Dodaj do ulubionych

internet mobilny a virusy

09.05.11, 08:54
zaczelam uzywac internetu mobilnego i drugiego dnia moj komp zostal zaatakowany przez virusy, mimo zabezpieczen, czy internet bezprzewodowy jest inaczej zabezpieczany ? Czy ktos wie jak to wyglada ??????
Obserwuj wątek
    • Gość: Greg Re: internet mobilny a virusy IP: *.unknown.vectranet.pl 09.05.11, 08:57
      Jakie to były zabezpieczenia? Typ łącza nie ma tutaj nic do rzeczy.
      • flexxi Re: internet mobilny a virusy 09.05.11, 09:00
        no systemowe, mam win 7, i avast , wiem ze to niewiele, ale jak korzystalam z netu przewodowego to nie mialam zadnych problemow.
    • s-orbona Re: internet mobilny a virusy 09.05.11, 09:19
      Internet bezprzewodowy w niczym nie różni się od tego przewodowego. Widocznie masz lukę w zabezpieczeniach.
      • flexxi Re: internet mobilny a virusy 09.05.11, 09:33
        Czyli to tylko przypadek ze podlaczylam net bezprzewodowy ?
        • Gość: 802.11n Re: internet mobilny a virusy IP: *.multimo.pl 09.05.11, 09:42
          Tak, zbieg okoliczności. A antywirus nie zapewnia bezpieczeństwa, a jedynie poczucie bezpieczeństwa.
          • flexxi Re: internet mobilny a virusy 09.05.11, 09:47
            I co mam teraz zrobic ? mam 30 wirusow, trojany, spywary i jakies inne straszne rzeczy, a net mi juz w ogole nie dziala.
            Probowalam przescanowac avastem, nic nie wykryl. Panda on-lina wykryla ale nie usunela.
            • Gość: 802.11n Re: internet mobilny a virusy IP: *.multimo.pl 09.05.11, 10:45
              forum.gazeta.pl/forum/f,430,Wirusy_trojany_spyware.html
          • Gość: . Re: internet mobilny a virusy IP: *.dynamic.chello.pl 09.05.11, 11:07
            Gość portalu: 802.11n napisał(a):

> Tak, zbieg okoliczności. A antywirus nie zapewnia bezpieczeństwa, a jedynie poc
            > zucie bezpieczeństwa.

A mi to nie wygląda na przypadek - po prostu ktoś połączył się bezprezwodowo ale ustawił komputer jako widoczny i otwarty dla innych, nie zabezpieczył i połączenia po prostu. A ze złośliwców nie brakuje...
            • flexxi Re: internet mobilny a virusy 09.05.11, 11:20
              Czyli jednak, jak sie przed czyms takim zabezpieczyc ? Teraz obawiam sie uzywac netu bezprzewodowego.
              • nuova Re: internet mobilny a virusy 09.05.11, 19:22
                Ustaw zabezpieczenie sieci na routerze, z którego korzystasz. Ja korzystam z Edmimax, mam zabezpieczenie ustawione w sekcji "interface setup > wireless > [zakałdka] authentication type", mam wprowadzone hasło, które najlepiej napisać złożone z ponad 10-ciu różnych znaków, w tym specjalnych, z wielkich i małych liter, z cyfr. powodzenia
                • nuova Re: internet mobilny a virusy 09.05.11, 19:34
                  ojej, w sumie to mnie się pomyślało, że korzystasz z bezprzewodowego w domu, stąd pomysł na porządną konfigurację kompa z routerem. Jeśli jesteś w innej sytuacji, to nie wiem, jak zaradzić, bo nie korzystam poza domem z netu wifi.
                  • flexxi Re: internet mobilny a virusy 09.05.11, 19:51
                    dzieki, ale ja korzystam z playa :((
    • tomaszek21_6 Re: internet mobilny a virusy 09.05.11, 22:05
      zainstaluj sobie zaporę Comodo Dragon-a
      • flexxi Re: internet mobilny a virusy 10.05.11, 09:18
        a coz to takiego i jak to dziala ?
        niestety jestem tatalnym laikiem informatycznym, pomocy ;)
        • Gość: . Re: internet mobilny a virusy IP: *.dynamic.chello.pl 10.05.11, 09:29
          flexxi napisała:

> a coz to takiego i jak to dziala ?
          > niestety jestem tatalnym laikiem informatycznym, pomocy ;)

Nic nie instaluj. Już dostałaś link:

forum.gazeta.pl/forum/f,430,Wirusy_trojany_spyware.html
      • Gość: Greg Re: internet mobilny a virusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.11, 11:38
        Comodo Dragon to nie zapora, a przeglądarka zbudowana na bazie Chromium. Zapora w pakiecie z antywirusem nazywa się Comodo Internet Security.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka