Dodaj do ulubionych

Bezprzewodowy internet- jaki sprzęt?

06.02.07, 16:22
witam , chce zainstalować u siebie w domu internet bezprzewodowy . mam peceta
i wlasnie zakupiłam laptopa do pracy . w ziązku z tym , jako zupełny laik
zwracam się z otwartym pytaniem - jaki sprzęt muszę w tym celu nabyć ? jaki
polecacie szczególnie ?pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • narin11 Re: Bezprzewodowy internet- jaki sprzęt? 06.02.07, 16:37
      Przede wszystkim- czy masz w domu dostęp do internetu, czy dopiero zamierzasz
      wykupić?
      • frida751 Re: Bezprzewodowy internet- jaki sprzęt? 06.02.07, 16:40
        tak , mam wykupioną w aster city usługę jedno megabitowego łącza . obecnie
        podłączone jest kabelkiem do komputera stacjonarnego , chciała bym móc korzystać
        z bezprzewodowego połączenia wi-fi z laptopem , jednocześnie mając podłączony
        internet do komputera stacjonarnego , tak aby na przykład mój mąż mógł w tym
        samym czasie korzystać z komputera , kiedy ja korzystam z laptopa . pozdrawiam
        • narin11 Re: Bezprzewodowy internet- jaki sprzęt? 06.02.07, 16:46
          W takim wypadku powinnaś kupić jakiś router z opcją WI-FI. Oferty routerów
          znajdziesz we wszystkich internetowych sklepach ze sprzętem komputerowym. Ja
          obecnie posiadam PLANET WRT-414, i rozglądam się za czymś mniej zawodnym.
          • frida751 Re: Bezprzewodowy internet- jaki sprzęt? 06.02.07, 17:02
            no właśnie kolega w pracy mi mówił , że będę misiała kupić ten router , ale sama
            się na tym za bardzo nie znam , a jak pojdę do sklepu to mi na pewno polecą
            najdroższy , a ja jako że się nie znam , to nawet nie zrozumiem tłumaczenia i
            będę zdana na sprzedawcę . dlatego się tak ogólnie pytam .pozdrawiam
            • michal.waw1 Re: Bezprzewodowy internet- jaki sprzęt? 06.02.07, 17:13
              Na rynku jest wiele routerów, wiodący producenci to choćby:D-Link, U.S.Robotics,
              Linksys, NetGear, Pentagram, Asus. Ale jest ich znacznie więcej. Żeby w ogóle
              można było wybrać trzeba by bardziej sprecyzować oczekiwania. Ja też stoję przed
              zagadnieniem zakupu routera i zastanawiam się przede wszystkim nad wyborem
              między D-Linkiem, NetGearem a U.S.Robotics’em. Z jednej strony nie chciałbym
              przepłacić, a z drugiej uważam że nie warto kupować przestarzałych modeli.
              • frida751 Re: Bezprzewodowy internet- jaki sprzęt? 06.02.07, 17:42
                dziękuję bardzo za rzeczową odpowiedź i , jako że jak już zaznaczyłam , nie znam
                się na sprzęcie zupełnie chciałam spytać jakie są różnice między routerami ? co
                to znaczy że są jakieś „przestarzałe modele” .pozdrawiam
                • michal.waw1 "przestarzale modele" 07.02.07, 11:55
                  Różnice to: cena, zasięg, szybkość transmisji danych, łatwość instalacji i
                  konfiguracji, zaimplementowane opcje zabezpieczeń, kompatybilność z
                  rozwiązaniami innych firm.
                • sdako69 link 07.02.07, 13:15
                  en.wikipedia.org/wiki/802.11_non-standard_equipment tutaj macie linka z
                  encyklopedii o tych „nowszych” ; )

frida751 napisała:

> dziękuję bardzo za rzeczową odpowiedź i , jako że jak już zaznaczyłam , nie zna
                  > m
                  > się na sprzęcie zupełnie chciałam spytać jakie są różnice między routerami ? co
                  > to znaczy że są jakieś „przestarzałe modele” .pozdrawiam
                  • frida751 Re: link 07.02.07, 13:18
                    dzięki wielkie , tylko że ja nie znam angielskiego.... co z tego wynika , tak po
                    polsku , po ludzku...?pozdrawiam
                    • batman58 Re: link 07.02.07, 13:23
                      więc tam jest o dodatkowych opcjach routerów: Super G; 125 High Speed Boot firmy
                      Broadcom, SpeedBooster firmy linksys; MAX G firmy USRobotics... z tego teksu
                      ogólnie wynika że Super G czasem bywa niekompatybilny z innym sprzętem... o 125
                      High Speed Boot właściwie piszą tylko że jest, i działa na podobnej zasadzie co
                      Super G... Speed Booster rozwiązuje niektóre problemy z zakłóceniami, które mogą
                      występować w przypadku wymienionych, a MAX G USRobotics’a „consistently
                      outperformed”, czyli że jest lepszy, od wymienionych rozwiązań.
                  • narin11 Re: link 07.02.07, 14:41
                    Hahahahahaha przejrzałem sobie te linki pod artykułem, i znalazłem testy KeyLabs
                    (www.usr.com/download/whitepapers/maxg-keylabs.pdf) badające wydajność
                    rozwiązań tych „nowszych” routerów. Jak się popatrzy na wykresy to zdecydowanie
                    wyróżniają się Belkin Pre-N i USR MAXg, tylko że ten pierwszy jest prawie dwa
                    razy droższy. Jeśli mówimy o przepłacaniu, to to właśnie jest przepłacanie. Dwie
                    najnowsze technologie, obie deklasujące konkurencje, niemal się od siebie nie
                    różniące, tylko z nieznanych przyczyn Belkin jest jakieś dwa razy droższy.
                    • michal.waw1 Re: link 07.02.07, 15:12
                      Też właśnie przeglądałem tę stronę i to rzeczywiście dosyć dziwna dysproporcja,
                      zakładając że USRobotics MAXg i Belkin Pre-N to idący łeb w łeb liderzy,
                      zupełnie nie rozumiem z czego wynika.
                • sdako69 nowy link... ; ) 07.02.07, 13:29
                  pl.wikipedia.org/wiki/802.11 a tutaj troszke info o tych „przestarzałych”
                  ; ) technologiach...

frida751 napisała:

> dziękuję bardzo za rzeczową odpowiedź i , jako że jak już zaznaczyłam , nie zna
                  > m
                  > się na sprzęcie zupełnie chciałam spytać jakie są różnice między routerami ? co
                  > to znaczy że są jakieś „przestarzałe modele” .pozdrawiam
                  • valdo11 Re: nowy link... ; ) 07.02.07, 13:31
                    nie ma co przesadzać z tymi „starymi”, standard 802.11 g jest z 2003 roku, to
                    nadal XXI wiek.
                    • szpaku16 taa 07.02.07, 13:35
                      ta to najlepiej kupować rzeczy które sa dopiero troche za stare. IMHO to bez
                      sensu wydawac kase na cos co już na starcie jest nie najnowsze, szczegolnie w
                      komputerach gdzie codziennie się rozwija technika i można się obudzic z reka w
                      nocniku ze wszyscy naokolo będą smigac na nowym sprzecie a ty będziesz miala
                      swój nowy, ale slabszy
    • kira124 Re: Bezprzewodowy internet- jaki sprzęt? 06.02.07, 16:56
      A czemu sobie po prostu nie podłączysz kabla do laptopa?? Wyjdzie ci taniej...
      Nie rozumiem po co wydawać kase jak można mieć praktycznie to samo za grosze.
      • frida751 Re: Bezprzewodowy internet- jaki sprzęt? 06.02.07, 17:03
        internet bezprzewodowy wydaje mi się znacznie wygodniejszy , choćby dlatego że
        jak chcę , mogę pracować w kuchni , a jak wolę to na przykład w sypialni, mogę
        się poruszać z komputerem- chodzi mi głównie o wygodę.pozdrawiam
      • robert370 Re: Bezprzewodowy internet- jaki sprzęt? 06.02.07, 17:09
        Nie rozumiem tego szału na bezprzewodowy inernet. Laptopa i tak podłącza się do
        prądu, więc nie ma swobody. jeden kabel więcej niewiele zmienia.
        • batman58 szał na bezprzewodowy internet 06.02.07, 17:19
          „szał na bezprzewodowy internet”... niektórzy po prostu na przykład mają dużą
          chatę... ciąganie kabla po schodach, do kuchni to you kow... trochę bez sensu. a
          dzieciaki... zwierzaki i inne takie też raczej powodują że lepiej mieć w domu
          mniej niż więcej kabli...
          • frida751 Re: szał na bezprzewodowy internet 06.02.07, 17:35
            dziękuję serdecznie za poparcie , chociaż w moim przypadku chodzi bardziej o
            wygodę i o to żeby nie zaśmiecać domu , bo nie mam dzieci ani żadnych zwierząt .
            po prostu wydaje mi się że dom ładniej wyglada kiedy nie wala się po podłodze
            pełno kabli . poza tym co to za różnica , i czemu mogąc mieć internet
            bezprzewodowy wybierać niepotrzebne kable ? pozdrawiam
            • robert370 Re: szał na bezprzewodowy internet 07.02.07, 11:50
              roznica jest taka ze wi fi jest wolniejsze i mniej bezpieczne.
              • michal.waw1 wi-fi Vs kabele 07.02.07, 12:05
                "
                robert370 napisał: roznica jest taka ze wi fi jest wolniejsze i mniej bezpieczne. "

Szybkość wi-fi nie musi odstawać od szybkości zwykłego kabla. Prędkość
                transmisji danych w sieciach LAN (czyli zwykłych kabelkach) to 100Mb/s, w
                tradycyjnym wi-fi, wykorzystującym standard 802.11g, to 54 Mb/s, ale już w
                przypadku wymienianej technologii Max G- 125 Mb/s, a więc więcej niż w kabelku.
                Czyli kabelek jest o tyle szybszy od wi- fi, co przysłowiowy żółw, od
                przysłowiowego królika.
              • szpaku16 pffffffffffffffffffffffffffffff 07.02.07, 13:09
                ta jasne, najlepiej nie instalowac wi fi, nie uzywac samochodu, jezdzic konno, i
                nie uzywac dezodorantu, bo cywilizacja jest zla. Wi fi teraz daje
                nieporownywalna wygode, a czlowiek który cale zycie nie zarabia bo boi się ze go
                okradna jest najlepszym przykladem takiego stosunku do bezpieczenstwa.
          • valdo11 Re: szał na bezprzewodowy internet 07.02.07, 11:40
            jak ktoś ma „dużą chatę” to może i mu wi- fi nie pomoże , bo zasięg routera z
            wi-fi to pi razy drzwi trzydzieści metrów . ale na przykład w większym biurze
            tradycyjny router z wi-fi już nie wystarcza , i trzeba zakupić jeden z tych
            nowszych , zawierających rozwiązania typu Super G czy Max G , albo po prostu –
            okablować.
    • mikane wazna rzecz przy doborze routera 07.02.07, 13:41
      Ja tez mam aster city, i z doswiadczenia polecam uwzglednic przy wyborze to czy
      urzadzenie klonuje adres sprzetowy MAC. Nie bardzo jestem w stanie wytlumaczyc
      jak to dokladnie dziala, gdyz obce sa mi arkana wiedzy informatycznej, lecz
      jeśli sprzet klonuje ten adres, dzieki temu na jednym laczu można mieć wiecej
      niż jeden komputer, bez dodatkowych oplat i formalnosci. opcje te posiada na
      prawde wiele routerow, ze pozwole sobie wymienic pierwsze z brzegu, z kategorii
      cenowej okolic trzystu zlotych- która to moi lepiej poinformowani znajomi
      przedstawili mi jako optymalna- już odpowiednia jakosc, a jeszcze nie
      horrendalna suma: U.S.Robotics Wireless MAXg Router USR805461; Asus Wireless
      4-in-1 Router WL-500G Deluxe; SMC Networks Wireless; ADSL2+ Barricade g
      SMC7904WBRA; Planet ADW-4301. Najtanszy z wymienionych modeli to USRob, sam
      kupilem Planet’a, choc jesli wierzyc moim, wspomnianym juz informatorom,
      wszystkie przedstawiaja porownywalna jakosc.
      • frida751 Re: wazna rzecz przy doborze routera 07.02.07, 13:44
        bardzo dziękuję za tę cenną informacje . i może warto jak już się pojawił ten
        watek , rozwiklac dosc kulczową kwestię - czyli ile mi przyjdzie zapłacoć ?
        mikane napisal ze około trzystu zlotych to optymalna cena , jestem gotowa wydac
        nawet troszkę więcej , w końcu wiadomo , że nie chce musieć kupować zaraz nowego
        sprzętu bo ten okaże się przestarzały , ale też nie chciała bym przepłacać . czy
        rzeczywiście powinnam szukać routera w tych okolicach cenowych?Pozdrawiam
        • kira124 Re: wazna rzecz przy doborze routera 07.02.07, 13:50
          Ja nadal nie rozumiem po co przepłacać za jakieś wi-fi... ale już nawet
          zakładając że koniecznie się chce mieć wi-fi, to naprawdę nie ma sensu
          przeplacać, jak można bez problemu kupić sobie na giełdzie D- linka za 170
          złotych który działa...
          • valdo11 Re: wazna rzecz przy doborze routera ; ))) 07.02.07, 13:59
            Jasne, można mieć D- Linka za 170 złotych który działa, połowę czasu spędza w
            serwisie, a ten czas którego nie spędza w serwisie jest niestabilny, połączenie
            się rwie, a konfiguracja go wymaga zatrudnienie technika- specjalisty. 170
            złotych za „prawie” nowego D-Linka, 100 złotych lub więcej dla informatyka, plus
            comiesięczne wydatki serwisowe. Po roku z takich „oszczędności” możemy już sobie
            kupić kilka nowych routerów za trzysta złotych, niestety, kupować je już będzie
            serwisant i technik- informatyk.
            • frida751 Re: wazna rzecz przy doborze routera ; ))) 07.02.07, 14:26
              Valdo - czyli ty radzil byś mi raczej wydatek w okolicach trzystu złotych?Pozdrawiam
              • valdo11 Re: wazna rzecz przy doborze routera ; ))) 07.02.07, 14:35
                Tak, warto wydać te trzysta złotych, lecz musisz pamiętać że aby wykorzystać
                nowsze technologie potrzebujesz jeszcze karty bezprzewodowej do komputera,
                koniecznie tej samej firmy. Dzięki temu unikniesz problemów z użytkowaniem. Ja
                sam niedawno kupiłem tego Max g, i do tej pory jestem zadowolony.
            • mikane Re: wazna rzecz przy doborze routera ; ))) 07.02.07, 15:03
              Dobre i trafne ; )
              Pozdrawiam!
      • szmoon Re: wazna rzecz przy doborze routera 07.02.07, 13:46
        wlasnie ostatni sobie kupilem takiego USrobocika i przyznaje ze dziala ok, ale
        badzmy szczezy ze ok jak na 802.11g w obliczu wchodzacego n standardu mięknie.
        pozdro
    • frida751 Re: Bezprzewodowy internet- jaki sprzęt? 07.02.07, 15:20
      dziękuję wam serdecznie za pomoc, i już nawet chyba wiem co wybiorę, jednak z
      samym zakupem poczekam do powrotu męża z delegacji.Pozdrawiam
      • Gość: Primo Re: Bezprzewodowy internet- jaki sprzęt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 20:56
        A co powiecie o tym modelu "LINKSYS WAG200G " ? ma byc do podzialu neostrady
        na komputer stacjonarny i laptopa, stacjonarny kabel a laptop bezprzewodowo,
        co sadzicie o tym modelu ?

www.allegro.pl/item162420188_linksys_wag200g_router_do_neostrady_wifi_warszawa.html
        • Gość: helper Re: Bezprzewodowy internet- jaki sprzęt? IP: *.km23444.keymachine.de 08.02.07, 01:59
          obejrzałem sobie to co tutaj proponujesz i szczerze odradzam.
          porownaj ze sprzętem o którym oni rozmawiali wcześniej- nie dość że wymieniane
          tam modele są znacznie lepsze technicznie, to jeszcze cenowo korzystniejsze
          (mówie o sklepowej cenie tego sprzętu, bo oferty allegro moim zdaniem nie są
          dobrym miernikiem, jak coś na allegro idzie tanio, to u mine budzi podejrzenie i
          tyle)
          nie ma on ani zadnych technologii boostujących standard g, ani rozwinięć, ani
          atutów, które wskazywały by na to, że to on jest lepszy niż wymieniane...
          tak to niestety jest, że każda firma poza "flagowymi" produktami, robi sporo
          chłamu który sprzedaje w podobnej cenie, dla gorzej zorientowanych klientów..
          a tutaj nie dośc że firma zawodna, to na dodatek sprzęt nie wart zainteresowania..
          no nic..odsyłam cię do dyskusju powyżej, a linksysa odradzam.
          pozdrawiam.
          • Gość: Primo Re: Bezprzewodowy internet- jaki sprzęt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 19:51
            czyli co proponujecie najlepszego pod Neostrade ???
            • smalceson Re: Bezprzewodowy internet- jaki sprzęt? 12.02.07, 22:02
              Gość portalu: Primo napisał(a):

> czyli co proponujecie najlepszego pod Neostrade ???

www.usr-emea.com/products/p-broadband-product.asp?prod=bb-9111&loc=pola
              • Gość: helper Re: Bezprzewodowy internet- jaki sprzęt? IP: *.foebud.org 15.02.07, 22:58
                smalceson przejrzałem linka którego wkleiłeś, i wprawdzie produkt mi się podoba,
                ponawiam stwierdzenie, że dyskusja dotyczy urządzeń WYDAJNIEJSZYCH niż te oparte
                na standardzie g.
                na neostradę też są urządzenia bardziej zaawansowane niż samo, odrobine
                przestarzałe 802.11 g, i takich rozwiązań poszukujemy w tym temacie, jeśli
                dobrze rozumiem.
                pozdrawiam.
                • smalceson Re: Bezprzewodowy internet- jaki sprzęt? 15.02.07, 23:02
                  Gość portalu: helper napisał(a):

> smalceson przejrzałem linka którego wkleiłeś, i wprawdzie produkt mi się podoba
                  > ,
                  > ponawiam stwierdzenie, że dyskusja dotyczy urządzeń WYDAJNIEJSZYCH niż te opart
                  > e
                  > na standardzie g.
                  > na neostradę też są urządzenia bardziej zaawansowane niż samo, odrobine
                  > przestarzałe 802.11 g, i takich rozwiązań poszukujemy w tym temacie, jeśli
                  > dobrze rozumiem.
                  > pozdrawiam.

przepraszam, zle mi sie wkleilo, bo to rozwiazanie rzeczywiscie nie zawiera
                  technologii MAXg.
                  chcialem wkleic tego linka:

www.usr-emea.com/products/p-wireless-product.asp?prod=net-5474a&page=specs&loc=pola
                  polecam i pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka