Dodaj do ulubionych

ślimaczy LAN

IP: *.xlan.pl / *.mikrotel.pl 26.09.02, 19:29
Podłączono mnie do osiedlowego internetu.Testy na numion.com pokazują 40-
50kbps przy połączeniach z Polską.I tak chyba jest.Strony ładują się
wolno,niewiele szybciej niż przez modem (30-40kbps}.Od operatora sieci
dostałem informację,że "CIR dla klienta to 128kb/s".Czy gwarantowana prędkość
łącza a praktyczny transfer mogą się tak różnić?Proszę o opinie.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • kwas10 Re: ślimaczy LAN 27.09.02, 04:41
      Gość portalu: marek napisał(a):

> Podłączono mnie do osiedlowego internetu.Testy na numion.com pokazują 40-
      > 50kbps przy połączeniach z Polską.I tak chyba jest.Strony ładują się
      > wolno,niewiele szybciej niż przez modem (30-40kbps}.Od operatora sieci
      > dostałem informację,że "CIR dla klienta to 128kb/s".Czy gwarantowana prędkość
      > łącza a praktyczny transfer mogą się tak różnić?Proszę o opinie.
      > Pozdrawiam.
      Ja również mam LAN (osiedlowy). Szybkość połączenia,którą u mnie monitoruje
      MyVitalAgent,zależy bardzo od serwera i zmienia się w szerokich granicach,od
      kilkunastu do kilkuset nawet kbps. W Polsce,w ciągu dnia, nie jest wielka,w
      podawanych przez ciebie granicach. Mnie mówiono ostrożnie.Że będzie szybsze
      połączenie, niż najszybszy modem, i tak jest. Przy połączeniu modememm 56K
      miałem zwykle ok.34kbps (tpsa).Kiedyś z modemem 36K miałem prawie tyle samo
      (tpsa).
      Czyli praktycznie sieć daje poprawę,ale nie gwarantuje,że zawsze będzie to
      128kbps. To reklamowy pic. Wydaje mi się,że te podawane przez różne firmy
      szybkości rzędu kilkuset kbps to też pic reklamowy. W porywach owszem, ale nie
      ciągle. Szybkość zależy moim zdaniem bardzo od serwera i pory dnia.
      Myślę,że tej szybkości,o której piszesz,nie gwarantowali ci w umowie. Inaczej
      byliby kamikaze.W gadce owszem,ale zoobowiązywać się na piśmie? Nigdy!
      • Gość: marek Re: ślimaczy LAN IP: *.xlan.pl / *.mikrotel.pl 27.09.02, 14:01
        Rzeczywiście, w umowie tego nie ma."128 kbps to CIR dla klienta, który
        obowiązuje do naszego routera brzegowego" to cytat z e-maila od admina.Wygląda
        na to,że za 550zł. dostałem ryczałtowy dostęp do internetu z jakością niewiele
        lepszą niż przez modem.Proszę innych użytkowników LAN-ów o spostrzeżenia na ten
        temat.
        • Gość: Kasztan Re: ślimaczy LAN IP: *.bank.bgzsa.pl / 192.168.67.* 27.09.02, 20:49
          Piszesz że podłączyłeś się do Internetu poprzez sieć osiedlową, mam 2 pytania :
          1)jakie pasmo wykupiliście u provider'a ?
          2)czy w obliczeniach prędkości uwzględniłeś działania innych użytkowników ?
          • Gość: Marek Re: ślimaczy LAN IP: *.xlan.pl / *.mikrotel.pl 28.09.02, 00:59
            Nie wykupywaliśmy.Mieszkańcy odpowiedzieli na ofertę firmy oferującej internet.
            Próbowałem oczywiście się czegość dowiedzieć o sieci, ale..."mam ważniejsze
            rzeczy do robienia niż tłumaczenie Panu co się dzieje jak i dlaczego" to
            następny cytat z e-maila.Natomiast informacja ilu jest użytkowników
            jest...poufna!Podobno max. przepustowość łącza to 2.3Mbps.
            • Gość: Kasztan Re: ślimaczy LAN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.02, 01:13
              Marku!

Z Twego listu dedukuję że masz bardzo aroganckiego admina
              Sieci. Koniecznie (w końcu czy nos dla tabakiery czy
              tabakiera dla nosa) dowiedz się jakie pasmo wykupiliście
              od dostawcy Inetu (to istotne jęzeli dociekasz kwestii
              prędkości). Pamietaj także że zazwyczaj w sieciach
              osiedlowych pasmo (czyli przepustowość) dzielisz z innymi
              użytkownikami to znaczy, że szybkość może byc zbliżona do
              prędkości zwykłego modemu (może, niestety, nawet być
              niższa). Rekompensatą za to zazwyczaj jest stałość łącza
              tzn. dostęp 24h oraz niższa cena w przeliczeniu na
              jednostkę czasu dostępu.
              • Gość: Marek Re: ślimaczy LAN IP: *.xlan.pl / *.mikrotel.pl 28.09.02, 01:44
                Teraz to już po ptakach.Podpisałem umowę,która niczego nie gwarantuje i mam to
                co mam.Podpisałem bo wcześniej korzystałem czasami z internetu u siostry (inny
                LAN,inna dzielnica i firma) i byłem zachwycony.Tam chodzi jak jak szatan.400-
                500 kbps przy ściąganiu stron a 30-40kB/s plików.Myślałem,że jak będę miał
                połowę tego to będzie świetnie.Niestety,nie mam nawet ćwiartki.A ceny są
                podobne.I CIR też.Można więc lepiej, czego życzę innym.
                • Gość: Kasztan Re: ślimaczy LAN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.02, 02:12
                  >mam to co mam.
                  128 KB na sieć nie na użytkownika to róznica

>siostry (inny
                  U siostry co innego u Ciebie co innego - sorry stary ale
                  z tego co rozumiem nie mieszkasz na osiedlu siostry wiec
                  o co chodzi ? are you lamer ? R U lamer or sth like that ?

- 500 kbps przy ściąganiu stron a 30-40kB/s
                  Widzę że jesteś lamerem bo piszesz bełkot

Jak się jest lamerem to żytwot musi być hard as fuck
                  • Gość: Marek Re: ślimaczy LAN IP: *.xlan.pl / *.mikrotel.pl 28.09.02, 10:55
                    Drogi Kasztanie.
                    Niezbyt dokładnie czytasz.Pewnie oczy ci aię kleiły i zasypiałeś.Po pierwsze
                    nigdzie nie było 128KB.Maksymalna przepustowość sieci to podobno 2.3Mbps
                    (Megabitów na sekundę) a CIR dla użytkownika 128kbps.I nie bełkotu.Napisałem
                    400kbps przy pobieraniu stron bo w takim zapisie są podawane na
                    www.numion.com U mnie przeciętna z kilku dni wynosi-Average: 5111 Bps
                    41 kbps.Tak też są podawane max. prędkości dla modemu
                    56kbps,ISDN128kbs,Neostrada 512kbps itp.Natomiast przy ściąganiu plików
                    menadżery pobierania pokazują prędkość w KB/s (u mnie ok.10KB/s).Jak wygląda
                    przeliczenie kbps na KB/s można zobaczyć na stronie
                    www.bos.speakeasy.net Przykładowy wynik mojego testu:
                    2002-09-24 02:36:01 EST: 61 / 129
                    Your download speed : 61505 bps, or 61 kbps.
                    A 7.5 KB/sec transfer rate.
                    Your upload speed : 129870 bps, or 129 kbps.
                    Czy teraz wszystko jasne.Może zaprezentujesz swoje wyniki.
                    • Gość: Kasztan Re: ślimaczy LAN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.02, 12:17
                      Marku czy CIR (te 128 kbps)są dla użytownika sieci osiedlowej czy dla
                      uzytkownika pod tytułem Sieć Osiedlowa bo to szalona różnica.
                      Pomiary pasma poprzez jakieś strony internetowe wydają mi się hm... dziwne.
                      Nie umiesz sam tego zrobić ? np.wget'em ?
                      Czy możesz mi wyjaśnić różnicę w ściąganiu stron i plików ? Strony to przecież
                      też pliki czyż nie ?
                      Jeśli chodzi o moje parametry - używam Neostrady+ (co mogłeś już ustalić) więc
                      upstream mam 512 kbps (co przekłada się na ok.60 KB/s) a downstream 128 kbps
                      (ok.15 KB/s).
                    • Gość: Kasztan Re: ślimaczy LAN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.02, 12:23
                      BTW - ile miesięcznie płacisz ?
                      Poza tym ta Twoja sieć wygląda b.dziwnie bo okazuje się że upstream masz 2
                      razy większy od downstream'u.
                      • Gość: Marek Re: ślimaczy LAN IP: *.xlan.pl / *.mikrotel.pl 28.09.02, 14:45
                        Jesze raz cytat "Gwarantowane pasmo do routera brzegowego dla Klienta to 128
                        kbps. W przypadku mniejszego obciazenia lacza przepustowosc rosnie. Maksymalna
                        predkosc mozliwa do osiagniecia to 2,3 Mbps - taka jest przepustowosc lacza dla
                        tej czesci Oruni"(to w Gdańsku}.Do monitorowania łącza używam też "Du metera" i
                        potwierdza on wyniki.Do ściągania plików DAPa.Różnice w pobieraniu stron a
                        plików wynikają z odmiennych protokołów,HTTP 1.1 i FTP(jeżeli pliki są na
                        odpowiednim serwerze".Ale, tu wykazałeś się spostrzegawczością, różnice nie
                        powinny być duże.Użytkownicy SDI na listach dyskusyjnych raportują o 80-90kbps
                        (strony) i ok 10KB/s(pliki) czyli podobnie.Nie wiem skąd u mnie te różnice.
                        Płacę 55zł (i pewnie otrzymam odpowiedż,że za takie pieniądze nie powinienem
                        mieć nic lepszego)
                        BTW-Twoja Neostrada też jest jakaś dziwna.Downstream jest 4 razy mniejszy niż
                        upstream?
                        • Gość: Kasztan Re: ślimaczy LAN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.02, 21:41
                          Sorry - czeski błąd: downstream - 512 a upstraem 128 kbps.
                          Czterokrotna różnica wynika z technologi ADSL - ten typ
                          tak ma. Po protu ktoś doszedł do wniosku że użytkownik
                          niekomercyjny więcej "ciągnie" niż "wypycha" więc
                          dostępne pasmo dzieli się asymetrycznie - więcej na
                          ściąganie mniej na wypychanie.
                          Z tego co cytujesz CIR jest dla osiedla nie dla Ciebie.
                          Rodzaj protokołu (ftp,http) ma b.małe znaczenie, uwierz
                          mi to nie ta bajka. Czy wiesz ilu jest użytkowników sieci
                          osiedlowej ? Bo może jest tak (to tylko moje "gdybacje")
                          2.3 Mbps / 50 użyt. = 46kpbs - czyli trochę mniej niż
                          przez modem. To oczywiście wariant kiedy wszyscy twardo
                          coś ciągną (o pewnych porach dnia jest to nawet całkiem
                          prawdopodobne). Czy testowałeś o różnych porach dnia
                          (nocy - zwłaszcza nocy) ? Ewentualnie admin sieci
                          przycina na sztywno pasmo dla danego użytkownika (według
                          mnie głupie ale już coś takiego widziałem). Jak to w
                          ogóle jest z tą siecią ? to jakaś firma komercyjna czy
                          stowarzyszenie ? Bo np. mój kolega założył stowarzyszenie
                          na osiedlu i sami sobie sieć zbudowali, sami ją utrzymują
                          i płacą ok.2000 PLN/m-c provider'owi a jest ich około 40
                          użytk. Ale za to w nocy (kiedy innych nie ma w sieci)
                          możesz ciągnąć pliczory w prędkością ok.200 KB/s
                          (kilobajtów na sekundę) nieźle co ? Więc nie uważam że
                          nie zasługujesz na coś lepszego wręcz przeciwnie - walcz
                          o swoje ! Nie dawaj się zbywac aroganckimi mail'ami w
                          końcu między innymi z Twoich pieniędzy jest pensja tego
                          faceta. Żadaj pełnej specyfiki sieci.
                          Jeżeli użyt.SDI mówią o 80-90 kbps to kicha powinni mieć
                          ok.115 kbps nie ? Co by o Telekomunie nie pisać to ja na
                          swoją Neo+ narzekać nie mogę (niestety ;-)). Robiłem
                          experymenty w rózne dni tygodnia, miesiąca, w różnych
                          porach dnia i .... przyczepić się nie mogę. Kilka razy
                          ściągałem pliki szybciej niż umowa przewiduje ?!!?
                          Rozumiem że 190 PLN miesięcznie to dla Ciebie za dużo ?
                          • Gość: Marek Re: ślimaczy LAN IP: *.xlan.pl / *.mikrotel.pl 29.09.02, 01:54
                            Firma jesr komercyjna.Ma nazwę "Mikrotel" i wcześniej zajmowała się produkcją
                            central telefonicznych.190zł. nie byłoby za drogo bo znalazłby się chętny na
                            współdzielenie łącza.Jednak,może trudno Ci w to uwierzyć, 5km od centrum
                            Gdańska Neostrada będzie dostępna w bliżej nieokreślonej przyszłości.Prędzej
                            doczekam się "Chello" w kablu UPC.Masz może jakieś informacje z pierwszej ręki,
                            od użytkownika,jakie jest to "Chello"? Wyczytałem tak skrajne opinie, że trudno
                            się zorientować.A firmę będę naciskał.Teraz idę spać.Ewentualną odpowiedz
                            przeczytam rano.Ach, te 200KB/s ,może mi się przyśnią :-))
                            • Gość: Kasztan Re: ślimaczy LAN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.02, 13:37
                              > Firma jesr komercyjna
                              To zmienia postać rzeczy - faktycznie mogą Ci nie
                              udzielić detali technicznych powołując się na Bóg wic co,
                              choć według mnie gdyby traktowali klienta poważnie to
                              powinni odpowiedzeić na (prawie) wszystkie Twoje pytania.

> współdzielenie łącza.
                              To tylko rozważania teoretyczne (bo i tak nie masz w
                              okolicy Neo), pamietaj że Telekomuna w umowie Neostrady
                              zastrzega że połączenia nie można wyprowadzić poza lokal.
                              Oczywiście są tacy którzy na to leją i dzielą Neo,
                              ryzykanci że tak powiem. Choć nie słyszałem żeby komuś za
                              dzielenie urwali dupę.

>Neostrada będzie dostępna w bliżej nieokreślonej
                              przyszłości.
                              Nie w takie rzeczy muszę i musiałem wierzyć (nie wiem jak
                              Ty ale ja jeszcze całkiem dobrze pamiętam PRL)

>jakieś informacje z pierwszej ręki,
                              Tak, mój kolega ma. Ale nie wiem czy te inf.Ci się
                              przydazą bo widzę że jedna i ta sama firma inaczej
                              funkcjonuje w różnych maistach. Pisac będę o Warszawie.
                              Dają modem kablowy, zdaje się płaci się jakąś kaucję za
                              ów modem, żeby było zabawniej korzystać z Sieci możesz
                              tylko z jednej karty sieciowej (po prostu rejestrują MAC
                              adres). Adres dostajesz z DHCP (publiczny) ale za to
                              odnowa dzierżawy jest co godzina (jak to usłyszałem
                              myślałem że się popłaczę ze smiechu). Cena - 149 PLN/m-c,
                              downstream podobny do Neo+ ale podczas testów kolega
                              stwierdził trochę niższe prędkosci. Topologia
                              hubowo-switchowa.
                              • Gość: Marek Re: ślimaczy LAN IP: *.xlan.pl / *.mikrotel.pl 29.09.02, 18:16
                                PRL pamiętam również dobrze.Telefon-20 lat po pierwszym wniosku.Właśnie skrobię
                                elaborat do firmy, na razie w tonacji "grzecznie ale stanowczo". Wydaje mi się,
                                że jesteś nieżle zorientowany więc podpowiedz co powinienem od nich wyciągnąć,
                                żeby porównać z rzeczywistością.Oczywiście, poza przepustowością łącza i liczbą
                                użytkowników.
                                • Gość: Kasztan Re: ślimaczy LAN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.02, 19:32
                                  Wiesz prawdę mówiąc uroiło mi się że masz sieć robioną przez samych
                                  użytkowników (nie wiem czemu). Firma nie musi Ci mówić ilu ma klientów (w
                                  końcu jest coś takiego jak tajemnica handlowa czy coś takiego), pasmo już
                                  wiesz - 2.3Mbps max a CIR 128 kilo który rozkłada się na Bóg raczy wiedzieć
                                  ilu użytkowników końcowych. Nie wiem jak wygląda umowa którą z nimi
                                  podpisałeś, to znaczy czy zobowiązują się do czegoś np. jakiejś prędkości
                                  downstreamu, czy w ogóle się do czegoś zobowiązują. Bo jeśli to jest umowa
                                  typu "Ty nam 50 PLN a my Tobie internet" to możesz ciągnąć 10kbps i oni w
                                  dalszym ciągu są, prawnie, w porządku. Myslę że odpowiedziałem Ci na główne
                                  pytanie wątku - te 128kilo jest dla grupy userów nie konkretnie dla Ciebie. Za
                                  CIR na takim poziomie trzeba słono zapłacić, na pewno nie 50 ani nawet nie 200
                                  PLN (Neo+ też nie daje żadnego CIR'u).
                                  • Gość: Marek Re: ślimaczy LAN IP: *.xlan.pl / *.mikrotel.pl 29.09.02, 20:07
                                    Dzięki,że zechciałeś poświęcić mi tyle czasu i klawiatury.Skoro nikt inny się
                                    nie włączył to myślę,że na tym możemy zakończyć wątek.Pozdrawiam!
                                    • Gość: Kasztan Re: ślimaczy LAN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.02, 20:12
                                      Pozdro.
      • Gość: Kasztan Re: ślimaczy LAN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.02, 19:38
        > W Polsce,w ciągu dnia, nie jest wielka,w
        Ciężko się mylisz - w pracy mam szerokopasmowy Internet i transfer z polskich
        sajtów rzędu 300 KB/s jest dla mnie normą.

> szybkości rzędu kilkuset kbps to też pic reklamowy.
        Sorry ale mylisz się bardzo - vide Neo+.

>Szybkość zależy moim zdaniem bardzo od serwera i pory dnia.
        Zgoda - serwer internetowy też ma pewny określony upstream.

> Myślę,że tej szybkości,o której piszesz,nie gwarantowali ci w umowie.
        Też tak uważam, ale umowy nie widziałem.

>W gadce owszem,ale zoobowiązywać się na piśmie? Nigdy!
        Błąd - można od firmy takie zobowiązanie otrzymac ale trzeba za takie coś
        extra płacić - w praktyce na takie rozwiązanie decydują się jedynie klienci
        korporacyjnie a nie indywidualni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka