Gość: lysyadam IP: *.crowley.pl 19.10.04, 12:06 Jak zrobic, aby przed otworzeniem danej strony ukazywalo sie okno, w ktorym nalezalo by wpisac prawidlowe haslo, i dopiero pozniej otwierala by sie wskazana strona? Dzieki z gory!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
user0001 Re: Jak to zrobic? 19.10.04, 12:12 Trzeba trochę pogrzebać w konfiguracji serwera www, poczytaj, popróbuj może i Tobie się uda. Apache 1.3 httpd.apache.org/docs/howto/auth.html Apache 2.0 httpd.apache.org/docs-2.0/howto/auth.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: la Re: Jak to zrobic? IP: *.crowley.pl 19.10.04, 12:24 ooo... to nie jest to takie proste jak myslalem? A jakies zrodla po polskiemu? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
user0001 Re: Jak to zrobic? 19.10.04, 12:37 Gość portalu: la napisał(a): > A jakies zrodla po polskiemu? ;-) No co Ty? www.knf.p.lodz.pl/~ziutus/pds/Apache.html na upartego kliknij tutaj, ale nie jest to szczególnie rozbudowany opis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w++ Re: Jak to zrobic? IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 19.10.04, 14:34 Jest prosta metoda dostępu do strony na hasło, która nie wymaga grzebania na serwerze, w ogóle nie zależy od serwera. Na stronę index.html dopisujesz gdziekolwiek skrypt: <script language="JavaScript"> function checkPswd(ext) { if ((document.pswdForm.pswd.value == null) || (document.pswdForm.pswd.value == '')) alert('Niepodałeś hasła'); else this.location.href = document.pswdForm.pswd.value + ext; } </script> dodajesz w body taki formularz: <form name="pswdForm"> <input type="password" name="pswd" size="24" maxlength="40"> <input type="button" value="Ok" onClick="checkPswd('.html')"> </form> Działa to w ten sposób, że stronę do której dostęp ma być przez hasło nazywasz nietrywialnie n.p. rura44.html, i wtedy po wpisaniu jako hasło rura44 pokaże się ta strona, a każdy inny wpis spowoduje błąd 404. Hasła nie da się wyczytać ze źródła strony index.html, a wylistować katalogu również bo wyskakuje strona z żadaniem hasła. Odpowiedz Link Zgłoś
user0001 Re: Jak to zrobic? 19.10.04, 14:42 Oponowałbym przeciwko rozwiązaniu w którym hasło jest takie samo dla wszystkich którzy z niego korzystają. Doprowadza to do sytuacji, w której w razie wycieku hasła, bardzo trudno jest ustalić, kto jest źródłem wycieku. Poza tym, ta metoda pozostawia ślad w logach serwerów proxy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w++ Re: Jak to zrobic? IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 19.10.04, 15:01 Oczywiście że nie jest to jakaś metoda do zastosowań profesionalnych, ale w zastosowaniach amatorskich działa nadzwyczaj skutecznie. Zauważ że można dla niedużego grona userów, dać każdemu inne hasło i nieco panować nad dostępem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lysyadam Re: Jak to zrobic? IP: *.crowley.pl 20.10.04, 08:12 Wielkie dzieki w++ Mysle, ze to rozwiazanie jest bardzo proste, acz pasujace dla moich potrzeb. Po prostu potrzebuje zahaslowac dana galerie, aby tylko zainteresowani mieli do niej dostep. Jam nie znawca tematu, tudziez profesjonalista zaden. Wiec prostote lubie w tym temacie. Dziekuje Wam pieknie Moze ktos, cos, gdzies jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
szarykot Re: Jak to zrobic? 20.10.04, 09:14 > Po > prostu potrzebuje zahaslowac dana galerie, aby tylko zainteresowani mieli do > niej dostep. w tym przypadku wystarczy, że osoba niezainteresowana wyłączy w przeglądarce obsługę JavaScriptu (trzy, no - cztery kliknięcia myszą) i już ma dostęp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w++ Re: Jak to zrobic? IP: 212.165.158.* 20.10.04, 14:10 szarykot napisał: > w tym przypadku wystarczy, że osoba niezainteresowana wyłączy w przeglądarce > obsługę JavaScriptu (trzy, no - cztery kliknięcia myszą) i już ma dostęp. Jeśli wyłączy to tym bardziej się nie dostanie do strony o nieznej mu nazwie, a katalogu oczywiście też nie wylistuje do mu wyskoczy ten fomularz (index.html), tyle że nie działający. Przejrzyj skrypt, bo jest bardzo prosty, a potem się wypowiadaj ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obcy Re: Jak to zrobic? IP: *.nitronet.pl / *.nitronet.pl 20.10.04, 22:03 Przepraszam ale dopiero zaczynam i mam problem. Wkleiłem ten skrypt do strony i nie działa, co robię źle. Link do strony z hasłem jest na stronie o nazwie testy.html, a strona z hasłem nazywa się psy123.htm. Gdzie powinny być wklejone te skrypty i czy w którymś powinienem poprawić wpis z nazwą strony zahasłowanej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w++ Re: Jak to zrobic? IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 21.10.04, 01:36 Gość portalu: Obcy napisał(a): > Przepraszam ale dopiero zaczynam i mam problem. skrypt i formularz mają być na tej samej stronie, tutaj w wersji minimalistycznej źródło całej tej strony (powiedzmy: testy.html): <html> <head> </head> <body> <script language="JavaScript"> function checkPswd(ext) { if ((document.pswdForm.pswd.value == null) || (document.pswdForm.pswd.value =='')) alert('Niepodałeś hasła'); else this.location.href = document.pswdForm.pswd.value + ext; } </script> <form name="pswdForm"> <input type="password" name="pswd" size="24" maxlength="40"> <input type="button" value="Ok" onClick="checkPswd('.html')"> </form> </body> </html> Na tej stronie wyświetli się okienko i klawisz Ok (oczywiście może być na niej dużo więcej elementów, ale spróbuj najpierw tyle). Po wpisaniu hasła (czyli właściwie nazwy (bez .html) strony "ukrytej") i po kliknięciu w Ok (ważne, naciśnięcie entera nie działa dobrze), wczytywana jest strona lub jeśli jej nie ma to wyskoczy błąd. Strona "ukryta" musi być w tym samym katalogu co strona z formularzem hasła. Rozszerzenie nazwy strony ukrytej powinno być .html, chyba że zmienisz odpowiedni fragment formularza (tutaj: onClick="checkPswd('.html') ) (u Ciebie zdaje się jest: psy123.htm, może dlatego nie działa ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obcy Re: Jak to zrobic? IP: *.nitronet.pl / *.nitronet.pl 21.10.04, 14:13 Wielkie dzięki za cierpliwość - już działa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan myie2.com Re: Jak to zrobic? IP: 83.168.75.* 21.10.04, 17:57 Cześć amatorzy, nie róbcie jaj. Wystarczy wejść do temporary internet files i przeczytać żródło tego indexa. Pytanie podstawowe, czy masz php, bo inaczej te wszystkie javascripty są psu na budę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w++ Re: Jak to zrobic? IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 21.10.04, 20:22 Gość portalu: fan myie2.com napisał(a): > Cześć amatorzy, nie róbcie jaj. > Wystarczy wejść do temporary internet files i przeczytać żródło tego indexa. Cześć amatorze! :) Po pierwsze nie trzeba robić tych skomplikowanych ruchów jakie proponujesz, tylko po prostu kliknąć prawym i wybrać pokaż źródło by przeczytać źródło tej strony. Druga rzecz, której pewno nie zauważyłeś, to że znajomość źródła zupełnie nic nie daje, bo nie ma na niej hasła w żadnej postaci i to jest mocną stroną tej prostej metody. Odpowiedz Link Zgłoś
stratoos Re: Jak to zrobic? 21.10.04, 20:33 eeeh, posluchajcie sie rady user0001. Dal najlepsza rade w tym calym watku. htaccess zrobi to najlepiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w++ Re: Jak to zrobic? IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 21.10.04, 21:01 Oczywiście, ale zauważ że nie na wszystkich serwerach jest ta możliwość, a po drugie do niektórych zastosowań, powiedzmy, by chronić intymność jakiś prywatnych zasobów, .htacces plus pliki haseł, to raczej strzelanie z armaty do wróbli ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lysyadam Re: Jak to zrobic? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 22.10.04, 17:54 w++ wskaż, prosze, miejsce, gdzie powinna być wpisana nazwa tego pliku strony zahasłowanej, bo ja jakiś ciemny i kompletnie mi to nie wychodzi... ;-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w++ Re: Jak to zrobic? IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 22.10.04, 21:52 Gość portalu: lysyadam napisał(a): > w++ > wskaż, prosze, miejsce, gdzie powinna być wpisana nazwa tego pliku strony > zahasłowanej, bo ja jakiś ciemny i kompletnie mi to nie wychodzi... ;-( Nigdzie jej nie wpisujesz. Wpisuje ją tylko jako hasło, upoważniona przez Ciebie osoba do okienka, które pokaże się na stronie ze skryptem i naciska klawisz Ok. Czyli jeśli np. nazwa twojej tajnej strony to fdjsjf45.html, wtedy hasłem jest fdjsjf45 . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lysyadam Re: Jak to zrobic? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 23.10.04, 19:53 Jestem dozgonnie wdzieczny i dziekuje pieknie wszystkim!!! Odpowiedz Link Zgłoś