Dodaj do ulubionych

Niebieska wojna formatów - Blu-Ray kontra HD DVD

03.07.05, 19:15
oczywiscie, ze producenci beda zapewniac, ze era dvd sie skonczyla, bo ile
mozna wcisnac komus odtwarzaczy dvd ktore sa pewnie zbyt tanie by na nich
zarobic. trzeba ludziom wcisnac nowy format, by po raz kolejny kupili te same
przedrozone filmy i seriale (nowy format to i filmy beda drozsze, podobnie jak
filmy na dvd sa bez powodu drozsze od tych na vhs mimo, ze produkcja nosnika
jest tansza). przy obecnym powolnym raczkowaniu hdtv, malej ilosci programow
tv w wyzszej rozdzielczosci i cenami takich tv to zloty interes wmawiac jaka
to super technologia. nie ma sie co podniecac, pewnie minie kilka lat zanim
hdtv/blueray sie udomowia. sam nie mam ochoty ryzykowac, poczekam sobie az
jeden z formatow wygra, przy czym znakomita wiekszosc seriali czy starszych
filmow az tak wiele nie zyska na "lepszym" formacie.
Obserwuj wątek
    • Gość: sknera A ja nawet nie mam jeszcze wypalarki DVD. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 19:22
      To chyba już odpuszczę, nie? Po co to komu, jeśli już jest przestarzałe?

Ale skoro na krążek będzie wchodzić 30 do 50 GB, to przy okazji pen drive'y też
      chyba powinny potanieć, nie?
      Bo na razie to wciąż jest lekka granda z tymi cenami, a tak naprawdę tylko to
      jest rzeczywiście wygodne.
      • Gość: Wicio Re: A ja nawet nie mam jeszcze wypalarki DVD. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.05, 20:02
        A ja właśnie sobie kupiłem wypalarkę. Po odliczeniu VATu (kupowałem na firmę znajomej) wyszło mi ok 160 zł! Tanio jak barszcz.
      • Gość: Roman Re: A ja nawet nie mam jeszcze wypalarki DVD. IP: *.idea.pl 04.07.05, 14:58
        Najlepsze są dyskietyki. Ostatnio wgrałem film w formacie divx na dyskietkę.
        Powinni tylko powiększyć ich pojemność.
    • Gość: stachu Jakie to ma znaczenie? Rynkiem rządzi DivX, XviD.. IP: *.icpnet.pl 03.07.05, 20:35
      ...i Ogm.

Co mnie obchodzi jak wygląda staroć o nazwie DVD, który jest spakowany jakimś
      marnym pakerem? Co z tego, że nowe DVD pomieszczą 30 czy 50GB, jak pierwszy
      lepszy packer, komercyjny albo wolny, spakuje dowolny film HDTV z tych 50 GB do
      starego formatu DVD.... z nieznaczną, niezauważalną utratą jakości...

Jakiś czas temu kupiłem DVD-ROM, ale DVD posiadam... dwa. Filmy w formacie Divx
      czy Xvid mają ogromną zaletę nad DVD - brak jakichkolwiek przeszkadzacy w
      postaci "FBI Warnings" czy reklam, jak to jest w przypadku DVD dodawanych do
      magazynów.

Moim zdaniem jest to zamieszanie medialne. Zamiast mieszać w formacie DVD,
      przemysł filmowy mógłby wydać kilka groszy na lepszy packer i spokojnie na DVD
      weszłoby 10x tyle filmu. Tak przecież jest z Divx/Xvid. To, co przemysł robi to
      tradycyjna próba wciśnięcia klientowi, że czas na zmianę.
      • Gość: Jaś Re: Jakie to ma znaczenie? Rynkiem rządzi DivX, X IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 20:46
        > Jakiś czas temu kupiłem DVD-ROM, ale DVD posiadam... dwa. Filmy w formacie Divx
        > czy Xvid mają ogromną zaletę nad DVD - brak jakichkolwiek przeszkadzacy w
        > postaci "FBI Warnings" czy reklam, jak to jest w przypadku DVD dodawanych do
        > magazynów.

I jedną wadę - są ukradzione. Ale to ci zapewne nie przeszkadza ;)
      • Gość: DivX Re: Jakie to ma znaczenie? Rynkiem rządzi DivX, X IP: *.acn.waw.pl 03.07.05, 21:04
        Po pierwsze stajesz się w ten sposób złodziejem.
        Po drugie - jeśli Twoim zdaniem utrata jakości jest niezauważalna - no to sorry, coś nie tak z Tobą.

To, że dysk DVD (nośnik) jest tańszy od VHS to jedno. To, że zabezpieczenie jego zawartości przed
        Takimi jak ty kosztuje kilka razy więcej, niż w przypadku taśmy - to zupełnie co innego.
        • Gość: Xvid Re: Jakie to ma znaczenie? Rynkiem rządzi DivX, X IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 21:47
          LOL po całości :)
        • akozakie Re: Jakie to ma znaczenie? Rynkiem rządzi DivX, X 03.07.05, 22:25
          Bzdura jakich mało.

Po pierwsze - zabezpieczenia to fikcja. Jeszcze nie ukazało się żadne skuteczne.
          Mogą utrudnić skopiowanie filmu np. dla przyjaciela, ale piraci, robiący to dla
          pieniędzy, radzą sobie doskonale.

Po drugie - przewaga jakościowa kodeków MPEG4 (XviD itp.) nad MPEG2 jest
          naprawdę duża. Jeśli filmy w tym formacie są gorsze, to tylko dlatego, że są to
          marne piraty, robione przez przekodowanie z DVD, albo wręcz nagrywane kamerą.
          Użycie od razu MPEG4 zapewniłoby dużo wyższą jakość - i mniejsze pliki.

To, że zamiast przyjąć te kodeki chce się wprowadzić nowy sprzęt, to po prostu
          polityczne zagranie producentów - sztuczne zwiększanie kosztów i wymuszanie
          zakupu nowszego sprzętu.

Nie myl, proszę, faktu, że większość filmów w MPEG4 to piraty (pomijam tu np.
          własne, pamiątkowe filmy) z autentyczną wyższością tego formatu. Przenoszenie
          walki z piractwem na krytykę narzędzi to bzdura. MPEG2 nie jest żadną tajemnicą,
          gdyby faktycznie był lepszym kodekiem, filmy "spiracone" ukazywałyby się właśnie
          w tym kodowaniu. To nie przypadek, że nikt poza wytwórniami tego nie używa.
          • Gość: Arin Re: Jakie to ma znaczenie? Rynkiem rządzi DivX, X IP: *.chello.pl 03.07.05, 23:32
            Tak na prawdę, komentujący ten artykuł jak i gość z Manty nie mają pojęcia o wszystkich zastosowaniach nowych formatów.

Filmy to jedno. Jeśli ktoś ma projektor, dużą plazmę lub LCD to wie jak wygląda obraz z bliska. Pikseloza! Dlatego wprowadzono HDTV czyli standard o wysokiej rozdzielczości. Do obecnego standardu (PAL, NTSC) nie potrzeba nic więcej niż DVD. Jednak kilkakrotnie większa rozdzielczość w HDTV to prawie tyle samo więcej danych i dlatego nowe płytki są koniecznością. Nawet MPEG 4 nie rozwiąże problemu. Przy dobrej jakości i wysokiej rozdzielczości, 3 godzinny film może się już nie zmieścić na zwykłym DVD. W Polsce takich telewizorów jest może kilkadziesiąt. W Europie to też jeszcze rzadkość ale w USA ma je 30 % gospodarstw !!!

Po drugie, autor tego artykułu nie wziął pod uwagę chyba najważniejszej rzeczy, konsol do gier nowej generacji. Jest to jeden z najważniejszych elementów w popularyzacji formatów. Jeszcze w tym roku wychodzi Xbox360 i wszystko wskazuje na to, że będzie wspierał HD-DVD. Do połowy przyszłego roku wychodzi Playstation 3 z Blue-Ray i Nintendo Revolution, które według wstępnych zapowiedzi może obsługiwać obydwa formaty. Wszystkie platformy od razu będą się sprzedawać w milionach egzemplarzy na całym świecie. Oczekiwania graczy są ogromne, również w Polsce. Dzięki konsolom, nowe formaty staną się powszechne i to szybciej niż się wszystkim wydaje (również w Polsce). Branża gier już od dawna przynosi większe zyski niż branża filmowa a wraz z premierą nowych systemów ta przewaga będzie się jeszcze powiększać. Producenci gier będą największymi odbiorcami nowych nośników i dlatego to oni będą rozdawać karty. Nie muszę chyba wspominać, że gry spokojnie wykorzystają całą dostępną pojemność nośnika (już teraz były w użyciu płyty dwuwarstwowe).

Zanosi się na to, że obydwa formaty będą wykorzystane w konsolach. Jeśli tak, to obydwa pojawią się również na rynku filmowym . Ale jedno jest pewne, przeciętny Kowalski (w Polsce) jeszcze długo nie będzie potrzebował nowych formatów do oglądania filmów, (mimo że często będzie posiadał którąś z nowych konsol) bo wielkoekranowe telewizory HDTV kosztują od 15 tys. w górę. Na razie.
          • Gość: DivX Re: Jakie to ma znaczenie? Rynkiem rządzi DivX, X IP: *.acn.waw.pl 04.07.05, 14:02
            zadna bzdura; z zabepieczeniami jest jak z alarmami - nigdy zadne nie bedzie skuteczne w 100%, sa
            stworzone przez ludzi i ludzie moga je zlamac.
            Mylisz dwie sprawy: co innego technologia i kodeki; oczywiscie, ze MPEG4 jest lepszym kodekiem od
            MPEG2; pojawia sie problem jakosci finalnego efektu - z reguly ambicja jest upakowanie zawartosci
            DVD na CD (czyli kompresja ok. 7-8 razy), a to nie moze nie odbic sie na jakosci; i jak tu mozna
            powiedziec, ze spadek jakosci jest nieznaczny? kpina.
            przy HDTV ilosc danych jest jeszcze wieksza - sprobuj przerzucic 3 godzinny film z tasmy VHS na dysk
            w komputerze; potrzebujesz na to ok. 50GB danych a jakosc jest kiepska; podnoszac jakosc obrazu z
            analogowego do cyfrowego + dodatki (dzwiek dookolny, wersje jezykowe, podpisy itp) tych danych robi
            sie jeszcze wiecej; stad potrzeba: wydajnego kodeka + pojemnego nosnika; stad, jesli chcemy cieszyc
            sie lepsza jakoscia, musimy uczynic kolejny krok od dvd do nowego formatu

czym innym jednak jest wykorzystywanie tych urzadzen do kradzenia cudzej wlasnosci; w odroznieniu
            od tasmy, gdzie kazda kopia oznacza jakosc gorsza od oryginalu + zuzywanie sie oryginalu, nagrania
            cyfrowe zabezpiecza sie gdyz bez zabezpieczen mozliwe jest uzyskiwanie niemal nieograniczonej
            liczby kopii o jakosci oryginalu; a wtedy tworcy i firmy technologiczne pojda z torbami; dla porownania
            dodam, ze opracowanie jednego tylko chipa o nazwie Cell pochlonelo 5 lat pracy 3 firm i kosztowalo 10
            mld (miliardow) USD; policz ile sprzetu trzeba sprzedac, zeby te pieniadze odzyskac

Nie mam nic do tych, ktorzy uzywaja tych kodekow zgodnie z prawem.
        • Gość: wiedzmaPL Re: Jakie to ma znaczenie? Rynkiem rządzi DivX, X IP: *.sympatico.ca 03.07.05, 23:42
          Kopiujac dvd nie jest sie zadnym zlodziejem jesli posiadasz orginal i robisz
          kopie dla siebie.
      • Gość: Mati Re: Jakie to ma znaczenie? Rynkiem rządzi DivX, X IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 23:58
        Czy oglądasz te filmy na 14-calowym monitorze? Ew. nie nigdy oglądałeś filmu z
        DVD? Twierdzenie, że jakość jest tylko nieznacznie gorsza, jest zaiste
        zadziwiające i to pomijając już fakt, że większość divxów ma dźwięk stereo.
      • Gość: Jacki Re: Jakie to ma znaczenie? Rynkiem rządzi DivX, X IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 00:36
        Piszesz bzdury bo nigdy nie widziales HDTV. Nie wiesz co oferuje ten standard,
        jaka jakosc obrazu. Divx/xvid to przy tym dno. To tak jakby porownywac DVD do
        nagranych na VHS 10 lat temu kaset....
    • Gość: r@bert Re: Niebieska wojna formatów - Blu-Ray kontra HD IP: 194.146.128.* 03.07.05, 21:10
      do Pana redaktora Tomasz Grynkiewicz, Panie Tomku co firma MANTA bo do
      swiatowego DVD to jedynie bezpltna reklama firmy hipermarketowej ktora
      sprzedaje 90 % towaru do hipermarketow a male fimy olewa cieplym m........m
      rozumiem sony panasonik itd ale co firma ma to tego ...... manta ..........
      bran niskiej klasy i oni nawet nie robia badan nad dvd itd tylko jada do
      tajwanu raz na jakis czas i scigaja to co tajwanie zrobia nowy produkt i to
      wszystko ! moje gratulacje ze taka gazeta zniza sie do poziomu a tazke za
      reklamy darmowe ciekaw czy dostal pan otwarzacz dvd/divix !
      • Gość: DivX Re: Niebieska wojna formatów - Blu-Ray kontra HD IP: *.acn.waw.pl 03.07.05, 22:22
        słuszna uwaga; cytowanie przedstawicieli Manty przy okazji takiego artykułu to nieporozumienie; na
        rynku jest wiele marek, które nie prowadzą żadnych prac nad rozwojem technologii, ulepszaniem
        produktu itd. po prostu kupują w Chinach pierwszy z brzegu produkt; warto czasem otworzyć i
        popatrzeć co jest wewnątrz: np. kości pamięci czy mikroprocesory sprzed 3-4 lat (nie mówię o wieku
        technologii, ale dacie produkcji komponentów!), za słabe na sprzęt IT, jeszcze pociągną w elektronice
        domowe - po prostu z odzysku, wymontowywane z komputerów, które nie sprzedały się kilka lat temu

z drugiej strony - wybiera Klient; a zatem edukować, edukować, edukować, a nie straszyć tego typu
        artykułami; przecież teraz każdy rozsądny człowiek zamiast kupić odtwarzacz HD DVD / Blue-ray
        będzie czekał na zwycięstwo jednego z formatów; a w tej branży, jak w mało której, skala produkcji
        (która jest w pewnym stopniu pochodną popytu) wpływa na ceny produktów
    • Gość: mniejwiecej a ja nawet jeszcze nie mam dvd... IP: 80.86.192.* 03.07.05, 21:37
      polska bieda
      • Gość: BoyPIK DVD w Polsce to ciagle LUSKUS dla wielu !!! IP: *.240.81.adsl.skynet.be 03.07.05, 23:01
        to my -konsumecni bedziemy decydowac... Przeciez DVD to jeszcze w Polsce dla
        nektorych luskus (zwlaszcza kino domowe) wiec po cholere oni juz nas tlamsza
        jakimis nowymi rzeczami?
        Jedno wiem. Nie mam zamiaaru kupowac kolejnego sprzetu!!!! DVD ma juz
        wystarczajaca dla mnie jakosc obrazu i dzwieku!!!
        • Gość: gumka Skąd piszesz?Tam cię tak tłamszą, że cię nie stać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 11:33
      • Gość: Teleranek a ja nie mam nawet anteny IP: *.jjs.pl 03.07.05, 23:24
        do mojego ELEMISA, szkoda czasu na telewizyjne brednie.
    • Gość: nihilista Re: Niebieska wojna formatów - Blu-Ray kontra HD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 22:36
      Dla mnie to ma takie samo znaczenie jak zeszłoroczny snieg. Nie mam Tv, radia, pc tez nie mój...Mam za to mnóstwo czasu, chodzę wyspany, mam własne zdanie i chyba kupie sobie żółwia albo rybki.
      • Gość: Tez nihilista Re: Niebieska wojna formatów - Blu-Ray kontra HD IP: *.240.81.adsl.skynet.be 03.07.05, 23:03
        Ale masz internet a to juz niezle. Masz racje. CO to mnie obchodza jakies
        pierdoly!! Wole poczytac sobie ksiazke i popatrzec w niebo.
        • Gość: prawdziwyNihilista Co wy wiecie o prawdziwym nihilizmie?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 01:22
          Ja to nawet internetu nie mam, książek i nieba.
          • Gość: lucek_ek Re: Co wy wiecie o prawdziwym nihilizmie?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 21:56
            Ale wiecie ze samoloty to nie dzielo Szatana ?

hehehehehehe
    • Gość: malmariebe Ojej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 23:25
      A ja właśnie zamierzałam kupić kino domowe!;-)))
      • Gość: Gość Re: IP: *.toya.net.pl 03.07.05, 23:39
        "(...) A to, co przyjmie się w Stanach, przyjmie się na całym świecie"

-to jakaś mania. A NTSC, 110V, mile, galony, 5-litrowe silniki, śniadaniowa
        cola w 2-litrowych kubkach, prozac...
    • Gość: BlueRAy+HD Też Re: Niebieska wojna formatów - Blu-Ray kontra HD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 23:29
      będą tańsze. JAK W chinach zaczną masowo robic chipy do BR i HD to za dwa lata
      będziemy mieli MANTĘ BlueRay + HD + DVD za 300 PLN. I jak słyszę że do nas niby
      to ma trafi za 7 lat!!!! to się simieję. Ktoś upadł na głowę w tych prognozach.
      POlska to nie trzeci świat.POza tym nowy format na razie oznacza tylko więcej
      danych na krążku nic więcej. Sam format kodowania Audio i Video może byc różny i
      taki sam ja kna DVD tyle że więcej filmów na jednym nośniku....W erze obecnych
      telewizorów to jedynie to się zmieni że w tym samym formacie będziemy mieli na
      jednym dysku więcej odcinków seriali i tyle. bo co robic z 30 GB 8 ŚCIEŻEK AUDIO?
      • Gość: Piotreq Re: Niebieska wojna formatów - Blu-Ray kontra HD IP: 80.48.245.* 03.07.05, 23:51
        Mowia 7 lat bo jakby powiedzieli o roku czy dwoch to by ludzie czekali. A biznes
        musi sie krecic. Skoro dzis taki tv kosztuje 15000 to za trzy lata bedzie
        kosztował 3000. Prognozy sa takie ze juz niedługo nie bedzie nikt juz kupował
        klasycznych tv.
        • nickodem2 Jak czytam te wypowiedzi eksperta z Manty... 04.07.05, 00:18
          to mnie ściska. Ekspert, który nic nie robi, tylko nalepia nalepkę "Manta" na
          jakieś badziewie za 10$ z Chin- wielki ekspert.
          DVD było w Polsce w tym samym czasie, co w Europie, i tak samo będzie z Blu
          Ray/HD DVD. Po Co do ceny, to napewno, nie będzie ona bardzo duża- Play Station
          3 ma kosztowac 400 $, więc mniej musi kosztowac najtańszy odtwarzacz, by ktoś go
          kupił, za 5000 kupi się playera średniej, albo wyższej klasy. Mniej więcej w tym
          samym czasie do sprzedarzy wejdzie sprzęt przeznaczony do komputerów, nagrywarki
          też wejdą, bo DVD to już za mała pojemnośc, ale będą drogie na początek
          strasznie. Wogóle w polsce Blu Ray się przyjmie pierwsze w komputerach, bo
          potrzebny jest nowy nośnik o wyższej pojemności/
          Jestem sceptycznie nastawiony, do szczególnego powodzenia nowych formatów,
          zyskają napewno popularnośc, ale nie tak dużą jak DVD, i nie tak szybko, bo
          różnica między VHS a DVD była kolosalna, ale między nowym formatem już nie jest
          taka oczywista. Różnica między VHS a DVD to nie tylko przecież jakośc obrazu, to
          jeszcze wygoda użycia i rozmiar, czyli nowy format pod tym względem nie wnosi
          nic nowego.
          Napewno ci co moja HDTV, to się tym zainsteresują, chociaż wątpię, czy zaczną
          wymieniac koleksje filmów, bo po co??
          • nickodem2 PS wygra Sony i Blu ray. 04.07.05, 00:21
            Wygra, bo ma wszystko co trzeba by wygrac- konsolę (Myśle, że PS3 bedzie
            popularniejsze niż XBOX 360) i właśnie największy wybór filmów.
          • Gość: Jacki Re: Jak czytam te wypowiedzi eksperta z Manty... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 00:43
            Chlopie...Po to sa potrzebne wieksze nosniki aby zmiescila sie na nich jakosc
            High Definition. A roznica miedzy DVD a H.D. jest kolosalna. Obraz ma taka
            rozdzielczosc, ze szczeka opada...
            • Gość: hh Re: Jak czytam te wypowiedzi eksperta z Manty... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 01:03
              Można sobie pooglądać HDTV np. z ASTRY (Euro1080) 1920x1080i. Przepływność ok.
              17Mb/s.
              • Gość: hh Re: Jak czytam te wypowiedzi eksperta z Manty... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 01:04
                Kompresja MPEG-2.
            • Gość: n/a Ta sama jesli nie lepsza jakosc da H.264 IP: *.adb.pl 04.07.05, 18:12
              Nie rozumiem po co zwiekszac pojemnosc, wbijac sie w droga niebieska
              optoelektronike i malej zywotnosci - gdy to samo da sie uzyskac przy H.264...
              Zreszta HDTV docelowo ma byc wlasnie w H.264 i wszyscy nadawcy deklaruja w miare
              szybkie odejscie od MPEG-2 na rzecz H.264
            • Gość: kodek Re: HDTV - SZCZEKA OPADA IP: *.robbo.pl / 194.106.193.* 05.07.05, 01:40
              Dla tych, ktorzy nie wierza: wejdzcie soie na strone Apple i pobierzcie
              QuickTime7 dla Windows (wersja wciaz jeszcze tech preview):
              www.apple.com/quicktime/download/preview/ ; potem, juz po zainstalowaniu
              wejdzcie sobie na strone blibliteki firlmow HD:
              www.apple.com/quicktime/hdgallery/ i wybierzcie wersje o wysokiej
              rozdzielczosci (720p), choc to jeszcze nie szczyt mozliwosci tej technologii
              (1080p - to jest dopiero bajer). Jesli szukacie wiecej, wpiszcie w Google: 'HDV
              samples' lub 'HDTV samples'. Powodzenia z przywracaniem szczeki do normalnego
              poziomu :-)
    • Gość: Stefan Re: Niebieska wojna formatów - Blu-Ray kontra HD IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.07.05, 09:27
      a ja mam 14 calowy telewizor, ktorego nie wlaczylem od miesiecy dwoch i blu-rej
      oraz hadediwidi mi zwisa. poczekam, az potanieja jeszcze projektory...
    • Gość: Koooba Prorok, czy co?? IP: *.adsl.ttn.net 04.07.05, 09:33
      Jakis gosciu juz przewidzial cene sprzetu, ktory pojawi sie za 7-10 lat w
      Polsce...przepraszam, czy jest na sali lekarz?
    • Gość: hehe nie dajcie się zwariować ludzie IP: *.aster.pl 04.07.05, 10:55
      wciskaja wam nowinki co chwila
    • Gość: Bartek ponoc blue-ray ma byc snandardowo w PS3 IP: 195.190.143.* 04.07.05, 13:00
      przewidywana cena calego PS3 - ponizej 500$
      przewidywany koszt blue-ray w produkci masowej - 100$
      rok produkcji - 2006

jak to sie ma do "proroczej" wizji naszych domoroslych analitykow, ze
      urzadzenie beda w Polsce po 5-8 tys. za kilka lat

smiechu warte

• Gość: Tomek Zaden - zastapi to juz niedlugo semantic web! IP: 62.172.134.* 04.07.05, 14:02
      Zaczyna sie Wimax, potem to juz bedzie formalnosc. Semantic WEB polaczy
      wszystko i wszystkich - to jest to co chce stworzyc Tim Berners-Lee, zaczal od
      normalnego www, skonczy na sematic web.
      Zainteresowanym polecam: infomesh.net/2001/swintro/
      Niedlugo nie bedzie juz wogole potrzeby zadnych nosnikow danych. Odbiornik
      wystarczy za wszysko. Pozdrawiam.
    • Gość: Banderas A co zastąpi Blu-Ray IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 15:14
      Jeden profesorek opowiadał kiedyś o przyszłości holografii dzieki której na
      nośniku bedzie można zapisać znacznie więcej informacji niz obecnie (podobno
      jednostka gigabajt pójdzie w zapomnienie przy tej technologii)
    • Gość: poinformowany dla tych co nie wiedza co to HDTV IP: *.man.poznan.pl 04.07.05, 15:20
      artykuł z informacją co to HDTV jest tu:
      www.tomshardware.pl/consumer/20040805/index.html
    • wojtekfranek nie to jest w życiu ważne.SZCZĘŚCIE to przyjaciele 04.07.05, 20:14
      Ludzie nie przejmujcie się tak tymi odtwarzaczami HD DVD. Co to za życie
      siedzieć w domu i oglądać TV. Są dużo lepsze sposoby na spędzanie wolnego czasu.
      A mianowicie>PRZYJACIELE,DZIEWCZYNA,ZNAJOMI. TO spodkania z nimi, imprezy i
      rozmowy są super fajne i wartościowe dla naszego życia. A film też możemy sobie
      zobaczyć (np.z nimi), ale z 1 raz w tyg. i np. w kinie.
      REASUMUJĄC: Te odtwarzacze nie są aż takie niezbędne do życia, ważne i nie trza
      sie nimi tak przejmować!
      • Gość: prawdziwyNihilista HAPPINESS IS A WARM GUN. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 22:47
        Oraz powściągliwość domorosłych filozofów.
    • wojtekfranek Nie to jest w życiu ważne.SZCZĘŚCIE to przyjaciele 04.07.05, 20:29
      Ludzie nie przejmujcie się tak tymi odtwarzaczami HD DVD. Co to za życie
      siedzieć w domu i oglądać TV. Są dużo lepsze sposoby na spędzanie wolnego czasu.
      A mianowicie>PRZYJACIELE,DZIEWCZYNA,ZNAJOMI. TO spodkania z nimi, imprezy i
      rozmowy są super fajne i wartościowe dla naszego życia. A film też możemy sobie
      zobaczyć (np.z nimi), ale z 1 raz w tyg. i np. w kinie.
      REASUMUJĄC: Te odtwarzacze nie są aż takie niezbędne do życia, ważne i nie trza
      sie nimi tak przejmować!
      • Gość: hanys Re: Nie to jest w życiu ważne.SZCZĘŚCIE to przyja IP: *.dip.t-dialin.net 04.07.05, 21:44
        ja wole filmy i przegrywarki.Przyjaciol za duzo sie nie powinno miec a
        przyjaciolek to wogole,bo to sa hieny,tylko patrza jak cie wydoic z forsy
    • Gość: cierpliwy Re: Niebieska wojna formatów - Blu-Ray kontra HD IP: *.hsd1.il.comcast.net 07.07.05, 07:20
      mam dwa kina, 50"HDTV LCD super stereo, wiele filmow,
      Nie mam jednego,,,,
      Wolnego Czasu!!!!
      Pozdrawiam.
    • trevik Re: Niebieska wojna formatów - Blu-Ray kontra HD 07.07.05, 14:31
      Jeszcze sie nie skonczyla era CD jako nosnikow danych i programow (ciagle maja
      sie swietnie i jeszcze pare nastepnych lat pozyja z powodow kompatybilnosci),
      czy jako nosnikow muzyki (tu jeszcze znacznie dluzej bedzie prawdopodobnie
      swietnie).

DVD sie upowszechnilo, bo brakowalo nosnika filmow o przyzwoitej pojemnosci (CDI
      bylo slabe i to bylo wiadomo wszystkim i widoczne golym okiem), ale teraz juz
      nosnik jest, w zwiazku z tym znacznie trudniej bedzie to zmienic (kto bedzie
      ryzykowal w przeciagu ilus nastepnych lat wypuszczania filmow w tym formacie,
      jesli filmy nie beda naprawde kasowe i sprzedaz nie pokryje kosztow dystrybucji
      asortymentu w kazdej koziej wulce?) - predzej moze miec zastosowanie do gier, bo
      tu zawsze brakuje miejsca na coraz lepsza grafike i w tym wzgledzie w PS3, czy
      XBox 360, czy ew. w PC (dla gier najbardziej nowatorskich i wymagajacych i tak
      bajecznych i drogich sprzetow) wszystkie blue-ray'e pokaza swoje prawdziwe
      zalety i beda one odczuwalne: nigdzie indziej, z HDTV wlacznie,

Gruss, T.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka