Dodaj do ulubionych

Firefox 3.7 - lis zmienia skórę

24.07.09, 14:22
Witam wszystkich.Pierwszy raz na forum ale nie ostatni.Nie komentuje tekstu bo
guzik się na tym znam lecz miło jest przeczytać artykulik który jest tylko
zrozumiałą dla wszystkich informacją a nie bełkotem przeładowanym pseudo
fachowym słownictwem.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • lozoffo Firefox 3.7 - lis zmienia skórę 24.07.09, 23:13
      Aero nie używam (po co GPU ma ssać prąd jak w trybie 3D), ale
      PlikEdycjaWidokHistoriaZakładkiNarzędziaPomoc chętnie się pozbędę!
      • krukuz Re: Firefox 3.7 - lis zmienia skórę 25.07.09, 12:14
        To zainstaluj sobie wtyczkę Tiny Menu:
        addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/1455
        • lozoffo Re: Firefox 3.7 - lis zmienia skórę 26.07.09, 11:21
          niestety nie działa tak jak powinna. menu się pakuje w jedno miejsce ale
          przestrzeń po nim zostaje...
          • Gość: nissan Re: Firefox 3.7 - lis zmienia skórę IP: *.acn.waw.pl 26.07.09, 20:24
            zadna przestrzen, ustaw sobie potem reszte drag&drop!
      • Gość: FFS Re: Firefox 3.7 - lis zmienia skórę IP: *.tpnet.pl 26.07.09, 11:07
        lozoffo napisał:
        > Aero nie używam (po co GPU ma ssać prąd jak w trybie 3D)

Bredzisz. Pobór prądu przy używaniu Aero jest taki sam, jak w trybie 2D.
      • Gość: ZZZ Wtyczka Hide Menubar - i po menu IP: *.acn.waw.pl 26.07.09, 15:27
        > PlikEdycjaWidokHistoriaZakładkiNarzędziaPomoc chętnie się pozbędę!

Zainstalij wtyczke "Hide Menubar" i po temacie.
      • Gość: Tharkun Re: Firefox 3.7 - lis zmienia skórę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.09, 15:51
        Wbrew obiegowym opiniom Aero w bardzo małym stopniu obciąża komputer (w tym i
        GPU). W Viście jest sporo usług, które są zupełnie niepotrzebne, a które
        pożerają masę zasobów, w Win 7 na szczęście jest z tym wszystkim dużo lepiej (no
        przynajmniej w becie i w wersji RC, które widziałem w akcji).
      • Gość: wrdn Re: Firefox 3.7 - lis zmienia skórę IP: 95.108.23.* 26.07.09, 17:04
        Proponuję Compact Menu, jak dla mnie ok.
        Tekst linka
    • Gość: piszczyk^3 Twitter effect IP: 188.33.13.* 26.07.09, 11:07
      rePozdrawiam
      • Gość: piszczyk^3 Powyższe oczywiście do fran-nek IP: 188.33.13.* 26.07.09, 11:10
        .
    • Gość: szczur Stareeee IP: *.chello.pl 26.07.09, 11:51
      na Vista.pl już dawno pisałem o tym artykuł...
    • Gość: Wrrr... A może by tak zabrali się za naprawianie błędów? IP: *.zone8.bethere.co.uk 26.07.09, 11:52
      W Firefoksie są bardzo denerwujące błędy w podstawowym interfejsie
      użytkownika, które są zgłaszane już od 7 lat!!! Producenci kompletnie
      wszystkie zgłoszenia ignorują i zajmują się psuciem wszystkiego do reszty
      przez wprowadzanie totalnie bezużytecznych bajerów jak AWFUL bar.
      • Gość: ddd Re: A może by tak zabrali się za naprawianie błęd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.09, 12:14
        Oooo to nowy firefox wyglądał będzie jak krzyżówka Opery z Chrome brawo za pomysłowość :P
      • Gość: Slavius Re: A może by tak zabrali się za naprawianie błęd IP: *.ds.pg.gda.pl 26.07.09, 14:41
        Może byś tak wymienił te błędy? Ja jakoś ich nie zauważyłem, a korzystam z FF od
        wersji 1.5.
        Co do AwesomeBar to znowu się mylisz. Bardzo przydatna funkcja pozwalająca łatwo
        przeszukiwać historię i zakładki. Niektórym wystarczy coś pozmieniać, choćby
        ikonki i już się gubią i narzekają.
        • Gość: Wrrr... Re: A może by tak zabrali się za naprawianie błęd IP: *.zone8.bethere.co.uk 26.07.09, 16:01

> Może byś tak wymienił te błędy?

Proszę bardzo, błąd który mnie wkurzył kilkanaście sekund temu na innej stronie:
          kliknąłem na linka trzymając wciśnięty klawisz Shift, a nowa strona nie
          otworzyła się w nowym oknie, tylko w tym samym. Mimo że klawisz Shift plus
          kliknięcie lewym przyciskiem myszy jest zarezerwowane do otwierania linków w
          nowym oknie, nie działa to w przypadku, gdy skrypt czyta naciśnięcia klawisza.
          Błąd ten został po raz pierwszy zgłoszony 7 lat temu, od tamtej pory masa ludzi
          zgłosiła ten błąd ponownie, a fundacja Mozilla tylko zaznacza, że wszystkie nowe
          zgłoszenia to duplikaty od dawna znanego błędu i nic z tym nie robi.
          Podobnych błędów jest jeszcze wiele, na przykład podczas pisania tego posta gdy
          zacząłem wpisywać mój nick w pole Autor (wpisałem tylko W) i autouzupełnianie
          wyświetliło mojego nicka poniżej pola tekstowego, nie mogłem go zaakceptować
          zjeżdżając strzałką niżej i naciskając enter, bo na stronie były jakieś
          kretyńskie skrypty przechwytujące klawiaturę. Spróbuj sam. Gdy
          autouzupełnianie wyświetla propozycje, nawigacja za pomocą klawiatury nie
          powinna być blokowana przez żaden skrypt!
          Wymieniać takie błędy możnaby bardzo długo...

> Co do AwesomeBar to znowu się mylisz.
          > Bardzo przydatna funkcja pozwalająca łatwo
          > przeszukiwać historię i zakładki.

Bzdura a nie przydatna funkcja. Dlaczego jak wpisuję "ga", to nie wyskakuje
          "gazeta.pl", tylko np. mail.google.com/a/gazeta.pl/?AuthEventSource=..., albo
          twitter.com/mmamalyga? Takie wyniki są TOTALNIE BEZ SENSU! We wcześniejszych
          wersjach Firefoksa pokazywane były adresy, które ZACZYNAłY SIĘ od szukanego
          ciągu znaków, a nie tylko posiadały ten ciąg znaków GDZIEKOLWIEK w środku.
          Teoretycznie można pogrzebać w ustawieniach i sporo zmienić, nie da się jednak w
          ŻADEN sposób wrócić do naturalnego dla człowieka sposobu wyszukiwania. Było coś
          co perfekcyjnie działało, a zastąpili to wynalazkiem, który w żaden sposób nie
          można zmusić do sensownego działania.
          • Gość: Slavius Re: A może by tak zabrali się za naprawianie błęd IP: *.ds.pg.gda.pl 26.07.09, 16:35
            Sprawdziłem otwieranie nowej strony za pomocą Shifta. Działa jak powinno. Więc
            nie wiem o co Ci chodzi. Może podasz stronę, gdzie to Ci nie działa? Ja
            sprawdzałem na stronie gazeta.pl potem na jednej z wiadomości, a potem
            przeskoczyłem do komentarzy. I wszystko dzaiałalo jak powinno.
            Z tym autouzupełnianiem na Gazecie.pl to masz rację. Ale ja i tak korzystam z myszy.

AwesomeBar nadal będę bronił. To co szukam zawsze mi znajduje.
            Np piszę "poczta" i wyświetla mi wszystkie adresy gdzie mam konta pocztowe,
            nawet jak w adresie nie ma słowa poczta.
            Pamiętam, że czytałem recenzję na filmwebie o filmie "Coraline" to wpisuję
            "coraline" i wchodzę. Jak dla mnie funkcja na plus.
            • Gość: Wrrr... Re: A może by tak zabrali się za naprawianie błęd IP: *.zone8.bethere.co.uk 26.07.09, 16:43
              > AwesomeBar nadal będę bronił. To co szukam zawsze mi znajduje.
              > Np piszę "poczta" i wyświetla mi wszystkie adresy gdzie mam konta
              > pocztowe, nawet jak w adresie nie ma słowa poczta.
              > Pamiętam, że czytałem recenzję na filmwebie o filmie "Coraline"
              > to wpisuję "coraline" i wchodzę. Jak dla mnie funkcja na plus.

No właśnie - Ty używasz AWESOME BAR do wyszukiwania nazw rzeczy które na
              tych stronach są, a ja używam AWFUL BAR do autouzupełniania wpisywanych
              adresów. To są dwie zupełnie różne funkcje, a projektanci Firefoksa nie są w
              stanie tego pojąć. Ty operujesz hasłami, a ja adresami, mamy zupełnie inny
              sposób myślenia! Wyszukiwanie mnie zupełnie nie interesuje, zawsze wiem jaki
              adres chcę wpisać, autouzupełnianie za to jak najbardziej się mi przydaje,
              niestety Firefox został tej funkcji całkowicie pozbawiony i żaden dodatek nie
              jest w stanie jej przywrócić (Oldbar i podobne tylko zmieniają wygląd).

> Sprawdziłem otwieranie nowej strony za pomocą Shifta.
              > Działa jak powinno. Więc nie wiem o co Ci chodzi.
              > Może podasz stronę, gdzie to Ci nie działa?

Pisałem, że z tradycyjnymi linkami wszystko działa, problem jest jedynie tam
              gdzie skrypty próbują robić jakieś podejrzane operacje. Spróbuj na przykład
              otworzyć w nowym oknie dowolny link na tech.wp.pl.
              • Gość: Slavius Re: A może by tak zabrali się za naprawianie błęd IP: *.ds.pg.gda.pl 26.07.09, 17:13
                > No właśnie - Ty używasz AWESOME BAR do wyszukiwania nazw rzeczy które na
                > tych stronach są, a ja używam AWFUL BAR do autouzupełniania wpisywanych
                > adresów. To są dwie zupełnie różne funkcje, a projektanci Firefoksa nie są w
                > stanie tego pojąć. Ty operujesz hasłami, a ja adresami, mamy zupełnie inny
                > sposób myślenia!

A efekt taki sam. Jak chcę uruchomić jakąś zwykłą stronę to też wpisuję np ga i
                uruchamia mi się gazeta.pl.

> Pisałem, że z tradycyjnymi linkami wszystko działa, problem jest jedynie tam
                > gdzie skrypty próbują robić jakieś podejrzane operacje. Spróbuj na przykład
                > otworzyć w nowym oknie dowolny link na tech.wp.pl.

Sprawdziłem i rzeczywiście nie działa. Ale mi to i tak nie robi bo wszystkie
                strony i tak otwieram w jednym oknie za pomocą środkowego przycisku myszy. Ale
                tak dla przyzwoitości mogliby to naprawić.
                • Gość: Wrrr... Re: A może by tak zabrali się za naprawianie błęd IP: *.zone8.bethere.co.uk 26.07.09, 19:49
                  Efekt wcale nie jest taki sam, bo u Ciebie po wpisaniu "ga" wyświetli zarówno
                  gazeta.pl, jak i www.motogen.pl (w opisie strony jest słowo
                  "ścigacze"). TOTALNIE BEZ SENSU
                  Gazeta.pl jest na pierwszym miejscu, bo najczęściej na nią wchodzisz, ale jeżeli
                  chcesz wpisać adres strony na której byłeś tylko raz, a która zaczyna się na
                  "ga", to zginie ona wśród adresów nie mającym z poszukiwanym niczego wspólnego
                  (strony takie jak motogen.pl będą dużo wyżej na liście). To co jest w opisie
                  strony mnie nie obchodzi, ja pamiętam adresy, a nie opisy.
                  • maruda.r Re: A może by tak zabrali się za naprawianie błęd 26.07.09, 23:49
                    Gość portalu: Wrrr... napisał(a):

le jeżel
                    > i
                    > chcesz wpisać adres strony na której byłeś tylko raz, a która zaczyna się na
                    > "ga", to zginie ona wśród adresów nie mającym z poszukiwanym niczego wspólnego
                    > (strony takie jak motogen.pl będą dużo wyżej na liście). To co jest w opisie
                    > strony mnie nie obchodzi, ja pamiętam adresy, a nie opisy.

Mam identyczne spostrzeżenia. Pomysł autouzupełniania wszelkimi śmieciami jest
                    poroniony.

Nie wiem też, dlaczego wyłączono funkcję przeciągania zaznaczonego adresu
                    bezpośrednio do zakładek i trzeba znów korzystać przez staroświeckie Ctrl+D.

• Gość: Wujek Duze L Ctrl nie Shift !!! :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.09, 16:36
            Ty Baranie nowe okno w każdej przegladarce otwiera sie z Ctrl a nie shift :)))
            Nie ma jak pryszczaty 18 latek co jeszcze dziewczyny nie mial :)
            • Gość: Wrrr... Re: Ctrl nie Shift !!! :) IP: *.zone8.bethere.co.uk 26.07.09, 16:46
              > Ty Baranie nowe okno w każdej przegladarce otwiera sie z Ctrl a nie shift :)))

Ty zbłąkana owieczko, Ctrl otwiera nową zakładkę, a nie okno. Radzę zapoznać
              się z instrukcją obsługi, albo po prostu w końcu zainstalować Firefoksa i
              zobaczyć jak działa.

> Nie ma jak pryszczaty 18 latek co jeszcze dziewczyny nie mial :)

Już się tak nie chwal że jeszcze jesteś prawiczkiem.
    • Gość: FreakyMisfit Widać sami już nie wiedzą, w którym kierunku iść.. IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.07.09, 12:00
      Kolesie widać sami już nie wiedzą, w którym kierunku iść.
      Wprowadzają tylko coraz więcej zbędnej funkcjonalności i bajeru, który powoduje, że i tak niezbyt lekka przeglądarka zamienia się w FireKrowę :/
    • matchis Firefox 3.7 - lis zmienia skórę 26.07.09, 12:17
      "Firefox 3.7 - lis zmienia skórę" - Nie lis, tylko panda mała ;)
      pl.wikipedia.org/wiki/Panda_ma%C5%82a
      • substantiv Re: Firefox 3.7 - PANDA zmienia skórę 26.07.09, 14:17
        otoz to
        • substantiv Re:Firefox 3.7 - PANDA Panda! Panda! zmienia skórę 26.07.09, 14:19
          POWTÓRZMY co by redakcyja zrozumiala

+ + +
          Miałbym pewne rozwiązanie, ale ono nie pasuje do tego problemu.
          )))))><
    • Gość: asd Re: Firefox 3.7 - lis zmienia skórę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.09, 12:22
      większość zrzutów pochodzi z Vista/7 :D czyżby tak było wszystkim z
      tym źle? :D

A na moje oko to co raz bardziej przypomina IE8 ;) ale z drugiej
      strony to może wszystkie przeglądarki do siebie się co raz bardziej
      upodabniają... może
      • miskidomleka Re: Firefox 3.7 - lis zmienia skórę 26.07.09, 17:31
        Gość portalu: asd napisał(a):

> A na moje oko to co raz bardziej przypomina IE8 ;)

Oczywiście. Ale czegoś takiego w mediach Agory się nie napisze, bo
        tu świetlanym celem i jedynym bożyszczem jest Google.

Nawiasem mówiąc, jeśli komuś przeszkadza usunięte klasyczne menu, to
        zapraszam do IE8 - defaultowo jest usunięte, ale można je bez
        problemu przywrócić.
        • Gość: Wrrr... Re: Firefox 3.7 - lis zmienia skórę IP: *.zone8.bethere.co.uk 26.07.09, 19:52
          Można je przywrócić, ale będzie w jakimś kretyńskim miejscu poniżej paska
          adresu. Nie po to przez kilkanaście lat użytkownicy przyzwyczajali się do tego,
          że menu jest ZAWSZE na samej górze, żeby taki jeden IE8 sobie to wywracał do
          góry nogami.
          • maruda.r Re: Firefox 3.7 - lis zmienia skórę 26.07.09, 23:34
            Gość portalu: Wrrr... napisał(a):

> Można je przywrócić, ale będzie w jakimś kretyńskim miejscu poniżej paska
            > adresu.

Interfejs IE8 jest tak nieprzyjazny, że chyba pisali go kosmici.

• Gość: Marek Nie usuwajcie menu jak w Office 2007 IP: *.adsl.inetia.pl 26.07.09, 12:59
      Błagam, niech nie usuwają menu jak w Office 2007. Menu to jeden z najbardziej
      ergonomicznych sposobów obsługi programów komputerowych. Wiązki w Office 2007
      nie przebiją tego. Korzystam z Office 2007 10 godzin dziennie od pół roku i
      jeszcze się nie przyzwyczaiłem. Nawet dodatki do Office 2007 przywracające
      Menu usunąłem, bo nie działają dokładnie tak jak klasyczne menu.

Tak więc nie usuwajcie menu i nie twórzcie nowej mody. Jest pewne optimum w
      interfejsie obsługi programów i pasek menu jest właśnie tym optimum. A jeśli
      ktoś jest bezmózgiem i chce mieć same obrazki to niech w ogóle nie siada do
      komputera.
      • maruda.r Re: Nie usuwajcie menu jak w Office 2007 26.07.09, 23:31
        Gość portalu: Marek napisał(a):

> Błagam, niech nie usuwają menu jak w Office 2007. Menu to jeden z najbardziej
        > ergonomicznych sposobów obsługi programów komputerowych. Wiązki w Office 2007
        > nie przebiją tego. Korzystam z Office 2007 10 godzin dziennie od pół roku i
        > jeszcze się nie przyzwyczaiłem.

Zgadzam się. Jeżeli Mozilla zdecyduje się na taki krok, to pewnie wrócę do
        SeaMonkey.

Nie rozumiem idei rezygnacji z menu tekstowego. Powszechnie zrozumiałe literki
        tworzące wyrazy zamienia się na pismo obrazkowe, którego znaczenie najczęściej
        zna tylko autor. To jakiś kompletny idiotyzm.

• Gość: Wrrr... Re: Nie usuwajcie menu jak w Office 2007 IP: *.zone8.bethere.co.uk 27.07.09, 00:35
          Ufff, pocieszyłeś mnie, bo myślałem że tylko ja jestem dinozaurem ceniącym
          prostotę i funkcjonalność :)
          Mimo że koledzy w pracy pukają się w czoło tak piszę oprogramowanie, żeby dobrze
          wyglądało także w stylu Windows 98, który zdecydowanie wolę od gruboramkowego
          jaskrawego stylu XP. Windows Vista jest ładniejsze, ale i tak zmieniłem styl na
          coś naprawdę eleganckiego i jednocześnie prostego: styl NextLevel stworzony
          przez naszego rodaka (drugie miejsce na liście wszechczasów deviantART).
    • tk_s Strach się bać 26.07.09, 14:12
      Zwykle nie biorę udziału w takich dyskusjach, ale muszę trochę
      ponarzekać. Ostatnia wersja Firefoxa jest do niczego. Wiesza mi się,
      po zamknięciu okna wciąż chodzi jakiś proces, którego jak się nie
      zamknie przy użyciu task list to nie pozwoli na ponowne odpalenie
      FF. Nie wspomnę o fatalnym zachowaniu 3.5 z Facebookiem, konieczność
      ciągłego odświeżania strony... MASAKRA. Przy okazji grzebania w
      bezpieczeństwie coś na poważnie schrzanili. A tak lubiłem FF:/
      --------------------------------------------------------
      Wszyscy jesteśmy trochę odchyleni. Bać się należy tych normalnych...
      (Jack Carter)
      • Gość: P Re: Strach się bać IP: *.bagu.cable.ntl.com 26.07.09, 15:58
        To wroc do wersji np 3.0.12 i poczekaj az 3.5 zacznie smigac na Twoim kompie co
        za problem.
        • tk_s Re: Strach się bać 27.07.09, 11:53
          W ogóle bym się nie upgradował, ale miałem komunikat,że w
          poprzedniej wersji są dziury. A ja używam głównie FF do przelewów,
          więc zależało mi na bezpieczeństwie...
          Wszyscy jesteśmy trochę odchyleni. Bać się należy tych normalnych...
          (Jack Carter)
    • Gość: Wrrr... Spadaj S P A M E R Z E IP: *.zone8.bethere.co.uk 26.07.09, 19:50
      Na ilu forach jeszcze zamieścisz ten link?
    • Gość: GOŚĆ33 Firefox 3.7 - lis zmienia skórę IP: *.3s.pl 31.07.09, 21:41
      Kiedy wejdzie na nowa wersja przeglądarki Mozilla Firefox 3.7 i będzie
      dostępna do ściągnięcia ? Dość ciekawa ta przeglądarka :))))
    • Gość: robert Polecam motyw pimpzilla :) IP: *.is.net.pl 09.09.09, 09:56
      Motyw dla prawdziwych pimpów :) Można się w nim zakochać :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka