Dodaj do ulubionych

Autocenzura Microsoftu w Chinach

IP: *.icpnet.pl 15.06.05, 21:58
Jak się będzie nagłaśniać takie praktyki, to Microsoft może na tym więcej
stracić niż zyskać - propagowanie Linuxa będzie napędzane
dodatkową "ideologiczną" pożywką...
A może z czasem będzie się musiał z tego wycofać...
Przecież to zwykła kolaboracja z dyktaturą...
Obserwuj wątek
    • karolmonrou Autocenzura Microsoftu w Chinach 15.06.05, 22:00
      to smutne, ze tak dosadnie mozna przekonac sie, co jest najcenniejsze w
      wielkim swiecie
    • Gość: lolovaxman ustępstwa to specjalność mocarstw... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 23:39
      ...a kolejne 1,2 mld ludzi będzie żyło w nieświadości będąc
      UBezwłasnowolnionymi - LUDZIE !! - to 1/5 naszego globu - te ustępstwa
      przypominają mi Europę w 1938...
      • meerkat1 Dla milego grosza 16.06.05, 05:46
        Microsoft, Yahoo, Google nie zajmuja sie etyka tylko robieniem pieniedzy.
        A pieniadz, jak wiadomo nie smierdzi: vide chociazby desperackie wysilki
        Czyraka by zniesc embargo na dostawy broni dla ChRL.

Osobiscie, mam nadzieje, ze negatywny PR w/w firmom zaszkodzi.
        Zwlaszcza monopoliscie z Seattle.
    • Gość: Pinezka A Gazety Wyborczej w Polsce... IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 16.06.05, 09:03
      Czasami ta autocenzura działa nawet w "przeciwnym" kierunku :-)
      A propos - może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego niekótre teksty można komentować
      na formach GW bez logowania a inne już niekoniecznie? Nie istnieje żaden
      logiczny związek między wagą (powagą) tekstu a wspomnianym logowaniem.
      Moderatorzy (admini) krecą butelką czy jak?
      Być może jest jakaś uktyta prawidłowość. Jesli tak - proszę mnie oświecić.
      Dziękuję.
      • Gość: Rafał WWW nie nadaje się do dyskusji IP: 193.29.207.* 16.06.05, 11:14
        Całe szczęście, że niektóre można, bo to logowanie się jest zepsute i nie można
        przez nie przejść jeżeli się używa (e)linksa. Pewnie to, że czasem nie działa, to
        też objaw popsucia.

Niektóre teksty z kolei w ogóle nie mają możliwości dodania opinii pod spodem.
        Mam podejrzenia, że taka ochrona przeważnie dotyczy spraw Kościoła Katolickiego,
        który czasem ktoś mógłby za mocno skrytykować.

A w ogóle WWW nie nadaje się do dyskutowania. To tak jakby używać uniwersalnego
        łopatko-krzesełko-parasola również jako łyżki do butów: w zasadzie można, ale nie
        jest to zbyt poręczne. Do dyskusji najlepiej nadaje się rozwijane od
        dziesięcioleci oprogramowanie usenetowe.
      • Gość: Maciek Re: A Gazety Wyborczej w Polsce... IP: *.104.79.83.cust.bluewin.ch 16.06.05, 12:15
        To nie zalezy od tekstu, ale od tematyki forum (dzialu Gazety)... Teksty
        gospodarcze mozesz komentowac bez logowania sie, teksty polityczne z
        logowaniem... etc.
      • Gość: MaDeR Re: A Gazety Wyborczej w Polsce... IP: *.ima.pl 16.06.05, 14:00
        Sugerujesz, że konieczność logowania się jest formą cenzury? No co za
        ciekawostka. Ja bym zrobił co innego - obowiązek logowania się wszędzie,
        jednakże bez wycinania jakichkolwiek komentarzy. Te, które łamią regulamin
        powinny lądować na dnie (system filtrów), ale powinny być dostępne, a nie
        cenzurowane.
        Przystopuje to trochę różnych szczekaczy, alee... już kiedyś na forach gazety
        czytałem o tym, że obowiązek logowania się na niektórych artykułach to niemal
        komunistyczne represje (myślałem, że ze śmiechu padnę). Myślę, ze takie półmózgi
        nie będą miały żadnego problemu z nazywaniem "cenzurą" dostania -1 i wypadnięcia
        z zakresu widzianego przez domyślny filtr (a że można go sobie przestawić na
        pokazywanie wszystkich wiadomości, to już nikt o tym nie wspomni).

Slashdot ma coś takiego i działa to... uhm... tak sobie. Ale na pewno lepiej,
        niż to co jest teraz na większości forów z gazetową włącznie. :P I trollować na
        temat forumowej cenzury będzie trudniej.
    • Gość: plutek Re: Autocenzura Microsoftu w Chinach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 10:06
      Co ma linux do MSN?
      Nie jest tu mowa o systemie operacyjnym, ale wyszukiwarce.
      • makary21 Re: Autocenzura Microsoftu w Chinach 16.06.05, 10:36
        moze poprostu klienci nie wybiora produktu firmy, ktora cenzuruje swoj portal.
        co do oglnej konkluzji. Podobno terroryz i brak praw czlowieka byl przyczyna
        ataku na Irak. Jak w takim razie uzasadnic klauzule najwyzszego
        uprzywilejoiwania w hanldu na lini Chiny -USA. czy w chinach w takim razie
        przestano lamac prawa czlowieka?
    • Gość: mnm Re: Autocenzura Microsoftu w Chinach IP: *.chello.pl 16.06.05, 10:58
      Najkrótszy komentarz: MS = Mega Shit
    • Gość: Rob Re: Autocenzura Microsoftu w Chinach IP: *.adsl.inetia.pl 16.06.05, 11:15
      Żyjemy w świecie, w którym jest tylko krok, aby stracić wolność. To nam
      przypomina Micrsoft...
    • agrafek Re: Autocenzura Microsoftu w Chinach 16.06.05, 11:22
      Propagowanie linuxa może napotkać problemy - zbyt demokratyczny linux także
      okaże się zakazany.
      Tłumaczenie zaś microsoftu, że cały zabieg przyniesie Chińczykom więcej
      korzyści niż strat nie jest taki pozbawiony podstaw. Kto się założy, że
      niedługo w języku chińskim pojawią się słowa-klucze zgrabnie oszukujące system?
      pozdrawiam
      • Gość: zgreg Re: Autocenzura Microsoftu w Chinach IP: *.acn.waw.pl 16.06.05, 12:14
        > Propagowanie linuxa może napotkać problemy - zbyt demokratyczny linux także
        > okaże się zakazany.

Chiny opracowuja swoja dystrybucje linuksa "Red Flag Linux". Mysle, ze sobie
        poradza ze wszelkimi "problemami" :)
    • Gość: Poprawny Re: Autocenzura Microsoftu w Chinach IP: *.psi.ch 16.06.05, 12:11
      Powinni takze zablokowac (najlepiej w wyszukiwarkach) slowa:
      Linux, BSD, RedHat, Debian, Mandrake, Knoppix, SuSe, Open source i tym podobne
      Trzeba raz na zawsze skonczyc z ta plaga ;-)
      • Gość: che Re: Autocenzura Microsoftu w Chinach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 19:46
        ość portalu: Poprawny napisał(a):

> Powinni takze zablokowac (najlepiej w wyszukiwarkach) slowa:
        > Linux, BSD, RedHat, Debian, Mandrake, Knoppix, SuSe, Open source i tym podobne
        > Trzeba raz na zawsze skonczyc z ta plaga ;-)

POCHODU IDEAŁÓW SOCJALIZMU I KOMUNIZMU JUŻ NIC NIE POWSTRZYMA !!!
        • Gość: neo Re: Autocenzura Microsoftu w Chinach IP: *.wgt.com.pl 17.06.05, 08:45
          uwaga Troll!!! nie odpowiadać.. EOF

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka