Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

pytanie o widelec w tym mongonse ....

19.03.10, 22:08
    Witam - rower już dotarł ;))
    eh brak instrukcji po polsku mam kilka pytań...może wie ktoś skąd można
    ściągnąć np na pdf. ??
    np regulację hamulców tarczowych ?

widelec
    Suntour XCR RL - po jednej stronie widelca manetka przyczepiona do
    kierownicy, a po drugiej stronie widelca jest takie pokrętko - do czego ??

ogólnie rowerek super tylko hm nie spodziewałam się że żadne moje światełka
    nie będą pasować do kierownicy...za grube ma rury.

hamulec przedni - kurcze coś ociera i koło szybko się zatrzymuje nie wiem jak
    samej to zlikwidować na oko nic nie widzę co tak hamuje koło. Niby słychac że
    coś ociera ale no nie wiem...
    Jutro jadę z nim do sklepu T-bike na regulację tych hamulców.
    bo tylny hamulec działa extra tylko z tym przednim nie do końca jest super.
    klamki od hamulców - 1 ledwo przycisnę i już ostro hamuję, 2 muszę dociskać do
    końca i wtedy hamuje - czasami własnie samo się zmienia i do końca nie muszę
    tylko do np środka (nie do samej kierownicy)

hehe mam nadzieję że nie zaplątałam ....

a tak rowerek jest super :))
    Obserwuj wątek
      • jan-w Re: pytanie o widelec w tym mongonse .... 19.03.10, 22:45
        www.srsuntour-cycling.com/SID=si8b5932874c4fc2d5fb4fc302ebae7f/index.php?screen=sh.product_series&tnid=99
        Wybierz swój, dalej będzie do ściągnięcia instrukcja.
      • jan-w Re: pytanie o widelec w tym mongonse .... 19.03.10, 22:48
        Manetka służy do blokowania amortyzatora (np przy jeździe po równym asfalcie).
        Pod pokrętłem zapewne jest zawór do pompowania amortyzatora. Musisz teraz
        zainwestować w pompkę. Zwyczajną tego nie napompujesz. A od czasu, do czasu trzeba.
        • katana1978 Re: pytanie o widelec w tym mongonse .... 19.03.10, 23:33
          Dziękuję....

łorany do głowy mi mi nie wpadło ze to pokrędło do pompowania :)
          na tej nakrętce jest +/- hm przy jakich obajwach trzeba to pompować - jak często ??
          kurcze ja tym kręciłam - mam nadzieję że powietrze mi nie uciekło ;((

a regulacja hamulców tarczowych jest gdzieś ?? szczególnie tych promaxów ....

czytałam o odpowietrzaniu i ja sobie te zajęcie daruję - tylko serwis w tym
          przypadku, ale o regulacji poczytam ....

dziękuję ci Janie-w

pozdrawiam
          • jan-w Re: pytanie o widelec w tym mongonse .... 20.03.10, 00:09
            Wygląda na to że źle napisałem. Ten amortyztor ma sprężynę nie powietrze. Czyli
            nie pompuje się go, a pokrętło służy do regulacji.
          • jan-w Re: pytanie o widelec w tym mongonse .... 20.03.10, 00:13
            www.promax.com.tw/
      • Gość: aaa Re: pytanie o widelec w tym mongonse .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.10, 08:39
        > hamulec przedni - kurcze coś ociera i koło szybko się zatrzymuje
        nie wiem jak
        > samej to zlikwidować na oko nic nie widzę co tak hamuje koło.
        przyjżyj się czy tarcza nie jest krzywa
        > klamki od hamulców - 1 ledwo przycisnę i już ostro hamuję,
        albo kloski są za blisko siebie. Niech ci w warsztacie pokażą gdzie
        jest śruba do regulacji. Sama regulacja jest prosta.
        > 2 muszę dociskać do
        > końca i wtedy hamuje - czasami własnie samo się zmienia i do końca
        nie muszę
        > tylko do np środka (nie do samej kierownicy)
        ewidentnie zapowietrzone klamka powinna dochodzić do punktu
        hamowania i stawać.
        PS1 trza było odebrać rowerek osobiście to by ci wszystko ustawili
        bez szemrania a teraz będziesz musiała się prosić
        PS2 kup od razu zapasowe klocki
        • Gość: julek Re: pytanie o widelec w tym mongonse .... IP: *.aster.pl 20.03.10, 20:51
          Jak jesteś z Warszawy to trzeba było w t-bike.pl kupić i odebrać osobiście nie
          miała byś problemu z nie wyregulowanym sprzętem.
          Czytałem na kliku forach że ludzie bardzo narzekają na ten mudserwis.com . słabo
          przygotowują rowery na wysyłkę
          • katana1978 Re: pytanie o widelec w tym mongonse .... 20.03.10, 21:28
            tylko w t-bike chciai za niego 1700 a w mudserwis udało mi się wynegocjować do
            1450 ;)
            • katana1978 cd.. :) 20.03.10, 21:50
              byłam dziś w tym t-bike z moim rowerem (35 km na dzień dobry zrobiłam) tyłek i
              nogi odpadają - ledwo żyję....jak wracałam to robiłam odpoczynki bo nie dawałam
              rady - zero kondycji :(((((

Te siodełko firmowe mongonsa - to lipa straszna siedzieć nie mogę od niego...po
              powrocie zamieniłam na authora - żelowe - zobaczę jak jutro będzie się jechać -
              jak dam radę...:)

Wracając do tematu
              facio wyregulował wszystko, juz nic nie obciera.(juz mnie kojarzy ten facet bo
              byłam u niego podziwiać tego srebnego mongonsa).
              Tego z hydraulikami mojego rozmiaru juz nie miał po za tym no i cena była
              porażająca zresztą....

Ten hamulec poprawił - jednak nie jest tak super extra jak przy tym drugim,
              powiedział że jak zacznie płyn wyciekać to żeby przyjechać...nie miał za bardzo
              dziś czasu chyba na odpowietrzanie

te klocki hamulcmkowe to często trzeba wymeniać ? - da się to samej zrobić - bez
              jechania do serwisu...
              Jakie są objawy że trzeba wymienić ....

eh przyciągnęliście mi te kłopoty z hydraulikami :P

pozdrawiam
              • Gość: aaa Re: cd.. :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.10, 07:08
                > Jakie są objawy że trzeba wymienić ....

Przestaną hamować ale najpierw zaczną piszczeć.

> te klocki hamulcmkowe to często trzeba wymeniać ? - da się to
                samej zrobić - bez
                > jechania do serwisu...

W warunkach mazowieckich to nawet 10000 km, w górach można w jeden
                dzień. Ale twoje hamulce nie są zbyt popularne więc jak będziesz
                musiała je wymienić to się okaże, że następna dostawa jest za pół
                roku. Ja po prostu wożę zapasowe ze sobą.

Wymiana powinna być prosta, niech ci w serwisie pokażą co trzeba
                nacisnąć.

Sprawdź w gwarancji czy masz obowiązkowy przegląd i wtedy niech ci
                tam wszystko ustawią jak należy.
                • jan-w Re: cd.. :) 21.03.10, 08:31
                  Gość portalu: aaa napisał(a):
                  > W warunkach mazowieckich to nawet 10000 km.
                  To jeszcze zależy od wyboru terenu i trasy. Wczoraj miałem obryzgane gęstym
                  błotem ze zmielonego tłucznia wszystko. Od korby, poprzez amortyzatory, aż do
                  kierownicy. To znakomita pasta ścierna ;-)
                  • jan-w Re: cd.. :) 21.03.10, 08:32
                    Klocki hamulcowe (bardzo dobre) ze stycznia już musiałem wymieniać.
                    • katana1978 Re: cd.. :) 21.03.10, 12:48
                      nie no załamka - szok że tak często trzeba wymieniać ....
                      • katana1978 klocki 21.03.10, 12:56
                        czy te klocki np będą pasować do moich hamulców u mnie nazwa hamulca to promax q3

Promax DSK-320
                        • Gość: wwwwwwwwww Re: klocki IP: *.ttk209.sta.nsm.pl 21.03.10, 15:00
                          klocki do q3 ZTCW sa kompatybilne z klockami do avida BB7/Juicy3/5/7 wiec nie jest to zadna egzotyka i wszelkie zamienniki (tanie i drogie) mozna kupić bez problemu.
                      • Gość: wwwwwwwwwww Re: cd.. :) IP: *.ttk209.sta.nsm.pl 21.03.10, 14:38
                        nie trzeba. Jak nie bedziesz roweru topić w błocie, ani uskuteczniać wielokilometrowych zjazdów to starczają na całkiem długo.
            • Gość: julek Re: pytanie o widelec w tym mongonse .... IP: *.aster.pl 20.03.10, 22:05
              coś słabo negocjowałaś :)
              Czasami lepiej dołożyć parę groszy i mieć pewność że wszystko gra niż walczyć o
              każdy grosz a potem bujać się po serwisach i tracić nerwy.
              Ja to nazywam tak
              5% drożej 100% pewności
              • katana1978 Re: pytanie o widelec w tym mongonse .... 20.03.10, 22:16
                no tak czy siak w t-bike facet nie miał tego roweru z moim rozmiarem ...
                Co do negocjacji - to było moje pierwsza negocjacja się w życiu :P nie umiem się
                targować tak naprawdę...

Na razie jak napisałam facet w t-bike wszystko wyregulował na stan zadowalający
                (mogło by być lepiej) ale jest ok - mam na myśli ten hamulec. Bo wszystko inne
                jest extra.
                Zobaczę jak jutro będzie się jeździło jak dam radę usiąść na siodełku :D
                • jan-w Re: pytanie o widelec w tym mongonse .... 20.03.10, 22:53
                  > Zobaczę jak jutro będzie się jeździło jak dam radę usiąść na siodełku :D
                  Zawsze możesz jeszcze dołożyć pampersa ;-)
                  • katana1978 Re: pytanie o widelec w tym mongonse .... 21.03.10, 12:47
                    ee jakoś nie widzę siebie z tym pampersem.

Dziś wróciłam z kolejnej wycieczki 26 km - ze starym siodełkiem authora. Jest
                    dużo lepiej - zakwasy w nogach też już tak nie bolą :D
                    tyłek boli ale mniej niż wczoraj :D

będzie dobrze - jutro miałam jechać do pracy ale zrobię dzień przerwy (ma
                    zresztą padać trochę)
                    ale we wtorek jadę na rowerek znów :D i do pracy, dziś sprawdziłam ile mi zajmie
                    13 km przejechanie - wyszło 49 minut :(( straszna lipa.
                    Muszę te opony zmienić na SCHWALBE BIG APPLE 26x2.00
      • Gość: wwwwwwww Re: pytanie o widelec w tym mongonse .... IP: *.ttk209.sta.nsm.pl 21.03.10, 14:49
        z tymi hamulcami to czasem tak była - jak obciera to zacisk trzeba podregulować. Tak naprawdę to banał - poprostu trzba go ustawić tak by tarcza była miedzy klockami i nie dotykała żadnego z nich. Ja sobie zawsze podświetlam zacisk od dołu albo od tyłu latarką - wtedy doskonale to widać. Naprawde warto takie drobnostki robić samemu.

Poza tym rower jest nowy i hamulce muszą sie dotrzeć - nowe zawsze hamują słabo. Jak jazdzisz po płaskim to czasami trzeba naprawde wielu dziesiątek kilometrów aby zaczęły działać z właściwą siłą. A jak masz w okolicy stromą i długą górę to zjedz ze sporą predkością ale hamując non-stop. Po dwóch trzech takich zjazdach hamulce winny być już ok.
        Tak samo bedzie przy wymianie klocków - trzeba będzie je dotrzeć.

Tylny działa ci "lepiej" bo tylne kolo bardzo łatwo zablokować w przeciwieństwie do przedniego - stąd też może wrażenie większej siły.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka