Dodaj do ulubionych

Ultra HD w domu

23.02.14, 22:02
Witajcie! Mam dylemat, kupuję niedługo TV i już się kładłem ale stwierdziłem, że nie wytrzymam i wstanę jeszcze zadam pytanie. Czy warto już rozważać zakup telewizora ultra HD? Nie jestem jakimś tam znawcą, chcę mieć funkcje smarttv i 3D, ale... jeżeli można mieć więcej niż fulhd, to się zastanawiam dwa razy. Mam już upatrzonego soniaczka w fhd, ale z tego co się orientowałem np. LG i Samsung mają w całkiem nie najgorszej cenie ultra. Na youtubie jest już opcja oglądania w ultrahd,... i kurcze nie wiem, a takiej kasy nie znajduje się na ulicy.
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Ultra HD w domu 23.02.14, 22:44
      Kupuj na raty.

Teraz FullHD, a za pieniądze, które zaoszczędzisz nie kupując teraz UltraHD
      za dwa-trzy lata wymień dotychczasowy i jeszcze dokup drugi, większy.
      Zwróci się, pod warunkiem, że będzie można coś odbierać w tej jakości.
    • Gość: a Re: Ultra HD w domu IP: *.dynamic.mm.pl 24.02.14, 09:15
      Technologia przegoniła już potrzeby w zakresie kina domowego. Teraz pozostaje szukanie frajerów.
      • maciekww Re: Ultra HD w domu 27.03.14, 14:39
        Dokładnie uważam taką rozdzielczość i technologię za zbędną - porządne hd w dobrej jakości i bit ratem jest aż nad to wyraźne i doskonałe - 4 k bez sensu dla mnie
    • jerzyjerzyk Re: Ultra HD w domu 24.02.14, 18:24
      Jeszcze długo długo będzie FullHD, nie ma najmniejszego sensu kupować UltraHD. Tak nawiasem to lepiej zaoszczędzić i w ogóle telewizora nie kupować - coś tam wartościowego znajdujesz? :)
    • Gość: marass Re: Ultra HD w domu IP: 79.141.162.* 25.02.14, 14:15
      mi sie raczej wydaje, ze lepiej zainwestowac w dobry telewizor niz kupowac byle co, od jakiegos czasu sledze co sie dzieje ogolnie w technologiach lg i z tego co czytalem to wypuscili oni telewizory z technologia 4k, niestety telewizory nie beda dostepne w kazdym kraju, w polsce natknalem sie na jeden sklep internetowy ktory prowadzi jego sprzedaz -matrixmedia. w tym wypadku musze przyznac ze specyfikacje sa obiecujace, a technologia lg goruje nad innymi.
      • jerzyjerzyk Re: Ultra HD w domu 25.02.14, 14:37
        Zainwestować? Czy ty w ogóle znasz znaczenie słowa inwestycja? Zakup telewizora to jest zakup czysto konsumpcyjny. Druga rzecz, że zawsze jak kupujesz nową technologię zanim się ona upowszedni płacisz słono i jesteś beta testerem.

Dzisiaj kupisz za 8k, a zamiast tego możesz kupić porządny TV za 4k i za 3 lata kiedy może będzie już co odbierać na tym UltraHD kupić nowy, lepszy za 4k. Stary może opchniesz, nowy będziesz miał sprawdzony i nowszej generacji.
        • Gość: ? Re: Ultra HD w domu IP: *.dynamic.chello.pl 25.02.14, 16:29
          Kup plazmę, dopóki jeszcze je produkują...
        • janek2pb Re: Ultra HD w domu 27.02.14, 00:02
          Dla mnie jest to inwestycja, znasz coś takiego jak spotkania towarzyskie, przy których łapiesz nowe kontakty? albo zacieśniasz już istniejące? Myślę, że taki TV dodatkowo robi efekt WOW, często odwiedzają mnie osoby z którymi robię interesy, a pomieszczenie w którym robi się spotkanie masz szczególne znaczenie. Ale powiem Ci coś w tym jest, technologia tanieje, ale i my też zmieniamy się w czasie, człowiek się starzeje i czas leci. Później taki TV może nie być taki fajny jak teraz.
          • jerzyjerzyk Re: Ultra HD w domu 01.03.14, 14:47
            Każdy próbuje sobie jakoś zracjonalizować niepotrzebny zakup, na który się napalił, ale w życiu nie czytałem głupszego tłumaczenia :)
            • Gość: janek2pb Re: Ultra HD w domu IP: *.lublin.mm.pl 26.03.14, 23:37
              Widać, że chce kupić sprzęta? :) Nic na to nie poradzę, ta rozdzielczość mnie fascynuje, a dzięki LG TV jeszcze jako tako jest w moim zasięgu. Kiedyś chciałem mieć w domu plazmę, ale teraz mam już większe wymagania, taki obraz 4K wypełni pustkę technologiczną w moim pokoju 8)
      • janek2pb Re: Ultra HD w domu 26.02.14, 23:58
        Jak to? Przecież w euro można kupić 4k, podobnie w saturnie, np LG 65LA965V w euro. Materiałów w 4k też nie brak, na youtubie można zobaczyć: www.youtube.com/watch?v=gIJDg5dSfnw, swoja droga, fajny film się zapowiada :), no i właśnie dlatego mam ten dylemat, czemu mam oglądać go w FHD jak mogę w 4k ???
        • Gość: ? Re: Ultra HD w domu IP: *.dynamic.chello.pl 27.02.14, 05:57
          Janku, może mi zapodasz jakąś swoją teorię

jak mam docenić zalety obrazu 4K
          na podstawie filmu z youtube oglądanego na moim monitorze (zaledwie) HD ?
          • janek2pb Re: Ultra HD w domu 28.02.14, 14:36
            A skąd ja mam wiedzieć, nie wpadłem na to że będziesz chciał testować ultra HD na jakimś mniejszym odbiorniku :), zarzuciłem linka, żeby pokazać ile tego już jest. Za pół roku będzie cztery razy tyle.
        • Gość: adams Re: Ultra HD w domu IP: *.sileman.net.pl 28.02.14, 10:57
          nie da sie ukryc ze obraz w technologii 4K jest znacznie lepszy, w sumie lg tez zaprojektowalo nowa serie telewizorow z technologia 4K i jakos obrazu jest nie samowita. na takim telewizorze to mozna spokojnie ogladac mundial w brazylii i zaprosic kolegow.
          • Gość: niro Re: Ultra HD w domu IP: *.free.aero2.net.pl 28.02.14, 19:53
            Oglądając mundialowe mecze z odleglości 4 metrów nie zauważysz różnicy na telewizorze FULL HD i 4K . Ten ostatni sprawdzi się natomiast jako monitor np 42 " na biurku. Jest wszakże zasadnicza sprawa : karta graficzna w komputerze i materiał oglądany też musi być w standardzie 4K . A takich treści w necie jest na razie 0,001 %.
            • wariant_b Re: Ultra HD w domu 28.02.14, 21:30
              > Ten ostatni sprawdzi się natomiast jako monitor np 42" na biurku.

Raczej się nie sprawdzi na biurku - chodzi o monitor 65".
            • Gość: Maniek Re: Ultra HD w domu IP: *.lublin.mm.pl 24.03.14, 21:55
              z 4m nie widać różnicy? Ja tam z daleka widziałem. 4k wymiata. Taki telewizor to moc, chciałbym mieć taki sprzęt do oglądania. LG ma całkiem niezłe ceny telewizorów 4k, najwyraźniej wybierają oszczędnie materiał z którego tv jest zrobione i nie walą do niego niepotrzebnych części. Może złota w środku nie ma, ale za to jest na ekranie!
              • Gość: 802.11n Re: Ultra HD w domu IP: *.tpnet.pl 27.03.14, 07:40
                Jedyne co dobrego robi LG to napędy optyczne. Pralki i lodówki też ponoć niezłe.
                • Gość: janek2pb Re: Ultra HD w domu IP: *.lublin.mm.pl 30.03.14, 21:33
                  Bez przesady, LG teraz wali takie ekrany, że nie można powiedzieć, że nie należy do czołówki firm produkujących telewizory, takie jak ten: www.engadget.com/2014/01/05/lg-84-inch-4k-uhd-tv-ces/, a co lepsze potrafią łączyć wszystkie sprzęty w sieć. Wg mnie to ciekawe rozwiązanie, jak bym mógł zarządzać sprzętem przez telefon: technologie.gazeta.pl/internet/1,104530,15230452,CES_2014__LG_zapowiada_aplikacje__ktora_moze_rozpoczac.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka