whitenabuchodonozor Re: Poradnik: jak uniknąć mandatu za korzystanie 08.04.09, 09:28 Tu nie chodzi o samą rozmowę przez telefon, a jedynie o zajęcie ręki. Zwłaszcza w samochodach z tradycyjną manualną skrzynią biegów (których w Polsce jest zdecydowana większość) do jazdy wymagane są dwie ręce. Szczególnie w ruchu miejskim. I chodzi o to, że ten, który jedzie jak d*pa wołowa to na 99% rozmówca komórkowy, który jeszcze do tego trzyma lewą ręką telefon przy prawym uchu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~ Re: Poradnik: jak uniknąć mandatu za korzystanie IP: 195.205.254.* 08.04.09, 17:55 Taaaakkkk???? A żona właśnie dzwoni i mówi: A co to za lafirynda ? Właśnie znalazłam damskie majtki w twojej walizce !! Zdradzasz mnie ?!!!! Na pewno chodzi tylko o zajęcie ręki ??? A ile razy w życiu tak się zaangażowałeś w rozmowę, że mogliby cie okraść i nic byś nie poczuł ? Generalnie rozmawianie przez komórkę (i CB też) powinno być zabronione. Niestety nie pamiętam gdzie to czytałem ale wychodziło, że właśnie komórki to drugi zabójca na drogach. A człowiek który gada jak jedzie sprawia takie samo zagrożenie jak ten po kielichu... No ale każdy ma prawo do swojego zdania... Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Poradnik: jak uniknąć mandatu za korzystanie z .. 08.04.09, 09:34 "Chodzi po prostu o to, że bardziej koncentrujemy się na swoim rozmówcy niż na drodze a powinno być odwrotnie." a niby jak się gada przez zestaw głośnomówiący to na czym się koncentruje? na latającym potworze spaghetti? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wt Poradnik: jak uniknąć mandatu za korzystanie z ... IP: *.epo.nl 08.04.09, 09:41 co za bzdura. rozmowa przez Bluetooth obniża koncentrację, a przez zwykłe słuchawki nie? tak wynikałoby z z artykułu. jeśli głównym problemem jest koncentracja na rozmówcy, to jest to także problem, gdy rozmówca siedzi obok. zakazać wszelkich rozmów? poza tym, z tą koncentracją to róznie bywa. w nocy właśnie rozmowa może pomóc kierowcy nie zasnąć... pisanie SMS w czasie jazdy to jest oczywiście kretyństwo. tu się zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wujo Mrówa Cóż to za artykuł IP: *.ip.netia.com.pl 08.04.09, 09:54 Kaskady odkrywczych tez, ciekawostka goni ciekawostkę, rewelacyjny styl... Rozumiem że Gazeta ma jakiś układ z portalem, na którym to zamieszczono pierwotnie. Amatorszczyzna do kwadratu. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Słuchawki to zły pomysł 08.04.09, 10:00 Korzystanie ze słuchawek jest legalne, ale to nie jest dobre rozwiązanie. Scenariusz 1. Dzwoni telefon, ty zakładasz słuchawki. Ten manewr to już szczyt dekoncentracji, wręcz wirtuozeria w "nieprowadzeniu" samochodu przez dłuższą chwilę. Scenariusz 2. Słuchawki zakładasz przed wyruszeniem w podróż. W moim odczuciu na dłuższą metę słuchawki przeszkadzają i - co ważne - osłabiają odbiór dźwięku z zewnątrz (nawet wyłączone), co negatywnie wpływa na koncentrację kierowcy. Last but not least: KAŻDY SPOSÓB ROZMOWY DEKONCENTRUJE. KAŻDY! Bo podstawową przyczyną dekoncentracji jest sama rozmowa. Rozmawiać z pasażerem (też trochę dekoncentruje), a rozmawiać przez telefon to naprawdę spora różnica. Kto nie wierzy, niech spróbuje telekonferencji (bez samochodu) - jest zupełnie inaczej, niż zwykłe spotkanie w jednej sali. Odpowiedz Link Zgłoś
maksym6 Poradnik: jak uniknąć mandatu za korzystanie z ... 08.04.09, 11:23 Dawno nie czytałem tak durnego tekstu - no ale napisała to kompletna ignorantka, czyli ... kolejna "Kasia". Rozmawianie w ogóle przez telefon w czasie prowadzenia auta to absolutne szaleństwo - każdy rozsądny kierowca o tym wie. Uwaga - nieomal cała skierowana jest na rozmowę i na nic więcej. Nic tu nie pomogą żadne zestawy głośnomówiące, słuchawki itd. po prostu - jeśli musisz porozmawiać akurat w czasie jazdy to stań! Zatrzymaj auto w miejscu do tego odpowiednim i bezpiecznym - tylko tak - jeśli ci oczywiście życie miłe. A mandat - mandatu nie zapłacisz, bo policji na drogach prawie nie ma - a nawet jak trafisz to te 200 zł to chyba grosze w porównaniu z kalectwem, albo ze śmiercią na drodze - ty kogoś, albo ktoś ciebie zabije. Badania psychotechniczne dowiodły,że nikt nie jest w stanie prawidłowo i bezpiecznie prowadzić auta jednocześnie rozmawiając przez telefon.Taka jest prawda ... Kasiu i nie pleć publicznie bzdur - bo ten tekst to żenada. Dopóki nie zrozumiesz tego i pewnie wielu innych spraw związanych z brd nie powinnaś w ogóle jeździć, bo prawo jazdy pewnie niestety dostaniesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemo F1 :) IP: 94.254.146.* 08.04.09, 15:39 A w F1 przy 300km/h kierowcy rozmawiają ze swoimi inżynierami przez zestawy w kasku i jakoś sobie radzą z podzielnością uwagi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KoT Poradnik: jak uniknąć mandatu za korzystanie z ... IP: 13.20.137.* 08.04.09, 11:28 Autorka pisze: "Jednoczesne prowadzenie samochodu i rozmawianie przez telefon znacznie obniża koncentrację i szybkość reakcji kierującego pojazd. Chodzi po prostu o to, że bardziej koncentrujemy się na swoim rozmówcy niż na drodze a powinno być odwrotnie." A następnie proponuje używanie różnych gadżetów, aby nie złapała nas policja. Wiec o co chodzi. O sam fakt rozmowy, czy o trzymanie słuchawki w dłoni, zamiast na kierownicy? Tutaj trochę brak konsekwencji. Prawo zabrania ożywania telefonu komórkowego w trakcie prowadzenia auta, bez zestawu głośnomówiącego, albo bez zestawu hands free. Czy to jednak nie jest bzdura? Obniżenie koncentracji wynika z prowadzenia rozmowy. A nie ze sposobu jej prowadzenia. Powinno się więc zabronić prowadzenia JAKICHKOLWIEK rozmów przez telefon, nawet z wykorzystaniem zestawów pośredniczących. Dodatkowym elementem jest trzymanie w dłoni aparatu telefonicznego, w trakcie rozmowy. Co jeszcze pogłębia nieuwagę (nie trzymamy dłoni na kierownicy). A przecież pisanie SMSów jest także niebezpieczne. A palenie papierosów w trakcie jazdy, to także nie trzymanie dłoni na kierownicy. Masło maślane. Chyba wszyscy mądrzy, powtarzając za jakimiś ekspertami, zapominamy o co w tym tak na prawdę chodzi. Bezpieczeństwo w ruchu drogowym, to skupienie się na prowadzeniu samochodu, odpowiednia pozycja za kierownicą, i odpowiednie trzymanie kierownicy. Dzielenie uwag z innymi czynnościami, trzymanie w dłoni innych rzeczy niż kierownice, zmniejsza bezpieczeństwo. Jeśli rozmowa przez telefon obniża koncentracje, to rozmowa z pasażerem, także, odwracanie się do dziecka z tyłu, również. Jeśli trzymanie telefonu w dłoni wpływa na bezpieczeństwo, to palenie, również. Malowanie paznokci (polecam korki w Warszawie) także. I wysyłanie SMSów. A my czepiliśmy się tylko telefonów. I mówiąc o obniżeniu koncentracji rozmową, dajemy narzędzia do.. prowadzenia rozmowy. Bez sensu. KoT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszychu Poradnik: jak uniknąć mandatu za korzystanie z .. IP: *.adsl.inetia.pl 08.04.09, 11:40 "Odkąd zaczęłam kurs na prawo jazdy wszystkich kierowców widzę z trochę innej perspektywy." Koleżanko, zrób kurs, zdaj egzamin (!), pojeździj trochę, a dopiero później weź się za ocenianie innych kierowców. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiking Sami sobie zaprzeczaja. IP: 193.108.42.* 08.04.09, 12:13 "Jednoczesne prowadzenie samochodu i rozmawianie przez telefon znacznie obniża koncentrację i szybkość reakcji kierującego pojazd. Chodzi po prostu o to, że bardziej koncentrujemy się na swoim rozmówcy niż na drodze a powinno być odwrotnie." No dobrze ale jak bede rozmawial przez bluetooth, zestaw sluchawkowy czy glosnomowiacy to dalej wg definicji bede sie bardziej koncentrowal na rozmowie niz na jezdzie!! To tak samo jak z paleniem i jedzieniem w samochodzie a to nie jest karane reka oderwana od kierownicy w przypadku jedzenia rozbiegany wzrok zeby nie pobrudzic tapicerki.. Uwazam ze to zalezy od cech osobniczych niektorzy sa wielowatkowi inni obsluguja mniej watkow a niektorzy sa jednowatkowi i tyle... to powinna byc kwestia zdrowego rozsadku!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doświadczona Poradnik: jak uniknąć mandatu za korzystanie z .. IP: *.adsl.inetia.pl 08.04.09, 12:34 Do wczoraj załatwiałam przez telefon podczas jazdy masę spraw, wydawało mi się, ze panuję nad wszystkim. Skasowałam właśnie samochód wjeżdżając pod ciężarówkę - cudem unikając poważniejszych obrażeń. Ku przestrodze tym, którzy za bardzo ufają sobie. Pozdrawiam, życzę szerokiej i bezpiecznej drogi Odpowiedz Link Zgłoś
polld74 To była sprawa a'la Misiak 08.04.09, 14:01 Poseł UW który to pilotował przez komisję sejmową, prywatnie miał firmę produkującą zestawy głośnomówiące. Ot i tyle. Spędzając w korkach dużą część dnia w korkach, bo faszystowskie gnoje z naszych kolejnych rządów nie umieją wybudować kawałka autostrady nie będę marnował czasu. A pani która świeżo zrobiła prawo jazdy, jak trochę pojeździ to zobaczy, że w trakcie jazdy jest dość czasu nie tylko żeby spojrzeć w lusterka, ale też rozmawiać, jeść, palić i gadać przez telefon trzeba wiedzieć tylko kiedy, tym bardziej, że kobietom jest jeszcze łatwiej, bo mają bardziej podzielną uwagę. M.in. dlatego w lewej osłonie przeciwsłonecznej nie montuje się lusterka, a w prawej tak, żeby się panie nie malowały po drodze do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~~~~~~~ Re: To była sprawa a'la Misiak IP: 195.205.254.* 08.04.09, 17:57 Dziwne - ja mam 2 lusterka. I z prawej i z lewej. Corolla E12 2002r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skubi Poradnik: jak uniknąć mandatu za korzystanie z .. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.09, 14:05 Skoro jak piszą w artykule "Jednoczesne prowadzenie samochodu i rozmawianie przez telefon znacznie obniża koncentrację i szybkość reakcji kierującego pojazd. Chodzi po prostu o to, że bardziej koncentrujemy się na swoim rozmówcy niż na drodze a powinno być odwrotnie." To zestawy słuchawkowe i inne tego typu wynalazki też powinny być zabronione, bo jeśli już sama rozmowa rozprasza i przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rob Poradnik: jak uniknąć mandatu za korzystanie z .. IP: 88.220.77.* 08.04.09, 15:33 A ja rozmawiając przez CB w aucie nie łamię prawa - mimo że prawą rekę mam zajętą przez "gruszkę", a umysł skupiony na rozmowie... Brakuje lobby producentów zestawów słuchawkowych do radia CB żeby wprowadzić takowe? ;) A teraz wyobraźmy sobie taką sytuację: jadę z kolegą dwoma samochodami w dłuższą trasę i mam potrzebę ciągłego z nim kontaktu - jeśli wykorzystam do tego telefon komórkowy trzymając go przy uchu to be i wogóle, mogę spowodować wypadek, ale jeśli będziemy siedzieć na jakimś kanale CB i rozmawiać całą drogę, to wszystko ok, jedziemy bezpiecznie. Paradoks? Odpowiedz Link Zgłoś
naiwny_cynik Poradnik: jak uniknąć mandatu za korzystanie z ... 09.04.09, 08:12 Kompletny brak logiki! Jeśli faktycznie głównym zagrożeniem jest dekoncentracja z powodu większego skupienia rozmówcy niż na drodze, to w czym przepraszam pomoże zestaw głośnomówiący?? A co z rozmową ze współpasażerem? Też zakazać? Jeśli zaś chodzi o to, że ktoś ma zajętą rękę, to dlaczego dopuszczamy palenie w samochodzie? Co za kretyństwo! Są kraje, gdzie rozmowa przez telefon nie jest zakazana - i jakoś ludzie nie giną tam na drogach więcej niż u nas. Odpowiedz Link Zgłoś