Dodaj do ulubionych

Tak wygląda łamacz haseł

07.02.11, 20:03
Nie grzeją się przy takim ułożeniu? Choć z drugiej strony jak łamacz ma działać ledwie kilka sekund to w sumie pewnie nie. Ale przy trudniejszych hasłach to się zgrzeje równo.
Obserwuj wątek
    • marek2704 Re: Tak wygląda łamacz haseł 07.02.11, 21:35
      Pięknie - by złamać 10 znakowe hasło złożone jedynie z małych liter alfabetu łacińskiego (czyli bez cyfr, znaków dodatkowych typu $ czy # oraz dużych liter) temu łamaczowi potrzeba jakieś skromne 107 minut. Przy dwudziestoznakowym haśle czas ten jednak rośnie do... 28 z okładem milionów lat. Przy wspomnianym w artykule lepszym oprogramowaniu czas ten skraca się do... 16 milionów z kawałeczkiem lat. Poprawcie mnie, jeśli pomyliłem się w obliczeniach :)
    • bothunterspl Re: Tak wygląda łamacz haseł 07.02.11, 22:15
      Czasami zamiast łamać hasła, wystarczy wykorzystać naiwność ludzi:

bothunters.pl/2011/02/07/realna-skutecznosc-phishingu-i-liczba-ofiar/
      • death_cult_armageddon Re: Tak wygląda łamacz haseł 09.02.11, 15:23
        naiwność, brak obycia z komputerem, niewiedzę na podstawowe tematy... taki jeden z drugim sobie myśli "założę se Avasta i on mi wszystko wytłucze", a tu niestety tak kolorowo nie jest. phishing phisingiem, a jak ktoś nieobyty trzyma hasła np do banku w pliku tekstowym na pulpicie (a znam takich baranków, oj, znam...)?

trzeba mieć porządny, komercyjny i kompletny program zabezpieczający. ja korzystam od kilku lat z f-secure internet security (www.f-secure.com/pl_PL/products/home-office/internet-security/), licencja na 3 kompy kosztuje poniżej 200 zeta, na moją firmę starczy. za dużo tego szajsu lata po sieci, żeby stracić ważne dane, współpracownicy chyba by mnie utłukli, jakby coś ode mnie wyciekło.
        • dembuweczka Re: Tak wygląda łamacz haseł 09.02.11, 16:18
          O, i tu mogę Koledze przyklasnąć - w sensie ogólnym wypowiedzi, jak i w wyborze programu.

Zostałam nie tak dawno okradziona z ważnych danych, mimo że miałam popularnego antywirusa darmowego (nazwę pominę, nie chcę robić gnojkom reklamy) i omalże nie skończyło się to dla mnie pożegnaniem z obecnym miejscem pracy. Miałam mnóstwo nerwów, stresu, kilka bezsennych nocy, poryczałam się przy szefie i połowie działu. Nikomu nie życzę. Darmowy program jest dobry, jak używacie komputera do stawiania pasjansa, a nie do pracy z klientem!
    • smutas Tak wygląda łamacz haseł 08.02.11, 05:54
      A lamacz napedzany jest Ubunciakiem. Ciekawe czemu wybrali "sweterkowy" system? :-)
    • kretynofil Re: Tak wygląda łamacz haseł 08.02.11, 08:28
      @smutas:

"Ciekawe czemu wybrali "sweterkowy" system? :-)"

Po to zeby na koniec stwierdzic:

"Twórcy łamacza zapowiadają, że z lepszym oprogramowaniem powinien on osiągnąć wydajność 38 miliardów testów na sekundę."

Nie dziwie sie ze srubuntu niedomaga - to znany zamulacz komputera ;)
      • smutas Re: Tak wygląda łamacz haseł 08.02.11, 14:38
        ""Twórcy łamacza zapowiadają, że z lepszym oprogramowaniem powinien on osiągnąć wydajność 38 miliardów testów na sekundę."

Nie dziwie sie ze srubuntu niedomaga - to znany zamulacz komputera ;)"

Wszystko ladnie, pieknie, tylko, ze to zdanie nie mowi o niedomaganiach OS, a o wydajnosci aplikacji pod nim dzialajacej, Kretynofilku:-)
    • asteroida2 Re: Tak wygląda łamacz haseł 08.02.11, 10:57
      EFF DES Cracker zbudowany w 1998 roku sprawdzał 90 miliardów kluczy na sekundę. A 5 lat temu na FPGA zrobili to samo za 10 tys $:
      pl.wikipedia.org/wiki/EFF_DES_cracker
    • 4litery Re: Tak wygląda łamacz haseł 10.02.11, 16:09
      @death_cult_armageddon, dembuweczka: jaki jest związek twojej reklamy (fatalnego) antywirusa z artykułem?
      • death_cult_armageddon Re: Tak wygląda łamacz haseł 11.02.11, 12:56
        oczywiście jak ktoś poleca coś, czego sam używa, to od razu musi to być reklama... co ma wspólnego? związek mojej "reklamy", jak nazwałeś mój post, z wątkiem jest taki, że przeczytałem post nade mną i się wkurzyłem. wkurza mnie naiwność ludzka, wkurza mnie brak dbałości o bezpieczeństwo danych. a najbardziej wkurza mnie, jak ktoś biadoli, że "komputer mu nie działa", bo nie zainstalował żadnego programu.

koleżanki poniżej nie znam. tyle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka