszcze nie potrafił nawet tylko ośmiu uruchomić pod Windowsami. Co do tych sekretarek.. Dobry dowcip. Dość mam problemów w życiu, żeby się jeszcze zajmować jakimiś obcymi babami. No wybacz. Wspaniała żona i wspaniała rodzina, to mi wytarczy. Ale program, o którym wspomniałem jest naprawdę niezbędny. Odpowiedz Link Zgłoś
gm114 Re: Microsoft zarządza Polską 12.10.10, 15:14 Jeszcze może też, przy okazji, zabiorę głos w tej dyskusji. Kreując opinie o przydatności systemów oraz oceniając ich wartość należy jednak być niezwykle ostrożnym. Np. cena produktu, to nie wszystko. Dla mnie cena nie gra roli. Dla wielu innych nabywców też. Ale dla wielu gra rolę i to z wielu powodów. Bo mogą po prostu chwilowo nie posiadać środków na inwestycje i zakup programów, a mogą również z przyczyn etycznych nie chcieć płacić.. To jest tajemnicą poliszynela, że wiele firm oszukuje sprzedając stare produkty w nowych pudełkach. Że wspomnę np. legendarnego Corel Draw. Z wersji na wersję program był ?poprawiany? a ciągle powstawały nowe błędy w miejsce starych. Kiedyś nabyłem legalną wersję w której moduł drukarkowy był kompletnie wadliwy. Chyba po pół roku wypuścili ?po cichu ?łatkę?. Są inne powody. Jak porównać osobę, która jedynie pracuje na sprzęcie od tej, która się na nim twórczo rozwija? Wreszcie sprawa dostępności do produktów. Istnieje oprogramowanie dostępne jedynie pod Linuksem a są też jedynie pod Windows. Np. tak jest z programami naukowymi. Każdy też zna np. Excela, nic go nie zastąpi. Programy linuksowe bywają nawet o niebo lepsze, Excel jest jedynie trójwymiarowy, jeden z linuksowych programów bije go na łopatki, no ale? wtyczki. Pod Excelem jest tyle wtyczek, że ciężko zrezygnować z tego programu i to w wersji windowsowej! Nawet programy do gier mają specyficzne wymagania. Najlepszy szachowy program nazywający się Rybka /twórca jest Holendrem a jego żona jest Polką, stad pewnie taka polska nazwa/ działa w wersji wielordzeniowej jedynie na Windowsach. Ba, niektóre amerykańskie portale są dostępne tylko pod Windows z zainstalowanym Internet Explorerem.. Nie mogę zrezygnować z odwiedzania naukowych stron. Podobnie jest z Linuksem, niektóre naukowe strony działają jedynie pod Linuksem.. I tak w nieskończoność. Wszystko ostatecznie zależy od celu i upodobań. Jest może jedynie kwestią merkantylna, że kto płaci ten wymaga. Linux jest darmowy, to i trudno wymagać. Od Windowsów wymagamy. W praktyce, to różnie jednak bywa z odpowiedzialnością firmy. Uważam jednak, że upodobanie do tego, czy innego systemu, nie powinno wpływać na nasze zachowania względem użytkowników tych systemów. Dla mnie osobiście Wszyscy Koledzy, czy pracują na Linuksach, czy na Windowsach, czy na Makach, czy na Solaris, et cetera, Wszyscy zasługują na szacunek. Wartość człowieka nie zależy od tego jakiego systemu aktualnie używa. Wszystkiego Dobrego. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Re: Microsoft zarządza Polską 12.10.10, 15:33 @gm114: "W kwestii połaczenia z komputerami z zainstalowanym Windows. To jasne, ale nie o o chodzi. Przecież ja mogę to nadal robić nawet na moim jednordzeniowcu." Chyba sie nie rozumiemy. Jesli masz dane ktore mozesz odczytac tylko pod windows (co nie brzmi zbyt rozsadnie, wybacz) to zostaw serwowanie tych danych windowsowi a obliczenia wykonaj pod linuksem. Czy zrobisz to poprzez zewnetrzny system, czy poprzez wirtualizacje - to juz szczegoly, ktore sam sobie dobierzesz. Moim zdaniem najlepsze wyjscie to postawic na tym sprzecie cienkiego linuksa (Gentoo/wspomniany ESXi) i spod tego wirtualizowac windows (jesli naprawde nie da sie bez niego). Naprawde sadze ze to bedzie lepsze rozwiazanie. Co do 2008 Datacenter Edition - wersja 64bitowa powinna obsluzyc do 64 procesorow: www.microsoft.com/windowsserver2008/en/us/licensing-datacenter.aspx Ale czy to bedzie dzialalo w Twojej konfiguracji? Nie mam pojecia. W zyciu czegos podobnego nie robilem - i raczej bym nie probowal. Co do samych obliczen - czy naprawde jestes przekonany ze architektura PC to to czego potrzebujesz? Ja wiem, te pytania sa takie troche od czapy - ale czy probowales innych platform? Mysle o takich wynalazkach (i to nie jest zart): moss.csc.ncsu.edu/~mueller/cluster/ps3/ Z tego co wiem to Sony nawet planowal sprzedawac "przepakowane" w Rack PS3 do obliczen rozproszonych. Generalnie - nie wiem co robisz ale mam wrazenie ze Ty tez troche bladzisz po omacku. Pecet do obliczen, i to jeszcze pod windows? Troche straszne :) "Co do tych sekretarek.. Dobry dowcip." Alez to nie dowcip. Ja naprawde mowie powaznie. Oprogramowania do rozpoznawania mowy po polsku nikt Ci nie napisze - bo to sie nie oplaca. Taki program mozesz sprzedac tylko w PL a jestesmy krajem o wysokim wspolczynniku piractwa. Ty piszesz ze bys kupil - a armia pismakow ukradnie. To raczej nie ma prawa sie zwrocic, przykro mi... "Wartość człowieka nie zależy od tego jakiego systemu aktualnie używa." Oczywiscie ze tak, dopoki nie powtarza klamstw i oszczerstw... Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: Microsoft zarządza Polską 12.10.10, 15:35 @kretynofil Powaznie rece opadaja... >>"a total of 35 applications were found to be essential for a standard workstation." >STANDARD workstation. STANDARD workstation. STANDARD!!! >A co z "non-standard" workstation? Juz nie przenosimy? No moze nie przenosza. A ile jest non STANDARD!!!? Slucham pana eksperta? Niech zgadne z twojego doswiadczenia wynika ,ze 300 i kazda potrzebuje pakiet standardowy 100 konsultantow po 500 euro za dzien tak? W raporcie jest np taki fragment : "Since many applications remained the same and could run perfectly on Ubuntu (i.e. OpenOffice, Firefox), or were web-based, the transition process to the new operating system did not pose many technical difficulties." No to slucham ile bylo tych nie STANDARD!!! >I druga sprawa - co z aplikacjami ktore nie dzialaja na stacjach roboczych pracownikow, ale sa uzywane na codzien przez personel techniczny? Slucham jakich to aplikacji uzywa francuski personel techniczny. >Tak, bo nie majac argumentow ciagle mi zarzucasz to ze zarabiam na prowizjach od MS. Naprawde nic nowego nie jestes w stanie wymyslic? Hehe a wiesz co jest najsmieszniejsze w tym zdaniu :) Ze robie to specjalnie nasladujac Twoja technike nazywania mnie zlodziejem ktory chce polozyc lape na panstwowej kasie. >Ile razy mam powtarzac to samo? Pokaz mi jak zaoszczedzic 7mln EUR na licencjach na oprogramowaniu zainstalowanym na 4000 komputerow - to zaczne sie zastanawiac czy nie uwierzyc. Ale skad u ciebie przekonanie ,ze wogle nalezy ci cos udowadniac. Ja mam gdzies co sobie myslisz. To nie moja migracja. Nie moj biznes. Smieszy mnie tylko jak bardzo zalezy ci by dowiesc ,ze da sie zmigrowac z M$ na FOSS. Dla Ciebie wiarygodnym argumentem przeciw jest anonimowy blog jakiegos kolesia ale oficjalne deklaracje urzednikow zandarmeri podpisane imieniem i nazwiskiem nazywasz zlodziejstwem. Tu sie mentalnosc PiS w pas klania. >Piszac o tej migracji jako o zakonczonej sukcesem nie podales tego linka. Ty chyba masz jakas dziwna odmiane widzenia wyrywkowego : >>Sa tez przyklady migracji zakonczonych sukcesem. Np >>Zandarmeria Francuska. >>www.locos.pl/wydarzenia-mainmenu2-119/2632-mandarmeria-francuska-wybiera-ubuntu tak wygladal caly post. Nawet zacytowac fragmentu tekstu nie potrafisz. >Oki, synek, teraz to juz padlem. Masz racje - gimnazjalisci sa bardziej efektywni od korporacji i programisci nie sa potrzebni przy analizie. Oczywiscie ,ze sa. Kazda duza organizacja ma problem z wydajnoscia. Mniejsze firmy sa zdecydowanie bardziej wydajne i elastyczne. To taka ameryka dla ciebie? A programisci w liczbie 100 sa potrzebni. Oczywiscie przepraszam. Ekspert z pod lodzi wie najlepiej :) Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Re: Microsoft zarządza Polską 12.10.10, 15:58 @von.g: Nudzisz mnie juz, dziecko. "Niech zgadne z twojego doswiadczenia wynika ,ze 300 i kazda potrzebuje pakiet standardowy 100 konsultantow po 500 euro za dzien tak?" Dokladnie tak. Widzisz jak szybko sie uczysz? "Since many applications remained the same and could run perfectly on Ubuntu (i.e. OpenOffice, Firefox), or were web-based, the transition process to the new operating system did not pose many technical difficulties." Tak, tylko ze to ze aplikacje sa "web-based" zostalo wprowadzone w latach 2002-2004: "From 2002 to 2004 the Gendarmerie created a more centralized architecture by putting all applications on the Intranet, which also allowed for greater modularity." Ta zmiana (o ktorej kosztach nie ma ani slowa) zostala wprowadzona po to zeby umozliwic migracje na linuksa. I ja uwazam ze to jest falszowanie danych - bo migracja aplikacji do intranetu nie mialo sensu jesli zostalaby podjeta decyzja o pozostawieniu windows. Dlatego przy szacowaniu "zyskow" nalezy uwzglednic takie koszta jak migracja aplikacji do intranetu. Caly czas sie zastanawiam - co w tym takiego trudnego do zrozumienia ze musze to powtarzac juz piaty raz? "No to slucham ile bylo tych nie STANDARD!!!" For all we know - 65000 stanowisk, czyli te ktorych jeszcze nie przeniesiono. "Slucham jakich to aplikacji uzywa francuski personel techniczny." Prawdopodobnie setek malych aplikacji ktore administratorzy pisali sobie zeby sobie uproscic zycie. W kazdej organizacji jest tego pelno... "Ze robie to specjalnie nasladujac Twoja technike nazywania mnie zlodziejem" Misiu, to Ty wprowadzasz czytelnika w blad, nie ja... "Smieszy mnie tylko jak bardzo zalezy ci by dowiesc ,ze da sie zmigrowac z M$ na FOSS." Zapewne chodzilo Ci o to ze ja dowodze ze sie nie da. Rzecz w tym ze ja tego nie robie. Ja tylko pokazuje sie SIE NIE OPLACA, bo zyski sa mniejsze niz koszta. "oficjalne deklaracje urzednikow zandarmeri podpisane imieniem i nazwiskiem nazywasz zlodziejstwem" Bo jak pokazuje historia - oficjalne deklaracje sa czesto klamliwe. A co do podpisania "imieniem i nazwiskiem" to jedyna osoba ktora tam sie podpisala to WDROZENIOWIEC. Dodatkowo - artykul na ktory sie powolujesz nie podaje kto przedstawil ta kwote. Zandarmeria. Czyli kto? Sprzataczka? "Oczywiscie ,ze sa. Kazda duza organizacja ma problem z wydajnoscia." Cudowne ;) Moze zaczniesz pisac nowa ekonomie sweterkowa? Odpowiedz Link Zgłoś
gm114 Re: Microsoft zarządza Polską 12.10.10, 16:25 Kol. Kretynofi, dzięki za uwagi. Te podane stronki znam od początku i one mnie kiedyś zainspirowały. A jak idzie o główny temat wątku, to jednak też uważam, że swobodnie i bez uszczerbku dla jakości usług a z ogromnym zyskiem jak idzie o wydatki, w WIELU URZĘDACH MOZNA KORZYSTAĆ Z TANIEGO OO. Weźmy sekretariaty, w których korzystają wyłącznie z pakietów biurowych i to wykorzystują je najwyżej w kilku procentach. Głównie korzystają z edytora tekstu. Przecież jaka to różnica dla paniusi czy pisze w edytorze windowsowym czy jakimkolwiek innym. Linux jest tak samo okienkowy jak Windows. A oszczędności spore. Tak się składa, że Open Office jest stworzone przez wielką profesjonalną firmę. Nawet śmiałbym ocenić, że w porównaniu do edytorów windowsowych Open Office wygląda znacznie lepiej, nie licząc znacznie mniejszej liczby wtyczek. Albo przykładowo programy CAD itp. Przecież imżynierowie, którzy ich używają, nie są debilami. Mogą swobodnie używać OO bez pogorszenia jakości pracy a często nawet ze znacznie wyższą ich wydajnością. Często chyba chodzi o przyzwyczajenie, sprawy się toczą siłą inercji.. Tutaj w tym wątku prawdopodobnie każdy z Kolegów równie sprawnie pracowałby w każdym systemie łącznie z Windowsami i Linuksami. Jestem tego pewien. Są więc miejsca, w których można zaoszczędzić sporo pieniędzy podatnika, zamiast niepotrzebnie zwiększać podatki. Z drugiej strony, są np. jakieś systemy finansowe, bankowe, itp., w których podejście musi być zupełnie inne. Muszą kosztować i basta. Odpowiedz Link Zgłoś
user0001 Re: Microsoft zarządza Polską 12.10.10, 18:31 > Albo przykładowo programy CAD itp. Przecież imżynierowie, którzy ich używają, n > ie są debilami. Mogą swobodnie używać OO bez pogorszenia jakości pracy a często > nawet ze znacznie wyższą ich wydajnością. Tu się mylisz, Autodesk Inventor wymaga Microsoft Excel do edycji szablonów części. Odpowiedz Link Zgłoś
zebedo Re: Microsoft zarządza Polską 12.10.10, 17:37 Do Panów Pieniaczy: Stwierdzenie że używanie własnościowe uzależnia użytkownika od właściciela oprogramowania, zamyka dyskusję w przypadku instytucji publicznych. Teoretycznie żadne oprogramowanie o zamkniętym kodzie nie powinno być stosowane w instytucjach o znaczeniu strategicznym. Chciałbym jeszcze dodać, że informacja podawana publicznie musi być podana w formacie powszechnie dostępnym każdemu (tak jak formułujemy tę informację w języku adresata). W tym wypadku nie może to być specyficzny dla jakiegoś koncernu format dokumentu, nie może od tegoż zależeć czy udostępnia specyficzną dla tego typu dokumentów aplikację odczytującą i format nie może być objęty jej patentem. W przypadku opensource wszystko jest przejrzyste do bólu i zapewne ten ból podzielają nasi skorumpowani urzędnicy i ich pocioty na posadkach "informatyków". Odpowiedzcie mi w docu Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Re: Microsoft zarządza Polską 13.10.10, 08:23 @zebedo: Czy uzytkownik koncowy, korzystajacy z linuka/oo moze otworzyc dokument stworzony w MSO? Moze. Niniejszym problem nie istnieje. Natomiast co do uzalezniania administracji od jakiejs firmy - pol biedy jak sie to robi tak jak we wspomnianej zandarmerii francuskiej gdzie srubuntu mozna jutro wymienic na fedore czy gentoo; jesli jednak spojrzysz na monachium gdzie oprogramowanie giganta zastepuje sie stworzonym przez garstke ludzi limuxem - to ryzyko jest znacznie wieksze - bo wystarczy jeden wypadek samochodowy zeby zgineli wszyscy eksperci od systemu uzywanego w calej administracji. Dlatego jesli mamy sie od czegos/kogos uniezalezniac to trzeba to robic tak jak zostalo to zrobione we Francji - aplikacje do intranetu. Rzecz w tym ze to sie musi oplacac - jesli za taka migracje masz zaplacic wiecej niz za 100 lat licencji to troche cos jest nie tak... Odpowiedz Link Zgłoś
papa_s Microsoft zarządza Polską 13.10.10, 21:20 @von.g >>Nie ma czegoś takiego, że wszystko będzie działało, nic nie zgrzytało i tak dalej. > No powiedzmy i co w zwiazku z tym? Sugerujesz ,ze do zmigrowania 4000 maszyn potrzeba > 100 ludzi przez rok za 500 euro za godzine? To daje jedna maszyne na tydzien na osobe za > 2500 euro. No faktycznie cos poszlo nie tak ... Ile będzie kosztowało przedsięwzięcie: modelowanie dziedziny? Tak by wiedzieć jak to zrobić z sensem a nie gnać ku klęsce (nie tylko maszerować;)). Szkolenie a potem wsparcie dla nie lubiących zmian użytkowników jest potrzebne. Robisz istne trzęsienie ziemi jeśli chodzi o komputery. Nikt takich rzeczy nie lubi. Komputery są do pracy a nie by robić z nich piaskownicę. >>Jak to piszą: inżynieria oprogramowania to nauka z pogranicza psychologii, filozofii i >> czarnej magii;) > Takie rzeczy to wykladaja na kolhapur institute of technology (KIT) Nie. Pan profesor Philippe Kruchten głosi takie rzeczy. Pewnie wiesz kto to taki. Zrób coś w pięciu o wielkości 40 KLOC'ków to zobaczysz o czym piszę. Na pewno się nie uda za pierwszym razem:( Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Microsoft zarządza Polską 15.10.10, 14:23 O czym ta gadka, skoro głównym używanym w polskich urzędach softem jest Pasjans? Odpowiedz Link Zgłoś
a-anka Re: Microsoft zarządza Polską 15.10.10, 22:04 Co to za naganiacz ten kretyn czy jakis tam inny fil? Niezle microsoft ma w gaciach jak takich burakow do naganiania na forum zatrudnia. Odpowiedz Link Zgłoś