Dodaj do ulubionych

Era Blueconnect - nowa oferta mobilnego internetu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.09, 11:28
Panie Redaktorze, zasięg Play nie pozwala nazwać tego inetrnetu mobilnym.
Warto też pamiętać, że w Playu jest prędkość obcięta do 1mb/s, w Erze
teoretycznie może być i 7 razy szybciej. Nowa oferta BC ciekawa,
najkorzystniej moim zdaniem wypada abo69. pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Tygrys Re: Era Blueconnect - nowa oferta mobilnego inter IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.09, 13:42
      tigre: to do 7 razy szybciej, to tylko w duzych miastach bedzie, przeciez tam gdzie bedzie tylko edge albo gprs szybkosc bedzie oscylowac w granicach 250 kb/s. Natomiast jezeli chodzi o mobilnosc to najlepsza oferte ma orange, bo dziala w technologii cdma, ma to troche wiekszy zasieg i dziala 4 razy dzybciej niz edge czy gprs.

• Gość: Olek Era Blueconnect w telefonie - tragedia IP: 213.155.189.* 15.08.09, 10:40
      A co z Blueconnect w telefonie?
      W dalszym ciągu obowiązuje archaiczna stawka 50 zł za 500 MB, po
      przekroczeniu których się dopłaca.
      • Gość: karol Re: Era Blueconnect w telefonie - tragedia IP: 85.232.249.* 15.08.09, 12:00
        ja place za te 0.5gb 15zl miesiecznie. ale to pewnie dlatego, ze jestem ich
        klientem.
    • Gość: mim Era Blueconnect - nowa oferta mobilnego internetu IP: *.szczecin.mm.pl 15.08.09, 11:00
      Od roku mam internet w Play (Szczecin) i zgadzam się, że jest bezkonkurencyjny pod względem cena/limit, nikt nie dorównuje im pod tym względem ale... zasięg jest tragiczny. Tzn duże miasta ok ale już nawet na wyjazd do np Gryfic się nie nadaje. Play jest super jeśli chcesz mieć net tylko na obszarze dużego miasta. A to trochę mało. Szkoda. Limit prędkości Play nie jest tragiczny, da się spokojnie przeglądać www, (mogą być problemy ze streamem: youtube ok ale czasem filmiki na innych serwisach mogą nieźle haczyć) Wiadomo,że nie jest to wyjście dla chcących ściągać filmy ale już mp3 spoko.
      Oferta Ery: Niedługo kończy mi się roczna umowa (To też duży PLUS Play: umowa na 1 rok) i raczej ją przedłużę. 49 PLN za limit 5GB i przez ten rok niezakłucane dzałanie (około 20 jest małe spowolnienie w szybkości przez ok 30 min, tak zauważyłem i jest to codziennie) jest dla mnie ofertą ok. Era: za 49 mam liit 1,5 GB a jest to zdecydowanie za mało. Ja na ogół tracę ok 4 GB: www, poczta, ściąganie mp3, GG, pokerek przez net, Ikariam, Tanooth, trochę youtube, i leci. W 1,5 GB w życiu się nie zmieszczę bo to limit tylko na: pocztę, wiadomości, naszą klasę i tyle. (www wtedy ostrożnie, strony bez dużej ilości zdjęć.) Podobna ilość 4gb w erze to już 69pln i umowa nie wiadomo na ile: (2 lata?)
      Kwestia czasu umowy jest dla mnie ważna i nie chcę się związywać na dłużej niż 1 rok z operatorem więc Play też dla mnie wygrywa.
      Jeżeli dla kogoś czas umowy (1,2 lata) nie jest problemem a chce trochę też poruszać się z netem to pomyślałbym o erze za 99pln: 10 GB. Różnica 69-99 nie za duża a limitu wtedy nie poczujemy (bez filmów oczywiście z torrentów)
      • Gość: M. Re: Era Blueconnect - nowa oferta mobilnego inter IP: *.opera-mini.net 29.11.09, 23:30
        Jezeli operator daje możliwość działania tylko w UMTS i HSDPA,nie na co sie dziwić,ze bije cenowo konkurencję-musi czymś zachęcić Klientów.Natomiast uważam,ze Play kpi sobie nazywając swoj Internet mobilnym,poniewaz jego mobilność opiera sie na zasięgu w dużych miastach,nie daje możliwości ciągłości sesji połączenia podczas podróży pomiędzy różnymi miejscowościami!!Zawsze jest tak,ze jezeli ktoś próbuje sprzedać wielkie G,to owija to w ładny papier.
    • Gość: Sonic Era Blueconnect - nowa oferta mobilnego internetu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.09, 11:39
      Śmiechu warta oferta. W sieci Play mam 10 Gb za 45 zł.
      • Gość: hmm Re: Era Blueconnect - nowa oferta mobilnego inter IP: *.icpnet.pl 15.08.09, 12:06
        I masz "mobilny" internet :)
        W zasadzie ten limit kusi, no ale to w zasadzie prawie jak stacjonarny ;)

Ta oferta za 69zł już niby sensowniejsza, jak dadzą zniżkę dla stałych abonentów
        to może być fajnie :)

Jednak abo za 29zł to śmiech na sali ... podpisujemy cyrograf, a nie dostajemy
        nic w zamian ... bo wychodzi 3gr/100KB ... a tyle można mieć bez abonamentu - na
        kartę :) Więc gdzie tu zachęta by wybrać 29zł/mies ? Dla okazjonalnych surferów
        lepiej będzie doładować 50zł/3mies i też mieć 3gr/100kb ... Ta najtańsza oferta
        to po prostu oszustwo i nabijanie klienta w butelkę ...
    • Gość: playuser Re: Era Blueconnect - nowa oferta mobilnego inter IP: 89.108.221.* 15.08.09, 12:16
      Mi wystarczy taka mobilność playa jaka jest, czyli że jak jestem we Wrocławiu
      korzystam, jak wyjeżdżam pociągiem w przeciągu 30 min od stacji klikam, wysiadam
      w Częstochowie korzystam, jadę do Poznania korzystam i nie muszę szukać kabelka.
      A 10 GB za 45 zł w Play'u to oferta nieosiągalna dla innych operatorów. A
      prędkość jest zawsze około 1 Mb/s. w blueconnect miałem i 2 ale częściej 0.5
    • Gość: maks Era Blueconnect - nowa oferta mobilnej drożyzny :) IP: 94.254.130.* 15.08.09, 13:04
      1Mb/s mi wystarczy...w Play mam 10 GB transferu danych za 45 zł a w Era
      Bluconnect 10 GB kosztuje aż 99zł...to ponad dwa razy drożej...porażka
      !!!
      • Gość: ddd Re: Era Blueconnect - nowa oferta mobilnej drożyz IP: *.icpnet.pl 15.08.09, 13:08
        Jak używasz neta tylko w obrębie swojego miasta, najczęściej domowo - oferta
        Play jest świetna. Jednak jak często się przemieszczasz po Polsce, i nie
        wybierasz dużych miejscowości może się nagle okazać, że z mobilnego internetu
        Play - nici ...
        W tym wypadku Era, Orange i Plus mają przewagę - pozwalają Ci surfować po necie
        nawet w takich małych miasteczkach ... a EDGE wcale nie jest takie wolne - SDI
        też tyle miało i było dobrze :)

Wniosek:
        Mało się przemieszczasz? Mieszkasz w dużym mieście? Play jest bezkonkurencyjny
        ... w innym wypadku niestety trzeba zapłacić trochę więcej za mobilność ...
        • Gość: maks Re: Era Blueconnect - nowa oferta mobilnej drożyz IP: 94.254.130.* 15.08.09, 13:14
          80 % użytkowników internetu mało się przemieszcza:) Mieszkam na
          obrzeżach małego miasteczka na samej górce i zasięg w Play mam idealny
          :) Prędkość waha się od 600kb/s - 1000kb/s...do oglądania stron mi
          wystarczy:)
        • Gość: playuser Re: Era Blueconnect - nowa oferta mobilnej drożyz IP: *.mobile.playmobile.pl 15.08.09, 13:34
          Jeszcze raz ci wyjaśnię, mam rozmowy biznesowe, ale zawsze w
          większych miastach, wszędzie tam mam zasięg playa, po co komu na
          wichurze w jakimś Janikowie internet mobilny? Ważne żeby za pomocą
          jednego modemu i jednej karty sim korzystać w Cze-wie, Wa-wie czy
          Krakowie ze Szczecinem.
          • Gość: maks Re: Era Blueconnect - nowa oferta mobilnej drożyz IP: 94.254.130.* 15.08.09, 13:43
            Przeczytaj uważnie to zrozumiesz: W moim "Janikowie" nie ma innej
            tańszej alternatywy dla Playa. Nawet w TP SA nie mają możliwości
            technicznych (taka była oficjalna odpowiedź), aby uzyskać większą
            prędkość niż 512ks/s. W Play mam prędkość od 700ks/s do 1MB. Udanych
            spotkań biznesowych :)
          • Gość: plusik Re: Era Blueconnect - nowa oferta mobilnej drożyz IP: *.euro-net.pl 15.08.09, 13:56
            Pod względem cenowym Era nigdy nie była prymusem. Dopiero odpływ klientów lub zastój powodował ruch w propozycjach a i te wywołują uśmiech politowania. Niezaprzeczalnym walorem jest bardzo duży zasięg to powoduje że lepiej korzystać z tej sieci. Co do hot spotów to z czystej kultury przemilczę. Są salony w których nie działają a wystawione laptopy potrafią wygenerować jeden komunikat błąd połączenia. Gwoli ścisłości jestem od 10 lat z tą firmą. Przerabiałem wszystkie sposoby kontynuowania więc gdyby nie zasięg i w miarę przyjazny BOK dawno bym był abonentem PLAY. Bo co z deklaracji najszybszego internetu kiedy jest on tylko w wielkich miastach. Lizanie przez szybę lizaka nie powoduje wyczucia smaku.
    • Gość: jurmar Era Blueconnect - nowa oferta mobilnego internetu IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 15.08.09, 13:49
      Bzdura z mobilnością a szczególnie prędkością-utopiłem się na 2-a
      lata za 8-dych(2MB limitu)a mam ciągle tylko 126kbps (EDGE),nie
      wierzcie w sukcesy(mieszkam w mieście ponad 100tyś.i jest las anten
      ERY).
    • Gość: player Re: Era Blueconnect - nowa oferta mobilnego inter IP: 89.108.245.* 15.08.09, 13:56
      Ta oferta jest śmieszna, 4 gm transferu mamy za 69 zł i to na kontrakt!
      Tymczasem w Play Online na kartę jest 50 zł na 2 miesiące (też 4 gb) czyli 25
      zł. Używam często do www, a jeszcze nie udało mi się zużyć.

Reasumując: blueconnect to lipa, to samo inni członkowie oligopolu. Na szczęście
      jest play który skutecznie podgryza. Oby ogryzł jak najwięcej.
    • Gość: bez Re: Era Blueconnect - nowa oferta mobilnego inter IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.09, 14:22
      Litości. Mówienie o mobilnym internecie w Polsce to bzdura. Jadąc z Wwy
      do Gdańska możesz korzystać jako tako z Blueconnecta przez 20% czasu.
      Pozostałe 80% to albo EDGE (i to też tylko w teorii - w praktyce
      przesył danych jest na żenująco niskim poziomie) albo...nic. Pobieranie
      za coś takiego tak wysokich opłat to draństwo. Z Orange jest nieco
      lepiej, chociaż też nie rewelacyjnie. W każdym razie prywatnie
      Blueconnecta nie kupiłbym nigdy.
      • Gość: Tygrys Re: Era Blueconnect - nowa oferta mobilnego inter IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.09, 14:31
        Moim zdaniem wlasnie teraz to sie zmienia. Orange wprowadzilo to CDMA, ktore ma docelowo zastapic (i zastepuje) niewypaly takie jak EDGE i GPRS. Radiowa technologia, to inna kategoria wagowa, jezeli chodzi o przysylanie danych i niezawodnosc.
    • Gość: Fritz Era Blueconnect - nowa oferta mobilnego internetu IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 15.08.09, 14:54
      Ludzie, co to za bzdury! Jakie 10 GB??? Proszę bardzo, tu jest cennik:
      www.era.pl/pl/indywidualni/taryfy/internet/blueconnect_komputer/abonament
      - ja wczoraj negocjowałem przedłużenie umowy, której ostatecznie nie
      przedłużam - zaproponowali mi łaskawie abonament w wysokości 97 zł i 6 GB
      transferu (sic!)! To jest śmiech na sali - mam w spadku po blueconnekcie
      modem, z którego zdjąłem SIM-locka i Play daje mi 10 GB za 45 zł, w umowie na
      12 miesięcy - praktycznie o połowę więcej i o połowę taniej!
      W każdym razie ktoś tu zaczął wypisywać straszliwe głupoty w Gazecie - ta
      tabelka w artykule to chyba czyjeś senne marzenie!
      • pitland.pl Re: Era Blueconnect - nowa oferta mobilnego inter 15.08.09, 16:58
        Gość portalu: Fritz napisał(a):
        Dla osób podróżujących po Polsce po miejscowościach turystycznych nie opłaca się
        wiązać z jednym operatorem. W zalezności od tego, gdzie byłem trafiałem na
        dziury, czyli miejsca, gdzie dany operator miał tragiczny zasięg. W wiosce gdzie
        jest 40 domów nie warto inwestować.
    • Gość: jan Era Blueconnect - nowa oferta mobilnego internetu IP: 77.236.0.* 20.08.09, 21:13
      Użytkowników ery blueconnect jest wedle obliczeń Urzędu Komunikacji Elektronicznej ok. 40 tys. Może więc warto by zrobić badania wśród klientów na temat ich zadowolenia z tej usługi. Jak patrzę na opinie niektórych, np. na portalu opiniuj.pl, to włos się jeży. Prędkość blueconnect to zaledwie kilka kb/s, zamiast reklamowanej także na łamach Wyborczej, w TVP i innych mediach do 7,2 Mb/s. Limit 500 Mb miesięcznie nie zaspokaja zwykłej aktualizacji Windowsa i przeglądarek internetowych, nie mówiąc o ściąganiu jakichś plików muzycznych. Dla kogo więc ta oferta blueconnect?

W sieci powstała ostatnio strona poświęcona erze, gdzie każdy może się zarejestrować i wyrazić opinię nieanonimową o tejże usłudze. Jest to o tyle korzystna sytuacja, że po rejestracji można nawiązać interaktywny kontakt z klientami blueconnect i wymienić uwagi na ten temat.

Portal znajduje się pod adresem: www.era.socjum.pl.

Warto się zarejestrować tam i warto zasięgnąć opinii innych!
    • amadeus123 Era Blueconnect - nowa oferta mobilnego internetu 22.08.09, 23:08
      i tak zdecydowanie wole internet po cdma w orange - duzo wiekszy
      zasieg i szybsza transmisja :)
    • Gość: BobW Era Blueconnect - nowa oferta mobilnego internetu IP: 217.153.6.* 14.10.09, 14:19
      szykość blueconnect jest ok. ale limit po którym zwalnia (czytaj
      chodzi jak by go nie było) to jakiś żart.!!!!!!

Przy normalnym korzystaniu (bez ściagania muzyki, filmów, zdjęć), z
      ograniczonym wysyłaniem fotek, przegladaniem dużych galerii
      (normalnie bzdura myślec jak się wchodzi na stronkę ile na niej jest
      grafiki i zdjęć) limit 1GB starcza na tydzień, maks 10 dni - co
      potem wiadomo, czekanie w nieskończoność.

Teraz podnieśli limity ale oczywiście tylko dla NOWYCH FRAJERÓW -
      dotychczasowi KRETYNI ABONENCI moga tylko płakać i płacić.
      Chciałem zmienić na wyższy limit (DROŻSZY) ale też nie ma możliwości
      skorzystania z aktualnych stawek !!!! To jakaś paranoja. Chcę płacić
      więcej i nie mogę dostać takich warunków jak klient z ulicy !!!!

Syf i tyle.
    • Gość: pawwoj Era Blueconnect - nowa oferta mobilnego internetu IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 13.11.09, 20:32
      Niewiem czym oni się tu chwalą bo prawda jest taka że ten ich
      internet nadaje się do d... i jeszcze śmią się równać z play. Rada
      jest taka że niech zaczną coś robić w tym kierunku a nie tylko się
      przechwalaią,bo niedługo sam zarząd Ery będzie sobie z tego
      korzystał.
    • Gość: krystyna Era Blueconnect - nowa oferta mobilnego internetu IP: *.146.161.189.nat.umts.dynamic.eranet.pl 10.01.10, 13:31
      się otworzy to się cieszmy.To co wy oferujecie to jest wielkie
      oszustwo,robicie tylko po to ażeby złapac naiwnego klienta.
      Powiedzcie prawdę jak jest bo blueconnect to wielka
      pomyłka.Otwarcie stron graniczy z cudem jak po 1 minucie się otworzy
      to wielkie szczęście.
    • Gość: piotr Era Blueconnect - nowa oferta mobilnego internetu IP: *.146.163.134.nat.umts.dynamic.eranet.pl 18.03.10, 09:49
      mam internet w era bluconect nie polecam bo płace za najmniejszy
      abonament 1.5giga tak jak w netia za to samo bez limitu. wszystko
      spoko ale skoro mam 1.5giga to powinienem miec mozliwosc sciągniecia
      chociaz piosenki lecz w era bc jak tylko zobaczą ze piosenke sciągłes
      jutro juz tego nie zrobisz zablokują wiec tego nie polecam.
    • keston Era Blueconnect - nowa oferta mobilnego internetu 24.03.10, 16:03
      a jaki masz abonament i predkosc? Czasami net mobilny jest atrakcyjny ,ale
      wiaza sie z tym ograniczenia, m.in takie o ktorych wspomniales. Tak wiec za ta
      sama cene mozna wziac dobry net stacjonarny I sciagac pliki bez ograniczen.
      Neostarada jest w promocji jezt za 69 zl /6mb, nie wiem czy predkosc
      wystarcza do sciagania, pewnie zalezy co sie sciaga i wj akiej ilosci, ale I
      tak cena wydaje sie byc dosc atrakcyjna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka