Gość: Marek IP: *.deu.edu.tr / *.deu.edu.tr 19.05.04, 09:24 Witam !!! Czy ktoś podpowie jak poprawnie skonfigurować tego firewall'a ?? Czy wystarczą ustawienia domyślne??? Marek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maciejpoczta Re: Konfiguracja Outpost Firewall.... 19.05.04, 09:37 Jak w przypadku każdego firewalla, żeby zapewnić sobie maksimum bezpieczeństwa, musisz znać porty, z jakich korzystają poszczególne aplikacje. Inaczej zdajesz się na domyślne ustawienia Firewalla, które nie zawsze są optymalne. Kiedy już zanotujesz sobie porty, ustaw Outposta w tryb nauki i usuń z niego wszystkie reguły, oraz zaufane i filtrowane aplikacje. Za każdym razem, kiedy zapora powiadomi Cię o próbie połączenia z internetem przez jakiś program, będziesz mógł utworzyć dla danej aplikacji nową regułę. To wymaga na początku sporo pracy, ale będziesz pewien, że firewall spełnia swoją rolę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Konfiguracja Outpost Firewall.... IP: *.deu.edu.tr / *.deu.edu.tr 19.05.04, 12:55 Witam !!! Niestety to na razie za trudne dla mnie.Włąśnie te zapytania - czy zezwolić czy nie !!A skąd niby ja mam wiedzieć czy odpowiedzieć TAK. Oczywićie jeśli pytania dtyczą znanych mi programów to odpowiadam TAK ,ale inne ??? sam nie wiem,kedy zrobię dobrze.Co dokładnie to są reguły??? Co to są ustawienia ICMP ..itd Na razie działa to na wyczucie. Marek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Konfiguracja Outpost Firewall.... IP: *.deu.edu.tr / *.deu.edu.tr 19.05.04, 13:11 Witam !! Zescanowałem swojego kompa i taki jest rezultat. Pierwsze cyfry oznaczają "port" następnie "Status" "Service" i "Description" Czy ktoś mi podpowie czy to jes dobrze czy źle??? >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< 80 stealthed HTTP HTTP web services publish web pages 135 stealthed RPC Remote Procedure Call (RPC) is used in client/server applications based on MS Windows operating systems 137 stealthed NETBIOS Name Service NetBios is used to share files through your Network Neighborhood 23 closed TELNET Telnet is used to remotely create a shell (dos prompt) 138 closed NETBIOS Datagram Service NetBios is used to share files through your Network Neighborhood 139 closed NETBIOS Session Service NetBios is used to share files through your Network Neighborhood 1080 closed SOCKS PROXY Socks Proxy is an internet proxy service 1243 closed SubSeven SubSeven is one of the most widespread trojans 3128 closed Masters Paradise and RingZero Trojan horses 12345 closed NetBus NetBus is one of the most widespread trojans 12348 closed BioNet BioNet is one of the most widespread trojan 27374 closed SubSeven SubSeven is one of the most widespread trojans 31337 closed Back Orifice Back Orifice is one of the most widespread trojans 21 open FTP File Transfer Protocol is used to transfer files between computers Odpowiedz Link Zgłoś
maciejpoczta Re: Konfiguracja Outpost Firewall.... 19.05.04, 13:49 Te testy na niewiele ci się przydadzą. Są to standardowe porty wykorzystywane przez znane aplikacje i procesy. Na przykład przeglądarki internetowe powinny mieć dozwoloną komunikację na portach: 21 - FTP - transfer plików 53 - DNS - serwer nazw domen 80 - HTTP - przeglądanie stron internetowych 443 - HTTPS - bezpieczne połączenia oraz dodatkowo, w zależności z czego korzystasz: 25, 110, 995 - jeżeli używasz klienta poczty wbudowanego w przeglądarkę (Mozilla, Opera) 119 - przeglądanie grup dyskusyjnych Wszystkie inne porty (a jest ich razem ponad 65.000) powinienes dla przeglądarek zablokować, bo będzie to tylko dodatkowa, niepotrzebna dziura. Podałem tylko przykład przeglądarek internetowych. Musisz wiedzieć, że praktycznie każdy rodzaj aplikacji wykorzystuje inne porty do komunikacji w internecie i jeżeli chcesz czuć się w miarę bezpiecznie to powinieneś je poznać. Numery używanych portów powinieneś znaleźć na stronach producenta danej aplikacji. Teraz widzisz różnicę pomiędzy darmowym firewallem, a produktem komercyjnym uznanej marki? Ich skuteczność jest w przybliżeniu taka sama, a płacisz za komfort obsługi. Krytykowany Norton ma w bazie dane większości znanych aplikacji i sam dobiera odpowiednie reguły (choć czasem też trzeba mu pomóc). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Konfiguracja Outpost Firewall.... IP: *.deu.edu.tr / *.deu.edu.tr 19.05.04, 16:16 Witam !! Dzięki,popróbuje coś pozmieniać,Może się nauczę???!! Marek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Munder Re: Konfiguracja Outpost Firewall.... IP: *.deu.edu.tr / *.deu.edu.tr 19.05.04, 16:24 Witam !!! Jeszcze chciałem zapytać: Co to znaczy(w zakładce "Wykrycie ataku" - "Wykryto żądanie połączenia" a niżej Adres IP: (np.)127.0.0.1 adres domenowy: n/a Szczegóły scanowania portów:TCP(SOCKS) Marek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prezes Re: Konfiguracja Outpost Firewall.... IP: *.visp.energis.pl 21.05.04, 18:43 Pod adresem www.cert.pl/ w dziale Porady jest artykul Konfiguracja firewalla osobistego - format PDF Odpowiedz Link Zgłoś