Dodaj do ulubionych

neostrada i hasło

03.01.14, 23:52
Mam następujący problem. Od ośmiu bodaj lat mam neostradę, sygnał dostarczany jest przez modem thompsona adsl speed touch 330. Neostrada była instalowana jakieś osiem lat temu na starym komputerze, który dożywa własnie chyba kresu. Hasło i nazwa uzytkownika ładowały się same, ja klikałem tylko na guzik połącz.

Stąd problem jak zainstalować neostradę na nowym komputerze? Umowa wygasa dopiero we wrześniu więc w tej chwili szans na modem radiowy nie ma. Może da się coś skopiowac z dawnego komputera do nowego? Jakiś folder z danymi, jakieś ustawienia? Jak to zrobić? Skąd dokąd? Stary komp ma windowsa xp, nowy windowsa 7.
Obserwuj wątek
    • goluch Re: neostrada i hasło 03.01.14, 23:57
      Dzwoń do operatora i poproś o wysłanie loginu i hasła sms-em.
      • Gość: palim.psest Re: neostrada i hasło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.14, 00:52
        hm... a tak na własną rękę nic nie mogę zrobić? :P
        dzięki za poradę
        • goluch Re: neostrada i hasło 04.01.14, 07:53
          Niestety nie da się.
        • wariant_b Re: neostrada i hasło 04.01.14, 10:54
          Na własną rękę możesz odszukać nazwę konta w ustawieniach modemu,
          a hasło uzyskać przez stronę rejestracja.neostrada.pl
          Choć być może programy do czytania "gwiazdek" pozwolą odczytać również hasło.

Ale stary modem i tak powinieneś wymienić na nowszy router adsl, bo zapewne będziesz
          miał 64-bitową wersję Windows 7, która zdaje się nie obsługuje speed touch 330.
          Nie ma zlituj się dla urządzeń, które umarły już śmiercią technologiczną.
          Ale nazwa konta neostrady i hasło będą potrzebne do skonfigurowania routera.

Kupując router zadbaj, żeby miał również port ethernetowy WAN lub WAN/LAN,
          albo aktualizuj umowę z Orange, w ramach której dostarczą ci nowy router.
          • goluch Re: neostrada i hasło 04.01.14, 10:55
            Moim zdaniem prościej wykonać telefon do operatora.
            • Gość: palim.psest Re: neostrada i hasło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.14, 17:37
              dzieki za porady,.
              nawet o tym nie pomyślałem, że win7 może nie obsługiwać modemu :( no nic będę próbować mimo wszystko ale wpierw telefon do orange
              • wariant_b Re: neostrada i hasło 04.01.14, 20:26
                Kategoria urządzeń "modem USB adsl" już od dość dawna nie istnieje.

Po prostu są gotowe zestawy kości i soft dla routerów adsl, więc aby obniżyć
                funkcjonalność do modemu, producent musiałby ponieść dodatkowe koszty
                no i jeszcze znaleźć klientów na takie okaleczone urządzenie.
                • Gość: palim.psest udało się :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.14, 20:57
                  oj, sporo ludzi jeszcze się tym posługuje, czego dowodem posty w necie.

udało mi się zainstalować pod windowsem 7, z wybitną pomocą infolinii orange :D. póki pamiętam, opiszę dla innych.
                  1. ze strony orange trzeba ściągnąć sterowniki do Visty www.orange.pl/kid,4002234817,id,4002423314,title,Neostrada-sterowniki-do-aplikacji-i-modemow,helparticle.html

2. rozpakować i znaleźć plik setup, kliknąć prawym klawiszem myszki, wejść we właściwości, wybrać zakładkę zgodność, wybrać system vista (service pack2), na dole wybrać 'uruchom ten program jako administrator', ok

3. zacząć instalację klikając na setup, należy czytać i postępować wg zaleceń

4. w którymś z kolei okienku, bodaj tuż po podłączeniu modemu będzie do wyboru coś tam, PPoA i PPPoE, wybrać PPPoE.

5 bodaj w następnym okienku pojawi się Vcoś tam, cośtam i w aktywnym okienku 8.35. należy rozwinąć strzałką pasek i wybrać 0.35

6 dalej pojawia się panel z użytkownikiem i hasłem - doradczyni z orange kazała mi na tym etapie wyjść z instalacji klikając cancel mówiac, że wpisane dane nie zadziałają...

7. otworzyć panel sterowania, wejść w sieć i internet, potem w centrum sieci i udostępniania, potem kliknąć na skonfiguruj nowe połączenie..., połącz z internetem, wybrać połączenie szerokopasmowe PPPoE, wpisać użytkownika i hasło (utracone hasło podają na infolinii).

Internet działa, co widać. nie wiem co prawda, czy za każdym razem będę musiał łączyć się netem jak w punkcie 7.... :( w każdym razie internet na ten wieczór mam zapewniony :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka