Dodaj do ulubionych

strona www malej firmy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 11:55
Chcialabym stworzyc strone www firmy... tyle ze dotychczas robilam stronki ;)
we FrontPage'u... Czy i ten program sie nada do czegos bardziej
rozbudowanego? Jesli nie - co polecacie? Ile taki program kosztuje, a moze
mozna go sciagnac za friko?
Drugie pytanie: to gdzie umiescic strone? Z uslug jakiej firmy skorzystac? Na
jakie parametry zwracac uwage (i co one mowia?)
Dzieki za odpowiedz :)

ps. a ile kosztowaloby (chodzi mi tu o rzad wielkosci, czy jest to
500/2000/10000 zl) zlecenie tych dzialan komus?
Obserwuj wątek
    • Gość: obcy Re: strona www malej firmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 12:05
      Rejestracja domeny to ok. 50.00 PLN rocznie.
      Miejsce na serwerze to ok. 100.00 PLN rocznie.
      Wejdź na stronę np. www.nazwa.pl/ teraz jest rabat 50%.
      Pozdrawiam.
      • Gość: Panna_Nikt Re: strona www malej firmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 12:10
        Na tej stronie bylam, ale cena jest od 300zl/rok za hosting... I ok, bo
        widzialam tylko drozsze :/.

Chodzi mi jednak o co innego - serwery sobie znajde przez wyszukiwarke, ale
        pozniej umiem je porownac tylko 'na wyczucie' i na zasadzie analogii. Nie wiem,
        na co zwracac uwage, czy 5Gb powierzchni dyskowej wystarczy... Nie wiem czy
        60Gb stransferu jest ok... itd...
        • Gość: superstar Re: strona www malej firmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 12:17
          Gość portalu: Panna_Nikt napisał(a):

> Nie wiem(...) czy 5Gb powierzchni dyskowej wystarczy...

jeeeezu!
          • Gość: Panna_Nikt Re: strona www malej firmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 12:29
            Prosze o konstruktywne komentarze, a nie takie, ktore nic nie wnosza...

Wiem ile to 5Gb, jednak nie wiem, czy wybrac taka czy moze inna wersje z
            10Gb... Prosilam o rady... nie o zlosliwosci.
            • polokokt Re: strona www malej firmy 07.03.05, 12:40
              Serwer o pojemnosci 5GB to poprostu olbrzym. Na koncie wielkosci 50MB juz mozna
              spokojnie postawic fajna i dosc rozbudowana strone firmy (strona glowna+ kilka
              podstron, grafiki). Byc moze nie wiesz ile zajmuje miejca na dysku dobrze
              napisana strona WWW. Bo jak wynika z mojego doswiadczenia FrontPage generuje
              maaaaase niepotrzebnego kodu ktory kilka (jak nie kilkanascie) razy zwieksza
              obietosc strony.
              Wybierajac serwer zwroc uwage czy sa jakies limity wejsc godzinowych, limity
              sciaganych danych etc. Jesli ze strony maja byc sciagane jakies duze pliki (do
              tego czesto) to wiadomo ze te limity musza byc konkretne. Do tego czy serwer ma
              obslugiwac bazy danych i PHP, czy wystarczy sam HTML?
              A moze zacznij od tego ze najpierw zrob strone na dysku, zobacz ile ona
              zajmuje, powiedzmy zrob zapasu drugie tyle i bedziesz wiedziala jaki serwer Ci
              potrzebny. Ja mysle ze konto o wielkosci 100MB powinno w zupelnosci starczyc,
              chyba ze chcesz tam nawrzucac mase zdjec, jais pliow do pobranie itd...
              Pozdrawiam
              • Gość: Panna_Nikt Re: strona www malej firmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 12:46
                Polokokt - wielkie dzieki... :)

• Gość: obcy Re: strona www malej firmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 13:03
                  Nie wiem gdzie znalazłaś te 300 zł. Mam stronę na ich serwerze i u nich
                  wykupiłem rejestrację nazwy i wiem ile płacę.
                  Tak na początek to zdecyduj się o co ci chodzi.
                  • Gość: Panna_Nikt Re: strona www malej firmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 13:21
                    Ze strony:
                    serwer Active - roczny abonament 300zl/rok [+vat]
                    server Active Pro - roczny abonament 600zl/rok [+vat]

zrodlo: nazwa.pl/hosting.php?np=1
              • xiv Re: strona www malej firmy 22.03.05, 16:10

> Serwer o pojemnosci 5GB to poprostu olbrzym.
                :)
                [tu mi sie przypomnialo, ze 640KB pamieci RAM to wiecej niz ktokolwiek
                potrzebuje...]

tylko w kwestii formalnej - czasem razem z hostowaniem firmy chca serwer
                mailowy, a wtedy te 50MB juz nie sa takie "spokojne"
    • onequestion Re: strona www malej firmy 07.03.05, 22:16
      „tyle ze dotychczas robilam stronki ;)
      we FrontPage'u... Czy i ten program sie nada do czegos bardziej
      rozbudowanego?” dobre sobie! Ten program jest właśnie do budowy zaawansowanych
      stronek. Lepszy Ci nie jest potrzebny.
      • roar Re: strona www malej firmy 07.03.05, 23:03
        > „tyle ze dotychczas robilam stronki ;)
        > we FrontPage'u... Czy i ten program sie nada do czegos bardziej
        > rozbudowanego?” dobre sobie!

Właśnie, dobre sobie, bo ten program się do niczego nie nadaje, a co dopiero do stworzenia jakiejś sensownej strony... Cokolwiek innego będzie lepsze. Naprawdę.
        • Gość: Panna_Nikt Re: strona www malej firmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 23:19
          I wlasnie dlatego pytam - bo jak widzicie kazdy ma inne zdanie...

Poza tym wychodze z zalozenia, ze lepiej troche popytac tu i owdzie i wiedziec
          wiecej, niz wie sie na poczatku... Zaluje tylko, ze niektore osoby musza
          podchodzic emocjonalnie do postow innych...
          • Gość: obcy Re: strona www malej firmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 00:00
            Faktycznie ceny się zmieniły na serwerze nazwa.pl - ja wykupiłem pół roku temu,
            mieli w ofercie tzw. serwer mini za cenę jak wyżej. Poszukaj innych ofert oni
            nie są jedyni.
    • Gość: maluch Re: strona www malej firmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 09:27
      ja korzystam i polecam: www.polisz.com robili mi strone mam u nich
      hosting i domene. polecam i pozdrawiam
    • cintus Re: strona www malej firmy 21.03.05, 19:09
      www.ehost.pl - oplaty za serwer i cos tam np. domena to do 300 zł jelsi to dla
      malej firmy. A wykonanie? Sama sobie odpuść, firma zrobi wszystko (z reguly
      naciagaja) za 100-do kilkutysiecy zł, a jakiś hobbysta np. ja za kilkadziesiąt
      do kilkuset zł, a wszystko automatycznie jesli chodzi o adminiastrację treści
      strony byś miała, rozejrzyj się,, sprawdź wyszukiwarkich - "tworzenie stron
      www", "webmastering", "porojektowanie stron" itd. powodzenia!
    • Gość: ivulspirit Re: strona www malej firmy IP: *.visp.energis.pl 21.03.05, 21:43
      Wszystko zalezy od wielkosci firmy..... zastanow sie bo moze wcale nie
      potrzebujesz wlasnej domeny i jakiegos "profesjonalnego platnego serwera".
      a program? hmm wystarczy wrzucic do googla "edytor html" i juz.... do wyboru do
      koloru: darmowe, triale, shareware. Kazdy sobie moze wybrac to co bedzie mu
      najbardziej pasowalo i odpowiadalo do potrzeb

Pytanie tylko czy to ma byc prosta strona czy moze wykorzystujaca jave, php itp

apropo najtanszych rozwiazan... tak sobie umyslilem zeby postawic strone na
      serwerze atspace.com(darmo, brak reklam, brak limitu transferu, 50MB MIEJSCA) i
      do tego darmowa domenke nazwa.tk(1 reklama:() ...
    • pendragon_pl Re: strona www malej firmy 22.03.05, 14:14
      Zacznijmy od podstawowego pytania.
      Jakie masz doświadczenie w robieniu stron www?
      Możesz przytoczyć w tym poscie jakieś swoje przykłady realizacji?
      Skoro ma to byćstrona firmy a nie np. osiedlowego klubu miłośników deskorolki to
      musi być ona wykonana naprawdę dobrze, z uwzględnieniem tego czym firma się
      zajmuje oraz dobrym layoutem.
      Co do FrontPage - ok , moim zdaniem w zupełności wystarczy, przecież layout i
      tak robisz w Photoshopie (najczęściej) potem tniesz i wrzucasz np. do FrontPage
      i kodujesz.
      Ja osobiście co to edytorów HTML polecam HomeSite albo DWMX, ale jeśli znasz
      FrontPage to zostań przy nim.
      Co do miejsca na serwerze, cóż, jest tyle firm i tyle dostępnych opcji że głowa
      boli. Najpierw radzę Ci zrobić stronę a potem zająć się szukaniem miejsca na
      serwerze.

Pozdr!
    • xiv Re: strona www malej firmy 22.03.05, 16:16

"misie" podoba MS Visual Web Developer 2005 Express (Beta) - jest za darmo do
      sciagniecia z ich strony - przede wszystkim z dwoch powodow: szybkie
      formatowanie tagów, fajnie zrobiony CSS edytor i wspomaganie UTF-8

generalnie to kazdy z edytorow ma mocne i slabe strony, chocby wyzej wymieniony
      nie nadaje sie do PHPa :)
    • Gość: mbarring Re: strona www malej firmy IP: *.unregistered.media-com.com.pl 22.03.05, 17:42
      hm, nie polecam Ci robienia strony własnymi środkami - w końcu to wizytówka
      Twojej firmy, ktokolwiek na nią wejdzie, przez jej wygląd, działanie i sposób
      obsługi zbuduje w swojej głowie wizerunek firmy - a skoro piszesz o FrontPage,
      znać, że nie zajmujesz się robieniem serwisów zwykle. możesz sobie bardziej
      zaszkodzić własną produkcją niż pomóc, zwłaszcza, jeśli strona to ważna część
      Twojej reklamy/promocji bądź ważne źródło informacji dla klientów.

moja rada - zleć to komuś. porozglądaj się, poszperaj. na pewno znajdziesz
      kogoś, kto wykona Twoją witrynkę w miarę profesjonalnie za kilkaset złotych (i
      nie daj się nabrać na profesjonalizm za 50 zł...), byś nie musiała się jej
      wstydzić czy zmieniać za dwa miesiące.

powodzenia! :)
    • Gość: bigM Re: strona www malej firmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 18:09
      Zaczne od tego, ze zarabiam na ludziach, ktorym sa potrzebne strony WWW :)

Co do serwera, polecam duze firmy, reklamujace sie w gazetach (im wiecej gazet i
      im bardziej sie roznia tematyka tym lepiej). A czemu duze? Bo Cie nie oleja, nie
      beda chcialy na Tobie nieuczciwie zarobic (straca renome) i maja w pelni
      profesjonalne podejscie i odpowiednie zaplecze techniczne, a widzialem juz
      hosting robiony na rozpadajacm sie serwerze 14latka, ktory stal gdzies w
      piwnicy. Z doswiadczenia (nie mojego, ale znajomych o podobnym zrodle dochodu)
      wiem, ze Home.pl (www.home.pl) jest bardzo dobry (Business Server)
      kosztuje 600zl na rok, co nie jest az tak drogie - miesiecznie wypada 50zl (tak
      jest najlepiej przeliczyc koszty, zeby wiedziec ile placi sie miesiecznie).
      Dostajesz za to 5GB powierzchni dyskowej i transfer 10GB/miesiac plus duzo
      dodatkow i w pelni profesjonalne podejscie.

Jezeli chodzi o strone to nie rob jej sama - nameczysz sie, a efekt moze byc
      mizerny. Zlec to komus (zajrzyj na www.flashroom.com i daj zlecenie naprzyklad).
      Zaplacisz od 500zl (totalne minimum, ktore wstydzilbym sie pokazac) do XXX
      (gornej granicy nie ma), ale dobrze zrobiona autorska strona we Flash`u z
      animacjami bedzie kosztowac 3tys w gore, prosta zdecydowanie mniej, ale i tak
      bedziesz musiala przygotowac cos okolo 1,5tys za ladna wizytowke w sieci.
      Mozesz tez poprosic o zrobienie strony z szablonu sa w sieci, specjalistyczne
      serwisy oferujace gotowe szablony (wypelnia sie tylko tresc i robi ewentualne
      poprawki dostosowujace do wymagan klienta). Ladny szablon to ok 100$ (na
      wylacznosc tylko dla Ciebie to cene musisz pomnozyc x10), wykonanie to drugie
      tyle. Pamietaj, ze szablony to ladnie wygladajaca masowka, dlatego sa tak tanie
      w porownaniu z autorskimi stronami.

Pozdr.
      • Gość: mbarring Re: strona www malej firmy IP: *.unregistered.media-com.com.pl 22.03.05, 18:16
        hm, 5GB na strone małej firmy to zdecydowana przesada :), aczkolwiek home.pl to
        naprawdę porządna firma...
        po prostu sprawdź wszystko 3 razy zanim zechcesz płacić (o ile w ogóle
        zdecydujesz się na zlecenie tego komuś, oczywiście), a najlepiej zasięgnij opini
        w jakichś specjalistycznych serwisach, gdy już wybierzesz wykonawcę, hosting i
        rejestratora domeny...

albo zapodaj swój wybór tutaj, może my będziemy znać jakieś opinie - bo 14latków
        oferujących serwery jest naprawdę sporo :).

> Z doswiadczenia (nie mojego, ale znajomych o podobnym zrodle dochodu)
        > wiem, ze Home.pl (www.home.pl) jest bardzo dobry (Business Server)
        > kosztuje 600zl na rok, co nie jest az tak drogie - miesiecznie wypada 50zl (tak
        > jest najlepiej przeliczyc koszty, zeby wiedziec ile placi sie miesiecznie).
        > Dostajesz za to 5GB powierzchni dyskowej i transfer 10GB/miesiac plus duzo
        > dodatkow i w pelni profesjonalne podejscie.
    • Gość: mateusz Re: strona www malej firmy IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.05, 19:35
      Front Page - zło niekonieczne. Jeżeli chcesz robić strony dla kogoś to czym
      prędzej przejdź na hardcoreowe pisanie kodu w prostym edytorze tekstu (najlepiej
      emacs, bo wtedy masz przyzwoite kodowania polskich znakow iso zamiast
      windows-costam, co nie jest zadnym standardem).

Domeny + hosting: domeny czasami są tańsze, jezeli kupujesz razem z serwerem
      wirtualnym w jednej firmie. NetArt (czyt. nazwa.pl) ostatnio rzeczywiscie
      wyjechał z ofertą przewyższającą potrzeby większości klientów parukrotnie. To
      nie jest konieczne (a rzeczywiscie kosztuje min. 300). Z tanszych opcji polecam
      hostbank.pl - zwroc uwage, ze maja mniejsze powierzchnie dyskow, ale za to
      transfer roczny lepiej dopasowany do mozliwych rozmiarow stron. Bo jezeli
      postawisz strone 5G w NetArt (nie wiem co by tam musialo byc, to naprawde
      STRASZNIE DUZO), to oferowany transfer nie ma prawa wystarczyc. Ceny w hostbanku
      tez sa nizsze. Ja korzystam z ich usług i jestem zadowolony. Dodam, ze panel
      administracyjny (cPanel) jest rewelacja. Panel NetArtu (utrzymuje tam jeszcze
      jeden serwis) ma znacznie mniej opcji.

Pozdrawiam
      ------------------------------
      mateusz.arkiva.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka