Dodaj do ulubionych

Internet: operatorzy telekomunikacyjni kontra k...

18.04.04, 17:22
Super, tyle ze w tepsie sa dwie kategorie klientow z dostepem szerokopasmowym.
Ci co maja tansza neostrade dostaja teraz szybszy dostep a ci co maja iDSL to
wg. tepsy niech sie w dupe caluja, zapomna o zwiekszeniu przepustowosci i
dziekuja ze maja stale IP. Taka to polityka firmy. Gdyby nie to ze u mnie nie
ma dla tepsy alternatywy juz dawno bym zrezygnowal z ich watpliwej jakosci uslug.
Obserwuj wątek
    • Gość: dracs Internet: operatorzy telekomunikacyjni kontra IP: 62.233.177.* 18.04.04, 20:26
      Chciałbym zwrócić tylko uwagę autorowi, iż spadek cen w związku ze zwolnieniem
      internetu z VAT-u jest raczej sprawą wątpliwą. Sprawą niewiadomą jest też, ile
      "wytrzyma" rząd pod naporem UE, w której takie regulacje są zabronione. Być może
      widmo kar pieniężnych sprawi,że długo nie pocieszymy się ze zwolnienia internetu
      z VAT. Jedyną nadzieją na obniżkę cen jest WZROST KONKURENCJI. Na rząd nie ma co
      liczyć (jak zwykle). A co do TPSA to jeszcze gorzej
    • Gość: pezet Re: Internet: operatorzy telekomunikacyjni kontra IP: *.kfa / *.zam.kfa-juelich.de 18.04.04, 21:09
      Operator UPC nie wydaje sie dbac zbytnio o klienta.Od przeszlo miesiaca nie moge
      sie doprosic
      przedstaienia mi kosztorysu instalacji chello+telewizja kablowa w domku
      jednorodzinnym na warszawskim Mokotowie.Bede musial skorzystac z oferty
      Neostrady
      • mary_ann Re: Internet: operatorzy telekomunikacyjni kontra 18.04.04, 23:46
        Gość portalu: pezet napisał(a):

> Operator UPC nie wydaje sie dbac zbytnio o klienta.Od przeszlo miesiaca nie
        mog
        > e
        > sie doprosic
        > przedstaienia mi kosztorysu instalacji chello+telewizja kablowa w domku
        > jednorodzinnym na warszawskim Mokotowie.Bede musial skorzystac z oferty
        > Neostrady

M(iała)m identyczną sytuacje na Ursynowie. Aster City za poprowzadenie kawałka
        kabla (telewizyjny już jest) chciała min. 1500 zł (miał być "indywidualny
        kosztorys). Zresztą termin odsuwał się co trzy miesiące na następne trzy
        miesiące, i tak przez... pięć lat:-) Oto dlaczego stukam teraz z Neostrady:-)
        • Gość: Maciej D. Re: Internet: operatorzy telekomunikacyjni kontra IP: *.visp.energis.pl 19.04.04, 18:26
          ja w Toruniu też nie mogę doprosić się kablówki(multimedia), choć po drugiej
          stronie ulicy jest(...)!!! Też bede skazany na neo.
    • Gość: azuk Re: Internet: operatorzy telekomunikacyjni kontra IP: *.swic.dialup.inetia.pl 18.04.04, 22:21
      A to Polska właśnie ....!
    • Gość: ucho Dyr. Gaca gada bzdury ponieważ... IP: *.d.pppool.de 18.04.04, 22:55
      ... 128k kosztuje w Niemczech np. 9.99E a nie 20-30 jak twierdzi ww. dyr.
      • Gość: ciekawy a ile placisz w Niemczech za abo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.04, 23:06
        • Gość: HK Reszta swiata jest tansza od polski. IP: *.bbon194.so-net.com.hk 19.04.04, 11:49
          Nie wiem ile w niemczech ale w Hong Kongu mam 6MB DSL za USD50 (czyli EUR42).
          3MB sa za USD38 (E31) a 1.5M mozna znalezc juz za jakies USD12 (E12) - jesli
          chodzi o abonament telefoniczny to jest on ok USD12 (E10) na miesiac wliczajac
          nieograniczone rozmowy lokalne. Tak a propos, nawet w takiej komunistycznej
          Chinskiej Republice Ludowej 512MB kosztuje jakies USD20.
          • Gość: music Re: Reszta swiata jest tansza od polski. IP: 217.153.83.* 19.04.04, 17:50
            Błąd . To my jesteśmy "reszta świata".
    • Gość: collinus Re: Internet: operatorzy telekomunikacyjni kontra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.04, 23:30
      ja od 3 miesiecy nie moge sie doprosic o rachunek za neostrade, co miesiac
      dostaje fakture i dzwonie z reklamacja na NIEBIESKA LINIE :) i co? na razie nie
      place nic, moze to jakas forma promocji, kto wie.
      • Gość: http://pamietamy.t Re: Internet: operatorzy telekomunikacyjni kontra IP: *.ok.shawcable.net 19.04.04, 15:07
        radze wyslac liscik bo moga miec zastrzezenie ze musisz placic mimo nie otrzymania rachunku przeczytaj regulamin

pamietamy.tripod.com
    • Gość: lop Gaca kłamie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.04, 23:49
      Proszę przejrzeć artykuły o liczbie sprzedanych NEO, miało być już ponad 200
      tys, potem podano w raporcie tepsy 140 tys (niby zwroty), więc skąd po dodaniu
      20 tys jest 200 tys? Plan niezagrożony? Przy takich cenach i dostępności mogą w
      tym roku sprzedać 100 tys. czyli razem 260 tys.
    • Gość: Lukasz 50-70zl za neo/aster/chello i liczba uzytkownikow IP: 195.116.133.* 19.04.04, 00:15
      by sie wielokrotnie zwiekszyla!Tak jak z Heyah!Tansze polaczenia i ludzie sie
      rzucili
    • Gość: PorkOne Re: Internet: operatorzy telekomunikacyjni kontra IP: *.pl 19.04.04, 10:39
      No wszystko OK, tylko dlaczego mieszkajac w CENTRUM miasta (Rzeszów ->
      Hetmańska) nie moge liczyc na zadnego innego dostawce niz TPSA? Jesli ma ktos
      namiary na jakiegos cudotworce to prosze o info porkone| at | wp.pl
    • Gość: mangoo Dyr. Gaca klamie - w UE internet jest DUZO tanszy IP: *.netcologne.de 19.04.04, 11:43
      "Dyr. Gaca przekonuje że w internecie szerokopasmowym nie odbiegamy od cen
      operatorów w krajach UE. Zwykle jest to 20-22 euro miesięcznie za 128 kb/s i
      30-35 euro za 512 kb/s."

Mieszkam w Niemczech, w porownywalnej do TPSA firmie place 25 EURO = 120 zlotych
      za polaczenie 1024 kb/s.
      • Gość: vvolf Re: Dyr. Gaca klamie - w UE internet jest DUZO ta IP: *.range81-154.btcentralplus.com 19.04.04, 12:30
        moze i klamie moze nie... w anglii 600kbps jest za 28 funtow, 1024kbps jest za
        38 funtow. 156kbps mozna dostac za 15 funtow
        • Gość: mmm Re: Dyr. Gaca klamie - w UE internet jest DUZO ta IP: *.chello.pl 19.04.04, 12:42
          UPC moze mnie w dupe pocalowac swoim szerokopasmowym internetem!!!! sciagniecie filmu przez chello graniczy z cudem...... mozna sie zalamac jak sie pokazuje ze do konca sciagania pozostalo 600 godzin...
          • Gość: maciek. Re: Dyr. Gaca klamie - w UE internet jest DUZO ta IP: 195.116.62.* 19.04.04, 13:38
            bzdury gadasz, mam chello i nigdy nie mialem problemow z laczami,
            podobnie kilkoro moich znajomych,
            www, poczta chodza bez zarzutow na maksymalnych transferach,
            przy p2p wszystko zalezy od tego z kim sie laczysz, o ile tylko po drugiej
            stronie jest ktos z odpowiednim laczem to zawsze jest maksymalny transfer,
            jak dla mnie jedyny minus chello to ograniczenie 15 gb na miesiac, na szczescie
            dla siebie nigdy nie osiagnalem tej granicy wiec faktycznie nie mam
            najmniejszego powodu do narzekania na usluge, pozdr
          • Gość: Zenon Re: Dyr. Gaca klamie - w UE internet jest DUZO ta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.04, 18:32
            Bo zapewne kolego nie wiesz ze w UPC istnieje miesieczny limit w sciaganiu i
            wysylaniu: 15 giga. Jak go przekroczysz, to szybkosc transferu spada do poziomu
            zwyklego modemu.UPC oczywiscie o tym swych potencjalnych klientow nie
            informuje. Nie ma na ten temat ani slowa w ogolnych warunkach umowy, co jest
            oczywistym skandalem a informacja na ten temat jest gleboko zagrzebana na
            stronach UPC.
    • Gość: Misiek A lacza firmowe ? IP: 193.0.122.* 19.04.04, 13:05
      Za te TP SA drze jak za zboze. 1mbit kosztuje 1500zl. JAk to jest ze
      indywidualnym oferuje 640 za 150zl ???
    • Gość: Pop Ile?! IP: *.star.net.pl 19.04.04, 13:29
      Ceny które podajecie są wręcz astronomiczne-sama mam stałe łącze z
      kablówki,płacę 45 zł miesięcznie,szybkość łącza jest jedna dla wszystkich nie
      wiem nawet jaka,bo mnie to specjalnie nie interesuje,dla mnie chodzi
      ok,szybciej niż z telefonu,założenie w promocji kosztowało 1 zł,zapłaciłam
      tylko za kabel 30 zł.Kiedyś mieszkałam na innym osiedlu i tam ceny zeszły już
      poniżej 40 złotych.Czy tak wysokie ceny są w całej Polsce?
      • Gość: Magiel Re: Ile?! IP: *.bazapartner.pl 19.04.04, 13:36
        Prawdopodobnie masz zwykły osiedlowy LAN.
        • Gość: MaDeR Re: Ile?! IP: 80.51.240.* 19.04.04, 13:54
          Ciekawe, jak czesto pada...
          • Gość: griffin Re: Ile?! IP: 80.48.233.* 19.04.04, 14:30
            Ja tez mam siec osiedlowa - place 4 dychy + dyche za stale IP czyli w sumie 50 zl. Jak narazie pad byl raz (przez jakies 1,5 godz) a korzystam juz ponad pol roku. czyli nienajgorzej. Transfer - 128 Kbs. Wiecej mi nie trzeba bo w pracy przez 8 godz. jestem z netem na "ty" a w domu tylko poczte odbieram i jakies stronki czasami sie otwiera.
            Ale to przyklad, ze osiedlowka tez moze dzialac OK.
    • Gość: pies internet radiowy w okolicach Wroclawia IP: *.l3.c3.dsl.pol.co.uk 19.04.04, 15:26
      czy ktos moze podac firmy oferujace szerokopasmowy dostep do internetu droga
      radiowa,przeprowadzam sie pod Wroclaw(kilkanascie kilometrow),dzieki
      • Gość: Zenon Re: internet radiowy w okolicach Wroclawia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.04, 18:36
        Sferia. Jednak nie polecam - brak stalego abonamentu (rozliczanie minutowe)
        oraz czeste zaniki polaczenia ze stacjami bazowymi. Pzdr
    • Gość: Klient były Dialog Re: Internet: operatorzy telekomunikacyjni kontra IP: 80.51.60.* 19.04.04, 15:44
      Ludzie nie dajcie złapać się przez Dialog. Miałem z nimi do czynienia i wiem ,
      że tam kwitnie oszustwo i hamstwo.Nie mają pojęcia o Internecie i próbują nabić
      tylko kabzę. Mają nieodpowiedzialnych ludzi i operatorów .. ale wy decydujecie
      • Gość: mir Re: Internet: operatorzy telekomunikacyjni kontra IP: 195.205.170.* 19.04.04, 16:03
        Heh co za glupoty ten Gaca wygaduje...

Niech spojrzy na ceny w Skandynawii czy krajach azjatyckich - dobrze ze ktos
        napomknal tez o Chinach.

Prawda jest taka ze za takie lacze 512 kb/s powinni brac gora 80 zlotych w
        realiach Polski.

No ale to Polska i TPSA - panstwo w panstwie.Chodzi o to zeby sie nachlapac
        kasy.

A ja i tak to olewam.W sieci radiowej mam transfer 128 kb/s za 50 zl i tez swoj
        ip.I chodzi wszystko w porzadku.

Gdyby ceny znormalnialy to przeszledlbym pewnie na adsl (gros moich znajomych
        tez),a tak z braku funduszy korzystam z tego co jest.

Ilu takich jest w skali kraju ?

A jak sie zdobywa klientow pokazala wyzej wspomniany Heyah - nie jakimis
        durnymi przylaczeniami - ale CENAMI przyciagnela klientow.

Moze kiedys ktow w TPSA zmadrzeje.Poki co na to sie nie zanosi jednak.
        • Gość: ziggy Re: Internet: operatorzy telekomunikacyjni kontra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.04, 16:52
          Tak naprawdę to ceny w Polsce są pompowane przez TPSA. Jest tak dlatego, że
          firma ta jest jednocześnie monopolistą na rynku operatorów sieci szkieletowych
          (czyli te DUUZE kable z ktorych sklada sie internet) i na rynku dostawcow dla
          lacz dla klientow indywidualnych. Efekt jest taki, ze sami sobie "sprzedaja"
          lacza po kosztach, a od innych operatorow (np. od mojej firmy) biora kolosalne
          pieniadze (2Mb za 3000 zł !!!!). Nikt nie moze im na razie naskoczyc, bo nikt
          nie ma takiej sieci szkieletowej jak oni. Jestem pewien, że Neostrada moglaby
          kosztowac 20 zl za 1 Mb, a oni i tak by wychodzili na plus.
          Podziekujmy naszym (tfu,tfu) politykom, ze jak prywatyzowali TP, to nie
          podzielili jej na dwie niezalezne firmy (ISP i operator sieci szkieletowej). Tak
          zrobili w Czechach i na Wegrzech, no i efekty maja juz od kilku lat. Ale
          przeciez to Polska...
    • Gość: jan Re: Internet: operatorzy telekomunikacyjni kontra IP: 82.139.15.* 19.04.04, 17:28
      Dostałem z rachunkiem informację o płaceniu podatku 22% za inernet
    • Gość: hasioq Re: Internet: operatorzy telekomunikacyjni kontra IP: *.gazeta.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.04, 18:57
      czy studzienki kanalizacyjne są własnością tepsy, czy przedsiębiorstw wodno-
      kanalizacyjnych (albo gmin)?swoją drogą nie widziałem w żadnych studzienkach
      kanalizacyjnych ani jednego kabla. czy istnieje bardziej poprawne nazewnictwo???
    • Gość: Tomcio Moja przygoda z Multimedia i z DIalogiem IP: *.wroc.info 19.04.04, 20:10
      Przyznaje sie testowałem już 2 rodzaje usług. Z jednej strony Multimedia
      (wcześniej DTVK) we Wrocławiu, a teraz Dialog DSL we Wrocławiu.
      I tak o ile za czasów DTVK było fajnie bo operator był przewidywalny o
      wszystkich zmianach (np. numerów IP) wiedzieliśmy dużo wcześniej tak, że dało
      się do tego przygotować o tyle Multimedia traktuje swoich klientów jak śmieci i
      dlatego z tamtąd trzeba było uciec do Dialogu.

Teraz kilka słów o Multimedii (to nie dotyczy wcześniejszego operatora DTVK, za
      czasó DTVK było świetnie).
      Więc tak Multimedia:
      - nie odpowiada na żadne reklamacje;
      - zmiany przeprowadza chaotycznie nie licząc się z klientami (np. zmiany IP,
      blokowanie portu 25/tcp czyli faktycznie blokowanie poczty);
      - gubi umowy z wekslami (to jest tak jak by zgubili Twoje pieniądze);
      - pracownicy nie znają treści regulaminów, umowy są nieścisłe.

Teraz coś o łączach:
      Ja miałem pakiet maksymalny także na transfery nie mogłem narzekać, ale CI co
      mają pakiety jakieś standardowe niech lepiej korzystają z modemów bo kosztuje
      to mniej nerwów.

Multimedia obiecała zachować standardy DTVK i poszło jej tak "dobrze" (czyli
      beznadziejnie), że nawet Dialog, który chciał przyjść co mnie w sierpniu
      przyszedł już w kwietniu.... owszem wymagało to troche walki, ale się udało...
      CO bylo przyczyną. W DTVK mój pakiet miał stałe IP (lub stale to samo
      przydzielane z DHCP) zagwarantowane na piśmie, ale Multimedia lubi korzystać ze
      złych wzorców np. TPSA i chciała wszystkim dać IP dynamiczne i nam też i to
      zmobilizowało mnie do ucieczki....
      Owszem Multimedia pózniej chciała dać "stałe IP" ale już bez pisemnych gwarancji

W Dialogu żyje mi się lepiej. Płace mniej dostaje więcej i mogę się zając
      spokojnym piciem PEPSI. Mam swoje stałe IP zagwarantowane na piśmie.
      W Multimedii za 768/128 (sciaganie/wysylanie w kbps) płaciłem 199plz, a w
      Dialogu za 1024/256 płace 159plz. 100plz wpisowego zwróci sie w 3 miesiące.

Także Wrocławianie jak macie skorzystać z Multimedii to lepiej sprawdźcie czy
      za pare miesięcy nie pojawi sie Dialog, który jest znacznie ciekawszy.

Zresztą Multimedia i tak Was oleje.

Pozdrawiam
      Tomcio
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka