Gość: michaeloooo W proteście zablokował Firefoksa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 12:21 Lepiej wczytać listę stron do zablokowania w FF + AB+ rapidshare.com/files/51581229/a.txt Miłego korzystania z netu BEZ reklam i szpiegowania przez google i geminusa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: screen Kiedys wszedlem "golym" IE na onet i gazete... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 12:24 myslalem ze cos mnie atakuje z monitora i az uchylilem glowe... tak sie odzwyczailem od smigajacych banerow Odpowiedz Link Zgłoś
mwirek Czemu dziennik.pl wywala? 27.08.07, 12:38 Mam wyłącznie legalne oprogramowanie (Win XP home, IE, Norton Antywirus). Po kilku minutach czytania dziennik.pl IE wywala z adnotacją o błędzie i wyskakują wszystkie podstrony. Wysyłam oczywiście raport. Dzieje się tak jedynie na dziennik.pl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Re: Czemu dziennik.pl wywala? IP: 195.117.22.* 27.08.07, 13:11 postawili na konsoli do gier (windows 2003 podobno server + IIS6 podobno serwer www przynajmniej według deklaracji producenta) to i jak ma działać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyo marudzisz ... servery MS nie sa az takie zle IP: *.bethere.co.uk 28.08.07, 00:49 aczkolwiek moje fajerworki parkuja na Apaczu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. zainstalowalam! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 12:42 ale ulga... ja lubie czytac gazete (dosc), nie mam tv, nie mam radio, ale juz myslalam , ze pora sie rozsac z jakimikolwiek wioadomosciami. wyborcza robi takie reklamy, ze jak otworze kilka stron an raz, zawiesza mis ie firefox. a teraz, gdy zainstalowalam adblock, po prostu super. genialnie. mam problem z gg - rozumiem ze sie denerwuja ze instaluje sie wtyczke powstrzymujaca reklamy, ale sami sa sobie inni. ja moge miec "stacjonarna" nieruchoma reklame, ale nic co sie rusza, wybucha kolorami czy gdy jestem w sieci noca rycZy ogluszajaco znienacka. zlitujcie sie nad nami internautami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdfafasdf Re: zainstalowalam! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 12:46 jedyny efekt akcji tego Pana to własnie doskonała reklama adblocka :D o czym świadczy powyższy wpis :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kocham_firefoxa Re: zainstalowalam! IP: *.tsi.tychy.pl 27.08.07, 12:56 Cieszymy się. :) Ja zainstalowałem Adblocka po artykule z lipca, w którym gazeta.pl próbowała przekonać, że reklama jest korzystna dla internautów.^^ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tolo słusznie - jego strona jego wybór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 13:06 najbardziej zabawni są fanatyczni zwolennicy firefoxa, przekonani o niezależności Mozilli. Otóz to taka sama firma jak Microsoft, ktorej jedynym priorytetem jest zarabianie kasy. A argument, ze mam prawo do wyboru czy che ogladac reklamy wchodzac na czyjas strone jest wrecz złodziejski i przypomina argumenty sciagajacych filmy z sieci ( w koncu maja prawo ogladac film niekoniecznie za niego płacąc). Jestes czyims gosciem - dostosuj sie do panujacych u kogos zasad , albo nie przychodz. Takie złodziejstwo naprawde doprowadzi do znikniecia z sieci wielu ciekawych witryn, ktore utrzymuja sie tylko i wylacznie z reklam. (mam prawo do sluchania muzyki nie placac za nia, ogladania filmow za free .. a gdzie prawa wlascicieli?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: python_prog Re: słusznie - jego strona jego wybór IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.07, 13:26 > najbardziej zabawni są fanatyczni zwolennicy firefoxa, przekonani o > niezależności Mozilli. Otóz to taka sama firma jak Microsoft, ktorej > jedynym priorytetem jest zarabianie kasy. Bzdura - Mozilla Foundation to fundacja, a nie spółka akcyjna - nie tylko nie musi ale wręcz nie wolno jej generować zysku. Poza tym istnieje dodatkowa gwarancja niezależności firefoxa - dostępność kodu źródłowego. Jeśli gościom z MF przyjdą do głowy jakieś głupie pomysły w rodzaju zmuszania do wyświetlania reklam, znajdą się inni goście którzy przejmą rozwijanie przeglądarki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tolo z porownaniem rzeczywiscie przesadzilem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 15:35 Nie powiedzialem ze to formalnie taka sama firma, co nie zmienia faktu, ze nie jedna fundajca non profit , utrzymujaca sie z dotacji ( a taka jest wlasnie MF) nie zarabia kasy. Zarabia czy tego chce czy nie chce. Zgoda porownanie z MS niezbyt trafione ale nie zmienia to faktu, ze tworca strony ma prawo decydowac czy rekalamy sie beda wyswietlaly, zwlaszcza kiedy z reklamodawcami ma stosowne umowy. Jesli wszyscy wejda bez biletow, niedlugo trzeba bedzie zamknac kino, a te reklamy to wlasnie pewnego roadzaju bilet. W Polsce to chyba trudne do zrozumienia. Nalezy sie i koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: z porownaniem rzeczywiscie przesadzilem 27.08.07, 17:10 Za www.mozilla.org/foundation/ : "The Mozilla Foundation is a California non-profit corporation exempt from Federal income taxation under IRC 501(c)(3). It is governed by its Board of Directors." Zwracam uwagę na słowa "non-profit". A twórca strony może robić co mu się żywnie podoba. Nie ma jednak prawa nazywać innych złodziejami dlatego, że nie chcą oglądać reklam na których on zarabia. Na podobnej zasadzie nie jesteś złodziejem przełączając kanał na czas trwania reklam. Oglądanie reklam NIE JEST (przynajmniej na razie) obowiązkowe, a odniesienie do biletu jest cokolwiek śmieszne. Gdyby to miał być bilet to na "wejściu" musiałaby być załączona informacja, że oglądanie reklam jest obowiązkowe. W obecnej formie to jest OFEROWANA informacja z której możesz (lecz nie musisz) skorzystać. Jeśli gość nie może utrzymać się z reklam to niech wprowadzi opłaty, lub zamknie interes. To jest BARDZO proste. I to nie jest problem "należenia się" lecz wolności do NIEZAZNAJAMIANIA się częścią dostarczanej treści. Wyobraź sobie, że np. zanim będziesz mógł oglądnąć program w TV MUSISZ oglądnąć godzinny blok reklam, a przełączenie na inny kanał powoduje niemożność powrotu. No o co chodzi? Przecież to TV nadaje program więc to ich prawo do nadawania takich bloków - prawda? Nie widzisz, że Ty MASZ PRAWO nie oglądać tego? Poza tym to chore, że reklama, która ma ZACHĘCAĆ i POZYTYWNIE NASTAWIAĆ do produktu jest wciskana na siłę tak mocno, że aż powoduje opór. Odpowiedz Link Zgłoś
madcio Re: słusznie - jego strona jego wybór 27.08.07, 16:09 > najbardziej zabawni są fanatyczni zwolennicy firefoxa, przekonani o > niezależności Mozilli. Otóz to taka sama firma jak Microsoft, > ktorej jedynym priorytetem jest zarabianie kasy. To wystarczy, by uznać cię za trolla. Bełkoczesz kretynizmy. > A argument, ze mam prawo > do wyboru czy che ogladac reklamy wchodzac na czyjas strone jest > wrecz złodziejski i przypomina argumenty sciagajacych filmy z sieci No popatrz, a od kiedy to blokowanie reklam ma się jakkolwiek do tematu copyright i prawa autorskiego? > Takie złodziejstwo naprawde doprowadzi do > znikniecia z sieci wielu ciekawych witryn, ktore utrzymuja sie > tylko i wylacznie z reklam. Jakby marketoidy nie wymysliły inwazyjnych reklam, nikt by nie zawracał sobie dupy ich blokowaniem, idioto. > a gdzie prawa wlascicieli? Tak, dokładnie. Gdzie prawa właścicieli komputerów, których procesory są zarzynane flashowymi gównami, a oni sami są okradani z pasma (szczególnie w wypadku providerów z limitem GB czy modemu telefonicznego)? Te reklamy są wyświetlane na MÓJ KOSZT, kretynku. I dlatego będę blokować niechcianą zawartość. Odpowiedz Link Zgłoś
user0001 Przykład telewizyjny... 27.08.07, 13:08 Reklamy telewizyjne są znacznie głośniejsze od programu który przerywają. Dlatego muszę sięgnąć po pilota aby przyciszyć. Skoro już mam w ręku pilota to zmieniam kanał. Reklamy flashowe lub animowane gify przeszkadzają w korzystaniu ze strony. Skoro już uruchomiłem Adblocka to doprowadzam stronę do wyglądu jak na poniższym linku www.filecabin.com/photos/files/i/543/2995270807gazeta_forum.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tofski W proteście zablokował Firefoksa IP: *.dialog.net.pl 27.08.07, 13:19 jego strona jego blokada, ma prawo ograniczyć wejscia na swoją stronę Odpowiedz Link Zgłoś
madcio Kretynistyczny bełkot 27.08.07, 13:47 Popatrzmy, co mamy tutaj... "Wiele stron internetowych dostarcza wartościową zawartość w zamian za wyświetlanie reklam. Korzystanie z tej zawartości przy jednoczesnym blokowaniu reklam to kradzież." Jak pójdę do kibelka, gdy zaczną w telewizji lecieć reklamy, to kradzież? Gdybym wpuszczał reklamy gg, tylko zalepił kartką miejsce na monitorze, w którym one się wyświetlają, to tez będzie to kradzież? Kiedy my wleźliśmy do krainy absurdu? "Miliony ciężko pracujących osób są okradane ze swojego czasu poprzez tego typu oprogramowanie." Niechciana reklama zżera mi pasmo, spowalnia komputer (och, te faszystowskie flashy, wyraźnie spowalniały mój stary komputer) i marnuje MÓJ czas. Szczególnie dotyczy się to reklam wpie..jących się centralnie na środek ekranu (portal gazeta nader często uprawia taki syf). :[ Innymi słowy, te reklamy są wyświetlane w większości MOIM kosztem, gdyż więcej cyklu procesora i pamięci zżera wykonywanie flasha, aniżei wysłanie tegoż flasha pakietami przez internet do mojego kompa. "Wiele witryn instaluje więc skrypty, które blokują dostęp osobom, blokującym reklamy." Zależy, jak jest to zrobione. Można ściągać reklamy i NIE pokazywać ich użytkownikowi. Zbrodnia. "Na stronie Carltona spotkamy się też z opinią, że jeśli pojawi się podobna wtyczka do IE, to z Sieci znikną tysiące witryn, których właściciele nie będą w stanie ich utrzymać." Halooo? IE też ma od jakiegoś czasu blokera. Opera także. Czemu akurat Firefox? Wygląda mi to na osobista wendettę, a nie jakiekolwiek merytoryczne zastrzeżenia. "Mozilla, sama zarabiając miliony dolarów na Internecie" Zainteresowało mnie to. Jakieś źródła? Podsumowując: gdyby reklamy nie przeszkadzały tak w odbiorze strony (idealnym przykładem nieintruzyjnych reklam są reklamy tekstowe Googla, oczywiście gdzieś na boku, a nie dosłownie między wierszami), nikomu by się nie chciało ich blokować. Panowie marketoidzi ukręcili bicz na własne dupsko, a potem się skarżą. Żałosne palanty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dc99 Kandydaci do Nagrody Darwina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.07, 23:15 > Panowie marketoidzi ukręcili bicz na własne dupsko, a potem się > skarżą. Żałosne palanty. Cóż, widocznie każdy wiek musi mieć swojego palanta, który "z radością sprzeda sznurek na swoją własną szubienicę". Drugim kandydatem koncerny muzyczne dyktujące ceny płyt nieakceptowalne dla nikogo poza USA i najbogatszymi krajami UE (bo bały się reeksportu tańszych płyt do krajów bogatych) i wymyślające kolejne nieskuteczne (za to wyjatkowo skutecznie wk...wiające legalnych nabywców) zabezpieczenia antypirackie. Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Reklamy? nienawidze 27.08.07, 13:47 pozabijalbym gnojow ktorzy je robia. wszystko co pomaga mi uwlonic sie od syfu reklamiarskiego jest dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Hahaha, komercja nienachapana ! IP: *.crowley.pl 27.08.07, 13:49 Adblock jest super, odsiewa reklamowe gó... I wypraszam sobie, aby nazywać złodziejem kogoś kto nie chce tej sieczki oglądać. Czyli wg tego błazna, powinienem nie nie zamykać z krzyżyka najeżdżającej reklamy (gdybym nie miał Adblocka), ale jeszcze powinienem ją obejrzeć? A może jeszcze ku.. polecieć i kupić? Skoro moim prawem jest zamknięcie reklamy to mogę sobie też ułatwić życie i zatrudnić do roboty Adblocka. - jest niezwykle skuteczny i wreszcie można przeglądać strony w normalny sposób Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Re: W proteście zablokował Firefoksa IP: *.neurosoft.pl 27.08.07, 14:06 User Agent Switcher addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/59 I niech sobie blokują wszystko ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zz jeśli nie zależy mu na 1/3 ruchu, to jego sprawa IP: *.crowley.pl 27.08.07, 14:17 wystawiając stronę nie robi żadnej łaski, co najwyżej użytkownicy będą go omijać, bo to strony szukają gości, a nie odwrotnie Odpowiedz Link Zgłoś
xxxskinxxx Re: W proteście zablokował Firefoksa 27.08.07, 14:44 tzn. ze jak wychodze na reklamie w przerwie filmu do kibla to kradne zawartosc? przepraszam, juz nie bede! serwisy z newsami tez mnie okradaja, wchodze zeby cos przeczytac a te chamskie reklamy wyskakuja przed tekstem i trace czas zeby to gowno wylaczyc poki bylo malo reklam to nikt ich nie blokowa, przegieli pale i teraz placza, niech placza. na szczescie internet to nie telewizja i mozna sie bronic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barzywół W proteście zablokował Firefoksa IP: *.chello.pl 27.08.07, 14:45 Gdzieś czytałem, że w przyszłości telewizory mają mieć blokady uniemożliwiające zmianę kanału w trakcie emisji reklam. Taki standard ma się pojawić po upowszechnieniu cyfrowej telewizji. Odpowiedz Link Zgłoś
kali187 W proteście zablokował Firefoksa 27.08.07, 14:46 Ciekawe skąd pomysł, że tyko Fx ma lokade reklam? :) Jeżeli sprawdza identyfikacje przeglądarki to przeca są też dodatki pozwalające identyfikować się jako IE czy cokolwiek innego :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LM Adblocka do TV!!!! IP: *.aster.pl 27.08.07, 14:50 nic prostszego zrobic programik blokujacy reklamy w telewizorku i zamiast nich puszczajacy powiedzmy ulubiony teledysk czy filmik z youtube, niech zrobia cos takiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Adblocka w wersji TV gotów byłbym kupić IP: *.crowley.pl 27.08.07, 15:45 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moebius W proteście zablokował Firefoksa IP: *.chello.pl 27.08.07, 15:23 Wydaje mi się, że trzeba uzmysłowić sobie podstawową rzecz: na reklamę nie ma popytu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kyoden W proteście zablokował Firefoksa IP: *.merinet.pl 27.08.07, 15:32 Przepraszam bardzo ale kto tutaj łamie prawo? Strona www jest łądowana do MOJEGO komputera i wyświetlana na mojej własności czyli komputerze. To ja mam prawo decydować jaka zawartość ma sięwyświetlać na mojej własności a jaka nie. To reklamodawcy powinni przede wszystkim opracować taką metodę wyświetlania reklam, by nie była ona dokuczliwa. Jeżeli ja wchodzę na stronę i nagle 75% ekranu zalewa mi obrazek, któego nie jestem w stanie zamknąć, bo mam powolny komputer i przeglądarka powoli reaguje, to mam praw stosować blokady, któe następnym razem nie dopuszczą do takiej sytuacji. I to jest moja decyzja, a panom takim jak ten powyzej jeżeli się to nie podoba - proszę bardzo, niech blokują dostęp użytkownikom FF, niewielka strata dla rynku, natomiast oskarżanie tych ludzi o kradzież to już moralnie niedopuszczalny krok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K W proteście zablokował Firefoksa IP: *.adsl.inetia.pl 27.08.07, 15:49 Reklamodawcy również przeginają i nie traktują swoich potencjalnych klientów poważnie. Jeżeli takie coś wyskakuje na pół monitora i uniemożliwia czytać treść prze kilka minut, bo się wyłączyć nie chce, to można się poczuć równie dobrze jakby ktoś kupę zrobił na głowę, mówiąc, że to czekolada z mlekiem. Taka reklama nie dość, że odstrasza, to jeszcze powoduje niechęć do samego produktu, usługi. Reklamę trzeba robić z głową, tak by nikomu nie przeszkadzać, a jednak ukradkiem dotrzeć, treści internetowe to nie jest telewizor. IE można łatwo i szybko zablokować, wyłączając np. obsługę skryptów, odinstalowywując program Flash itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: user Re: W proteście zablokował Firefoksa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 15:56 a kogo obchodzi jakis plankton internetowy płaczący, że uzytkownicy są sprytniejsi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korbik W proteście zablokował Firefoksa IP: *.selsoft.pl 27.08.07, 16:00 Z tego pana jest dupa a nie webmaster. Z ciekawości wszedłem na stronkę konquerorem. Po 20 sekundach wywala i konqueror się wiesza Odpowiedz Link Zgłoś
hellwig Zdradzę Wam sposób na zablokowanie reklam Onetu 27.08.07, 16:05 Wystarczy otworzyć do edycji plik HOSTS i wpisać 127.0.0.1 reklama.onet.pl. Po restarcie kompa żadne reklamy Onetu się nie wyświetlają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kompostu_kołdra W proteście zablokował Firefoksa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 17:40 E tam, jaki znowu firefox i adbloki? Ja mam dwustukilkudziesięciukilową aplikację pod IE i zapomniałem co to szajsowy, niechciany, nachalny flash. Nie podniecajcie się tak tym firefosksem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A1 uniemożliwia zarobkowanie innym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 17:43 Wspomina również o tym, że Mozilla, sama zarabiając miliony dolarów na Internecie, poleca narzędzie, które uniemożliwia zarobkowanie innym. to nieprawda. można zarabiać, można zarabiać na reklamach Odpowiedz Link Zgłoś