Dodaj do ulubionych

spray - prośba o opinie

25.09.08, 19:26
Czy ktoś z mieszkańców Służewa, Służewca, północnego Ursynowa (albo w ogóle
Mokotowa i Ursynowa) korzysta z usług spray'a? Zastanawiam się czy nie
podpisać umowy na internet i tv. Oferta wydaje się być interesująca: 1mb/s za
59 zł (49 jeśli z tv); tv analogowa w pakiecie z netem za 30, a cyfrowa za 50,
czyli łącznie za obie usługi 80 - 100 zł.

Mam pytanie jakie macie doświadczenia? jak jest z netem? czy zdarzają się
awarie (jak często?), co z ciągłością połączenia (niektórzy narzekają, że co 5
minut jest zrywane)? czy obiecywany transfer rzeczywiście wynosi 1mb/s, czy
też jest to transfer maksymalny dostępny powiedzmy tylko nocą (niektórzy
operatorzy wręcz zaznaczają w dzień tyle, a w nocy tyle), a jeśli jest niższy
od 1mb/s to o ile? Czasem jednak ściągam dość duże pliki np. z serwerów
wymiany plików i prędkość ma po prostu znaczenie.

A jak z tv analogową? na niektórych forach ludzie piszą, że obraz jest bardzo
ziarnisty, że nierzadkie są awarie.
Przy okazji, czy jeśli teraz mam tv kablową, to znaczy, że mam analogową?
Obserwuj wątek
    • Gość: pawelkrak Re: spray - prośba o opinie IP: *.spray.net.pl 26.09.08, 02:14
      Witam,
      Internet jest ok. Używam od roku. Mieszkam w centrum przy rondzie ONZ i naprawdę jestem zadowolony. Mam net 2 mb/s, ale chodzi conajmniej 3x szybciej. Zdarza Mi się że ściąga pliki ze stron z prędkością 1000 kb/s. Torrenta najszybciej ściągałem z prędkością około 2500 kb/s (wtedy na komputerze juz nic nie zrobisz bo jest totalnie zajęty). Zrobiłem screena jak coś to moge podesłać.

Paweł K.
      pavlok@vp.pl
    • Gość: art Re: spray - prośba o opinie IP: *.chello.pl 26.09.08, 08:32
      >Mam net 2 mb/s, ale chodzi conajmniej 3x szybciej. Zdarza Mi się że
      >ściąga pliki ze stron z prędkością 1000 kb/s.

Operatorzy internetowi to nie organizacje pomocy społecznej i muszą
      się z czegoś utrzymywać. Gdyby dawali takie relacje w osiągach, ich
      serwery z miejsca by padły, a firma by splajtowała. Ja mam ściąganie
      do kilku Mb\s na łączu kablowym 10Mb/s, a surfowanie 2-3Mb/s. Mam
      nadzieję, że nie uwierzysz w takie bzdury przedstawiciela
      reklamowego firmy...
      • Gość: pawelkrak Re: spray - prośba o opinie IP: *.spray.net.pl 26.09.08, 16:02
        ja mam być przedstawicielem handlowym? :) Możliwe że prędkość łacza nie jest ograniczona od góry, ale fakt faktem własnie takie prędkości osiąga moje łącze.

Paweł K.
        pavlok@vp.pl
        • Gość: sfp Re: spray - prośba o opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.10, 21:00
          @Pavel:
          1. dlaczego mieszasz jednostki (raz podajesz mb, raz kb, co robi wrażenie
          wielkiej obfitości, póki się nie spojży uważniej)
          2. jeśli masz transfery 2-3 razy większe, to podejżewam, że mylisz megabajty z
          megabitami (przelicznik x8). Osiągnięcie górnego półapu transferu określonego w
          umowie to już niezły wynik (zwłaszcza w dzień). Piszę w ogóle o sieciach, bo ze
          Spray akurat nie mam (jeszcze) doświadczeń.
    • Gość: ktośtam Re: spray - prośba o opinie IP: *.acn.waw.pl 26.09.08, 20:25
      Po pierwsze, z prędkością jest tak jak wspomina kolega z innych postów. Po drugie, jeżeli już przypadkiem coś się dzieje to reakcja jest zaskakująco szybka.
      Po drugie - telewizja. Spray był w Warszawie pierwszą kablówką z HDTV i na tą chwilę z tego, co mi wiadomo, ma najwięcej kanałów HD. Obraz TV analogowej w bardzo dużej części zależy od samego telewizora. Ja, o ile miałem telewizor z ekranem CRT, nie potrzebowałem nic więcej. Po przejściu na LCD musiałem zamówić cyfrówkę żeby cieszyć się zadowalającą jakością. A więc tak:
      - jeżeli masz telewizor CRT i nie zależy Ci na kanałach premium/innym contencie dostępnym w cyfrówce, możesz olać
      - jeżeli masz telewizor LCD, nie masz wyjścia - bez cyfrówki ani rusz
      - jeżeli chcesz oglądać HD, musisz się na nie zdecydować na początku, bo od tej decyzji będzie zależało to, jaki dekoder dostaniesz

Jeżeli nie masz żadnego dekodera, Twoja aktualna kablówka jest wyłącznie analogowa.

P.S.
      IMHO jakość kanałów SD w cyfrówce lepsza jest w Spray-u niż u konkurencyjnego Astera. HD bez różnicy.
      • palim.psest Re: spray - prośba o opinie 26.09.08, 22:25
        dzięki :) nie, nie mam żadnych dekoderów, nie byłem pewien czy ich brak tożsamy
        jest z posiadaniem tv analogowej, a tv mam z kineskopem.

a co z przerwami w dostawie tv i netu? cześć forów aż huczy od narzekań na nie.
        • Gość: pawelkrak Re: spray - prośba o opinie IP: *.aster.pl 27.09.08, 00:39
          przez 10 miesięcy korzystania ze Spray kilka razy brakło netu, ale to nigdy nie trwało dłuzej niż pół godziny, nie zawieszał się i nie zapychał a ściągałem filmy cały czas. Nie miałem żadnego modemu. Poprostu miałem gniazdko Eternet w ścianie.

Paweł K.
          pavlok@vp.pl
        • Gość: ktośtam Re: spray - prośba o opinie IP: *.acn.waw.pl 27.09.08, 11:11
          A nie wiesz, że to już tak jest że wypowiadają się tylko narzekający? Widziałeś
          żeby ktoś na temat któregoś z operatorów zachwalał zakładając nowy temat?
          Przerwy w dostępie są bardzo rzadkie, a jeśli już są to tak jak kolega pisał -
          problemy są bardzo szybko rozwiązywane. Co ciekawe, gdy problem dotyczy np.
          tylko Ciebie, technik odwiedzi Cię zwykle tego samego dnia co zgłaszasz problem.
          Nawet w niedziele!
    • Gość: zby Re: spray - prośba o opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.09, 20:26
      ja w tej samej sytuacji Ochota- niedaleko.
      Zadałem im pytania : 1.Czy zmienią nr telefonu ?2. czy zmienia adres
      e-mailowy ? Czy jesli tak - to automatycznie beda przekierunkowywali
      choc przez 1 miesiąc połaczenia do mnie przychodzace? / inaczej
      strace chyba ze dwa dni na nieustannych wydzwanianiach/ 3. Co znaczy
      w rozmowach telefonicznych drobniutko zapisana ''oplata
      inicjcyjna '' 4. Czy ich technik przyjdzie i wprowadzi mi do
      koimputera wszystkie nowe hasla, nazwy, logi, loginy itp itp.
      • psotnik80 Re: spray - prośba o opinie 11.02.09, 11:14
        sama szukalam opini na temat spraya,wiec udzeilam sie teraz prawie na kazdym forum.
        Mam neta i telewizje. Za ten pakiet place o wiele mniej niz za sam internet w
        aster. na szczescie nadazyla sie okazja mozliwosci zrezygnowania z aster bez
        konsekwencji.
        nie narzekam.wszytko chodzi poki co sprawnie.polecam:)
    • Gość: antek Re: spray - prośba o opinie IP: *.spray.net.pl 01.07.09, 18:29
      hahhahaha... spary chyba otworzyl nowa komorka ktora ma za zadanie chwalic ich..
      buhahahah zalosne.. :( co do neta spray.. to najgoprsze dziadostwo, fakt
      czasami chodzi. dobrze.. ale to za malo. zeby napisac o tym dostawcy cos
      dobrego, mowiac inaqczej. jezeli chcesz neta do ogladania www i poczty . to
      smialo bierz, ale jezeli grac albo cos innego.. to zapomnij jakby coi to piszcie
      powysylam wam screny .. bo non stop wysylam do nich ale to nic niepomaga..:((
      tojam@wp.pl
      • blastboy5555 Re: spray - prośba o opinie 10.08.09, 18:21
        Właśnie, co do internetu to interesuje mnie jak to jest z pingami. Aktualnie mam Aster 4 Mega w dzień, 8 w nocy i pół mega wysyłu. Wyliczyłem, że za tą samą cenę w Spray miałbym 6 Mbps cały czas i aż 1,5Mbps wysyłu. Ponieważ w Aster mam pełen pakiet (internet, tv, telefon), to jakbym to przeniósł do Spray to chyba wtedy podwajają download. Przyspieszanie uploadu też jest tanie, bo ok. 10zł za 2x i 20zł za 4x. W Aster żeby przyspieszyć o 512kbps trzeba płacić 100zł miesięcznie więcej! Jednak za to co cenię w Aster to pingi. W grach mam jedne z najniższych na serwerze: 5-10ms. UPC ma ciekawe ceny internetu i wysokie prędkości, ale podobno z pingami jest u nich kiepsko. A jak to jest w Spray?
        Teraz jestem podłączony do routera, co średnio pogarsza mi pingi o 5ms. Dla wp mam średni ping 13ms, dla onet.pl 14ms, dla google.pl 61ms, dla allegro.pl 12ms, dla o2.pl 7ms, dla n-k.pl 7ms. Jakie pingi są dla tych stron w Spray-u?
    • Gość: niezadowolony Re: spray - prośba o opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.09, 13:38
      Przestrzegam przed lipną firmą jaką jest SPRAY. Po usunięciu usterki
      nie zachowują poprzednich ustawień transferu, pozmniejszali na maxa
      i nie idzie się z nimi dogadać. Do tego dochodzą wadliwe modemy,
      przerwy w dostępie do internetu. Z telewizją też nie jest najlepiej.
      Całe szczęscie, że zostali wykupieni i klienci może zaczną być
      zadowoleni. A podobno o klientów powinno się dbać a nie wystawiać do
      nich bynajmniej nie frontem.
      • Gość: Nie polecam. Re: spray - prośba o opinie IP: *.warszawa.vectranet.pl 21.02.10, 15:33
        Nie polecam spray.pl ponieważ często brak dostępności internetu, modem
        się wiesza. Polecam UPC bardzo dobre ceny za bardzo dobry internet.
        Spray i vectra to porażka sieci i TV
    • Gość: Wanda Aster sp. z o.o. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.05.11, 15:21
      Porażką to jest firma Aster. Pomimo że została przejęta (wraz z gigantycznymi długami!) przez UPC, nic na lepsze nie zmieniło się. Firma Aster od zawsze wyróżniała się rzadko spotykanym w Polsce lekceważeniem swoich klientów i tak jest do dnia dzisiejszego. Mieszkam w centrum Warszawy, gdzie monopol na telewizję kablową ma Aster, i nawet nagorszemu wrogowi nie ośmieliłabym się życzyć, aby kiedykolwiek musiał zostać klientem Aster
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka