dalia.70 01.09.06, 20:13 Powiedzcie mi, czy w e-mailu można znaleźć adres IP? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ajeto Re: IP a email IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.06, 11:30 Nawet kilka :) ajeto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zofia Re: IP a email IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 14:03 Adres IP nadawcy - bo chyba o ten ci chodzi - można znaleźć od zawsze w NAGŁÓWKU emaila. Przy czym nie zawsze on jest - na modnych ostatnio kontach GMAIL (Google) adres nadawcy nie jest podawany. Ale to wyjątek jakich mało - większość kont pocztowych w nagłówku ma adres IP nadawcy i można w ten sposób odczytać, czy np. nadawca wysłał email z komputera będąc w USA czy z Polski. :) Szukaj w nagłówku emaila i tam znajdziesz numery IP wśród których jest IP nadawcy, czyli adres komputera skąd nadano wiadomość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zofia Re: IP a email IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 14:11 W nagłówku emaila z konta GAZETA.pl IP nadawcy jest pod: X-IP. Odpowiedz Link Zgłoś
dalia.70 Re: IP a email 02.09.06, 17:38 Niestety, nie wiem ( a może nie zauważam), gdzie jest nagłówek emaila? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zofia Re: IP a email IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 19:51 Nagłówek to NAGŁÓWEK - szukasz tego słowa na ekranie i klikasz w to - jak da się kliknąć albo w szukasz w opcjach programu pocztowego. Poszukaj w Pomocy programu pocztowego (Outlook Express lub inny) słowa NAGŁÓWEK i tam będzie co i jak go znaleźć - jak używasz programu pocztowego. Ja już od kilku lat nie używam żadnego programu pocztowego - pocztę obsługuję tylko za pomocą przeglądarki internetowej więc nie pamiętam konkretnie, gdzie trzeba tego szukać w programie pocztowym. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: IP a email 02.09.06, 20:59 Widać że nie używasz programów pocztowych. W wielu nie znajdziesz słowa nagłowek, a do źródła e-maila dochodzi się w różny sposób. Stąd moje pytanie o program pocztowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zofia Re: IP a email IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 10:30 jan-w napisał: > Widać że nie używasz programów pocztowych. Nie używam programów pocztowych z dość prozaicznych powodów - komputera używa cała moja rodzinka a ja - tak samo jak i oni - nie lubimy jak ktoś czyta pocztę innych. W programie pocztowym pocztę może czytać każdy kto uruchomi ten program a ja i moje dzieci tego nie chcą i unikamy tego w ten najprostszy sposób - nie używamy programów pocztowych do obsługi poczty. :) > W wielu nie znajdziesz słowa > nagłowek, W najpopularniejszym programie pocztowym "Outlook" jest to właśnie "nagłówek" i w innych też chodzi o "nagłówek" - zasada jest taka sama niezależnie od programu. :) > a do źródła e-maila dochodzi się w różny sposób. A w jaki sposób ? Gdzie jest jeszcze ten adres IP nadawcy w otrzymanym emailu ? Jest w ogóle jeszcze jakieś "inne miejsce" w emailu niż jego treść i nagłówek ? Przez lata używania poczty emailowej jakoś nie zauważyłam żeby w emailach było jeszcze "coś" oprócz treści i nagłówka (i czasami załącznika). Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: IP a email 03.09.06, 11:14 W Outlook express: Plik/Właściwości/Szczegóły/Źródło wiadomości W Thunderbird: Ctrl U Itd, itd. W różnych - różnie. Spróbuj, a po latach używania, dowiesz się co jeszcze jest w e-mail ;-) Odpowiedz Link Zgłoś