Dodaj do ulubionych

Klienci rozczarowani netbookami

IP: *.net.inotel.pl 13.05.09, 12:32
Nazywanie ich "komputerami osobistymi" jest mocno naciągane. Te urządzenia
mają niewygodne klawiatury, zbyt małe ekrany, fatalne oprogramowanie i
wykonane są z kiepskich komponentów (...). Nie jesteśmy zainteresowani tym
sektorem - jeśli ktoś chce mieć mobilny dostęp do poczty czy WWW, może
skorzystać z iPoda Touch lub iPhone'a...

Tim Cook
Obserwuj wątek
    • Gość: kar-cia-cze Re: Klienci rozczarowani netbookami IP: 188.33.127.* 13.05.09, 13:28
      Największym rozczarowaniem jest C-E-N-A. Aktualnie za tę samą kasę można złożyć lepszy desktop albo nabyć słabszy laptop.
      • Gość: Xfile Re: Klienci rozczarowani netbookami IP: *.aster.pl 13.05.09, 14:31
        Ty o tej cenie to na serio? Przeciez te najtansze Asusy czy inne Acery kosztuja
        ponizej 1200 zl. Jaki laptop za to kupisz? I ile bedzie chodzil na baterii? I po
        co ci desktop, jesli mowa jest o komputerach chociaz troche przenosnych?
        Wszystko zalezy od tego, do czego hcesz miec taka maszyne...
        • Gość: gosciu Re: Klienci rozczarowani netbookami IP: *.legnica.vectranet.pl 13.05.09, 18:24
          do 1200 spokojnie mozna kupic lapka;
          parametrow nie ma co porownywac bo nie ma z czym:)
          polowa netbookow na baterii trzyma tyle samo co notebooki;

mam hp 2133 (z ery); bateria trzyma krócej niz w moim starym laptopie (max. 2h);
          akurat starcza dla moich potrzeb, ale oprocz tego mam desktopa a starego laptopa
          dalem dziecku
        • 4v Re: Klienci rozczarowani netbookami 13.05.09, 20:17
          i właśnie używanego, na jeszcze rocznej gwarancji, Acera (LAPTOPA!!!) można
          kupić za 1200-1300zł. Procesor Core Duo, 2GB ramu, ekran 15 cali, dysk
          120-160GB, do tego grafika GeForce 7xxx albo 8xxx, słabiutka, jak na desktop,
          ale świetna jak na laptop.

do netbookow nie ma co porównywać, sprzęt kilkakrotnie wydajniejszy.

A o tym, jakiego desktopa można za to mieć, to nawet nie chce mi się pisać...

PS. A do mobilnego internetu to wystarczy jakiś PocketPC. Głupi SPV M5000 za 5 stów.
      • Gość: xD ale bzdury IP: *.anonymouse.org 13.05.09, 16:04
        Mój Acer Aspire One kosztował 699 zł w Carrefour: Mam za to komputer którzy waży
        kilogram wraz z baterią trzymającą 6 godzin. Do tego oryginalny Windows XP,
        kamerka, 2 gniazda na karty pamięci, wyjście na monitor zewnętrzny, 3xUSB. Da
        się nawet pograć w starsze gry choć faktycznie z filmami HD przycina. Wiadomo że
        nie jest to podstawowy komputer tylko dodatkowy.

• ffamousffatman Re: Klienci rozczarowani netbookami 13.05.09, 14:40
      1. Nie spotkalem osoby niezadowolonej z notbuka. Większość z ich użytkowników
      jest wdzięczna producentom, że wreszcie pomyśleli o nich i nie muszą się męczyć
      w pracy na superhiper-PDA-ersatzach. Większość kupujących pracuje na notbukach.
      Większość kupujących nie rozumie idei posiadania maszyny z dwoma GF9 chłodzonymi
      wodą.

2. Jak się chce dowalić notbukom, to się cytuje dane ze sprzedaży MSI w USA.

3. Najgłośniej ostrzegają klientów ci, którzy się nie załapali na segment, bo,
      jak MS, kiedy trzeba było brać się za netbuki, zajmowali się konstruowaniem
      multimedialnych stolików do kawy.

4. Intela nie słuchać, Intel pogrywa swoje, jak Intel mówi, że obecna platforma
      jest słaba tzn., że ma na sprzedaż jeszcze bardziej oszczędną.

5. Idzie Se7en, zniechęceni, nikomu nie znani bloggerzy porzucają Ubuntu ale już
      wiadomo, że na ultraprzenośnych platformach nie pójdzie.
      • ffamousffatman Re: Klienci rozczarowani netbookami 13.05.09, 14:42
        7 nie pójdzie.
        • Gość: Paweł Re: Klienci rozczarowani fatmanem IP: 217.98.20.* 13.05.09, 15:22
          ffamousffatman napisał:
          > 7 nie pójdzie.

Jasne: Słynny Grubas wie już wszystko. Czyli to, że MS jest be - zawsze, wszędzie i bezwarunkowo. A on ma tylko misję przekazywania tej ojawionej prawdy czytelnikom wszelkich możliwych sieciowych forów.
        • Gość: xD Re: Klienci rozczarowani netbookami IP: *.anonymouse.org 13.05.09, 16:10
          ffamousffatman napisał:

> 7 nie pójdzie.

Kolejny "expierd" netbookowy, który nie miał go pewnie nigdy w ręku

Windows 7 chodzi i to bardzo ładnie
          www.aspire1.pl/forum/viewforum.php?f=49&sid=34a88ad775bc07be6cc7d33948255b0e
          • ffamousffatman Re: Klienci rozczarowani netbookami 13.05.09, 18:44
            Jak na razie Aspire One sprzedawany jest XP HOME EDITION.

Zapewne prawo do downgrade'u do XP na notbukach zostaje utrzymane do kwietnia
            przyszłego roku (pół roku po wypusku 7) dla jaj?

Czy odsyłając do abstrakcyjnego forum a nie własnego blogu czy zrzutów chcesz
            potwierdzić, że z nas dwóch Win7 mam tylko ja?

CYTAT Z LINKOWANEGO FORUM: "Sama instalacja trwala 39 min 33 sek. po tym czeka
            nas mniej przyjemna dalsza czesc instalacji czyli "kompresja".
            Kompresja trwala uwaga! 2 dni - nie, 1 dzien tez nie - trwalo to dokladnie 5
            godzin i 13 min (pomiar z dokladnoscia do 1 min) i tutaj porazka z mojej
            oczywiscie winy - otoz po kompresji zrestartowalem maszyne i zniecierpliwiony
            widzialem na planszy instalacyjnej Completing instalation... w koncu chcialem
            zresetartowac bo trwalo to dluzszy czas i nic zadnego postepu w koncu
            zdecydowalem sie wylaczyc na sile acera (poniewaz restart byl nie mozliwy) i po
            ponownym rozruchu wszystko sie posypalo - tylko taki komunikat wyskakiwal:
            img15.imageshack.us/img15/3690/dsc00005xeq.jpg
            Natomiast wczesniej pstryklem fotke z rezultatu kompresji
            img22.imageshack.us/img22/7517/dsc00001a.jpg Probowalem cos z tym zrobic,
            no ale nie wyszlo... tak wiec wszystko od nowa... foto po drugiej instalacji i
            kompresji img22.imageshack.us/img22/3550/dsc00017jqj.jpg oraz krotki
            filmik jak to wyglada tinypic.com/player.php?v=2e67ymq&s=5 po kompresji
            tylko uruchomilem komputer ponownie i cala reszte... dokonczylem dzis (16 marca)
            rano."
            • ffamousffatman Re: Klienci rozczarowani netbookami 13.05.09, 18:58
              Q!, netbukach, q! Się to not dzisiaj do mnie przyp...
      • Gość: heh Re: Klienci rozczarowani netbookami IP: *.nplay.net.pl 13.05.09, 14:48
        ale zauważyłeś że artykuł dotyczy różnicy między NETbookiem i NOTEbookiem, prawda?
        • kretynofil Gowno a nie zauwazyl... 13.05.09, 17:00
          ...tak samo jak nie zauwazyl ze artykul nie dotyczy ani linuksa ani windowsa.
          Typowe dla sweterkow. Po kilku latach odbija im szajba, bo wacek od srubuntu nie
          rosnie i nagle wszystko zaczyna sie kojarzyc z linuksem...

A jego notbuk to po prostu mistrzostwo swiata - to pewnie jakas odmiana
          pambuka :)
          • ffamousffatman Re: Gowno a nie zauwazyl... 13.05.09, 18:55
            Czasami też bukuję bilety i obstawiam (ale nigdy u bukmachera), że nie sądzę
            abyś miał międzymordzie zwane poczuciem humoru do odbioru spolszczonych słów.
            • kretynofil Och :) 14.05.09, 07:59
              Miedzymordzie do odbioru takiego humoru? Owszem, mam.

Ha. Ha. Ha.

Rozumiem ze to mamrotanie o systemach operacyjnych tez mialo byc smieszne?

Ha. Ha. Ha.

A na powaznie: te spolszczenia sa po prostu obrzydliwe.
          • ffamousffatman Re: Gowno a nie zauwazyl... 13.05.09, 19:03
            Ps. toż piszę o netbukach. O systemach jest tyle ile trzeba, przy okazji tryndów
            w reklamowym ględzeniu zależnych od tego, jak której firmie w segmencie poszło.
          • hipr Re: Gowno a nie zauwazyl... 13.05.09, 22:03
            jestem sweterkiem, i za grubą kasę odwirusowuję komputerowych analfabetów. dziękuję!
        • ffamousffatman Re: Klienci rozczarowani netbookami 13.05.09, 18:17
          @heh:

"ale zauważyłeś że artykuł dotyczy różnicy między NETbookiem i NOTEbookiem, prawda?"

Yip, wystarczy domyśleć się, że pod textem o netbukach nie pisałbym o notbukach.
          Chochlik. Tłajs.
    • stratosek Klienci rozczarowani netbookami 13.05.09, 16:22
      ja za swojego asus eee pc 901 dałem 1000zł, waży niecały kilogram, winda odpala
      się błyskawicznie a na bateriach chodzi 6h.
      jeżeli ktoś kupuje laptopa za 1tys. złotych i wymaga od niego hiper-wydajności
      to powinien dowiedzieć się troszeczkę więcej o rynku sprzętu komputerowego; ja
      wiedziałem co biorę - na uczelni jest jak ulał, nie muszę jak niektórzy
      kombinować jak wepchnąć laptop do plecaka
      • Gość: Szczepan Re: Klienci rozczarowani netbookami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.09, 20:35
        Popieram kolegę posta wyżej - tym bardziej że też mam eee901 ;). Jako kolejny
        plus dla studenta dodałbym też to że nie muszę jak użytkownicy notebooków przy
        wejściu na salę walczyć o miejsca pod ścianami gdzie są kontakty tylko wygodnie
        usadawiam się po środku za filarem i mam święty spokój na cały dzień ;) A jak
        ktoś dodatkowo sporo czasu spędza w pociągu (czasem i po 6h) to dopiero doceni
        uroki tego typu urządzenia.
        • 3cik <-------------------------------- ---=-- 13.05.09, 21:30
          Tyle się pisze o fałszywych rekomendacjach zalewających sieć...
          • stratosek Re: <-------------------------------- ---=-- 14.05.09, 10:43
            rany, jestem zalogowany na forum gazeta.pl od ponad roku i piszę rozmaite
            komentarze na bardzo różne tematy, to primo.
            secundo opisane przeze mnie zastosowanie netbooka ma sens (do takich rzeczy ta
            maszyna służy). tertio - nie masz podstaw by mnie oskarżać, że biorę pieniądze
            za napisanie pozytywnego komentarza...
      • Gość: Lopez Re: Klienci rozczarowani netbookami IP: *.catv.net.pl 13.05.09, 23:32
        Tyle tylko, że nie każdy jest oblatany w sprzęcie, do sklepów nie przychodzą
        jedynie studenci dla których jest to chleb powszedni. Chodzi o to, że sprzedawcy
        mniej zorientowanym, a takich, np. starszych osób też pewnie trochę jest,
        oferują netbook (który jak słusznie psizesz, dla studenta czy do pracy mobilnej
        jest fajny) podczas, gdy klient chciałby kupić notebook.
    • kotek.filemon Klienci rozczarowani netbookami 13.05.09, 21:08
      "Czy przeciętny klient zrozumie te różnice"
      Przeciętny klient nie zrozumie nawet jak mu ktoś nasra do wnętrza sprzętu i sprzeda jako super promocję.
      • Gość: ss :) IP: 217.153.211.* 13.05.09, 21:42
    • Gość: specuch Klienci rozczarowani netbookami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.09, 21:54
      no coz siedze sobie na Athlonie XP 2400+ mam gforca4 4200 64mbramu dski twarde
      :120gb i drugi uwaga:40gb :D 756ramu i jakos daje rade, wstarcza mnie w
      zupelnosci jak siadzie to dopiero wmienie ;D
      uswiadamiam sobie ze moj komp ma mniejsza moc obliczeniowa niz netbook za 1000
      za sam dsk dalem 1000zl hahaha no coz wiec ludziska nie nazekaz
    • Gość: Tom Re: Klienci rozczarowani netbookami IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.05.09, 22:19
      Tylko, że twoje iCuda mają jeszcze mniejsze ekranu, gorsze oprogramowanie i do tego są droższe !
    • Gość: xxxxxxxxx hmmm IP: *.nplay.net.pl 14.05.09, 05:11
      kupiłbym netbooka, tylko nie poprogramuję na nim w jee, a do
      internetu/muzyki/fotek w dziwnych miejscach mam telefon, więc pytanie
      po co
    • Gość: NeizD Re: Klienci rozczarowani netbookami IP: *.de.ibm.com 14.05.09, 07:52
      99% Tych zwrotow to pewnie z powodu windowsa na tym ;-)
      • kretynofil A wiesz ze dokladnie odwrotnie? 14.05.09, 08:02
        Znacznie czesciej uzytkownicy byli zniecheceni do netbooka z powodu linuksa,
        kiedy okazywalo sie ze to wcale nie takie "cudo" :)
    • embart Re: Klienci rozczarowani netbookami 14.05.09, 08:18
      zastanawia mnie ostatnio ta kampania przeciwko netbookom w GW.
      Czyżby lobby jakiegoś producenta który się nie załapał?

Pewnie że do niektórych zastosowań się nie nadają (CAD/zaawansowana
      grafika/kodowanie/najnowsze gry/etc.) ale TYPOWE prace na nich wykona się bez
      problemu. W czym problem podłączyć zewnętrzny monitor/mysz/klawiaturę w miejscu
      stacjonarnego użytkowania? Tak samo robi się z normalnym laptopem. Za to w
      podróżach malutkie netbooki są doskonałe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka