Dodaj do ulubionych

LCD, plazma czy stary, dobry kineskop

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.07, 17:13
Kazdy to widzi, a ja szczegolnie. Mimo ze moj LCD jest nowy HD, to gdy patrze
na niego z dolu, lezac na łóżku, ciemne sceny wygladaja jak negatyw. Nie do
pomyslenia prz kineskopie
Obserwuj wątek
    • Gość: tb LCD, plazma czy stary, dobry kineskop IP: *.e-wro.net.pl 04.11.07, 17:20
      Już na początku bzdet: o tym, ze teraz już "minął czas dziwactw", ze już nie
      ma problemu z 4:3 na panoramicznym TV (dlatego, ze jest to ekran LCD albo
      plazmowy, jak rozumiem tezę autora).
      Ciekawa to teza, i bzdurna - proponuję autorowi obejrzeć wiadomości np. TVN24
      na plaźmie lub LCD 16:9...
      Albo będzie miał obraz 4:3 i czarne boki, albo zniekształcenia ze sztangistką
      włącznie, albo zoom bez paseczka informacyjnego i zpotencjalną pikselozą. A
      tryby philipsa czy Sony skalujące 4:3 do 16:9 też nie są doskonałe.
      Wiec bez bzdur proszę.
      Bo to ze jest 3,5 kanału pseudo HD w N czy cyfrze wiosny nie czyni. A bycie
      autorem takiego tekstu wstyd i owszem.
      • Gość: NAJLEPSZY-ELIKSIR Re: LCD, plazma czy stary, dobry kineskop IP: *.chello.pl 04.11.07, 20:30
        TYCH FORMATOW UZYWAM OD 9 LAT.OPCJI JEST KILKA, ALE TO ZALEZY OD
        SPRZETU.PANORAMA TO NORMALNY FORMAT, ALE SA TEZ INNE./
        • Gość: p artykul jest bzdurny, pisanie, ze IP: 217.153.138.* 04.11.07, 22:03
          praktycznie nie ma roznicy miedzy HD Ready,
          a Full HD swiadczy o zupelnej ignorancji autora,
          lub checi wprowadzenia w blad.

to tak jakby twierdzic, ze 720zl i 1920zl to tyle samo.

Może ten ktoś nigdy nie oglądał telewizji w technologi HD?
          (nie wiem, czy taka jest w Polsce, ewentualnie mozna probowac
          porownac na filmach DVD, ale tutaj też trzeba uważać)

-pozdrawiam
          p

• Gość: ld Re: artykul jest bzdurny, pisanie, ze IP: *.chello.pl 04.11.07, 23:36
            To Ty bzdury piszesz. DVD nie jest HD, dopiero BlueRay jest w wysokiej rozdzielczości.
            • Gość: Big Kwak Re: artykul jest bzdurny, pisanie, ze... IP: *.dhcp.embarqhsd.net 05.11.07, 00:51
              "Blue Ray" to tylko nazwa firmowa jednego z dostepnych systemow HD DVD (czyli
              "High Definition" DVD).

P.S. Sa kraje, ktore juz calkowicie przechodza na nadawanie sygnalu TV w postaci
              cyfrowej (np. USA w r. 2008).
              • critic Re: artykul jest bzdurny, pisanie, ze... 05.11.07, 13:25
                Blue Ray i HD DVD to dwa różne, ścierające się ze sobą formaty mające zastąpić
                DVD. Oba wykorzystują technologię błękitnego lasera, ale nie można pisać że to
                to samo.
          • Gość: eco Re: artykul jest bzdurny, pisanie, ze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.07, 01:04
            Bardzo jestem ciekaw, czy w slepej probie odroznilbys full hf od hd ready. Ide o
            zaklad, ze nie...
            • Gość: fevofnvknfdkvnfdkn eflkjefopifvk ciendin copiedncio coefcopedfoeo oe IP: *.hochland.com 06.11.07, 15:03
              a ja myslę/jestem przekonany, że można odróżnić full HD od HD
              ready...
              w ten weekend przypadkowo byłem i w media mart i w awansie i miałem
              wielką przyjemnośc oglądać obraz na telewizorze aurea (czy jakoś
              tak) Philipsa (to ten z podświetlaną ramą i podswietlanym tłem za
              telewizorem w kolorach zaleznych od wyswietlanego obrazu) i...
              szczeka mi opadła do poziomu kolan - to, co było widac na ekranie
              wyglądało jak rewelacyjnej jakości ruchome zdjęcie - jakośc full HD
              zupełnie nieporównywalna z niczym, co dotąd widziałem (+ do tego
              swiatło na ścianie dawało złudzenie obrazu o znacznie większej
              rozdzielczości)... bajka
              • inquisition A co z następcą kineskopu? 06.11.07, 22:56
                Ponoć w końcu wzięli się do jego produkcji!
                Jak znam życie to u nas będą wciąż pozbywać się przez wiele lat LCD i plazm
                podczas gdy za granicą ta technologia będzie łatwo dostępna.

___
                Następnym razem: wszyscy.na.wybory.patrz.pl/ !
                • inquisition Są już 11" SED 06.11.07, 23:02
                  Ale po pierwsze nie w Polsce a po drugie i tak drogie. Być może za 5 lat na
                  Zachodzie zaczną powoli wypierać LCD a u nas za jakieś 10-15 :-(
                  ___
                  Następnym razem: wszyscy.na.wybory.patrz.pl/ !
    • Gość: posiadacz kineskop LCD, plazma czy stary, dobry kineskop IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.11.07, 17:44
      A sa moze na rynku kineskopowe HD?
      Ktos wie jaki jest apetyt na prad miedzy LCD a plazma?
      • Gość: sed Technologia SED miałaby być takim kineskopowym HD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.07, 17:58
        ...pierwsze telewizory miały być już w tym roku.. .jednak ich premiera przekładana jest z roku na rok (oficjalnie problemy patentowe)...

Im jest o wiele bliżej do klasycznego tv lampowego niż plazma. One faktycznie składają się jakby z milionów klasycznych "lampowych/katodowych" telewizorów. Każdy piksel/element obrazu składa się z 3 nanorurek -> miniaturowych (nanoturowych?) kineskopów.

Obraz generowany w ten sposób pozbawiony jest wad LCD (doskonałe odwzorowanie kolorów, obraz wygląda z każdego miejsca identycznie, super głębia czerni) i plazmy (wypalanie kolorów, duże piksele)...

Dlaczego istnieją tylko prototypy kineskopów SED? Trudno powiedzieć jak jest na prawdę... Samsung powoli wprowadza ekrany OLED (na razie do laptopów) i to pewnie będzie nast. generacja telewizorów.
        • boulihacker Re: Technologia SED miałaby być takim kineskopowy 04.11.07, 18:48
          SED, kiedy już wreszcie się pojawią będą strasznie drogie. Całkiem możliwe, że
          wcześniej pojawią się FED, które powinny się dobrze sprawdzać przy grach (już
          możliwe odświeżanie obrazu 240 razy/s). Natomiast co do OLED to Sony na początku
          grudnia rozpocznie sprzedaż takich telewizorów w Japonii (na razie 11 cali, ale
          w przygotowaniu jest też model 26").

www.sed-tv-reviews.com/
          www.fed-tv-reviews.com/
          • Gość: zbibi Odświeżanie obrazu 240 razy/s - tylko po co? IP: 217.98.20.* 04.11.07, 19:16
            Wystarczy odświeżanie rzędu 75-80 ramek/s, jest na tyle szybkie, aby
            nie męczyć oczu. Zwiększanie częstotliwości odświeżania obrazu
            powyżej tej wielkości tylko niepotrzebnie poszerza wymagania na
            pasmo przenoszenia toru wizji, a dodatkowo nieuchronnie powoduje
            zmniejszenie ostrości obrazu.
            • Gość: najlepszy-eliksir Re: Odświeżanie obrazu 240 razy/s - tylko po co? IP: *.chello.pl 04.11.07, 20:24
              Dokladnie tyle: 100 HZ
              • Gość: zbibi Co - dokładnie tyle? IP: 217.98.20.* 04.11.07, 20:32
                > Dokladnie tyle: 100 HZ
                ---------------------------

Co masz na myśli? Że "powinno" być 100Hz? ;) To akurat pochodna
                tego, co było wcześniej przyjęte w TV, czyli 25 obrazów / s (czyli
                50 półobrazów / s). Ponieważ jednak taka częstotliwość męczy wzrok,
                więc sztucznie zwiększono częstotliwość pdświeżania, prodwajając
                częstotliwość wyświetlania półobrazów - bo tak było technicznie
                prosto. Co nie znaczy, że ograniczenie odświeżania do 80Hz dałoby
                wyraźnie pogorszenie obrazu. I tyle w temacie.
            • boulihacker Re: Odświeżanie obrazu 240 razy/s - tylko po co? 05.11.07, 00:45
              Po to, ze sa zastosowania, w ktorych 80 Hz to za mało. Vide gry FPS.
              • megasceptyk W LCD zjawisko odświeżania nie istnieje. 05.11.07, 14:34
                Autor używa pojęcia odswieżanie w odniesieniu do LCD
                a takie zjawisko tam nie istnieje. Wprowadza się czytelnika w błąd.
                Można mówić o czasie reakcji kryształu czy opóźnieniu optycznym.
                Nie wspomina też o polaryzacji filtrów LCD.
                Są zastosowania gdzie CRT jest najlepszy bądź nieodzowny.
                Poważnym problemem jest słaba jasność LCD i to jest pięta achillesowa LCD.
                To tak w "porażającym" uproszczeniu. (takie modne słowo ostatnio :))
      • Gość: NAJLEPSZY-ELIKSIR Re: LCD, plazma czy stary, dobry kineskop IP: *.chello.pl 04.11.07, 20:26
        PLAZMA PRZEGRZEWA LICZNIK
      • jpy1 Re: LCD, plazma czy stary, dobry kineskop 04.11.07, 20:28
        Nie wiem jak to jest pomiędzy lcd a plazmą. Wiem tylko tyle że moja
        42 calowa plazma pobiera 3 razy więcej prądu niż 32 calowy kineskop.
        No ale coś za coś.
    • Gość: cebit LCD, plazma czy stary, dobry kineskop IP: *.finemedia.pl 04.11.07, 17:47
      heh, największy to jest 108 cali a nie 103 :P
    • Gość: jaco Re: LCD, plazma czy stary, dobry kineskop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.07, 17:56
      i niech was nie zwiedzie film demo puszczany w sklepie. tam jest
      wszystko idealne.
      • Gość: kineskop Re: LCD, plazma czy stary, dobry kineskop IP: 151.60.153.* 04.11.07, 18:38
        dokladnie - podlaczysz antene i okazuje sie, ze obraz w Twoim nowym okienku za
        4000 PLN jest duuuuzo gorszy niz w dobrym, starym "kineskopie".

pzdr
    • Gość: nygus7 42 cale oglądane z 3 metrów??? IP: *.crowley.pl 04.11.07, 18:17
      42 cale oglądane z 3 metrów??? Toż to gruba przesada - wzrok będzie rozbiegany
      od lewej do prawej.

32 cale są w sam raz na odległość 3-3,5 metra, oglądanie wtedy będzie komfortowe.
      • Gość: Marco Re: 42 cale oglądane z 3 metrów??? IP: 62.233.143.* 06.11.07, 13:20
        Dokładnie! Mam 32 cale i czasem to i tak za dużo (zwłaszcza przy aktualnie dostepnym w Polsce sygnale analogowym)
    • Gość: Henio z kamienicy Re: LCD, plazma czy stary, dobry kineskop IP: *.chello.pl 04.11.07, 18:27
      Kineskop ma wyższy kontrast,jaskrawość i bogatszą paletę barw(niemal
      rzeczywiste)od LCD.Plazma jest pomiędzy kineskopem,a LCD.Obecnie problemem jest
      sygnał emitowany z kablówek i być może stacji(nie znam parametrów ich nowego
      sprzętu),ale jest on niskiej jakości ,dostosowany do możliwości LCD i dla tego
      nie wykorzystuje możliwości kineskopów,jak w latach 90.Cyfryzację sygnału
      audio-video(w tym HDTV) na poziomie profesjonalnym opracowano na przełomie lat
      80i90,a obecnie się go tylko kompresuje ograniczając w dźwięku częstotliwości
      składowe tonów(np.MP3 i jego klony),a w obrazie kontrast i ostrość(to wartości
      wprost proporcjonalne),rozpiętość tonalną,by ograniczyć pojemność i koszty oraz
      ułatwić życie np.technikom świetlenia.Przynajmniej tak to wygląda w Polsce.
      • Gość: Henio z kamienicy Re: LCD, plazma czy stary, dobry kineskop IP: *.chello.pl 04.11.07, 18:30
        Biedni Polacy kupują sobie sprzęt nie cyfrowy,ale syfrowy.
        • Gość: najlepszy-eliksir Re: LCD, plazma czy stary, dobry kineskop IP: *.chello.pl 04.11.07, 20:15
          Twoja inteligencja jest PORAZAJACA!
      • Gość: NAJLEPSZY-ELIKSIR Re: LCD, plazma czy stary, dobry kineskop IP: *.chello.pl 04.11.07, 20:19
        Bo ty jestes malo zorientowany co wynika z wypowiedzi.Cyfrowy sygnal
        z satelity, to jest to!
        • Gość: Henio z kamienicy Re: LCD, plazma czy stary, dobry kineskop IP: *.chello.pl 04.11.07, 21:41
          > Bo ty jestes malo zorientowany co wynika z wypowiedzi.Cyfrowy sygnal
          > z satelity, to jest to!

Jakość sygnału docierającego do satelity zależy od:
          1.Jakości zapisu sygnału.
          2.Parametrów jakiś tam przekaźników.
          Kapejszyn ćwierćinteligencie?
          Podsumowując,sygnał docierający z ziemi do satelity też może być niskiej
          jakości.To tak od strony logicznej.
          • Gość: zbibi Tak od strony teoraetycznej i realizacyjnej... IP: 217.98.20.* 04.11.07, 21:57
            Jakość sygnału cyfrowego nie zależy od parametrów przekaźników. Ani
            od parametrów nadajników czy odbiorników. Sygnał cyfrowy jest
            kodowany nadmiarowo tak, aby udało się skorygować błędy transmisji
            (czyli zakłócenia). Tak więc sygnał cyfrowy jest albo "dobry",
            albo "zły". Stanów pośrednich nie ma. Jedynie w przypadku
            przesyłania obrazu TV zakłada się pewną dopuszczalną stopę błędów,
            która kwalifikuje obraz jako "jeszcze poprawny". Najczęściej
            dokonuje się ekstrapolacji sąsiednich ramek i w ten sposób próbuje
            dokonać "retuszu". Zresztą podobne zabiegi są robione w cyfrowym
            zapisie dźwięku. I tyle w temacie.
            • Gość: Henio z kamienicy Re: Tak od strony teoraetycznej i realizacyjnej.. IP: *.chello.pl 04.11.07, 22:18
              > Jakość sygnału cyfrowego nie zależy od parametrów przekaźników. Sygnał cyfrowy
              jest
              > kodowany nadmiarowo tak, aby udało się skorygować błędy transmisji
              > (czyli zakłócenia).

Ok.,nie będę toczył bojów w tej kwestii,bo nie znam szczegółów,dla tego ująłem
              dyletancko to "jakieś".

• Gość: Henio z kamienicy Re: Tak od strony teoraetycznej i realizacyjnej.. IP: *.chello.pl 04.11.07, 22:27
              A jednak mam pytanko,skoro Jesteś zorientowany.Dlaczego obraz z kablówki na
              kineskopie ma mały kontrast,nasycenie i czystość barw(regulować telewizor
              umiem,hihi),niż np.z anteny analogowej w latach 90-tych.Różnica jest ogromna!
              • Gość: Henio z kamienicy Re: Tak od strony teoraetycznej i realizacyjnej.. IP: *.chello.pl 04.11.07, 22:44
                Powiem więcej:tęsknię za tamtą jakością obrazu!Niemal realny obraz.
              • Gość: zbibi Jakość sygnału w kablówkach -? IP: 217.98.20.* 04.11.07, 23:04
                W niektórych tunerach TV-sat (z wyjściem do odbiornika analogowego,
                rzecz jasna) są podobne problemy z nasyceniem i kontrastem, o
                których wspominasz. Ale nie rozpoznałem tematu na tyle, żeby się tu
                wymądrzać ;).
                • Gość: Henio z kamienicy Re: Jakość sygnału w kablówkach -? IP: *.chello.pl 05.11.07, 01:08
                  ....więc musisz jednak przyznać,że w torze cyfrowym też są problemy z jakością
                  obrazu.
                  • Gość: zumek Tez moze byc posrednia IP: 62.148.79.* 05.11.07, 10:44
                    W tv cyfrowej wysylane sa nie cale klatki ale czesci klatki. Takie kwadraciki.
                    Jak cyfrowa telewizja nadaje w zlej jakosci widac to gdy dzwiek sie tnie a obraz
                    rozbija sie na kwadraciki. Powodem tego jest to ze pojawiaja sie nowe (ktore
                    zostaly oznaczone jako "dobre") oraz zostaja z poprzedniej klatki na ktore nie
                    pojawily sie te oznaczone jako "zle". Cyfrowa telewizja niby jest lepsza ale
                    sygnal dalej przesylany jest falami elektromagnetycznymi (w przypadku satelity)
                    modulowanymi czestotliwoscia wiec zaklocenia jaknajbardziej moga wplynac na
                    jakosc. W przypadku kablowki jest juz lepiej. A obraz jest gorszej jakosci bo
                    jest po prostu kompresowany aby zmiescil sie w przepustowosci lacza kablowego.
                    • Gość: Henio z kamienicy Re: Tez moze byc posrednia IP: *.chello.pl 05.11.07, 12:57
                      A obraz jest gorszej jakosci bo
                      > jest po prostu kompresowany aby zmiescil sie w przepustowosci lacza kablowego.

Dzięki za szczegółowe informacje i potwierdzenie moich domysłów,bo nie jestem z
                      branży.Szkoda ,że kablówki emitują obecnie taki knot-patrzeć na to nie mogę!W
                      latach 90-tych również satelity nadawały sygnał o wiele wyższej jakości,niż obecnie.
                      Ktoś zbija kabzę na powiększaniu przepustowości kosztem jakości.To nie postęp,to
                      oszustwo i złodziejstwo.
      • Gość: Henio z kamienicy Re: LCD, plazma czy stary, dobry kineskop IP: *.chello.pl 04.11.07, 21:56
        w dźwięku częstotliwości
        > składowe tonów(np.MP3 i jego klony)

Chyba powinno być dźwięków,a nie tonów,bo ton sam w sobie jest jedną ,określoną
        częstotliwością....jak pamięć mnie nie myli.
    • Gość: ferment LCD, plazma czy stary, dobry kineskop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.07, 18:32
      A dlaczego nikt nie wspomina o technologi LED? Podświetlane za pomocą diod
      matryce dają o wiele lepszy kontrast i odwzorowanie kolorów niż klasyczne LCD.
      Moim zdaniem właśnie ta technologia powinna być na szczycie. Nie wiem dokładnie
      ile firm ją rozwija, słyszałem głównie o Samsungu na razie.
      • megasceptyk Re: LCD, plazma czy stary, dobry kineskop 05.11.07, 14:23
        Bo się masakrycznie grzeją jeśli mocniej świecą
        i zajmują dużo miejsca przez co się nie mieszczą.
        To tak w ogromnym uproszczeniu.
        • megasceptyk Re: LCD, plazma czy stary, dobry kineskop 05.11.07, 14:24
          Jeszcze jedno, ciekłe kryształy nie cierpią ciepła, zwalniają wtedy.
          To tak w ogromnym uproszczeniu.
    • Gość: ferment A technologia LED? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.07, 18:34
      A dlaczego nikt nie wspomina o technologi LED? Podświetlane za pomocą diod
      matryce dają o wiele lepszy kontrast i odwzorowanie kolorów niż klasyczne LCD.
      Moim zdaniem właśnie ta technologia powinna być na szczycie. Nie wiem dokładnie
      ile firm ją rozwija, słyszałem głównie o Samsungu na razie.
      • Gość: Pablo Re: A technologia LED? IP: *.dsl.pipex.com 04.11.07, 20:58
        mozna uzyc LED jako podswietlenia ale nadal komorka cieklokrystaliczna bedzie decydowac o tym jaki jest wyswietlona barwa - to raczej tylko zmiana zrodla swiatal a nie technologii
    • danka1100 LCD, plazma czy stary, dobry kineskop 04.11.07, 18:50
      Mój Trilux ma już ponad 12 lat i ani razu się nie popsuł (odpukać).
      W dalszym ciągu ma dobry obraz, ale już myśle o kupnie nowego TV.
      Tylko czy z odległości 2-2,5 m można oglądać plazmę?
    • Gość: energożerne !!! LCD, plazma czy stary, dobry kineskop IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 04.11.07, 18:58
      sklepy , ani reklamy tego nie podają - a są energożerne !
    • Gość: Stiwkot LCD, plazma czy stary, dobry kineskop IP: 70.134.101.* 04.11.07, 19:07
      Autor zapomnial wspomniec o dwoch elementach, ktore kupujacy
      powinien wziac pod uwage: (1)starsze LCD tracily ostrosc i jasnosc
      obrazu kiedy ogladalo sie obraz pod katem; nowsze sa pod tym
      wzgledem prawie tak dobre jak plazma; (2)czesto ogladamy telewizje
      w dzien lub przy swietle dobiegajacym z roznych zrodel w
      pomieszczeniu - blyszczacy ekran plazmy bedzie swiatlo odbijal
      przeszkadzajac w odbiorze obrazu, podczas gdy matowy ekran LCD da
      znacznie lepszy efekt.
      • Gość: najlepszy-eliksir Re: LCD, plazma czy stary, dobry kineskop IP: *.chello.pl 04.11.07, 19:53
        Zapominaja tez wszyscy o poboze pradu,plazma jest nieekonomiczna.
    • Gość: Jurek LCD, plazma czy stary, dobry kineskop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.07, 19:15
      No nieźle się uśmiałem... Jedyną zaletą CRT jest cena? Bliższe prawdy byłoby
      powiedzenie, że jedyną zaletą LCD i PDP są ich rozmiary... Przecież kineskopowce
      wciąż oferują najlepszy obraz, zwłaszcza jeśli podpinamy do nich sygnał
      analogowy z kablówki. Do oglądania telewizji dzisiaj wciąż najlepszym wyborem
      jest stare, dobre CRT, chyba że cierpimy na straszliwy brak miejsca w domu.
      Trzeba poczekać, aż Full HD stanie się standardem w telewizji, ceny ekranów Full
      HD spadną do poziomu dzisiejszy HD Ready i wtedy kupić. To jest elektronika, tu
      nie ma co kupować na 10 lat do przodu... Lepiej i taniej wyjdzie co 3 lata
      kupować sprzęt ze średniej półki, niż raz na 10 lat sprzęt topowy...
      • Gość: zbibi Re: CRT IP: 217.98.20.* 04.11.07, 19:23
        Co do jakości obrazu - zgoda, ale spróbuj znaleźć odbiornik
        kineskopowy 32" (już nie mówiąc o 42"), który da się w pojedynkę
        wnieść samemu do domu :) No i wymiary ma imponujące, nawet w dużym
        salonie wygląda jak potężny grzmol i wymaga solidnej szafki do
        postawienia ;))) A tak naprawdę, w zestawie kina domowego o wiele
        ważniejsza jest scena dźwiękowa niż obraz, i raczej warto poświęcić
        więcej uwagi doborowi i ustawieniu sprzętu audio niż video, IMO.
        • Gość: kinoman Re: CRT IP: 84.203.168.* 05.11.07, 12:58
          Calkowiecie sie zgadzam. Slaby obraz i swietny dzwiek, to juz prawie kino,
          podczas gdy swietny obraz i slaby dzwiek, to niedziela z Klanem u cioci Halinki.
    • borrka1 LCD, plazma czy stary, dobry kineskop 04.11.07, 19:19
      jedno jest pewne,plazma powoli odchodzi,LCD ja wypiera.A to dlatego
      ze LCDsa coraz lepsze,slabosc plazmy w tym ze jak taka gazowa banka
      sie przepali to pozostaje dziura,bo nikt tego nie wymienia,a
      zywotnosc tych baniek jest ograniczona(jak sie nie myle cos ok 6000
      godzin)stad producenci rezygnuja z plazmowej technologi.
      • Gość: toto Re: LCD, plazma czy stary, dobry kineskop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.07, 21:21
        Nie 6 000 a 60 000 godzin, to istotna różnica. Poza tym żywotność
        produkowanych obecnie plazm dorównuje, a czasem przewyższa żywotność
        lcd.
    • Gość: TSD LCD, plazma czy stary, dobry kineskop IP: *.hsd1.va.comcast.net 04.11.07, 19:38
      jedno jest pewne. Plazmy nie da sie ogladac przy intensywnym swietle
      dziennym.
    • Gość: Tadeusz LCD, plazma czy stary, dobry kineskop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.07, 20:04
      A ja już od dwu lat spokojnie popijam kawę z mleczkiem i patrzę na
      swojego 50-calowego projekcyjnego Samsunga DLP. Jak jest program 4:3
      to jest i obraz 4:3, największy w dzielnicy, a ekran mi się na pewno
      nie wypali. Jak Polsat Sport albo Canal+ Film nadają 16:9 to mam
      obraz na pół ściany! O kinie domowym nie wspomnę. Przez 2 lata
      spaliłem 1/3 żarówki HPD (6000 godzin) a nowa kosztuje 600.- PLN.
      Obraz jest 760 x 1280, ale mogę go spokojnie oglądać z kanapy
      odległej 3 metry od ekranu - żadnych linii czy pikseli nie widać, to
      zasługa komputerowej metody generacji obrazu!
      • Gość: zbibi "obraz (..) największy w dzielnicy"...:) IP: 217.98.20.* 04.11.07, 20:19
        I tylko o to chodzi? ;) No to współczuję.
        Swoją drogą ekrany projekcyjne znacznie ustępują jakością obrazu
        ekranom matrycowym, w dodatku trzeba siedzieć bardzo daleko, aby nie
        drażniła widoczna "ziarnista" struktura obrazu.
        Miałem w US takiego sąsiada, który tak ustawiał swoje "projekcyjne"
        50", żeby było widoczne przez okno z ulicy ;P. Kiedyś byłem u niego
        z wizytą, obraz w salonie (jakieś 8x10 m) wyglądał fatalnie.
    • camel_3d ja mam kineskop... 04.11.07, 20:35
      czemu?

bo mi szkoda 1000€ na plaski.. to po pierwsze.
      po drugie i tak ogladam tylko 3-4 godziny w tygodniu
      po trzecie dobry fiolm jest lepszy w kinie.. a TV puszcze najczesciej szmire...
    • Gość: andy LCD, plazma czy stary, dobry kineskop IP: *.netcologne.de 04.11.07, 21:02
      plazma jest bardzo energochlonna w proporcji 1 do 7
      pozdrawiam
      • Gość: krush Re: LCD, plazma czy stary, dobry kineskop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.07, 21:07
        To prawda. I dlatego jak dla mnie LCD i tylko LCD.

hdtvmania.pl
        • Gość: plasma Re: LCD, plazma czy stary, dobry kineskop IP: 89.19.78.* 04.11.07, 21:28
          Plazma 50 cali pobiera 450 Watów. Standby 1 W.
      • Gość: lusted Re: LCD, plazma czy stary, dobry kineskop IP: *.aster.pl 04.11.07, 21:45
        bzdury waszmość prawicie. 32 calowa plazma = 241 W, 32 calowy LCD =
        150 W W przeliczeniu rocznym różnica wynosi 100 PLN. Przy cenie
        kilku tys. to chyba nie jest duża cena?
        Nikt z forumowiczów nie podał,że przy wyborze LCD lub plazmy
        NAJWAŻNIEJSZY JEST SYGNAŁ jaki będzie docierał do TV. Jeśli będzie
        to kablówka lub antena (SD) to tylko plazma poradzi sobie z tak
        słabym sygnałem. Co innego gdy sygnał podawany jest z cyfry to
        wtedy skłaniałbym sie do LCD
        • pandzik Re: LCD, plazma czy stary, dobry kineskop 04.11.07, 22:18
          Prawda, mój lcd 32" Sony S spala pomiędzy 105 - 110 W.
          W instrukcji piszą o 120W, Ja mam włączone m.in. opcje oszczędzania energi
          (poprawia czerń).
          Nie jest źle - trzeba patrzeć jaki tv się kupuje.
          Niektóre modele np LG spalają dużo więcej.

co do sygnału - to mam kablówkę. Wiekszośc programów z UPC wygląda dobrze -
          niektóre - TVN czy Polsat sport - rewelacyjne.

niektóre niestety fatalnie - np. TVP1, TVP2 - gdy puszczają polskie filmy z lat
          '80. Nie da sie tego oglądać.

TVP3 jest wyśmienity. :)
    • felicjan15 Nikt nie produkuje CRT tej jakości co 5 lat temu 04.11.07, 22:37
      CRT=colour ray tube czyli kolorowa lampa kineskopowa. Najważniejsi
      gracze sprzed 5-10 lat zaprzestali produkcji lub produkują sprzęt
      pośredniej jakości. Jeśli 29" telewizor kineskopowy 10 lat temu
      kosztował 2,5-3 tys. zł to był to sprzęt z najwyższej półki. W tym
      samym czasie były telewizory 28-29" za ok. 1,5-1,8 zł ale był to
      drugi sort. I ten drugi sort jest nadal produkowany i 29" kosztuje
      ok. 1-1,5 tys. zł czyli znowu nie tak dużo mniej.
      • Gość: MD Re: Nikt nie produkuje CRT tej jakości co 5 lat t IP: *.e-wro.net.pl 04.11.07, 22:57
        BLRT = black & white ray tube - telewizor czarno-biały
      • Gość: zbibi CRT = Cathode Ray Tube ;P IP: 217.98.20.* 04.11.07, 23:09
        A nie "Colour Ray Tube", drogi "felicjanie" ;)))
        I oznacza lampę kineskopową z katodową wyrzutnią elektronów.
    • Gość: paweł LCD, plazma czy stary, dobry kineskop IP: *.kki.krakow.pl 04.11.07, 22:42
      a co panie redaktorze z tunerami cyfrowymi? dlaczego nie napisał pan że bedą potrzebne do odbioru telewizji wysokiej rozdzielczości? nie każdy ma ochotę bądź pieniądze na "n" czy "cyfrę+". programy publiczne jeśli będą nadawane w wysokiej rozdzielczości będzie to przekaz cyfrowy, do którego tuner DVB-T będzie konieczny.
    • Gość: Pingo LCD, plazma czy stary, dobry kineskop IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 04.11.07, 22:51
      "do czego będziesz używał swojego nowego telewizora"

Ze co?
      Ktory nieuk to napisal?
      Kazdy 5-cio latek wie ze to powinno byc
      "do czego będziesz używał swoj nowy telewizor"

Pingo
      • 1stanczyk Bingo ! 04.11.07, 23:52
        Re: LCD, plazma czy stary, dobry kineskop
      • Gość: uk Re: LCD, plazma czy stary, dobry kineskop IP: *.icpnet.pl 05.11.07, 00:24
        Tak, nieuk niewątpliwie wie...
      • Gość: traktor Re: LCD, plazma czy stary, dobry kineskop IP: *.net.mlociny.pl 05.11.07, 01:02
        ...będziesz używał... kogo?czego?
        a nie kogo?co?
        byś się tak nie wyrywał człowieku z tą wiedzą
      • Gość: eco Re: LCD, plazma czy stary, dobry kineskop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.07, 01:02
        Uzywal "kogo-czego", a nie "kogo-co" baranku. Wracaj do podstawowki, a nie
        krytykuj. Myslisz, ze te teksty nie przechodza kilka razy przez korekte, gdzie
        siedza ludzie znacznie lepiej od ciebie wyksztalceni???
        • Gość: polonista Re: LCD, plazma czy stary, dobry kineskop IP: 84.203.168.* 05.11.07, 13:05
          Ja uzywam mozgownicy (kogo? czego?) by pojac te dyskusje. Choc gdybym uzywal
          mozgownice (kogo? co?) pewnie tez bym nic nie zrozumial.
    • Gość: scutums LCD, plazma czy stary, dobry kineskop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.07, 02:37
      Ja już dokonałem wyboru (stary telewizor CRT padł). Zdecydowałem się
      na 32-calowy sprzęt LCD firmy Tatung za 1750 złotych. Korzystam z
      telewizora już 4-ty miesiąc i jestem zadowolony z wyboru.
      www.perfect.lodz.pl/tatung32.pdf
    • Gość: frodo6@gazeta.pl Czyżby artykuł sponsorowany? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.07, 05:29
      Jako informatyk znam sie co nieco na technologii LCD i plazmowej. Niestety artykuł wygląda jak najbardziej na sponsorowoany, bo żadna z tych technologii, przy oibecnym poziomie zaawansowania, nie jest w stanie konkurować z dobrym 100 Hz kineskopem. I basta :)
      • Gość: literka_m Re: Czyżby artykuł sponsorowany? IP: 81.15.180.* 05.11.07, 08:40
        > oibecnym poziomie zaawansowania, nie jest w stanie konkurować z dobrym 100 Hz
        > kineskopem. I basta :)

eeetam, testowi onanisci sie znalezli. LCD czy plazma zapewnia obraz na
        normalnym poziomie, do codziennego uzytkowania ja najlepszy. cale to bajerowanie
        o slabych kolorach ma sie nijak do rzeczywistosci. Trinitrona sonki zamienilem
        na LCD, kolory nie gorsze, mimo kablowki chodzi wszystko ok a rzeczywista
        roznica (pomijam rozmiar) jest taka, ze po 3 godzinnym filmie na CRT bola oczy a
        po LCD takiego problemu nie ma
      • Gość: _pimpek Re: Czyżby artykuł sponsorowany? IP: 193.164.157.* 05.11.07, 10:54
        Oburacz sie podpisuje.
      • Gość: a Zwłaszcza rozmiarem! ;-) IP: *.bremultibank.com.pl 05.11.07, 14:50
        Gość portalu: frodo6@gazeta.pl napisał(a):

> Jako informatyk znam sie co nieco na technologii LCD i plazmowej. Niestety arty
        > kuł wygląda jak najbardziej na sponsorowoany, bo żadna z tych technologii, przy
        > oibecnym poziomie zaawansowania, nie jest w stanie konkurować z dobrym 100 Hz
        > kineskopem. I basta :)

Przekonałeś mnie! Gdzie kupić CRT 46 " ? ;-)))

• Gość: daag LCD, plazma czy stary, dobry kineskop IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 05.11.07, 10:43
      a ja nie zdecydowalem sie na kupno ani LCD ani plazmy. co wiecej nie
      mam tez kineskopowego odbiornika. nie mam telewizora po prostu.

wiadomosci slucham w radio, fimy ogladam w kinie a wolny czas
      spedzam czytajac ksiazki. chociaz pewnie za jakis czas jak mi
      dzieciuch podrosnie trzeba bedzie dac mu dostep od filmow
      animowanych - co to za dziecinstwo bez krolika bugsa? ;o)
    • michal512 Co sądzisz o warszawskiej Giełdzie? 05.11.07, 11:20
      wejdź na:
      www.ankietka.pl/ankieta/pokaz/id/4598

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka