Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zmiana kierownicy

IP: 5.2.* / *.chello.pl 29.04.04, 21:32
    Będę miała starą kolażówkę (Albatros chyba) i chciałabym zmienic kierownicę
    na bardziej funkcjonalną (przynajmniej dla mnie)
    Czy jest to trudne? Czy warto kupić kierownicę i zabrać się za nią
    samodzielnie czy lepiej zrobić to w serwisie? Ile taka usługa może kosztować??
    Z góry dziekuję.
    Obserwuj wątek
      • dr.krisk Re: Zmiana kierownicy 30.04.04, 23:33
        Jeżeli jest to stary rower, to manetki przerzutek ma na ramie. Wystarczy wtedy
        tylko przenieść klamki hamulców na nową kierownicę i po sprawie. Powinnaś dać
        sobie rade sama - pamiętaj tylko aby nowa kierownica miała tę samą średnicę
        rury co stara.
        KrisK
        • Gość: Olik Re: Zmiana kierownicy IP: 5.2.* / *.chello.pl 02.05.04, 18:06
          Dokładnie. Przerzutki sa na ramie. Więc kupie i zamienie. Jaki moze byc koszt
          takiej kierownicy?
          • dr.krisk Ceny sprzętu.. 02.05.04, 22:23
            Gość portalu: Olik napisał(a):

> Dokładnie. Przerzutki sa na ramie. Więc kupie i zamienie. Jaki moze byc koszt
            > takiej kierownicy?
            Ceny sprzętu niezbadane są! Poważnie - zależy jaką kierownicę chcesz kupić, bo
            ceny mogą się wahać od kilkudziesięciu złotych do kilkuset. Zależy od
            materiału, wykonania, itp.
            Najlepiej zobacz w:
            a) dowolnym niezłym sklepie rowerowym
            b) www.allegro.pl
            c) katalogu rowerowym na 2004
            Wesołego składania!
            KrisK

• olik1980 Re: Ceny sprzętu.. 03.05.04, 07:48
              Serdecznie dziękuję.

Na allegro sprawdzałam, ale chyba wolę dotknąć. Podjadę do serwisu rowerowego.
              W tym rowerze kierownica jest dobra (w ogóle rower zadbany i sprawny), ale
              jakem kobitka wolałabym, żeby mi biust na ramę nie opadał. Znaczy się... chcę,
              żeby kierownica była taka, jak w podrzędnym składaku (skierowana do góry), a
              nie typowo kolażówkowa.

Dziękuję jeszcze raz za odpowiedź i pozdrawiam.
              Napiszę w przyszłym tyg. ile mnie to kosztowało i czy rower po moich zabiegach
              nadaje się do jazdy ;-)))
      • dokto Re: Zmiana kierownicy 03.05.04, 09:40
        Skoro to kolarzówka to może wystarczy obrócić kierownicę rogami do góry?
        P.
        • Gość: Olik Re: Zmiana kierownicy IP: 5.2.* / *.chello.pl 03.05.04, 09:42
          Tez o tym pomyslałam! Będę kombinować.
      • spector1 Re: Zmiana kierownicy 03.05.04, 11:07
        cyklotur.pl/go/_category/index.php?idc=3_65&sess_id=8a6d0b575e7654f6447b2003bc6395d

Przy wymianie kierownicy nalezy zwrocic uwage na to, ze dzwignia hamulcow
        szosowych jest tak wygieta, ze po zamontowaniu jej na np. prostej kierownicy
        hamowanie byloby niemozliwe bo przeswit miedzy rura kierownicy a koncem dzwigni
        wynosilby ok 1-2 cm.
        Kierownica Nr 48 podana na zalaczonym linku moze byc dobra.
        Lepiej jednak wziac do sklepu kierownice z dzwignia kierownicy.
        W innym przypadku musimy wymienic takze dzwignie hamulcow - min. 30zl para.
        Spector
        • Gość: Olik Re: Zmiana kierownicy IP: 5.2.* / *.chello.pl 03.05.04, 11:16
          Dzięki za zaangazowanie.
          13 zł to jeszcze nie majątek, więc rozważe. Rozumiem, że trzeba jeszcze dokupić
          gumowe rączki, ale to juz pestka.
          • pelfort Re: Zmiana kierownicy 19.05.04, 15:54
            Kup używaną prostą kierownicę. Do tego zintegrowane z klamkami manetki ( na
            tyle biegów ile masz z tyłu zębatek). Jeżeli chcesz jeżdzić w miarę
            wyprostowany, -ana dołóż rogi.
            cześć
            • Gość: Olik1980 Re: Zmiana kierownicy IP: 5.2.* / *.chello.pl 19.05.04, 18:21
              Nieaktualne. Kupiłam cały rower :-))
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka