Dodaj do ulubionych

Internet Explorer 8: premiera ostatecznej wersji

19.03.09, 11:43
A jak tam zgodność z W3C? Póki co M$ ma problem z przetrawieniem tego, że jest branża, w której kto inny dyktuje standardy. W mrocznych latach monopolu IE można było to sobie olewać, ale rynek przeglądarek się ucywilizował, zaczęło się pisanie stron zgodne ze standardami i nie można już udawać, że one nie istnieją. Chciałbym zobaczyć acidtest 2 i 3 w IE8...
Obserwuj wątek
    • Gość: obserwator Internet Explorer 8: premiera ostatecznej wersji IP: *.aster.pl 19.03.09, 12:33
      IE to syf totalny. Mam w kompie służbowym IE i dziennie wywala się
      kilka razy.
      Przy takiej samej eksploatacji Firefox od wielu miesięcy
      nie zdołał się zawiesić.
      To świadczy o różnicy klas obu produktów.
      IE służy do umacniania monopolu windowsów i jest technicznie syfem
      niezgodnym ze standardami, za to promuje rozwiązania wspierające inne
      produkty mikroshitu - np. activex wspiera rynek serwerów, itd, itd.

Używanie IE to szkodzenie rynkowi i samemu sobie.
      • Gość: antytroll Re: Internet Explorer 8: premiera ostatecznej wer IP: *.gprs.plus.pl 19.03.09, 13:46
        > IE służy do umacniania monopolu windowsów i jest technicznie syfem
        > niezgodnym ze standardami, za to promuje rozwiązania wspierające ?
        > inne
        > produkty mikroshitu - np. activex wspiera rynek serwerów, itd, itd.

Bzdura na poziomie piętnastolatka. Nie chcesz, to nie używaj. W czym
        problem?
        • Gość: drwal Re: Internet Explorer 8: premiera ostatecznej wer IP: 203.160.1.* 19.03.09, 14:14
          A gdzie ty tą bzdurę widzisz, bo Obserwator napisał to co jest faktem, no może
          oprócz zwisów ale nie do końca wiem jak to wygląda bo nie używam IE od lat.
          Dodatkowo Microsoft od lat leje na standardy W3C co mnie jako autora witryn do
          szału doprowadza. Tutaj nie chodzi o to czy będzie używał czy nie chodzi o to,
          że znajdzie się zawsze pajac, który będzie używał IE6 gdyż już nawet pomijając
          totalną ignorancję, po prostu ma system bez licencji co uniemożliwia
          aktualizację przeglądarki. I trzeba jasno powiedzieć użytkownicy IE6 to
          niereformowalna patologia.
          • Gość: xcv Re: Internet Explorer 8: premiera ostatecznej wer IP: *.toya.net.pl 19.03.09, 17:15
            jest prosty sposob na pozbycie sie IE, przestańcie robić wersje pod IE6 tylko
            róbcie strony zgodnie ze standardami, jak strony będą się rozjeżdżać tylko pod
            IE6 to ludziska szybciutko zainstalują coś innego, sami sobie szkodzicie
        • fagusp Re: Internet Explorer 8: premiera ostatecznej wer 19.03.09, 15:21
          Mam foxa w chacie i IE w pracy. Fox chodzi bez zwisów na słabym
          komputerze i do tego mocno zaśmieconym. Mocna jednostka w pracy, na
          której jest tylko office, adobe, antywirus i firewall regularnie
          łapała zwiechy na IE. Ostatnia aktualizacja windy xp sprawę
          poprawiła, ale przez ponad miesiac była totalna kaszana. IE
          skreśliłem z listy życzeń - nawet gdyby wyszła wersja nr 18.
          • Gość: df Re: Internet Explorer 8: premiera ostatecznej wer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.09, 15:26
            Mogę ci naprawić uszkodzony system. Moja stawka to 250PLN/godz.
            Pzdr.
      • Gość: df Re: Internet Explorer 8: premiera ostatecznej wer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.09, 15:18
        W takim razie wezwij fachowca, bo u mnie nic takiego nie występuje.
        Ani IE, ani Firefox nie zawieszają się. Niestety takie badziewie,
        jak Flash powoduje, że np. włączony Firefox powoduje zwiększone
        obciążenie procesora (mimo że właściwie strona z Flashem w danej
        chwili nie jest używana) i zwiększone obroty wentylatora w moim
        laptopie. Jedyna rada to zamknięcie i ponowne otworzenie
        przeglądarki.
    • miskidomleka Re: Internet Explorer 8: premiera ostatecznej wer 19.03.09, 12:35
      IE8 RC1 przechodzi acidtest 2, ale nie 3.
      • Gość: hahaha Re: Internet Explorer 8: premiera ostatecznej wer IP: *.irishbroadband.ie 19.03.09, 15:01
        Hahaha, ACID 2 to rok 2005. No to chłopaki trzymają kroku ;-)
    • Gość: A1 zieeeew IP: *.chello.pl 19.03.09, 13:18
    • Gość: abe WebSlices? IP: *.astro.amu.edu.pl 19.03.09, 13:49
      "Największą nowością są WebSlices, które dają możliwość "wykrojenia" kawałka
      strony, tak aby czytać tylko to co nas interesuje. Jednak aby użytkownik miał
      taką możliwość, twórca strony musi ja odpowiednio przygotować."

Czy to nie zapowiedź kolejnego, niezgodnego ze standardem W3C mechanizmu, który
      spowoduje, że strona korzystająca z WebSlices będzie inaczej wyglądała w IE8, a
      inaczej w innych przeglądarkach? Teoretycznie ma to być tylko rozszerzenie
      podstawowej funkcjonalności, jak sądzę, ale w praktyce MS tyle razy pokazywał,
      że tego typu działania służą umacnianiu monopolu, że mam pewne obawy.

Poza tym, skoro IE8 RC1 uzyskiwał w teście ACID3 tylko 20/100 punktów (jak to
      podaje wikipedia; inne przeglądarki były znacznie lepsze), to czy obecna wersja
      finalna będzie znacząco lepsza? No i jak szybko IE8 będzie wykonywał skrypty
      java? Trzeba poczekać na wyniki testów...
      • Gość: cwok Re: WebSlices? IP: 62.233.177.* 19.03.09, 14:26
        taka technologia byla juz w 1992 roku, wiec nie jest nowoscia, a jedynie odswiezeniem pomyslu. kiedys to nazywalo sie PointCast. mozna bylo zaznaczyc w przegladarce jakis obszar np. kursy walut, pogode czy naglowki wiadomosci. ten obszar byl zapamietywany wraz z adresem i przegladarka sprawdzala co jakis czas (okreslony przez uzytkownika) czy cos sie zmienilo. ten kawalek strony mogl byc widoczny np. w wygaszaczu ekranu.
        w tamtym czasie bylo to zaimplementowane w Operze. jednak jakos sie nie przyjelo i zostalo w kolejnych wersjach usuniete z przegladarki.
        • Gość: da Re: WebSlices? IP: 212.160.172.* 19.03.09, 15:13
          WebSlices? Czyli WebClips z Mac OS X? ;-) Microsoft znów "błysnął"
          pomysłowością - skopiował istniejącą rzecz, nazwał ją odrobinę inaczej
          i pochwalił się tym jako swoim wynalazkiem. Ech...
          • Gość: dadaista Re: WebSlices? IP: 212.160.172.* 19.03.09, 15:14
            Ops, "zjadło" mi podpis... To pisałem ja - dadaista ;-P
        • Gość: hm... 1992? 1992? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.09, 16:28
          Are you sure? Bo tak po mojemu, to wówczas nie było ani Opery ani też IE... I
          nie wiem, może działało w mosaic-u?
          W tym czasie strony www były głównie tekstowe, bo przesyłanie grafiki uważano za
          grubą przesadę (i słusznie, kto pamięta modemy poniżej 10k, to rozumie). A html
          był w powijakach.
      • Gość: df Re: WebSlices? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.09, 15:24
        Nie rozróżniasz Javy od Javascriptu...
      • miskidomleka Re: WebSlices? 19.03.09, 16:12
        Gość portalu: abe napisał(a):

> Czy to nie zapowiedź kolejnego, niezgodnego ze standardem W3C
        mechanizmu, który
        > spowoduje, że strona korzystająca z WebSlices będzie inaczej
        wyglądała w IE8, a
        > inaczej w innych przeglądarkach

Czy strona główna gazeta.pl wygląda inaczej w IE8 niż w innych? Bo
        tam są WebSlices, od paru tygodni już chyba.
    • Gość: von.g WebSlices - kolejny M$ Standard? IP: *.nokia.com 19.03.09, 14:09
      "Największą nowością są WebSlices, które dają możliwość "wykrojenia" kawałka
      strony, tak aby czytać tylko to co nas interesuje. Jednak aby użytkownik miał
      taką możliwość, twórca strony musi ja odpowiednio przygotować."
    • Gość: NIESAMOWITE Re: Internet Explorer 8: premiera ostatecznej wer IP: *.chello.pl 19.03.09, 15:01
      Nie dzialaja google i zadne strony amerykanskie!!!
    • Gość: cyniczny pingwin aaa! posikałem się z wrażenia. nowe gó... od M$ IP: 80.48.2.* 19.03.09, 15:09
      IE, czy ktoś jeszcze tego używa ?
      • Gość: df Re: aaa! posikałem się z wrażenia. nowe gó... od IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.09, 15:22
        Tak, ja używam, ponieważ pod Vistą IE używa, tak jak Google Chrome,
        wbudowanej w system operacyjny "integralności" procesów. Dzięki
        temu działa w piaskownicy (ang. sandbox) i jest przez to
        bezpieczniejszy

Poza tym w biznesie IE to standard. Prawie wszystkie aplikacje
        wymagają IE.
        • Gość: Herod IE8 przeglądarka z 2006. IP: *.tvk.torun.pl 19.03.09, 15:27
          > Poza tym w biznesie IE to standard. Prawie wszystkie aplikacje
          > wymagają IE.

To bardzo poważne te Twoje aplikacje, skoro działają pod przeglądarką :) Niech zgadnę... skrzynka e-mail? :D
          • Gość: gość Re: IE8 przeglądarka z 2006. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.09, 15:41
            Skrzynka na wiedze by ci sie przydala. Jak nie masz pojęcia o aplikacjach
            webowych albo o ich wykorzystaniu w firmach to po co sie wypowiadasz.
            Praktycznie wszystkie duze firmy maja takie aplikacje bo jest je najlatwiej
            utrzymac, wdrozycz czy udostepnic. IE jako jedyny umozliwia 'transparenta'
            autoryzacje poprzez kerberos albo NTLM i do momentu w ktorym inne przegladarki
            nie beda tego umozliwiac IE bedzie w firmach powszechny.
            • furry Re: IE8 przeglądarka z 2006. 19.03.09, 16:08
              Gość portalu: gość napisał(a):
              > Skrzynka na wiedze by ci sie przydala. Jak nie masz pojęcia o aplikacjach
              > webowych albo o ich wykorzystaniu w firmach to po co sie wypowiadasz.
              > Praktycznie wszystkie duze firmy maja takie aplikacje bo jest je najlatwiej
              > utrzymac, wdrozycz czy udostepnic. IE jako jedyny umozliwia 'transparenta'
              > autoryzacje poprzez kerberos albo NTLM i do momentu w ktorym inne przegladarki
              > nie beda tego umozliwiac IE bedzie w firmach powszechny.

I znowu wracamy do najczęściej zadawanego w Redmond pytania: "dostosowujemy się
              do standardu, czy robimy po swojemu?".

• Gość: gość Re: IE8 przeglądarka z 2006. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.09, 16:39
                Do jakiego standardu, kerberosa?
          • Gość: hahaha Re: IE8 przeglądarka z 2006. IP: *.irishbroadband.ie 19.03.09, 16:27
            > To bardzo poważne te Twoje aplikacje, skoro działają pod
            > przeglądarką :) Niech zgadnę... skrzynka e-mail? :D

Przyznaj się, nie masz pojęcia o web aplikacjach.

Web aplikacje to np. ebay. Nie nazwiesz go chyba "niepoważnym". Poza tym
            specjalizowanego softu, który działa przez web są tony, począwszy od
            CMS-ów/ECM-ów, przez CRM-y, ISO, systemy komunikacyjne, ratunkowe, a nawet ERP.

Natomiast wymaganie IE do działania to czyste lamerstwo. Porządna aplikacja
            powinna rozdzielać konfigurację dostępu od kont użytkowników. W praktyce nie
            jest to trudne do realizacji, wymaga po prostu wymiennych backendów
            uwierzytelniania. Oczywistą zaletą jest, że gdy przestaniemy polegać na NTLM lub
            używamy aplikacji w komórce nie jesteśmy zablokowani typowym vendor lock-in.
    • chulej Internet Explorer 8: premiera ostatecznej wersji 19.03.09, 15:40
      To co jest najbardziej przykre to, że gazeta.pl usilnie reklamuje IE8 od kilku
      miesięcy. Np w dzisiejszej GW, nie padło tam ani jedno negatywne zdanie o IE8 i
      jak wygląda na tle innych przeglądrek
    • Gość: tom Re: Internet Explorer 8: premiera ostatecznej wer IP: *.lodz.dialog.net.pl 19.03.09, 16:12
      Pytanko do redaktorów tekstów na portalu - czemu w podobny sposób nie zapowiadacie nowych przeglądarek opery czy mozilli? Czyżby microsoft wspierał agorę?
      • miskidomleka Re: Internet Explorer 8: premiera ostatecznej wer 19.03.09, 16:13
        Gość portalu: tom napisał(a):

> Pytanko do redaktorów tekstów na portalu - czemu w podobny sposób
        nie zapowiada
        > cie nowych przeglądarek opery czy mozilli? Czyżby microsoft
        wspierał agorę?

Oj, niedawno było sporo o FF, a jak wchodził Chrome to pisali o tym
        bez przerwy.
      • Gość: 123 pfff IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.09, 18:42
        a placisz za korzystanie z tego portalu? jestes jego wlascicielem? to co Cie to obchodzi o czym pisza, kogo wspieraja i kto im za to placi? nie podoba sie to nie czytac a nie ciagle zrzedzic, ze niski poziom, ze gazeta schodzi na psy itd. darowanemu koniowi...
    • Gość: ie8 no to katastrofa IP: *.demon.nl 19.03.09, 16:56
    • Gość: ie8 na to konto dzisiaj dzien bez internetu IP: *.demon.nl 19.03.09, 16:58
    • Gość: tytyryty a kysz! IP: *.demon.nl 19.03.09, 17:01
      • Gość: piyoter Re: a kysz! IP: *.pub.krusz-lan.pl 19.03.09, 17:07
        no tak, panu podziękujemy...tylko proszę jeszcze dotrzymać obietnicy dnia bez netu (ewentualnie rozszerzyć go do 365 dni)
    • Gość: cvb Re: Internet Explorer 8: premiera ostatecznej wer IP: *.toya.net.pl 19.03.09, 17:12
      kotek.filemon napisał:
      > Chciałbym zobaczyć acidtest 2 i 3 w IE8...

zanim napiszesz sprawdź
      pclab.pl/news30537.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka