Dodaj do ulubionych

UE walczy z kryptoreklamą

IP: *.ny325.east.verizon.net 19.03.05, 02:32
To juz przyzwoity dziennikarz nie bedzie mogl do pensyjki dorobic?
Obserwuj wątek
    • malina510 medialna histeria 19.03.05, 08:15
      Praktyka advertoriali jest nie do przyjęćia, ale mam wielkie obawy,że media nie
      zrozumieją nowej dyrektywy, albo ją nadinterpretują i wpadną w histerię,
      odmawiając publikacji jakiejkolwiek informacji (pozytywnej) o produkcie czy
      producencie. Już teraz w TVP jest tak, ze pełna nazwa firmy czy produktu pada w
      sytuacji bankryctwa, strajku załogi czy negatywnych zdarzeń, a w sytuacji
      pozytywnej (doskonałych wyników, wzrostu zatrudnienia, nowatorskiego produktu,
      wspanialej akcji charytatywnej czy sponsoringowej) słyszymy, że dokonała tego
      "jedna z firm w branży chemicznej" czy "znana firma". To moim zdaniem nieuczciwe
      wobec odbiorców tych informacji, bo ja np. chciałabym wiedzieć, co za fajna
      firma przeznaczyła swój fundusz reklamowy na obiady dla dzieciaków, a nie na
      oglupiające historyjki w pasmach reklamowych. I chciałabym taką firmę wspierać,
      kupując jej produkty. No i wówczas informacja byłaby równoważna. Teraz -
      informacja negatywna jest pełna, a pozytywna jest zamazana. UOKiK też powinien
      się tym zająć!!!
      • Gość: Maciek Re: medialna histeria IP: *.acn.waw.pl 19.03.05, 09:09
        Zgadzam sie, szczegolnie z tym, ze chetnie wspieralbym firmy dzialajace charytatywnie. Jakze czesto slychac o takich akcjach, a nie mowi sie jasno kto daje, a kto nie (pewnie wszyscy wielcy daja, ale np. 10 tysiecy dla malego rodzinnego przedsiebiorstwa to duzo wiecej niz milion dla Coca-Coli). Chetniej kupowalbym np. Pepsi niz Cole, wiedzac, ze Pepsi daje wiecej pieniedzy dla dzieciakow, a nie na np. Michaela Jordana.
    • Gość: jeden taki kompetencje dziennikarzy GW... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.05, 10:35
      ...przerażają; nierzetelność i nieścisłości prowadzące do dezinformacji są równie groźne jak opisywane w nich zjawiska. Hint: nie ma instytucji o nazwie "Rada Ministrów UE".
      • niki27 Re: kompetencje dziennikarzy GW... 20.03.05, 19:05
        A mnie przerażają forumowicze, którze się czepiają szczegółow jak rzep psiego
        ogona.
        Do 1993 r. Rada Unii Europejskiej (bo o to ci pewnie chodziło) nazywała się
        Radą Ministrów. I w wielu wczesniejszych podręcznikach prawa europejskiego,
        takie ogreślenie się pojawiało: unijna Rada Ministrów.

Jest ci lepiej, ponieważ "nakryłeś" dziennikarza na mikroskopijnym błędzie?
        Pewnie czujesz się jak Salomon. Pamiętaj jednak, co z wszystkowiedzącym stało
        się pod koneic życia...
    • Gość: sceptyk doskonały przykład: teksty o Edycie Górniak w GW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.05, 12:34
      W GW i w TV.
      Ktoś jej robi porządne PR.
    • Gość: Adam Re: UE walczy z kryptoreklamą IP: *.aster.pl 20.03.05, 14:29
      Typowym przykladem nieuczciwej reklamy byl wielokrotnie umieszczany na glownej
      stronie portalu GW 'raport' producenta prezerwatyw.
      Nie dosc, ze reklama, to jeszcze zafalszowane moim zdaniem wyniki ankiet (na
      korzysc producenta - powszechnosc zdrad malzenskich, b. niski wiek inicjacji
      seksualnej)
      Moze UE wezmie sie w koncu za tą gazete ;)
    • Gość: liberty Re: UE walczy z kryptoreklamą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.05, 17:43
      A może UE weźmie się w końcu za demontaż wszechobecnej, biurokratycznej mafii (czyli samej siebie) ? Bo jak na razie, to szeregi "wiedzących lepiej" biurw rosną bez opamiętania, "walczy" się z prawie wszystkim (z bezrobociem też-aż od tej "walki" dramatycznie wzrosło). A w ludzie nadal panuje przekonanie, że Pan Urzędnik wszystkie rozumy pozjadał i wie, co dla ludzi dobre, a co nie. Bo gdyby tak nie było, mielibyśmy w UE wyłącznie wolny rynek, pełny leseferyzm i 0 (zero) biurokratów. No i brak bezrobotnych i innych problemów, z którymi trzeba "walczyć" mnożąc kolejne patologie
    • Gość: sd tak naprawde to sobie chlopaki od ochrony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 17:53
      konsumenta chca dorobic na lapowkach... oni teraz beda decydowac kto jest
      uczciwy a kto nie...

a rozwiazanie dobre jest tylko jedno - wolno reklamowac wszedzie i w dowolny
      sposob i wtedy bedzie sprawiedliwie
      • Gość: blq Re: tak naprawde to sobie chlopaki od ochrony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.05, 00:46
        > a rozwiazanie dobre jest tylko jedno - wolno reklamowac wszedzie i w dowolny
        > sposob i wtedy bedzie sprawiedliwie

nie zgodze sie. z wszechobecnoscia reklamy trzeba cos zrobic, gdyz ta staje sie
        meczoca i naprawde nie do zniesienia. ja (i nie tylko ja) mam juz dosc
        zasmiecania zycia wszechobecnymi logami, paskami reklamowymi, kryptoreklamami,
        pseudoreklamami, Bog jeden wie, czym jeszcze. wystarczy wspomniec film "Ja,
        Robot" - przeciez to chore, robic tak nachalna reklame w filmie. a skad ja niby
        mam wiedziec, ze jak pojde sobie na film, zostane uraczony takim, niskich lotow,
        reklamidlem?

reklame wiec nalezy odgornie zakazywac (tej najbardziej wrednej), chyba zeby
        przeprowadzic eksperyment - zezwolic na reklame wszystkiego i wszedzie, byc moze
        ludzi tak to wku.., ze reklama zacznie osiagac skutek odwrotny do zamierzonego
        i zniecheci od kupowania.

PS. mam pytanie - czy pod pojeciem reklamy "wszystkiego i w dowolny sposob"
        dopuszczasz tez:
        - przekazywanie w reklamie faktow niezgodnych z prawda ("nikotyna z naszych
        papieroskow przedluzy twoje zycie!")???;
        - pokazywanie w reklamie sexu i przemocy w porze najwiekszej ogladalnosci?
        (przyslowiowa "gola baba" przed "dobranocką"?);
        - reklamowanie narkotykow, prostytucji, platnych mordercow???

moglbym tak jeszcze z 10 pp, ale mi sie nie chce. pozno juz. nastepnym razem
        pomysl, zanim cos napiszesz. pozdro!
    • Gość: bezrobotny79 Re: UE walczy z kryptoreklamą IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 20.03.05, 21:23
      W ramach walki z kryptoreklamą proponuję usunąć informację w GW o powrocie
      Górniakowej. Informacja jest już od 17 marca, i to w dodatku wytłuszczona. Żadna
      inna informacja nie przetrwała tak długo. Myślę, że cztery dni wystarczyły w
      zupełności.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka