zixav 07.02.11, 20:03 Nie grzeją się przy takim ułożeniu? Choć z drugiej strony jak łamacz ma działać ledwie kilka sekund to w sumie pewnie nie. Ale przy trudniejszych hasłach to się zgrzeje równo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marek2704 Re: Tak wygląda łamacz haseł 07.02.11, 21:35 Pięknie - by złamać 10 znakowe hasło złożone jedynie z małych liter alfabetu łacińskiego (czyli bez cyfr, znaków dodatkowych typu $ czy # oraz dużych liter) temu łamaczowi potrzeba jakieś skromne 107 minut. Przy dwudziestoznakowym haśle czas ten jednak rośnie do... 28 z okładem milionów lat. Przy wspomnianym w artykule lepszym oprogramowaniu czas ten skraca się do... 16 milionów z kawałeczkiem lat. Poprawcie mnie, jeśli pomyliłem się w obliczeniach :) Odpowiedz Link Zgłoś
bothunterspl Re: Tak wygląda łamacz haseł 07.02.11, 22:15 Czasami zamiast łamać hasła, wystarczy wykorzystać naiwność ludzi: bothunters.pl/2011/02/07/realna-skutecznosc-phishingu-i-liczba-ofiar/ Odpowiedz Link Zgłoś
death_cult_armageddon Re: Tak wygląda łamacz haseł 09.02.11, 15:23 naiwność, brak obycia z komputerem, niewiedzę na podstawowe tematy... taki jeden z drugim sobie myśli "założę se Avasta i on mi wszystko wytłucze", a tu niestety tak kolorowo nie jest. phishing phisingiem, a jak ktoś nieobyty trzyma hasła np do banku w pliku tekstowym na pulpicie (a znam takich baranków, oj, znam...)? trzeba mieć porządny, komercyjny i kompletny program zabezpieczający. ja korzystam od kilku lat z f-secure internet security (www.f-secure.com/pl_PL/products/home-office/internet-security/), licencja na 3 kompy kosztuje poniżej 200 zeta, na moją firmę starczy. za dużo tego szajsu lata po sieci, żeby stracić ważne dane, współpracownicy chyba by mnie utłukli, jakby coś ode mnie wyciekło. Odpowiedz Link Zgłoś
dembuweczka Re: Tak wygląda łamacz haseł 09.02.11, 16:18 O, i tu mogę Koledze przyklasnąć - w sensie ogólnym wypowiedzi, jak i w wyborze programu. Zostałam nie tak dawno okradziona z ważnych danych, mimo że miałam popularnego antywirusa darmowego (nazwę pominę, nie chcę robić gnojkom reklamy) i omalże nie skończyło się to dla mnie pożegnaniem z obecnym miejscem pracy. Miałam mnóstwo nerwów, stresu, kilka bezsennych nocy, poryczałam się przy szefie i połowie działu. Nikomu nie życzę. Darmowy program jest dobry, jak używacie komputera do stawiania pasjansa, a nie do pracy z klientem! Odpowiedz Link Zgłoś
smutas Tak wygląda łamacz haseł 08.02.11, 05:54 A lamacz napedzany jest Ubunciakiem. Ciekawe czemu wybrali "sweterkowy" system? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Re: Tak wygląda łamacz haseł 08.02.11, 08:28 @smutas: "Ciekawe czemu wybrali "sweterkowy" system? :-)" Po to zeby na koniec stwierdzic: "Twórcy łamacza zapowiadają, że z lepszym oprogramowaniem powinien on osiągnąć wydajność 38 miliardów testów na sekundę." Nie dziwie sie ze srubuntu niedomaga - to znany zamulacz komputera ;) Odpowiedz Link Zgłoś
smutas Re: Tak wygląda łamacz haseł 08.02.11, 14:38 ""Twórcy łamacza zapowiadają, że z lepszym oprogramowaniem powinien on osiągnąć wydajność 38 miliardów testów na sekundę." Nie dziwie sie ze srubuntu niedomaga - to znany zamulacz komputera ;)" Wszystko ladnie, pieknie, tylko, ze to zdanie nie mowi o niedomaganiach OS, a o wydajnosci aplikacji pod nim dzialajacej, Kretynofilku:-) Odpowiedz Link Zgłoś
asteroida2 Re: Tak wygląda łamacz haseł 08.02.11, 10:57 EFF DES Cracker zbudowany w 1998 roku sprawdzał 90 miliardów kluczy na sekundę. A 5 lat temu na FPGA zrobili to samo za 10 tys $: pl.wikipedia.org/wiki/EFF_DES_cracker Odpowiedz Link Zgłoś
4litery Re: Tak wygląda łamacz haseł 10.02.11, 16:09 @death_cult_armageddon, dembuweczka: jaki jest związek twojej reklamy (fatalnego) antywirusa z artykułem? Odpowiedz Link Zgłoś
death_cult_armageddon Re: Tak wygląda łamacz haseł 11.02.11, 12:56 oczywiście jak ktoś poleca coś, czego sam używa, to od razu musi to być reklama... co ma wspólnego? związek mojej "reklamy", jak nazwałeś mój post, z wątkiem jest taki, że przeczytałem post nade mną i się wkurzyłem. wkurza mnie naiwność ludzka, wkurza mnie brak dbałości o bezpieczeństwo danych. a najbardziej wkurza mnie, jak ktoś biadoli, że "komputer mu nie działa", bo nie zainstalował żadnego programu. koleżanki poniżej nie znam. tyle. Odpowiedz Link Zgłoś