Dodaj do ulubionych

kodowanie polskich znaków IS0 na stronach www help

14.02.11, 21:54
Ostatnio chciałem "przypomnieć" sobie podstawowe zasady tworzenia stron www i mam jedno pytanie w związku z tym. Pomimo wstawienia znacznika meta informującego o kodowaniu polskich czcionek iso 8859-2 nie są poprawnie wyświetlane wszystkie polskie znaki. A mianowicie zamiast "ą" wyświetla się "š" natomiast litera "ś" nie wyświetla się wcale (reszta polskich czcionek poprawnie). Początkowo sądziłem że to wina edytora HTML nie potrafiącego kodować czcionki w standardzie ISO 8859-2 (Używam HTML-Kit), tyle że okazało się potem że zarówno Firefox 3,6 jak i IE 8 też nie wyświetlają poprawnie wspomnianych znaków. Dla pewności podaję cały kod początkowy do znacznika <head>:

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN"
"http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">

<head>
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />

<title>nowa stronka</title>

<style type="text/css">
<!--
body {background-color: #669999;}
h1 {color: fuchsia; text-align: center;}

.a {font-family: arial; font-size: x-large;}

p.czcionki {font-family: comic sans; border-style: solid; border-width: 2px;
margin-top: 50px; padding: 10px; background-color: #ff6633; text-align: center}

p.zdjęcie {text-align: left; font-family: Verdana; font-weight: bold;
text-decoration: underline;}

img.obramowanie {border-style: groove; border-width: 3px; float: left; margin: 10px}
-->
</style>

</head>

A najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że jak do części <head> dodam meta-znacznik zawierający standard "windowsowski" (<META content="text/html; charset=Windows-1250" http-equiv=Content-Type> ). to wszystkie polskie znaki wyświetlane są poprawnie zarówno w edytorze jak i w obu przeglądarkach. Niby mógłbym pozostać w standardzie windows-1250 tyle że ponoć zalecany jest przez wszystkich ISO. Czy ktoś powie mi co robię źle i dlaczego standard ISO nie działa? (Jak zapewne dostrzegliście jestem w temacie nieco zielony). Z góry dziękuje za wszystkie konstruktywne odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: 802.11n Re: kodowanie polskich znaków IS0 na stronach www IP: *.multimo.pl 14.02.11, 22:20
      Znaki są de facto kodowane w Windows-1250. Zmień edytor, np. na NVU, SharePoint Desinger albo jeszcze jakiś inny.
      • ludendorf Re: kodowanie polskich znaków IS0 na stronach www 15.02.11, 00:15
        > Znaki są de facto kodowane w Windows-1250. Zmień edytor, np. na NVU, SharePoint
        > Desinger albo jeszcze jakiś inny.

Co do NVU to problem polega na tym że HTML-Kit mi się dużo bardziej "podoba". Nie poprawia mojego kodu na siłę bez mojej wiedzy i zgody (co najwyżej "proponuje" zmiany) no i mam możliwość otwarcia jednocześnie 2ch okien z kodem i podglądem na raz. No i ogólnie jest dużo bardziej rozbudowany. Tego drugiego nie znam. Najwyżej jak nic się nie da zrobić to pozostanę przy HTML-Kit i standardzie win1250
        • ludendorf Re: kodowanie polskich znaków IS0 na stronach www 15.02.11, 00:16
          >no i mam możliwość otwarcia jednocześnie 2ch okien z kodem i podgląd
          > em na raz.

a nawet trzech (i więcej) jeśli dołożyć do tego arkusz CSS
          • Gość: 802.11n Re: kodowanie polskich znaków IS0 na stronach www IP: *.tpnet.pl 15.02.11, 12:09
            Strony masz kodowane w Windows-1250 (niezależnie od tego, co zapisane w metatagach). Ściągnij Gżegżółkę i przekonwertuj pliki na ISO-8859-2
            • ludendorf Re: kodowanie polskich znaków IS0 na stronach www 15.02.11, 17:24
              dzięki!
    • tztz3 Wybierz UTF8 19.02.11, 00:39
      Zamiast ISO-8859-2 zastosuj może lepiej UTF-8 - bardziej uniwersalne, żadnych problemów z różnymi dziwnymi znakami. DO konwersji między kodowaniami użyj jakiegoś programu, fraza wyszukiwania: "konwertowanie kodowania znaków", "konwerter kodowania" etc.

Jako edytor do tworzenia stron polecam (trochę zaawansowane ale boskie) Netbeans (netebans.org).

------------
      1katalogstron.pl - dodaj stronę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka