flexxi 09.05.11, 08:54 zaczelam uzywac internetu mobilnego i drugiego dnia moj komp zostal zaatakowany przez virusy, mimo zabezpieczen, czy internet bezprzewodowy jest inaczej zabezpieczany ? Czy ktos wie jak to wyglada ?????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Greg Re: internet mobilny a virusy IP: *.unknown.vectranet.pl 09.05.11, 08:57 Jakie to były zabezpieczenia? Typ łącza nie ma tutaj nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
flexxi Re: internet mobilny a virusy 09.05.11, 09:00 no systemowe, mam win 7, i avast , wiem ze to niewiele, ale jak korzystalam z netu przewodowego to nie mialam zadnych problemow. Odpowiedz Link Zgłoś
s-orbona Re: internet mobilny a virusy 09.05.11, 09:19 Internet bezprzewodowy w niczym nie różni się od tego przewodowego. Widocznie masz lukę w zabezpieczeniach. Odpowiedz Link Zgłoś
flexxi Re: internet mobilny a virusy 09.05.11, 09:33 Czyli to tylko przypadek ze podlaczylam net bezprzewodowy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 802.11n Re: internet mobilny a virusy IP: *.multimo.pl 09.05.11, 09:42 Tak, zbieg okoliczności. A antywirus nie zapewnia bezpieczeństwa, a jedynie poczucie bezpieczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
flexxi Re: internet mobilny a virusy 09.05.11, 09:47 I co mam teraz zrobic ? mam 30 wirusow, trojany, spywary i jakies inne straszne rzeczy, a net mi juz w ogole nie dziala. Probowalam przescanowac avastem, nic nie wykryl. Panda on-lina wykryla ale nie usunela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 802.11n Re: internet mobilny a virusy IP: *.multimo.pl 09.05.11, 10:45 forum.gazeta.pl/forum/f,430,Wirusy_trojany_spyware.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: internet mobilny a virusy IP: *.dynamic.chello.pl 09.05.11, 11:07 Gość portalu: 802.11n napisał(a): > Tak, zbieg okoliczności. A antywirus nie zapewnia bezpieczeństwa, a jedynie poc > zucie bezpieczeństwa. A mi to nie wygląda na przypadek - po prostu ktoś połączył się bezprezwodowo ale ustawił komputer jako widoczny i otwarty dla innych, nie zabezpieczył i połączenia po prostu. A ze złośliwców nie brakuje... Odpowiedz Link Zgłoś
flexxi Re: internet mobilny a virusy 09.05.11, 11:20 Czyli jednak, jak sie przed czyms takim zabezpieczyc ? Teraz obawiam sie uzywac netu bezprzewodowego. Odpowiedz Link Zgłoś
nuova Re: internet mobilny a virusy 09.05.11, 19:22 Ustaw zabezpieczenie sieci na routerze, z którego korzystasz. Ja korzystam z Edmimax, mam zabezpieczenie ustawione w sekcji "interface setup > wireless > [zakałdka] authentication type", mam wprowadzone hasło, które najlepiej napisać złożone z ponad 10-ciu różnych znaków, w tym specjalnych, z wielkich i małych liter, z cyfr. powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
nuova Re: internet mobilny a virusy 09.05.11, 19:34 ojej, w sumie to mnie się pomyślało, że korzystasz z bezprzewodowego w domu, stąd pomysł na porządną konfigurację kompa z routerem. Jeśli jesteś w innej sytuacji, to nie wiem, jak zaradzić, bo nie korzystam poza domem z netu wifi. Odpowiedz Link Zgłoś
flexxi Re: internet mobilny a virusy 09.05.11, 19:51 dzieki, ale ja korzystam z playa :(( Odpowiedz Link Zgłoś
tomaszek21_6 Re: internet mobilny a virusy 09.05.11, 22:05 zainstaluj sobie zaporę Comodo Dragon-a Odpowiedz Link Zgłoś
flexxi Re: internet mobilny a virusy 10.05.11, 09:18 a coz to takiego i jak to dziala ? niestety jestem tatalnym laikiem informatycznym, pomocy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: internet mobilny a virusy IP: *.dynamic.chello.pl 10.05.11, 09:29 flexxi napisała: > a coz to takiego i jak to dziala ? > niestety jestem tatalnym laikiem informatycznym, pomocy ;) Nic nie instaluj. Już dostałaś link: forum.gazeta.pl/forum/f,430,Wirusy_trojany_spyware.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: internet mobilny a virusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.11, 11:38 Comodo Dragon to nie zapora, a przeglądarka zbudowana na bazie Chromium. Zapora w pakiecie z antywirusem nazywa się Comodo Internet Security. Odpowiedz Link Zgłoś